- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
Vilmoskorte #3309 üzenetére
Miért ne biztosítanák? A dns szempontjából az, hogy egy ip dinamikus-e, tökmindegy. De ha megírnád, hogy milyen ip-d volt, amikor a hibát nyomta, vagy mid van most, az segítené az ellenőrzést.
-
bambano
titán
válasz
Forest_roby #3302 üzenetére
Ha csak linuxok között kell megosztani, akkor az nfs szerintem jobb. Ha igaz, xp-re is van nfs kliens, a unix services csomagban, de ott gondok lehetnek a felhasználók azonosításával.
-
bambano
titán
válasz
Vilmoskorte #3290 üzenetére
Ezt te konkrétan sehogy, a szolgáltatódnál kell panaszkodni, hogy nincs reverse dns-ed az ip-dhez.
-
bambano
titán
válasz
Claudius #3288 üzenetére
nem tudom, hogy hogyan telepítetted, de kellene legyen ablakkezelő, meg egy halom dolog.
ls -l /etc/alternatives/x-window-manager
nekem ilyet ír:
lrwxrwxrwx 1 root root 17 2006-11-10 20:51 /etc/alternatives/x-window-manager -> /usr/bin/metacity
ha nincs ilyened (mindegy, mire mutat az x-window-manager link, csak legyen, akkor rakj fel egyet, pl. metacity-t, vagy sawfish-t vagy enlightenment-et (elég egy a háromból)
szerk: nekem debianom van
[Szerkesztve] -
-
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
Whaskes #3218 üzenetére
A linux konzolok között nem tudsz váltani a screen-nel. A screen azt csinálja, hogy több karakteres terminálablakot tudsz elindítani screen-en belül.
Tehát elindítod, hogy:
screen
majd az első progit elindítod ott.
a második progi indításához új screen ablakot kell nyitni a ctrl A majd c gombokkal
és minden újabb screen ablakhoz ez kell. Ha így nyitottad meg az ablakokat, akkor lehet ctrl A és sorszámmal odakapcsolni. -
-
bambano
titán
válasz
ngabor2 #3196 üzenetére
Pine helyett mutt, ha mindenáron karakteresen akarsz levelezni.
Magánvéleményem, hogy nem szeretek semmit, ami wu- -val kezdődik, mert régebben sok bugjuk volt.
Azt lehet még tudni, hogy szabványos mailbox fileban kizárólag a levelek első sora kezdődhet From<szóköz>string szöveggel, tehát elvileg a csplit-tel vagy split-tel szét lehet szedni levelekre, és azt egyesével betolni a procmail-nek.
Egy ilyen utasítás:
csplit /var/mail/akarki '/^From /' '{*}'
szétszórja a mailbox file-odat annyi darabra, ahány levél, érdemes külön, üres, ideiglenes könyvtárba elkövetni.
ezt utána egyesével beletolhatod a procmail-be, valahogy így:
for i in xx*; do procmail<$i; done
de ezt teszteld előtte, mielőtt élesben mail vesztést csinálsz -
bambano
titán
válasz
rokefeller #3191 üzenetére
Nem nyert 2.0. A linkedről van az idézet:
''The Intel driver uses the bios to determine resolutions'': inkorrekt fordításban a biosból olvassa ki a monitor paramétereit. Korrekt fordításban a bios felhasználásával (a bios segítségével) állapítja meg a felbontásokat.
Érdemes még ezt elolvasni:
[link]
Továbbá a /var/log/Xorg.log.0 alapján:
(II) Module i2c: vendor=''X.Org Foundation''
compiled for 7.1.1, module version = 1.2.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) RADEON(0): I2C bus ''DDC'' initialized.
(II) RADEON(0): Legacy BIOS detected
(II) RADEON(0): Connector0: DDCType-2, DACType-1, TMDSType-0, ConnectorType-4
(II) RADEON(0): Connector1: DDCType-3, DACType-0, TMDSType--1, ConnectorType-2
(II) RADEON(0): I2C device ''DDC:ddc2'' registered at address 0xA0.
(II) RADEON(0): I2C device ''DDC:ddc2'' removed.
(II) RADEON(0): DDC Type: 2, Detected Type: 3
(II) RADEON(0): DDC Type: 3, Detected Type: 0
(II) RADEON(0): EDID data from the display on port 1 ----------------------
(II) RADEON(0): Manufacturer: VSC Model: 6911 Serial#: 16843009
(II) RADEON(0): Year: 2005 Week: 26
(II) RADEON(0): EDID Version: 1.3
(II) RADEON(0): Digital Display Input
...
(II) RADEON(0): Panel infos found from DDC detailed: 1600x1200
(II) RADEON(0): Valid Mode from Detailed timing table: 1600x1200
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1600x1200
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1280x1024
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1280x960
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1152x864
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 1280x1024
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 1024x768
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 832x624
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 800x600
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 640x480
(II) RADEON(0): Total of 17 mode(s) found.
(II) RADEON(0): Total number of valid DDC mode(s) found: 17
(--) RADEON(0): Virtual size is 1600x1200 (pitch 1600)
(**) RADEON(0): *Default mode ''1600x1200'': 162.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 75.0 kHz, 60.0 Hz
Maradjunk annyiban, hogy nem a biosból olvassa ki. -
bambano
titán
válasz
rokefeller #3188 üzenetére
A biosból biztosan nem, mert nem cserélsz biost minden monitorhoz...
A monitorról tölti le közvetlenül, ha rendesebb a monitor. -
bambano
titán
válasz
Salvatore #3174 üzenetére
lrwxrwxrwx 1 root root 18 2007-03-31 17:00 /usr/lib/libasound.so.2 -> libasound.so.2.0.0
-rw-r--r-- 1 root root 784004 2007-02-26 18:35 /usr/lib/libasound.so.2.0.0
dpkg -S libasound.so.2.0.0
libasound2: /usr/lib/libasound.so.2.0.0
tehát a libasound2 csomagot kell feltenni. hm. libasound nincs is, akkor nem tudom, mi okozhatta a keveredést. de nézd meg, hogy a /usr/lib-ben ott van-e a file. -
bambano
titán
válasz
VladimirR #3168 üzenetére
Én hallottam olyan chipsetekről, amelyek nem bírták az sdramot meg az edo-t egyszerre lekezelni.
Az is előfordulhat, hogy az ide vezérlőben a dma nem tudott rendesen dma-zni úgy, hogy két féle ram volt benne. Vagy hogy a két féle ram miatt olyan címekre remappelte a memóriát, ahova nem tudott a diszk vezérlő dma-zni, egyes buffereket elért, másokat meg nem.
de volt olyan gépem, egy gigabyte alaplapos p1, ahol pl. kontakthibás lett az egyik ram foglalata. minden értelmes ok nélkül. -
bambano
titán
válasz
Nagytalp #3147 üzenetére
Amennyire én tudom, busz hibát akkor adnak az intel processzorok, ha valami címzési kísérlet rosszul sikerül. Hozzá akar férni a memória egy olyan területéhez, amihez semmi köze. HW gondnak tippelem, ha van túlhajtás, akkor azt visszább kellene venni, valami nem bírja (tippem szerint a memória).
-
bambano
titán
-
-
bambano
titán
válasz
rokefeller #3077 üzenetére
A kérdés az, mi a célod az ubuntuval. Ha nem szakmád, csak használni akarod valahogy a géped, akkor jó az ubuntu. Ha szakmád és az a célod, hogy pc-s unixokon tapasztalatot szerezz, hogy később átülhess (mondjuk munkaviszony keretén belül) nagyobb unixokra, akkor nem jó az ubuntu, akkor debian, mert az hasonlít legjobban az svr4-es nagy unixokra.
Hehe, én olyan környezetben kezdtem a szakmát, ahol előbb volt rendes, hálózatos, erőforrás megosztós nagygép (mainframe, vax, sun hálózat, minden volt), mint dos meg windows. Szövegszerkesztésre latex-et használtak és mindenki boldog volt. Nagyon bambán néztek, amikor megjelent a 3.11-es windows az összes bajával, amik közül párat azóta se nőtt ki -
bambano
titán
válasz
k.krisz03 #3069 üzenetére
Ez rendben, de egy betűt nem írtál arról, hogy a telepítési kísérlet vagy a bekapcsolási folyamat melyik pontján jön elő a hibaüzenet, mit tettél addig, stb. stb. Így azután semmi nem derül ki arról, hogy merre kell a problémát keresni. Enélkül marad az a jótanács, hogy írd be guglinak a hibaüzenetet.
Anno volt uhum, a dist-upgrade-t úgy elrontotta, mint atom, azóta nem próbálkoztam vele. Hogy finoman fogalmazzam meg azt, hogy szerintem nem érdemes uhuval foglalkozni. -
bambano
titán
tehát: egy süket rajz miatt vitatkoztak a debiánosok a mozillásokkal, ennek az lett a következménye, hogy a debianban nem használhatják a firefox nevet. a firefoxot, mint programot, szabad használni, csak a nevet nem, emiatt a debiánosok átneveztek minden programot, ami a mozilla alapítványtól származik. Mivel a régi nevek kapcsolhatók a tűzhöz, az új neveket a jéghez kapcsolták.
tehát: azt akarod, hogy legyen firefoxod. arra gondolsz, hogy legyen firefoxom és azt gépeled be a debianodnak, hogy legyen iceape-m és látod, hogy ugyan iceape-t telepített a debiánod, de mégiscsak tűzrókád lett.
tehát ne keress sehol firefoxot, írd be, hogy apt-get install iceape és kész.
dvd:
cd, dvd formátum nemsok féle van, azt szokták tudni a programok. A gnome környezet cd/dvd írója a gnome-baker, a kde környezeté a k3b, de nekem a k3b jobban kézreállt. Amit ezzel megírsz, azt lemeztípus függéstől eltekintve minden el fogja tudni olvasni. Lemeztípus függés alatt a +R -R bohóckodást értem. Ha iso-t írsz, minden el fogja olvasni, ami iso-t tud olvasni, windows, linux, asztali dobozos dvd lejátszó, stb. -
bambano
titán
válasz
Forest_roby #3043 üzenetére
A szervernek nem okoz problémát, de az ssh kapcsolat, amin keresztül buheráltad, értelemszerűen lebomlik, bármelyik végét is rebootolod. Ha lebomlik, akkor a szerver lebontja a terminál adatokat is, amit az ssh-hoz épített fel, és kirugdossa az összes, előtérben futó, adott terminálhoz tartozó programot. Vagyis ha valamit elindítol, ami sokáig fut, és lenyomod a windowsodat közben, akkor a linux kirugdalja, amit elindítottál. Ennek megakadályozására jó a screen.
-
bambano
titán
válasz
Forest_roby #3035 üzenetére
Ha nem a linuxot rebootolod, amit piszkálni akarsz, hanem a kliens gépet, akkor a linuxra ha felraksz egy screen-t, és abban indítod a programokat, akkor nem szakad meg.
-
bambano
titán
válasz
Forest_roby #3031 üzenetére
ha terminál szükséges csak, akkor legyen sshd a linuxon, ha linuxról szeretnéd turkálni, akkor azon ssh, ha winről, akkor putty. ssh telepítést a disztribúciód doksija mondja meg, putty-ot guglival lehet találni.
-
bambano
titán
A legtöbb linux havonta rotálja és törli a régi utmp,wtmp fileokat, ergo ha nem tetted el évekre visszamenőleg, akkor sehogy.
A /bin/bash nem jó szokás, egyre kevesebb linuxon lesz olyan, dash-ra akarnak átszokni valami számomra ismeretlen okból. /bin/sh elég.
Ha már awk-kal lőssz ágyúval verébre, egyszer is elég szegényt elindítani. Mezők kivágására vagy cut vagy sed.
pl. cut -d \( -f2 | cut -d \) -f1
User idejének kiválogatására grep.
read x
echo -n $x felhaszáló ideje:
last|grep $x | sed -e 's/[^(]*(//' -e 's/)//'| awk -F: '{perc=perc+$1*60+$2} END {print perc}' -
bambano
titán
A ''hogyan lehetne használni'' kérdésre:
apt-cache search vga
svgatextmode - enable higher resolution text modes
és van még csomag arra is, hogy konzolba fontokat töltsenek le,
apt-cache search console fonts
console-data - Keymaps, fonts, charset maps, fallback tables for console-tools
stb.
Az svgatextmode csomagnak a régi x konfighoz hasonló konfigja van, olyan módot kavarhatsz ki magadnak, amit a monitorod csak elbír.
Azt nem tudom, mi lassú egy terminálon, ha van rendes xorg driver alatta (atihoz szokott lenni), akkor a különböző alapműveleteket a vga csinálja, nem a proc és úgy nekem nem lassú.
Mazohista akkor leszel, ha idenyomsz egy parancssort, ami csv formátumú file két oszlopát felcseréli vi-banRégi szép időkben ascii art kicket lehetett érte kapni ircen
ui: most megteszteltem xtermet. már értem, miről beszélsz.
de hidd el nekem, ha beletolnád a fontokat a vga memóriájába és karakteres képernyőt használnál, az nagyon sokkal gyorsabb lenne bárminél. mondjuk akkor a grafikus böngészés nem működne...
w3m helyett én links-et használok, ha nincs kéznél X. Ha gyors, de buta böngésző is megfelel X alá, akkor meg dillo-t. A dillo-ban az is jó, hogy hangosan pofázik, ha nem szabályos html kódot kap, hibát keresni is jó. -
bambano
titán
válasz
Jester01 #3017 üzenetére
Sun fontot szerintem a karakteres konzolba is be lehet tölteni, 69x64-es képernyőt meg lehet karakteresből is csinálni.
Szubjektív: én akkor szoktam le a karakteres konzolról, amikor lett rendes monitorom. Mindent meg lehet csinálni xterm-ben vagy debian-vtermben, amit karakteres konzolon is, váltogatás nélkül. De ez mindenkinek a szubjektív magánvéleménye, hogy egyetért-e velem ebben.
Szerk: szerintem a framebuffer sokkal lassabb, mint ugyanaz a felbontás karakteresen...
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Szubjektív leszek: nem kötözködni akarok, de ha framebufferen megy a karakteres konzol, az miben kényelmesebb, mint az X? Lassú, mint a csiga, azon szerintem nem lehet rendesen dolgozni. Ha a karakteres konzolt használsz nagyobb felbontásban, nem framebuffereset, az szerintem jobb. De X-en is megy minden rendesen, normális terminált vagy normális editort használva.
-
bambano
titán
Tartok tőle, hogy ez nem nagyon fog menni. Amikor az xorg átveszi a videokártya fölötti hatalmat, akkor lementi a kártya állapotát és beletölti a saját dolgait. Közben vannak időpontok, amikor nincs a kártyában konfig. Amikor visszaváltol karakteres konzolra, akkor ugyanez, fordítva.
Személy szerint nem szeretem, ha az xorg konfigban modeline van, a mostani rendszerek már automatikusan képesek konfigurálni magukat.
Egy járható út, ha karakteres konzolon is framebuffert használsz, meg X alatt is.
apt-cache search xserver xorg
xserver-xorg-video-vesa - X.Org X server -- VESA display driver
és:
xserver-xorg-video-fbdev - X.Org X server -- fbdev display driver
ezeket a csomagokat kellene kipróbálni, de ettől jó lassú lesz az X.
A szép megoldás az lenne, ha elmondanád, minek kell neked visszaváltani és esetleg ezt a gondot oldalnánk meg másképpen.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Minden domain név-ip összerendelésnek van alapértelmezett élettartama és frissítési tartama. pl:
host -t soa no-ip.com
no-ip.com SOA nf1.no-ip.com hostmaster.no-ip.com (
2020062252 ;serial (version)
600 ;refresh period (10 minutes)
300 ;retry interval (5 minutes)
604800 ;expire time (1 week)
600 ;default ttl (10 minutes)
)
vagy:
host -t soa dyndns.org
dyndns.org SOA ns1.dyndns.org hostmaster.dyndns.org (
3436526720 ;serial (version)
600 ;refresh period (10 minutes)
300 ;retry interval (5 minutes)
604800 ;expire time (1 week)
600 ;default ttl (10 minutes)
)
Ez azt mutatja, hogy 10 percnél gyakrabban teljesen felesleges frissíteni, mert akkor sem fognak frissülni a szerverek. Az expire egy hét, tehát az sem tekintendő hibának, ha egy hetes adat van a szervereken. Ezen határokon belül van értelme a dinamikus ip frissítésével foglalkozni, ennél gyakrabban nem. -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #2996 üzenetére
Hát ne is említsd, mert a file.txt megnyitását és lezárását betenni a ciklusmagba elég pazarló megoldás
A ``-nek az a baja, hogy el fog tűnni. Tehát ideje átszokni.
Mondj egy programot, amelyik nem kezel elérési utat. Egyébként meg van basename utasítás, azzal le lehet vágni az elérési utat. -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #2992 üzenetére
A ``-s behelyettesítést nem pártolják mostanában, mert nehéz egymásbaágyazni. Helyesebb lenne a a cat $(find . -type f) formátum. Ez utóbbival az a baj, hogy a parancssori paraméterek számára fenntartot hely limitált (128k-ra emlékszem), amiből ki lehet futni. Erre megoldás:
find . -type f| xargs cat
Vagy használni a find saját exec-jét, egyes esetekben az jó lehet:
find . -type f -exec cat {} \;
csak a szintaktika nem magától értetődő -
bambano
titán
válasz
mandrake83 #2983 üzenetére
Akkor jobb lenne a levelező rendszer indító scriptjeit hekkelni, az szerintem erre biztosabb.
Az újraindításhoz szép megoldás még a crontab. -
bambano
titán
válasz
Chieftec #2968 üzenetére
Van az alapmű, a lartc (linux advanced routing and traffic control), ami alapvetően egy vaskos dolog. Azért javaslom egy gyors elolvasásra, mert specializált esetekre (mint a tied) kész megoldáskra mutató url-ek vannak benne.
[link]
(szóval nem betű szerinti végignyálazásra és megértésre javaslom, de az se rossz dolog, hanem ott találsz url-eket) -
bambano
titán
válasz
mandrake83 #2959 üzenetére
Amikor az xp-n futó explorerben rányomsz a frissités gombra, akkor az egy adott url-t kér el a dyndns.org-ról. Ugyanezt az url-t wget-tel is le lehet kérni cron-ból és akkor nem kell foglalkozni azzal, hogy rossz a router vagy sem. A cron ezen kívül tud olyat is, hogy reboot-kor elindítson valamit. El kell olvasgatni alaposan a dnydns oldal html forrását, abból kiderül.
-
bambano
titán
válasz
mandrake83 #2952 üzenetére
Nem teljesen értem, hogy mit jelent nálad az, hogy weben belépsz és akkor látja a wan címet, de wget-tel le tudod kérni ugyanazt az url-t a dyndns szolgáltatótól, amit egyébként weben kérnél és akkor frissül a beállítás is.
-
bambano
titán
válasz
Ezekiel Ston #2949 üzenetére
Ha a novell 5 alatt a novell netware hálózati kiszolgáló 5-ös verzióját érted, akkor azt sehogy, de szükség se nagyon van rá. Az x.500-as felhasználókezelést leszámítva mindent tud a linux, amit az 5-ös netware úgy, hogy windowsok is fel tudnak rá kapcsolódni.
-
-
bambano
titán
Jaja, csak fordítva. Az etch használ xorg-ot. dpkg-reconfigure xserver-xorg
apt-get dist-upgrade után apt-get upgrade felesleges. a jó sorrend az apt-get update, apt-get dist-upgrade
(majd fejvakarás, csomagok kézzel leszedése, visszarakása, hümmögés, pánikreakció a prohardver fórumon, stb.)
-
bambano
titán
válasz
VladimirR #2855 üzenetére
A postgres nekem csinált olyat, hogy akkor is végigment az egész táblán, ha volt hozzá index. Egy teljesen agyament feltétel hozzáillesztésétől pedig elkezdte használni az indexet, ettől sokat gyorsult. pl. ha van dátumra indexed, akkor egy datum>'1900-01-01 01:00' időnként képes megmagyarázhatatlan csodákra.
Miben írod? -
bambano
titán
válasz
VladimirR #2851 üzenetére
Ha olvasás baja van, akkor át kell faragni az sql lekérdezést (mint ahogy tetted
mysql-t nem ismerem, postgresben van egy explain nevű utasítás, ami a mögé írt sql kifejezés végrehajtása helyett elmondja, hogy hogyan fogja megcsinálni. Addig kell faragni az sql-t (néha tök értelmetlen módon is), amíg a sequential scan-ból index search és hasonlók nem lesznek. Érdemes még indexeléssel is foglalkozni.
Hogy az ext3 jó vagy sem, erre nincs érdemi válasz. Mi a fontosabb számodra: gyors hibahelyreállítás vagy gyors normál működés. Az ext3 naplózó rendszere miatt az ext2 brutálisan sokkal gyorsabb, viszont ha lezakkant a gép, az ext2-t ellenőrizni kell és az órák hosszat is eltarthat. Ha otthon szöszmötölsz, akkor lehet ext2, mert ki bírod várni a rebootot, ha céges adatok, akkor kizárt.
Egyébként ha van lehetőséged áttérni postgresre, akkor javasolnám. A 8.2-es mostani tesztek szerint nagyob megveri a mysql-t, főleg több kliens esetén. Ráadásul amikor utoljára néztem, a mysqlben nem volt open source tranzakciókezelés, ami számomra kétségessé tette az adatbáziskezelő kifejezés használatát.
A több száz mega az relatív, nekem volt olyan postges táblám, amiben 240 millió rekord volt, több tíz gigás, és jól ment. Ha nem bírja a diszk szuflával, próbáld meg több meghajtón elhelyezni az adatokat. Elvileg a kernel is tud raid-et, ami gyorsíthatja az adatkezelést, másrészt amikor utoljára néztem, a mysql tudott tábaszintű raidet (a mysql saját maga tudta, nem oprendszer), ezzel szét lehetett osztani a terhelést sok diszkre és ez sokat javított. Én próbáltam anno 8 diszkes mysql-t, érezhető volt a javulás.
De indexeléssel próbálkoznék először, az szokott a legtöbbet dobni. -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #2850 üzenetére
A htc és a hts progikkal majdnem biztosan ki tudsz jutni.
Az engedélyezett portokat az nmap-pal lehet megtalálni, de vigyázz vele, mert ha van behatolásellenőrzés a tűzfalban, lebuksz és kihajítanak
frisshusinak beírod, hogy http tunnel és ad egy halom találatot, abból kirostálod, ami connect metódussal megy, a többit érdemes megnézni. Pl. a socks over http-t.
A frisshusi itt van: [link] -
bambano
titán
válasz
VladimirR #2841 üzenetére
Ha jól olvastam, a torrentnek két ip-t kell megadni. Az első az az ip, amire 'bind'-el a torrent, ez annak a gépnek azon interfészének ip címe, amin a torrent fut (ez kellene az eth0:1, eth0:2, stb címe legyen). A felkapcsolódásokhoz a torrent protokollon belül pedig meg kell adni egy másik ip címet és portot, ez a router külső, publikus ip címe legyen, hogy a torrent protokollon belül amikor a szerver megmondja a kliensnek, hogy honnan indul a letöltés, olyan címet adjon meg a torrent, hogy visszataláljon a csomag. Plusz azon portcímet kell megadni, ahol a torrent fut.
Ehh. lehet, nem vagyok érthető.
Az iowait nem memória. esetleg próbáld meg felrakni a dstat csomagot és azzal pontosabban megnézni. A másik lehetőség a strace csomag, de az meglehetősen szószátyár, viszont nagyon sok mindenre jó. -
bambano
titán
válasz
VladimirR #2834 üzenetére
Szerintem ahhoz, hogy a te gépedről kimenjenek torentezni, nem kell beállítnai semmit. Ahhoz, hogy külsős tudjon kapcsolódni a gépedre, ahhoz valószínűleg a routeren kell portforward.
Azok az ip-k csak bent látszanak. A torent konfigban be kell állítani, hogy milyen külső ip-t használjon a protokollban (erre volt példa az általad beadott linken) és milyen portot. Mind a három torentező felhasználód konfigjában ugyanazt a külső ip-t kell beállítani, amit a routered kap és különböző portokat, majd ezeket a külső portokat be kell forwardolni a torent kliensekre. Ez persze macerás, ha a router ip címe változik. -
bambano
titán
válasz
Jester01 #2823 üzenetére
Ha a torent fő kapcsolatára nem pakolsz egy protokollértelmezőt, olyat, mint az irc vagy ftp értelmezője, akkor nem találtunk módot arra, hogy minden kapcsolat egyértelműen azonosítható legyen. Ha egy torent file-t sok feedertől kapod, akkor az sok kapcsolat, egyedi portokkal, nem megjósolható értékekkel, nincs semmi megragadható specifikuma. vagyis nem találtunk.
-
bambano
titán
válasz
Jester01 #2826 üzenetére
Mert kifejezetten az volt a kérés, hogy a torent forgalmat és csak azt userenként szeretné rajzoltatni muninnal. Megcsámcsogtuk alaposan és nem találtunk másik egyszerű megoldást arra, hogy szétválogassuk a webes, levelezési, chates, egyéb forgalmat a torenttől, userenként.
Rendszerint user nem elég expert torrent file változtatáshoz. Meg ha a fő ip-ről letiltja a torent portokat, akkor már lehet annyi akadályt okozni, hogy ne akarjon buherálni az user. Meg lehet root tulajdonba tenni a konfigot, user olvasási joggal -
bambano
titán
válasz
VladimirR #2825 üzenetére
ha kézzel, akkor:
ifconfig eth0:1 10.1.1.2 netmask stb. up
ha nem kézzel, akkor ugyanúgy csinálni kell plusz bejegyzéseket a /etc/network/interfaces-be:
auto eth0:1
iface eth0:1 inet static
meg a többi.
szerintem ez lenne a legtisztább megoldás. A juzereknek meg egyedi torent konfig és abban beállítani az ip-ket.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
VladimirR #2821 üzenetére
Két lehetőség merült fel bennem:
1. az összes tcp/ip kapcsolatot naplózod, hogy mekkora forgalmat generáltak majd a /proc/net/tcp file alapján folyamatosan hozzárendeled a naplózott forgalomhoz az uidokat. Ez elég favágó munka, de szerintem megoldható. A gond az, hogy nincs benne semmi információ, hogy webezett az user vagy torentezett. Ez tehát nem teljesen arra a kérdésre válasz, hogy mennyi a torent forgalom.
2. Ha nem tudod teljesen szétválogatni hálózati adatok alapján a forgalmat, akkor marad az a megoldás, hogy külön ip címekkel jelölöd meg a forgalmat. Van a linuxhoz egy user mode linux nevű cucc, ami gyakorlatilag virualpc jellegű megoldás, vagyis egy felhasználói programba zárva futtat komplett linuxot. Csinálsz minden felhasználódnak egy user mode linuxot, annak adsz külön ip címeket és megmondod, hogy abban torenteznek. Ekkor az user mode linuxok ip címére rakott forgalom mérő filter meg fogja adni a torent forgalmat. Elismerem, nem a legjobb megoldás.
3. Elvileg vannak olyan programok, amelyeknek meg lehet mondani, hogy melyik interfészre kapcsolódjanak. Pl. postfix, squid. Az általad választott torent klienst nem ismerem. Ha annak is lehetne ilyet mondani, akkor egyszerű lenne felhúzni annyi interfész aliast (eth0, eth0:1, eth0:2,eth0:3, külön ip címekkel), ahányan torentezni akarnak.
Agyalok a kérdéseden, mert jó kérdés és jó agytorna, de nem találtam eddig tisztességes megoldást rá. Ezek csak ötletek, esetleg nem is a torentnél lesz hasznos máskor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Medence topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Belemásznak a reddites beszélgetésekbe az AI-alapú hirdetések
- PlayStation 5
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kompakt vízhűtés
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest