Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
Én az alaplap usb-re gondoltam. Hiába jó a pendrive-é, ha látszólag jó (kezelőben), de hibásan kezeli a vasat. Vagy az alaplapi chipset driver. Vagy bios beállítás. A memória és a proc felől több lépcsőben (mint a fa struktúra) ágazik el az alaplap periféria kezelése. Az egyik ilyen ág végére teszed a pent. De bármelyik hozzá tartozó csomópont kezelő progija hibás (nem ahoz a chipset-hez van), onnal lefelé minden hibásan működik. Tehát ha nincs meg az eredeti gyári driver install, akkor nagy gáz lehet.
A PCMCIA csatorna jó? Mert rá lehetne tenni egy USB 2-es kártyát. Így gyorsabb is lenne, meg oda megvan a driver. Ráadásul nem egy, hanem 2 vagy 4 csatlakozást kapsz egyszerre. -
liksoft
nagyúr
Bocsi! Drivert itt Bővebben: link már néztél hozá? Lehet, hogy az usb-je nem az amit a winf.. kitalál.
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
Hali!
Mivel itt DOS alapja van az egésznek, egy floppyn össze tudod rakni. A configot addig kell állítani, amíg floppyról bootolva látszik a cd és tudod használni az usb drive-ot. Én mindig csak egy eszközt használtam egyszerre. Nem tudom, hogy a duse mennyit tud kezelni. Valamint elfér-e a 95 install a winyón. Ha igen, tedd fel, könnyebb utána az élet.
Én az usbemm (a memóriakitiltás az usb controller miatt kell!) körül kezdeném a munkát. Ezek a driver-ek tapasztalatom szerint statikusak. Tehát, lehet, hogy a duse lesz a megoldás (arra nem volt időm). A lényeg, ha dos alatt jól mennek (cd,usb), akkor a w95 32 bites drivereit kitiltva teljesen a dos-ra támaszkodik, így ott is kell mennie. Ekkor lassulhat a 95, hiszen nincs dma a winyó felé. A dos dma időnként csúnya dolgokat tud művelni, azzal óvatosan mánj. Sajnos környezetfüggő, de ha jó dos alatt win tempójú a rendszer.
Nem egyszerű feledat, több napod is rámehet. Floppyn kezdeném. Ott minden beállítható, és ha jónak tűnik a config, akkor tenném a winyóra. (Ez a jó a dos-ban, elfér a floppyn. Próbálná meg valaki ugyanezt XP-vel)
-
liksoft
nagyúr
Várj! Fontos! Ez a boot nálam dos alatt megy. Látható, hogy több config is beállítható, a mezeitől az usb-s CD olvasóig. A win95 támaszkodik a dos-ra, de bizonyos elemeit lecseréli. Lehet, hogy a jó változat csak a 95 hibaelhárítás részében a driver-ek kitiltásával jön csak össze. Idáig nem teszteltem, de elvileg működnie kellene. Elnézést, ha már belekezdtél és esetleg nem jönne teljesen össze. (Biztos megoldható, csak lehet, hogy macerás a beállításoknál.)
A 95 magyar ékezetes karakterei viszont nem egyeznek meg a 98 karaktereivel. Más a hosszú Ű és Ő !! Ez nem gond? Valamikor össze tudtam ötvözni a kettőt, megnézem az archívumban. Pár file lecserélése és pár registry érték, és a 95 98 ékezettel megy. Jelezd, ha kell. Addig nem keresem.
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
fifi_addict #59 üzenetére
Megy alatta az OpenOffice? Ha igen, akkor a doc is megoldva!
-
liksoft
nagyúr
Azt nem írtad, hogy a dos driver működik-e. Ha igen, akkor próbáld az alábbit:
W95 OSR2-nél a CD-t is (telepítés után cd win driverek kitiltása) és az USB-t is csak dos-on keresztül (95-höz nem telepíted az usb drivert) érje el a gép. Mscdex, duse44. Vigyázat! A config.sys-be valószínűleg a lastdrives, files, buffers paramétereket be kell állítani. Pl:
files=100
buffers=20
vagy több. Itt egy menüs példa:
[menu]
menuitem=NUSBCD, USB,CD,UDMA nelkul.
menuitem=UDMA, UDMA-val, USB,CD nelkul (DOSLONG tilos!).
menuitem=NOUSB, ATAPI CD-vel, USB,UDMA nelkul.
menuitem=USBEMM, USB + IDE CD+HD(F12,F16,F32) UDMA nelkul.
menuitem=USBFAT, USB + IDE CD+HD(F12,F16,F32) UDMA,EMM386 nelkul.
menudefault=NUSBCD,10
menucolor=7,0
[COMMON]
device=himem.sys
dos=high,umb
files=60
buffers=20
stacks=9,256
lastdrive=z
[USBEMM]
device=emm386.exe noems x=d000-dfff
devicehigh=display.sys con=(ega,,1)
Country=036,852,country.sys
devicehigh=usbaspi.sys /v
devicehigh=aspidisk.sys
devicehigh=usbcd.sys /d:usbcd001
[USBFAT]
devicehigh=usbaspi.sys /v
devicehigh=aspidisk.sys
devicehigh=usbcd.sys /d:usbcd001
[NOUSB]
devicehigh=vide-cdd.sys /d:usbcd001
[UDMA]
device=udmajr.sys
[NUSBCD]
****** vege ******
autoexec:
@ECHO OFF
path=a:\
IF ''%config%''==''NUSBCD'' GOTO QUIT
IF ''%config%''==''UDMA'' GOTO QUIT
lh mscdex /d:usbcd001
:QUIT
mode con codepage prepare=((852) ega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb hu,,keybrd2.sys
rem lh smartdrv /v 8000
rem doslfn
rem ntfsdos
***** vege *****
Az autoexec-et már módosítottam az eredeti (fenti) config.sys-hez képest.
Értelemszerűen kellene a 95 OSR2 (fat32 miatt) alá betenned, ha dos-ból látszik az usb-s drive. Ha nem, akkor a dos usb driver nem kezeli az usb portot a laptopban. Akkor nem tudok segíteni. -
liksoft
nagyúr
Tökéletesen igazad van a DOS-al.
Csak van egy kis baja. Nem tartozik a fogyasztói társadalomhoz, így nincs csicsás csomagolása, nem extra nagy monstrum, amit állandóan javítani kell - magyarán működik és nem lehet pénzt csinálni belőle. Ezért nem támogatják a gyártók. Felhasználói oldalról meg több mindent fejben kell tartani. Kevésbé látható át az egész, mint egy grafikus felület esetében. Egyébként én is dos alatt dolgozom, ide fejlesztek.
Az usb részéhez annyi, hogy sajnos nem minden alaplapi usb-t ismer, és nem minden csatornát kezel a tapasztalatom szerint. A 95 OSR2 usb kezelése pocsék, nem használható. Sajnos az ékezetes karakterei, valamint az unicode kezelése nem megoldott. Ezért célszerűbb a 98SE-t használni. Az újabb OP-k pedig szerintem valódi biztonságot, gyorsulást, kezelői egyszerűsítést NEM tartalmaznak, csak nagyobbak, üzletileg mint újabbak jobban eladhatóak. Nekem púp a hátamon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Battlefield 7
- Gaming notebook topik
- Lassan tálalható a hardverpecsenye
- Mini-ITX
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- BestBuy topik
- Autós topik
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 582m2 nyomat
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest