- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
samujózsi
senior tag
SSD-t cserélnék a laptopomban, egyúttal linux verziót is (Ubuntu 16.04-ről váltanék, még nem döntöttem el, de valószínűleg 18.04-re).
Úgy képzelem a dolgot, hogy régi SSD ki, egy USB-s házba, új SSD be, linux telepítés.
És itt jön a gondom: szeretném a régi rendszer összes állományát visszamásolni az új rendszerre (/home, logok, journal fájlok, /root - nem tudom, kihagytam-e valamit?), de úgy, hogy a fájlok dátumai megmaradjanak (kivéve az acces time, az gondolom, mindenképp változik)
Na ezt hogy lehet a legegyszerűbben?
Rsync? Esetleg tar cf - | tar xf - ? Egyéb?És mi az, amit a /home és a /root alá egyértelműen nem szabad visszahozni, mert agyonvágná az új rendszer konfigjait?
(vagy ezzel menjek a kezdőbe?) -
samujózsi
senior tag
válasz
niltwill #28834 üzenetére
Nem pont erre gondoltam. Nekem úgy kellett volna, hogy a soronkénti találatok kerüljenek egymás mellé, a köv. sor találatai a következő sorba stb.
cat akarmi | perl -nle '/(minta1).*(minta2)/ && do { print $1, " ", $2 }'
azt csinálja, amit szeretnék, csak kíváncsi voltam, kizárólag grep segítségével megoldható-e. -
samujózsi
senior tag
Talán már nem kezdő kérdés, mivel elsőre a google nem segített sokat: linux alatt (elsősorban régebbi, Unity-t használó ubuntun) van lehetőség virtuális billentyűzetről unicode karakterek bevitelére?
Persze sokan mondták, hogy nem tudom használni a google-t, szóval ha valaki megmutatja, hogy erre hogy lehet a google-től választ kapni, nekem az is megfelelOlyan bevitelre gondolok, ami androidon is működik, főként smiley helyettesítő karakterek kellenének.
-
samujózsi
senior tag
Van a grepnek olyan opciója vagy létezik olyan grep, amivel csak a megadott mintákra illeszkedő részt írja ki, de azokat egyetlen sorba?
Mert agrep -oE '(minta1|minta2)'
külön sorba írja az egy soron belüli találatokat, míg agrep -o 'minta1.*minta2'
természetesen nem csak a minta1 és minta2-nek megfelelő darabokat írja ki, hanem a köztük lévő felesleget is.
Awk, perl és a... | paste - -
most nem játszik.
Előbbiekkel meg tudom csinálni, utóbbi meg nem jó, mert az csak akkor működik, ha fix számú mintával dolgozom, itt meg előfordulhat, hogy egyik vagy másik minta nem szerepel a találatban.Mivel egyéb úton meg tudom oldani, csak érdekességképp kérdezem.
-
samujózsi
senior tag
Troll on:
Hány linux disztro van? Egy blackpanther mindenre elég. -
samujózsi
senior tag
válasz
inf3rno #28728 üzenetére
Szimpatikus rendszer, de nagyságrenddel kevesebb felhasználója és fejlesztője van, emiatt lassabban fejlődik, a hardver támogatása meg a linuxét is alulmúlja. Én az egyik notebookom, akkor még egzotikusnak számító wifi adaptere miatt voltam kénytelen lemondani róla, amikor ki akartam próbálni élesben is. Utóbb meg az egyik java alapú IDE nem működött, akkor letettem arról is, hogy virtuális gépen használjam.
-
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #28715 üzenetére
Ez kicsit több, mint szimpla vélemény.
Ugyan mélyebben nem ástam bele magam, de logikailag kísértetiesen emlékeztet a felépítése a windows valamelyik korábbi verziójának a felépítésére (boot, init folyamatok, service-ek, függőségek satöbbi)
Persze lehet, hogy ez csak a felszín, de szóval na, azért mégis... -
samujózsi
senior tag
válasz
haddent #28712 üzenetére
Konkrétumot nem tudok linkelni, nem suoktam bookmarkolni az írásait. A systemd bug reportok környékén érdemes nézelődni, ha ilyet akarsz látni. Néha bicskanyitogatóan arrogáns stílusban reagál és természetesen mindenki hibás, csak ő a helikopter... én kb ezt láttam tőle.
Nekem nem volt dolgom vele, csak olvastam róla negatív kritikákat és emiatt néztem utána, hogy mennyi az igaz mindebből. Úgy tűnt, elég sok.Systemd meg nagyjából a linux windows-osítása.
-
samujózsi
senior tag
válasz
inf3rno #28703 üzenetére
Arch-nak kiemelkedően jó a dokumentációja, talán a FreeBSD-nek volt hasonló színvonalú doksija amikor azzal próbálkoztam.
Viszont ha elkényelmesedtél az évek során, akkor esélyes, hogy már az arch telepítőjétől meghátrálsz.
Hacsak az elmúlt két évben nem kapott valami kevésbé fapadost, mint amivel én találkoztam. -
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28689 üzenetére
Nálam ez egy ubuntu szerveren jött elő. Valamelyik service (lehet, hogy saját készítésű volt) túl sok véletlenszámot használt, sajnos a részletekre nem emlékszem.
Próbáltam megkeresni, mert telesírtam vele a fórumokat, de helyette ezt találtam: [link]
Hátha valamelyik komment segít.
Illetve egy másik bug report: [link]
Ebben az az érdekes, hogy mindkettő a 243-as systemd telepítésével hozza összefüggésbe (persze lehet, hogy ugyanaz a bejelentő, csak a nick más)És a poettering által javasolt olvasnivaló is segíthet: [link]
-
samujózsi
senior tag
válasz
bucihost #28674 üzenetére
Kilövöd a nohup.out-ba író processzt és nem szabadul fel?
Milyen fájlrendszer van alatta?Bocs, el kell mennem, ha délutánig nem lesz aki tud segíteni, megpróbálok utánanézni. Az echo-nak elvben illene felszabadítani a helyet, legalábbis ext4 esetén, szóval tényleg furcsa.
-
samujózsi
senior tag
válasz
bucihost #28672 üzenetére
Ugye másolod, nem mv nohup.out x.x módszerrel csinálod?
Ha így van, a másolás után próbálj egy "echo >nohup.out" parancsot! Nem lesz teljesen konzisztens a végeredmény, ha nem tudod az x.sh futását felfüggeszteni, de talán nem lesz túl nagy az adatvesztés. Bocs, nem tudom mobilról formázni. -
samujózsi
senior tag
válasz
inf3rno #28663 üzenetére
Bocs, nem ezért kérdeztem. A windows környezetet évekkel ezelőtt száműztem az életemből és még akkorról maradt meg bennem, hogy talán a superuseren vagy askubuntun feltett sambás kérdésre az volt a válasz, hogy azt már CIFS-nek hívják, a samba felejtős, deprecated stb.
De a jelek szerint ez nem igaz. Vagy nem úgy... -
samujózsi
senior tag
válasz
kovaax #28654 üzenetére
Jó kérdés, valahogy nálam a process/app tevékenység felderítés, nekem nem tetsző hozzáférési kísérletek listázása = audit.
Jobban lehet/tudom szabályozni, hogy mit, hogyan.
Pl nem kell vesződni azzal, hogy kié volt adott pillanatban az a pid, aki a bejegyzést generálta, mert lekérdezhető, amennyire még fel tudom idézni. -
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28638 üzenetére
Miért, feldob előbb egy dialog boxot, hogy mehet vagy tiltod?
Mert ha nem, akkor mégis kérdezés nélkül.Ami a repokat illeti... keresni kellene, de volt már rá példa, hogy ezekbe is bejutott malware. És ugye a *verse repok nem támogatottak az ubuntu által. Ezeket a magam részéről nem tartom megbízhatónak. Itthonra elmegy, de céges szerverre háromszor meggondolnám, hogy bármit feltegyek ezekből.
-
samujózsi
senior tag
válasz
haddent #28636 üzenetére
Repoban bízni... hivatalosban még fogjuk rá.
De az ubuntu universe/multiverse repok?
Vagy a fedora... nem jut eszembe ott minek hívják ezeket a külsős dolgokat.
És akkor ott a snap, ami... hát nem tudom...
Vagy a letölthető konténerek.És ezekkel nem is az az elsődleges problémám, hogy esetleg malware van bennük, sokkal inkább az, hogy mennyivel több sec.hole lehet az ilyen helyekről telepített szoftverek egy részében, mint a hivatalos példanyokban.
Nem általában és minden tűnik megbízhatatlannak, de ezek (egy részük) sokkal kevésbé ellenőrzött források tudtommal. -
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28634 üzenetére
Viszont ez kérdés nélkül tilt, tehát nem igazán jó arra, amire használná a kérdező.
SP4C3: nagyon rég volt amikor ilyet akartam, akkor egy nagyon profi linuxos munkatársam viszonylag részletesen elmondta, hogy linuxon miért nem lehet ezt megoldani. Sajnos pont a részletekre nem emlékszem, csak annyira, hogy egy linuxos rendszer nem tudja követni, hogy milyen alkalmazás akar kommunikálni, csak azt, hogy melyik process.
Elvben írható lenne modul, azóta lehet, hogy írtak is ilyet, ami ránéz a pid alapján a program nevére, de kérdezni akkor sem tud igazán, hogy mehet-e.
Ötleteim talán lennének, de azok megvalósításához az én tudásom biztosan kevés, a kérdésedből meg arra tippelek, hogy te sem napi 48 órában dolgozol vele
Ismeretlen, nem megbízható forrásból származó programot valami világtól elzárt konténerből futtatnék, de az sem egyszerű, főleg, ha GUI is kell neki. -
samujózsi
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- Nintendo Switch 2
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest