Új hozzászólás Aktív témák
-
Flowtation
őstag
válasz
Peter Kiss #7353 üzenetére
Már épp akartam kérdezni, hogy az mire való? Mert én is próbáltam definiálni itt a változókat, és szépen működik így is, úgy is.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Kipihenve, megírtam ezt a kódot:namespace gyakorlas
{
public partial class Szamolas : Form
{
public Szamolas()
{
InitializeComponent();
}
private void btnOsszead_Click(object sender, EventArgs e)
{
float elso = float.Parse(txtElso.Text);
float masodik = float.Parse(txtMasodik.Text);
float eredmeny;
eredmeny = elso + masodik;
lblEredmeny.Text = Convert.ToString(eredmeny);
}
private void btnKivonas_Click(object sender, EventArgs e)
{
float eredmeny;
eredmeny = elso - masodik;
lblEredmeny.Text=Convert.ToString(eredmeny);
}
private void btnSzoroz_Click(object sender, EventArgs e)
{
float eredmeny;
eredmeny = elso * masodik;
}
private void btnOszt_Click(object sender, EventArgs e)
{
float eredmeny;
eredmeny = elso / masodik;
}
}
}
Ez most így működik, annyi kitétellel, hogy csak vesszőt szabad beírni, mondjuk ez nem olyan nagy gond. A kérdésem viszont az lenne, hogy minden egyes eseménykezelésnél meg kell adnom a változót vagy lehet ezt előre definiálni?
A float csak próba miatt van, gondolom a double jobb lenne. -
Flowtation
őstag
Hú, srácok, köszönöm mindenkinek!
Akkor kihagytam egy konvertálást ezek szerint? De akkor jól gondolom, hogy ugyanezért kell a parse, hogy mindenképp int legyen a textboxból?(most attól függetlenül, hogy a parse a beírt string int megfelelőjét adja vissza, ugye?) Mivel a textboxba minden mehet, szám (is), viszont a parse az int számára "ehetővé" teszi? -
Flowtation
őstag
Eddig jutottam:
private void btnSzamol_Click(object sender, EventArgs e)
{
int elso = int.Parse(txtElso.Text);
int masodik = int.Parse(txtMasodik.Text);
int eredmeny;
eredmeny = elso + masodik;
lblEredmeny.Text = int.Parse(eredmeny);Már csak a labelnel van gondja, ez:
Cannot implicitly convert type 'int' to 'string'??
Az int elso másodiknál a TryParse-ra ezt kaptam:
No overload for method 'TryParse' takes 1 arguments -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #7338 üzenetére
Na itt is vagyok az első kérdésemmel. Gondoltam, hogy készítek egy egyszerű számoló programot. Első körben arra gondoltam, hogy két számot beírok, ezt összeadja és kiirja az eredményt. Ehhez raktam két textboxot, egy gombot meg egy labelt. Megadtam két változót, mint int=szám1 és 2. Ahhoz hogy a beírt számot beolvassa, ugye a textbox.text része kell, tehát szam1 = textbox1, szam2= 2. De a textbox univerzális, tehát minden karaktert fogad, igy gondja van, hogy stringből nem tud int-et csinálni, jól gondolom?
Már itt elakadtam, mert ha megcsinálom az összeadást, akkor 1+2-ből 12 lesz, tehát csak "összeilleszti". Láttam videót, hogy a két változót így adta meg: Val(textbox1.text), de nekem ilyen nincs...valamint olyat is, hogy dim-ként adtak meg változót, de olyan sincs. A parse-al próbálkoztam, de nem sikerült.
Ugye ilyen feladatot csináltunk, csak nem összeadás volt hanem vezetéknév, keresztnév összeillesztése, ami világos mint néger asszony se...n a májfoltKicsit zagyva, tudom, de valahol el kellene indulnom. Közben olvasom a javasolt könyvet is.
-
Flowtation
őstag
Ne érts félre, nem becsülöm le a console-t. Egyszerűen csak Form-ban tanulunk és nekem most le kell vizsgáznom. Mivel ennyi ismerettel nem lehet csodákat várni, nem is hajtok a jeles érdemjegyre. De egyébként felkeltette az érdeklődésemet a dolog, szivesen foglalkoznék vele többet is szabadidőmben. De most kell a vizsga.
-
Flowtation
őstag
válasz
sztanozs #7335 üzenetére
& tboy93!
Köszi a válaszokat!
Hozzátenném, hogy az egész el van b.va, én fokszos (felsőoktatási szakképzés) vagyok, távon, ennek ellenére ugyanazt tanuljuk mint a levelezős Bsc-sek, vagy akár a nappalisok. Ez sok tárgynál nem gáz, de adatbázisnál, programozási alapoknál, visual prognál k..vára az. 30 óra anyagát 3 órában adják. Tudom ez nem vigasz, én választottam, de ugyanazért a pénzért, ugyanazokért az elvárásokért semmit sem kapok. Ugyanannyi pontért vettek fel...Ez egy oltári átb...ás. Mindegy, most már ez van.Hogy ON is legyek, akkor megnyugodtam, feltelepült, holnap neki is látok, aztán majd jövök kérdezni. Nagyon alapok kellenek csak, általános controlok, lista, összeadás, kivonás, stb.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Én abszolút kezdő vagyok ebben a programozásban. Suliban tanuljuk a C# programozást, vizuális prog. néven. Az első kérdésem az lenne, hogy az ingyenes Community verzió is megfelel nekem ugye? Otthonra, gyakorlásra.
Sajnos az én agyam egyáltalán nem veszi be ezt az egész programozás dolgot, ezért jönnék (sűrűn) segítséget kérni. Azt tudom, hogy van sok tutorial, meg basic, meg ilyesmi, de sokat találtam ami console programozás, nekem viszont a windows forms kell, egyszerűen mert ebben tanulok. Keresek kezdő gyakorló feladatokat, egészen a "helló világ"-tól kezdve, mondjuk matematikai műveletekig, van valahol ilyesmi gyűjtemény, esetleg megoldással is?Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Windows 11
- Autós topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fotók, videók mobillal
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest