- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Új hozzászólás Aktív témák
-
escie
őstag
válasz
Bazsesz #1724 üzenetére
uott, ahol az sshd -t elindítottad, van egy bizonyos proftpd nevű szolgáltatás is. na, az az ftpszerver.
az ip kiosztásra a dhcpd való, az is itt van. a konfigurálásához sajna nem értek. ha nem lennének fent, akkor synaptic.
a netosztáshoz egy kicsi iptables scriptre lesz szükséged, nézz szét van erről topik, ott biztos van használható tanács.
a webszerver kombót pedig a synaptic-kal tudod legegyszerűbben feltenni, így fejből talán a következő csomikra lesz szükséged: apache, apache-php, apache-mysql,[és még néhány, ízlés szerint], php, php-mysql, mysql-server(talán client is).
az apache nem biztos, hogy megfelelően fog így működni. én azt szoktam, hogy felrakom hozzá az összes modot, majd ami nem kell, egyenként le. csúnya megoldás, de működik. -
escie
őstag
-
escie
őstag
válasz
Bazsesz #1715 üzenetére
jaa, én azt hittem, hogy linux alól akarsz win-desktopot elérni.
amúgy telneten, ssh-n lazán el tudod érni a linuxod.
de van az internet menüpontban olyan, hogy segédeszközök, aztán munkaasztal megosztás, itt nézelődj.
az ezzel létrehozott kapcsolatot bármely vnc-klienssel elérheted.
[Szerkesztve] -
escie
őstag
iagazából annyira sötét nekem ez a h/v frissítés téma, hogy szörnyű. kitapasztaltam, hogy előbb 5-st, majd 4-est kell nyomni, ennek eredményeképp 1024x768@85Hz -et kapok.
valahol létezik egy script ami kiszámolja neked, hogy milyen értékeket kell írni a .conf-ba, de nem tudom, hogy hol. kérdezz rá, talán a nagy linux topikban.
de a monitorod doksija is segíthet... -
escie
őstag
érdemes az external agpgart-ot használni, ez buktató lehet.
megaztán, ha sikerült egy működő xorg.conf -ot előállítani, érdemes azt archiválni, mert jól fog jönni, ha megint konfigolni kéne. -
escie
őstag
gebasz van, valamiért ''operation permitted'', amikor használni akarja a modult. megépíti szépen, csak nem tudja használni. rajta vagyok az ügyön, majd szólok ha sikerült valamit összehozni.
szerk:
végül egy reboot megoldotta a dolgot. nem tudta használni a modult, mert valmvel ütközött, de mostmár okés.
ezt csináltam:
rpm -Uvh --force --nodeps ati_csomag_neve.rpm
fglrxconfig
reboot
a reboot nem volt valami elegáns, de végül is bevált.
kötelező olvasmány: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
escie
őstag
válasz
twollah #1618 üzenetére
kíméljük az ftp-t, szolgáljuk a közösséget
amúgy ez inkább világszerte-népszerű disztróknál jelent gondot, hogy kijön az új ver, megjelenik a distrowatch-on, mindenki nekiesik, aztán egy pillanat alatt slashdotted az egész, lefekszik az ftp.
ezesetben igen haszos lehet a torrent... -
escie
őstag
válasz
Merlini #1613 üzenetére
na ez az amit mindig is tudni akartam, de sohasem mertem megkérdezni.
''Ezt használja egyébként akkor is ha csomagokat frissít a rendszer, így sprórol a sávszéleséggel.''
no, azért nem feltétlen. nagy szávsélességű elérésnél nem illik rsyncelni, mert elég kemény szerveroldali terheléssel jár. de kétségtelen, hogy lassú kapcsolatnál nagyon előnyös. -
escie
őstag
válasz
jakobkacsa #1609 üzenetére
jó esély van, hogy felmegy, de nekem mindig valami létfontosságú bájt nyomorodott meg.
(amúgy 1.1.1 = 1.1minimális a különbség )
-
escie
őstag
válasz
jakobkacsa #1604 üzenetére
csodálkozom, mert még nem jött le normálisan iso, csak torrentről. (ugye ott félmegánként md5 check
)
most valami csoda folytán szépen lejött. pedig megszakadt egypárszor.
a többi csomagot már az apt fogja lehúzni.
de azért kösz a tájékoztatást! -
escie
őstag
nu, 1.2 alól vagyok.
szóval, Rajt! -
escie
őstag
válasz
jakobkacsa #1596 üzenetére
és mennek is a torrentek?
mert lehet, szükségem lesz rájuk, ha rosszul jöttek le az isok.
ja, mostmár én is az új oldalt látom.
szép lett. -
escie
őstag
válasz
White Tiger #1590 üzenetére
ugyanúgy, ahogy eddig.
gondolom kaptál egy ip/masq -ot, dns-t...
ezesetben egyszerű lesz.
más esettel nem nagyon foglalkoztam... -
escie
őstag
válasz
White Tiger #1585 üzenetére
az uhu alaptelepítésben benne van a k3b, minek forrásból fordítani.
-
escie
őstag
válasz
White Tiger #1580 üzenetére
wines programot nem tudok neked mondani, talán nézz szét egy ilyen topikban.
én annak idején partition magic-kel csináltam ilyesmit. -
escie
őstag
válasz
White Tiger #1578 üzenetére
1: a partition magicnek nincs ilyen demo verziója? az kiváló progi.
2: semmilyet. üdv a linux világában! -
escie
őstag
válasz
_Volkovy_ #1546 üzenetére
videólejátszásra az mplayer való. miért akarsz a zenelejátszóval videót nézni?
a saját könyvtár meg a home könyvtárod lesz. a /home dir alatt van a júzereknek a home-ja.
a vinyóidat megtalálod bemountolva a /mnt alatt, filekezelőből tök egyszerű elérni őket. (például a gnome-commanderrel)
a többi problémához nem tudok hozzászólni, sajna elég rég nem láttam 1.0-t... -
-
escie
őstag
-
escie
őstag
-
escie
őstag
duo jól leírt mindent, én csak kiegészítettem. viszont annakidején, még 3-as fglrx szériával voltak olyan gondok, hogy 9600XT-vel, nem működtek.
nagyon remélem, hogy ezt már javították.
milyen uhu-d van amúgy? 1.1? esetleg 1.2?
naszóval:
ctrl+alt+f1
bejelenkezel root-ként.
service gdm stop
rpm -i --force --nodeps /ahol/van/az/fglrx######.rpm
fglrxconfig (ide még majd visszatérek.)
service gdm restart
fgl_glxgears (kipróbálod, hogy van-e 3d)
nos, most térek vissza az fglrxconfighoz. általában jó a default értéket adni neki, először örüljunk, ha működik, aztán majd finomhangolunk.az x kiszolgáló (~grafikus felület) könnyen elszáll attól ism ha nem találja ott az egeret, ahova mondtuk neki. uhu alatt add meg, az egeret így: /dev/input/mouse0
amikor az agpgartra kérdez rá, akkor mondj neki igent.
ha hibaüzenettel rakja tele a konzolt az fgl_glxgears, akkor mountolni kéne a tmpfst, azt leírtam korábban, olvass vissza.
-----------------
ha nem működik, akkor légyszíves copyzd ide az fgl_glxgears, fglrxinfo kimenetét... -
escie
őstag
eddig hogy voltak a beállításaid, amik működtek?
mert annak itt is jónak kell lennie. a router csatlakozik, vagy neked kell?
legjobb esetben csak ip/mask-ot, illetve gateway-t, és dns-eket kell megadnod a vezérlőpulton.
ha a router dhcp-vel osztja ki a dolgokat, akkor hagyni kell azon a beállításokat. -
escie
őstag
érdemes leállítani a gdm-et az rpm telepítése előtt: crtl+alt+f1 -> service gdm stop -> rpm -i --force --nodeps fglrx########
ezután fglrxconfig, majd service gdm restart. fgl_glxgeras ha működik akkor lehet örülni, ha hibákat ír a konzolra, ahol indítottad, akkor be kell állítani a tmpfs-t, így:
az /etc/fstab -ba írd: tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
ha ez a file aljára került, akkor egy entert is nyomj a sor végere, mert kell.
eztán mount tmpfs, és ha minden igaz, mostmár tényleg működik.
amennyiben 1.2 -es uhu használsz, akkor az xorg-hoz való fglrx-et szedd le, ha 1.1-est, akkor az xfree4.3.0-hoz valót. -
escie
őstag
válasz
peteris #1473 üzenetére
huhh, na ne aggódj, ha nem tudod elsőre felfogni a grub észjárását. a legjobb bootmanager progi, de nem emberknek készült...
rengeteget szívtam én is vele, úgyhogy segíteni sem tudok.szerintem dobd fel a linuxforum.hu is a kérdést, mert itt mostanában sajna elég nagy a pangás linux ügyben...
vagy esetleg próbálkozz az 1.1-es verzióval(ami a legutóbbi stabil kiadás), ha a legújabbat nyüstölöd(ez még prüszkölhet, hisz ''béta''). -
escie
őstag
-
escie
őstag
hirtelen az a kósza ötletem támadt, hogy fel kéne telepíteni a másik gépemre az uhut.
nem tudjátok, hogy lehet hálózatról telepíteni?
lehet egyáltalán az uhut? -
escie
őstag
válasz
Dextrose #1407 üzenetére
értelemszerűen a gyártó oldalán kell szétnézned a _linuxos_* driverért.
második legrosszabb esetben kernelt kell fordítanod, legrosszabb esetben nem támogatott...
*(tehát nem az uhuhoz, hanem linuxhoz)
a google.com/linux ezt adta első találatra: Bővebben: link
úgy láttam érdemes beleolvasni... -
escie
őstag
kersed a synaptic nevű progit, ezzel tudsz telepíteni *.uhu csomagokat...
de közvetlen a cdről is menni fog...
nyiss egy konzolt, írd be mc, keresd meg a csomagkönyvtárat, ha megvan a kívánt uhu csomag, akkor enter rajta, majd az install nevű fájlon...
a qtparted dependel a parteddel, ezt is fel kell telepítened, ha nem lenne fent...
víruskereső nem kell... -
escie
őstag
válasz
eddie303 #1161 üzenetére
desktop rendszernek használom, tehát hiányzik a gnóm, persze.
erőforrásban sincs hiány, szóval...
de megfelel az icewm, vagy az xfce is, csak öcsémnek jobban kézre állna a gnóm, nem nagy linuxos...
meg ugye nem utolsó dolog, hogy magyarul beszél hozzám, magyar manok, ilyesmi...
szó mi szó, szeretem az uhut, nem érzem magam kocalinuxosnak miatta...
------
linuxforumot néztem, nem találtam megoldást, de még majd átnézem...
most jön a 2.4.26-os, megpróbálkozok ezzel... -
escie
őstag
válasz
eddie303 #1159 üzenetére
kezdesz úgy beszélni mint Polesz...
a slakis gép jelenleg nem áll rendelkezésemre, majd hasítok neki egy partíciót ezen, ezt a gépet már ismerem, könnydebb lesz konfigolni is...
ja meg be kell szerezzem a második lemezt is mert így nekem nagyon lájt, kellene a gnóm...
slakin tuti menni az fglrx, mert azt mondják jobban kijön az x.org-gal...
uhu alá meg úgyis forgatok saját kernelt...
nekem ez a nagy kedvenc, másfél éve nyomatom, sokat köszönhetek neki... -
escie
őstag
üdv!
próbálta, már valaki a 2.6.7-es kernelt 1.1 alá?
ha igen ossza meg a tapasztalatait, legyen szíves...
én most próbálkozok vele, le is fordul, be is bootol, csak épp sokmindent nem tudok használni...
pl.: nem tudok csatlakozni a gprs easyconnect-el, valami baja van a porttal (soros, 777 jogokkal).
nem sikerül az fglrx-et, beindítani, és így tovább...
teljesen általános ötletek, tanácsok is érdekelnek, absz. kezdő vagyok kernelfordítás terén...
de ha valaki már 1.1 alá is sikerrel behegesztette az új kernelt, az kérem ne tartsa magában értékes tapasztalatait...
előre is dankesőn! -
escie
őstag
Bővebben: link
na itt a hup.hu topik, érdemes elolvasni, van benne egypár általános okosság is...
taltos: mindenki ezt a Gentoo-t nyomatja...
egyszer én is kiprószálnám, csak lenne már jó netem... -
escie
őstag
válasz
eddie303 #1084 üzenetére
''laptopnál nem túl sok az, amire jobban kell figyelj''
akadhatnak exotikusabb hardverek, amikkel gond lehet...
például jó lenne tudni a miből áll a config, akar-e több oprendszert a lapitopira, ilyenek...
nagyon tanácsot adni nem tudok, legfeljebb annyit, hogy ki kéne a puhatolni, hogy fér össze a bagyol a géppel...
a hup.hu -n van egy topik: ''milyen laptopot érdemes linux alá'', szvsz érdemes lenne oda is benézni... -
escie
őstag
a laptopokkal akadhat gond...
nem megoldhatatlan, de esetleg bonyolultabb telepíteni...
particionalás? ha láttál már fdisk-et, nem érhet meglepetés...
(a telepítő felajálnja ugyanis a particionálást...)
az uhu telepítője, amúgy nagyon barátságos jószág, nem bonyolultabb mint má$ oprendszereknél...
ha a laptopra majd uhu megy, akkor ne vedd meg addig, míg meg nem próbálod rá telepíteni, szvsz... -
escie
őstag
válasz
Picimaci #1059 üzenetére
mivel ez uhus topik nem bizti, hogy sokan ismeri itt a SuSE-t...
de szerintem nagyon egyszerű módon be lehet lőni ott is az adsl-t...
sajna csak egyet tanácsolhatok: olvasni, olvasni,olvasni (ez három volt de mindegy)
kiváló dokumentáció van a SuSE-hoz is, keresgélj benne...
a lényeg, hogy ne add fel... -
escie
őstag
válasz
kamikaze boci #1048 üzenetére
én az MPlayerrel szoktam DVD-t nézni...
bár a menü sajna nem ment régebben, 10mp után hanyattvágta magát a lejátszó tőle...
de lehet most másképp van... -
escie
őstag
válasz
kamikaze boci #1046 üzenetére
használd a TAB-ot.
nagyban megkönnyíti a bepötyögést, csak beírod a könyvtár első pár betűjét, és TAB... -
escie
őstag
válasz
kamikaze boci #1024 üzenetére
érzésem szerint megoldható kell, hogy legyen például egy iso-image bemountolása...
aki tudja, hogy hogyan, az ne tartsa magában, engem is érdekelne... -
escie
őstag
válasz
steveetm #874 üzenetére
hát azt nem szedtem le...
nem tudtam erről, biztos valamit figyelmetlenül olvastam.
amúgy próbáltam rákeresni erre a csomagra de nem találtam...
hogy kell ezt leszedni???
ha leszedtem elég visszarakni a Mesa-t, vagy az Ati driver is újra kell rakni? Egyáltalán a Mesát vissza kell rakni?
segíts egy kicsit, elég kezdő vagyok... -
escie
őstag
hát igen gáz az van bőven amint látod...
itt a király gép és nem tudok linux alatt játszani.
a windoze-t meg nem szeretem.
kezdem feladni a dolgot. legalább a 2d részt sikerült szépen belőnöm.
ja és eleolvastam pár kapcsolódó man-t, de nem jutottam semmire sem.
úgytudom már bekeményített az Ati a linux-driverek terén.
keresik a bétatesztereket...
lehet, hogy egyetlen lehetőségem az újabb driverre várni.
azért várom az ötleteket továbbra is...
most pedig megyek és megpróbálom megálmodni a megoldást! -
escie
őstag
-
-
escie
őstag
válasz
Cathfaern #853 üzenetére
Mit értesz az Ati driver hekkelésén?!
Én ha ''Ati Radeon''-t adok meg a vezérlőpulton akkor nem indul az X.
Csak és kizárólag VESA-val indul.
A konfig: PBA Radeon9100; UHU 1.0
Csak azért kérdezősködöm mert ezzel a témával szívok két napja, de nekem felment az Ati driver.
Így utólag nézve majdnem simán.Van Ati control panel, ami felismeri a kártyát a legapróbb részletekig.
A modul amit használok: ''fglrx''
A beállító progi, az ''fglrxconfig'', kérdezősködik valami OpenGL dologról, de miután megírja a konfigfájlt, továbbra sincs hardveres 3d.
Tehát a 3d gyorsítást még nem sikerült előcsalnom.Továbbra is szoftveres Mesa van.
Úgyhogy ha tudnál/tudnátok segíteni az nagy segítséglenne. Én kifogytam az ötletekből és a tudományból, mondom két napja ezzel ''szórakozok.''
További érdekesség, hogy a ''glxgears'' csöppet lassul a hivatalos drivertől, de látszólag gyorsabban fut.
Illetve néhány játék, amely eddig nem futott, most fut. De a quake3, ami miatt elkezdtem ezt az Ati-mizériát, továbbra is tojik hardveresen gyorsulni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- Windows 10
- Windows 11
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Konzol Screenshot
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest