- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
válasz
Lathronos #22870 üzenetére
> Ez leginkább azért van, mert aki linuxot használ, többnyire nincs szüksége 3D gyorsításra
Szökő évente egyszer el szoktam indítani a "Settlers II - 10th Annyversary"-t (Wine/DirectX), az hibátlanul megy, de VirtualBox-ban kb sz*rt sem ér. Pedig arra napi szinten szükségem lenne
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #22803 üzenetére
Kezdőknek könnyítés, ha a két pendrive más méretű, és persze a fix lemezeket lehúzzuk a gépről.
-
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #22456 üzenetére
pm-suspend.log-om nincs, pedig az imént nyomtam egy sleep-et (ami mellesleg hibátlan volt. Magától nem ébredt fel, csak bill.nyomásra).
A billentyűzet-egér kihúzás qrva nagy meló. Szét kell csavaroznom az asztalt, hogy hozzáférjek a gép valagához (mini-itx gép). Ami simán elérhető, az az előlapi power gomb, usb- és audio lyukak.
Ezért szerelés előtt szeretném kizárni a szoftveres problémát.
Mint írtam, csak ritkán jelentkezik a spontán ébredés. Eddig csakis a késő esti sleep-nél. Majd akkor visszatérek rá. -
Syl
nagyúr
Van valami egyszerű megoldás, amivel kideríthetem, hogy mi a retek szokta néha felébreszteni sleep-ből a gépet?
BIOS-ban a hálózatos ébresztés természetesen OFF!Érdekes, hogy ha napközben lenyomom sleepbe, akkor ott is marad, mint a rajzszög.
Ám este pár másodperc után újra beindul a gép. Így éjszakára nem tudom sleep-be rakni a gépet, kénytelen vagyok shutdown-olni. -
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #22279 üzenetére
A 12.04-es Ubuntut korábban egy szűk esztendőig használtam és most a 14.04-gyel ugyanazok az apróságok bosszantottak. Az elementary Luna egy éve után most a Freya is ugyanolyan stabil és problémamentes
Mondjuk kevés a vele foglalkozó oldal/fórum, meg a fejlesztése se olyan sürge mint az Ubuntué, de én így is nagyon elégedett vagyok vele.
A Windows 10-től kirázott a hideg, a 8.1 meg jó helyen van a VirtualBox-ban -
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #22274 üzenetére
Kb egy hétig ment a 14.04-es Ubuntu, aztán ráuntam. Jöttek a régi problémák, naponta valami bekresselt rajta, sleepből nem ébredt, a dual monitor support se százas stb.
Elementary Freya (14.04 alapon) - mint a beton! Igaz konfigolni még a Unitytól is cifrábbde semmi sem lehetetlen. Például sikerült mindkét monitorra Plank-et varázsolnom.
-
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #22234 üzenetére
Mint írtam nem akarom "javítani" a hibás szektorokat, csak kizárni a használt területből. A szektorszámolástól meg nem ijedek meg. A kilencvenes évek végén, az első linuxos ismerkedésem is szektorszámolós particionálással indult
-
Syl
nagyúr
És ha már itt vagyok, egy kérdés:
A tálcán látható órát, hogy tudom hekkelni?
Most ezt mutatja: k aug 18 12:30
Nekem meg valami ilyesmi forma kellene: 34. aug. 18. kedd 12:30 -
Syl
nagyúr
Egyszerű megoldást keresek: elindítom a programot, kiírja a CPU hőfokát és csók. Nem kell fancy widget meg mifene. Jó a terminálos is.Szerk. semmi [link]
-
Syl
nagyúr
válasz
szundybence #22202 üzenetére
És a rejtett mappák a user profilban (pl. firefox temp)?
-
Syl
nagyúr
válasz
gyulank #22059 üzenetére
>Majd később megint rákattintasz a fájlkezelő ikonjára, hogy előtérbe hozd, de megnyílik egy új, úgy ahogy szokott, és ez kerül előtérbe.
Nem tudom, de ez nem így szokott. Legalábbis nálam, 14.04-en ha már van megnyitva egy fájlkezelő, akkor ismételt rákattintásnál csak simán előtérbe hozza. Ha több példány van belőle megnyitva, akkor jön az "expose"
-
Syl
nagyúr
válasz
Damateo #22049 üzenetére
1. Nem egyszerű. Én mindig egy meglévő ikonfájlt másolok, módosítok.
Az "ikon" valójában egy txt fájl .desktop kiterjesztéssel. És az /usr/share/applications mappában találhatók.
Persze innen ki kell másolni, mondjuk az asztalra és ott módosítani.2. Van egy olyan "program" hogy indítópult, oda kell felvenni amit szeretnél.
Az /usr/bin -ben kell keresgélni. -
Syl
nagyúr
válasz
gery2123 #22003 üzenetére
>Na miért volt az a 8 hónap? Ha meg lehet kérdezni
Tavaly év végén egy nagyon jutányos tranzakció keretében sikerült beszereznem egy Macbook Air-t. Sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Elég sok bajom volt a rendszerrel, meg a melós dolgaimra se sikerült 100%-osan beintegrálni (holott OSX-re is van Adobe Indesign), ezért aztán a tavasszal megváltam tőle. Akkor egy desktop gépet építettem Win 8.1-gyel. Most kipróbáltam a tízest és nagyon nemgyerebe.
Úgy döntöttem visszatérek a régi felálláshoz: Linux host és Virtualboxban win+adobe.(#22004) Dhampir
Minteket régebben nézegettem, de nagyon nem tetszenek.
Akkor Ubuntu 14.04-gyel indítok.
A juniti régebben is nagyon bejött.
-
Syl
nagyúr
8 hónap kihagyás után visszatérnék Linux alapra.
A kérdés, mire váltsak vissza? Elementary Freya vagy Ubuntu (14.04 vagy 15.04)?
Mindkét rendszer elődjét (Luna és 12.04) kb 1-1 évig használtam régebben. A Lunát nagyon szerettem, nagyon stabilan dolgozott, úgyhogy afelé húz a szívem -
Syl
nagyúr
14.04-nél mi a helyzet a TRIM-mel?
Egyik helyen azt írják, hogy most már korrektül fut a dolog, a másikon meg az fstrim parancs időszakos futtatását javísolják. Például: [link] -
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #17360 üzenetére
Ha bejön a KDE, miért nem próbálod ki a kapitány kedvencét, a Chakrát? Állítólag live cd-ről is betölti a VGA drivereket, szerintem le tudod tesztelni a kétmonitoros megjelenítést.
-
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #17006 üzenetére
Két éves történet:
Akkor még vindózoztam itthon (win7). Éjjeli bagoly volnék, gyakran 2-3 óráig is filmezgetek. Na egyszer megviccelt a vindózápdét. A film közepén (ha jól emlékszem valami frankó horror volt) szó nélkül újraindította a gépet. Ha, ekkor majdnem szétvertem az egész gépetPár hónapja:
Szintén éjjeli filmnézés (immáron linuxon, nyugodtságban), egyszer csak ordítás a másik szobából. A lányom éppen valami online hentelős játékot nyomott, amikor "intézkedett" a vindózapdétMert ugye a kis figyelmeztető üzenetet a gép újraindításáról csak a desktopon jeleníti meg, film/játék fölé már nem rajzolja ki.
Persze, tudom hogy át lehet állítani a windows update működését, de ez az alapértelmezett módszer igazi gyilkos kis tetű. -
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #16987 üzenetére
Jól összeszedett írás, grat!
>Ha ráérzel az ízére, kifejezetten élvezetes a használata és egy idő után akár igényelni is fogod azt, hogy minél mélyebben átlásd a dolgokat.
És egyben hányinger fog kerülgetni ahányszor vindóz elé ülsz
Megjegyzem, én a dropboxot csak simán sudo apt-get install nautilus-dropbox utasítással szoktam telepíteni. Vagyis benne van a szoftverközpontban.
-
Syl
nagyúr
válasz
Aethelstone #16116 üzenetére
Bocsi hogy megszülettem. Ígérem, többet nem szólok hozzád.
-
Syl
nagyúr
válasz
Aethelstone #16113 üzenetére
Jónak? Minek 50 giga a /-nek? Nálam a 15 gigának fele üres.
-
Syl
nagyúr
válasz
gyulank #16063 üzenetére
Dehogy találod ki, csak benyögtem a szokásos, neviccejjünkmán-t
Firefox, full screen flash videóval régebben nekem is volt bajom. Ubuntu 12.04 bizonyos kernelek. Szépen ment amíg vagy bele nem seek-eltem, vagy esc-el ki nem akartam lépni. Ilyenkor kifehéredett a kép és csók.
Manjaroval nem volt gond (az iszonyatos tearing-en kívül).
Az elementary alatt hibátlan - firefox, chrome stb. -
Syl
nagyúr
válasz
beloadjoker #16019 üzenetére
Kicseréled az USB elektronikáját vagy beépíted a számítógépbe.
-
Syl
nagyúr
válasz
beloadjoker #16014 üzenetére
Ha az USB vinyóhoz volt ilyen beállító program akkor igen, nélküle nekem nem sikerült.
De kérdezd meg a másik linuxos topicban, az ottani szakik jobban vágják a témát. -
Syl
nagyúr
válasz
jimmy399 #16010 üzenetére
>lehet hogy fogok még jönni
Gyere csak, ha tudunk, segítünk. Bár én nem vagyok otthon Debian-ban.(#16011) beloadjoker
USB vinyóm nekem is, több is, többféle tokban és mind máshogy áll le. Vagyis mindegyiknek a saját elektronikája vezérli a leállás idejét. A 2,5" USB3 Packard Bell vinyóm (wd blue van benne) iszonyat idegesítően, egy perc tétlenség után már le is áll.
-
-
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #15804 üzenetére
Az alap gnome 3-at nem tudom megemészteni (ahogyan a kde-t sem
). Így szénné konfigurálva jól néz ki.
-
Syl
nagyúr
válasz
megema #15798 üzenetére
Én otthon felszámoltam minden ntfs cuccomat (3 db vinyó usb3 dokkolóban), vissza nem térek vindózra, ha eljő a világvége, akkor sem
Szűk egy évig ubuntu 12.04-gyel éltem (szeretem a unity-tide lőjetek). Különösebb gondom soha nem volt vele. Néha egy-egy kernelfrissítés nem volt az igazi. Nem ébredt a gép sleep-ből, de ezt könnyű volt orvosolni.
Utána jött a Manjaro XFCE. Azt nagyon megszerettem, de volt neki egy számomra elviselhetetlen hibája. Iszonyatos módon tearingelt a videó (intel i3 HD2500 vga) - minden létező varázslatot kipróbáltam, eredménytelenül.
Immáron hat hónapja elementary OS (ubuntu 12.04 alapú) a kedvencem. Utoljára vindóz 2000-rel voltam ennyire elégedett (szerintem az minden idők legjobb MS oprendszere), az meg nem tegnap volt -
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #15353 üzenetére
Az MS sem fizetett érte. Oké, a teszt végén adtak egy ingyenes példányt az OS-ből.
-
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #15348 üzenetére
Teszteljed csak!
Én is ezt tettem 12 évig a Microsoftnak. -
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #15304 üzenetére
Ez mondjuk régebbi ubunturól van, de az elv ugyanaz most is: [link]
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #15086 üzenetére
De jól tudják, csak te nem vetted figyelembe azt az apróságot, hogy az fdisk -l a táblázatát nem byte-ban, hanem szektorszámban adja meg:
Vagyis:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 206848 307199999 153496576 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 307200000 365793279 29296640 83 LinuxAz sda1 a 2048-as szektoron kezdődik, ami 2048*512 byte=1 MByte.
Ha ezt a táblázatot vesszük alapul, akkor a 'Start' oszlop értékeit elég 8-cal osztani, akkor kapsz 4 Kbyte-os méretet. -
Syl
nagyúr
válasz
assemble #15074 üzenetére
Az az ideális, ha minden partíció kezdete 2048-cal osztható.
2048 sector, vagyis 1 MByte
Merthogy a Unit az egy 512 byte-os szektor, a listában pedig az értékek nem byte-ban vannak, hanem szektor számban.(#15080) assemble
A trim használatáról megoszlanak a vélemények. Nálam másfél évig ment a gép módosított fstab-bal (csak discard és noatime), de most egy ideje kiszedtem és kb hetente, ahogy eszembe jut, beírom a terminálba, hogy sudo fstrim -v / és sudo fstrim -v /home
Semmi eltérést nem tapasztaltam sebességügyileg.(#15085) ubyegon2
Nem egészen jól mondod. Abban igazad van, hogy 4 Kbyte-os egységekben dolgozik az SSD, de a lista nem byte, hanem szektor alapú. Vagyis 8-cal osztasz, mert 8 db 512 byte-os szektor ad 4 Kbyte-ot.
-
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #15061 üzenetére
Én használom a Chrome-ot és a Chromiumot is, de valahogy egyikkel sem sikerült még előcsalnom ezt a kulcstartót.
Oké, ez elementary, ezért virtualboxban 14.04 alatt is kipróbáltam. Semmi kulcstartó nincs. -
Syl
nagyúr
válasz
assemble #15048 üzenetére
Kicsit túl paranoiás vagy te SSD ügyben.
Következő a helyzet nálam:
Másfél évig ment nálam a gép csak egy SSD-vel, semmi kímélés, semmi csicsa.
Most tettem bele egy 2,5"-ös HDD-t is, mert néha sajnos melós dolgot is kell bűvölnöm itthon. Lusta voltam az egész gépet újratelepítgetni/ partíciókat költöztetgetni, ezért a kisebb ellenállás felé mozdultam.
Eddig is volt egy win7 virtualbox-ban, most azt kibővítettem - ráraktam a melós appokat. Az egész hóbelevanc eddig is és ezután is az SSD-ről fut. A HDD-re a melós doksik kerültek, ez bőven 100 giga feletti anyag, ezért kellett a külön HDD.
Összegezve, semmi kímélés nincs az SSD-n - két OS is fut róla. És köszöni szépen jól van. -
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #15026 üzenetére
Jól beszélsz!
Nekem is két pendrive van telepítésre kijelölve. Az egyiken YUMI-val van egy sor motyó (clonezilla, ubuntu variánsok stb.), ez az állandó, mondhatni write protected penA másikra kerülnek a próba OS-ek.
-
Syl
nagyúr
Felraktam virtualboxba. Öt perc alatt volt három "az ablak nem válaszol" vagy valami ilyesmi üzenet. És az egész rendszer érezhetően lassabb, mint a 12.04.
(#14991) buherton
A Files már az előző verziókban is el volt qrva. Nem véletlen jelentek meg a downgrade leírások.
Az elementary fájlkezelője is ilyen béna. Böngésző stílusú fülek vannak, nincs "tömör" nézet, nincs állapotsor stb. Úgyhogy Nautilus 3.4.2-őt használok helyette.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged