Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - nagy ügy

Gigantikus mérethez végeláthatatlan tudáslista, ám a kérdés az 5G érában is égető: van-e szüksége az embernek félmillió forintos mobilra?

Külső, kijelző, tartozékok

Egy időben, egyaránt félmillió forintért startolt el a Samsung Galaxy Z Flip és a Galaxy S20 Ultra, hatalmas képátlót, csúcshardvert és számos kamerát kínálva. A két készülék mégse különbözhetne jobban egymástól: az előbbi egy összecsukható látványkellék, amely csillogásával és színeivel leginkább a hölgy vásárlóréteg szimpátiáját igyekszik elnyerni. Az utóbbi viszont egy ipari dizájnhoz visszatérő, 222 grammos, férfikézbe illő monstrum, melynek jócskán kiemelkedő, otromba kamerarésze jelzi: ahogy a Cybertruck esetében, a funkció itt is felülírta a formát.

A Galaxy S20 család, átlagos mérettől az egészen gigantikusig
A Galaxy S20 család, átlagos mérettől az egészen gigantikusig [+]

A Samsung tehát többféle igény szerint állt elő nyálcsorgató ajánlatokkal, és olyan hosszú az S20 Ultra tudáslistája, hogy oldalakba telik mindent felsorolni. Valamit viszont gyorsan szögezzünk le: a 6,9”-es képátlóhoz 166,9 x 76 x 8,8 milliméteres kiterjedés tartozik, összecsukás opciója nélkül alanyunk pedig döbbenetesen nagy – annyira, hogy ha alul támasztja meg a tenyerében az ember, a fejnehéz kamerarész állandóan hátra akar billenni. A csúszós kivitel miatt is érdemes tokot beszerezni, ahhoz meg új farmernadrágot, hogy méretes zsebbe lehessen passzírozni.


[+]

Az egykezes használat a hosszúkás, 20:9-es képarány miatt szerintem a kosarasoknak sem opció (persze van ilyen szoftvermód, már nem kosaras, hanem egykezes), én általában két manccsal nyomogattam a becses nevén Dynamic AMOLED 2X Infinity-O Display HDR10+ panelt. Valamit valamiért: ebbe a méretbe fért csak bele a hatalmas, 108 megapixeles főkamera meg a periszkópos zoom, ami annyiból rossz hír, hogy aki a legjobb szettet akarja, csak emberi méretben, megint pórul járt. 325 és 360 ezer forintért a kompaktabb modellek legalább a 108 megapixeles egységet megkaphatták volna.


[+]

A Samsung ugyanakkor az Apple farvizére evezett: a legeslegjobbért tessék hitelt felvenni és a kezeléséhez a konditeremben gyúrni, aki viszont túléli 2020-at 2020-as Galaxyk nélkül, annak most 200 ezer forint környékén kínálja a gyártó a versenyképes elődmodelleket. Ezért is felesleges elidőzni az S20 Ultra árcéduláján: akinek 5G és WiFi 6 modem, USB 3.2 szabványú Type-C port, 120 Hz-es képfrissítés, 5000 mAh-s gigatelep és 45 wattos vezetékes gyorstöltés támogatása kell, csengessen, Mylord.


[+]

Ez a kijelző márpedig nem kérdez: káva alig maradt körülötte, és a 40 megapixeles kameracsepp se zavar sok vizet, a megduplázott képfrissítés pedig elképesztően gördülékeny. Kár, hogy a 120 Hz jelenleg csak 1080p felbontáson érhető el, tekintélyes extra fogyasztással, 1440p-n 60 Hz-zel kell megelégedni. Én mindenesetre a jobb képfrissítés, rosszabb felbontás mellé tenném le a voksom, kellemetlen volt 60 Hz-re visszatérni. Már csak azért is, mert 1440p felbontáson pár döccenés előfordult, amivel 1080p-n egyszer nem találkoztam.

A közelségérzékelő hívás közben, a képernyő mögül pislákol
A közelségérzékelő hívás közben, a képernyő mögül pislákol, máskor nem látszik [+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy S20 Ultra 5G Samsung Galaxy Fold belső Huawei P30 Pro Samsung Galaxy Note10+ LG G8X ThinQ
Képátló 6,9 hüvelyk 7,3 hüvelyk 6,4 hüvelyk 6,8 hüvelyk 6,4 hüvelyk
Felbontás 1440 x 3200 1536 x 2152 1080 x 2340 1440 x 3040 1080 x 2340
Technológia Dynamic AMOLED 2X Foldable Dynamic AMOLED Curved OLED Dynamic AMOLED P-OLED
Fehér fényerő 334 / 1286 nit 329 / 801 nit 533 / 921 nit 378 / 1067 nit 388 / 485 nit
Fehér fényerő (min.) 1,6 nit 1,8 nit 2,0 nit 1,8 nit 2,3 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6974 K + kézi 6327 K + kézi 6968 K + kézi 6479 K + kézi 7645 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A képernyőszélek mintha annyira most nem kanyarodnának le, és hosszanti oldalon nem jellemző vétlen érintés érzékelése. Az S20 Ultrát játékhoz, fotózáshoz, videózáshoz elfordítva a telefon ugyanakkor rendszeresen úgy hitte, hogy a képernyőt a szelfikamera sarkai felől böködöm, pedig szimplán csak a tenyeremhez szorítottam. Az érintési érzékenység máskülönben remek, a rezgőmotor kifejezetten erélyes, a panel odakint pedig elképesztően kivilágosodik, amihez odabent olvasó- és sötét mód dukál. Jól áll a megjelenítőnek a mindig aktív kijelző és a teljes képernyős gesztusvezérlés, a kalibráció pontos vagy kirobbanóan színes, a képernyőbe épített, ultrahangos ujjlenyomat-olvasó pedig gyorsabb lett egy év alatt, és fóliával is működik. Igaz: továbbra is akad hatékonyabb optikai variáns, az Ultra az ujjaimat tízből 7-8 alkalommal ismerte fel elsőre.


[+]

A két Gorilla Glass 6 üveglap és a fémváz illesztése tökéletes, a szerkezet atomstabil és minden élet nélkülöz, az IP68-as por és víz elleni védelem, a sztereó hangzás és a vezetékmentes Qi töltés pedig kötelező extra, amit én is nagyon kedvelek. Kár, hogy jack port többé nincs, ez kevésbé bocsánatos bűn, mint az értesítő LED kimaradása, és senki ne akarjon meggyőzni, hogy az S20 Ultrán nem jutott neki hely. A hangerőszabályzó samsungosan magasra csúszott, mert vagy lapáttenyérre tervezték, vagy a tervezőt tették lapátra – a hüvelykujj a bekapcsolót viszont kényelmesen megtalálja. Hova lett a Bixby gomb? Valószínűleg nem nyomogatta korábban senki, a hangasszisztens így a bekapcsolóba költözött.

Az S20 Ultra a LED-es tok védelmében
Az S20 Ultra a LED-es tok védelmében [+]

A SIM tálca balra nyílik a mellékelt tűvel, és vagy két nanoSIM-et fogad be, vagy egy ilyet és egy microSD-t (az eSIM is támogatott). A dobozka jófajta AKG mikrofonos fülest, leírásokat és két végén Type-C kábelt rejt. Szégyellje magát a Samsung, hogy adapterből csak a 25 wattos fért bele, a 45 wattosért fizetni kell, miközben a Realme az 50 wattosat harmadáron rakja az X2 Pro mellé. Adott mindenesetre a 15 wattos vezetékmentes töltés és a 9 wattos fordított töltés. Nem aprózza el a hátlapi, négyelemes kamerarész, és a 100x űrzoom felirat kiemelkedő nagyítást sejtet. Különösebb perem ugyanakkor nem védi a jócskán kiemelkedő lencseszekciót, a kijelző bal felső sarkát böködve pedig billeg a teló az asztalon, mintha részeg lenne. Jobban mutat egyébként a ketyere élőben, mint a képeken, aláhúzva tudásra és maximalizmusra kihegyezett mivoltát, bár én a Galaxy Note10-ek szögletesebb formáját és szolidabb kamerarészét preferálom.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés