- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Mielőtt kérdezel:
1. Olvasd el ezt az összefoglalót!
2. Vedd figyelembe, hogy a fülhallgató higiéniai termék (így nem küldhető vissza webshop vásárlás esetén sem! - akadnak kivételek), így nehéz javaslatokat adni, mert nem rendelkezünk annyi releváns tapasztalattal!
3. Rengeteg a szubjektív dolog, például: egyéni a hallás, egyéni a fül kialakítása, egyéniek az igények stb.
4. Találd ki, hogy milyen kialakításút szeretnél!
5. Határozd meg, hogy milyen célra kell! (Sport, hívás, zene stb., ezekben érdemes prioritást állítani)
6. Fontos szempont, hogy milyen eszközzel fogod használni! (pl iPhone nem támogat LDAC-ot)
7. Mennyit szánnál rá?
8. Olvass tesztoldalakat, nézz teszt videókat, próbáld szűkíteni konkrét típusokra!
9. Érdemes prioritást állítani a különböző extra funkciók terén is, pl Multipoint, ANC, akku kapacitás, hangkarakter stb (ez nagyban összefügghet, hogy milyen célra használod (6. pont)).
Új hozzászólás Aktív témák
-
-NoVa-
veterán
-
-NoVa-
veterán
válasz
makoss #15911 üzenetére
Apple AirPods klónnak.
Régen volt az in-ear, avagy IEM kategória, ami a hallójáratba ment, meg az earbud, ami nem izolált. Aztán a TWS-ek megjelenésekor a tech magazinok odatettwk félkegyelmű süket idiótákat (azaz tech újságírókat) ezekről írni, mert új, és keresett kategória volt. Na ezek a hallással nem, de olvasókkal bőven rendelkező reviewerek kezdték fogalmatlanul earbudnak hívni a TWS-eket, függetlenül attól, hogy izolál-e, vagy sem. Azóta a vezetékes világban flathead earbud néven hivatkoznak a nem izolálósra, de...
Ennek az oldalra kivezetett formának nincs rendes elkülönített, kereshető neve. Ráragadt az Apple AirPods klón név kb, pedig nem az Apple kezdte ezt a formátumot.
-
-NoVa-
veterán
válasz
stellaz #15903 üzenetére
Az Árpád fejedelem útján tudtam most kipróbálni, a forgalom nagy része szép csendes gumisurrogással zavarból információvá egyszerűsödött. Kivéve az Impreza WRX, az már sok volt az ANC-jének, minden másról el tudtam feledkezni kicsivel fél hangerő alatt zenélve. Halk zenével megmarad minden fontos környezeti zaj, lépések, beszéd szél, csak a mély állandó fárasztó búgást veszi ki belőle. Egy jobb Buds Live, rosszabb kialakításban.
-
-NoVa-
veterán
Samsung Galaxy Buds 3 alaposabban kipróbálva:
ANC:
-Autóban, utcán: Nem veszi el a forgalmi infókat, de a motorzúgást ingerküszöb alá tolja. Jó.
- Irodában: Zene nélkül hallom és értem, mit beszélnek, van gépelészaj, nincs légkondi zúgás, szellőztetőrendszer alapmoraja, stb. Ugyanakkor a gépelés és a beszéd is jobb, mint ANC nélkül, kevésbé ránt ki a saját dolgomból. Halk zenével teljesen ki lehet szakadni, de nem von ki a közegből teljesen, mint egy zárt füles.Hangminőség:
A próbadarab rendesen be volt járatva, a saját az első órákban még alulmúlta, de szépen zárkózik fel. Szerencsére a Buds 2 Pro fémességéből semmi nincs benne, még akkor sem, ha Dynamic profilra kapcsolom. A korábbi Samsung füleseknél lévő profilok korlátolt lehetőségein túl ez már kapott rendes 10 sávos EQ-t is, lehet nem V-be áttolt saját szájíz szerinti módosításokat csinálni anélkül, hogy a telefon saját EQ-jával rontanám el a többi eszközöm hangját. Drágább vezetékes earbudokkal hasonlítva egy kis finom légiesség még elférne a magastartományban, több súly és intenzitás a hangban (ami a bő 100x-os erősítőteljesítményből eredően TWS-eknél kimarad még sokáig), de úgy hallgatok rajta zenét jó ideje, hogy van nálam jóval jobb zárt opció is, és nem éreztem azonnal a kényszert, hogy váltsak. Megüti a zenére is elég jó mércét, amit eddig csak a Sony-k ugrottak meg.Irányítás:
A szárat fel-le simogatva állít hangerőt, összenyomva kattan, az a gomb. Standard, egyszerű, működik. Jobban szeretem a Sony LinkBuds vezérlését, ahol nem kell a füleshez érni, de az akkor is leállítja / elindítja a zenét, ha valami ropogósat eszek, ez nem. Pro-kontra lehet érvelni, rendben van mindkettő.Tok:
Az eddigi formák nagyjából odaillesztve szépen beestek a helyükre, a mágnes behúzta, kész. A szárat pontosabban kell odatenni, hogy be tudjon csúszni. Idővel tuti megszokom, most még feltűnt a különbség.Szóval konklúzió, tetszett annyira az első próba, hogy vettem egyet. Hosszú távon még elronthatják updatekkel, mint tették azt korábban a Pro 2-vel is, de nyitott ANC-s fülesből nincs akkora választék, hogy ne kockáztassak ennyit, plusz a Samsung házon belüli SSC UHQ codec stabilabb 24/96-on, mint az LDAC.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Sztenn #15886 üzenetére
Nem. Vagy nem csak. Ha csak izoláció kell, az Etymotic ER3XR passzívan túltesz minden ANC-s cuccon, de sokszor ez baj. Nem kell a légkondi zúgás, szellőztetőrendszer, motorzúgás, fárasztó monoton zajok, de nekem utazásnál nagyon hasznos, ha hallom a hangosbemondót, haĺlom, és értem, ha hozzám szólnak, de a sok óra alatt mentálisan fárasztó zúgástól megkímél amennyire tud. Aztán hogy repülőn, motorhoz közel ülve elvérzik-e, mint eddig a legtöbb Samsung, vagy megoldja végre, az csak a gyakorlatban utólag derül ki. Irodai, bolti zajos közegre remekül teljesített. Szerintem veszek, hajlok rá.
-
-NoVa-
veterán
válasz
-NoVa- #15869 üzenetére
Update, elmentem és meghallgattam a Samsung Buds 3-at, és most nagy gondban vagyok...
ANC: Pont olyan, mint a Poly Voyager Focus. Nem izolál, de kioltja a fárasztó komponenseket, óriási előrelépés a Buds Live óta.
Zene: Nem tudol belekötni. A 2 Pro színezettsége és a Buds Live basszustúlsúlyos, magashiányos hangja után nem vártam semmi jót. Tévedtem, ez sokkal jobban tetszett, mint vártam. Alap sound presettel nagyjából színezetlen, kiterjedt, kissé (nem eltúlozva) mélyben emelt, ha ezt a Live babformájával adnák, gondolkodás nélkül vettem volna, a szárra nem lelkesedem annyira. A Live, vagy a LinlBuds teljesen alkalmas esti, oldalt fekvős podcasthallgatásra, ez a Cybertruck lowpoly vastag szár szerintem nyomna. A hangja miatt instant venném, a forma miatt meggondolom még.
A Pro 3-at ki sem próbáltam, nem a hallójáratom irányába áll a vetőcső, nem nekem való forma. A Pro 2 ugyanaz, de szár nélkül nem akkora gond, ha ferdén áll a fülemben a teste, szárral ez értelmetlen.
A szárat megnyomva kattan a gomb, az megszokható hamar, a tok csak picit nőtt, ez a körítés ok. A szárat lehetett volna laposabbra is csinálni.
-
-NoVa-
veterán
Retrospektív Sony/Samsung vélemény 1.5-3 éves távlatból:
2022 novemberi akcióban vett Sony LinkBuds S-em most jutott el az akkuhalál határáig, factory reset / újrainicializálás után is kb 20 perc alatt jut el a teljes merülésig a jobb oldal. Mellette párhuzamosan használom a nyitott LinkBuds-ot, Samsung Buds 2 Pro-t, és a Buds Live-ot is néha, hangulat / komfort / töltésfüggő, de mind közül a kedvencem hangminőség szempontjából a Sony volt kimagaslóan.
Mint eszköz, a Samsungok nagyon jól teszik a dolgukat. Megbízhatóak, akkuban, kapcsolódásban, stabilitásban, mikrofon minőségében, csomagolásban, komfortban semmi kifogásom. A Sony mikrofonja szintén etalon, jobban kezeli a multipointot, de az akkuproblémák csúnyán árnyalják a képet.
Zenei minőség:
Sony LinkBuds (a nyitott):
Szép tiszta, színezetlen a hangja (kifejezetten szeretem), de kissé vékony. Csöndes környezetben háttérbe, nem basszusfüggőknek. Hangosabban már torzít, a fizikai határait hamar eléri.Sony LinkBuds S:
Alkalmas zenehallgatásra. A kezdeti szűkös térérzetű kritikákat SW updatekkel szépen eliminálták, szerintem kiváló a hangja ár/méret/teljesítmény vonalon.Samsung Buds Live:
Dörmögő Dömötör Vin Diesel szinkronhangjával. Clear / Treble boost profillal elzenélget, de így is mocsarasan mélyorientált, tompa, visszafogott. Nem hallgathatatlan, csak aránytalan. Kényelmes, és emiatt rendszeresen használom.Samsung Buds 2 Pro:
Túltolt Harman, azaz a vokál előtérbe húzva, fárasztóan tolakszik, emiatt a hangszerek fémesebbek, az összkép kicsit mesterséges. Nem volt mindig ilyen, idővel, updatekkel mászott erre. Ázsiai ízlésnek megfelelőbb, számomra nem jó irány. A 3-as szériát emiatt kihagyom.Szóval konklúzió, ezeket most még elhasználom, de ha nagyon elegem lesz a 2 Pro fémességéből, akkor veszek egy XM5-öt 3 évre kiterjesztett azonnal cserélős garanciával, és rájárok a boltra, amikor kell. Vagy egy aktuális Sennheisert. Vagy valami mást vakon, esetleg a Bose nyitottját, bármit.
-
-NoVa-
veterán
Értelmes nemhype Samsung Buds 3 és Pro review.
Elengedem a Pro-t könnyen, a sima 3-as a nyitottságával még akár lehet érdekes, de egyikre sem érzek instant beszerzési kényszert.
-
-NoVa-
veterán
Kis Sedna Xelastec 2 eartip tapasztalatmegosztás, régesrég ígértem.
A Samsung Buds 2 Pro -hoz nekem gamechanger. Stabilitásra, ANC minőségre nagyon sokat segített. Továbbra sem néma csöndet csinál, arra inkább a Sony ANC-je való, hanem kiveszi / kényelmessé finomítja a fárasztó zajokat, miközben megmarad a nyitott, levegősebb érzés.
Újra használni kezdtem, és élvezek vele utazni, szóval ez egy nagyon szerencsés párosítás.
-
-NoVa-
veterán
válasz
NvidiaRTX #15705 üzenetére
Sokat fejlődött kína mindkét végén. Akadnak remek izék, és nagyon, nagyon hatásos aljas teknikák amikkel szemetet adnak el neked. Te az utóbbi fejlesztésből merítettél valami jót. Azért akad, ami hallgatható is, de nem egy pusztán egy OEM cuccra márkanév ráhőmatricázásával fejlesztő gyártótól, aki tápokat, kábeleket, és TWS-eket is gyárt tömegével.
-
-NoVa-
veterán
válasz
NvidiaRTX #15702 üzenetére
Fizetett, botok által generált 5*-os reviewek zajában nincs sok értelme kutakodni, ahogy Scrabirnál pontszám alapján nézni a listát. Vagy egyáltalán Scrabirt olvasni...
A JBL-t sem a jó hangú dolgol között jegyzem, de én ugyebár erősen más végén vagyok a Blitzwolftól a Xelento wirelessel a skálának. De... A tws-ben attól, hogy neked épp nem fontos a mikrofon, fontos a mikrofon. A fő funkciója az, hogy egy interface-t biztosítson a telefon és közted, ehhez hozzátartozik. Szóljon elég jól, működjön megbízhatóan mindene, kész. Ha csak a hangminőség kell, akkor egy FiiO BTR15-re rádugsz egy Elisian Pilgrimet, és élvezed a zenét.
-
-NoVa-
veterán
válasz
nattag #15670 üzenetére
Sógor általában nagyon, nagyon irigykedve néz a Sony LinkBuds S-em tokjára és magára a fülesre, hogy bakker miért nem ilyeneket csinál a Sennheiser, aztán csak megveszi mindig a legfrissebb Momentumot megszolásból. És szenved vele, mert nagy, nem kényelmes pl párnára ledőlni vele, méretes a tokja, stb. Mentségére sokat repül kontinensek között, ott az akkuidő elsődleges, a méretben köt kompromisszumot.
Én a Bose QC sorozatot szeretem a csendjéért, nem szeretem a hangjáért. A Sennheiseren jobb zenét hallgatni, a Bose-al pihentetőbb utazni, de gnóm a kialakítás, nem kéne.
Na, ezzel sem sokat segítettem -
-NoVa-
veterán
válasz
szkutyi #15547 üzenetére
Azt te tudod megállapítani, hogy ront/javít az összhatás, innen látatlanban nem. Bose QC35-tel az egész napos munka nem fárasztó, csak egy in-earhez képest meleg. Én a Sony LinkBuds S félig zajszűrő transzparens módját szeretem, az a mélyeket csillapítja, a többit átengedi, pihentetőbb, mint a teljes ANC-je. De a teljes sem zúg, csak a vákumérzetét (tipikus közepesen jó ANC-s cuccokra jellemző) hosszú távon nem annyira szeretem. A Bose idővel inkább SW-ből visszább vett a csöndből a nyitottabb érzet javára, óvatos egyensúlyozás ez.
-
-NoVa-
veterán
S21, szóval Scalable protokoll meg házon belüli működés adott. Ennek ellenére sokkal jobban, intuitívabban működik a multipont a Sonyval az S21 és egy Tab S9+ között, mint a Buds Pro-val.
A mikrofon egyébként talán a Buds Pro-nál kicsit tisztább, természetesebb, de halkabb jelszintet készít, de a Sonyé is a legjobbak között van. Akkuidőben picit a Samsung nyer, de olyan sok órát egyhuzamban nem szokott a fülemben lenni, 12+ órás vezetések közben pl (amikor a Sony finoman zajszűrt transzparens módja erősen pihentető hatású tud lenni, miközben nem izolál el teljesen) benzinkutas kajálós megállások alatt töltőbe téve simán kibírja a napot.
-
-NoVa-
veterán
válasz
New Hewkas #15359 üzenetére
Sony LinkBuds:
Bose QC Ultra Open:
Samsung Buds Live:
Az elsőt megjelenés óta használom, a másodikra óvatos kiváncsisággal nézegetek rá néha, a harmadikat az első megjelenése óta nem igazán használom, pedig amúgy kényelmes bigyó. Most elővettem, és 90%-on áll a tok, 100%-on a babok benne, szóval jól bírja a hosszú tárolást. -
-NoVa-
veterán
válasz
Quaresma #15344 üzenetére
Nekem hosszú távon a Sony LinkBuds S vált be repülős utazós használatra. Az XM széria, Sennheiserek, meg a többi prémiumabb egyszerűen nagy. Mind a tokja zsebben, mind a füles, a LinkBuds S-el simán lehajtom a fejem egy párnára, nem nyom, többet ér nekem, mint 1-2 óra extra akkuidő.
A Samsung Buds 2 Pro még ebbe a kategóriába eshetne, de míg releasekor az volt a jobb, idővel és sok SW frissítéssel a Sony kiforrottabbá vált, mind az ANC, mind a szintén zajszűréssel kiegészített transparent mód (ez utóbbit hosszú autózásoknál igencsak nagyra értékelek, és sokkal többet használom, mint a teljes ANC-t). -
-NoVa-
veterán
válasz
Donki Hóte #15254 üzenetére
Fejtsd ki rendesen akkor, mire gondoltál. Számomra egy dongle az nagyjából használhatatlan mozgásban, kényelmetlenné, zsebrevághatatlanná teszi a telefont, és simán megtörhet leüléskor. Még egy U csatlakozós megoldás is jókora fölösleges terhelést erőltet a portra, a telefon élettartamát rövidítve. Szóval emellett hajlamos vagyok nem érteni, mire gondolsz a Bluetooth nyűgjei kifejezéssel. Néha tölteni kell, na bumm.
Én most épp 3 dolgot dobtam be a mászkálós csomagomba. A Periodic BE füles igen apró helyen elfér, de azért hoz egy elfogadható szintet, és ha már van nálam minőségi vezetékes, akkor az ifi Go Blu-t is bedobtam mellé telefonnal LDAC BT forrásnak. De lehetett volna akár a Qudelix 5k, akár a Radsone EarStudio ES100, bármelyik jobb választás telefon mellé egy jobb vezetékes fülessel, mint egy filléres dongle, szerintem. A telefon szabadon marad, és a teljesítmény sem olyan limitált, mint a csatlakozóba épített dongléknél. De ez inkább esti elmélyülős zenehallgatásra van, nap közben mászkálni, épp csak fél füllel valamit meghallgatni ott a Sony LinkBuds S,, mert minek drótossal vesződni egy youtube videó miatt pl. -
-NoVa-
veterán
válasz
milkabrams #15156 üzenetére
Készülékhez ingyen járó előrendeléses bómuszcuccok eléggé le tudják húzni a használt piaci árakat.
-
-NoVa-
veterán
válasz
stellaz #15146 üzenetére
Háááát.. Az ékszerszerű, diszkréció helyett látványos kinézet még fene tudja, inkább az, hogy a LinkBuds funkcionalitását ígéri dupla áron. Ez kissé karcsú ajánlat, félek a plusz bevételből vastagon fordítottak a korai reviewerek fizetésére, hogy ne jusson eszükbe összevetni a kettőt a nagy tech oldalak egyikén sem.
-
-NoVa-
veterán
válasz
milkabrams #15135 üzenetére
Sony LinkBuds S
-
-NoVa-
veterán
válasz
<Adamsky> #15062 üzenetére
Ha jól sejtem (és mindjárt megcáfolom), az egyetlen fülesem, ahol a gyári illesztéket használom
És miközben írtam, eszembe jutott, hogy a Samsung Buds 2 Pro-nál egyszerűen semmi alternatív nem vált be egyelőre, vagy a pereme nem fogja eléggé, vagy a tok nem csukódik rá. SpinFit CP360-nal nagyon nem jött be, AZLA SednaEarfit max for TWS-ből rendeltem, majd ha egyszer beesik, megírom.
-
-NoVa-
veterán
válasz
<Adamsky> #15059 üzenetére
"Nem véletlen fektet erre hatalmas hangsúlyt a Technics"
A Samsung visszateszteli mikrofonokkal az illesztést, az ANC miatt minden adott nála, és szól, ha nem az igazi. Egész jó, próbálgattam, bár inkább csak az SW minőségére kiváncsiságból, annyi rutinom azért akad, hogy mikor illeszkedik egy eartip, mikor nem
A hatalmas hangsúlyt meg a Beyerdynamic Xelento Wirelesshez viszonyítsd:
10 pár eltérő méretű és formájú eartip van a csomagban, mert az árban már mindegy az a pár dollár költség spórolás.
-
-NoVa-
veterán
válasz
pinnacle #15056 üzenetére
Mennyit szánsz rá, meg a forrásra, meg a mindenfélébe. Meg milyen jellegűt keresel, mert hangra egyértelmű, hogy pl egy Etymotic ER3XR - Etymotion párosra nem lenne panaszod, kényelemre már nem tudnám előre megmondani.
Eddigi tapasztalataim szerint draútos fülesből akadnak egész jók, 300$ körül kezdődik az igazán finom kategória, aztán 4 szánjegyen vannak a döbbenetesek. Részletességben igen hamar előzik a fejeseket, térben, színadképben már drágábban jön a húha, dinamikában viszont eleve előnyben vannak a fülesek. Azért egy jó high end fejes még jpbb tud lenni, de az meg sokezer dolláros tétel megint. Bonyolult.
-
-NoVa-
veterán
válasz
<Adamsky> #15041 üzenetére
Jaja, azt azért linkeltemz hogy látsszon, nem a formátum vagy a bitráta szól jól. Ezerféle szempont szerint lehet tesztzenét rakni. Yosi Horikawa zenéi a tér, atmoszféra miatt, Doors - Riders on the Storm az átélhető vihar, vagy Ricinn - Erani a tenger és tűz életszerűségével, a szenesedő fa pattogásának a hangjával jó jel, ha hihetőek ezek.
Pont ez utóbbinàl elég jól kijön a BT limitációja az elektrosztatikus fülesemmel. Kábelen DAP-ról a tűz hőjének a húzása tisztán hallhatóan felfelé húzó szél, míg BT-n iránytalan zúgás.De, főleg TWS-re egyszerűen azt kell berakni, amit hallgatni szeretnél. Ha az jó, akkor jó, ha nem, de akármilyen tesztzene jól szól rajta, attól még a mindennapokban nem lesz az igazi.
-
-NoVa-
veterán
válasz
pinnacle #15031 üzenetére
Ó, ez komplex. Egyfelől egy kurrens, jó terű, jó dinamikájú, jó hangolású cuccon döbben rá az ember, hogy egy klasszik 90-es évekbeli Scooter is elképesztő minőségi hangzást produkált, vagy hogy a Youtube is tud érzelmi töltettel teli énekhangot kifogástalanul átadni.
Érdemes TWS-ből jót venni, csak nem azzal az elvárással, hogy audiofil zenehallgatásra való. Háttérzene utazáshoz, podcast, házimunka, akármi, ezer helyen pont elég jó. Már ha nem valami bódéhangú, üreges közepű basszusbomba, visítós generikus kínai tuning (az ottani klasszikus stúdiótechnika hiányosságait kompenzálja a masszív felső közép és magasemelés, nyugati zenékkel hallgathatatlan, de tele lesz a net angolul dícsérő reviewkkal), stb.
-
-NoVa-
veterán
válasz
pinnacle #15014 üzenetére
Olyan ez, mint a junk food, ízfokozók, fűszerek, aztán elszoknak a valódi ízektől, és csak az az intenzitás lesz finom.
Aztán én ránézve a freq response gráfra azt látom, hogy a Buds 2 Pro közelebb áll a preferált hangzásomhoz, az FE felső középtartománya túlzottan unalomig visszafogott, de cserébe 6KHz környékén bábtóbban emel, így hamarabb válhat harsánnyá.
Viszont a fin az FE-n valószínűleg megoldaná az illeszkedési nyűgjeimet.
Summa summárum, számomra a Buds 2 Pro vs Budd FE vitában hosszú távon a Sony LinkBuds S nyert, sokkal többször nyúlok érte utcai használatra, mint a Samsungért, amit inkább itthon meetingekre használok. Egyik sem jó azon a zenei, hangminőségbeli skálán, amivel a zenehallgatós dolgaimat mérem (keress rá a Go Pod-ra, vagy Mangird Tea-re a korábbi tematikus postjaimért), avagy a klasszikus lyukas nyitott Sony LinkBuds a legtermészetesebb, legemberibb hangú, arányos középtartománnyal rendelkező TWS a piacon, de az izoláció teljes hiánya miatt rétegtermék. -
-NoVa-
veterán
"Közeledünk..." !
Olvasd vissza odafigyelve... Mondjuk én is sportszerűen űzöm a fél szemmel, munka/gyerek/egyéb zavaró tényezők közti fórumozást, meg pongyolán fogalmazok, de a lényeget szerintem koherensen, többször is leírtam. Értelmesebb teljesítménnyel hajtott hangolt füles, szeparált elektronikai komponensekkel, fölösleges DSP nélkül, ott nem úgy, nem annyira fáj a BT, mint azt a nagy többség feltételezi az általuk hallott dolgok alapján. Azok a gyártók, akik a codec oldalon fejlesztenek, és nagy áttörést ígérnek, azok sima hazugsággal fedik el azt, hogy a Sony LDAC licenszköltséget szeretnék megspórolni, és beleborítani a profitba. Amíg egy microDD vagy armatúra messze nem rendes kihajtása is kivesz óránként ~30mW-ot az akkuból óránként, ahogy a másik végén a mikrofonerősítő és zajszűrés is hasonló tételt, addig vagy ezeken kell nagyot fogni, vagy az akkusűrűségen lépni óriásit. Annyival szűkebb keresztmetszetek a codec korlátainál, hogy azt ugyan leírtam most többször is a lényeget, mégsem jön át addig, amíg nem hallgattál meg egy akárcsak közelítő képességű valamit.
-
-NoVa-
veterán
Kerülve a számokat (teljesen fölösleges, félrevezető ezekből lineárisan számolni), leírtam a hallgatási élmény szempontjából, hol, miben érzékelhető leginkább az LDAC-on át jelentkező veszteség a hallott anyagon. Képi anyagnál látványosabb, ha hangként, hullámként tekintünk a képre, transzkódoljuk, eldobjuk az összes információ sáv leggyengébb 97%-át, és csak a legerősebb részeket tartjuk meg, az egész kép jól felismerhetően visszaállítható a maradékból. Veszít egy kicsit a textúrázottságából, veszít a színátmenetek precizitásából, de minden kontúr, él, lényeges részlet benne marad. Az LDAC-nál nem kép, hang jön, de túlmintavételezetten 24/96KHz-el. Nem aránytalanul tömörít/veszít, mint a többi codec, amik a mély/magastartományt jelentősen kisebb részletességgel tartják meg, mint a középtartományt, szóval nem lesz reszelős, tompa, több térinformáció marad benne, stb. A maradéknál meg többé-kevésbé elegendő a számolt, generált hiánykitöltés minősége. Nekem legalábbis elegendő ahhoz, hogy nekiinduljak egy pár órát sétálni havas hegycsúcsok vagy tengerpart környékén, és ne akarjak DAP-ot, kábelt vinni magammal addig, és ne érezzem durván kompromisszumosnak.
-
-NoVa-
veterán
Nem olyan szűk keresztmetszet az, mint gondolod. Újra olvasd el ennek a hozzászólásnak a közepét, pontosan hol, miben hallhatóan korlátos a BT minősége. Minden más nem a BT-ből, hanem a gyenge erősítésből jön. 50-100mW körüli akkukból kell kihozni olyan üzemidőt, amit pl a gyufásdoboz méretű kompakt BT DAC/AMP dobozok 10x-es keretből meg tudnak oldani. Szóval amíg nem csökken a hangkeltéshez szükséges energia jelentősen (a MEMS ilyesmit is ígért, amit csak részben tudott tartani), nem lesz világmegváltó tiszta/telt/dinamikus/részletes hangja a TWS bogyóknak, DSP-vel ezek a fizikai korlátok nem válthatók ki.
-
-NoVa-
veterán
TWS-t hasonlítottam TWS-el, csak DSP nélküli méretesebb, de teljesítményében és kivitelezésében kompromisszummentesebb megoldást a DSP-s kompaktokkal:
Ettől nem kell hirtelen kilökni a füledből és megutálni azt, amit most szeretsz, csak kifejtettem, hogy van még ott jelenleg digitálisan áthidalhatatlan minőségbeli lépcső. Lehet rá hümmögni, nyugtázni, hogy túl nagy, túl drága, túl ronda, attól még létező alternatíva közelebb egy DAP+vezetékes hanghoz, mint a jelenlegi bogyókéhoz. Pár év fejlődés, és simán változhat a helyzet, saját érdekemben is várom.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Janaboy #14776 üzenetére
Nem feltétlenül. Akad bőven egy chipen megvalósított DAC-DSP-AMP, aztán egy fokkal jobb, ha ezeket fizikailag szeparálják, jól hangolt láncnál megint egy fokkal jobb, ha a DSP-t át lehet hidalni, már csak azért is, mert sok esetben rögtön dinamikakompresszióval indít a bekapcsolásánál, hogy legyen headroom a lehetőségek szerint torzításmentes kimenethez.
FJC-nek: Tévedés arra a következtetésre jutni, hogy az ördögtől való, "csak" egy kompromisszum, mankó egy adott szinten. Vagy egy eszköz, ami adott ponton nagyon sokat tud spórolni, hogy "olyasmi" hangot hozzanak ki belőle, mint egy jóval drágább teljesen analóg láncé. Mert arra jóval szűkebb a fizetőképes kereslet, míg az olcsóból kihozható használható hangot mindenki szereti. Én is, csak a maga helyén kezelve, kifejezetten örülnék neki, ha a LinkBuds S vagy a Buds 2 Pro képes lenne elfogadható hordozható szinten akár 80%-át hozni annak, amit a Go Pod-ra dugott komolyabb füles tud. Nem kéne cipelni a monumentális tokot zsebben.Akad DSP modulos teljesen digitális erősítőm planar tuningoláshoz, adott konkrét láncban teljesen jól teszi a dolgát:
De mégis a kedvenc fejes láncom az R-2R alapú, azaz ellenálláslétra végzi a digitális - analóg konverziót, aztán EHX csöves erősítő fejezi be a munkát. Sajnos a hangja indokolja az extra méretét, hőtermelését, helyhez kötöttségét, és törékenységét. -
-NoVa-
veterán
válasz
SirRasor #14745 üzenetére
Mert nem érik be annyival kevesebbel. Az 1 armatúrás Etymoticcal sem válik végtelen akkuidejűvé pl a Go Blu, annak sem árt ha 100mW feletti teljesítményt kap, sőt. Aztán inkább 5-7 armatúrás bigyókat használok hurcolászni, ott meg már végképp kell a teljesítmény.
Ez meg nem csak akku, hanem rendesebb elektronika korrektebb teljesítménnyel, ahogy kifejtettem::
Napi használatban nincs a kinézetével semmi baj, azért fejlődött ki az evolúció során a fül meg a haj, hogy nagyjából láthatatlanná tegye az ilyesmi audio kütyüket, és ne essenek le a földre.A méretében kompromisszumosabb a hangért cserébe.
-
-NoVa-
veterán
Nem highend, de jó minőségű. Kicsit kifésülöm a fogalmakat.
A hangerőfüggő változás, azaz Fletcher Munson görbe az DSP nélkül is korrigálva van egy korrektebb forráson. Loudness kompenzáció.
Maximális minőség... A vezetékben nincs nagy véleménykülönbség, csak az EQ-ban, okkal. Egy jó, teljesen analóg jittermentes láncon minden tér és dinamikai információ jelen van. Hallgattam végtelen költségvetésből értőn összerakott láncon korrekt fejest, volt/van mindenfélém a párdolláros kínai bigyóktól a nem párdolláros nem kínai bigyókig, forrásból, asztali láncból, DAP-ból meg BT DAC/AMP cuccokból is van/volt mindenféle, plusz egy kupac hangszer, azaz a puszta zenehallgatáson/zeneszereteten túl a hozzá tartozó kütyübuzéria sem került el.
Amiben egy IEM elmarad a fejhallgatók mögött, az nem feltétlenül a részletesség (sőt, ezekben egy jó multidriver IEM komoly hangfalas rendszereknél is jobb felbontásra képes), inkább a fülkagyló / hallójárat hatása miatt kialakuló térérzet hiánya a problémás. Nagyon nagyon el kell találja a fül fizikai tulajdonságait egy in-ear füles, hogy valóságélménnyé kerekítve előadja azt a visszhangokból és időzítésekből kialakuló eltérést, ami nem a felvételen van, hanem a hallójáratodban alakul ki. Azért egy jobb IEM veszteségmentes binaural felvételről, DAP-ról meggyőzően odateszi a környezetedbe a hangszereket, horizontálisan, vertikálisan elkülönülnek a hangszerek, előadók, a teremakkusztika, stb. Ha nem is éri utol teljesen egy komolyabb asztali csöves rendszer élményét, de elfogadható kompromisszumot ad hordozható formátumban.
És innen "csak" egy lépcső a vezeték elhagyása. Egy LDAC képes DAC/AMP az áttömörítéssel nem igazán a hallható részletekből veszít, inkább a harmónikusok finomságából, időzítéséből, amivel a tér precizitása csökken. Mélységében, magasságában kompresszáltabb lesz, kétdimenziósabb. Nem méterekre előtted szólal meg egy hangszer, inkább csak nagyjából valahol előtted. Ettől még szinte hibátlan CD minőséget visz át maga az LDAC, csak az eszköz teljesítményén, órázásán múlik, hogy milyen lesz. Egy Gryphon BT-jére senki nem panaszkodik, ahogy most az illusztrációnak használt Go Pod -dal korrektül meglépték ezt a hangminőséget TWS formában. Külön erősítő, Cirrus Logic DAC, és BT modul a panelen, nem a szokásos egy chipbe integrált Qualcomm TWS megoldás.
És akkor ha ezt elhagyom, a Sony/Sennheiser/Samsung aktuális csúcs TWS-ei elképesztően távol járnak még. Mikrofonban, használhatóságban, méretben, akkuidőben jók, textúrázott részletessében, valódi érezhető dinamikában sehol nincsenek. Nem a BT miatt, azt próbáltam nagyon bőre eresztve megfogalmazni, hol a BT határa, hanem pont azért, mert korrekt erősítés és hangolás helyett DSP-vel pótolják azt a hiányosságot, amit a gyenge meghajtás miatt nem ad át a driver. Lehett erősnek ható basszust hozzáadott brummogással hazudni, effektekkel és EQ-val játszani, de képtelenség ezekkel pótolni egy valódi feszes, dinamikus hangzást. Magadnak hazudsz, ha ezt állítod. Nagyon sokat lehet spórolni ha kompromisszumot kötsz ebben, elfogadható spórolás, használhatóan szólnak azért a DSP-s TWS-ek mindennapi zsebrevágós eszköznek, de nem tették elavulttá a rendesen hangolt, és megépített dolgokat. És nem is zárkóztak fel hozzájuk még. Ahhoz olyan driver kell, ami kevés energiából képes nagy dinamikával hangot kreálni. Egyelőre csak ígéri a MEMS, hogy majd a következő generáció, ahogy már az első generációról is ígérte anno.
-
-NoVa-
veterán
válasz
SirRasor #14738 üzenetére
"planár TWS-t még nem láttam"
Tessék egy ShortBus Fat Earth planar TWS
Amúgy okkal nem láttál, elképesztően éhesek tudnak lenni a planarok, ha jó hangot akarsz kihozni belőlük. Aztán a tuning... A Fat Earth-ek válogatott driverekből készülnek, kb 50-ből egy pár elég alacsony torzítású ahhoz, hogy ebbe menjen, a többiből standard Shuoer S12 lesz.... És ezzel visszakanyarodok az EQ témára... Jesszusom, mennyi tévedés egy kupacban.Igen, a TWS-ek többsége DSP-zve van. Nem azért, mert jó, hanem mert kompromisszum.
Nincs fizikai tér tuningolni kamrákkal, és nincs rendes teljesítmény korrektül kihajtani a cuccot, ha 8+ órás akkuidőt akarnak az emberek egy bogyótól, így DSP-znek. Aztán aki hallotta pl az RSV-t Go Pod-ról, az érti, miért nem DSP-znek a magasabb kategóriában, és mennyire durván nagy a szakadék hangminőségben az átlag jobb TWS-ek és az efféle hibridek között.A Harmann is olyan, hogy ha valaki 3 cukorral kávézik, más meg cukor nélkül, akkor mindenkinek jónak kell lennie a másfél cukros kávénak ugye? Vagy mindenkinek szar lesz. Szerencsére kezd lejönni róla a chifi világ is végre részben.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Janika(1982) #14702 üzenetére
Csak annyira, amennyire jó alapanyagból és jól készítik el. Tud fantasztikus lenni, és szar, mint minden kávé. Ez pont jó volt
-
-NoVa-
veterán
Nope. Egy LDAC codeccel sokkal tágabb a korlát, mint gondolnád a TWS-ekből következtetve. Mint térben, mind részletességben amíg nem megyünk el high bitrate lossless formátumok felé (eltartott kisujjal zenehallgatás), kompromisszummentesen hozza a vezetékes minőséget. Az akkuidő miatti spórolós dinamika, és alulhajtott driverek a TWS-ek valódi gyengesége, meg az, hogy a valódi hangolást DSP-vel váltják ki. Utóbbi fejlődik, előbbinél a következő MEMS generációnál ígérnek nagyobb durranást (avagy tényleg kompromisszummentesen átható basszust), de ígéreteket csak utólag illik elhinni.
Azért emlegetem a Go Pod-ot, mert az 32 Ohm-on lead oldalanként 120mW-ot, az átlagos 25mW körülivel szemben. Az már kihoz egy igazán könnyen hajtható fülesből mindent. És azért használom hozzá a 8 Ohm-os 5 armatúrás RSV-t, mert más, nehezebben hajtható füleseket közel 10x annyi teljesítménnyel használok vezetékes környezetben. Vagy 30x annyival csöves erősítőről.
A teljesítmény és a jól párosított forrás nagy úr. Néha a vezetékes témában írnak élménybeszámolót azok, akik belehallgattak a cuccaimba, már amennyire szavakkal leírható a hallott élmény. -
-NoVa-
veterán
válasz
SirRasor #14686 üzenetére
Az FD7-ben szerintem sok tartalékot hagytál, az meghálálja a komolyabb forrást. Csak épp ezáltal rendszerszinten még sokkal durvább ugrás árban, mint pusztán a füles ára, az FH1 alá bőven elég valami dongle vagy olcsó BT DAC/AMP. Egy UTWS5-tel párosítva leadja, amit tud.
Mikor/mire/hol/mennyiért vonalon számomra az ifi Go Pod + SoftEARS RSV egy idilli kompromisszum, ami már nem hagy óriási hiányérzetet a hangjában a vezetékes megoldások mellett, de kellően mobil, és kényelmes mászkálni vele bárhol.
Viszont mikrofon minőségben, főleg zajszűrésben akkora visszalépés a Buds2 Pro-hoz és a Sony LinkBuds-hoz képest, hogy munkára, telefonálásra csak azokat használom, a vezetékes cuccok meg az Go Pod marad tisztán zenére. -
-NoVa-
veterán
válasz
Janaboy #14640 üzenetére
Alapzajos szar olcsón. Gyakorlatilag ugyanez TRN és egyéb néven, meg rosszabb mindenfelé a választék. FiiO UTWS5 / UTWS15 jó, ifi Go Pod az fenomenális megfelelő párosítással, a többi értéktelen szemét, amikkel nem éri meg a méretük miatt, hangban bármelyik hagyományos TWS hozni fogja azt a szintet. Vagy jobbat.
KZ amúgy is kifejezetten shady cég, egy adott típusban az alkatrészek kb hetente változnak, nem zavartatják magukat, hogy épp nem elérhető valami alkatrész, raknak mást és árulják ugyanannak.
-
-NoVa-
veterán
válasz
magyargyerek #14590 üzenetére
A csontrezgéses résznél felfigyeltem, mikor még értelmes mélytartományról is írtál, de aztán a specikfikációkat végigpörgetve csökkent a lelkesedés, hagyományos dinamikus driver. Arra meg a Sony LinkBuds már bevált.
-
-NoVa-
veterán
Kivárják, nem sietnek. Ezért tukmálják drágán az instant cserélős feláras garanciájukat, ha hamar menne a normál is, nem fizetnél védelmi pénzt. Most a gyerek mobil-óráját javították 30 napig, mert a mikrofonja elhalkult, aztán visszaadták "javítva". Azaz egy karcmentes újat, default Cseh nyelvre állított firmware-el raktárról.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Mr.Mercury #14452 üzenetére
Volt most XM5 a fülemben eleget, én továbbra is maradtam Sonyból a két LinkBudsnál a méretük miatt. Ha már TWS, legyen pici. Ha hangminőség is kell, az ifi Go Pod nagyon sok lépcsővel jobb, a méretéért cserébe.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Mr.Mercury #14448 üzenetére
Azért árnyaltabb. Elektronikus zenéknek sokkal jobban áll a Sony V-bb karaktere, de akkusztikus zenére, emberi hangra a Samsung valóságosabb, kellemesebb. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel szellősebb, teresebb előadása van, a Sony elég klausztrofób hozzá képest.
Szóval egyik sem rossz, csak két eltérő ízlést, igényt szolgál most ki a két márka hangzásban. -
-
-NoVa-
veterán
Ilyet nem csinálnak az armatúrák, sokkal inkább valami kondenzátortöltés probléma. Kifogtak egy selejt szériát valamelyik panelre forrasztott elemből.
Az armatúra 60-as évek óta létező technológia, kiforrott, és a korlátaiban egészen tágra kitolt dolog már, sehol máshol nem csinál ilyeneket, másból ered a hiba. -
-NoVa-
veterán
-
-NoVa-
veterán
válasz
-Maci- #14110 üzenetére
Nem a gyártó, hanem a képviselet hibája. Ilyenkor meg lehet kerülni a képviseletet, írni a központnak a sztoriról, aztán azok majd lecseszik a helyi erőt, ha szaporodnak a panaszok.
Minőségben eddig is kettős az élményem. Az S21 teszi a dolgát még, ahogy az S7 és S9 is a gyerekeknél, de... Az S21 sim foglalata megdöglött, kontakthibás vadonatúj simmel is. Erre mondjuk pár perc alatt megoldás volt az esimre váltás.
Vízálló, volt már tó fenekén is a lányomnak köszönhetően, de mostanra kissé kételkedek a vízállóságában, mert a hátlap ragasztója részben megszünt ragadni. Nem az az örök élet, mint a régebbiek.Az meg, hogy a beázott kapcsolójú Watch 4 javítására rákérdeztem, arra közölték, hogy az nem garanciás javítás, mert a vízállóság rating a vásárlás pillanatáig él, ha kibontottad, onnantól degradálódik.
Na itt érzem magam felelősnek, hogy nem borítottam fel az infópultot egy ilyen után, hanem megjavítottam magam az órát. Amíg az ilyen supportot gyújtogatás nélkül lenyeljük, addig házmesterekből és kormányból sem kapunk jobbat.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Janaboy #14102 üzenetére
:)
Irigykedek ám, olcsón letudnám az egész hifitémát, nem bohóckodva elektrosztatikus fülesekkel.
Azért összegezve a konkrét füles egy 2x7 driveres Mangird Tea. XM5 árban van, vagy csak kicsit felette, és nagyjából ez az a szint, ahol a jó térérzet megjelenik az in-ear cuccoknál. Kikerül a fejből a zene, nem a 2 fül között áll össze a hang, hanem egy fokkal hangfalszerűbben, testen kívülről is megszólaló hangokkal.
Persze ez is csak egy lépcső, még nem hozza az sokszorosába kerülő IEM-ek holografikus valóságérzetét, de arra kiváló, hogy megmutassa, mit jelent az, amikor szűkös térre fanyalgok egy TWS-nél. A forrás ugyanúgy LDAC BT.
-
-NoVa-
veterán
válasz
wolfman #14098 üzenetére
Ugyan ez nem XM5 árkategória, sokkal inkább a kompromisszummentes minőség kereséséből jött, de itt most releváns.
Ha az XM5 árszintjét figyelembe veszem, akkor Janaboy írhat pár szót róla, hogy éli meg azt a 7 driveres fülest, ami nála vendégeskedik. Csak egy ES100-at adtam alá, az pont úgy szól, mint egy FiiO UTWS5.
-
-NoVa-
veterán
válasz
TomPack #14091 üzenetére
Soft profilt próbáld ki valami élőzenével. Nem fémes, természetes a határain belül, aztán inkább az a kérdés, milyen hanghoz szoktál előtte, színezett-e, vagy sem.
Soft EQ-val egy nagyon természetes, transzparens hangú fülessel összevetve:
Defaulttal az a 3-8KHz túlzás elég kellemetlen, szúrós, fémes, túlemelt.
Csalóka persze, mert a hallójáratban mélyebbre menő dolgoknál magasabbra emelt 2.5-3KHz-es régió pont ugyanúgy szól fülben, mint egy kevésbé mélyre menő, laposabb görbéjű cucc, szóval még így is a természetesnél vékonyabb hangú a Samsung, de már jó. -
-NoVa-
veterán
válasz
stellaz #14081 üzenetére
Fantasztikus. Az earbudot is úgy adtad át upgradere anno, hogy ha mikroszkóp alatt megnézem, biztos látok rajta akár porszemeket is.... Szóval el tudom képzelni, mennyire keresni kellett a kifogást. 5x nagyítós szerelőszemüvegben ecsettel szoktam átpucolni a dolgokat leadás előtt, hogy ne kössenek bele, de azért vannak határok.
-
-NoVa-
veterán
Nanana. Az earbud alapvetően a klasszikus flathead earbud kategória neve volt, azaz nem hallójáratba menő, de nem is fülön kívüli viselet.
Avagy ChatGPT definíciója:
"An earbud is a type of compact headphone that is designed to be worn inside the ear canal. Unlike traditional headphones that cover the ear or rest on top of it, earbuds are smaller and more portable, making them a popular choice for use with portable media devices like smartphones and MP3 players. They are known for their convenience and ease of use, though the quality of sound and noise isolation can vary depending on the design and quality of the earbuds. Earbuds can be wired, connecting to a device via a cable, or wireless, using Bluetooth or other wireless technology to connect to a device."Az már csak a tudatlan tech sajtósok bűne, hogy összemosták a TWS-ekkel, és annyian átvették a tévedést, hogy ráragadt a kategóriára.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Janaboy #14051 üzenetére
Nem csatlakozom laptoppal
Teams fut telefonon is, stabilabb, jobb, problémamentesebb, egyben szabadabb mozgást biztosít, ha nem kell egy meeting alatt a gép vevőkörzetében tartózkodni. Meg nem egy gépen dolgozom, nem is egy platformon, annyi multipont meg a világon nincs, hogy 2 Mac, 3 PC és egy telefon között el tudja dönteni, min szóljon. Az S21 telefon - S8+ tablet közötti váltás megy transzparensen, de ott is levettem a párosítást, mert ha a család filmet néz a tableten, a fülesem lerabolja a hangot. USB DAC-ot vezetékes fülessel meg simán bedugom abba, ami elé leültem, kész. Egyszerűbb így a világ.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Janaboy #14047 üzenetére
A Buds 2 Pro mikrofonja nagyon tiszta, a zajszűrése is jó, nem hallják a szélzajt vagy az autót, csak abból tűnik fel a túloldalnak hogy zajos közegben vagyok, hogy tompább a hangom kicsit. Ellenben feltűnt, hogy a feldolgozott hangom halkabb vele felvételen, mint a Sonykkal. Azok kihasználják a teljes dinamikatartományt, a Samsung meg nagyjából a kétharmadára kompresszál. Tisztább, csillapítottabb, kevésbé sziszegős a hang úgy, szóval van előnye is.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Rellind #14040 üzenetére
A videó nagy úr, azzal kell nyitni. Meg sem szokták nézni, de ha már képes vagy videót rögzíteni, és feltölteni youtubera, akkor potenciálisan influenszerkedni is tudsz, ami az eladások számán meg fog látszani, és inkább megéri neked küldeni újat. Nagyon gyakori tapasztalat ez, videó nélkül nem oldódik meg a problémád.
-
-NoVa-
veterán
-
-NoVa-
veterán
Akkor bevált zenére is, helyes
Azon kevés TWS-ek egyike, ami korlátozottan alkalmas eltartott kisujjal hifista zenehallgatásra is, nem csak podcastekre. Aztán persze bele lehet kötni végtelen szempont szerint, de inkább imádom azért , amit tud, mert azt úgy ebben a formában más nem csinálja utána.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Tigerclaw #13960 üzenetére
Kiváncsi vagyok ilyenkor, hogy halláskárosult volt-e a tesztelő, vagy totálisan rosszul tette a fülébe, ha ilyet ír. Üllői út, metró, zajosabb BKV izék, repülő, nem oda való, de kertvárosban boltba elsétálni, utcán, erdőben, autóban nyitott tetővel 100 alatt nekem elég.
Aztán a többiek postjai sem arról szólnak, hogy alkalmatlan zenélni.
[link]
[link]
Aztán lehet vallatni másokat is, akik zajos környezetről beszélnek, hogy mit is takar az.
[link]
[link]Részemről az, hogy a gyerekek hangosan játszanak mellettem, szól a zenéjük is, közben xoutube megy a fél fülemben, az nekem belefér.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Tigerclaw #13951 üzenetére
Érdekes, hogy mennyire nem értek egyet azokkal, akik a hangminőségbe belekötnek. Persze igazán zajos közegben elnyomja a külvilág, nem ezzel sétálsz az Üllői út mentén békésen zenélgetve, de pont ezért ha egy meeting/telefonhívás közben valaki hozzád szól, azt érteni fogod, nem nyomja el a füledben dörmögő másik hang.
De... A tonalitása remek, tiszta, nem eltúlzott, nem szikrázóan túltolt tolakodó magastartomány, értelmes közép, akad némi basszus is azért benne, persze a gyűrűdriver nem fog komoly légtömeget tolni a hangnyomásért, de nagyon sok amúgy jónak mondott olcsó earbudnál sokkal szebben zenél. Részemről hangminőségben a Samsung Buds2 Pro és a Sony LinkBuds S fölé tenném hifista szempontok szerint, csak basshead nézőpontból teljesít alattuk.
Mondjuk ez a probléma a TWS-ek elterjedése óta fennáll, nagyon nagyon sok reviewer tech vonalról pattant rá a TWS hypetrainre, és soha, de soha nem hallottak igazán jó fülest referenciának. Meg nem hallgatnak akkusztikus zenét, és nincs a valósághoz kapcsolódási pontjuk, csak valami túlzást előnyként preferálnak, mert intenzívebben szól rajta valami preferált kedvenc számuk.
-
-NoVa-
veterán
válasz
kalozhun100 #13922 üzenetére
Hangra jók, mint a Somy/Samsung is, de bazinagyok, kényelmetlenül túlméretezett tokkal. Régen írtam róla fotóval illusztrálva a tokméretet.
-
-NoVa-
veterán
válasz
stellaz #13907 üzenetére
Egyfelől smd-ként panelre forrasztható driver, olcsósítja a gyártást, meg több helyet hagy az akkunak. Másfelől nagyon széles spektrumú cucc, ami egy jó lehetőség. Harmadrészt, és itt lesz sok a kérdőjel... Alapvetően a komolyabb nem wireless mems cuccok 25 Volt-os rendszerben elég meggyőzőek voltak azok szerint, akik a CanJam-en hallották már az új ifi Diablo-t. A mért gráfok elsőre furák, de ahogy kicsit más gráf áll jól az armatúráknak, planaroknak, úgy előre nem ítélkezek ezekről. Lehetőség van bennük, de az új, olcsó planarok sem forgatták fel a világot, csak az alsó középkategóriát, de azt legalább alaposan. Érdemes rá figyelni, aztán majd kiderül.
-
-NoVa-
veterán
-
-NoVa-
veterán
válasz
<Adamsky> #13662 üzenetére
Nem nehéz utánajárni, az LDAC kivételével a többi codec középtartományra tartogatja az adatmennyiség nagy részét, a magasat, mélyet aránytalanul veszteségesebben tömöríti. Ezt hallod reszelősebbnek a többi codecben.
Ettől függetlenül azért akadnak hallgatható, jól megoldott cuccok mindenből. A Bose QC35 hangja teljesen jó (nem kiemelkedő, de a rossztól távol áll), pedig a leglesajnáltabb AAC/SBC.
-
-NoVa-
veterán
válasz
stellaz #13521 üzenetére
Akad azért jobb dugóm is :)
De eleve filozófia. Az ANC nem teljes süketszobás izolációra való, hanem arra, hogy a fárasztó, monoton zajokból elvegyen, nyugodtabb, pihentetőbb utazásra, stb. Irodai csendre a nagy fejesek hatékonyabbak, de azért nen rossz a Buds 2 Pro sem, meg a LinkBuds S.
Teljes külvilágkizárásra meg zárt, armatúrás IEM. Vagy kicsit kevésbé izolálósból egy jó planar, és világbéke:
-
-NoVa-
veterán
válasz
Janaboy #13487 üzenetére
Nem egy liga. Ezt a Go Blu - Gryphon tengelyen kell mérni, az LC-BT2 meg nagyjából az ES100 - BTR3 AKM-es kategória. Nem rossz, de ott pazarlás volt a Tea fölé menni rádugott fülesben. Ez meg csak a Gryphonhoz képest kompromisszum, minden másban a vezetékes/asztali cuccokhoz hasonlítanám.
-
-NoVa-
veterán
Na akkor egy kis revízió a TWS-ek minőségéről.
Szoktam emlegetni, hogy a méret/akkuidő szűkös fizikai korlátai miatt kemény kompromisszumokat hoznak hangban a TWS-ek. Most adott a lehetőség, összehallgattam a LinkBuds S-emet, Buds 2 Pro-mat az új kedvenccel. Itt megvan a szeparált BT vezérlő, DAC, erősítő szekció, és elkülönül az IEM-től, amibem megmarad az akkusztikai tér, és a hely a drivereknek, megfelelő csövezés hosszúsággal fizikailag rendesen behangolt eszköz, nem DSP profilokkal varázsolnak hátrányos helyzetből valamit.Persze kellemesen zenél a Buds 2 Pro is, szeretem a Sony kicsit energikusabb hangját. Térben a Samsung jobb, egész szellős, egy kis atmoszférát teremt, de... Érzékletesen próbálom viszonyítani. A két hagyományos TWS nagyjából olyan, mint elnézegetni egy fotót a monitoron egy hegytetőn fotózott panorámáról. Szép, szép, látványos, ok, semmi extra. Utána a Go Pod egy felső kategóriás IEM-mel pedig maga a hegy, a teljes lélegzetelállító valójában. Van még azért pár apró lépcső az élő előadásig, de sokkal, sokkal közelebb szól ez most így a DAP + asztali erősítő szettemhez minden kábel és macera nélkül LDAC 24/96 -on hallgatva, mint szinte bármi. Röviden, tömören, egyszerűen le vagyok nyűgözve. Nem vártam ennyit.
Persze rögtön frissítettem FW-t, rádugtam mindenfélét, vontam le kezdeti konklúziókat. Többek között azt, hogy mindenre ez sem képes, sőt, néha egyenesen rettenetes páros. A Beyerdynamic Xelento -ból pl a legrosszabb oldalát hozta ki, vékony, visítós kellemetlen irányba tolta az amúgy természetes, és telt hangú fülest. Ebben sok szerepe van az earhook hosszának is, kissé felhúzná a hallójáratomból, így az illeszkedése, szöge sokat romlik, szóval ez jöhet az én fülformámból is. Kicsit jobb a helyzet pl a Shuoer EJ07-tel. Ez az a füles, ami még a Gryphon 2x1W-járól sem mutatja meg a maximumot, 2x3W-ot simán elkér a sok elektrosztatikus driver miatt. Szól a Go Pod-ról, de ugyanúgy, mint a Go Blu-val, ezzel sem fogom használni.
Minden mással viszont... 300 Ohm-os earbud, könnyedén:
A nyitóképen rajta lévő SoftEars RSV 5 armatúrás, érzékeny, könnyen hajtható, és a legkisebb alapzajt is megmutatja. Szép csöndes maradt, az automatikus, ellenállásfüggő erősítő szintállítás kiválóan teszi a dolgát. Ugyanúgy pl a 32 Ohmos dinamikus driveres Tanchjim Oxygen -ből is kihozza a telt, tiszta, zenei oldalát.És fenomenálisan zenél planarral is. Jópár gyártó belekezdett már TWS - planar próbálkozásba, de általában pont az akku / erősítő teljesítményigény oldala miatt aztán félbehagyják. Itt minden adott. 14.8mm óriási driver, akusztikai tér előtte, mögötte, és kész. Nehéz eldönteni, hogy ez, vagy az RSV hozza ki a legjobbat a Go Pod-ból, de ez az a fajta döntés, aminél minden opciójával eszméletlenül jól járok
TWS-es viszonylatban korrektül nekem való fapados hozzáállást képvisel. Nincs app (csak az FW upgradehez), nincsenek featurek. Az érintésérzékeny fémfelületen lehet a számléptetés / play / pause alapdolgokon felül nyomvatartással vagy tap + nyomvatartással hangerőt fel/le állítani oldalfüggően, BT párosítást meg resetet kiváltani, és kész. Nincs transzparens módja, azaz van, félig kihúzom a fülest, és hallom a külvilágot, vagy flathead earbuddal használom, ha az kell. A kialakítása miatt tart stabilan akkor is. Nem világít, nem villog, nem csinál reflektort a füleimből éjjel, csak BT párosítás és töltés alatt használja a felső fém közepén egy apró ponton át kiszűrődő piros/kék ledet. Ízléses, rettenet jó. A csatlakozója cserélhető, 2pin és MMCX is járt hozzá, nem kell adaptereznem earbudokhoz.
Szóval megint egy rétegigényt kielégítő bigyó, ami tisztán a hangminőségről szól. És le vagyok nyűgözve. -
-NoVa-
veterán
válasz
stellaz #13476 üzenetére
Mit? Mindent is. A 2pin draútjára az EJ07-et, az MMCX-re meg egy Phoenixet, az már elég jó páros, de kialakul idővel a preferált bármi. Nem kell mesterséges áteresztés (bár azt hiszem tud), 300 Ohm-ra fel van készülve teljesítménnyel. Nagyjából Go Blu, de majd ha ideér (2 nap foxpost becslés szerint), összehasonlítom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- iPhone topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Posta, csomagküldés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xbox Series X|S
- BestBuy topik
- Épkézlábnak tűnő, vezetékmentes, de olcsó billentyűzet jött a Redragontól
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- További aktív témák...
- HP ProDesk 400 G5 DM Mini PC, Intel Core i5-9500T Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD Win 11, Számla, 2
- HP Z240 PC, Intel Core i7-6700 Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V51 - i5-14400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- Dell Precision 5540, Workstation, mobil munkaállomás, 15,6" FHD IPS , Xeon E-2276M , 16GB DDR4, 256G
- HP Pavilion 14-dv0xxx, 14 FHD IPS, I5-1135G7 CPU, 20GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, Számla, 1 év garanci
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550 R5 3600 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700 XT 8GB CM MasterBox MB500 700W
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- SzoftverPremium.hu
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest