Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
-
Mobilarena
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
poirot
üzenetére
Ha a BitLocker kérte a helyreállítási kulcsot, ami előtte nem lett se a Microsoft-fiókba, se egyéb helyre elmentve, akkor az szívás...
A legutóbbi kumulatív frissítésnél az egyes Linuxokat érintő probléma volt, azok elavult / sebezhető bootloadere miatt, de az csak azokat érintette és nem a Windows 10/11-et, amely utóbbiaknál eleve rendben van a Secure Boot támogatása. -
King Unique
titán
Dual Booting Ubuntu With Windows 10 Pro With BitLocker Encryption
A leírás szerint elvileg megoldható a BitLocker használata Windows 10/11 és Linux dual boot felállásnál is.
A linuxos partíciókat elvileg nem titkosítja, meg ha nem is támogatott fájlrendszerű és felcsatolni sem tudja, ahogyan a rendszer számára fenntartott kicsi partíciókat sem feltétlen, hogy lehessen bootolni. -
poirot
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Értelek, persze, csak az ismerősömnek nem volt Microsoft fiókja, és így kért kulcsot. Ismétlem, az egyik utolsó frissítésnél a Microsoft vlamit nagyon elszúrt.
-
King Unique
titán
válasz
poirot
üzenetére
Egy szimpla frissítési problémánál rossz esetben nem indul el a Windows, vagy BSOD van, stb.
Ha "kódot kért", akkor az az előbb linkelt BitLocker helyreállítási kulcsos probléma lehetett, ami Microsoft-fiók használatánál megtalálható a Microsoft-fiókban, mármint a BitLocker helyreállítási kulcs. -
King Unique
titán
válasz
boborján2
üzenetére
Kapcsolja be vagy ki a BitLocker Drive automatikus feloldását a Windows 11 rendszerben
"Az automatikus feloldás csak az adott számítógépen lévő aktuális felhasználóra vonatkozik."
-
arfer
senior tag
válasz
poirot
üzenetére
Már csak azért is érdekes lehet számomra, mert mi a helyzet Dual Boot esetén? Bitlocker jól eltitkosítja a meghajtót, aztán nem tudok bebootolni a Linuxba? Erről még nem láttam infót. Úgyhogy támogatom az összefoglalót, ha valaki hozzáértő részletesen leírná a dolgokat...
-
poirot
őstag
Esetleg erről a bitlocker-ről nem lehetne egy összefoglalót készíteni? Mert ahogy nézem, előbb-utóbb csak beleszaladunk. Mert ugyan Cigam említette és jól leírta egy posztban, viszont, nincs egy hete, hogy egy ismerősöm hívott, hogy nem tudja elindítani a laptopján a windows-t, mert kódot kért. Kiderült, hogy valami frissítési probléma volt, és én nem is hallottam róla, na meg nem is tudtam volna segíteni.
Valljuk be, sokunk úgy hiányzik ez a bitlocker, mint púp a hátunkon. Vagyis hogy lehet leellenőrizni, letiltani, lementeni a bitlockert stb. stb. -
boborján2
senior tag
USB HDD-n régóta bitlocker titkosítás van.
Ha a W11 beállításaiban bekapcsoltam az automatikus feloldást, az csak az aktuális bejelentkezett felhasználóra vonatkozik vagy magára a W11 rendszerre?
-
King Unique
titán
válasz
Graphics
üzenetére
A KB5040527 eleve egy választható (preview) frissítés, amit nem telepít automatikusan a Windows Update, hanem csak opcionálisan felajánlja. Tehát akinél ilyen frissítés települ, ott maga a felhasználó engedélyezi, nyom rá a letöltésre és a telepítésre.
Az előbbi ráadásul még a múlt havi választható (D) kumulatív frissítés, ellenben azóta megjelent (08.13.) az e havi standard (B) kumulatív frissítés (KB5041585), normál esetben ma (08.22.) már eleve azt kellene letölteni és telepíteni a Windows Update-nek. Ha még a múlt havit, akkor az max. úgy lett összehozva, hogy még korábban (08.11.), a KB5041585 megjelenése előtt rá lett nyomva a KB5040527 telepítésére, ami aztán meg lett szakítva, majd később, illetve most folytatva...Szükség esetén újra meg kell próbálni a frissítés telepítését és megvárni amíg teljesen befejeződik a folyamat.
Ha többszöri próbálkozásra is sikertelen a telepítés, akkor a Windows 11 újraindítását, vagy a Windows Update cache törlését és a Windows 11 újraindítását lehetne megpróbálni. -
King Unique
titán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
• Tehát akkor csak a tiszta telepítés (clean install) volt próbálva és csak annál van 24H2 verziótól automatikus meghajtótitkosítás, ellenben verziófrissítésnél (in-place upgrade) nem, meg az eddigi hírek szerint is csak az előbbinél.
• Ha csak 24H2 és újabb verzió tiszta telepítésénél lesz automatikus meghajtótitkosítás, akkor sok felhasználót mondjuk eleve nem érint, akiknél már telepítve van a Windows 11 21H2 / 22H2 / 23H2 verzió, vagy ilyen régebbi verzióval előtelepített PC-t vásárolnak, amit majd később frissítenek (in-place upgrade) egy újabbra.
• Ez az automatikus meghajtótitkosítás egyébként nem újdonság, eddig is bekapcsolódhatott Windows 10-nél és 11-nél egyaránt, ha teljesültek bizonyos feltételek, lásd "BitLocker drive encryption in Windows 11 for OEMs".
• Mármint csak felfüggeszteni kell átmenetileg a titkosítást pl. egy BIOS-frissítéshez (példa), utána visszakapcsolható, folytatható a használata. Szívás akkor van, amikor a BitLocker helyreállítási képernyő jelenik meg és nem tudja a felhasználó a BitLocker helyreállítási kulcsot, de normál esetben a Microsoft-fiókban megtalálja (példa), meg ugye eleve rendszerkövetelmény a Windows 11 telepítésénél a Mcrosoft-fiók használata.
• Aktív partíció tudtommal csak MBR-lemezen van, ellenben a Windows 11-nél ugye rendszerkövetelmény az UEFI/GPT szerinti telepítés is, tehát az előbbi max. a nem támogatott és legacy BIOS-os muzeális PC-kre történő telepítésnél fordulhat elő. + Ha MBR szerint inicializált adatmeghajtó, de azon meg normál esetben nem szokott lenni aktív partíció, hanem csak elsődleges, vagy egy kiterjesztetten belül több logikai. De egyébként köszönjük az infót, jó tudni ezt is az aktív partíció és a BitLocker kapcsolatáról. -
Graphics
Jómunkásember
Sziasztok, létezhet hogy a képen látható frissites valamiért beakad? X százaleknál megáll, a gép ki és bekapcsolásakor türelemre int, de sosem végez...
Előbb 4, most 7 százaléknal..szerk, na most tovább megy , kíváncsi vagyok befrissul-e rendesen
( Hivatalos win, géppel együtt, probook masina.)
KB5040527

-
cigam
titán
Pontosan milyen hátrányt jelent a mindennapokban a bekapcsolt BitLocker?
Semin
Ez nem törés, csak kiolvassák a kulcsot. Ahogy a videó végén is írták, ha bekapcsolod a TPMandPIN-t, már nincs meg 1 perc alatt.
Ha a BitLocker-ből kiveszed a TPM-et és lecseréled egy jelszóra, egy digitális aláírásra, máris nem működik ez a módszer.
Az ellen tökéletes védelmet nyújt, hogy az alkalmi tolvajok(vagy ha beviszed a szervizbe) ne férjenek hozzá a jelszavaidhoz, fájljaidhoz. Előbb fogják leformázni a háttértárat, minthogy ezzel tököljenek. -
vlevi
nagyúr
"telepítsen/vegyen Home verziót."
Pont arról szól a dolog, hogy a 24H2-vel a frissen telepített Home-al is megérkezik a Bitlocker.
Egyelőre én azon gondolkodok, hogy letöltök egy 23H2-t, és jó helyre elrakom, hogy majd, ha véletlenül, 10 év után egyszer újra kell rakni a Windót, akkor úgy települjön, ahol nincs bekapcsolva. Utána frissíthetek, nem kapcsol be.Amúgy, ha frissen feltelepítek egy 24H2-t, és bekapcsolásra kerül a Bitlocker, akkor hogy lehet tőle megszabadulni?
Feltételezem, ha bekapcsolta, akkor kikapcsoláskor az egész lemezt újra kell b***tatnia, vagy nem???
Jó hülye vagyok ehhez (is), csak lesek, hogy miért szükséges így rá erőltetni a felhasználókra olyat, amiről nem is tudják, mennyire megszivatják vele magukat. -
Semin
őstag
Aki nem akar a Bitlockerrel szívni az telepítsen/vegyen Home verziót.
Abban nincs semmilyen BitLocker, így nincs ami szívasson... [link]Aki fel akarja törni annak úgy is 1 perc.
Nekem ez van (Home) , így nem fog érinteni semmilyen kavarás

-
cigam
titán
válasz
tylerddd
üzenetére
amúgy teljesen jó.

Egy hosszú listám van a hibáiról. Most csak fejből a legidegesítőbbek
- az intéző hosszú másodpercekig gondolkodik 1-2 mappa megnyitásakor (különösen ha egy hálózati erőforrást tallózok be.
- amikor kimásolok egy fájlnevet, amit beillesztenék egy levelezőbe, de a beillesztés helyett elkezdi pörgetni a karikát, és percekig vár...
- Megnyitnék egy WEB oldalt, mert sürgősen kell az infó, de előtte vergődjek át ugyanazon a varázslón, amin egyszer már átvergődtem magam 1-2 héttel ezelőtt.
- Hónapról hónapra, minden egyes frissítésben van valami bődületes hiba.
...
Mai hír. A világ egyik legnagyobb tech. cégének hány év(tized)ig tart a vezérlőpult GUI-t átalakítani/kivezetni a Gépházba?!Bár nem szorosan W11-hez köthető cikk, de jól mutatja az MS pofátlan hozzáállását. Arra mindenki emlékszik, mikor Steve Jobs azt válaszolta "rosszul fogod". Ha az MS állít ilyet, az teljesen rendben lévő, fel se tűnik az embereknek. Sokszor kettős mércét használunk

-
teptep
őstag
-
Üdv! Jó 2 hónapja használom már a 11-et és igazából bejön. Túlléptem a Classic Shell hiányán, amiből nagyon sok rendszerbeállítást elértem.
Ami viszont furcsa, hogy a jobb klikk menü még egy üres asztalon kattintva is olyan nyögvenyelősen jön elő első alkalmakkor. Ha előjön, aztán kinyomom és újra előhozom, már penge. Tehát mintha bealudna elsőre.
Ezen kívül apróbb reccenések, bugocskák vannak, de amúgy teljesen jó.
-
Geth
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
aki ezt kitalálta, annak 5 év letöltendő Linux
Vagy Android, ott is évek óta be van kapcsolva, nem kérdez rá, nem lehet kikapcsolni. Teszi a dolgát
1. akik használják a bitlocker-t, azok sem szeretik, ha helyettük döntenek, szeretik maguk bekapcsolni
Akkor jár a pirospont magamnak, hogy nem használom a gyári Telepítőt és OOBE-t.amikor olyan frissítés érkezik, amihez maga a WU írja ki, hogy fel kell oldani a titkosítást, csak úgy tudja telepíteni az adott frissítést...
Ilyen volt már? Több éve van több rendszeren BitLocker, egyiknél sem volt még ilyen. Na nem mintha belehalnék +2 kattintásba. -
válasz
King Unique
üzenetére
24H2 tiszta telepítés, helyi fiók, nem kapott netet. Telepítés végeztével net vissza, WU naprakészre, restart, nem írt ki semmit. Első klónozó indít, rendszermeghajtó ikonja nem olyan mint kellene, na akkor már tudtam, hogy gebasz van, bitlocker kezelés megnyit és ott már az volt kiírva, hogy a titkosítás folyamatban... RESET gomb, újratelepítés, likvidálva bitlocker.
Szóval ez az előre megfontolt szándékkal, aljas indokból elkövetett meghajtótitkosítás minősített esete, aki ezt kitalálta, annak 5 év letöltendő Linux.

Komolyra ferdítve a szót: Ez nem hiszem, hogy bárkinek is hiányzott, mert:
1. akik használják a bitlocker-t, azok sem szeretik, ha helyettük döntenek, szeretik maguk bekapcsolni
2. tudják mi az a bitlocker, de nem használják, nem akarják bekapcsolni
3. azt sem tudják, mi az a bitlocker, csak utólag szopnak vele, mert vagy nem tudnak backup-t készíteni a rendszerről egyszerűen, vagy maga a WU fogja szembesíteni vele Őket (mert van, amikor olyan frissítés érkezik, amihez maga a WU írja ki, hogy fel kell oldani a titkosítást, csak úgy tudja telepíteni az adott frissítést...)"De sebaj elvtársak, sebaj!" (by Hofi) a TEMU-ról lehet olcsón rendelni szopóálarcot.

Ha már BitLocker, akkor bónusz infó:
Ha nem jelenik meg egy meghajtó a bitlocker kezelésnél, akkor az egyik lehetséges ok, hogy az adott eszközön lévő partíció aktívként van megjelölve. El kell távolítani az aktív attribútumot, gép restart és egyből látszódni fog. -
King Unique
titán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Itt ugye nem mindegy, hogy csak elindítja de aktiválásra vár, vagy ténylegesen teljesen végre is hajtja a meghajtótitkosítást és a következő indításnál már kéri a jelszót, meg hogy standard BitLocker vagy BitLocker-alapú eszköztitkosítás. Ahogyan az sem, hogy csak 24H2 tiszta telepítésnél, vagy 23H2
—►24H2 verziófrissítésnél is.
A Microsoft-fiók egyébként logikus, mert oda ugye automatikusan el tudja menteni a helyreállítási kulcsot, ellenben helyi fióknál nem. Az utóbbinál érdekes ott hogyan lesz meg a helyreállítási kulcs, ha előzőleg nem lett elmentve.
(#21675) Schafranek:
A 24H2 verzió hivatalosan még meg sem jelent a felhasználók nagy többségének a Windows Update-en, ráérünk majd ezzel akkor foglalkozni, ha aktuális lesz, meg ha egyáltalán akarunk rá egyből frissíteni, mert ugye 23H2-re csak opcionális frissítés lesz első körben.
Egyébként a #21676 számú hozzászólásodban linkelt cikkben le is van írva néhány lényeges dolog."Fontos kiemelni, hogy akik csak egy korábbi verzióról frissítenek majd a 24H2-re, azoknál nem lesz bekapcsolva a BitLocker, csak ha nulláról telepíti újra a rendszert. "
"Természetesen bármikor ki is lehet kapcsolni a funkciót a Gépházban, az Adatvédelem és biztonság menüpontban, a Eszköztitkosítás opció alatt. "
Tehát akkor elvileg csak 24H2 tiszta telepítésnél fog bekapcsolni.
Az eszköztitkosításhoz meg amúgy Modern Standby, TPM stb. kellett eddig, anélkül nem működött, de állítólag lazítottak a feltételeken (a 25905 buildtól). -
Schafranek
aktív tag
,,Fontos kiemelni, hogy akik csak egy korábbi verzióról frissítenek majd a 24H2-re, azoknál nem lesz bekapcsolva a BitLocker, csak ha nulláról telepíti újra a rendszert."
Remélem igy lesz.
-
Schafranek
aktív tag
válasz
King Unique
üzenetére
De 24H2 telepítése (frissítés) után mi a helyzet? Zárolja a gépet vagy sem? Gondolom a zárolás előtt kellene menteni a helyreállítási kulcsot. Ha zárolja mit lehet tenni?
Ez baromi zavaros...
-
válasz
King Unique
üzenetére
Korábban külföldi cikkben olvastam ezt a "helyi fiókkal nincs BitLocker" dolgot, aztán amikor a klónozó teszt miatt telepítettem a 24H2-t helyi fiókkal (ilyen nextnextskipnextskipnextfinish módszerrel), a francokat nem indítja egyből a BitLocker-t...
Mondjuk nem rémlik, hogy megkérdezte/kiírta volna, hogy mégis a kulcsot hova menti, hátha fel akarnám oldani, de lehet, hogy sok volt a skip...
(újrahúztam természetesen, de már likvidálva a BL-t)
Aztán, hogy a hivatalos verzióban mi lesz a szitu, azt nem tudom, de nem hinném, hogy az "autobitlocker"-t kivarázsolnák belőle (helyi fióknál) -
King Unique
titán
válasz
Schafranek
üzenetére
A #21631 számú hozzászólásban nemrég le lett írva, hogy a hírek szerint 24H2 verziótól kezdve állítólag csak Microsoft-fiók használatánál kapcsolódhat be a BitLocker vagy a BitLocker-alapú eszköztitkosítás (Home kiadásnál nyilván max. csak az utóbbi), meg az sem teljesen világos, hogy csak tiszta telepítésnél (clean install) vagy frissítésnél (in-place upgrade) is.
Find BitLocker Recovery Key in Windows 11
Ha Microsoft-fiókkal van használva a Windows 11, akkor bekapcsolt a BitLocker meghajtótitkosításnál a Microsoft-fiókban megtalálható a helyreállítási kulcs.
-
Schafranek
aktív tag
Látom a HWSW-n nemrég megjelent titkosítással kapcsolatban már volt érdeklődés, de sajnos az én kérdésemre ott nincs válasz.
Előre elnézést kérek, ha marhaságot kérdezek, nem vagyok szakember, csak egy felhasználó a sok közül és most több kérdés (és aggodalom) is felmerült bennem:Ha települ az új verzió (24H2), újraindítok, akkor mi lesz?
Tudom használni a gépet vagy nem?
Ha igen, mennyire fogja vissza?
Ha nem tudom, mert zárolja a gépet, akkor mit lehet tenni?
Zárolás előtt hogyan lehet a helyreállítási kulcshoz hozzájutni?
Frissítés előtt váltsak helyi fiókra? -
King Unique
titán
válasz
Ablakos
üzenetére
• Quick Guide: Accessing Advanced System Settings on Windows 10
• How to Open Advanced System Settings on Windows 11Mármint max. a Windows 10 régebbi verzióinál volt olyan, mert 20H1 vagy 20H2 verziótól ugyanúgy a gépházban található, onnan nyitható meg ott is a rendszer lap és a speciális rendszerbeállítások, akárcsak a Windows 11-nél, + ugye vannak egyéb megnyitási módszerek (pl. futtatás
—►sysdm.cpl) is.
-
Ablakos
addikt
Win11 alatt sehol nem találom a felhasználók profiljait. Ahol a speciális felhasználok (IIS) is vannak.
Ilyen volt a win10 alatt =>

Hol találom ezt?
-
cigam
titán
Jópofa ez a manage-bde parancs. Plusz biztonsági réteget is hozzá lehet adni (TPMandPIN), de le is lehet kérdezni a kulcso(ka)t, ha éppen nem lenne még elmentve:
manage-bde.exe -protectors -get c:
BitLocker Drive Encryption: Configuration Tool version 10.0.22621
Copyright (C) 2013 Microsoft Corporation. All rights reserved.
Volume C: []
All Key Protectors
TPM:
ID: {9EA4EEE2-2CA2-456D-A86D-896BCA0269E5}
PCR Validation Profile:
0, 2, 4, 11
Numerical Password:
ID: {24A57861-A50B-4CB0-882A-0986972D3779}
Password:
ez-az-a-bizonyos-55-karakteres-kulcs-amivel-feloldható-a-titkosítás
Ma is tanultam valamit. Köszi! -
King Unique
titán
válasz
GEPESZ66
üzenetére
Bővebben? UEFI/GPT mód szerint lett telepítve a Windows 11 és az UEFI boot menüben jelenleg is az van beállítva, az AOMEI USB-s boot eszköz is annak megfelelően lett létrehozva (kiírva), vagy talán legacy BIOS-os PC?

+ Ugye az is lényeges lehet az AOMEI Backupper - már ha azt jelenti az "AOMEI" és nem a particionáló programot - esetében, hogy WinPE vagy Linux alapú boot eszköz lett-e létrehozva, mert ha az utóbbi és régebbi össszetevőkkel, akkor az a bekapcsolt Secure Boot miatt is elhasalhat a legújabb hírek szerint.
Nálam is kifeküdt több PC-n a Mint, egy régi laptopon meg ráadásul lehet Linux reinstall lesz a vége, mert nem lehet kikapcsolni a Secure Boot opciót és alkalmazni ezt a bugos UEFI miatt.
-
cigam
titán
válasz
King Unique
üzenetére
Köszi a kiigazítást, nem gondoltam volna, hogy ftpm ennyire elterjedt. Igaz nagyon nem is követem a CPU változásokat.
Most már tényleg kíváncsi vagyok. Sajna laptopban nem tudom könnyen ki/be rakosgatni az SSD-ket, és nincs is másik SSD-m amit beletehetnék.
A külső USB-s meghajtó titkosításához pedig jelszót kér be, vagyis tuti nem TPM-el titkosítaná. -
GEPESZ66
veterán
Gépemen (WIN10) a mentésekre használtam már a AOMEI-t, ill a Macrium-ot is.
A rendszerindító USB-t Rufus-al hozom létre MBR/BIOS formátumban, mivel régi a gép.
A fiam gépére frissen felraktam a WIN11-et, a szükséges kiegészítőket, s gondoltam itt is csinálok a lemezről mentést.
Itt GPT/UEFI formátumot kell már használnom.
A Macrium esetében rendesen megtörténik USB-ről a boot, az AOMEI esetében mindjárt az elején valami hibát ír ki.
Nem tudom az AOMEI-nek mi lehet a baja?
Az igaz, hogy az én gépemen, a feltelepített programból hoztam létre az ISO-t, s ezt írtam ki Rufus-al a pendrive-ra.
Esetleg ez lehet a gondja, bár nem hiszem!? -
King Unique
titán
Itt a TPM kapcsán rendszerint a rendszermeghajtó titkosításáról és a Home kiadásnál is használható eszköztitkosításról van szó, ahhoz kell TPM, ellenben a cserélhető lemezek és adatlemezek titkosításához nem.
Egyébként pont fordítva, a TPM fizikai chip (dTPM) szokott a ritkább lenni, ellenben a CPU-val megvalósítható firmware alapú TPM (Intel: PTT | AMD: fTPM) a gyakoribb. -
-
cigam
titán
Annyira azért nem egyforma. Ha az UEFI-ben lejelszavazott meghajtó csak azon a HW-en oldható fel, akkor egy alaplaphiba, használhatatlanná teszi az eszközt, ugrott minden adat.
Bitlocker esetén bármelyik gépben feloldható a titkosítás a kulcs ismeretében.
A bitlocker folyamatosan foglal magának egy kis erőforrást, a ki/be titkosításhoz, ami adott esetben nem is olyan kicsi. [link]
A nem sata, pcie-es SSD-kkel mi a helyzet? Ott is van lehetőség az UEFI-ben lejelszavazni? -
"a háttértáron titkosítva legyenek az adatok, ellenben a BIOS-ban lévő "HDD Password" nem titkosítás, hanem a meghajtó lezárása."
Azon ssd-k amelyek adatlapján ott van hogy titkosítanak (sed) az oldalukon ott a psid kód azok titkosítanak. A lezárás titkosítás. Pl samsung ssd-k. Hdd-k esetén a lezárás jellemzően valóban csak lezárás, adatmentő cég elektronikacserével hozzáférhet a tárolt adatokhoz.Tehát a hdd (ata) jelszó (pl egy samsung 860evo-n) az titkosítás.
És ne kavarjuk ide a bios jelszót (user/admin) mert semmi közük egymáshoz.Ata jelszó hátránya hogy nem minden bios támogatja és csak belső (sata) lemezeknél használható (usb lemezeknél nem). Szintén hátrány hogy minden indításnál be kell gépelni a jelszót ha használni akarjuk. Nem alaplaphoz kötött, hordozható, sőt kevésbé géphez (tpm) kötött, kevésbé oprendszerhez kötött mint a bitlocker.
Előnye viszont hogy a lezárt/titkosított adatok így törölhetetlenek az illetéktelen felhasználók által! Az is előny a szoftveres titkosítással (pl bitlocker) szemben hogy célgépen nem törhető (mint pl a DES kihívás volt sok sok éve) mert pár hibás jelszó után lezár és csak táp ki-be ciklus után indul újra.Úgyhogy mindenki használja azt titkosításra ami megfelel az igényeinek.
-
poirot
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm.
-
boborján2
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Mezei halandó ember (tolvaj) egyik megoldással sem fér az adatokhoz és itt szerintem ez a lényeg. +Esetleg annyi előnye lehet a bios jelszónak , hogy lopás esetén legalább a tárhelyet sem tudja használni vagy eladni (elvileg)
Hogy ki mit használ , azt mindenki dönte el maga
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
boborján2
üzenetére
Hát mondjuk arra, hogy a háttértáron titkosítva legyenek az adatok, ellenben a BIOS-ban lévő "HDD Password" nem titkosítás, hanem a meghajtó lezárása.
Kell, ja, már amelyik BIOS/UEFI menüben van erre a lezárásra lehetőség, meg inkább modern asztali PC-knél szokott lenni, mintsem laptopoknál, ellenben a BitLocker Pro kiadástól eleve adott minden Windows 10/11 rendszernél, TPM megléténél Home kiadásnál az eszköztitkosítás, stb. -
poirot
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi a válaszokat.
A BIOS password esetén, ahoz az alaplaphoz van kötve a winchester, amelyiken létrehozták? Vagy lehet cserélni alaplapot a password ismeretében?
-
teptep
őstag
válasz
GEPESZ66
üzenetére
Visual C++: Külön nem szoktam feltenni. Legfeljebb ha valamelyik alkalmazás kéri, hogy tegyem fel. De rendszerint az azt igénylő alkalmzások összekolbászolják maguknak. Nekem például ezek mentek fel automatikusan.
DirectX: ennek nincs is külön telepítője. A video driver illetve a windows update teszi fel automatikusan. Itt tudod megnézni a telepített verziódat: START menü, futtatás, DxDiag parancs. -
válasz
poirot
üzenetére
"Akkor jelszó nélkül, csak magát a winchestert formatálással "nyerhetjük" vissza az adatok nélkül? "
Nem. A meghajtón nem lehet semmilyen parancsot sem kiadni, se format, se secure erase, se sanitize, se semmit, másik gép(ek)be berakva sem... Amíg jelszóval nincs feloldva, addig csak söralátétnek lehet használni a meghajtót, másnak nem.Hordozható gépeknél, ahol kényes adatok vannak a meghajtón, ott szokták használni, mert ha esetleg ellopják a lapost, akkor nem csak az adatokat nem lehet visszanyerni róluk, de magát a meghajtót sem tudják használni... Arra viszont ügyelni, hogyha mégis létezik olyan megoldás, amivel az ATA jelszó törölhet, akkor minden adatok látszódni fog, gond nélkül lemásolható a meghajtóról (mivel az ATA jelszó nem titkosít).
BitLocker esetén nem lehet a meghajtón tárolt adatokhoz hozzáférni, de magát a meghajtót újra lehet használni (újraparticionálják/leformázzák és kész).
Ha valaki ezt használná, azt csak saját felelősségre tegye! (Jelszónak meg véletlenül sem ékezetes karaktereket tartalmazó jelszót megadni, mert abból sírás-rívás lehet!)
-
poirot
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszönöm a választ, igen tudok ezekről a BIOS passwordok-ről, de nem hallottam még senkiről a környezetembe, aki használta is volna.
Akkor jelszó nélkül, csak magát a winchestert formatálással "nyerhetjük" vissza az adatok nélkül?
Bitlocker esetében mondjuk egy Boot pen driverrel láthatjuk és kimenthetjük az adatokat? -
GEPESZ66
veterán
Friss WIN11 telepítés után ezeket felszoktátok rakni?
Visual C++
DirextX -
válasz
poirot
üzenetére
Topiktárs a BIOS-okban -nagyon rég óta- megtalálható ATA-Password funkcióra gondol [kép] | [kép]. Ez a funkció nem titkosítja a meghajtót, hanem lezárja (Lock), jelszó hiányában használhatatlan lesz (másik gépbe berakva is). Van USER és MASTER szintű jelszó(ez utóbbit némely esetben a USER jelszó megadását követően lehet beállítani, BIOS függő), a neten lehet találni USER szintű jelszavak törlésére videót, csak épp azt nem tüntetik fel, hogy ott maga a BIOS gyártója biztosít hátsókaput a jelszó törléséhez (pl. DELL), MASTER szintű jelszót még nem láttam sikeresen törölni, olyat már igen, ahol látszólag törölték, csak épp utána már a BIOS sem tudott mit kezdeni a meghajtóval, mehetett a szemétbe...
-
boborján2
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Nem tudom mire jó ez a nagy bitlocker felhajtás.
BIOS-ban kell jelszó az ssd-re azt jónapot.
-
King Unique
titán
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
• Ez csak a 24H2 verziótól lesz így, ami jelenleg még nem elérhető a felhasználók többségének, mivel az aktuális a 23H2 verzió, a Microsoft szoftverletöltő oldalán is 23H2 van.
• A cikk szerint 24H2 verziótól is csak akkor kapcsolódik be a BitLocker vagy az eszköztitkosítás, ha Microsoft-fiókkal történik a telepítés és a bejelentkezés, ellenben helyi fióknál nem.
+ Eddig csak akkor kapcsolódott be, ha a "BitLocker drive encryption in Windows 11 for OEMs" leírásban megadott feltételek mind teljesültek, egyéb esetben viszont nem.
• Adott lehetőség olyan telepítési adathordozót készíteni, amelynél tiltva van az automatikus BitLocker, lásd pl. a másik válaszban szemléltetett Rufus.
• A Pro kiadástól elérhető standard BitLocker és a Home kiadásnál is használható BitLocker-alapú eszköztitkosítás alapesetben max. a rendszermeghajtót érinti, azt amire a Windows 11 telepítve van. Vagyis ha van egy linuxos rendszermeghajtó is, akkor azt elvileg nem titkosítja, hacsak be nem állítják annál is külön.
• A jelszó vagy a helyreállítási kulcs ellenében Linux alól is hozzá lehet férni a BitLocker által titkosított partícióhoz (bővebben).
• Ha nem akarja használni a felhasználó a Bitlocker eszköztitkosítást, akkor utólag is adott a lehetőség kikapcsolni. -
cigam
titán
Most hogy lassan kötelezővé válik, megpróbáltam bekapcsolni a Bitlocker-t, de
Miért nem tudja feltölteni? MS online fiókkal vagyok bejelentkezve, működik a onedrive. Látszólag minden oké, internet kapcsolat is van. -
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
Rufus-l készíted a telepítőd és letiltod.
-
CsengődiGeri
tag
https://www.hwsw.hu/hirek/68036/windows-windows11-24h2-bitlocker-titkositas-ssd-hattertar.html
Ha ez tényleg igaz, akkor az hogy fog működni amikor a win az egyik ssd-n van a linuxom meg a másik ssd-men és a F8-cal a BIOS-ban választom ki melyik induljon. Akkor ha a linux-ot indítom nem fog menni mert titkosítva lesz? Vagy a linux alól nem fogom látni a win-es ssd-n levő összes particiot vagy csak a win C-jét? A cikkben semmi infó nincs erről.
-
-
A minek a jele, hogy néha az egéret ha húzom akkor akadozva megy, közben minden ugrásnál pittyen a win? Van mikor simán nem reagál és kattintásra csinálja csak.
-
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A probléma, hogy ezt én is tapasztalom, de a Chrome-ban ki van kapcsolva ez a flag és ennek ellenére kéri a pinkódot. A fiókokban, a Windows Hello alatt pedig nem lehet kikapcsolni a pinkód kérést. Leglábbis nálam. Valamit rosszul csinálok? Windows 11 Pro.
-
teptep
őstag
Igen, a Type-C portod csak adatátvitelre alkalmas. Vásárolnod kell egy Thunderbolt 4 AIC Card bővítő kártyát. Bedugod a PCIE4 slotba, plusz egy I/O kábelt a TB1 csatlakozóba. A kártyán lesz neked 2 db Type-C Thunderbolt és 2 db DisplayPort csatlakozód.
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Nem biztos, hogy jó helyen érdeklődöm, de kissé tanácstalan vagyok, hogy hol tudnék segítséget kérni, kapni.
Van egy Windows 11-es gépem (konfig az adatlapomon). Vettem hozzá egy HDMI-USB adaptert, hogy még egy monitort csatlakoztathassak a géphez. Konkrétan őt: https://www.alza.hu/alzapower-flexcore-usb-c-32-gen-2-to-hdmi-4k-60hz-fekete-d5663790.htm
A helyzet az, hogy a Windows folyamatosan azt adja, hogy "Ismeretlen USB-eszköz (nem sikerült a port visszaállítása)". Próbáltam másik USB portban, ott is ugyanez. A portok más eszközzel jól működnek. Próbáltam bedugni az adaptert szintén Win11-es laptopba, ott gond nélkül ment. Az eszközkezelőben egyéb problémás eszköz nem látszódik. Az alaplapnak ami van drivere, az megvan (tudtommal).
Segítsetek, merre induljak? A szokásos eltávolít az eszközkezelőből, letilt, engedélyez, Windows Update keresés már megvoltak. Vagy válasszak inkább másik adaptert?
Köszi!
-
rostiron
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Hiába nyomok Shift + F10 et nem indul a parancssor. Tipp ?
megolva -
rostiron
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszi nektek, megpróbálom.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Win 11-et fel lehet telepíteni Microsoft fiók nélkül ? -
King Unique
titán
válasz
kromatika
üzenetére
Mármint esetedben akkor nem a Windows 11 rendszerkövetelményeinek teljesítésével van gond mert azok stimmelnek, hanem a "nem tudta frissiteni a telepitő a rendszer számára fentartott patriciot" a sikertelen upgrade oka. Ahol van arra is megoldás, az adott partíció mértének manuális növelése formájában, lásd pl. a "Windows 10 CU frissítés hiba!" blogbejegyzést. De ezt csak saját felelősségre javasolt próbálgatni és előtte javasolt egy rendszermentést megejteni!
Másik lehetőség pedig jobb híján az újratelepítés, mármint a Windows 11 tiszta telepítése. -
válasz
kromatika
üzenetére
"nem tudta frissiteni a telepitő a rendszer számára fentartott patriciot.Pedig annak a mérete 270 GB és abból 170 GB még szabad."
A C meghajtó az nem a fenntartott partíció! Valamelyik pici segédpartícióval van gondja, amiket nem is látsz meghajtóként, csak a lemezkezelőben. -
sz.j
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
hogy visszataláljak ...
-
kromatika
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Igen minden stimmel CPU is stb.pc állapot ellenőrzés szerint is minden ok részletesen felsorolva is...Frissitések is rendben De az updatenél mégis marad hogy nem alkalmas a gép. Újra indítás után is. Ok megpróbálom
-
King Unique
titán
válasz
kromatika
üzenetére
A rendszerkövetelmények biztosan mind stimmelnek, UEFI + Secure Boot szerinti telepítés, bekapcsolt TPM 2.0 (vagy ha nincsen dTPM akkor PTT a BIOS-ban), támogatott CPU (az igen, szerepel a listában)?
A Windows 11 újraindítása, szükség esetén naprakészre frissítése és újraindítása után is fennáll a probléma?Az alábbi blogbejegyzés szerint megoldható nem támogatott hardverkonfigurációknál is a Windows 10
—►Windows 11 frissítés (in-place upgrade) és a Windows 11 tiszta telepítés (clean install).Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
—►FRISSÍTÉS -
Ablakos
addikt
Valami olyan hírt hallottam, hogy néhány beépített alkalmazás kikerül az oprendszerből. Gyakran használom a Paint-et. Lehetséges, hogy KB frissítésnél lekerül a gépről?
-
kromatika
veterán
Sziasztok. Adott egy HP EliteBook 1040 14 inch G9 Notebook a legfrisebb biossal. i5-1245U, 32 gb ddr5, 1 TB Nvme SSD stb.. digitlás licenszel aktivált win 10 pro 64 bit minden frissités telepiteve naprakészen. .Szeretnék win 11 re frissiteni win update álltal. De ott azt irja hogy jelenleg ez a gép nem felel meg a win11 min rendszerkövetelménynek.Letöttem a pc éllapot ellenörzést ott ki irja hogy minden ok.De a Win updateban továbbra is az van hogy nem felel meg. A Win 11 gyári oldalról probálom a saját eszköz win 11 friisitést.Le is tölti a Win 11 istallaiton assistant progik.El is indul a telepités de az ellenörzés után azt irja ki hogy nem fele meg a gép a követelményeknek,az ok hogy nem tudta frissiteni a telepitő a rendszer számára fentartott patriciot.Pedig annak a mérete 270 GB és abból 170 GB még szabad. Nem szeretném pendrivéről ujra húzni a rendszer.Van erre valami megoldás?Mi lehet a hiba. Köszi előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fotók, videók mobillal
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Tudományos Pandémia Klub
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Synology NAS
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÉV ELEJI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
A

Mondjuk nem rémlik, hogy megkérdezte/kiírta volna, hogy mégis a kulcsot hova menti, hátha fel akarnám oldani, de lehet, hogy sok volt a skip...
Számtalanszor jártam ott, de nem vettem észre azt a középső gomb sort. Köszi mindenkinek.