- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Légies iPhone halvány színei
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
Én az alaplap usb-re gondoltam. Hiába jó a pendrive-é, ha látszólag jó (kezelőben), de hibásan kezeli a vasat. Vagy az alaplapi chipset driver. Vagy bios beállítás. A memória és a proc felől több lépcsőben (mint a fa struktúra) ágazik el az alaplap periféria kezelése. Az egyik ilyen ág végére teszed a pent. De bármelyik hozzá tartozó csomópont kezelő progija hibás (nem ahoz a chipset-hez van), onnal lefelé minden hibásan működik. Tehát ha nincs meg az eredeti gyári driver install, akkor nagy gáz lehet.
A PCMCIA csatorna jó? Mert rá lehetne tenni egy USB 2-es kártyát. Így gyorsabb is lenne, meg oda megvan a driver. Ráadásul nem egy, hanem 2 vagy 4 csatlakozást kapsz egyszerre. -
liksoft
nagyúr
Bocsi! Drivert itt Bővebben: link már néztél hozá? Lehet, hogy az usb-je nem az amit a winf.. kitalál.
[Szerkesztve] -
Eredetileg valamilyen windows verzió.
Olyan nagyon nem speciális, csak a mérete kicsi (összehajtva kicsit nagyobb mint egy videokazetta) különben egy sima laptop. Olyan mint egy Toshiba Libretto, csak a Gericom neve alatt fut, más proci van benne (Intel helyett Cyrix) kicsit nagyobb Hdd, több memória és van rajta 1 USB csati is.
Valahol éppen PD 1000 Mini notebook PC néven fut..
[Szerkesztve] -
Win XP teljesen kizárva, fel sem megy rá, mert nem kompatibilis proci van benne. (Már próbáltam azt is.)
Különben WinME alatt minden megy tökéletesen, csak egyrészt baromi lassú, másrészt meg nem tudom hibátlanul feltenni, mert valami rendszerhibát jelez mindig, még friss telepítés után is... Ennek okára nem jöttem rá. Win98 alatt mindenfélével próbálkoztam de nem ment, ígyhát visszafelé haladva próbálkozom akkor Win95 alatt. Az amúgy is jobb lenne, mert a legtisztábban, leggyorsabban az fut rajta.
Szóval akkor állhatok neki jókat szöszmötölni..
Hát jó, mivel fontos nekem a dolog, belevágok.
Liksoft!
Esetleg feltudnál tenni egy tárhelyre egy komplett floppy tartalmat a már - szerinted belőtt - beállításokkal? Letölteném és egy az egybe rátenném floppyra.... -
Alex91
félisten
En eloszor Win98 alatt probalnam beloni. De ugy latom, hogy meg ott se megy...
(Esetleg egy XP-t is megerne feltenni, hogy az alatt megy-e egyaltalan?) -
liksoft
nagyúr
Hali!
Mivel itt DOS alapja van az egésznek, egy floppyn össze tudod rakni. A configot addig kell állítani, amíg floppyról bootolva látszik a cd és tudod használni az usb drive-ot. Én mindig csak egy eszközt használtam egyszerre. Nem tudom, hogy a duse mennyit tud kezelni. Valamint elfér-e a 95 install a winyón. Ha igen, tedd fel, könnyebb utána az élet.
Én az usbemm (a memóriakitiltás az usb controller miatt kell!) körül kezdeném a munkát. Ezek a driver-ek tapasztalatom szerint statikusak. Tehát, lehet, hogy a duse lesz a megoldás (arra nem volt időm). A lényeg, ha dos alatt jól mennek (cd,usb), akkor a w95 32 bites drivereit kitiltva teljesen a dos-ra támaszkodik, így ott is kell mennie. Ekkor lassulhat a 95, hiszen nincs dma a winyó felé. A dos dma időnként csúnya dolgokat tud művelni, azzal óvatosan mánj. Sajnos környezetfüggő, de ha jó dos alatt win tempójú a rendszer.
Nem egyszerű feledat, több napod is rámehet. Floppyn kezdeném. Ott minden beállítható, és ha jónak tűnik a config, akkor tenném a winyóra. (Ez a jó a dos-ban, elfér a floppyn. Próbálná meg valaki ugyanezt XP-vel)
-
Üdv!
Még nem kezdtem bele a telepítésbe, mert nem volt nálam Win95 install CD.
Az egyértelműség és egyszerűbbség kedvéért leírnád pontokba, hogy hogyan telepítsem fel a működő USB beállításokkal együtt?
Elöljáróban: Én úgy fognék neki (a külső CD rom miatt muszáj így tennem) hogy egy Win95 OSR2 bootfloppyról FDISK-el újraparticionálom a HDD-t, aztán megformázom. Ismét bebootolok róla (ez egy módosított floppy, így csak erről bootolva kezelhető jól a CD) majd indítva a CD lévő setup-exe-t feltelepítem a Win 95 -öt.. -
liksoft
nagyúr
Várj! Fontos! Ez a boot nálam dos alatt megy. Látható, hogy több config is beállítható, a mezeitől az usb-s CD olvasóig. A win95 támaszkodik a dos-ra, de bizonyos elemeit lecseréli. Lehet, hogy a jó változat csak a 95 hibaelhárítás részében a driver-ek kitiltásával jön csak össze. Idáig nem teszteltem, de elvileg működnie kellene. Elnézést, ha már belekezdtél és esetleg nem jönne teljesen össze. (Biztos megoldható, csak lehet, hogy macerás a beállításoknál.)
A 95 magyar ékezetes karakterei viszont nem egyeznek meg a 98 karaktereivel. Más a hosszú Ű és Ő !! Ez nem gond? Valamikor össze tudtam ötvözni a kettőt, megnézem az archívumban. Pár file lecserélése és pár registry érték, és a 95 98 ékezettel megy. Jelezd, ha kell. Addig nem keresem.
[Szerkesztve] -
Nos, köszönöm a segítséget, veszek egy nagy levegőt és nemtudom hanyadszorra, de megint felrakom akkor a Win95 OSR2-őt és megpróbálom behergelni rajta a nyavalyás USB-t valahogy DOS alól.
A Linux szép meg jó, nem ezt vitatják szerintem sosem - legalábbis én nem. De nem tudok mitcsinálni, ha mindig olyan helyen dolgozom ahol echte Windows rendszerek vannak. Ez az életben minden más dologban is úgy van, hogy nem mindig a legjobb győz, hanem amit a legtöbben használnak.. (ergo: a mennyiség számít nem a minőség) Hiába foglalkoznék én szivesen a Linuxal, ha - erős kifejezéssel élve - nem megyek vele sokra, mert mindig a Windowst fogom viszontlátni és azzal kell küszködnöm a userek miatt...
Arra meg sajnos egyszerűen már nincs szabad kapacitásom, hogy ''csupán'' saját kedvtelésemre tudjak foglalkozni vele...
Ez a nagy helyzet, és a helyzet mindig változatlan..
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
fifi_addict #59 üzenetére
Megy alatta az OpenOffice? Ha igen, akkor a doc is megoldva!
-
fifi_addict
tag
Linuxot a szeme közibe! Az ilyen kis gépeknek jót tenne... próbáld ki a Puppy Linuxot, az teljesen olyan, mint a Win95... mondjuk, doc meg ilyesmi kérdéses... nézd meg, fenn van a neten.
-
liksoft
nagyúr
Azt nem írtad, hogy a dos driver működik-e. Ha igen, akkor próbáld az alábbit:
W95 OSR2-nél a CD-t is (telepítés után cd win driverek kitiltása) és az USB-t is csak dos-on keresztül (95-höz nem telepíted az usb drivert) érje el a gép. Mscdex, duse44. Vigyázat! A config.sys-be valószínűleg a lastdrives, files, buffers paramétereket be kell állítani. Pl:
files=100
buffers=20
vagy több. Itt egy menüs példa:
[menu]
menuitem=NUSBCD, USB,CD,UDMA nelkul.
menuitem=UDMA, UDMA-val, USB,CD nelkul (DOSLONG tilos!).
menuitem=NOUSB, ATAPI CD-vel, USB,UDMA nelkul.
menuitem=USBEMM, USB + IDE CD+HD(F12,F16,F32) UDMA nelkul.
menuitem=USBFAT, USB + IDE CD+HD(F12,F16,F32) UDMA,EMM386 nelkul.
menudefault=NUSBCD,10
menucolor=7,0
[COMMON]
device=himem.sys
dos=high,umb
files=60
buffers=20
stacks=9,256
lastdrive=z
[USBEMM]
device=emm386.exe noems x=d000-dfff
devicehigh=display.sys con=(ega,,1)
Country=036,852,country.sys
devicehigh=usbaspi.sys /v
devicehigh=aspidisk.sys
devicehigh=usbcd.sys /d:usbcd001
[USBFAT]
devicehigh=usbaspi.sys /v
devicehigh=aspidisk.sys
devicehigh=usbcd.sys /d:usbcd001
[NOUSB]
devicehigh=vide-cdd.sys /d:usbcd001
[UDMA]
device=udmajr.sys
[NUSBCD]
****** vege ******
autoexec:
@ECHO OFF
path=a:\
IF ''%config%''==''NUSBCD'' GOTO QUIT
IF ''%config%''==''UDMA'' GOTO QUIT
lh mscdex /d:usbcd001
:QUIT
mode con codepage prepare=((852) ega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb hu,,keybrd2.sys
rem lh smartdrv /v 8000
rem doslfn
rem ntfsdos
***** vege *****
Az autoexec-et már módosítottam az eredeti (fenti) config.sys-hez képest.
Értelemszerűen kellene a 95 OSR2 (fat32 miatt) alá betenned, ha dos-ból látszik az usb-s drive. Ha nem, akkor a dos usb driver nem kezeli az usb portot a laptopban. Akkor nem tudok segíteni. -
liksoft
nagyúr
Tökéletesen igazad van a DOS-al.
Csak van egy kis baja. Nem tartozik a fogyasztói társadalomhoz, így nincs csicsás csomagolása, nem extra nagy monstrum, amit állandóan javítani kell - magyarán működik és nem lehet pénzt csinálni belőle. Ezért nem támogatják a gyártók. Felhasználói oldalról meg több mindent fejben kell tartani. Kevésbé látható át az egész, mint egy grafikus felület esetében. Egyébként én is dos alatt dolgozom, ide fejlesztek.
Az usb részéhez annyi, hogy sajnos nem minden alaplapi usb-t ismer, és nem minden csatornát kezel a tapasztalatom szerint. A 95 OSR2 usb kezelése pocsék, nem használható. Sajnos az ékezetes karakterei, valamint az unicode kezelése nem megoldott. Ezért célszerűbb a 98SE-t használni. Az újabb OP-k pedig szerintem valódi biztonságot, gyorsulást, kezelői egyszerűsítést NEM tartalmaznak, csak nagyobbak, üzletileg mint újabbak jobban eladhatóak. Nekem púp a hátamon. -
spirit007
senior tag
Sziasztok !
Hasonló problémával küzdök , Win95 OSR2HU + USB támogatás és nem megy a pendrive (Seitec) . Mellesleg kizárólag Win98-as drivere van a telepítő CD-n .
Ha csatlakoztatom nem történik semmi ...
Sajnos más M$ oprendszerrel nem próbálkozhatok mert cégről van szó , így az upgrade pl.win98-ra fizetős lenne ...ha lehetne mert csak XP-re lehet
Ha megvan a megoldás PLS osszátok meg .
Köszi .
Spirit007 -
Nos, az oprendszer 'érzékeli' hogy valamit 'betettek neki'
De akármilyen drivert telepítek fel, nem működik jól velük a pendrive.
Más pendrive-al még nem próbáltam mivel ez az egy van..
Mégegy dolog: Lehet hogy az eltérő file-rendszer okoz problémát!
Megpróbálom megformázni FAT16-osra hátha akkor működni fog. -
Feltettem az összes gyári letölthető drivert a laptopra, feltettem a microsoft Win 98 SE USB frissítést, feltettem újra a pendrive gyári driverét, aztán mikor ez sem volt elég feltettem egy nem hivatalos win 98 frissítést - mondván azzal már az 512Mb -os pendriveokat is kezeli és SEMMI! MÉG MINDIG NEM MEGY A PENDRIVE A WIN 98SE-S SUBNOTEBOOKON...
(Kicsit kivagyok már bukva ezen annyit de annyit pöcsöltem vele...)
Hát most mi a frászkarikát csináljak???
[Szerkesztve] -
A fene egye meg! Feltettem (már nem tudom hanyadszorra) a Win 98 SE-t. Feltettem a pendrive-om driverét, ami direkt a 98/98SE-hoz ajánlott. És mégsem megy a nyüves!
Nincs valami univerzális USB pendrive driver Win 98 alá, amellyel az összes pendrive működik? -
Alex91
félisten
Hat pont az a lenyeg, hogy KELL A PENDRIVE SAJAT DRIVERE!
A 98 beepitett USB drivere csak lekezel a portot, mig barmit ra akarsz kotni, ahhoz KULON DRIVER kell!
Ott cseszted el az egeszet, hogy a pendrive driveret nem telepitetted!
A WinXP-be mar alapbol betettek az USB Flash eszkozokhoz a kezelo drivert, ott ezert eleg csak radugni. -
Hááááát, igeen, menne rajta a 98SE, de nem valami szélvészgyors...
Amúgy mikor az volt fenn rajta akkor se ment a pendrive a windowsos USB driverrel...
Azóta megvan a pendrive gyári telepítője, de csak 98/98SE-hez jó.
Ha nem marad más, akkor marad a 98SE
Viszont ha érdemes próbálkozni, ha valahogy életre lehetne kelteni 95 OSR2-ben, akkor az lenne a tuti.. -
Alex91
félisten
Ezen a gepen azert elmegy a Win98 is, szerintem. Bar bizta, hogy Win95 valamivel gyorsabb (es gyanum szerint lehet, hogy instabilabb is.)
Szerintem a pendrive 98 alatti OS-en nem fog mukodni, de ne nekem legyen igazam.
Ja, meg 98SE alatt kevesebbet is szopnal HDD-vel, pendriveval, es 64 MB-al azert hasznalhato igy is!
[Szerkesztve] -
Nofene!
Neked Dos alatt kezelhető a teljes 80 Gb-s vinyó?
No és hogyan?
Win 95 alatt most akkor kezelhető a pendrive meghajtó vagy sem?
Amúgy egy Gericom GPS2000 sub notebook-om van, tulajdonképp a közismertebb Toshiba Libretto minilaptop kicsit tuningolt változata (van benne USB meg nagyobb RAM és proci). Cyrix 166 Mhz CPU, 64 MB ram, 4 GB HDD és külső floppy, külső CD. Már tettem rá Win 95-öt, Win 98 SE.-t meg Win ME-t és persze a Win 95 futott rajta kellő gyorsasággal.. Azért ez kéne..
[Szerkesztve] -
Téma OFF:
Hogy fűszerezzem a dolgokat: A laptopomhoz külső CD rom van, és nem érzékeli a gyári windows inditófloppy. Az külön történet, hogy milyen nyomozás után 'hackeltem meg' hogy mégis lássa, ezen már túlvagyok. Viszont, azt hallottam hogy a Win 95 OSR 2 verziója tud 32 bites filekezelést. Ebből nem az következik hogy látnia kellene a 4 gigás HDD-t?
A win 95 install CD-n különben megvannak azok az indító és lemezkezelő programok amik az indítólemezen is. (Fdisk, format stb) csak külön .CAB mappába tömörítve. Ezekben a mappákban lévő file-ok is elérhetőek dos alatt bebootolva, az extract programmal, vagy esetleg közvetlen hivatkozással (néha érdemes elolvasni a telepítő CD-ken lévő fontos.txt meg setup.txt leírásokat...)
Ezt csak írtam le mert nem szembeötlő dolog. Így közvetlen nem látni ezeket a file-okat dos alatt a CD-n egy dir paranccsal listázva.
Ésviszont hátha kezelni tudja a win 95 install cd-n lévő fdisk és format progi a teljes hdd-t... ?
[Szerkesztve] -
Bár ez is erősen offtopic dehamár van itt egy két Win 95 tudor:
Annak mi a megoldása hogy A Win 95 OSR2 kiadása nem látja a 4 gigás vinyót, hanem csak 2 GB-ig lát el? Meglehet tenni hogy lássa az egész HDD-t? -
No én Win 95 alatt próbálom először, mert ezzel a rendszerrel szépen gyorsan fut a gép.
(úgyis csak szövegszerkesztésre, dokumentum olvasásra, meg képnézegetésre/mutogatásra használom a laptopot)
Leszedem még a dosos USB vezérlőt biztos ami biztos. Egyenlőre az még nem tiszta hogy 95 alatt a pendrive megy-e vagy csak az USB egyéb eszközök kezelése.. -
Igen, érdekes dolog hogy most itt benn a munkahelyi gépemen Win XP totál frissített rendszerén az FTP-m egyik napról a másikra megbolondult. Feltölteni tudok FTP vel, de letölteni nem. Letöltéskor elindul a folyamat, de aztán 0%-nál leáll és innentől kezdve nem csinál semmit, akármelyik ftp oldalról is próbáltam. A beállításokat is átnyálaztam (passzív, aktív mód, SSL, server transfer mode azonosító, anyámkínja, de sehogy sem megy... mindegy ez offtopic, még nyomozok majd ezügyben)
Az eszközkezelőről nem tudok perpill screenshot-ot csinálni mert nincs itt nálam a kis laptop amire kellene az USB. Egyenlőre van annyi cuccom most hogy remélem menni fog, majd este kipróbálom. Köszönet nektek! -
faster
nagyúr
nem értem, hogy miért alacsonyítjátok le a win98at, 95-t és a dost ennyire. Azok az igazi op rendszerek! dos alatt szinte bármit lehet.
Nem alacsonyítottam le, oda is írtam, hogy elképzelhető, hogy én bénáztam el valamit, azért nem sikerült működésre bírni. És azt is írtam, hogy win98se alatt működik jól. Nem értem, mire jó mindig félmondatokon kötözködni, meg azt lesni, mikor lehet a másikba rúgni. -
Alex91
félisten
Win98SE-t erdemes feltenni, hozza az alaplapi drivereket. Aztan a pendrive-hoz valo win98 meghajto progit, mert e nelkul pendrive nem fog menni win98 alatt! Es azt is elarulom, hogy kulonbozo gyartoktol szarmazo pendrive-ok eseten is mindig fel kell tenni az adott termekhez valo meghajto prg-t. Szoval ez nem lesz olyan, mint XP, hogy barmit radugsz, es felismeri
.
-
tian9
csendes tag
duse44.exe-t letöltöd.
config.sys-be
device=%dir%/duse44.exe
dir helyére értelemszerűet a elérési út és újraindítod.
bedugod akármikor és megjelenik az új meghajtó és egy karaktergrafikus panelben jelzi is. semmi várakozás, mint xp alatt, rögtön megy.
az új meghajtó természetesen elérhető bármely dos alkalmazásban.
nem értem, hogy miért alacsonyítjátok le a win98at, 95-t és a dost ennyire. Azok az igazi op rendszerek! dos alatt szinte bármit lehet.
[Szerkesztve] -
tian9
csendes tag
válasz
Drótszamár #20 üzenetére
dos alá ha kéne usb...
Bővebben: link
win95 alá is megoldható, attól, hogy alapból nem támogatja szerintem. -
faster
nagyúr
válasz
Drótszamár #19 üzenetére
Köszi az infót, akkor valsz én bénáztam el valamit.
-
Drótszamár
őstag
Én az angol nyelvű win98-ra (nem se) felraktam a gyártótól származó drivereket, és gond nélkül megy a pendriveom.
Később vettem egy 2.0-ás karit a géphez, annak is felraktam a drivereit, és azzal is megy hiba nélkül.
A saját tapasztalataim után azt mondom, hogy elég nemki a 98. Nem kell 98se. -
faster
nagyúr
Win 95 OSR2-ben van ugyan USB illesztés, de USB mass drive támogatás nincs, sőt, tudtommal a sima Win 98-ban sem, csak a Win 98SE-n lehet ezt megoldani, nekem csak azon sikerült. Persze lehet, hogy én rontottam el valamit a sima 98 alatt.
-
tian9
csendes tag
ez esetben a kártya nem jól van telepítve, mert akkor megjelenne vmi ilyesmi: usb storage disk eszköz, ami meg tudsz telepíteni.
itt lesz a drivered:
http://www.rgb.tvn.hu/driver.exe
Bővebben: link -
Figyeljetek csak!
Megtudná tenni valaki hogy az USB pendrive-om gyártójának honlapjáról letöltitek FTP-n a hozzávaló Win 98 drive-ot és felteszi egy HTML oldalra, arra mutató linkkel? Nekem valamiért nem megy az FTP letöltés, csak a feltöltés (tiszta örület)
A pontos FTP cím: (anonym módon tudtok rá csatlakozni)
ftp.acer-euro.com/storage/usbf0-flash-stick/driver/driver.exe
[Szerkesztve] -
bendi
tag
Azt legalább kijelzi, hogy vmi rá lett dugva?
Mondjuk nemtom, hogy kezeli a win95-98 a USB-t, nem akarok baromságot írni, de nem emiatt kell a pendrivéhez adott CD? -
Írtam, hogy külön feltettem mind Win95 mind Win 98 esetében az USB drive-ot.
A Vezérlőpult-hardver- eszközkezelőben kiválasztottam az USB vezérlőt, megnéztem a tulajdonságait és ki is írta hogy rendben működik, holott egyáltalán nem így volt...
Szóval ezen már túlvagyok, de így sem működik, fel sem ismeri a pendriveot, pedig nem valami különlegesség, eddig minden ME, XP felismerte.. -
Üdv!
A segítségeteket kérném:
Minden nap minden munkám egy USB-s pendriveon tárolom. Mondhatnám hogy az 'életem' van rajta.
Ebből eredően nagyon fontos lenne hogy Pentium 1-es laptopomon is használni tudjam. A gép sajnos ahhoz gyenge hogy WinXP-t vagy Win 2000-et, demégcsak ahhoz is, hogy WinME-t futassak rajta. Így marad a Win98 vagy Win 95. A Win 95-öt jobban szeretném, mert egyszerűbbsége révén gyorsabban fut, de ha nem marad más jó lenne a 98 is. A lényeg hogy az USB működjön rajta jól.
Win 95 rendszernek létezik egy 'USB támogatással' verziója.
Feltettem a gépre, telepítettem az USB drivert, de nem működik korrektül. A biosban bevan állítva minden, az usb port tuti hogy működik, a pendrive is, szóval csak az oprendszerrel lehet gond. Az eset totál ugyanez a Win 98 esetében is. Rádugom a pendrive-ot, de mégcsak fel sem ismeri, a kis ikon sem jelenik meg a jobb alsó sarokban.
Mit tegyek hát? Van-e valakinek tapasztalata ezzel mit és hogyan?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest