Hirdetés

Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás

Külsőben újít, kamerában és tollban erősít, a dobozon viszont spórol a Samsung topmobil.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Ahhoz képest, hogy észrevehetetlen az S21 Ultra beszédhangszórója, korrekt minőségben és hangerővel szól hívás közben, a túloldalon pedig a mikrofonok zajszűrő képességeit dicsérték meg. Megvan az SA és NSA 5G hálózatok támogatása, bár itthon csak a 6 GHz alatti frekvenciasávok támogatottak, az mmWave hullámhosszokat kispórolták. 4G LTE oldaláról 2000/200 Mbps-os le- és feltöltésről beszélhetünk elméleti szinten (enhanced 4x4 MIMO, 7CA). A remek WiFi 6 modem háromcsatornás (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2,4, 5 és 6 GHz, HE160, MIMO, 1024 QAM, HotSpot), a Bluetooth 5.2-es (A2DP, LE), az USB pedig 3.2-es (MTP, OTG, DisplayPort, DeX, fordított töltés). A telefon UWB (ultra wide band) chippel is rendelkezik a mobil és más UWB-s eszközök precíz pozicionálására pár méteren belül, így összedolgozik SmartTagsszel vagy efféle technológiát támogató járművekkel (ajtónyitásra vagy annak érzékelésére, a júzer melyik ülésre fektette hátsóját) – az efféle funkciók a későbbiekben kaphatnak nagyobb szerepet. Ami a navigálást illeti, az A-GPS mellett a telefon a GPS, a GLONASS, a BeiDou és a Galileo műholdakat használja több csatornán, azonnali és hibátlan pozíciószerzéssel. Akad iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő, barométer, NFC és hall szenzor, nincs viszont infra.


[+]

Az 5000 mAh-s telep tekintélyes, az Exynos chip fogyasztása 5 nm-en pedig előnyére változott, ám QHD + 120 Hz kombinációban az üzemidő inkább csak elég jó, semmint kiemelkedő – 5-6 órás tipikus képernyőidőimbe bőven fért játék, muzsika és fényképezés. 1080p-re és 60 Hz-re korlátozva ez nyilván kitolható, a power userek mindenesetre naponta töltik majd Ultrájukat, mások meg kétnaponta, ami abszolút elfogadható. De jöjjön az AMOLED-szintű fekete leves: nem elég, hogy nincs adapter a dobozban, csak két végén Type-C típusú kábelt, amit ugye régi Samsung vagy Type-A-s USB-PD adapterünkre hiába próbálunk dugni, ergo vásárolhatunk fejet. Így is 25 watt a gyorstöltés plafonja, amikor akad ennél ötször gyorsabb a piacon, és ugyanez a helyzet a 15 wattra beárazott vezetékmentes töltés esetében. Viszont a fordított töltés kábellel és anélkül is működik. A kecske és a káposzta példája akkor lett volna helytálló, ha a Samsung a vásárlási oldalon éppúgy felkínálja készülékeit adapter nélküli és adapteres pakkban pár ezressel drágábban, akár a Mi 11 – ezzel meg lett volna a környezettudatos hozzáállás és a vásárló kényelme, hogy ne kelljen a töltőfejért külön szétnézni a webshopban.


[+]

Összefoglaló

Samsung Galaxy S21 Ultra
Pro
Piacvezető 120 Hz-es QHD OLED panel
Remek összeszerelés, IP68 védelem, Gorilla Glass Victus elöl
Jófajta kameraszett kiemelkedő zoom és videóképességekkel
Nincs egy darab akadás a felületen, sokáig bírja az 5 nm-es Exynos egy töltéssel
S Pen támogatás
Kontra
128 GB-os kezdőtároló bővítés nélkül
Külön kell megvenni a fülest, a töltőt és az S Pent
25/15 watt a vezetékes és Qi töltés maximuma
Bizonyos játékok akadnak, az Exynos támogatása korlátozottabb a Snapdragonnal szemben
Pontozás
Kialakítás, védelem 8,5 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 9,5 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 8,5 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (12/128 GB, HUF) 479 990

Ha nem lenne 10x-es optikai zoom, olyan sótlan generációfrissítésnek nevezném a 480 rugós S21 Ultrát, hogy megkérdőjelezném a szakács ízlelőképességét, ám szerencsére a meghökkentő méretű és élesre vágott kamerahegységrendszer éjjel-nappal, lencsétől függetlenül kitűnően teljesít, és speciel engem a remek zoomképességekkel le lehet venni a lábamról. Oké: a trükköt a P40 Pro+ már elsütötte, de ugye Google keretrendszer nélkül, ez a telefon pedig kiemelkedően jó AMOLED óriáspanelt kapott a QHD+ felbontás és a 120 Hz-es képfrissítés remek kombinációjában, melyhez korrekt üzemidő tartozik. A rendszersebességre és a One UI-ra 5 nm-en tényleg nincs panasz, ám akad játék, amelyik akad, és ismét eljutottunk az Exynos kontra Snapdragon chip kérdésköréhez: az utóbbit a fejlesztők az egyszerű matek okán jobban támogatják, és gyengébb GPU-jával újfent Európa húzta a rövidebbet.

Helyezzük a dolgot kontextusba: a mai piacon minden nyűgével együtt is az egyik legkomplettebb csúcskészülék az S21 Ultra, de megéri-e újdonságlistája a bő százezres ráfizetést a ma is remek elődhöz képest? A kérdést a sötét oldal árnyalja, és füles vagy dobozolt adapter nélkül, még a microSD bővítést is kispórolva erősen inog a léc, a 128 GB-os tároló meg könnyen betelik, ha az ember promótált 8K felbontáson videózik, vagy akár remek 4K / 60-ban. A Samsung topmodellje ezúttal is kényelmetlenül nagy, bár legalább a kétkezes használat előnyére válik az S Pen támogatás – de a tollat is külön kell megvenni, és az se biztos, hogy lesz idén topkategóriás Note, amihez mellékelik. Sokkal erősebb ajánlat ár/érték vonalon a Galaxy S20 FE töltőfejjel és tárhely bővítéssel, de az S20+ is remek árban van, akinek meg ultramodern Samsung kell csillióért, annak még mindig a Z Fold2 hozza el az igazi innovációt.

Egyébként meg rajtrácson állnak a szokásos ellenfelek: a jobb fogású iPhone 12 família 60 Hz-es panellel csúfítva a képbe, a Google-mentességet leszámítva remek Mate 40 Pro, a kismillió jó áras Xiaomi a Mi 11 európai közeledtével, vagy egy random OnePlus, jó méretű Sony és szárnyra kelt LG. Picit olyan, mintha a széria légies dobozával a Samsung rajtunk próbálná leverni 2020-as bevételkieséseit, és a Huawei vergődésével úgy gondolja: bármit megtehet – és ez, egyszeri mobilhasználóként szerintem nem oké. Viszont a Samsung a fenti riválisok között is kellően sokrétű palettát kínál, hogy idén is fogjon rengeteg vásárlót, és biztos vagyok benne, hogy az S21 Ultrából is kerül a júzer zsebébe, ha belefér.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés