- Realme GT 2 - aláírjuk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Kis telefon hatalmas teleppel
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch Active 2 - láthatatlan gyűrű
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dryman
őstag
Sziasztok!
Már megint csak a probléma!
Adott egy Gigabyte alaplapra és I5 processzorra épített szerverecske ESXI alatt 2db Windows 2003 fut rajta.
Azon gondolkozom, kidobom a francba az egészet, és megpróbálom mentésekből ujrarakni a kis cég SAP-os cuccát.
Ezen a vason egy munkaidő nyilvántartó és egy bérprogram dolgozik az egyik 2003 serveren, a másik 2003 R2-ön meg egy SAP tesztrendszer ketyeg, mint kiderült egy észnélküli módon felépített adattároló halmazon.
Örököltem az egészet, így nem sok mindenre támaszkodhatom.
az ESXI egy különálló disc-en van, mivel a gép alkotója nem tudott hardveres raid-et csinálni, (nem tudom miért i nem), így VMware kliensen keresztül szépen felvette az 3db 1TB-os disk-et, majd telepítette a win2003 R2-öt, aztán windows-ban beállította a köteteket...a rendszert simán tükrözte, a sap-os dolgokra meg létrehozott windows-os szoftveres raid5-öt.
Mondanom sem kell a napokban megjelent a nagyon nem várt kis sárga háromszög a második dinamikus lemezen, "Failed Redundancy" hibajelzéssel.
Csak két válaszható lépés van, Reactivate disk, vagy reactivate volume....
Gondoltam először a kisebbikkel próbálkozok, mivel 3 partíciót is érint a 2 disk meghibásodása, így probálkozom azzal a particióval, amelyik a kisebb...ez egy 20GB-os volume, így katt reactivate volume...és már megy is a resynching....sőt végzett is a kisebb simán tükrözött volume-val, majd ezután nyögvenyelősen belekezdett a szoftveres raid5-el megálldott 831GB-os volume-ba. Itthagytam egész éjszakára, gondoltam majd végez, de meglepetésemre nem ez történt, valahol 61% resync. után leállt a folyamat és fixen beírta a második dinamikus lemezre hogy hibás. az újraszinkronizálás ugyan visszahozta a kikapcsolt és nem látszó particiót windows alá, sőt az SAP tesztrendszert is el tudtam indítani hiba nélkül, azaz a raid 5 teszi a dolgát és 2 hibátlan kötetből is képes megfelelően ellátni az adatbázist, de azért mégiscsak ott van a hibajelzés, amit a jövőben meg kellene szüntetni.
Szerencse a szerencsétlenségben a második virtuális gép külön merevlemezről él, azzal nem kell foglalatoskodni....
Tisztelt Hozzáértők!
Az lenne a kérdésem, hogy ESXI alatt VMware cliensből konfigurálva ki tudom cserélni a problémásnak ítélt hdd-t, úgy hogy a windows utána egy új lemezt látva felkínálja a szokásos basic to dinamic disc converziót???? Jól gondolom, ha eddig eljutok és létrehozom a dinamikus disk-et, ezután lesz lehetőségem ujraépíteni a megfelelő méretű Raid 5 particiót és az adott disk-en lévő másik tükrözött kötetet is????Köszönöm hogy végigolvastad, ha van energiás és megfelelő tapasztalatod a témában kérlek segíts!
Minden építő jellegű hozzászólást szívesen veszek!
Üdvözlettel!
Dryman -
Dryman
őstag
Fejlemények:
próbaként sikerült átméretezni a köztes 3-as kötetet az 5-ből, logikusan a 3-as kiterjesztéséhez a 4-es és 5-ös kötet átmozgatására is szükség van, így az utóbbi 37GB-nyi adat mozgatásával 7 óra 32 perc alatt végzett, majd elkezdte a raid tömb szinkronizálását....
Azért nem mertem nekiugrani az 1-es kötet kiterjesztésének, mert azon van a win 2003 rendszer szőrőstül-bőrőstül.
Látva hogy ez mennyi időt vesz igénybe, azt hiszem el kell halasztanom az akciót valami termelés-leállás körüli időpontra.
Van egy őskövület mentésem az egészről, azóta csak az adat-köteteket mentegettem, szóval a teljes rendszermentés az hiányzik, ezt szeretném minél előbb pótolni. Macrium nem áll rendelkezésre....csak egy cd tokot találtam a régi rendszergazda után ezzel a felirattal, de üres...
Most van lehetőségem jó magyar szemlélet mellett kisírni egy backup szoftvert a vezetőségtől, melyiket ajánlanátok? Gondolom meg lehetne oldani ezt is virágbolti megoldással, de ha már átveszem az informatikai dolgokat is a cégnél, áldozzanak már rá egy keveset....
valamint nem ártana tanulgatni is valamit a szerver és hálózat üzemeltetéséről, ennek mi az alapfoka? hol érdemes elkezdeni?....fizetné a cég a tanulmányokat.... max alá kellene írnom néhány évet.... -
Dryman
őstag
-
Dryman
őstag
válasz
kraftxld #6727 üzenetére
diskpart-os megoldásra gondolsz windows alatt?
a 2-es kötetet SAU-ból nem tudom törölni...a raid vezérlő config programjából meg nem merem törölni, a 4-es köteten van a page-file...ha megborul a raid, akkor tökö* szúrom magam....
látsz még rá valami esélyt? SAU szerint emiatt: [link] nem lehet kiterjeszteni az 1-es kötetet. -
Dryman
őstag
válasz
kraftxld #6727 üzenetére
Fejlemények:
Kivettem a 136GB-os Raid 0 tömböt, ne kavarjon be, mert az úgysem szerverbe való a maga 1db HDD-jével 0 adatbiztonsággal.aztán gép újraindít, és az általad mondott szabad hely kihasználására törekedvén, create logical drive a smart array 642 vezérlőkártya saját programjában, és itt jön a meglepetés...ugyan van még szabad hely, de visszautasít azzal hogy nincs megfelelő számú szabad pcihical drive.
Olyan mintha zárolva lennének a kötetek az egész vezérlőn...én soha sem tapasztaltam még ilyet....
Valami okos "sinergonos" telepítés lehet hogy vissza kelljen jönni raidet konfigárálni jópénzért....
Ezután windows indít és win alatt a smart array utility-vel, egy kicsit más a helyzet....
itt mutatja hogy van szabad hely bőven, a próba kedvéért létre is hoztam egy új kötetet.
Aztán próbálkozások/tapasztalatok:
-egyik kötet sem terjeszthető ki, azzal a általános hibaüzenettel hogy a win2000, win2003server windows XP, rendszerek a kiterjesztéseket csak dinamikus lemezkezelés mellett tudják megtenni, ezt a rendszer nem Windows XP SP2/3....így ez nem lehetséges....
(ezt a hibaüzenetet nem nagyon értem, mert maga a raid funkció dinamikus köteteket kezel, bár azt is olvasom egy főiskolás tananyagban,hogy raid 5 kötetek kiterjesztése nem lehetséges)-a kötetek törlésénél csak az utolsó, és az utolsó előtti kötetnél van lehetőség, azaz csak bizonyos köteteknél jön fel a delete gomb
-a smart array utilityben Windows alatt létrehozott új kötet a létrehozás után a lemezkezelőben piros kis behajtani tilos táblát kap, ez utal arra hogy nem aktív, gép újraindítása után a deactive drive-ot automatikusan activ-ra állítja a raid controller, erről tájékoztat is...majd window lemezkezelőjében inicializálható sőt konvertálható is a kötet.
ha alapon hagyom, azaz az inicializálás során nincs dinamikus konvertálás, akkor a későbbiekben nem tudom kiterjeszteni a méretét, viszont ha inicializálásnál konvertálom dinamikussá, akkor utána már engedi kiterjeszteni a smart array utilityben.Conclusio:
A smart array 642 vezérlő raid 5 beállítás alatt 2 felé üzemmódban képes kötetkezelésre, így az alapkötetek "basic" nem, míg a dinamikussá tett kötetek kiterjeszthetőek lesznek.
A probléma ott van hogy a 2006-ban telepített rendszeren magában a 642-es raid vezérlő saját programjában konfiguráltak 3 kötetet basic kötetnek, ezeket az utólagosan telepített smart array utility nem képes megfelelően kezelni......
esetemben a 4-es és 5-ös szintén raid 5 kötetek már törölhetőek lennének, kiterjesztésük viszont továbbra sem lehetséges mert windows-os inicializálásuk során nincsenek dinamikussá konvertálva.Sajnos esetemben a 2. kötet eltávolítása sem hozott eredményt,mert a felszabaduló helyet nem engedte hozzáfűzni az 1-es kötethez a vezérlő.
És egy kérdés: ha alaplemezekkel dolgozik egy raid, akkor megszűnik minden utólagos jósága???2 napom ment rá a semmire....
-
Dryman
őstag
Köszönöm a hasznos tanácsokat!
Az általad írt HP Array Controller utility néhányszor összeveszett a telepített ősrégi böngészővel, így egy korábbi változat telepítése mellett döntöttem, ez működik stabilan.
Leszedtem mindent a D kötetről, aztán megpróbáltam törölni, de az első 3 kötetnél fel sem ajánlotta a törlési lehetőséget, a 4-es és 5-ös kötet viszont törölhető...a diagnosztikai részben teljesen egyformának látszódnak a kötetek...(kivéve az 5-öst, de azzal ne is foglalkozzunk)
Nemtudom miért van így, lehet a raid 5 konfigurálása valami egyéb más trükköt is magában foglal...???
[link]
megpróbálok jobban utánanézni mi lehet ennek az oka.... -
Dryman
őstag
Sziasztok!
Win 2003 standard rendszer a szokásos "kevés a hely a C meghajtón " problémára keresek megoldást.
Gondoltam hátha bejön, és easeus partition manager server programmal próbálkoztam...
Mivel a D particióról sikerült az adatokat átraknom, így azt gondoltam csökkentem a D nagyságát, majd kiterjesztem a C-t az így felszabadult helyre....
Gondolatban szép is, gyakorlatban viszont nem így történt. a D nagyságának csökkentése után tisztán látszódik hogy az egy különálló lemezegységnek van definiálva a raid vezérlőn, így a C kiterjesztése lehetetlen a kis program számára. Jobban megnézve a hardvert, egy 3 db 74,6GB-os HDD raid 5-be van konfigurálva, a raidvezérlő szerint 4 különálló logikai lemezen, 4,87-9,77-19,53-19,53GB méretben. Sajnos ezt látja a windows alatt futtatott Easeus is, azaz hiába akarok a 9,77-esről átcsoportosítani 4,77G-nyi helyet a C-nek...ez reménytelen a raid vezérlőn beállítottak miatt!
Kérném hozzáértők segítségét abban hogy miként tudnék továbblépni ez ügyben!?
Újratelepíteni a szervert nem szeretném, bár lehet nem lesz rá más mód...
funkcionálisan AD, dhcp, domain cont. szerepeket tölt be, de van rajta még egy munkaidő nyilvántartó is, amihez passzolok mindent....
Proliant ml350 g4-es ócskavas a cucc, a jó kis smart array 642-es raid vezérlővel...
Ugye a raid kötetek konfigurációját nem változtathatom meg menet közben????
Köszönettel veszek minden érdembeni segítséget!
Üdv!
Dryman
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest