- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33550 üzenetére
A telepítés során van egy olyan opció, hogy te alakítod ki a partíciókat (Kézi, Egyéni, Manuális, ... néven). Azt kell választanod. Jó lenne, ha előtte elolvasnál egy jobb minőségű, képekkel is illusztrált leírást.
-
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33547 üzenetére
Futó rendszer alól nem fog menni a partíció átszabása/darabolása. Live rendszer alól tudod megcsinálni. De ismétlem, jobb lenne egy újratelepítés, nem mellesleg sokat tanulnál közben.
-
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33545 üzenetére
Csak mondom.
Általában javasoljuk, hogy legyen egy rendszerpartíció, egy felhasználói partíció és esetleg egy külön adatpartíció (a swap újabban már fájl és nem egy partíció, így az kiesett). A telepítési leírásokban szokták ezeket részletezni is. Ja és UEFI esetén kell még egy EFI partíció is. -
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33543 üzenetére
Te döntesz mindenről telepítésnél. Ha azt választod, hogy a lemezt kénye-kedve szerint használja, akkor persze, hogy belakja. Érdemes lenne újratelepíteni, az igényeidnek megfelelő particionálással. Ha tartósan Linux mellett maradsz, akkor jobb elhagyni az ntfs partíciót, problémásabb lesz majd töredezettség mentesíteni (és lassabb is lesz a használata).
-
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33524 üzenetére
Ismétlem. Skype hivatalos oldal, Linuxos telepítő.
Érdemes elolvasni akkor pár leírást, meg persze a topik Összefoglalókat (a kezdő Linuxosat is). -
lev258
veterán
válasz
leviske #33521 üzenetére
Normál esetben biztosan nem töröl meghajtókat, de még partíciókat se, hacsak nem utasítod erre. Telepítés előtt is érdemes tájékozódni, mert pl. a Windows szeret lvm jellegű partíciókat is csinálni, az meg a Linux számára ismeretlen (nem valódi partíció, hanem csak a Windows szemében létezik). A 18.04-esben nincs swap partíció, a swap fájl az alapértelmezett.
Azért a fancontrol használata már erősen haladó és körültekintést igénylő probléma. -
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33522 üzenetére
Volt már frissítve a rendszer? Ha nem, itt az ideje. Egyébként írtam, a hivatalos oldalon ott a .deb telepítőfájl.
-
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33519 üzenetére
Skype-ot írjál be.
-
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33498 üzenetére
A telepítő honnan van? Kiírás előtt/után volt ellenőrizve?
-
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33492 üzenetére
Amikor megadtad a jelszót, ellenőrizted a név mezőben, hogy mit írtál be?
A billentyűzetkiosztás nem változott meg? -
lev258
veterán
válasz
#37391872 #33473 üzenetére
Tisztázzuk.
A Krusader (vagy bármely más fájlkezelő) azért mutatja sorban, mert Név szerinti rendezést végez alapértelmezetten. Ettől még a fájlok létrehozási/módosítási dátumai össze-vissza lehetnek.
Ha veszel egy lejátszót, annak alapból képesnek kellene lennie név szerint rendezni (sőt, szerintem az esetek 99%-ában ez az alapbeállításuk). Az, hogy a tiéd valamiért a dátumokat (időpontokat) nézi, már furcsának tűnik.
Ismétlem. A másolást a rendszer nem sorrendben végzi, hanem a legeffektívebb módon (pl. adott adatküldési ciklus alatt a lehető legtöbb adatot küldje ki). -
-
lev258
veterán
válasz
#37391872 #33467 üzenetére
A pontos háttérszabályokat nem ismerem, de normál esetben nem tudsz sorrendben másolni (neten láttam pár egyszerű script-et ilyen célra). Viszont a lejátszódnak rendelkeznie kellene olyan beállításokkal, amikkel a sorrendet variálhatod (név szerint, véletlenszerű, ...). Elég fura lenne, ha csak egyetlen sorrendet ismerne.
-
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #33301 üzenetére
nomodeset-et próbáltad? Live-ban is lehet. Egyébként újabb gépeken/alaplapokon érdemes az UEFI módot használni, egyes gyártók már annyira nem foglalkoznak a legacy-val, hogy később hibákat is produkál.
-
lev258
veterán
Ezek szerint nem voltam elég világos.
Az a fajta magyarázat, amit leírtál, azt jelentené, hogy a rendszerben levő védelmet inaktiválta a fejlesztő. Ez nem Windows specifikus beállítás, hanem a fájlrendszerek védelmét biztosító mechanizmus. Elég fontos ahhoz, hogy épeszű ember ne piszkálja. Ezért írtam, hogy ebben az esetben a Zorin messze elkerülendő.
De igazából én nem hiszem, hogy erről lenne szó, mármint hogy a gyorsindítás miatt nem működött a dolog az egyiken, míg a másikon igen. Hogy pontosan mi volt a gond, azt talán sose tudjuk már meg.
Egyébként a gyorsindítás csak leállításnál "aktiválódik", újraindításnál nem. Gondoltam hasznos infó lehet neked a későbbiekben. -
lev258
veterán
A Windows 10 gyorsindítása miatti fájlrendszer hibernálás bármely Linux rendszeren hasonló hibát produkál (nem nyitja meg, javasolja a read-only módban csatolást). Ha a Zorin bármely verziója ezt átugorja (megnyitja az ilyen fájlrendszert), akkor én messziről elkerülném, mert nem komplett a fejlesztő.
-
lev258
veterán
válasz
#61392896 #33198 üzenetére
Csak szólok, hogy amennyiben nem zártad ki magad a rendszerből, a jelszóváltoztatást grafikus felületen is meg tudod csinálni.
Ezért akartam tudni, pontosan mi a helyzet. Ezen a fórumon a legrosszabb amit tehetsz, az a tájékozódás és a kérdezés hiánya. És a válaszolók sem kérdeznek vissza ok nélkül. -
lev258
veterán
válasz
#61392896 #33177 üzenetére
Programok telepítéséhez szükséges lehet root jog, de root Thunar már kevésbé.
Ne haragudj ezért a válaszért, de szerintem ismerd meg a rendszeredet, mielőtt komolyabban használatba vennéd. A Wine pedig egy plusz program, amire szintén rá kell szánni az időt. Számomra elég megdöbbentő volt, hogy fogalmad sem volt, hol is kellene lennie a mappájának alapesetben.
Vagy van a másik lehetőség: azon felhasználók, akik csak használják az alap dolgokat és elvannak azzal, tovább nem mennek. -
lev258
veterán
válasz
#61392896 #33148 üzenetére
A Firefox egy olyan speciális kivétel a rendszeren, ami az alap tárolókban (és azokból) frissül.
Csak kérdem. Korábban csináltál már könyvjelző átmentést? Mert ennyire nem szokott nehéz lenni. Jó, én még nem néztem a 18.04-et, de a benne levő Firefox-ot használom most is. -
lev258
veterán
válasz
asanotadanob #33100 üzenetére
Itt is van zárt. Meg kell keresni.
Nvidia? -
lev258
veterán
válasz
<Lacy85> #33087 üzenetére
Igazából kicsit rosszul fogalmaztál.
Az Ubuntu szerver változata lényegében egy GUI nélküli Ubuntu. Tehát itt a Terminálos parancsok alapismerete elengedhetetlen.
Az, hogy te webszervert szeretnél belőle faragni, az már nem az OS feladata, hanem az általad telepített szoftvereké, illetve megfelelő kezelése ezeknek. Utóbbiakról elég sok leírást találni, pl. LAMP kulcsszóval, de könyvek is akadnak bőven. -
lev258
veterán
válasz
Dévacsen #33037 üzenetére
Na, itt is vagyok. Gondolom azért tűnik el lassan, mert sok helyen, már csak a wifi miatt is, a router intézi a dolgokat.
A linked (ha a helyes címre javítom) tartalmazza a megoldást, csak kis módosítással.
Terminálba:
nmcli set pppoe.username ISPUsername
save
quit
Utána már rendben lesz. -
lev258
veterán
válasz
#61392896 #32796 üzenetére
Én meg már egyszer válaszoltam. A programok nem frissülnek, legfeljebb javításokat kapnak. Egy-két kivétel azért szokott lenni (talán a LO pont ilyen), de legalább fél éves távlatban.
A ppa a jó megoldás. Valamit viszont megint elnézel, mert nekem mindig is magyar volt, pedig évek óta a fresh ppa-t használom. -
lev258
veterán
válasz
#61392896 #32776 üzenetére
Én másképp közelíteném meg. Windows fórumban érdeklődnék, hogyan mentsem át a rendszert úgy, hogy el is induljon. Ha ez megtörtént, tehát van egy boot-oló Windows, onnantól a Linux telepítés már nem bonyolult.
Ettől függetlenül is a javasolt sorrend mindig Windows telepítés először, aztán Linux. -
lev258
veterán
válasz
#61392896 #32773 üzenetére
Valószínű, hogy egyes programokból a snap csomag is elérhető, ezért látszik többször (flatpak sincs kizárva). Hiányzó programokról meg annyit, hogy előfordul. Ha a szoftver nincs karbantartva, frissítve időben (ha egyáltalán még foglalkoznak vele) és nem fordul le/nem működik az új rendszeren, akkor kimarad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós topik
- Kerékpársportok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen processzort vegyek?
- Hardcore café
- Elektromos cigaretta 🔞
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest