- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #15571 üzenetére
" Az effekteket a GPU számolja, nem a CPU, hát akkor meg mi lassulna?"
Nemtom, de ha kikapcsolom az effekteket gyorsabb, ha bekapcsolom lassabb. Eddig mindegyik 3D asztallal ez volt. Tehát valami hatása mindenképp van." Mai viszonyok közt kevés olyan masina van, amire ilyen lxde szintű DE-t kellene rakni, mert érezhető előnye lenne tőle."
Azért még sokan használnak öregebb gépeket. Meg van akit az zavar, amíg az effekt lemegy, de ez meg ízlés kérdése. -
válasz
CPT.Pirk #15560 üzenetére
MS marketing részleg?
De különben ja, vagy szép valami, vagy rohadt gyors. Kinek mi a preferencia.
Izom gépen is van, aki LXDE-t használ, mert az gyorsabb.@Speedfire : Meg az asztalt alig látod, amikor megy a gép. Melóhelyen van olyan, hogy a usernek odateszek valamit az asztalára hálón keresztül, és szólni kell neki, mert ha nem mondom, hogy ott van, akkor pár nap múlva kérdez, hogy hol a cucca?
-
-
-
válasz
rigo88 #15545 üzenetére
Nekem a lynx látta az ékezetes fileneveket - elég minimál, de GUI-s, terminálon. Korábban leírtam neked, hogyan kell használni...
Különben tegyél fel egy X szervert, meg rá egy VNC-t, vagy Nx szervert. Így távoli asztallal elérnéd a gépet.
-
-
-
válasz
zoltanz #15536 üzenetére
Van egy portolási projekt, de nem tuom, hol tartanak... Virtuális gépre egy régebbit felnyomtam, ott ment.
-
válasz
bambano #15504 üzenetére
Nabasszus, megvan, miért nem ment a diskless rendszeren a bejelentkezés : a szerveren kellett a nfsroot jogait 0775-re...
És mindenféle mókolás nélkül puff, megy.
Mondjuk még van pár jogosultság baja, a kliensen hang is csak rootként van (fakk Pulseaudio), de haladok -
válasz
Speeedfire #15524 üzenetére
Az nem érdekes, 16mb-ban szöveges módokból elég nagy feébontás elfér
A VGA módok meg elég szabványosak, a text mode-ok is.Payload semmi -> akkor passz :S Én is csak gúgliztam.
-
válasz
Speeedfire #15522 üzenetére
Pedig annak kéne állítania :S
Esetleg ez -
válasz
Speeedfire #15520 üzenetére
-
Izé. Tudja valaki, a windóz nyóc bántja az Ext4 partíciókat?
Közben kiderült, hogy hülye kérdés volt. A tesztwinyómon volt a nyóc mellett egy Debian is, Grub helyrerakás után simán indult. Szóval nem nyúl hozzá.
-
válasz
CPT.Pirk #15498 üzenetére
@bambano : Na most nézegettem. Van olyan user, aminek az uid és gid-je is azonos a két rendszeren, és a diskless kliens mégis azt mondja, hogy ismeretlen a home/usernév tulajdonosa :S
Still googling, de ez eléggé khm, meredekAz nagyon helyes, ha nincs.
Én is ott szívtam be, hogy csak azután olvastam róla, hogy behúztam a Kmail alá a levelezésem, azt meg nem szívesen exportálgatom ki-be.
Erre a telepítésre marad az Akonadi, következőből (ha sikerül összeborítani a rendszert, de nem) majd kimarad...
Amúgy nem is a RAM miatt, mert az van, negyedét használja így is, csak rengeteget reszeli a winyót. -
válasz
Speeedfire #15496 üzenetére
Ubuntun van a Muon szoftverközpont, azt tudom. De hogy az más rendszereken is megy-e...
KDE meg jó dolog, csak tedd fel a kde-low-fat-settings csomagot, az kigyomlálja belőle a felesleges dolgokat. (Szintén nem tudom, más rendszeren kell-e.) -
válasz
Speeedfire #15489 üzenetére
Csinálj egy olyat, hogy egy DOS-os bútolható pendrájvot akármiből, csak menjen, és arra egy Linux telepítőt ráhúzni valam bootolható gyártó progival. De ez akkor is meredek.
(FAT32 filerendszert csináltál? Bár mondjuk nekem van EXT-es pendrive-om, amin Linux van)
-
válasz
Speeedfire #15487 üzenetére
Az furcsa, mert nekem eddig mindegyiket megcsinálta bootolhatóra... Min próbálod? És annak a gépnek meg van mondva, hogy arról a penről induljon? (Hülye kérdés, de hátha.)
-
-
-
Nnnna.
Mókoltam a diskless Linuxomat, a DNS problémát sikerült megoldani (összeszedett valami elég nagy tehénséget DNS címnek), de a mezei userekkel még mindig nem lehet bejelentkezni, ugyanaz az "unable to cd to /home/akári"
Csináltam másik exportot a /nfsroot/home-nak, úgy nem megy
Csináltam exportot úgy is, hogy a nfsroot-on kívül hoztam létre egy könyvtárat a szerveren, és azt mappeli a kliens /home-nak, de úgy sem.
Miiiafranclehet? -
válasz
Carasc0 #15476 üzenetére
Minden oprendszerrel bele lehet írni a BIOS-ba, megfelelő programmal
De az a fura, hogy ha az F2 nem ment, mert nem tölti be a billentyűzetvezérlőt (meg mert a Win8 fast boot be volt kapcsolva), akkor az F12 miért igen?
Mindegy, szeretjük az efit, mert ugyanazt valósítja meg, mint egy BIOS, csak bonyolultabban. -
-
válasz
Carasc0 #15472 üzenetére
Mondjuk nem éppen a legegyszerűbb eljárást írja le.
Az efibootmgr -rel meg nem lehet beállítani, hogy a következő bootoláskor a biosba (efibe, na) menjen, vagy nem írja le, hogyan.Amit meg rendesen leír, az meg firmware-függő, én nekiállnék, de ha nem értesz hozzá, akkor inkább ne.
A végén ott van, hogy egy bios resettől helyreállt, azzal mondjuk olyan nagyon rosszat te sem csinálhatsz (csak a gúgli nem hoz semmit a gépeden a bios resetre...).
Mondjuk bios reset témában nézz be a Fujistu laptopos topicba, szerintem ott többet tudnak segíteni."cat enter-uefi-fw > /sys/firmware/efi/vars/new_var"
Ezzen nem rontasz el semmit, csak egy rendszerváltozót írnál át, ami azt mondja meg, hogy a következő bootolás hova történjen.
Meg az lehet a problem, hogy az a file nem a te gépedhez való volt. -
-
-
-
-
-
Hello!
Szokásos agymenés. Megint nekiláttam a diskless Linuxnak.
- Csak a roottal tudok bejelentkezni, minden más usert visszadob. (Terminálban is, azt mondja, hogy unable to cd to /home/user.) Ezzel mit lehet csinálni? Mert írni tudja a nfs share-t, pl. usert létrehozni. De ha új usert kreálok, akkor sem megy.
A user home-ján jók a jogok, tulaj is rendben. Viszont ugyanazon a share-n van, mint amiről fut a diskless oprendszer.- Nincs névfeloldás. Az asztali gépem 2. hálókártyájáról bootol a kliens. Routing működik, mert kifele tudok pingelni, sőt, a gépemen futó webszervert is eléri. Ha a böngészdébe IP-t írok, akkor megtalálja a webszervert. De hostnevet pingelni már nem tud, a böngésző sem tud vele mit kezdeni.
Ha nem ezt a diskless oprendszert futtatom, hanem csak routernek használom a gépem, akkor teljesen jól működik minden, tud névfeloldani, stb.Ha valakinek van ötlete ezekre, megköszönném
-
válasz
bambano #14411 üzenetére
A disztró stimmel, kiadás nem, de a usernevek stimmelhetnek...
Mondjuk a bootolás már megoldódott, most olyat csinál, hogy az egyik eszköznél megáll, és se előre, se hátra. Majd teszek fel képet, csak délután siettemm el... Illetve ez most 3.0-s kernellel van,lehet teszek neki egy 2.6-ot, azzal korábban ment. -
NFS-re másolásnál hogyan lehet elérni, hogy megtartsa a file-ok tulajdonosát?
Újra nekiestem a diskless Ubuntunak, és az a bajom, hogy a virtuális gépről a NFS-re másolásnál panaszkodik, hogy a file-ok tulaját nem tudja megtartani.Gondolom ettől is van, de a kliensgépen bebootolva a diskless oprendszert, az nem tudja felcsatolni a / -t, pedig ugyanaz van megadva neki, mint az előző próbálkozásnál, csak a jogokat nem módosítottam.
-
-
-
válasz
bambano #14350 üzenetére
OK
A kliensgépnek, amin próbálgatm a dolgot, van winyója, és arról is behúzhatoó a megosztás. Meg is tettem, onnan tudom, hogy úgy el tudom indítani a bash-t, meg be tudok lépni a /bin-be a megosztáson, stb.
Ha nem lenne winyója, és tudna USB-ról bootolni (nem tud), akkor pendrive-ról indítottam volna egy tesztrendszertVagy live CD.
-
-
-
Bejelentkezhetetlen NFS-ről futó Ubuntu téma :
A /proc/mounts -ban ennyi van a NFS-re vonatkozóan :
nfsd /proc/fs/nfsd nfsd rw,relatime 0 0Elvileg elég lenne? RW megvan, az insecure-nak nem tudom, hogy kéne megjelennie... Exec opcióra lehülyéz az exportfs -ra.
-
-
-
-
-
-
válasz
atesss #14310 üzenetére
Az borítékolható, hogy napokig cumiznátok.
"A másik gond, hogy ha külön is bontom, olyan gép kell legyen külön mindkettő, amire két monitort rá lehet dugni (DVI jobb lenne, de végül is elég a VGA csatlakozó is)."
Legtöbbe lehet tenni DVI kimenet kártyát, illetve legtöbbjében van PCIE csati is, amiben megy egy normál VGA. Csak utóbbi esetben ugyanott vagy. -
-
-
válasz
atesss #14295 üzenetére
X desktopokat lehet többet is futtatni, de azt nem tudom, pontosan hogyan lehet, hogy külön monitorokra adja ki a képet. De azt, hogy lehet, az tuti. (Xorg.conf hackelés útján minimum.)
Valószínű jobban jártok egy nem fullos Ubival, mert a csicsa 4 monitorra feleslegesen erőforrászabáló.Szintén tudja az X, hogy az egyes desktopokra külön billentyűzet+ egér.
-
-
OK, ki lesz, amint hazaérek
A * onnan jött, hogy a howto-kban írnak wildcardot is, gondoltam akkor így egyszerűbb. -
-
válasz
bambano #14277 üzenetére
Te nemtom, amíg nem találtam ki, mit akar, addig be se tudott bootolni
OK, kipróbáltam csak egy *-gal is, bebootol, és úgy se jó
De amúgy mindenképp ilyen IP-je lesz a kliensnek, mert a dhcp csak ezt a tartományt osztja.Vagy arra gondolsz, hogy MAC-hez rendelt IP kéne?
-
-
-
válasz
bambano #14269 üzenetére
Ez kemény... :S
Nézd onnan, hogy már legalább beismerik
Kicsit más.
A nfs-ről futó Ubiba még mindig nem tudok bejelentkezni... Konzolról annyit közöl, hogy nem tudja futatni a bash-t (jogok megvannak). Természetesen az a rendszer, amiről másoltam, hibátlan.
WTF, valakinek van ötlete? :S -
-
-
válasz
bambano #14248 üzenetére
Valszeg nem, mert már a virtuális gépről a szerverre másolás közben is panaszkodott, hogy a tulajdonost nem sikerült beállítani. Elsőre be sem bootolt, csak miután a megfelelő jogokat rátoltam a nsfroot alatt könyvtárszerkezetre.
Na de. Mivel ez a szerverről fut, és a szerveren mindenre +777 , mit lehet még rajta állítani?
Avagy OK, gid, de ha amúgy úgyis mindenki írhatja-olvashatja...?(Különben a hibaüzenet konzolon bejelentkezéskor : Cannot execute /bin/bash - jó hogy szemem is van, megnézzük, milyen jogok vannak a bash-ra...)
-
-
-
válasz
bambano #14242 üzenetére
Ja, a hibaüzenet nem csak a superblock, hanem "Bad fs type, bad option, bad suprblock..."
...amit a mount szokott mondani, amikor nem tud felcsatolni valamit....részben megoldva, most már látja a share-t (nem volt fent az nfs-common
), de azt mondja, hogy Access Denied.
-
-
NFS kérdés.
Szeretnék egy NFS-t mountolni, azaz feltettem a szevert az asztali gépemre, beállítottam az exportokat a kliensen stock Ubi kernel van, ami tudja az nfs-t, de a kliens mountolás helyett azt mondja, hogy bad superblock, stb., stb.Exporthoz ezt írtam :
/nfsroot 192.168.2.*(rw,no_root_squash,async,insecure)
/nfsroot 192.168.1.*(rw,no_root_squash,async,insecure)...mi baja lehet? Hogyan tudom tesztelni, hogy a NFS jól működik a szerveren...?
@Lapa : Mit szeretnél tudni? Nekem van az Ubi mellett Win7
És Grub2. (Meg -30Gb hely a winyómból emiatt
)
-
-
-
-
-
Hello!
Napi hülye kérdés.
Hogy lehet megoldani, hogy a sudo egy bizonyos programhoz ne kérjen jelszót?
Konkrétan asszonynak kellene, wondershaperrel korlátozza a sávszélt, amikor kell, erre van neki 2 ikonja az asztalon (korlátozás bekapcs-kikapcs), de zavarja, hogy a sudo miatt mindig jelszót kér a cucc.
Láttam megoldást /etc/sudoers -el, de van-e rá más mód (akár csak arra, hogy a wondershapernek ne kelljen mindenképp rootként mennie)?
(Amúgy Lubuntun megy a móka.)
-
válasz
Fooler89 #13663 üzenetére
Nem feltétlen.
Ha kilősz egy folyamatot, ami kellene, és nem indul újra magától, akkor néha jó reboot után is...(Khm, mikor rootként kitöröltem a /tmp tartalmát, aztán csodálkoztam, hogy az ablakkezelő megbolondult
)
Kernelnek adj boothoz egy "nomodeset" opciót, hátha
Nekem a Fujitsu gépemen csak ezzel ment a tvtime.
-
-
-
@Bambano és @ Jester01 : Köszi! DefaultDepth kellett neki, és megy is!
Abban tudtok még segíteni, hogy mitől nem működhet a Blackbox-al a bilentyűzet?
Elindul, ad egy terminált (ablakdekorációk sincsenek :S ), és ugyan abból tudok indítani programokat, de amit gépelek, a terminálba megy :SOpenbox-on mondjuk van jobb gombos menü, de semmi nem működik rajta :S
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Jester01 #13643 üzenetére
Na megtaláltam :
(--) TRIDENT(0): Revision is 53
(--) TRIDENT(0): Found Cyber 9385 chip
(--) TRIDENT(0): RAM type is EDO Ram
(--) TRIDENT(0): Using HW cursor
(--) TRIDENT(0): VideoRAM: 2048 kByte
(--) TRIDENT(0): TFT Panel 800x600 found
(--) TRIDENT(0): Memory Clock is 70.57 MHz
(==) TRIDENT(0): Min pixel clock is 12 MHz
(--) TRIDENT(0): Max pixel clock is 70 MHz
(II) TRIDENT(0): Configured Monitor: Using hsync range of 10.00-40.00 kHz
(II) TRIDENT(0): Configured Monitor: Using vrefresh range of 40.00-70.00 Hz
(WW) TRIDENT(0): Unable to estimate virtual size
(II) TRIDENT(0): Clock range: 12.00 to 70.00 MHz
(II) TRIDENT(0): Not using default mode "640x350" (vrefresh out of range)
... (sok ilyen sor)
(II) TRIDENT(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) TRIDENT(0): Not using default mode "320x240" (hsync out of range)
(II) TRIDENT(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
... (sok ilyen)
(--) TRIDENT(0): Virtual size is 640x480 (pitch 1024)
(**) TRIDENT(0): *Default mode "640x480": 25.2 MHz, 31.5 kHz, 59.9 Hz
(II) TRIDENT(0): Modeline "640x480"x59.9 25.18 640 656 752 800 480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz)Azóta állítottam vrefresh és hsyncet is, megjelent még pár tökéletlen mód (720x400...) de sok változás nincs.
Openbox alatt ráadásul semmi nem indul el, a Blackbox csak a billentyűzetet vágja le; Blackbox-os induló terminálba lehet gépelni, de semmi másba.
(Honnan szedi a modeline-okat? Mert tudnék generálni, de hova írjam be? Xorg. conf?)
-
-
Valaki tudna X szerver beállítással segíteni?
Baromi régi laptop, Trident 9xxx VGA, DSTN kijelző, 800x600 -at tud - az X 640x480-ban indul, de a fél képernyőn...
Xorg -ba beírtam a 800x600-at, de nem sokat segített. X újrakonfiggal sem lett jobb semmi.
Xrandr szerint meg max. 640x480-at tud a gép.
(Debian Lenny van rajta.) -
válasz
Narancs #13626 üzenetére
Akkor nem csak én nem találom benne az USB modulokat. Akkor lehet nincsenek
Próbáld meg betölteni modprobe-al, ahogy az előbb, csak a modprobe után egy " -v " -t is adj neki, attól bőbeszédűbb lesz. Hátha megmondja, mi baja.
X szerver beállításban valaki tud segíteni? Debian Lennyre kéne.
Volt már, hogy elindult (nem tudom, mit csináltam vele azóta, hogy nem megy), de akkor is egy 320x200-as képet adott, a képernyő felére800x600-at kéne beállítani neki...
-
-
-
válasz
Mr.Csizmás #13603 üzenetére
Ubuntuból Lubuntu, de jó rá a Mint, Debian, stb.
Milyen gépen lesz? -
válasz
Takhanto #13597 üzenetére
Igen, ez tényleg frissítés miatt. De a szoftverközpontnak, vagy csomagkezelőnek a menüben ott kéne lennie (mondjuk a frissítés miatt azzal is csak akkor tudod feltenni a krómot, ha végzett a frissülés).
Java-t ugyanúgy szoftverközpontból vagy terminálból telepíts.
(A terminálos parancs ugyanaz mint a chrome-hoz, csak sun-java -t írsz a végére, meg egy icedtea -t is érdemes feltenni.) -
-
-
-
válasz
bambano #13577 üzenetére
Megoldódott azóta. az rsrc_nonstatic modul kellett még, és helyből látja.
Most ép az X szerverrel küzdök, azaz már fent van, kb. működik is, csak egy Openbox vagy Blackbox kéne, és nem emléxem, hogyan állítottam be a virtuális gépen az 1. displayt
@Bici : Ezek mindegyike lehetséges. HTML5 tuti van, azt már én is használom, Webgl meg ilyesmi meg vagy van, vagy lesz mire lesz procid.
-
Na idevágó kérdés.
Debian Lenny. Csücsül egy laptopon, amiben van egy PCMCIA aljzat, és abban egy 3c572 hálókártya.
Hogy lehet életre kelteni?A telepítő felismeri, az i82092 és a pcmcia, pcmcia_core modult tölti be a PCMCIA-hoz. A hálókártyához jó 3c574_cs modul. Ezeket betöltöm, de ettől még nem lesz eth0-m, meg hálózati kapcsolat sem... (A telepítő jól detektálja, de a telepítés után nem műxik.)
A lspcmcia é pccardctl meg semmit nem mond a modulok betöltése után a kártyára.
A kernel 2.6.26-2-486.Mit lehet ezzel csinálni? :S Létre kéne hozni neki valahogy /dev eszközöket gondolom, de azt hogyan?
-
-
-
Ja, az én céges gépemen ott nem sok értelmes dolog volt. Meg akkor már úgyis mindegy volt a cégnek.
Igazából a gépre lehetett ujjlenyomattal bejutni, de azzal a userrel sokat úgysem tudott kezdeni senki, mert adatok a hálón, ahhoz jelszó kell, szerverekhez jelszó kellett, stb.A legnagyobb előnye az volt, hogy az egyik ujjam helyére behúztuk az asszonyét, és amikor otthon volt a masina, ő is használhatta
Különben láttad a (asszem) Mythbusters-ben az ujjlenyomatolvasós tesztet? Zselével is, meg FÉNYMÁSOLATTAL is átverték
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Linux kezdőknek
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- PlayStation 5
- RAM topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest