- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
beencee
őstag
Továbbfejlesztés: a két Sil vezérlő cserélődik egy Promise FastTrak S150 SX4-re, amint időm lesz rá. Mérni fogok elérési időket, fogyasztást, stb., leírom majd.
-
beencee
őstag
Először nem teljesen értettem a kérdésed és azt akartam írni, hogy rádugtam
De talán arra gondolsz, hogy speciális kiosztású csatlakozóvá van összefogva a power gomb és a ledek, ezt természetesen szétvágtam, kimértem, hogy melyik-melyik és így dugtam rá az alaplapi tüskesorra.
-
rbalazs
csendes tag
hy
A háznál hogy sikerült a power gomb és a led csatlakozót rárakni az alaplapra?
-
beencee
őstag
válasz
#54715584 #52 üzenetére
(1) Szoftveroldalról nyilván nem, azért (is) kell a W2k3 Server, ő ezt elintézi. Ami szűk keresztmetszet lehet (de ez nem 4-5 gépes probléma), az a HDD vezérlő. Minél több felhasználó lóg rajta, annál komolyabb kártya kellhet bele. Nálam az amúgy nem szokványos terhelést vígan bírják a kicsi és olcsó (néhány kFt) Sil3112 SATA kontrollerek, ráadásul úgy, hogy RAID1-ben, azaz tükrözve mennek a HDD-k.
(2) Az, hogy te az adott szerver megosztott erőforrásait milyen kliens gépekről használod, az teljesen indifferens. Ha látod/eléred/stb. az adott megosztott erőforrást (egy fájl szerver esetén egy könyvtárat, a média szerver esetén egy streamet, stb.), akkor azt kell tudnod használni. -
törölt tag
a tobb juzeres kerdesem arra vonatkozott, hogy ha pl egy nagy vinyot teszek a gepbe, es egyszerre 3-an akarnak rola masolni / filmet nezeni / zenet hallgatni
a vinyo birni fogja? nem fog lelassulni az adatatvitel?a windowsok osszeakadasat ugy ertem, hogy van 2 32 bites xp-s gep, 1 64 bites xp es 1 32 bites vistas gep
mindegyik geprol gond nelkul lehet hasznalni a szervert?
mert pl amikor en xp-rol vistas gepre akartam csatlakozni, akkor voltak gondokbocsi, ha nem fogalmaztam erthetoen
-
beencee
őstag
válasz
#54715584 #48 üzenetére
Kicsit zavaros számomra, amit írtál, de próbálok válaszolni...
(1) Láthatóan kevered a router és switch fogalmát, bár manapság ezen akár nem is lehet csodálkozni, hiszen amit általában manapság routernek hívnak, az tulajdonképpen egy DSL/kábel broadband router + 4 portos switch + wireless access point.
(2) Nálam ez a gép (ahogy fentebb leírtam) többféle funkciót végez, jelenleg ezeket:
(2.1) file-server funkciók
(2.2) letöltés (Azureus)
(2.3) HouseBot Server, ez egy otthonautomatizálási szoftver szerver oldala
(2.4) az egyik soros porton egy CM11-es X10 vezérlő (IP-X10 gateway)
(2.5) DSC riasztóközpont kommunikációs szoftvere, sőt
(2.6) most még egy kameraszerver is fut rajta 3 kamerával
Ehhez sztem kell a W2k3 Server, mert jobban tudja feladatmegosztást, mint egy sima XP, stabilabb, jobban adminisztrálható, stb.
(3) Azért (is) szerver, hogy többen tudjatok rákapcsolódni, miért lenne ezzel probléma
(4) Ezt Windows verziók összeakadását meg végképp nem értem, hol vannak különböző verziók -
törölt tag
hmmm, kozben talaltam ilyet: my book...
elgondolkodtato...ethernet csatoloval is muxik, nem kell komplett gep... -
törölt tag
jo ertem, hogy ez a projekt otthoni adattarolasra van kihegyezve nem pedig azon keresztul megy a net?
azert kerdem, mert nalunk van 1 asztali + 3 laptop 1 routeren
es gondolkoztam egy ilyen otthoni fileszerver letrehozasan
a lenyeg az adattarolas es a gyors halozatio eleres lenne
ezenkivul sok kep, hazi video es zene lejatszasa a szerver geprol...
elegendo egy ilyen gepet rakotni a routerre es adattarolokent hasznalni?
kell erre szerver funkcio?
mi van, ha egyszerre mondjuk 3-an csatlakozunk ra a gepre?
gepek kozott routeren keresztul nagyon gyors a kapcsolat, elegendo ez mondjuk a filmek lejatszasahoz?
nem akadnak ossze a kulonbozo windows verziok, pl vista 32 bit, xp 32 bit es xp 64 bit?
ha lesz meg kerdesem, irok, tudna vki ebben segiteni, infokat adni?
kozben guglizom en is ezerrel, probalok megoldast talalni a dologra -
beencee
őstag
Az Epia nagyon kedvelt platform a házi barkácsolók körében, csak szerintem az ár/érték mutatója nem túl jó (itthon biztosan nem). Én is sokat kacérkodtam vele, aztán akkoriban beleszerettem ebbe a Geode-ba. Ezzel a lappal, egy ilyen NX1750-es Geode-val kb. annyi összfogyasztás lehet, mint egy 1000-es Epia-nak. A teljesítménye meg legalább a duplája lehet szerintem.
Ettől függetlenül a miniITX nekem is nagy kedvenc, de nekem most egy Intel D201GLY2 van ebben a témában... -
Vanos
aktív tag
Egyik kollégám VIA Epia alapokra helyezett szervet épített. Alaplap 17x17cm-es.
No ez már tényleg keveset fogyaszt. 20-30W körül. -
webdeejay
aktív tag
pedig gondoltam rá, hogy feltolom valami kis p3-as gépre, házi szerónak, dehát ha ekkora a rendszerkövetelménye, megleszek anélkül is...bocs, hogy nem fordítok: Microsoft cites the minimum hardware requirements for Windows Home Server as a 1GHz Pentium III (although a Pentium 4, AMD x64 or newer CPU is recommended) with 512MB of RAM. It's not an overly optimistic spec: even on our meagre machine (a 1.2GHz Pentium III with 512MB of RAM and a Seagate 160GB hard drive) Windows Home Server was surprisingly responsive and stable. After all, home servers don't carry much of a load if they're just sharing files and printers.
Of course storage is critical for a server, but it's both easy and affordable to boost any system from the stated minimum spec of an 80GB primary disk to hard drives as large and as numerous as your system (and wallet) can handle.
-
X@b3e
addikt
válasz
Aranytaltos #42 üzenetére
Én egy 2,4 Cerka + Asrock lap kombóra erőltettem fel. 1gb ram meg egy 160Gb HDD lett még alátolva (eredetileg 256MB / 20Gb volt benne, de panaszkodott a kicsike, hogy így ugyan nem leszünk jóban
)
-
Aranytaltos
csendes tag
Egy masik gepen viszont felment. Eloszor 512 vel probaltam de kozolte 1G kisebben nem megy
elso hiba, a tobbirol nem is beszelek, sokat igenyel nem egyszeru a kezelese es azon felul, ha barmilyen kisebb hiba jelentkezik ami nem vezses attol meg megy. De! Megtalalni a hiba naplozast majd eljutni a hardverig kesz regeny
mint a vista idegesito igen akarom ezt a funkciot. Szoval nekem egyeltalan nem testszik, home szerver szarabb es tobbet kovetel mint a normal win2008 szerver ez nem normalis.
-
beencee
őstag
válasz
Aranytaltos #40 üzenetére
Én egy HP LC2000-sen próbáltam ki (annak hasonló volt a konfigja) a WHS-t, azon ment. De annyira nem tűnt érdekesnek, hogy lecseréljem a jól beállt W2k3 Servert...
-
beencee
őstag
válasz
Aranytaltos #38 üzenetére
Micsoda, mire gondolsz?
-
Aranytaltos
csendes tag
Valakinek mukodik? Nekem egy dual PIII 1G rammal megaldott Compac gepre nem telepul fel.
-
X@b3e
addikt
Lehet, hogy off kicsit, ez inkább az othhon automatizáláshoz kapcsolódik, de ennek a szabványnak mi a magyar neve: Powerline Carrier Control
-
tototos
addikt
Olyat lehet csinálni, hogy a szerverre rákötöm a kábeltv-t és onnan utp-n keresztül küldöm a gépekre?
-
beencee
őstag
Csatlakoztam én is a Windows Home Server Beta Programhoz, meg is jöttek az anyagok, hamarosan kezdem a tesztelést. Amint időm engedi
-
beencee
őstag
Haladunk előre... [link]
-
beencee
őstag
''...A CES-en az AMD, valamint a felénk kevésbé ismert Inventec és Quanta Computer is bemutatta hardverkoncepcióit, amelyeket a Windows Home Serverhez készített, de az új kiszolgáló a független szoftverfejlesztőknek is lehetőséget ad arra, hogy innovatív alkalmazásokat készítsenek a digitális otthonok számára...''
Úgy látom valóban pezseg a dolog, kíváncsi vagyok a megvalósításokra, különös tekintettel a rendszerintegrációs megoldásokra. (Elég sok eszközt (hw és sw) kell egy ilyen megoldásban működőképesen és hülyebiztosan integrálni...) -
beencee
őstag
nyuszis fórumtársunknak válasz Geode ügyben:
Régebben volt itt egy nagy topik (sajnos eltűnt, egy modi visszahozhatná...), amelyben kraftxld a Geode-kat árulta, ott sok alaplapról volt benne tapasztalat, amelyben sikerült a Geode-t elindítani (tehát nemcsak az ASRock K7S41GX alkalmas rá). Gyakorlatilag minden olyan Socket A lapban sikerült mennie, amelyben be lehetett állítani az 1,25V-os magfeszt és a 10,5-es szorzót. Ez az NX1750 alapbeállítása. Aztán az már egyéni (meg lapfüggő) beállítás kérdése, hogy ki, hogyan használja.
Dual Geode-s lapokat most is árulnak itt az apróhidetések között... -
beencee
őstag
Magyar cikk a témban: [link]
-
beencee
őstag
Everest adatok szerint ventillátorok, hőmérsékletek ~10%-os átlagos processzorterheltség mellett:
Elöl lévő 12cm-es TT venti: 2000RPM
Hátsó 2db 8cm-es venti: 5000RPM
Procventi: 1600RPM
Külső hőmérséklet (a garázsban, nyilván ezt nem az Everest mérte): 16C
Rendszervinyó: 18C
Processzor: 22C
Alaplap: 21C -
beencee
őstag
A MeediOS projekt a Meedio teljes funkcionalitásának az újboli létrehozására alapult, 100%-os Meedio kompatibilitással, illetve megvalósítva azokat a terveket, amelyek a Meedio Developer Network-ben megfogalmazódtak. A kezdet biztató, aztán majd látjuk... A MeediOS fórumon nyomon lehet követni az egyes verziókat, híreket: [link]
A Meedio Essentials - Meedio TV - Meedio HouseBot egy nagyon-nagy deal volt, nagyon jó útitervvel, jó ötletekkel, nagyon jó közösséggel, stb. A cél az, hogy ebből minnél többet átmentsünk a MeediOS projektbe.
Persze, fel is tudom tenni, ha gondolod, de le is tölthető az utolsó, 1.41-es verzió a franciáktól: [link] Télécharger Meedio 1.41 menüpont.
[Szerkesztve] -
beencee
őstag
Igen, arra, ahogy alant róland kollega is írta...
Konkrétan jelenleg (mivel ez egy never ending story) a riasztó központjával kommunikál, illetve néhány világítás és világításcsoport van rákötve. Bizonyos további kommunikációkkal mostanában szívok (na jó, próbálok dolgozni rajta, amikor van időm), de ezeket majd csak akkor, ha meglesznek. Részletesebben tárgyalgatjuk a témát itt: [link]
-
lapa
veterán
köszi
nálam ennyire nem rózsás a helyzet, mindenképpen egy pc-ben kéne megoldani a szervert és a htpc-t is...
most vettem egy mobil barton 2600+-t, aztán küzdöttem csak, mert az alaplap nem akar neki 1,4v-t adni, csak 1,575-öt. ez azért lenne fontos, mert egyben kéne megoldanom az alacsony fogyasztást, meg a lehető legnagyobb teljesítményt. ott tartok, hogy 66-133 mhz között tudom állítani speedfannal az fsb-t, remélem normális ramokkal majd elszalad 66-19x mhz-ig. ez 10-es szorzóval 660-1900 mhz-t jelentene, ami számomra már teljesen reális lenne.
már nagyjából készen van a falra szerelt gép koncepciója és pár vázlat, csak nagyon sok mindent kell majd összezsúfolni nagyon kis helyen. a kábelezés meg a htpc miatt pláne durva. meg ha már lúd alapon tök passzív rendszert tervezek, szóval lesz mit barkácsolni rajta. lehet, hogy a szünetmentest nekem is ki kell raknom a kamrába - már most irtózom a külön kábelek huzigálásától.
ez a meedios csak plugin vagy teljes frontend, mint a meedio/myhtpc? télleg, ha csinálnék egy ftp-t nem lenne kedved feltolni az uccsó meedio express verziót? gyak. évek óta küzdök a különböző frontendekkel. arra játszanék, hogy mivel a leendő beltéri úgyis kész jelet ad, valahogy össze tudom hekkelni a vivo vga-val. egyszer már sikerült ilyet a mediaportal-lal, de myhtpc r24-gyel felejtős. meg problémás a földi adók vétele is. lehet, hogy bevállalok majd egy low-cost tunert, gondolom megoldana pár dolgot. -
ftc
nagyúr
mennyit fogyaszt egy ilyen?
mert tudok ilyen CPU-t szerezni vagy netán Turion..? -
sekli
addikt
A HouseBot-ot mire használod? -
Chieftec
őstag
Vinyo kereteket jol megcsinaltad, en csak azt sajnalom, hogy a garasban van egy ilyen gyonyoruseg..
-
beencee
őstag
lapa fórumtársunk Az ''Otthoni szerver hőbörgések'' című írása [link] adta az apropót, hogy bemutassam jelenleg használt itthoni szerveremet.
Ez már egy meglehetősen régi mánia nálam, ahogy a vicc poénjéban is van: ''...igény vóna rá...'', szóval az igény mindig is megvolt, hogy legyen egy olyan valami itthon, ami tárolja a féltett családi és üzleti dokumentumaimat, zenéket, képeket, filmeket, bármit, elvégezzen bizonyos funkciókat, újabban letöltsön...
És valóban, visszagondolva rég volt már az, hogy csak egy gép volt itthon... De hogy nem csak nekem fordult meg ez a fejemben van erről külön topik a PH-n [link], illetve mostanában a Microsoft is töri a fejét valami ilyesmiben: [link] Nagy szellemek, ha találkoznak...
De vágjunk bele:
Ház, táp:
Bordoi mestertől vettem, itt a PH-n [link], gyakorlatilag új IBM eServer xSeries 225 ház, a belevaló táppal.
[link] [link]
Ezzel mindössze annyi történt, hogy a ''felesleges dolgokat'' kivágtam belőle, hiszen a gyári HDD keret nem volt része a ''csomagnak'', így a HDD-k rögzítését egyedileg kellett megoldani. A táp egy szerverre méretezett darab, de mivel alacsony fogyasztásúra volt tervezve a gép, nem volt kétséges, hogy elegendő lesz a teljesítménye.
Processzor:
Mivel az egyik fő cél a kis fogyasztás volt, alapnak a Socket A kompatibilis AMD NX 1750@14W processzort választottam [link] Teljesen jól ment passzív módban is, de a biztonság kedvéért kapott egy Spire hűtőt.
[link]
A Geode-t alapból nem ismeri fel sok alaplap (ez sem), de az AOpen sokféle beállításával, meg lehet találni az ideális módot. Jelenleg ilyen beállításokkal megy:
[link]
Egyéb alapok:
AOpen AK79D-400VN alaplap, 2x256MB Kingston K DDR400 memória, Matrox Millenium G450 PCI videókártya, a házhoz kapott CD, floppy
Diszk alrendszer:
2db Silicon Image SiI 3112 SATARaid Controller
[link]
Vinyók: 2db Seagate Barracuda 7200.8 (ST3250823AS) 250GB HDD az egyik kártyán, 2db Samsung SP2504C 250GB SATA II HDD a másik kártyán, RAID1-ben, tehát nettó 500GB kapacitás. Rendszervinyóként egy Maxtor Diamond Plus D740X 40GB PATA az alaplapi vezérlőn, ez aktívan hűtve. A vinyókat teherautógumi belsőjéből készült alátétekkel fogattam fel 4db a Praktikerben vett fém L-idomra. A kész tömböt alul öntapadós tépőzár rögzíti a házhoz, felül pedig rögzítve van a megfelelő elemekhez.
[link] ��������������[link]
Hűtés:
Hátul a gyári 2db 8cm venti húzza a levegőt, előre a vinyók elé betéve egy 12cm-es Thermaltake venti. A keskeny, de hosszú házban jó huzatot csinálnak.
[link] [link]
A kész szerver:
[link] [link]
Elölről:
[link] [link]
Az X2-es felirat, csak egy AMD-s doboz egyik oldalának kreatív felhasználása, mint említettem, nem ilyen szív dobog benne...
A szerver a garázsban van elhelyezve néhány régebbi gyűjtött géppel egyetemben (itt zavaró legkevésbé a zúgás és ez a leghűvösebb helység is, nem kell annyira hűteni a cuccot) egy APC Smart 750 szünetmentesen.
Szoftverek:
Windows 2003 Server van rajta, így távoli asztallal is hozzáférhető, fő funkciója file-server funkciók, de ezen megy folyamatosan a letöltés is (Azureus), illetve a HouseBot nevű otthonautomatizálási szoftver [link] szerver oldala. Egy soros porton kommunikáló CM11a X10 vezérlővel [link] kapcsolódik a 220V-os hálózathoz, így IP-X10 gatewayként is funkcionál. Másik soros porton a szünetmentes kapcsolódik, őt vezérli az APC PowerChute szoftver, amely szintén itt fut.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Xbox Series X|S
- PlayStation 5
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elemlámpa, zseblámpa
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest