- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Én csak azt tudom, hogy ugyanez a gép Windows 7-el stabil volt, csak akkor omlottak össze alkalmazások, amikor elfogyott a 16GB memória. Ennél az Ubuntu 22.04-nél minden héten előfordul ilyesmi. Leginkább LibreOffice szokott összeomlani, ritkábban Firefox, még ritkábban a fájl kezelő, bár annak elég ha csak rámegyek a tálcán jobb gombbal valamelyik shortcutra, hogy bedőljön. Plusz itt van ez a hülyesége a Disks utility-nek, amiről nem tudom, hogy most tényleg ezzel van e a gond vagy pl. Rufus is így írná ki az ISO fájlokat, de most nincs kedvem ezzel szórakozni. A lényeg, hogy a jelen állapotában én hanyagolnám ezt a verziót, mert instabil a gépemen. Most hogy a kernel hibája vagy az alkalmazásoké, vagy esetleg hardver hiba, vagy valami más, azt nem tudom. Mindenesetre amint átraktam a fájlokat és lesz egy kis időm megy a levesbe, és felteszek ide is egy Mint-et inkább. Lehet, hogy abból is az eggyel korábbi verziót.
-
inf3rno
nagyúr
Itt valami megkeveredett nálad vagy nálam. Én az asztali gépemről beszéltem, abban elvileg jó a memória, de max használat közelében hajlamosak befagyni az alkalmazások. Nem derült ki, hogy a memória hibázik e, vagy az alkalmazások vannak rosszul megírva. Abban 16GB van.
Ezen a tableten nem néztem még a memóriát, de jó ötlet. Nem hiszem, hogy van BIOS frissítés ehhez a tablethez, magát a problémát mondjuk nem oldja meg, hogy az UEFI 32 bites benne. Gondolom az az alaplaphoz kötött nem a CPU-hoz.
-
inf3rno
nagyúr
Drága memória van benne g.skill ares, semmi baja. A CPU memória vezérlőjével lehet valami a második csatornán, legalábbis a régi alaplapnál volt néhány görbe tüske, ami miatt nem is működött az a csatorna, és lehet, hogy károsodott tőlük. Nem tudom, mintha néha hibázna a memória, ha 8GB fölé megy, ebből is ezt gondolom, de a memtest nem mutat semmit. Majd bedarálom az egészet, a memóriát meg eladom külön, az az egy talán még ér valamit. Egyelőre most nincs pénzem ezt beújítani.
-
inf3rno
nagyúr
Én nem tudom mi az oka, csak azt, hogy kell a 32 bites EFI fájl ahhoz, hogy bootoljon a telepítő, pedig elvileg 64 bites processzor van benne. Az Asust kérdezd, hogy ezt hogyan sikerült összehozniuk.
Na mindegy, a lényegen nem változtat, hogy már 5 órája szopok ezzel, és még mindig nem sikerült eljutni a telepítésig. Most találtam valami kerülőutat stackexchange-en, mindjárt megnézem, hátha azzal összejön.
-
inf3rno
nagyúr
De nem 32 bites az OS, csak a telepítő az vagy mi. Nem teljesen értem az egészet, elvileg a tablet támogat 64 bites OS-t de a telepítő nem. Valami ilyesmit írtak. Nekem ez kínai, talán azt jelentheti, hogy a boot loader 32 bites és az OS meg 64 bites? Erről van szó amúgy: [link]
-
inf3rno
nagyúr
Jó, unetbootin lesz, most fél óra után rájöttem, hogy valami isofs fájlrendszert csinált neki, azért nem írható.
Nem támogatott már a 18-as Ubuntu sem unetbootin által, megy egyáltalán rajta? [link] Nálam is csak annyit ír, hogy nem tudom a repoból lerántani. Gondolom akkor marad a bináris letöltése. Nem szeretem az ilyet.
Jó, megpróbáltam, kuka az Unetbootin Ubuntu 22.04-en, és nem KDE, úgyhogy a másik is.
-
inf3rno
nagyúr
Egyelőre kiírtam rá ezzel, de nem akar bootolni. Viszont valszeg az a baja, hogy speckó EFI fájl kell erre a tabletre. Na most a Mint telepítő partíciójára kéne bemásolnom, de belefutottam abba, hogy read only fájlrendszer van rajta. Elvileg remountolni kellene, amit szintén nem enged. Arra meg elvileg az a gyógyszer, hogy "blockdev --setrw /dev/sdd1",
viszont ha su-val használom, akkor valamiért úgy gondolja, hogy a --setrw a su paramétere, és elszáll hibával. Nem láttam még ilyet. :S A root jelszóra már nem emlékszem, amit próbáltam nem vette be, úgyhogy csak su-val menne, ha menne. Idézőjelekkel sem működik. Bármit ötlet azon kívül, hogy tegyem újra a rendszert ezen a gépen is?Ja közben rájöttem, hogy sudo, amit akarok, nem su. Hülyét kapok már.
-
inf3rno
nagyúr
Nem csak ez, volt már, hogy az intéző omlott össze, máskor a Firefox többször. Nem értem én sem. Ugyanezek stabilak Windows alatt. Majd nézek naplókat, csak most éppen 32 órája vagyok fent és dolgozok egy huzamban, úgyhogy már ideje aludni is pár órát. De végre leadtam az előzetes változatot. Most van még egy hetem csiszolni rajta. Abból 6 napot megint alszok.
-
De a visszacsinálás Windows-on annyi, hogy megkeresed a programok között és uninstall. Esetleg egy kis registry pucolás. Mert feltelepít minden szart, ami az adott programhoz kell, nem egyesével kell levadászni meg beállítani. Ideális esetben meg uninstallkor le is szed mindent.
GUI azért kell, mert ember vagyok, szeretek nézelődni, és katt katt, telepíteni. Persze össze lehetne ezt hozni GUI nélkül is, ott is lehet inputokat kérni.
Owncloudot használtam évekig - mint felhasználó - a korábbi cégemnél, és meg voltam vele elégedve, azért akartam. Nem csinált duplikálásokat meg egyéb baromságokat, mint a Google / MS cuccai. Azok voltak, hogy átneveztek file-okat, hozzácsapták az email címemet, az eredeti file meg eltűnt... hát, így nem lehet dolgozni. Nem tudom, ezek működnek-e most már úgy, hogy egy program közvetlenül onnan dolgozik, de az owncloud ebben hibátlan volt.
Létezik egyébként bármi más, out-of-the-box cucc, ami ezt tudja? Ubuntu szerverrel, Windows klienssel? Vagy bilibe lóg a kezem...
-
Nincs nyilván, most is épp az OneDrive-val küzdök, mert nem akar a céges cuccokhoz mappát csinálni, de lehet, hogy ott van letiltva.
De az sem mindegy, mennyit kell küzdeni, meg hogyan. Persze, egy owncloud szerver telepítés nem éppen mindennapos feladat. Vagy a nextcloudé, amit persze dockerből sem lehetett összehozni. Csak kiadsz 86 parancsot, és, ha elcseszed, telepítheted újra a rendszert (vagy visszaállítod a partíciót). Mert visszacsinálni mindent még nagyobb nyakatekert agyf@sz, mint felrakni. Nincs egy normális leírás, 6 féléből kell összeollóznod, kikísérletezned mindent.
De egy Anydesk telepítést is terminálból kell kiadni, mert a honlapon levő .deb file-ra kiírja a csomagkezelő, hogy nem kompatibilis, aztán ba***ál egyedül. Semmi konkrétum.
Irodai használatra biztos jó, bár speciel a GIMP, amivel szintén ki lehetne kergetni a világból, bár régen próbáltam. Ami meg jó program, szintén fizetni kell érte.
Nekem nem opció, mert játszom és munkára is használom (EPLAN, Inventor sosem fog Ubuntun menni), de gondoltam, egy biztonságos felhőszolgáltatást csak meg lehet már oldani rajta egyszerűen.
-
Használom másra is a gépet, meg az Anydesket legalább ismerem. VPN helyett - mert lövésem nincs konfigurálni - nem egyszerűbb az, ha csak egy külső gépről akarok csatlakozni, hogy annak az IP címét (MAC-jét akár) engedélyezem, a többit meg tiltom? Ezt hogyan / hol a legegyszerűbb megoldani, szerveren vagy a routerből?
Vagy mennyire bonyolult beállítani a VPN-t? Felraktam a WireGuardot parancssorból, de a programok közt nem jelent meg. Öreg is vagyok már a parancssori szenvedéshez, meg időm sincs rá. Bőven elég az owncloud fél napos telepítése, melynél amúgy kezdek rájönni, hogy a saját leírásuk a legjobb.
-
inf3rno
nagyúr
Nekem már volt, hogy random portok nyitva voltak a UPC-s tűzfalon fogalmam sincs ki által, mert a család többi tagja nem ért hozzá, én meg nem nyitottam ki. Gyorsan zártam őket, azóta nincs anomália, de vannak furcsaságok. Nem mondom 1oo%-ra, hogy nincs senki a belső hálón valamelyik eszközön. Egyelőre még nem történt semmi extra, és ez évekkel ezelőtt volt. Össze akartam rakni egy routert pfsense-el, hogy meg tudjam figyelmi a hálózati forgalmat, de nulla időm van ilyesmivel foglalkozni. A fórum leköti minden energiámat.
-
inf3rno
nagyúr
"Vannak amúgy ilyen szolgáltatások"
Mindjárt előkeresem, hogy melyikre gondoltam. Nekem egészen elképesztő volt látni mennyire profin meg van szervezve ez is.
szerk:
Itt is van, Krasznay szokott beszélni sokat róla, nagy rajongója, Shodan a neve: [link]Most jutott eszembe, hogy a Shodan arra is jó, hogy megfigyeljék mikor nem vagyunk otthon.
-
inf3rno
nagyúr
Azért a "nem nagyon" helyett jó lenne valami pontos statisztika, hogy egy évben ez hány próbálkozást jelent, illetve, hogy használsz e dyndns szolgáltatót, fix ip van e, stb. Még az is lehet, hogy kapsz valamikor egy olyan IP címet, amiről benyalta már valaki, és emiatt gyakrabban fognak próbálkozni. Ez mondjuk az egyik része, a másik meg, hogyha próbálkoznak, és megtalálják a szervert, akkor mit teszel ellene, vagy ha esetleg feltörik, akkor mi a teendő. Egyáltalán hogyan ismered fel, hogyan kezeled le az incidenst, mekkora kár fog érni, a lehetséges kárral és valószínűséggel arányos e a védelem mértéke, stb. Szóval ez nem úgy megy, hogy teszünk dolgokat, aztán reménykedünk, hogy rendben lesz. Azért otthon általában az a jellemző, hogy nincs akkora várható kár, hogy ennél többet kéne tenni.
Ha így csinálod, hogy kiteszed a HTTP szervert, akkor figyelni kell rá a biztonsági frissítéseket is, hátha találtak valami újat, és a szerver típusa alapján már fel is tudják törni első próbálkozásra, ha nem frissítesz. Vannak amúgy ilyen szolgáltatások, amik listázzák, hogy hol mit találtak. Mondjuk azok általában IP kamerákra, ilyesmikre vannak. Azokon keresztül is fel tudják törni a hálózatot, azért jobb a VPN, mert azzal a minimumra szűkíted a támadási felületet, és ha nem hoszting szolgáltató vagy, akkor nincs is szükség nagyobb hozzáférési felületre.
-
No, inkább úgy hagytam a francba az egészet a 80 / 443-as porton. A routerben vettem fel egy átirányítást a 8080-as portról a szerver 443-as portjára. Ez így szépen működik kívülről a DDNS-emmel, ha megadom a 8080 portot, elérem az owncloudot. Egy probléma van, hogy port nélkül a routerem belépési felülete jelenik meg, ami nem okés. A routernek és a szervernek természetesen nem ua. a helyi IP címe, de a routerben van beállítva a DDNS.
Mit csesztem el?
-
Anydesk azért kell, hogy távolról is tudjak vele szórakozni.
Így a 4-5-ik Ubuntu újratelepítéses nekifutásra már szinte rutinból megy nekem az owncloud telepítése
Méghozzá SSL-lel, egy tetszőleges porton. Kicsit még a HTTP -> HTTPS átirányítással küzdök, de, ha nem megy, azt már lesz@rom.
Egyébként meg igen... két (1 2) leírást mixelve lehet normálisan feltelepíteni, és közben is korrigálni kell pl. a mysql secure install hibáját. A 2. leírásban az owncloud letöltési linkje rossz, illetve a redirect parancsban is szintaktikai hiba van.
Mindkettőre igaz, hogy a sudo mysql_secure_installation parancs előtt kell egy sudo mysql és egy ALTER USER 'root'@'localhost' IDENTIFIED WITH mysql_native_password by 'mynewpassword'; parancs.
Ha sikerül, úgy éljek, leírom, hogyan lehet egyből felrakni.
-
Elvileg egy PPA-t egyféleképpen lehet felvenni, ha hozzá tudja adni, akkor nem tudom, miért nem ment fel onnan...
sudo add-apt-repository ppa:iconnor/zoneminder-1.32
Mivel fenn van ez a PPA is, nyilván elakad a frissítésnél, mert ebben nincs focal verzió, de eszerint ez a disztró egy régebbi kiadásról lett 20.04-re frissítve és már fel volt véve a régi PPA, mivel 20.04-re nem is engedi felvenni.
Jó dolog, hogy egy helyen, a Launchpad-on vannak ezek a PPA-k kezelve, valóban így gond nélkül használhatja bárki őket. Anno még külön-külön voltak ezek a fejlesztő saját oldalán, az azért lehetett kockázatos, bár ha valamivel gond lett volna, hamar kiszúrja a közösség és publikálta volna, szóval hamar megtudtuk volna.
-
-
Mint egy versenyautó, nem kényelmes, de hatékony.
Ja, elég kényelmetlen Linux Mint-hez képest, emiatt is rakok barátok, rokonok gépére Mint Cinnamon-t, mert azt nekik tényleg csak használniuk kell, mint egy Wint...no jó, annál sokkal emberibb persze!
Viszont már annyira régen okosodtam Debianon, hogy a nVidia dVGA-s Dell Precisionra fel kéne rakni egyet, ha megjön az egér hozzá. Sajna a billentyűzet/tapipad nem túl komfortos, azt kicserélni nem lesz egyszerű. Érdekel, hogyan boldogul a sokat szidott nVidia kártyával.
-
Az a sudo, a rootnak nincs, nem szabad lennie már több főverzió óta. Ezért nem is kéri telepítéskor.
Ja hogy így érted, aham, már tiszta. Szerencsére Mint-nél már akkor sem volt, mikor először használtam, furcsállottam is, mikor a Debiant felraktam tök nokedliként, de már ott is kihagytam a root külön jelszó megadását. Nagyrészt értem, mi a lényege, ezért nem is hiányzott egyedi desktop kliensgépen nekem.
-
A root alapból tiltva van, mert úgy nem lehet rootként bejelentkezni
Ezt most nem értem, a leírás azt mondja, hogy
root
-ként adja ki az alábbi parancsokat. Ha azt írja a terminalba, hogysudo su
+jelszó+Enter...utána már a leírásból bemásolt parancsokkal is működik a dolog.Ilyenkor akár egyszerűbb is, mert a leírás ezt követi, nyilván van olyan elválasztott parancs, ahol újra kéne a sudo parancs, emiatt jó ilyenkor a sudo su-val indítani. Gondolom csak, mert nem használom így, anno Debianon használtam talán....
ubyegon@UbMate2204-8570p:~$ sudo su
root@UbMate2204-8570p:/home/ubyegon# wget -qO - https://keys.anydesk.com/repos/DEB-GPG-KEY | apt-key add -
Warning: apt-key is deprecated. Manage keyring files in trusted.gpg.d instead (see apt-key(8)).
OK
.....(#40512) Dark Archon
Rootként kéne bejelentkeznem? Mi annak a jelszava?
Ha csak nem ügyeskedtél, akkor ugyanaz a jelszó, mint userként, nyilván ezzel az egész root dolognak adunk egy pofont, mert nem ez lenne az értelme, de ettől még így van, szerinte Ubuntu telepítéskor fel sem ajánlja, hogy külön root jelszót adhass meg.
-
-
Igazából próbálkoztam, meg kerestem, mintha bug-report-ot is találtam, de megoldást nem.
(mint21 átofdebox tuggya')
20.04-nél tapasztaltam először, addig minden kiadásnál oké volt (7.04-től kezdve, meg más egyéb disztibúciónál is, csak 20.04 mate.... ... .. . )
Na jó, lehet, hogy az Ubuntu Mate-re jellemző csak, a standard kiadásnál nem. -
-
I02S3F
addikt
Na ezzel el is ment a kedvem a Debian-tól! Élvezet egy Arch-ot összerakni, de mert ilyen "kézi-üzemeltetésű", ezért mindennapra nem lenne jó!
@ubyegon2 - Köszi! A Mint az egyetlen, ami kulcsrakész a számomra! Nem volt rá eddig panaszom! Nincs kifogásom a kinézetére, a stabilitására, a felhasználóbarátiságára!
Érdemes a tegnap megjelent 21-et feldobni? Várjak vele? Vagy teszteljem és, ha megy akkor használjam?
@hcl - A windows azért lassú és bloat! Mondjuk nekem a munkám köt hozzá, ha otthonról dolgozom, de ez csak havi pár nap!
A Mint nagyon kezes! Szerintem feldobom azt és elfeledem a disztró-hopperkedést!
-
-
inf3rno
nagyúr
Az lehet, de a gyakorlat szempontjabol meg jo lenne, ha a fixen bent levo meghajtokra lehetne kulon szabalyokat hozni, es az USB-sekre is. En pl. az USB meghajtokon sosem szerkesztek direktbe semmit, hanem elotte athelyezem vagy atmasolom, azert le is vennem a jogosultsagokat rola, de a jelek szerint erre nincs mod.
-
inf3rno
nagyúr
Felvettem mobillal egy videot MP4, es nem tudom lejatszani. Azt irja, hogy unable to open the MRL. Mondjuk mountolt meghajton van. Kozben rajottem most, hogy a permissonsnel leszedtem a jogot hozza, mert nalam a mounted a pendrive-ot jelenti, nem a SATA3 meghajtot, amihez szet kell szedni a gepet, hogy radugjam. Kicsit kaotikus ahogyan ezt kezelik... Most mar jo, akkor megsem kodek gond volt.
Plugin van esetleg valami extra meg VLC-hez, ami jo?
-
törölt tag
De, pedig ott van általában mindegyik linux-os fájlkezelő kis nyíl ikon jobb klikkes menüjében, a kiadás vagy leválasztás. Jobb esetben ez tálca ikon és kettő egyben műkszik. Csak jó lenne tisztába lenni a leválasztás és kiadás fogalmával. Meg, hogy az adott disztró mit ért alatta.
Vannak ám csodák ebben a témában. Windows-on sokkal egyértelműbb. -
Még a disztróhopperkedéses időszakomban megfigyeltem hogy egységesség, na az nincs mount tekintetében.
Csatolta media vagy mount alá, csatolta automatikusan, vagy kétkattintásra, volt cserélhető tároló is, és volt hogy mindezeken túl rendszergazdai jelszót is kért. Ez ugyanaz a helyi lemezen lévő ártatlan NTFS partíció. -
gyulank
addikt
Tudom, hogy a 20.04.4 az frissebb mint a .4 nélküli. Ezt csak azért írtam le, mert azt telepítettem, nem probléma csak infó. Alapból azt írta ki telepítéskor is. Pont azt írtam, hogy ez jó. Az a probléma, hogy ha frissíteném, 22-re akkor tudjuk mi lenne. És szeretném megoldani ezt a problémát.
-
gyulank
addikt
De engem ez most hidegen hagy. Nem jó az Ubuntum, mert nem jelenik meg a Firefox, meg más ablak sem, és befagynak az ablakok ahogy írtam, és csak Recovery módban nem csinálja ezt, és abban jobban vibrál a monitor. Ez a probléma. Mint mondtam, a boot meg van oldva, nem az az elsődleges problémám, az ráér. Mondtam, hogy átírtam, és megcsináltam. Szerintem a 2 recovery zavart téged össze. A GRUB a W11 recovery partícióját listázta csak ki, ami vagy 100MB, de a másik a rendszer. De megoldottam, ahogy írtam, átírtam msdos2-re, és jó, elindul, arról írok. Az Ubuntu pedig, normál indításban csinálja a hibát amit írtam, csak Recovery módban nem, ami nyilván az Ubuntunak a recovery módja, nem a W11-é. Szeretném, ha normál módban is működne, nem tudom miért csinálja ezt.
-
gyulank
addikt
Az a kérdés, hogy mit ismert fel? Mondtam, hogy a W11 helyreállítót, de nem akarom frissíteni arra, hogy visszacsinálja amit megcsináltam. De nem is ez a problémám, hanem, hogy az ubuntut nem tudom használni a leírt hiba miatt. Ráadásul CRT-n nézem, és recovery-ben jobban vibrál.
-
gyulank
addikt
Ez Ubuntun történik. És a 22.04-en. Most telepítettem fel mindkettőt egymás után sokadjára. Ha működne, nem kéne módosítanom, mert telepítéskor felismerte volna. Aztán ugyanígy a Grub customizer is felismerte volna, de az sem, ezért kellett nekem csinálni egy menüpontot neki.
-
inf3rno
nagyúr
Nautiluson belul lehet kitenni a bookmarks-ba mappakat, meg ha bekapcsolod a linkeket benne, akkor az asztalra. A bal savra nem lehet rahuzni oket sajna. Talan van valami megoldas erre is, pl egy inditofajl, ami megnyitja a mappat fajl kezeloben, de nem vagyok otthon ennek a lelki vilagaban. Ugy neztem, hogy .desktop a kiterjesztesuk ezeknek, es ini fajl szeruek. Ezeket mar talan ra lehet huzni a bal savra, passz. Igazabol olyan sokat nem ernel vele, legalabbis nekem csak ikonokat rajzol, neveket nem ir ala, ugy meg minden mappa egyforma kb.
-
gyulank
addikt
Jó, minden beállítást lehet semmiségnek nevezni. Firefoxban is mindegy amúgy milyen beállítások vannak, mert csak szinkronizálni kell. De Thunderbirdnél már minden fiókot be kell újra állítani, és letölteni az e-maileket, ami eddig sokkal tovább tartott, de 20Gb-el se 1 perc. A /home-al meg úgy csinál a Firefox is, mintha semmi se történt volna, tudja a jelszavakat, meg vannak a kiegészítők, és beállításaik, meg nem nyílnak meg ezek weblapjai. Kéne külön egy az ilyen beállításoknak való partíció, ami külön van a Dokumentumoktól. Mármint jó lenne, ha kiadnának mondjuk egy olyan Linuxot amin külön van erre mappa. A többi hasonlóan működik, mint a Windowson. Ott is a Dokumentumok szinkronizálódik a OneDrive-al, és minden a Dokumentumokba kerül az Eagle is. De az se jó, mert mindig célszerűbb volt máshova menteni a dolgokat, mint a rendszerpartícióra. A szinkronizálás jó lehet, egy méretig. Windowson amúgy elég rosszul van megcsinálva ez a Dokumentumok is, mert sokszor másik helyre mentődnek a dolgok, mert van a szinkronizált, meg a nem szionkronizált mappa, és a nem szinkronizálthoz alig lehet eljutni az intézőben. Végig kell menni, hogy c, felhasználók, felhasználó.
-
inf3rno
nagyúr
A rotalast nem idore ertettem, hanem mennyisegre. Persze elo van irva altalaban, hogy hany napig vagy evig orzik meg a naplokat attol fuggoen, hogy milyen komolysagu a tortenet. Olyan viszont nem fordulhat elo, hogy betelik a tarhely, es azert kell naplot torolni vagy megy tovabb az uzletmenet naplozas nelkul. Igen, szokas archivalni a regi naplokat. Sot kimondottan jo tomoriteni oket, mert sokszor ugyanaz kerul bele ezer sorba.
Koszi! Most van egy laptop, amin Win 10 van, gondolkodok, hogy menjen e arra is Linux, vagy maradjon a Win. Tulkepp most nem annyira indokolt, hogy hozzanyuljak, kesobb viszont biztonsagi szempontbol az lesz. Sokszor kerek be virusos fajlokat, hogy megnezzem mivel szornak minket, aztan azt kevesbe jo Windows rendszeren tartani. Eleve a felet eltakaritja a Defender, a masik fele meg idozitett bomba.
-
inf3rno
nagyúr
Logtol el tud fogyni a hely, es loggolasnal az az alapelv, hogyha elfogy a hely, akkor uzemszunet, amig nem csinalunk ujra helyet. A log rotation korulbelul olyan, mintha nem is lenne naplozas. Akkor van szivas ebbol a szempontbol, ha jon egy DDoS, es telefossak a naplot.
Nalam Windows-nal nem a naplozo csinalja ezt. Jo, volt, hogy 16GB lemezkepet kimentett, es otthagyta Isten szent neveben, de altalaban a Temp mappa van tele szemettel, es nem torli, illetve az alkalmazasok kapnak indokolatlanul sok helyet. Van egy misztikus 50GB, amivel fogalmam sincs, hogy mit csinal, csak fogja. Gondolom koze lehet a frissitesekhez. Alkalmazasoknal a jatekok nagyon sok helyet ettek, azoktol kellett megszabadulnom eloszor, de aztan az evek soran egyre kevesebb lett a hely barmit csinaltam. Kenytelen voltam egymas utan torolni az alkalmazasokat, hogy helyet szabaditsak fel, meg allandoan atnezni a rejtett mappakat, hogy talalok e valami torolhetot. A vegen inkabb megvaltam a rendszertol. Ez meg a Win 7 volt. Nem tudom, hogy Win 10-re is igaz e ugyanez az elv, de gyanitom, hogy igen. Nem hiszem, hogy a naplozashoz koze lenne, azert szoveges naploval eleg nehez osszeirni 50GB-ot. Na mindenesetre most nagyjabol ugyanazt a funkciot ellato programok vannak fent, es 80 GB-al kevesebb helyet fogyaszt az Ubuntu, ugyhogy orulok neki. Windows-ra nem hiszem, hogy valaha visszaallok, esetleg virtualis gepen vagy fenntartok erre egy kulon laptopot egy halozati szegmensen, hogy tudjam tesztelni azon is, amit kell biztonsagi szempontbol, de igy 2 het Ubuntu utan maradni fog ez. A masik ami nem tetszik Windows-ban az a hatterben torteno adatgyujtes. Azt mobilon is korlatozni akarom valahogy.
-
gyulank
addikt
Már vagy 10 éve látom az NTFS-t, és semmi bajom nincs vele. Ez egy másik gép lesz, és nem az a kérdés, hogy NTFS legyen-e, mert az lesz. Amúgy ha rákeresel az exfatra wiki azt mondja HDD-re nem jó, és azt sem tudom naplózó fájlrendszer-e. Windows nem tudja használni az extet normálisan semmivel, én meg nem kínlódok vele. A probléma az SSD mérete, mivel most is 120-on van 60 a /-nek, 60 a /home-nak, és így is volt már kevés lemezterületem. Most viszont egy 120-as SSD-n lesz a Win mondjuk 64-en, a többin az Ubuntu, és megtetszett, hogy megmaradnak a beállításaim újratelepítéskor. Amúgy telepítésnél mi van, ha kiválasztok egy fájlrendszert egy partíción, és az nem olyan mint amilyen rajta van, de nem jelölöm ki, hogy formázza? És mi van mondjuk a btrfs-es, aminek frissülő verziói vannak? Frissül az azzal formázott fájlrendszer, vagy csak egy újabb formázással lesz a következő verziójú?
-
inf3rno
nagyúr
Nekem elment a kep a KDEnlive telepitese kozben legutobb, ugyhogy inkabb nem probalom ujra. Mas is irja, hogy osszeomlik tole a rendszer. A Davinci Resolve-ot megnezem, koszi!
Ez a movavi inkabb ilyen prezentacios video keszito, lehet benne kep atmeneteket csinalni, kisvideokat belevagni, ilyesmi. Nem annyira komoly, de eleg kenyelmes. Ami tetszik, hogy latom a hangsavot is benne, hogy mikor van hang, es ra lehet nagyitani tetszoleges szintig, ugyhogy tized masodpercre pontosan tudom vagni vele. Nekem olyan nagy varazslat ezen kivul nem kell. -
inf3rno
nagyúr
Ja. Na vegul kikapcsoltam a settingsben, hogy rakeruljenek a panelra. Ugy tunt nincs olyan opcio, hogy csak a pendrive-okat tegye ra, ugyhogy ez lesz. A fajl kezeloben be lehet kapcsolni a mappak linkeleset, ugyhogy csinaltam par linket gyorsan. Jobban tetszenek az asztalon, mint a bookmarkolt dolgok a fajlkezeloben. Jo lenne, ha fel tudnam tenni ezeket a mappakat a panelra, de sajnos ez sem megy.
Azert egesz korrekt OS ez az Ubuntu, tetszik. Egyedul a Movavira nem talaltam meg alternativat, meg a vekony scrollbar, ami meg zavar egy kicsit.
-
andatti
senior tag
Bocs, Cigam, akkor átmegyek oda... (fel sem merült, nem tudtam...)
Háát, a telepítéssel látszólag? máris elakadtam...
Úgy tűnik nem csinál semmit...Felül középen kiírja, hogy MX 21.1 (wildflower)
A bal alsóban Alt F1 see boot process
A jobb alsóban Alt F10 return here
De, felül a verzió alatt nem csinál semmit a "7db üres O betű, vagy 0"...Vagy csak Alt+F1 billentyű kombinációra mutatná, hogy hol tart? (ezt jelenti a jobb alsó szöveg? - vagy mást takar a see?)
Update...
Megnyomtam az Alt+F1-et, de, csak annyi történt, hogy a bal felsőben villog egy alsó vonás, viszonylag intenzíven... -
andatti
senior tag
Tegnap felvettem egy indítást, de nem volt semmi, kb. 2 perc 20 mp volt. (mire jelszót kért) Viszont tényleg nem írt ki semmit közben.
Amikor ma reggel akartam indítani, akkor derült ki, hogy ki sem kapcsoltam... mert megjelent az óra... De semmi lassulása nem volt, pedig régen, win alatt nagyon nem szerette, mindig újra kellett indítanom ilyen esetben.
Nézegettem az neten mit írtak az MX-ről... meg van fent több magyar nyelvű yt videó is... Egyre jobban tetszik. Ott is azt írták, amit ti írtatok, hogy nagyon stabil, közepes erőforrásigényű (bármit is jelentsen), sokkal ritkábban kell frissíteni... De még mindig tartok tőle, hogy a gyönge angolom lehet, hogy kevés lesz, de akkor majd ide írok... Szóval ma valamikor megpróbálom ezt felrakni... -
-
gyulank
addikt
A régi billentyűzeten félálomban könnyen megtalálható volt, volt egy műamyag csík, és azon végighúztam az ujjam a gombig, és le tudtam kapcsolni úgy, hogy nem megy ki az álom a szememből. A kombinációk bonyolultabbak. Ahogy nézem, a plusz gombok közül ezek funkciójára jó lenne mondjuk a sajátgép nem tudom a rendes nevét, de a fájlkezelő jön be, és a home ezen egy weboldal jön be, vagy a pause break, de nem tudom, hogy állíthatnám be ezekre mondjuk a készenlétet.
-
andatti
senior tag
Ezt most nem értem...
Májkimiki 64-eshez adott letöltési linket. Akkor mégis jobb lenne egy 32-es verzió? Ott ebből is volt vagy 4 féle verzió...
Mivel tavalyi elvileg meddig nem kell hozzányúlni?
+ Úgy tűnt, ehhez kevesebb infó van, és kevésbé tud magyarul. Az nem gond?Ami videót láttam tetszik az MX is.
++
Mivel más is említette a billentyűzetet...
Utólag is lehet állítani még? Beállításokban keressem? Mert ha a szerveren írok nem mindig azt írja, amit én ütök... -
törölt tag
Nem látok benne se warning-ot se error-t. Alapvetően nekem már a gyanúm a régi Penryn procia, a régi grafikus vezérlőre és a nem túl sok memóriára vetődik. Ezzel a környezettel az Ubuntu csak rosszabb lesz. Minden nappal.
Hagynám a fenébe, helyette MX-Linux vagy LMDE4, de inkább MX. Abban csak korlátozott systemd van, az is tekeri a cuccot rendesen.
De összeségében én azt látom, mivel tutujgatok egy-két ilyen régebbi procis konfigot. Az 5-ös kernel óta rohamosan romlott a rendszer sebességük és akkor még nem nyitottunk böngészőt. Függetlenül, hogy SSD van pakolva alá. -
andatti
senior tag
-
törölt tag
Én inkább kerülöm, meg kerültetem. Pláne az újoncokkal. Nem látok semmi kompetenciát abban, hogy a rendszer 3/4-ét sandboxos snap-el terítem, amiből jogosultsági problémák tömkelege keletkezik. Amit a kezdők amúgy se értenek.
A nyakam merem rátenni, hogy a pár napja volt két nvme háttértáras ubuntu fájlkezelős faszságnak is a snap jogosultság keverte be a szart. Tudjuk, hogy kezeli az alap ubuntu fájlkezelője az nvme hardveres titkosítását?
Legrosszabb esetben egy idegen ntfs meghajtó csatolásához bekérik a jelszót és utána lehet írni a meghajtót. -
andatti
senior tag
Azt elfedtem korábban megkérdezni, hogy ubuntun van-e standard idő arra, hogy felálljon a rendszer? Nem összehasonlítgatásra, csak azért, mert "frászt" kapok tőle újabban.
Telepítés után pikk-pakk felállt a rendszer, de a 7végén már egyre lassabban, először egy sort írt ki a tetején, aztán kettőt, ma délelőtt használtam, kb. 6 órát, és most mikor újra bekapcsoltam nem volt elég a képernyő a kódsoroknak, amik lefutottak, végül 5-8 percig nem tudott felállni a rendszer (fekete képernyő, egy villogó alsó vonással... ami nagyon idegesítő volt... végül újraindítottam, és kb. 5-6 perc után jelent meg a jelszókérés.
Szóval ezt nem értem, hogy miért tart egyre tovább. A kódsorok megsokasodását sem értem, de, ha neki ez kell a "karbantartáshoz", akkor oké, majd megszokom.Amikor még 1 sort írt csak, azt (pár napja) 3.-ra lefotóztam, clean, files, és block-ot írt ki a számok mellett, ami normál működésnek tűnt. Amikor 2 sor lett, abban volt errors, de nem tudtam megjegyezni és el is tűnt, mire lefotóztam volna... és mivel felállt a gép, úgy gondoltam, hogy javította. A sok sort viszont nem értettem most.
Ha van konkért parancssor, amivel utólag megtudhatom, hogy ez mi volt, vagy van-e gond a géppel, azt megköszönném. (és újfent bocs a "konyhanyelvért", tényleg ismeretlen terület ez nekem...)
-
andatti
senior tag
Az írásod alapján már sikerült rájönnöm. Ha nincs megnyitva semmi, akkor az asztalon egy jobb klikk az egérrel és a felugró menüben ott van, hogy "terminál"... Oda írtam, amit most írtál.
[kép]
Itt 232 Gb ot írt ki, ha jól figyeltem... Vagy a sok felette levő mappát még hozzá kell adni? és nem ír összesent. Ha pedig összesent írt, akkor nem egyezik azzal, hogy a lemezkezelő progi azt írta, hogy 244,5 összesen.
Vagy nem jó helyen voltam, amikor a parancsot adtam...A crome sokat "eszik" azt látom, de legalább nem resetig fagyott le, mint a winben, itt 3x kérdezte meg a várakozást, aztán meg tudott javulni...
-
törölt tag
Beszédesebb
-f
kapcsolóval.[emtec@fedora ~]$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda 8:0 0 111,8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 100M 0 part
├─sda2 8:2 0 16M 0 part
├─sda3 8:3 0 111,2G 0 part
└─sda4 8:4 0 510M 0 part
sdb 8:16 0 238,5G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 512M 0 part
├─sdb2 8:18 0 16G 0 part
└─sdb3 8:19 0 222G 0 part
sdc 8:32 0 238,5G 0 disk
├─sdc1 8:33 0 512M 0 part /boot/efi
├─sdc2 8:34 0 8G 0 part [SWAP]
└─sdc3 8:35 0 229,9G 0 part /
zram0 252:0 0 8G 0 disk [SWAP]
[emtec@fedora ~]$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sda
├─sda1 vfat FAT32 4C46-F849
├─sda2
├─sda3 ntfs 303A4CEE3A4CB2A0
└─sda4 ntfs DA3ABA793ABA526D
sdb
├─sdb1 vfat FAT32 15CD-5A8A
├─sdb2 swap 1 61e489db-aeb0-406f-8a9d-9615b2321a7a
└─sdb3 ext4 1.0 4663d2d5-31a7-4f01-890e-806d31af9938
sdc
├─sdc1 vfat FAT16 6D67-FECE 497,6M 3% /boot/efi
├─sdc2 swap 1 6db7ad21-79ed-4cc1-8a52-6d89439c7061 [SWAP]
└─sdc3 ext4 1.0 cc3fad5f-9d54-4d03-a94e-65573740140e 185,6G 12% /
zram0 [SWAP]
[emtec@fedora ~]$
-
andatti
senior tag
Abból fakad a félreértés, hogy a lemezhasználat kezelő program (ami alapból települt, amikor felkerült az Ubuntu) két " vízszintes oszlopban" közöl adatot, egyszer azt írja ki, hogy
218,3 elérhető
244,5 Gb összesen
A saját mappát pedig külön tüneti fel 11,9 Gb-al... (ott csücsül 3 film, 1 pdf és egy mentett dokumentum) A kettő együtt pedig 244,5+11,9=256,4 Gb nem egyezik a 251 Gb vinyómérettel, (amit az első nap olvastam ugyanitt) mert én a 251-ből vontam le a 218,3-at... Azért írtam a kb. 30 Gb foglaltságot...De, ezek után már a vinyóméretben sem vagyok biztos... Win rendszerben tudtam megnézni ilyen-olyan progikkal, hogy mi mennyi, stb. Itt még kezdő tanuló vagyok/maradok...
Míg másutt, a duble commanderben azt írja ki, hogy 191,7 Gb szabad... Az megint borítja a fent írtakat... a 11,9 Gb felvitt saját adat mellett is...
Szóval ezért nem értem/nem értettem.
A "Terminálban mond már neki..." sajnos nem értem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest