- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Tothgera30 #669 üzenetére
Tervben van, hogy kicserélem az alaplapot, procit 45 nanométeresre.
A processzor felett levő FET borda méretén múlik, hogy elmennek-e felette a heatpipe-ok.
De szerintem találok megfelelő alaplapot.VGA csere, és heatpipe-os hűtés is tervben van.
Hasonlóan elvezetve a hőt a VGA-ról, mint a procinál.Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Tothgera30 #666 üzenetére
Amióta elkészült ez, azóta minden hangos, amiben forog akár csak egy ventilátor is.
Még ha 500-as fordulaton is megy, akkor is hallani.
Az én gépem teljesen néma, mellette hallani a kis hangszórók 220V-os beépített trafójának az 50Hz-es hangját...Veriakilis
UI.: azért elég csendes, amit írtál!
-
Veriakilis
senior tag
válasz
zsolt1129 #664 üzenetére
Igen annak számít, de tovább szigorítva az igazi passzívítás fogalmát, igazán csak akkor tekintem én passzívnak, ha nem segíti házszellőztető ventilátor.
Végül is miben is különbözik egy hűtőborda ventilátorral attól a csupasz hűtőbordától (ami így önmagában nézve persze passzív), amire ugyan nincs rászerelve ventilátor, de mögötte 2cm-re ott pörög a házszellőztető ventilátor (így a házszellőztető ventilátor a processzor bordáján keresztül mozgatja a levegőt: oda a passzív működés, és a 0dBA), és fölötte meg ott pörög a táp ventilátora.A zaj, illetve a csend szempontjából az az igazi passzív rendszer (benne a proc. hűtőbordájával), amiben nincsen ventilátor.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Az előző hsz-em direkt provokatív jelleggel írtam, mert vitát akarok indítani arról, hogy mi tekinthető passzív processzorhűtőnek.
Ez szerintem az.
Viszont nem passzív az a processzor hűtő, ami csak akkor viszi el a procit, ha van házszellőztető ventilátor.Mi a véleményetek erről?
-
Veriakilis
senior tag
Véleményem szerint az a processzorhűtő nem számít passzívnak, ami csak házszellőztető ócska ventillátor mankóval képes normális hőmérsékleten tartani a processzort.
Csak ilyen hűtő minősül valóban passzívnak!
ami igazán néma csak az ér valamit...
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Veriakilis #660 üzenetére
Felhozom a topikot,- hátha vannak még olyanok, akik teljesen passzív gép építésével foglalkoznak.
-
Veriakilis
senior tag
Ha valaki valóban passzív processzor hűtést akar, akkor valamivel többért, mint egy jó heatpipe-os hűtő ára lehet venni 4 db heatpipe-ot a conradtól: heatpipe
A keresőbe kell beírni, hogy heatpipe -
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
'Már nagyon várjuk azt a linket'
Ez a rendszer valóban passzív, és nincs hangja.
Elég régóta üzemel, és semmiféle probléma nem lépett fel a használat során.
Többször teszteltem fél, napokig (6-8 óra) 100%-os terheléssel is.Itt egy külön topik a gépnek.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Üdv!
Nem tudsz/tudtok olyan hardveres bannereket, amikkel némi pénzt lehet keresni a 'Valóban passzív processzor hűtő'-ről készült kész oldalammal?Elsősorban hardveres, azon belül is hűtős oldalakat keresek, de egyenlőre nem nagyon találok,- már ahol van lehetőség partnerprogramra.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Tetszik!
'While products like this produce more negative ion than positive and thus impart a overall negative charge to whatever they blow on, its is possible to buy a neutral ion generating power supply from Amazing1.com for instance. These types of ion generators are used in server rooms and clean rooms all over the world as they are designed to remove pollutants from the air as well as neutralize any static buildup at all on any surface. With our ionic filter system, we need to just remove a single diode to remove the negative ion production.'
Szerver szobákban használják, és tiszta terekben használják.
Pontosabban levegőtisztításra használják.Hűteni hűt, csak kérdés, hogy mennyire egészséges, vagy egészségtelen az ionizált levegő az embernek?
Nekem van Bionaire típusú pollenszűrő gépem, amiben van ionizátor is.
Ha megy a készülék,- paralgfűszezonban - akkor mintha hűvösebb lenne a szoba...Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Hamarosan:
-
Veriakilis
senior tag
Elkészült végre a gépem hűtése.
A gépnek lesz egy saját domain-al rendelkező külön oldala, képekkel, leírással, tesztekkel.
Mindenféle ventillátor nélkül veri a gépem a PH legutóbbi processzorhűtő tesztjében szereplő legjobb hűtőket a legnagyobb fordulaton is...
Miután nemrég vettem Scythe Quiet Drive-ot (3,5"-osat), és egy 2,5"-os Samsung laptop HDD-t, amit beleszereltem a Scythe dobozba, most az FSP-ZEN passzív táppal felvértezve semmiféle hangja nincs a gépemnek.
0 db ventillátorral is hűvös marad minden alkatrész feltett oldallappal is...
Hamarosan linkelem az oldalt is.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Nem gyenge ez a gép sem:
[link] -
Veriakilis
senior tag
Ezen az oldalon látható néhány valóban ventillátor mentes passzív hűtést megvalósító ház-hűtő rendszer.
Van még HDD hűtő, és halkító megoldás is.
[link] -
Veriakilis
senior tag
válasz
L!NK->Q3 #634 üzenetére
Sierült feltenni az USB-kulcsra.
Ezekkel a Live-Linuxokkal két baj van általában:
1. sokszor el sem indul a core2duo proc miatt.
2. ha elindul, akkor tuti, hogy nem lehet beállítani az adsl-es internetet.
Hiába dicsérik sokan a linuxot, ha egyszer nem lehet megadni 3(!) db adatot:
1. ADSL kapcsolatot akarok létrehozni.
2. felhasználó név.
3. Jelszó.
A windowson ez olyan egyszerű, a linux alatt meg sosem megy, legalábbis a Live-okkal nekem eddig nem ment.
Pedig próbáltam már pár féle Live disztribúciót.
adsl-setup
adsl-start
adsl-connect
ppoe-setup
ppoe-start
Mindre azt írja, hogy nem ismeri a parancsot, hiába tudom, hogy azt kellene beállítani, hogy pl. eth0, felh.név, jelszó.
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
válasz
Achill3uS #627 üzenetére
Köszi!
Megvárom, amíg lemegy az ára...
A sima HDD-k már akkorák, hogy most már az átlag felhasználó nem fog egyre nagyobbat, és nagyobbat veni.
Nemsokára 20eFt-ért lesznek 1TB-os HDD-k.
Aztán kijönnek a sorozatban gyártott nagyközönségnek szánt olcsó memória-HDD-kel.
Majd akkor veszek, addig nem.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Nekem egyenlőre egy 300*100*20 mm-es vörösréz tömb köti össze a processzort, és a ház oldalát, ami egy-az-egyben egy alumínium hűtőborda.
Erre a réz tömbre még rákerül majd egy 300*100*10 mm-es másik,- a két réz tömb 5*10mm-es távtartókkal keményforrasztással lesz össze forrasztva.
A két réztömb belseje rézporos kapillárist kap, és az egész egy irdatlan nagy heatpipe lesz majd, ha feltöltöm vízzel, vagy esetleg acetonnal.
De így is remekül hűti a processzort és a ház belsejét is a fent említett réz tömb, és a ház oldala: az 500*500 mm-es alumínium borda.
Olvasd tovább a topikot a #2 után!
Veriakilis
UI.: képek csak akkor lesznek fent, ha teljesen elkészítem,- illetve készítek a gépnek egy saját oldalt.
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
Most olvastam, hogy padlón vannak külföldön a memória árak:
[link]
'egy 512 Mb kapacitású DDR2-667-es memóriachip piaci ára jelenleg átlagosan 2,57 dollár, és ennél valószínűleg még olcsóbb is lesz az elkövetkezendő pár hónapban.
'
'Az árcsökkenés Magyarországon is érezteti hatását: a legkelendőbb, 512 MB kapacitású DDR2 memóriamodulok ma átlagosan 10 százalékkal olcsóbbak, mint egy hónappal ezelőtt. A hazai piacon egy 512 megabájtos DDR2-800-as modul jelenleg átlagosan 7-8000 forintért találhat gazdára, a lassabb, DDR2-667-es modulok ugyanezzel a kapacitással átlagosan 5800-7000 forintba kerülnek.
'
A 2,57 dolláros 512 Mb-es DDR2-667-es de jó is lenne, vagy ezzel az ár-aránnyal 4 db 1GB-os.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Ezt: [link] mennyiért lehet kapni?
-
Veriakilis
senior tag
Hozzám is hozott egy haver filmek miatt egy rack-ben levő Samsungot, és szinte nem volt hangja.
Lekapcsoltam az enyémet, és lehúztam a proci hűtőventillátorát (akkor még volt ventillátor a proci hűtőn), hogy halljam a hangját, de alig volt neki valami hangja.
Az is IDE-s volt, és Nidec motoros. -
Veriakilis
senior tag
Vinyók terén hogyan csökkented a zajt?
Nekem végre sikerült elérni, hogy az energiaellátással lekapcsoltassam 3 perc után a vinyót.
A rendes 'nagy' vinyómmal egy darabig nem akarta lekapcsolni, úgyhogy először egy régi kis 6GB-s Quantummal próbáltam ki.
A kis Quantumot teljesen lekapcsolta, úgy, hogy egyáltalán nem volt hangja a vincseszternek, és persze a gépnek sem.
A 80GB-s Maxtort most már le tudom kapcsoltatni az energiaellátással, de annak a lekapcsolás után is marad valami kis cicergőhangja.
Ez talán valami elektromos-zaj, bár felrakott ház oldallal egyáltalán nem hallani a billentyűzet mellől.
Csak a vinnyóhoz egészen közel hajolva hallani ezt a zajt.
Ezeket a sorokat most úgy gépelem, hogy egyáltalán nincs semmi hangja a gépemnek, mert lekapcsolta az energiaellátás a HDD-t.
Sokkal jobb a számítógépet úgy használni, hogy 'nincs bekapcsolva', őőő akarom mondani nincsen hangja!
Ha meghozzák az alkatrészt a HDD némítómhoz, akkor járó HDD mellett sem lesz hangja a gépemnek remélhetőleg.
Veriakilis
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
500*500-as szerintem nincs egyben a Metalloglobusnál, én is 4 db 110mm széleset, és egy félbefűrészelt 5-ik darabot tettem egymás mellé (6 m-es szálban van).
Ez így kb 12 eFt volt.
De így úgy néz ki, mintha egy darab lenne.
Itt a cím:
Metalloglobus Fémgyártmány Kereskedelmi Kft.
1106 Budapest Jászberényi út. 57.
Tel.: 06-1-2609590
Eléggé a világ végén van J(ászberényi út), de jobb árak vannak ott, mint a többi Metallo-nál, mert ez szerintem kisker-nagyker egyben...
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
35W-hoz sokkal nagyob körből válogathatsz, mert ezt jóval több hűtő is elviszi passzívan, mint mondjuk egy 65W-osat, vagy egy 100-110Wosat.
Artic Cooling Freezer?
Ha jól tudom, akkor ennek van olyan változata, ami felmegy az S754-re.
[link]
Miután rájöttem, hogy saját készítésű passzív hűtéssel mennyivel jobb eredményt lehet elérni, mint a gyáriakkal (pedig a réztömb ami a procit jelenleg hűti, még nem is mint heatpipe funkcionál, mert még kell rá a kapilláris, meg a másik oldal réztömbje...), én már nem veszek többet gyári hűtőt...
A Scythe Ninja 16-17 eFt-os induló árral volt kapható az első időkben.
500*500 mm-es alumínium bordát meg kapni 12 eFt-ért.
A réz tömb ugyan drága volt (együtt már drágább, mint a ninja, de ezt csak egyszer kell megvenni, és elkészíteni).
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Sikerült végre kipróbálnon, hogy milyen érzés úgy látni a windows-t, hogy közben a gépnek egyáltalán nincs semmi hangja.
Ezt úgy értem el, hogy egyrészt, mint ahogy feljebb már írtam, teljesen passzív a processzor hűtésem, gyárilag is passzív a VGA hűtés, a táp: FSP-ZEN, és a vinyót leállíttattam az energiaellátással 3 perc után.
NINCS SEMMI HANGJA SEM A GÉPNEK.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Minden alpon van, nincs semmiféle 'alulfeszelés'.
A proc. környéki tekercsekre rakok majd egy hosszúkás kis hűtőbordát.
Az északi híd hűtőjének gyári heatpipe-ját pedig csatlakoztatom egy saját gyártmányú heatpipe-al a felső hőátadó réztömbömre.
Ebben a gépben nincs ventillátor.
Egyébként döbbenetes a ház aluborda oldalának a hűtési képessége:
eddig akárhogy terheltem a gépet, maximum langyos volt az aluborda.
Legalább 3-4X ennyi hőt is képes lenne leadni, úgy, hogy a proc hőmérséklete normális maradna.
Ez a rendszer szerintem simán vinne egy 100-150W-os peltiert is, amit a felső hőátadó, és a leendő heatpipe (jelenleg még csak egy réz tömb) közé kerülne.
Az acetonos töltetű heatpipe pedig szépen szobahőmérséklet alá hűtené a processzort.
De ez utóbbi dolog, enyenlőre csak elmélet, viszont a linkelt adatok a gyakorlatot tükrözik.
Nem gondoltam, hogy csak langyos lesz a külső aluborda fal, azt hittem meleg, vagy forró lesz, de kellemesen csalódtam.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Azért ír ki maghőmérsékletet, mert ez a legújabb béta (legalábbis legújabb volt, amikor letöltöttem): 4.32 beta 4.
Ez már méri, mutatja a Core tempet is.
1 hónap után ugyan kiírta, hogy lejárt az idő (This beta has expired. ...), de ha indításkor visszaállítom a dátumot pár hónappal, akkor prímán elindul.
Képek csak akkor lesznek a gépről, ha teljesen kész,- ehhez még be kell fejeznem a fődarabot: a heatpipe-ot..
Egyébként még jobb lesz a hűtés, ha lepolírozom a hő-átadó felületeket, és a bordák, és a felső hő-átadó réz tömb közé is hűtő pasztát rakok.
Jelenleg még a procival érintkező felületet sem políroztam le, és így is annyit tud a rendszer, mint amit feljebb linkeltem.
Azért nem políroztam eddig, mert a heatpipe rögzítő konzolján dolgoztam, ami végre el is készült, és nagyon jó, és látványos lett.
Na meg persze ha nem csak a heatpipe hatalmas alsó réztömbje lesz fent a processzoron, hanem a kész heatpipe (összehegesztve a felső tömbbel, kapilláris belsővel, acetonos töltettel, és alacsony nyomással (vákuum)).
Döbbenetesen néz ki a gépem kívül-belül.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Azt hiszem ez önmagáért beszél...
Fél órával a gép indítás után, átlagos géphasználattal:
[link]
2*100%-os proc terhelés mellett:
[link]
A terhelés után ismét IDLE-ben:
[link]
És ez még csak a heatpipe alsó tömbje...
Ha kész lesz a heatpipe, akkor még alacsonyabb hőmérsékletek lesznek...
Mindezt úgy teljesítí a saját gyártmányú valóban passzív hűtő rendszerem, hogy nincs házszellőztetés, a ház oldala fent van, és egyenlőre a felső hőátadó réz tömb és az alumínium bordák közé még nem raktam hűtőpasztát, mert az érintkező felületeket később polírozni fogom.
Ráadásul egyenlőre csak a heatpipe réztömbje szállítja a hőt,- tehát még nem is heatpipe-ként funkcionál...
C2D E6300-al milyen hőmérsékleteket értetek el (akár aktív, akár passzív hűtéssel)?
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
válasz
Stalker-2572 #580 üzenetére
Az a hűtő, amiről írtam az Amanda topikban, az egyedi hűtő.
Én terveztem, és egyenlőre még csak félkész állapotban van.
Januárban már remélem teljesen kész lesz.
Ma felpróbáltam a processzorra, és príma munkát végzett a marós.
Szépen elférnek a kimart részek alatt az alkatrészek,- kondenzátorok, tekercsek.
Képek csak akkor lesznek, ha teljesen kész a hűtő, és a PH-n csak egy linklesz a saját oldalamra.
A saját oldalon viszont lesz majd kép bőven.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
válasz
Stalker-2572 #575 üzenetére
Mármint mit tett E-6300-ra, Ninját?
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
Házszellőztetés nélkül is?
Tudom ,hogy ez nehéz téma, de a néma gép jegyében ez lenne az igazi.
Ha kész lesz a heatpipe, ami a procit, és a réz-tömb hőátadót köti össze, akkor nekem menni fog az ASUS P5W DH Deluxe alaplapban az E6300 proci.
Abból tudom, hogy kipróbáltam házszelőztetés nélkül ezt a rendszert (CHIEFTEC LCX-04B-B-AW-OP ház), nem ment csak a proci hűtő ventillátora, az is csak gyári.
Nagyon kevés hőt termel az E6300 a D-s dual core sorozathoz képest... -
Veriakilis
senior tag
E6300-ra milyen hűtőt használtok?
Passzív hűtők előnyben.
Ki mit hűt passzív proc. hűtővel egyébként? -
Veriakilis
senior tag
válasz
[HUN]Tyson #529 üzenetére
Szép eredemény!
-
Veriakilis
senior tag
válasz
EQMontoya #525 üzenetére
Heatpipe-okkal akarom elvezetni a hőt, de valami tartószerkezettel akarom az alaplaphoz szorítani a heatpipeok hőfelvevő blokkját.
Tehát a heatpipe + réz-blokk súlya nem az alaplapot fogja terhelmi, hanem egy konzolt, amit viszont a házhoz rögzítek.
A konzol segítségével akarom a heatpipe-ok vörösréz blokkját a processzorhoz szorítani.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Mit gondoltok, mekkora felülettel lehet passzívan lehűteni egy olyan procit, ami 100W (100%-on) hőt termel?
Mivel lehetne lefesteni vörösrezet, ami megakadályozza, a korróziót akkor, ha alumíniumhoz van préselve?
Olyan festékez keresek, ami jó hővezető, és nem oldják a hővezető paszták általában (pl ezüstös paszta).
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Az amit a PH használ, az még egy 'első szériás' darab, nagy szivárgási árammal.
Azóta csökkentették a szivárgási áramot, és nem melegszenek már annyira a mai darabok, mint az első szériások.
Az 533fsb-s szerintem kevésbé melegszik, mint a 800fsb-s.
Közel sem fog annyira melegedni, mint a PH 3.2-ese.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Nézd meg ezt a házi tesztet:
Gyulavitéz 2005. dec. 11., vasárnap - 17:57 hozzászólása:
[link]
Elgondolkodtató, a zalman heatpipeok kező hőmérséklete.
50C fok elég magas.
De nézd meg ebben a topikban a #462-es hozzászólást.
A vapochill micronak elég alacsony a kezdőhőmérséklete.
Ráadásul ebben nem víz van, hanem valamilyen hűtőgáz.
Olvastam heatpipeos irásban, hogy +1C foktól már működik a vizes heatpipe, de nekem eddig mások a tapasztalataim.
Esetleg próbáld meg a vapochill micro-val.
Jobban jársz, ha valakitől kölcsönkérsz egy vapochill micro-t, mert ha még sem jó, akkor nem dobtad ki az árát.
Mondjuk, ha a peltierrel lehűtöd 5-10 C fokra, akkor van esély a doboz hűtésére.
Sok sikert a doboz hűtéséhez!
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Mivel a legnagyobb hőt termelő procikhoz is jónak kell lennie,ezért gondolom, hogy 130W-al még elbirkózik.
Azért 100W-ot simán birnia kell.
Ezeket csak a közismer adatok alapján mondom,- tehát nem mérés alapján!
De azért óvatosan próbáld, nem szeretném, ha miattam menne tönkre valami!
Esetleg próbáld ki egy nagyobb 12V-os izzóval.
Nekem az autómban Tungsram Deluxe 140/100W-os van.
Van ebből olyanom is, amelyiknek a tomított izzószál része szakadt el, viszont a 140W-os jó.
Egy ilyen izzóval lehetne esetleg tesztelni (nem kár érte),- alufóliával körbeburkolni a Freezer talpához, aztán 12V-ot neki.
A hőmérsékletet kell csak mérni.
Én is hasonlóan akarom letesztelni majd a házi passzív heatpipeos házhűtésemet.
Veriakilis
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
válasz
Veriakilis #488 üzenetére
A GlacialTech Igloo 5700 MC és az Arctic Cooling Freezer 7 Pro is sajnos csak LGA775-höz jó.
Viszont az Arctic Cooling Freezer 4 jó az S478-hoz:
[link]
és csak 4500 Ft.
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
dBA-s értéket nem tudok a gyári hűtő zajáról, de azt tudom, hogy a Zalmanomhoz képest nagyon hangos.
Most cseréltem alaplapot, procit, stb..., és az Zalman CNPS7000Cu eredetileg csak S478-as foglalatra jó, úgyhogy kell vennem egy Zalman féle LGA adaptert hozzá.
addig hallgathatom a gyári hűtöt.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Hát...
Most mondhatnám, hogy a Scythe Ninja, de még ha el is viszi, akkor sem túl jó, hogy pont attól a melegtől nem hűlnének rendesen a processzor körüli FET-ek, és egyéb melegedő alkatrészek (északi, déli híd, VGA), amit a Ninja lead.
Ha teljesen passzív az egész ház, akkor az a baj, hogy a proci, és a többi hő termelő által leadott hő a gépházban marad.
Marad még ugye a Zalman TNN sorozat megoldása, ami viszont nagyon drága.
Van még az a megoldás is, amit én készítgetek már egy jó ideje:
hasonlóan, mint a Zalman TNN-nél egy nagy bordára szállítják a heatpipeok a hőt - processzor, északi híd, és a VGA .
Ha elkészül akkor felrakok majd róla képeket a honlapomra (még a honlap is készül).
De tavaszra kész lesz.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
Jól látom az adataidnál, hogy egy P4C800-E Deluxe alaplapban használsz laptop procit?
A Dothan 760 az, ha jóltudom (a laptop procikat nem nagyon ismerem...)?
Milyen hőmérsékleten képes tartani a Zalman hűtő?
Próbáltad lekapcsolt ventillátorral (? C fok)?
Milyen gyors egy ilyen konfig?
Veriakilis
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
Tápnak ott van az FSP-Zen (Pixelnél 19 900 Ft + ÁFA).
Tudom, sajnos drága, de még így is ez a legjobb, és legolcsóbb passzív táp jelenleg.
Tápátalakítást nem ajánlom, mert a trafóknak is kell a hűtés, és a bordákon általában elég magas feszültség van (mértem vagy 110V-ot egy Codegenben),- úgyhogy az érintésvédelmi okok eléggé kizárják ezt a lehetőséget.
A 38 C fok elég jó, talán nem menne túl magasra a ház ventillátora nélkül, egy FSP-Zen-el.
Viszont a saját érdekedben javaslom, hogy ne rakd az ágyad mellé a gépet!
Elég káros az elektromágneses sugárzása az emberi szervezetre.
Az elektromágneses sugárzás 'ereje' a távolság négyzetével (három dimenziós tér miatt)arányosan változik.
Kétszer akkora távolságból már csak negyed akkor az ereje...
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
válasz
Coyote05 #468 üzenetére
De lehet.
Táp: FSP-Zen - a házon kívülre szerelve (így nem melegíti a ház belsejét).
Processzor hűtés: úgy mint a Zalman TNN sorozatban: heatpipeok szállítják a hőt a ház oldalára, ami egy nagy aluborda.
Ha látnád a ház-bordát, akkor nem kételkednél.
A VGA-ra sokféle heatpipeos passzív hűtő van pl: Zalman, stb...(ráadásul nekem nem játékra kell a gép, úgyhogy egy szerényebb teljesítményű is megteszi, ami nem fűt annyira).
Marad még a vinyó, amiből SATA-sból már nem kapni némát (de ha valaki megelégszik az IDE-s vinyóval, akkor ott a Maxtor lapos fajtája: 40GB, vagy a Seagate régebbi Barracudája).
Viszont létezik olyan 'dobozos' megoldás (igaz, hogy 18eFt-ért), ami rendesen hűt, és hang nem jön ki belőle.
Ennyi.
Veriakilis
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
válasz
Veriakilis #464 üzenetére
Van valaki, aki teljesen passzív hűtésű (0dBA) házzal foglalkozik?
-
Veriakilis
senior tag
Ha tápod nem passzív (esetek többségében ventillátoros tápot használnak az emberek), akkor annak a hangja, és a 19dBA-s proci ventillátor hangja összeadódik, és azt már hallani.
Én eddig nem láttam olyan ventillátort aminek ne lett volna legalább egy pici hangja.
Főleg esete hallani, amikor minden elcsendesedik már.
A házi heatpipeos passzív hűtésű gép pedig egyrészt hobbi,- másrészt ha megvalósul akkor lehet hogy üzelt is lesz.
A 350 000Ft-os Zalman TNN-nél lényegesen olcsóbb lesz, és ráadásul Made in Hungary. -
Veriakilis
senior tag
válasz
moongoose #455 üzenetére
Ezt félreértetted, illetve lehet, hogy nem egyértelműen irtam:
'na...a vapochill micronak a talpa egyben a heatpipe alja...tehát nincs más hőátadó elem a processzor sapka és a gáz között.'
Ez úgy van ahogy irtad, de:
Arra gondoltam, hogy vannak hűtők, amiknél a heatpipeok, és a bordák is (!) közvetlenül érintkeznek a talpal, és vannak olyanok, ahol a bordák csak a heatpipeon keresztül 'kapják' a hőt.
A mérés jó lesz így! -
Veriakilis
senior tag
válasz
moongoose #451 üzenetére
Alapfrekin kéne mérni, terhelés nélkül, hiszen az érdekelne, hogy egyáltalán hány C foktól kezd el egyáltalán működni a heatpipe.
Így a szobahőmérséklethez képest mérhető lenne az a deltaT, ami felett már szállítják a heatpipeok a hőt.
Elképzelhetőnek tartom (sőt, valószínű), hogy egy jó hagyományos (nem heatpipeos) hűtő (pl: Zalman 7700CU) alacsonyabb hőmérsékleten képes tartani egy kisebb teljesítményű procit (mint a régi s478-as celeronok), mint egy jó heatpipeos. Ez a magas működési tartomány miatt lehet.
Lehet, hogy a legtöbb heatpipe munkatartománya 50 C foktól indul (legalábbis a vizesek többsége). Ez persze egy prescottnál nem derül ki.
Ha 20 C fokos a szobahőmérséklet, akkor 50 C foknál már 30 C fok a deltaT!
A Thermalcore is azt állítja, hogy 1 C foktól már működik a heatpipe-uk.
Szerintem nem így van!
A Te hűtőd (Asetek VapoChill Micro)is olyan, hogy a borda rész csak a heatpipeon kezresztül érintkezik a processzorral.
Ezt úgy értem, hogy van olyan heatpipeos hűtő, amin a bordák a hűtő talpából indulnak ki, a heatpipeok is a talpból indulnak, így két úton jut a hő a bordákra.
És van olyan, ahol a talpból csak a heatpipeok indulnak, a bordák, nem.
Veriakilis
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
válasz
Stalker-2572 #446 üzenetére
TTS-nek biztos van (kb 15-16 eFt.), de valahol mintha láttam volna akcióban (sajnos már nem emlékszem, hogy hol).
-
Veriakilis
senior tag
válasz
moongoose #444 üzenetére
Akkor légyszíves próbáld ki!
A www.hwsw.hu heatpipe rejtelmei topikban volt egy házi teszt, és a Zalman heatpipe-jai kb. 55C foktól felfele kezdtek működni...
Érdekes lenne egy kontroll tesz.
Egy cerkát milyen minimális hőfokon képes tartani egy jófajta heatpipe-os hűtő.
De ha vállalkoznál egy hasonló tesztre, mint ami ott van (hwsw heatpipe... utolsó előtti oldal), az még érdekesebb lenne.
Előre is köszönöm!
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
A #441-ben leírtakat ki tudja próbálni valaki?
Van valaki, aki kevés hőt termelő Celeron-t használ komolyabb heatpipe-os hűtővel? -
Veriakilis
senior tag
válasz
question man #437 üzenetére
A ninja úgy megy passzívan, hogy házszelőztető ventillátor sem megy?
-
Veriakilis
senior tag
válasz
question man #437 üzenetére
Lenne egy nagy kérésem:
Kíványcsi lennék, hogy egy kisebb teljesítményű procit milyen alacsony hőmérsékleten képes tartani a Scyte Ninja. Mondjuk egy 2GHz-s celeront.
Azért lenne ez egy érdekes próba, mert talán fény derülne a heatpipe-ok működési tartományának alsó pontjára.
Mondjuk nem ártana ekkor egy ventillátorral hűteni.
Nekem egy celeron 478 2GHz-s procim van, és jelenleg egy Zalman 7000 CU-val hűtöm.
20-22 C fokos szobahőmérséklet mellett 27-30 C fokon tartja a proc hőmérsékletét normál használat mellett.
100% terhelésnél felmegy 38, max 40-41 C fokra.
Mivel házilag barkácsolt heatpipe-okkal kísérletezem, felettébb érdekes lenne számomra, ha ki tudnád probálni a Scyte Ninja-t egy ilyen celeronnal.
Így kiderülne, hogy hány C foktól működnek a Scyte Ninja heatpipe-jai.
Nyilvánvalóan nagyon jók a Scyte Ninja heatpipejei, úgyhogy ez irányadó lehetne a barkácsoláshoz.
Veriakilis
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
Volt olyan vinyóm, és tényleg nem lehetett hallani.
Csak egy baj van vele: iszonyatosan melegszik ez a széria.
Eddig 3 ilyen slim Maxtorral volt dolgom, de mindegyik rettenetesen melegedett.
Végül is ha valaki egy jó nagy passzív bordára erősíti, akkor ez jó megoldás lehet a hangtalan vinyóra.
De ha már ventillátorral hűti, akkor ami bejön a réven, elmegy a vámon.
A mostani Maxtoromat (80GB SATA 8MB) nem hűröm, és csak simán be van csavarozva a gép aljába, úgy hogy alatta-fölötte is bőven van szabad hely. -
Veriakilis
senior tag
válasz
moongoose #432 üzenetére
A vinyót például le lehet cserélni 2.5''-os notebook hdd-re..
Annak alig van hangja, és nem melegszik, így aztán be lehet tenni egy hangszigetelt dobozba.
És még a mérete is kicsi.
Van már SATA-s notebook hdd is.
Van valakinek tapasztalata, hogy milyen hangjuk van a különféle gyártmányú notebook vinyóknak?
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Mit szóltok ehhez a hűtőhöz?
[link] -
Veriakilis
senior tag
válasz
moongoose #432 üzenetére
Ha a táp passzív, és a proc hűtése is passzív (le lehet hűteni egy 130 W hőt termelő procit is, - Zalman TNN házi utánzata), és a vga hűtés is passzív, akkor nem marad más zajforrás, mint a vincseszter.
A vincserszterre megoldás lehet a laptopokba való,- annak nemigen van hangja.
+ olyan alaplap, amin heatpipeos passzív hűtést alkalmaznak.
Az ASUS-nak van ilyen lapja.
Veriakilis
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
A táp bordája általában feszültség alatt van.
Én 110V-ot mértem egy Codegenen...
De még ha csillámot raksz is a félvezető (fet, tranzisztor, stb...) és a borda közé, akkor sem lesz megfelelő érintésvédelmi szempontból.
A trafókat is úgy méretezik, hogy áramló levegővel számolnak...
Zen passzív tápjával 25-28 eFt-ért jobban jársz szerintem (Pixelnél kapható).
45 C fokig melegszik csak a külseje (lásd Prohardver teszt).
Processzorra meg szerintem jelenleg a Scythe Ninja a legjobb passzív gyári hűtő.
Szintén tesztelte a Prohardvare a rettenetes kazán P4-el, és igen jó eredményt ért el.
TTS-nél tudsz venni (kb 18eFt, ha jól emlékszem az árára).
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Inkább várj egy kicsit, és spórolj rá, mert aztán ha később mégis a Ninjára akarod lecserélni, akkor a használt hűtőt csak jókora veszteséggel tudod csak eladni (én már jártam így: itt porosodik a polcon egy GlacialTech Igloo 4350, és nem tudtam eladni, - a végén már 1eFt-ért árultam, és a kutyának sem kellett, aztán kíváncsiságból kitettem, hogy ingyen elvihető, és nem kellett senkinek... Pedig csak 2 hétig volt a gépemben.)
(ez csak egy jótanács volt).
A következő hűtőm minden bizonnyal házi készítésü lesz.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Talán a Scythe Ninja a legjobb jelenleg a piacon, persze drága.
-
Veriakilis
senior tag
Na még egyszer megkérdezem, hátha tud valaki ilyen házat:
Milyen házat ajánlotok, aminek 500mm magas az oldala.
Oda akarom felerősíteni a 4 db 500*111mm-es alu bordáimat.
10-12 eFt árhatárig.
Olyan kell, aminek pont lefedik a bordák az oldalát.
Bár nagyobb is jó, mert a passzív heatpipeos hűtéstől nem biztos, hogy elfér a táp -
Veriakilis
senior tag
Milyen házat ajánlotok, aminek 500mm magas az oldala.
Oda akarom felerősíteni a 4 db 500*111mm-es alu bordáimat.
10-12 eFt árhatárig.
Olyan kell, aminek pont lefedik a bordák az oldalát.
Bár nagyobb is jó, mert a passzív heatpipeos hűtéstől nem biztos, hogy elfér a táp.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged