- MIUI / HyperOS topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Solar Eclips #41 üzenetére
Nekem ezért jönnek be a beépített numpad nélküli billentyűzetek, mert ott emiatt annyival közelebb van a trackball/egér ami nagyon kényelmes, ha pedig sok számbevitelre van szükséged, egy külön numerikus billentyűzetet oda teszel, ahova szeretnél, akár a trackballon túl jobbra, akár balra - vagy akár sehová, ha épp nem kell.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Solar Eclips #41 üzenetére
Jobb kéz helyett bal. Ennyi.
-
HThomas
őstag
Miért van az, hogy a klasszikus hatos navigációs blokkból hanyagul odadobnak négy gombot, viszont az Insert és End lemaradnak? Engem halálra frusztrálna egy ilyen kiosztás...
-
Franklin
addikt
"feltéve, ha jobb kézzel toládozzuk az egeret"
Hogy mit csinálunk??? Úgy érted tologatjuk?
-
Cs1csó
titán
Perfekció! Bal oldali numpad egy csoda! (Jobb keze az embernek jellemzően az egéren pihen tehát így sokkal optimálisabb!) az ergonomikus kialakítsú billenytyűelhelyezésről nem tudok nyilatjozni még nem próbáltam, főleg, hogy 10 ujjas vakon gépeléssel használom.
Csak ne lenne kb. 100 ezer forint. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Solar Eclips #30 üzenetére
Nekem 30 év backspace volt a jobb középső ujjamban, átraktam a jobb oldali spacebarra, 1,5-2 nap után már no problem. Most, ~1,5 hét után kezembe vettem egy szimpla, egyenes gomberdőt, és az első percekben folyamatosan a jobb hüvelykujjammal tuszkoltam volna a magányos spacebart. És tényleg jobb hüvelykujj alatt.
/veryérdekes történet off, de szerintem érted, hogy mit akarok mondani.
-
dqdb
nagyúr
Igen, a 101 gombos magyar kiosztásra gondolsz. Ennek a logikai kiosztásnak az volt az előnye, hogy mind az ANSI, mind az ISO, mind a képen szereplő ANSISO fizikai kiosztásokon működött, mert nem igényelte az ISO kiosztás extra billentyűjét. Hátránya az volt, hogy a 0-hoz AltGr-t kellett nyomni, mint a normál magyar kiosztásnál a Í-hez, ha hiányzik az extra billentyű.
Ez bal oldalon ANSI, jobb oldalon ISO?
Ez egy félresikerült átmenet. ANSISO, kínai ISO, international néven lehet belefutni. Nem szabványos fizikai kiosztásról van szó, amit két szabványos kiosztásból alkottak meg. Olcsó kínai ISO-nak hívott billentyűzeteken lehet néha belefutni (ezért a kínai ISO becenév), valamint például a Logitechnél 5-6 éve a US International kiosztások így néznek ki. -
Solar Eclips
tag
válasz
Ereshkigal #2 üzenetére
En sokat excelezek es exelben nagyon ritkan kell az eger. Viszont 25 ev numpad van a jobb kezemben.
-
scdlsc
senior tag
OFF:
Olvasgatva a kommenteket és nézegetve a kiosztásokat eszembe jutott valami. Azaz nem jut eszembe.Eszembe jutott, hogy réges-régen a Z a mostani Y helyén (tehát QWERTY) volt. Mivel rengeteg shortcutot használok, ebben biztos voltam. Aztán eszembe jutott, hogy az "í" az bal oldalon fölül az egyes mellett volt. Arra is emlékszem, hogy telepítéskor 101 gombos magyar billentyűzetet kellett kiválasztani. Gyors keresés a neten és találtam egy ilyet.
Ez bal oldalon ANSI, jobb oldalon ISO? Vagy hogy volt ez pontosan? Illetve a másik kérdésem, hogy mikor változott ez meg? Egyszerűen nem emlékszem a váltásra. Előre is köszi a válaszokat. -
Dr. Akula
félisten
Bármilyen billentyűzetből tudok csinálni tört klaviatúrát.
-
dqdb
nagyúr
Igen, az optimális billentyűkiosztás erőteljesen függ attól, hogy milyen nyelven és mit gépel az ember. Már olyan apróságon borul az irodalmi anyagokon lefuttatott eloszlás, hogy fejlesztő vagy, és a nyelv gyakran leírt kulcsszavaiban teljesen más betűgyakoriságok érvényesülnek, mint egy "átlagregényben", így más kiosztás lesz optimális neked.
[link]
itt van egy hosszabb videó a témában, ahol valaki az "optimális" kiosztást próbálta megtalálni (enyhe deja vu érzetem van, mintha neked már linkeltem volna egyszer ezt) -
Degeczi
nagyúr
Valóban, és már az elején említi a buta legendát, h a QWERTY feladata a gépelési sebesség csökkentése lett volna (pl. elég csak ránézni az angolban egymás mellett veszett gyakran előforduló T és H elhelyezésére, és rögtön nyilvánvaló, h semmiféle lassítási cél nem volt a tervezésénél, hanem pont fordítva...)
A Dvorak sem sebességben, hanem a két kéz közti terhelés elosztásában jobb. -
dqdb
nagyúr
válasz
Héraklész #19 üzenetére
[link] [link]
Nem PBT, hanem PU, de tripleshot, maradhat?Van tőle egy doubleshot kupakom (kaptam ajándékba valamihez), eléggé impresszív kézbe véve a végeredmény minősége.
Egy cseh csávóról van szó, aki a nyák legyártását és a kapcsolókat kivéve komplett billentyűzeteket készít a saját műhelyében, ő készíti a kupakokat, ő CNC-zi a házat hozzá, saját firmware-t készített, a nyákot ő tervezte, stb. Az ára eléggé durva, de ha a beletett munkát nézed, akkor annyira mégsem.
senki nem figyel arra, hogy a LED-ek fényereje PWM-mel van állítva és a monitor vélhetőleg már villódzásmentes képe mellett sokakat zavar az a vibráló fény
Én éveken keresztül rendszeresen felhoztam a paradoxont a billentyűzetes topikban, hogy kell a flicker free monitor, mert különben villog a szemedbe, aztán odatesz elé egy billentyűzetet, ami sokkal fárasztóbb módon a periferiális látómezőben villog, és a kutyát nem érdekelte, így egy ideje feladtam.De mit vársz akkor, amikor rengeteg ember használ PWM-es otthoni világítást és nem zavarja?
Vagy amikor ezt a túlárazott valamit is veszik, ami direktben a monitorra küldi rá a PWM-es ergébét. Ez sem jobb, itt ráadásul még látszik is az alacsony frekvenciás PWM hatása.
én a Capslock és a Numpad LED-jéről
MX Lock és probléma megoldva, bár nem eléggé gamer. Ha nem a háttérvilágítással próbálják megoldani a lock LED-eket is, akkor azért találni vibrálásmentes megvalósítást. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Busterftw #12 üzenetére
Lentebb már írtak példát, de valószínűleg irgalmatlan mennyiségű táblázatozásnál sem feltétlen rossz.
Viszont a lényeg továbbra is az, ami a cikkben szerepel:
---------------------------------------------------------------------------
(#19) Héraklész: "És önt otthon PBT kupakszetet. :-)"
Vesz blankokat.
-
Héraklész
aktív tag
válasz
Ereshkigal #9 üzenetére
És önt otthon PBT kupakszetet. :-)
Ti a háttérvilágításról beszéltek, én a Capslock és a Numpad LED-jéről. Oké, szőrszálhasogatás, de a tökéletes vagy akár azt közelítő, illetve az "ergonomikus" billentyűzetről volt szó.
-
dabadab
titán
Valószínűleg egyrészt én láttam túl sok olyan billentyűzetet, ami eleve kombinációkra épül, másrészt meg a karakterek gyakorisága se feltétenül ezt adja ki.
Most hirtelen Rejtő Jenőtől a Csontbrigád jutott a kezembe, ebben az ű betűnél sokkal gyakoribbak a következő, csak billentyűkombinációval előhívható karakterek: A!ME? (és a hosszú í is kevésbé gyakori, mint a nagy A). -
Molydeus
őstag
Ezért (is) érdemes QMK/VIA képes billentyűzetet választani. ANSI-t használok már jó ideje, a hosszú bal Shift sokkal közelebb van a home row-hoz, mint a rövid és egy modtap-pel (önállóan vagy másik Shifttel nyomva "Í", bármi mással együtt bal Shift) gond nélkül tudja ugyanott az "Í"-t ugyanott, ahol ISO-n lenne. Az egysoros Enter előnyéről Synthwave már írt.
#12 Busterftw
ilyen meló követeli meg azt, hogy számírás közben tologasd az egeret
Amennyire tudom, bármilyen CAD, de CRM rendszerek manuális tesztelése is tud ilyen fázisokat, főleg, ha a fejlesztők megspórolják a folyamatnak megfelelő taborder-t. Viszont mindkettőhöz hasznos, ha nem csak egy sima numpad van a bal kezed alatt, hanem plusz egy oszlop és sor.
M. -
dabadab
titán
Nem csak szoftveres beállítás kérdése, hanem a legtöbb QWERTY amerikai kiosztású, egyel kevesebb billentyű van rajta mint kellene
Mint kellene?... Nincs sehol se kőbe vésve, hogy mennyinek kell lennie úgy általában (FYI én egy ilyen billentyűzetről gépelek, nem gondolom azt, hogy több billentyű kelle rá).
Ha valaki azt szeretné, akkor simán lehet ANSI kiosztásra is rárakni mindenféle agyonoptimalizált kiosztást. (Nekem ezekkel az a legfőbb bajom, hogy egyrészt az adott kiosztás optimalizálási célja tipikusan nem esik egybe azzal, amit én gépelek, másrészt a hordozhatóságuk azért korlátozott). -
Degeczi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #13 üzenetére
Nyilván ahol van ISO kiosztás, ott nincs probléma. De sok típusnál nem elérhető.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
30 év alatt kb. 0,5 százalékban használtam ANSI-t, de az í/Í-t AltGr + j/k-val írom, pedig abból élek, hogy gépelek. Az egysoros, de hosszabb enter meg még tán szerencsésebb is, mert nem kell annyira nyújtóztatni a kisujjat hozzá, hiszen 1u-val közelebb van.
A bal 2,25u shift kicsit talán pazarlás, meg ugye így stabilizátoros lesz, de ez van. Viszont ANSI-hoz egyszerűbb 3rd party kupakszetteket venni, és nem ritkán olcsóbb is valamivel. ISO-nál meg, ha kell a 2,25u-2,75u split spacebar, és a profil engedni, a potenciálisan hiányzó spacebarokat lehet pótolni az szett ANSI shiftjeivel.
Mindennek van némi előnye és hátránya, nincs tökéletes összeállítás. Túl van ez spilázva szerintem. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Ereshkigal #9 üzenetére
Nem csak szoftveres beállítás kérdése, hanem a legtöbb QWERTY amerikai kiosztású, egyel kevesebb billentyű van rajta mint kellene (és az enter is idétlen, egy soros magasságú), ami kellemetlen, ha helyes magyar szöveget is kell gépelni időnként.
-
PELLE
tag
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Szerintem nem egy nagy was ist das megszokni új kiosztásokat, ha nem überidegenek (akkor nyilván melósabb), és ez nem az. Főleg, ha hosszú távon jobbak is.
-------------------------------------------------------------------------
(#3) dqdb: "Akinek pedig egyik oldalon sem kell numpad, annak meg a Q10."
Akiknek meg herótjuk van a bal oldali makró oszloptól, a jobb oldali klaszter jobb alsó szélére száműzött Fn2-től, és még funkcióbillentyűket sem püfölnek egész nap, a Q8.
(#4) Héraklész: "Ennyi erővel a QWERTY helyett lehetne saját kiosztása minden gyártónak."
Ez azért egy pár hatványt rárak arra az erőre, amit Ereshkigal írt. Egyébként vannak a QWERTZ/Y-nél jóval hatékonyabb módszerek, bár magyarul nehézkesebb a történet.
"sokakat zavar az a vibráló fény."
Ez a szép az a LED-ekben. Ki lehet őket kapcsolni.
Meg is őrjít, ha valami alulról belepislákol a perifériás látómezőmbe, és elvonja a figyelmet a képernyőről.
Nem egy lehetetlen történet megtanulni úgy gépelni, hogy közben nem nézed a gombokat.
(#5) Busterftw:
Igen, ezért nem árt, ha nem a jobb oldali num pad miatt terpeszt az egérrel + masszív számírás közben is kényelmesen tudja toligálni azt.
-
Héraklész
aktív tag
válasz
Ereshkigal #2 üzenetére
Ennyi erővel a QWERTY helyett lehetne saját kiosztása minden gyártónak.
Mondjuk én már réges régen feladtam a reményt, hogy számomra tökéletes billentyűzetem legyen.
Csak egy apró példa: Ergonómia így, ergonómia úgy, miközben senki nem figyel arra, hogy a LED-ek fényereje PWM-mel van állítva és a monitor vélhetőleg már villódzásmentes képe mellett sokakat zavar az a vibráló fény. -
dqdb
nagyúr
Nekik ott van a Q13. Akinek pedig egyik oldalon sem kell numpad, annak meg a Q10. Ez nem lecserél/elvesz, hanem újabb alternatívát nyújt.
sok ember több évtizedes beidegződésének, vakon gépelés-tudásának ellentmond
Tipikusan az a meglehetősen kevés ember állna át a leghamarabb egy másik kiosztásra, aki képes vakon gépelni, és a vakon gépelni képtelen többség sírna, hogy semmi sem ott van. De nekik ott vannak a hagyományos kiosztások, már a középen osztás látványán is sokan fennakadnak (aztán ha kipróbálnák, akkor rájönnének, hogy azon is ugyanolyan rosszul/jól tudnak gépelni). -
Nem rossz, de...
Értem én, hogy a fordított numpad az ergonomikus, de sok ember több évtizedes beidegződésének, vakon gépelés-tudásának ellentmond.
Már az álltalános iskolában is azt szokják meg a kölkök, hogy jobb oldalt vannnak a számok.
Szóval ez olyan, mintha linuxra szeretnéd szoktatni a wines bandát, morog, hogy szar, érti, hogy a másik talán jobb, de ezt már megszokta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Precision 5540 / i7-9750h / 16gb ram / 512gb SSD / Nvidia 4gb dedikált / Világitó Bill
- Lenovo IdeaPad Flex 5 - Érintőkijelző, ujjlenyomatolvasó, USB-C töltés, és ez még nem minden!
- Új, Gamer - ASRock Z690 PG Riptide + Intel I9 14900K + TeamGroup 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- GamerPC - RTX 3060,Ryzen7,SSD,32GB RAM
- Iphone 13 Pro 128 gb (fehér)
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest