Ilyen lett az Android Nougat a Samsung Galaxy S7 edge-en

A Samsung egyes régiókban már elindította két aktuális csúcskészülékének Android 7.0-s frissítését, pár nap elégedett használat után összeszedtük, mi változott.

Elindult az Android Nougat frissítés

A napokban elindult a Samsung csúcskészülékeinek Nougat frissítése. Első körben a béta tesztben részt vevők kaptak egy kisebb frissítést, január 17-én pedig a brit független, valamint a cseh O2 szolgáltatói készülékekre is megérkezett, illetve letölthetővé vált a véglegesnek tekinthető 7.0-s verzió. Noha a mi készülékünk egyik fenti kívánalomnak sem felel meg, a brit független (BTU) firmware letöltését követően kipróbáltuk az új rendszert, pontosabban most is az fut a Samsung Galaxy S7 edge-en. Ráadásul aránylag problémamentesen, minimális bugoktól eltekintve. Az OTA frissítés hamarosan a legtöbb régióban elindul, addig is nézzük meg, mire is számítsanak az S széria 7-es sorszámú készülékeinek felhasználói!

A tesztalany: Samsung Galaxy S7 edge
A tesztalany: Samsung Galaxy S7 edge [+]

Az új rendszer nem csak új protokollokat és funkciókat, de új felhasználói felületet is integrál. A dizájn alapjaiban megegyezik a jobb sorsra érdemes Galaxy Note7 Grace UX szoftverének megjelenésével, ami relatív látványos változásokat jelent az eddig megszokott TouchWiz eddig megszokott kinézetéhez képest. Az egész rendszer letisztultabb, kevésbé élénk és játékos. Az alapfelületeket továbbra is világos színséma dominálja, új betűkészlet érkezett, valamint az értesítések megjelenésén is változtattak. Számos, eredendően nougatos megoldás is bekerült a kínálatba, például az alkalmazásváltó kétszeri érintésére a legutóbbi alkalmazás nyílik meg villámtempóban.


[+]

Az értesítési panel továbbra is kétfázisú, az ikonok visszafogottabbak, valamint az első fázisban legördülő gyorskapcsolók horizontális görgethetősége sajnos megszűnt. A panel továbbra is szerkeszthető, a legfelső, mindig látszódó sorba összesen öt, tetszőlegesen választott ikont helyezhetünk, a többit plusz mozdulattal szedhetjük elő. A gombok elrendezése itt is variálható lett: 3 x 4, 4 x 3 vagy 5 x 3 kiosztású elrendezésből választhatunk. A fényerőcsúszka megjelenítése, és annak helye is opcionális. A második fázisba került egy állandó keresősáv is, amely a készülékben, és a közeli eszközök között is képes kutakodni. A gyorskapcsoló panel tartalma ezúttal a gyári kínálaton felül is bővíthető harmadik féltől származó alkalmazások kapcsolóinak integrálásával.


[+]

Új, szintén letisztultabb, de kevésbé tagolt megjelenítést kapott a Beállítások menü is, ahonnan eltűnt a felső, tetszés szerint beállítható, logikusan pedig a leggyakrabban használt menüpontokat tartalmazó panel. A lehetőségek lista-szerűen állnak rendelkezésre, néhány opciót pedig úgy elsuvasztottak, hogy külön kalandtúra kikeresni. A szoftverfrissítés például pont nem ilyen, mert az kikerült az Eszköz névjegye menüpont alól külön szekcióba. Minden menüpontban megjelenik egy Valami mást keres? szövegdoboz, itt aránylag logikusan témába vágó lehetőségeket ajánl fel, ha eltévedtünk volna.

Balra a 6.0.1-es megjelenés Balra a 6.0.1-es megjelenés
Balra a 6.0.1-es megjelenés [+]

Az Akkumulátor menüpontot viszont átsorolták az Eszköz karbantartása alá, ahonnan például kissé körülményes előszedni a gyortöltést ki- és bekapcsoló opciót. Valahol bíztunk benne, hogy az új rendszerben kap egy nyamvadt gyorskapcsolót, és nem kell könyékig túrni a beállításokban, ehhez képest sikerült még jobban elrejteni. Az útvonal a következő: Beállítások - Eszköz karbantartása - Akkumulátor - Speciális beállítások. A tárhely és a rendszermemória optimalizálása ugyan kapott widgetet, innen is a karbantartáshoz juthatunk, de a kábeles gyortöltést akkor is onnan kell előszedni.


[+]

Vannak viszont új, apró részleteiben testreszabható energiatakarékossági megoldások. A közepes szintű takarékosság esetében kérhetjük a fényerő 5, illetve 10%-os csökkentését, lejjebb vehetjük a megjelenítő felbontását, valamint 70%-ban maximálhatjuk a processzor teljesítményét. A mindig aktív kijelező továbbra is opcionális, akár ilyen körülmények között is engedélyezhetjük, ami most már minden, harmadik féltől származó alkalmazás értesítését hajlandó megjeleníteni.


[+]

A maximális energiahatékonyság izomból minimalizál mindent, beleértve a képernyő felbontását 720p-re, a fekete kezdőképernyő mindössze nyolc alkalmazást hajlandó megjeleníteni és működtetni, a teljesítmény pedig olyan szinten csökken, hogy eltart egy darabig a normál állapotra való visszatérés.


[+]

A Teljesítmény üzemmód is újszerű, viszont valami teljesen érthetetlen okból félig baszk nyelven jelenik meg. A lényeget ettől még értjük: van Játék mód, ahol minden maximumra tekeri magát, kivéve a kijelző felbontását, ami alapértelmezett Játék módban mindenképpen Full HD akar lenni. A Szórakozás instant felskálázza a videotartalmakat, ráküldi a multimédiára a hangzásjavítást, és megdobja a kijelző fényerejét. A Nagy teljesítmény pedig az elérhető legmagasabb beállításokkal operál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Okostelefonos kamerateszt (2016)

    Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

  • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

    A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

  • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

    A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.

Hirdetés