- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fotók, videók mobillal
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Zotya984 #10608 üzenetére
ez kb olyan, mintha bemennél egy autókereskedésbe azzal a kérdéssel, hogy "melyik a legjobb autó?"
erre nincs igazán válasz.
ha meg vagy elégedve az Ubuntuval, akkor használd azt. ha szeretnél valami komolyabbat, ami csak kicsit különbözik az Ubuntutól, akkor nézd meg a Debiant. ha szeretnél valami komolyabbat, ami nagyon különbözik az Ubuntutól, akkor próbáld ki mondjuk a Fedorát. ha szeretnéd magad beleásni a Linuxba, és nem riaszt vissza, hogy az utolsó apróságot is magadnak kell megcsinálni, akkor ajánlom az Arch Linuxot (én pl ezt használom, és nagyon meg vagyok vele elégedve, de a használatához nem árt középszinten érteni a Linuxhoz)
-
-
-
-
-
válasz
bambano #10590 üzenetére
most hogy így mondod: nemrég sikerült beállítani az NTP-t Linuxon, a Windowson meg mindig is be volt állítva, hogy netről szinkronizálja az időt.
kb azóta csinálja. de az elvileg nem adhat eltérést, vagy ha mégis, akkor legfeljebb ezredmásodperceket. az is lehet probléma?a partíciók elrendezése nem változott, a grubot se piszkálgatja semmi.
-
vajon mitől lehet az, hogy ha úgy indítom el a Win7-et, hogy előtte Linux futott, akkor mindig lemezellenőrzést akar végrehajtani a Windows rendszerpartíción?
néhány hete csinálja ezt, és zavar.az fstabban nem változott semmi.
/dev/sda3 /media/Win7 ntfs-3g auto,defaults 0 0 -
válasz
Phvhun #10049 üzenetére
a kernel meg a GUI közé kellene még legalább egy shell, meg egy fél marék rendszerprogram, meg library, meg még gondolom egy csomó dolog, ami nem jut eszembe
-
-
nem tudom melyik topikba tartozik, de talán tudtok segíteni...
eddig ha a Thunderbirdben rákattintottam egy linkre, akkor ha futott a Firefox, akkor ott megnyitotta egy új fülben, ha nem futott, akkor megnyitotta Konquerorban.
tegnap átállítottam a HTML fájlok társítását a Firefoxhoz, azóta hiába kattintgatok egy linkre TB-ben, semmi sem történik... -
-
-
miért van az, hogy míg én gond nélkül tudom írni/olvasni bármelyik NTFS partíciót, addig egy pl egy torrentkliens már besípol, hogy szerinte írásvédett az a könyvtár.
a /home-ba gond nélkül tudok tölteni.
-
-
válasz
bambano #9845 üzenetére
egyelőre 4:1 arányban nyerésre állnak akiknél megy az ATi
cuda-ra nincs szükségem, ha a fentebb felsorolt dolgok menni fognak, akkor én már boldog leszek, a Linuxot csak mindennapi, általános dolgokra használom, arra is sajnos ritkán, mert 3ds max nincs Linuxra, és ha már fut a Windows, akkor nem indítgatom újra a gépet csak azért, hogy Linux alól olvashassam a PH!-t.
legfeljebb ha mégsem működik az ATi, akkor eladom és veszek egy nVidiát.
-
van-e itt, aki ATi VGA-val használja a Linuxát?
videókártyát szeretnék venni, nVidiáról cserélnék ATira, és azt hallottam, hogy az ATiknak nem a legjobb a Linux támogatása, de egész pontosan mi nem megy Linuxon? mert ha csak 3D nincs, akkor az nem annyira érdekel, amíg nincs Steam Linuxra (akkor meg gondolom már csak nekifekszik az AMD a drivereknek). ha ezen kívül 720p-s HD-t, flasht, meg egyszerűbb asztali effektet visz, akkor az nekem elég lenne.
-
-
-
-
-
-
válasz
Siriusb #9639 üzenetére
köszönöm a válaszokat
tehát csak annyit kell csinálnom, hogy áthelyezem /etc/cron.daily-ből cron.weekly-be, vagy egyszerűen kitörlöm, ha nem akarom használni?
egyébként soha nem szoktam fájlkeresőket használni, meglehetősen logikus és áttekinthető rendszerben vannak a cuccaim, így mindent pontosan tudok, hogy hol van.
ezesetben akár ki is kapcsolhatom ugye? mert fölösleges lenneegyébként furcsa, mert két gépem közül pont a lassabbik teljesen észrevehetetlen a működése, míg a jóval komolyabb gépet komolyan megakasztja az indexelés
-
válasz
Siriusb #9523 üzenetére
még szerencse, hogy nem felejtettem el válaszolni
azt mondja, hogy az updatedb nevű processz a ludas, 99%-os terhelést ír rá az iotop
ha jól értem, ez valami fáljindexer.kell ez nekem? ha nem, akkor hogyan akadályozom meg az elindulását? (ha valami dep miatt esetleg nem törölhetném)
-
-
-
válasz
Siriusb #9583 üzenetére
á, hagyom a francba, 2 órát szenvedtem vele, hogy valami értelmesen nézzen ki, de rá kellett jönnöm, hogy az Arch inkább KDE-s disztró. különben sincs hozzá magyar Gnome, ami fontos lenne, mert ez anyuék gépe. valószínűleg legyalulom róla az éjszaka a Gnome-ot és megy rá a KDEmod. remélem nem lesz neki kevés a gép
-
-
Arch Linuxot használok meg KDE-t (Chakra Project)
bebootolás után még vagy 5 percig folyamatosan tekeri a vinyómat, de nem tudok rájönni, hogy mi vagy miért? -
-
-
válasz
Siriusb #9408 üzenetére
már próbáltam az uuid-t, nem volt jó.
most így néz ki a grub.cfg
#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by /usr/sbin/update-grub using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#
### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###
set default=0
set timeout=5
set root=(hd1,1)
search --fs-uuid --set 465a7b03-c9c7-4935-aaf5-c7e0f3741e99
if font /usr/share/grub/ascii.pff ; then
set gfxmode=640x480
insmod gfxterm
insmod vbe
terminal gfxterm
fi
### END /etc/grub.d/00_header ###
### BEGIN /etc/grub.d/05_debian_theme ###
set root=(hd1,1)
search --fs-uuid --set 3e0753f6-be4d-4325-80e3-6260874530cb
insmod png
if background_image /boot/grub/poison.png ; then
set color_normal=white/black
set color_highlight=yellow/black
else
set menu_color_normal=white/black
set menu_color_highlight=yellow/black
fi
### END /etc/grub.d/05_debian_theme ###
### BEGIN /etc/grub.d/10_hurd ###
### END /etc/grub.d/10_hurd ###
### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry "Arch Linux" {
set root=(hd1,1)
linux /boot/vmlinuz26 root=/dev/sdb1 rootfstype=ext4 ro
initrd /boot/kernel26.img
}
menuentry "Arch Linux - fallback" {
set root=(hd1,1)
linux /boot/vmlinuz26 root=/dev/sdb1 rootfstype=ext4 ro
initrd /boot/kernel26-fallback.img
}
### END /etc/grub.d/10_linux ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_memtest86 ###
menuentry "Memory test (memtest86)" {
linux /boot/memtest86.bin
}
### END /etc/grub.d/20_memtest86 ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_memtest86+ ###
menuentry "Memory test (memtest86+)" {
linux /boot/memtest86+.bin
}
### END /etc/grub.d/20_memtest86+ ###
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Windows 7 x64" {
set root=(hd0,1)
chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###
### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ###
# This file is an example on how to add custom entries
### END /etc/grub.d/40_custom ###és a Windows-t sem tölti be
-
-
-
-
úgy döntöttem, hogy kihasználatlanság miatt megválok a Debiantól. emiatt viszont itt-ott faragnom kell a partícióimon
így néznek ki a partícióim.
/media/Debian, alias sda3-at kellene törölni, és hozzácsapni sda2-höz, vagyis a Win7 partíciójához.
milyen programokkal lehetne a legnagyobb biztonsággal ezt megoldani? (ami Arch x64 + KDEMod 4.4, vagy Windows7 alá beszerezhető)további probléma, hogy a grub is sda3-ra van telepítve, így ezt valahogy át kellene költöztetni sdb1-re, vagyis az Arch partíciójára.
bár ez utóbbival talán magam is megbirkózok -
-
válasz
bambano #9097 üzenetére
azt is tudom írni/olvasni terminál alól
de ha létrehozok egy teljesen új usert, és a /home-ját a azArch gyökerében létrehozott /home-ba teszem, (tehát sdb1-re, semmi bind, meg Debianos partíció), azt sem engedi beloggolni KDE alól(#9096) FixY67: kilistáz párat, de bármelyikre megyek, ugyanaz az eredmény.
feltettem a gnome-ot, az is megjelent, azzal se enged beloggolni, a gdm-et pedig el se tudja indítani -
-
-
-
feltettem az Archot, működik, de nem örülök
két kérdésem lenne:1
az Arch a Debian /home-jából mountolja a /home-ot, binddel, jól is működik. viszont az Arch partíciója jóval nagyobb, így szeretném oda átrakni a home könyvtárat.
az úgy működni fog, hogy egyszerűen átmásolom az Arch /home-jába (persze előtte umountolom onnan a Debianét) a home tartalmát, majd a Debianon megjátszom ezt a bindelést?2
az Archra KDE-t tettem, mert ki szeretném azt is próbálni. sajnos nem tudok bejelentkezni. bejön a login ablak, felhasználónévet / jelszót beírom, elsötétül a kép, és visszadobja a loginképet -
nekem is így néz ki:
/dev/sdb2 on /media/SATA type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
/dev/sda2 on /media/Win7 type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
/dev/sda5 on /media/ISO type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdb1 on /media/Temp type ext4 (rw)
/dev/sdb3 on /media/Film type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdb5 on /media/Download type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdb6 on /media/mp3 type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)az fstab pedig így:
/dev/sdb2 /media/SATA ntfs-3g auto,defaults 0 0
/dev/sda2 /media/Win7 ntfs-3g auto,defaults 0 0
/dev/sda5 /media/ISO ntfs-3g auto,defaults 0 0
/dev/sdb1 /media/Temp ext4 auto,defaults 0 0
/dev/sdb3 /media/Film ntfs-3g auto,defaults 0 0
/dev/sdb5 /media/Download ntfs-3g auto,defaults 0 0
/dev/sdb6 /media/mp3 ntfs-3g auto,defaults 0 0 -
-
-
válasz
D4rkAv3ng3r #9073 üzenetére
uuid helyett használhatod simán a /dev/sdXy-t
-
-
válasz
D4rkAv3ng3r #9069 üzenetére
ntfs-nél a partíció típusához ntfs-3g-t kell írni
-
-
válasz
dabadab #9063 üzenetére
amikor létrehozom az új usert, akkor meg fogja kérdezni, hogy milyen userid-t szánok neki? mert akkor nem probléma
fstabban ugyanígy kell valami --bind szerű parancs, vagy csak simán beírom, ahogy a többit is?
gondolom a legaljára, hogy be legyen mountolva a főkönyvtár, mire erre sor kerül -
-
-
az Arch /boot-ját úgy gondoltam, hogy a /-re teszem, nem hozok létre külön partíciót ez miatt
sdb: itt az az elsődleges probléma, hogy 1 winchesterre összvissz 4 partíciót lehet létrehozni. itt van 3 elsődleges, meg 1 kiterjesztett. az a legfontosabb kérdés, hogy az egyik elsődleges (sdb1) helyére lehet-e kiterjesztettet rakni, amit majd aztán ketté tudok csapni (/ és /home-ra)
bambano: 64 bites lesz mindkettő
az Arch nem fogja piszkálni a bootot, lesz egy boot mappája, amibe rakja a kernelt, rendszerindítót meg nem telepítek, mert a Debian grubja fogja indítanimenuentry "Arch Linux" {
set root=(hd1,x)
linux /boot/vmlinuz26 root=/dev/sdby ro
initrd /boot/kernel26.img
}
vagy valami, ami nagyon fog ehhez hasonlítani -
van ez a két vinyóm
gondolom a partíciónevekből rá lehet jönni, melyiken mi van.
boot az sda3-ról, grub2-ből. az alaprendszer a Debian.
sda1 a Win7 bootpartíciójalegújabb ötletem, hogy ki szeretném élesben próbálni az Arch Linuxot. Virtualboxban kapásból 4 partíciót javasolt magának: /, /boot, /home, swap
sdb1-et szemeltem ki az Arch új otthonának, ez lenne a /
közben pedig ezt okoskodtam ki:
/boot-ot felesleges külön csinálni, sda-n van grub, abból indítanám az Archot
/home szintén nem annyira fontos, mert az sda3-on van egy home mappa, ha azt lehetne használni, akkor jó lenne (de az se rossz ötlet, hogy kirakom külön a home mappát és a Debian is onnan mountolná, csak ezt még nem tudom hogy kell)
swap szintén nem kell külön, mert egyszerre úgyis csak egy OS fut, akkor meg az Arch is használhatná az sda6-ottalálós kérdés: miért nem működne ez így?
(mert szinte biztos vagyok benne, hogy valamiért nem működne)
illetve ha a /home-ot külön rakom, akkor sdb-n létre kell hozni még egy kiterjesztett partíciót sdb1 helyén. lehetséges ez anélkül, hogy az adattároló partíciókról bármi is elvesszen? -
-
válasz
zoltanz #9025 üzenetére
az enyém mellett ez lenne a célgép
-
milyen gép kell, hogy a KDE4 zökkenőmentesen és gyorsan fusson?
sehol nem találtam infót az ajánlott rendszerkövetelményről -
hali!
mivel lehetne Linux alatt turkálni az E50 fájlrendszerét? mivel lehet egyáltalán elérni? ahogy Windows alatt is?
lsusb látja
Bus 005 Device 003: ID 0421:04c9 Nokia Mobile Phones -
válasz
ngabor2 #8640 üzenetére
nem hogy tényleg annyi?
én egyszer egy 128megás pendrive-al jártam úgy, hogy valami baja lett, nem lehetett használni, leszedtem hozzá a gyári javítóprogramot, az valamit csinált vele, és nem csak megjavult, hanem onnantól 256 megás lett. hibátlanul ráírható és visszaolvasható volt 256 megányi adat róla
-
-
-
-
-
ha megnézed a #8499-es hsz-t, akkor oda bemásoltam az intefaces-t láthatod, hogy benne van a statikus IP-s, csak ki van kommentelve, mert nem működött úgysem
resolv.conf-ban is volt már benne, hogy
nameserver 80.95.64.6
nameserver 80.95.64.7de ettől sem jött meg a net.
azért megyek ezzel még egy kört, hátha...
#8545 bambano: net nélkül is van apt?
#8548 bambano: miután megcsináltam a fenti lokál-DNS-t vagy ezt ahelyett? -
be van állítva, hogy ennek a MAC addressnek mindig a 192.168.0.100-as IP-t adja a router. a külső IP-m meg annyira fix, hogy még az előfizetési szerződésben is benne van
DNS szintén fix, TVNetworkét már fejből tudom: 80.95.64.6 és 80.95.64.7ping prohardver.hu-t próbáltam korábban, de miután fél perc múlva sem történt semmi, megszakítottam
IP-re viszont rá tudok pingelni, úgyhogy biztos valami DNS dolog van
és biztosan a router, mert amikor eldobja a netet DHCP-s gépnél, ott sem szakad meg,egyszerűen csak nem töltenek be az oldalak a Firefoxban, nem tudom lekérni a mailjeimet, kidob az MSN#8541 ivivan: Win alól se túl jó a DNS része a routernek, időnként megszakad vele a net, de ott megoldottam, hogy beállítottam kézzel a DNS-eket, de itt ez nem használ
-
válasz
bambano #8535 üzenetére
nem emlékszek, hogy telepítettem volna akármilyen tűzfalat
hálókártyám csak egy van, eth0, ami működik is, mert a helyi hálózatot látom
ifconfig -a kimenete ifup után
Echo-One:/home/lenry# ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:8d:97:7e:d2
inet addr:192.168.0.100 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::250:8dff:fe97:7ed2/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:68 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:197 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:9342 (9.1 KiB) TX bytes:31485 (30.7 KiB)
Interrupt:27 Base address:0xe000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
LOOPBACK MTU:16436 Metric:1
RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:926 (926.0 B) TX bytes:926 (926.0 B)tlac: Debian alatt ilyen nm-connection-editor nincs, de van a szokásos kis programocska, amivel elvileg biztos jól be lehet állítani dolgokat, de szerintem használhatatlan. akármit beállítok, bezárom, megnyitom újra és minden úgy van, mintha hozzá se nyúltam volna, úgyhogy azt én mellőzném, ha lehet.
viszont: lehet baj az, hogy nem kapja meg a Linux a DNS-ek címeit?
mert találtam egy nm-tool nevű utilt, ami a következő kimenetet adjaEcho-One:/home/lenry# nm-tool
NetworkManager Tool
State: connected
- Device: eth0 ----------------------------------------------------------------
NM Path: /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/eth0
Type: Wired
Driver: r8169
Active: yes
HW Address: 00:50:8D:97:7E:D2
Capabilities:
Supported: yes
Carrier Detect: yes
Speed: 100 Mb/s
Wired Settings
Hardware Link: yes
IP Settings:
IP Address: 192.168.0.100
Subnet Mask: 255.255.255.0
Broadcast: 192.168.0.255
Gateway: 192.168.0.1
Primary DNS: 192.168.0.1
Secondary DNS: 0.0.0.0értelemszerűen az utolsó két sor a lényeges
-
-
-
-
nagyszerű.
de ez mégis kit érdekel?
írd le, hogy mi bajod van vele, megpróbálunk segíteni, és akkor jó leszannak, hogy leírod, hogy szerinted fos, annak az égvilágon semmi értelme nincs. nem lesz tőle neked sem jobb, nekünk sem, nem váltod meg vele a világot, csak szemetelsz egy szakmai fórumot.
őszinte kérdés: mit szerettél volna elérni azzal, hogy megírod, hogy a linux fos?ja és mivel ban után újraregisztráltál, ezért az Alapelvek értelmében valószínűleg megint ki leszel vágva
tlac: tehát eredményre vezethet, ha leszedem az esetlegesen fenn lévő NFS-t?
-
-
válasz
bambano #8502 üzenetére
kipróbáltam, tudom pingelni a külvilágot
netstat -rn eredménye ifdown majd ifup után
Echo-One:/home/lenry# netstat -rn
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
0.0.0.0 192.168.0.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0plusz nem tudom, hogy van-e köze, de a rendszer leállítása megáll ott, hogy stopping portmap daemon, és csak a reset gombbal tudom újraindítani a gépet
-
-
válasz
bambano #8500 üzenetére
ehh... de jó lenne, ha nem kellene mindig újraindítani, hogy kipróbáljam, amit írsz
no... a gép netről szinkronizál, úgyhogy az jó
a router azt hitte, hogy április van, de beállítottam, hogy ő is netről kérdezze az időt, viszont ifup után ugyanúgy 2mrd sec után akarja megújítani az IP címetifdown utáni netstat -rn eredménye:
Echo-One:/home/lenry# netstat -rn
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Ifacenem vagyok villanyszerelő, de ez szerintem üres
-
hosszú és kimerítő post következik
szóval van egy routerünk, aminek a DHCP része nem túl fényes, pontosabban véletlen időközönként eldobja 1-1 gép netjét, ilyenkor csak a router újraindítása segít, vagy az, hogy manuálisan írjuk be a gépeknek az IP-t, hálózati maszkot, átjáró címét, DNS-eseket (manuális beállításokkal stabil a net).
Windows alatt ez gond nélkül meg is volt, de Linux alatt meggyűlt ezzel a bajom...mostmár ott tartok, hogy örülnék, ha DHCP-vel lenne net, de már sehogy sincs, és annyi mindent próbáltam már átállítgatni, hogy nem tudom mit és hogyan kellene helyrebillenteni
bemásolom ide azokat a konfigfájlokat, amik talán kapcsolódhatnak
/etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
#iface eth0 inet static
# address 192.168.0.100
# netmask 255.255.255.0
# up flush-mail/etc/networks
default 0.0.0.0
loopback 127.0.0.0
link-local 169.254.0.0
/etc/resolv.conf### BEGIN INFO
#
# Modified_by: NetworkManager
# Process: /usr/bin/NetworkManager
# Process_id: 2640
#
### END INFO
nameserver 192.168.0.1resolv.conf-ba próbáltam már a szolgáltató DNS-szervereinek címét beírni a routeré helyett, de nem vezetett eredményre, ugyanez volt a helyzet, ha a hálózatkezelő frontenden keresztül írtam be
ifconfig parancs eredménye
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:8d:97:7e:d2
inet addr:192.168.0.100 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::250:8dff:fe97:7ed2/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:35 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:119 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:5305 (5.1 KiB) TX bytes:16719 (16.3 KiB)
Interrupt:27 Base address:0x8000illetve egy ifdown -a + ifup eth0 eredménye
Echo-One:/home/lenry# ifdown -a
There is already a pid file /var/run/dhclient.eth0.pid with pid 2767
killed old client process, removed PID file
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.1
Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Listening on LPF/eth0/00:50:8d:97:7e:d2
Sending on LPF/eth0/00:50:8d:97:7e:d2
Sending on Socket/fallback
DHCPRELEASE on eth0 to 192.168.0.1 port 67
Echo-One:/home/lenry# ifup eth0
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.1
Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Listening on LPF/eth0/00:50:8d:97:7e:d2
Sending on LPF/eth0/00:50:8d:97:7e:d2
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPOFFER from 192.168.0.1
DHCPREQUEST on eth0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPACK from 192.168.0.1
SIOCADDRT: File exists
bound to 192.168.0.100 -- renewal in 2147483648 seconds.gondolom ennek felét fölösleges volt bemásolnom, de hátha segít...
-
-
hááát... kezdenek előjönni a testing hülyeségei... ha sok lesz, és nem tudok velük mit kezdeni, akkor lehet, hogy hirtelen felindulásból elkövetett reinstall lesz a vége
most épp a Songbird nem akar működni... azzal tudok csak zenét tölteni az iPodomra...
pedig az nem is telepített program volt, csak futtattam a mappájából... telepíteni meg nem tudom, mert egyik függősége a Firefox... azt meg ugye Debianon nem így hívják...././songbird-bin: symbol lookup error: /usr/lib/python2.5/site-packages/gst-0.10/gst/_gst.so: undefined symbol: gst_xml_get_type
Could not initialize GStreamer: Error re-scanning registry , child terminated by signalez neki a baja... gstreamer fönn van... van ahol azt írják, hogy szedjem le a libvisual-0.4-plugins csomagot... de az meg vinné magával a fél gnome-ot... úgyhogy marad
-
tényleg véletlen volt
gyaktattam a grubot, és nem jutott eszembe az update-grub parancs, így grub-install lett...
kérdi a célt... /dev/sda1
kiírta egy warningba, hogy "nem nobel-díjas ötlet partícióra rakni a grubot a vinyó MBR-je helyett, de ha nagyon akarod...."
és odarakta...
és akkor jött a homlokrab*szás, hogy ott a Windows indítója volt...
és /dev/sda-t kellett volna célnak adni...erről jut eszembe: tudja valaki, hogy miért marad írásvédett a /boot/grub/grub.cfg még root módban is?
lennyben tudtam szerkeszteni, most nem
(tudom, oda van írva, hogy ne nyúlkáljak bele, de nekem sokkal egyszerűbb átírni ott, mint programokkal meg scriptekkel szórakozni) -
értelek... tehát óvatosan a dependencykkel
én próbálok nem menekülni a hajómról, mert egészen az otthonomnak érzem a Debiant, meg fontos, hogy stablian menjen, mert kb egy hónapja ez lett a main rendszerem
(plusz ma délután egy elgépeléssel sikerült felülírni a Windows bootját, úgyhogy ha akarnám se tudnám azt indítani... -
nem olvastam még, de kifejezetten hasznos, köszönöm
Ártatlan elmélkedés: aztán már az update-ek is squeeze-sek lesznek, ami pár héten belül olyan instabillá teszi a rendszert, hogy lehet az egészet újrarakni...
ez pontosan hogy és mit is jelent?esetleg az kuszálhatná össze a rendszert, hogy ha testingként van benne a sources.list-ben, és akkor ha kijön a squeeze, akkor a következő release testingjeire fog frissíteni, de én direkt squeezeként írtam be, bambano javaslatára
-
-
-
válasz
bambano #8402 üzenetére
ia32-libs 2.7 cseréjének előkészítése (e csomaggal: .../ia32-libs_20090808_amd64.deb) ...
Csere kicsomagolása: ia32-libs ...
dpkg: hibás feldolgozás: /var/cache/apt/archives/ia32-libs_20090808_amd64.deb (--unpack):
`/usr/lib32/libXcursor.so.1.0.2' felülírási kísérlete, mely az alábbi csomagban is szerepel: ia32-libs-gtk
dpkg-deb: paste alfolyamat megölve, a halált okozó jel: (Törött cső(pipe))
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/ia32-libs_20090808_amd64.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)ez röviden és tömören annyit jelent, hogy ne erőltessem egyelőre a testinget?
-
-
-
válasz
bambano #8396 üzenetére
értem
szerinted mekkora az esély, hogy a két ablakkezelőnek benne lesznek az új verziói? (Gnome 2.26+, KDE 4.3)
ki szeretném próbálni a KDE-t, de akkor mindjárt a legújabbat, mert arról áradoznak mostanában, de előtte adnék egy esélyt az új Gnome-nak is, hátha jó lett az is (most Gnome-ot használok és nem sok kedvem van váltani, de ha nem dob elég nagyot a Gnome, viszont az új KDE megtetszik, akkor a Gnome megy a /dev/null-ba) -
-
mennyire érdemes a Debian unstable-t használni?
tényleg nagyon unstable, vagy azért nem fog minden tönkremenni, ha beteszem a sources.list-be?plusz ha beteszem, frissítek, mindenemet frissíti, és mégse tetszik, akkor vissza tudom állítani stable-re a rendszert?
-
legyalulás lett a vége... most öröm és boldogság
de ha már itt vagyok, gyorsan feltennék még egy kérdést, amit korábban már föltettem
az a baj, hogy sajnos a kapott válaszokból a kelleténél kevesebbet értettem meg... leginkább semmit -
Debian bootolása közben van egy rész, amikor valami MTA nevű cuccot indít el
a kérdéses sor kb úgy néz ki, hogy
Starting MTA: exim4a problémám az, hogy elég sokszor előfordul az, hogy laza 20-30 mp-t kell várni, hogy megjelenjen az exim4 felirat, és továbblépjen a boot
találtam egy olyan megoldást, hogy telepítsem fel (ha jól emlékszek) az ifplugd nevű cuccot, mert, hogy az /etc/hosts nem jól van kitöltve, és az majd helyrerakja
felraktam, annyit javult a helyzet, hogy eddig minden boot megakadt ennél az MTA-nál, most 3-ból csak 2-szer
nem lehet egyszerűen törölni ezt az egész eximes dolgot? valami email-es cucc, de kell ez nekem?
az /etc/hosts egyébként most így néz ki
127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 Echo-One.home Echo-One
# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters
ff02::3 ip6-allhosts -
-
-
hogyan tudom egy bizonyos alkalmazás hangját letiltani? (gnome alatt)
ScummVM-el játszom most a régi Monkey Islandeket, de hiába húzom le a hangját, ugyanúgy szól a 8 bites kis zene, így nem tudok közben zenét hallgatni
-
-
ha modprobe-al betöltök egy kernelmodult, az csak az adott munkamenetre érvényes?
ha igen, akkor hogyan tudom minden indításkor automatikusan betöltetni?(abituguru3 modult szeretném, lm-sensorsnak kell)
-
válasz
Major Major #8348 üzenetére
-
válasz
Major Major #8345 üzenetére
nem tudom... jelenleg egyáltalán nincs sda4 (illetve van, kiterjesztett partíció, két logikaival... ami közül az egyiknek a swapnek kéne lennie, de sose mountolja fel magának, sőt, gparted lefoglalatlannak mutatja... bár szükség se se volt rá soha, úgyhogy annyira nem zavar)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest