LG Wing - szárnyas fejvadász

Merész, bevállalós készülék, amit nem csak lehet, kell is szeretni ahhoz, hogy valóban praktikusnak lássuk a kialakítását - mindez persze nehezen indokol bő 50%-os felárat egy hasonló képességű felső-középkategóriáshoz képest.

Hirdetés

Advertisement

Bevezető, tartozékok

A vadhajtások mindig kellenek. Manapság egyre inkább divat azt mondani, hogy a mai, egyentepsi okostelefonok világában nincs semmi érdekes koncepció, és hogy bezzeg régen mennyire izgalmas mobilok voltak a piacon, de valójában mindannyian tudjuk, hogy ezek féligazságok. Persze, amikor még a mobilok előlapja tele volt gombbal, pici volt a kijelző, és jóval szűkebb a felhasználási terület, a formatervezők sokkal hamarabb érvényesülhettek valami extrém koncepcióval, jó is néha a Nokia 3650-re, a 7280-ra, esetleg az N92-re hivatkozni, sokakat köthetnek kellemes emlékek a Siemens SX1-hez, ahogy nyilván adtak el jó néhány darabot a Sony Ericsson W350i-ből és W550i-ből is, de valójában mindannyian tudjuk, hogy az utcaképet akkor is a praktikusabb, hagyományosabb modellek uralták, gondolok itt a Nokia 6230i-re, N95-re, esetleg a Samsung SGH-E250-re, vagy épp Sony Ericsson K750i/W800i párosra.

Bármennyire is jó felvenni a múltba révedő szemüveget, a többség mobilhasználata másfél évtizede sem volt izgalmasabb a mainál, volt háromféle formatervünk (hagyományos, kinyitható, csúsztatható), nagyon hasonló gombkiosztással (maximum egy joystick dobta fel a játékot) és menülogikával, ami pedig ezektől komolyabban eltért, azt már ritkán fogadta tárt karokkal a nagyközönség. Utólag persze már mindig más a kép, full-kijelzős okostelefonokkal a zsebben, tét nélküli filozofálgatás közben a tömegmodellekre legfeljebb mint megbízhatósági mintakép szokás hivatkozni, és ha szóba kerül, hogy mennyire változatosak voltak régen a mobilok, akkor is az olyan típusnevek kerülnek elő, amiből egy átlagember életében 2-3-at összesen, ha látott. Azt pedig már jellemzően el szokás felejteni, hogy a maguk idejében meg ezek az emberek rondázták, értelmetlenezték, haszontalanozták le ezeket az izgalmas mobilokat.

Régen sem feltétlenül ezek a mobilok voltak népszerűek, mégis jó rájuk emlékezni. Ez itt épp egy LG, az U960
Régen sem feltétlenül ezek a mobilok voltak népszerűek, mégis jó rájuk emlékezni. Ez itt épp egy LG, az U960

Már a bejelentése előtt ugyanez történt az LG Winggel: az első, előzetes hírünk kommentposztjában a túlnyomó többség csak röhögött, a fantáziát és az extrém ötlet megvalósítását már kevesen díjazták. Engem elsőre az döbbentett meg, hogy pont a mobilos téren mostanában nem túl jól teljesítő LG mer egy ilyet meglépni: gondoljunk csak bele, hogy egy ilyen mechanikai megoldás mennyivel több fejlesztői munkaórát kíván bárminél, ahol csak egy fix alumíniumtömbbe kell bedobálni a szokásos, polcról levehető komponenseket - ha a Wing az első pillanatban megbukik, szerintem akkor is tökös termék marad, amit megérte bemutatni: el sem merem képzelni, hogy sikerült ezt átverekedni a költségosztályon. Talán pont a Ken Hongtól származó „Kicsik vagyunk, de jó ez így" mondat esszenciáját vélhetjük felfedezni akkor, ha azon gondolkodunk, hogy jöhetett létre ez a mobil. Ha ezt, az egyediségre való törekvést és megvalósítást elismerjük nettó teljesítményként, a Winget már akkor sem érdemes megszidni, de korántsem ez van: egy hét használat alatt kiderült, hogy akár a mindennapokban is lehet értelme egy efféle eszköznek. Csak nagyon akarni kell.

Mindenekelőtt érdemes belenézni a dobozba, amit stílszerűen ugyanúgy kiforgatva lehet kitárni, mint magát a mobilt: a bent lévő tartozékok pedig a szokásosak: 25W-os USB-PD gyorstöltőfej Type-C-s véggel, mindkét végen Type-C-s töltő- és adatkábel, illetve egy jack adapter, hiszen ezen a készüléken sincs már hagyományos, analóg audiokimenet. Érdekes a mobil színéhez passzoló műanyag hátlapvédő tok, hiszen nem a megszokott felpattintós módszerrel, hanem öntapadó felülettel rögzül a készülékhez. Előnye, hogy megszünteti a kamerapúpot, viszont esztétikailag jelentősen csökkent a mobil értékén, a kijelzőket pedig semennyire sem védi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés