1000 nites fényerőre is képes a Galaxy S8

Ahogy az eddigi években, most is a kijelző játssza az aktuális Samsung Galaxy csúcskészülékek esetében a főszerepet. Az Infinity Display fantázianevű, 2960 x 1440 pixeles QHD+ panel az S8 és az S8+ előlapjának szinte az egészét kitölti, ráadásul enyhén ívelt is. Ennek a kivitelnek és a lekerekített készüléksaraknak az ára viszont az, hogy a képernyősarkak is ívesre lettek véve, ha nem is jelentős mértékben. Az S8 Super AMOLED technológiájú paneljének mi is neki fogunk esni i1 Display Pro mérőeszközünkkel, a DisplayMate azonban megelőzött bennünket, és csupa dicsérő szóval távozott az IP68-as védelemmel is bíró készülék a tesztasztaláról, amit egyenesen az eddigi legjobb mobilkijelzőnek titulált, A+ (a magyar iskolákban: 5*) minősítéssel. Miért is?

A Galaxy S8 Samsung Experience 8.1-es felületet futtat, Android 7.0-s alapokon
Kalibrációs sémától függően az S8 képernyőszínei lehetnek élénkek és ipari szabványhoz igazítottak [+]

A kalibrációra specializálódott oldal először kiemelte a diamond pentile szubpixel elrendezésű panel (RG BG) kiemelkedő, 570 ppi-s képpontsűrűségét, amit megfelelően élesnek minősített. A 84,5 négyzet centiméteres képernyőfelület négy kalibrációs móddal rendelkezik, ebből az adaptív direkt rámegy az élénk színekre, míg a mozi a DCI-P3 standard szerint kalibrált (6545 Kelvines fehér színhőmérséklettel), az egymáshoz közel álló fotó (Adobe RGB) és hagyomány mód pedig (sRGB/Rec. 709) a fényképekkel dolgozók igényeit is kiszolgálja majd akkurátus színeivel és a 6504 Kelvines fehér standardhoz közelálló értékével (6520 K). A DisplayMate megjegyzi: 30 fokos szögből tekintve a panelre a fényerő csak 29%-kal csökken, amit jónak titulál, a kontrasztarány pedig egyáltalán nem csökken ilyenkor, viszont némi elszíneződés megfigyelhető.

A Bixby asszisztens főoldala
A technológiai sajátosságokból adódóan minél kisebb felület világos egy AMOLED panelen, az annál nagyobb fénysűrűségre képes [+]

A panel 485 nites fénysűrűség és 50%-os képernyőtartalom mellett 1 wattot fogyaszt, az egész panelt betöltő fehér tartalom esetében pedig 1,75 wattot, ami magasabb az S7 értékeivel összevetve, persze jóval nagyobb a képarány is. Ugyanakkora felület és fénysűrűség mellett megegyezik a régi és az új panel relatív fogyasztása, azaz radikális változások technológiai oldalról valószínűleg nem történtek. Adaptív módban, egész képernyős fehér tartalom esetében 420 nitig ugrott fel a panel fénysűrűsége, napfény alatt viszont egészen 575-re, ez a Samsung AMOLED paneljeinek egyik sajátossága. Apró, 1%-os fehér felületen, napfény alatt pedig sikerült 1020 nites fénysűrűséget mérni, ami döbbenetesen magas érték.

Az S7 edge az eddigi legkényelmesebben tenyérbe simuló ilyen eszköz
Az S7 edge panelje is díjakat söpört be rátermettségével [+]

A DisplayMate kritikája egyébként pont az adaptív módot érinti: itt enyhén kékes, 7565 Kelvines a fehérek színhőmérséklete, és természetesen a telítettség jócskán túl van tolva az ipari standardokhoz képest. Más kérdés, hogy ez sokak szerint jobban mutat, a kevesek pedig belőhetik valamelyik előre definiált kalibrációs sémát. Akinél épp lesz egy mérőműszer szombaton, bátran kukkantsa meg a Galaxy S8 és az S8+ megjelenítőjét a Millenárison megrendezésre kerülő Veletechen, míg mások a szemükkel és egyéb érzékszerveikkel tudják majd a mutatós duót megcsodálni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés