-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Na, végleges elhatározásra jutottam. A munka laptopomon végleg letöröltem minden win-es partíciót és az Elementary OS 64bit-es verzióját tettem fel.
Két partíció van egy 180GB-os Intell SSD-n.
sda1: / (~35GB)
sda2: /home (~145GB)Lenne most is és valószínüleg később is pár kérdésem hozzátok, mint újdonsült Linux-Ubuntu klón felhasználónak.
1., Feltettem az Optimus miatt a Bumblebee-t. Kényelmesebb használat miatt teszek fel majd hozzá egy Bumblebee-UI-t is. Ugy tudom, ilyenkor felkerül a 64bites rendszerre az Nvidia 32bites driver része is. Viszont nem tudom, az Intel HD3000 esetén ezt hogyan oldahatnám meg. Miként tudom feltenni az Intel HD3000 32bites lib-eket a 64bites rendszerre?
2., SSD esetén Ext4 partíciókat használva van valami beállítás amitérdemes megtenni a NAND-ok kímélése miatt?
3., A cégtől tudok hozni CS4, CS3, CS6 Photoshop-ot félhivatalosan és szeretném Wine alatt futtatni valamelyiket. Ezzel kapcsolatban van tapasztalata valakinek?
Most így hirtelen ennyi!
-
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #11996 üzenetére
Ááááá, ezeken túlvagyok
Ezt például nem is fogadja el a dpkg: sudo dpkg --add-architecture i386
Közben kiderült, hogy bumblebee-vel indítva fut. Sima intel nem is elég neki???
-
törölt tag
Urak gondban vagyok. Egy 64bites rendszerre szerettem volna feltenni a steam klienst, de nem akar indulni.
Elméletileg feltettem a 32bites cuccokat, de lehet, hogy mégsem?
Hogyan indíthatnám el? -
törölt tag
Valaki ránézne mi a gond a samba megosztásommal?
# Global parameters
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = COMP
server string = COMP
security = share
public = yes
create mask = 666
directory mask = 777
wins support = yes
socket options = SO_KEEPALIVE TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_SNDBUF=131072 SO_RCVBUF=131072
write raw = no
read raw = no
log level = 0
[Video]
path = /home/compuser/share/Video
writeable = No
guest ok = Yes
browseable = Yes
[Share]
path = /home/compuser/share
writeable = Yes
browseable = Yes
security = user
valid users = compuserUgyanis Winről és Androidról elfogadja a Share megosztásnál a usernév (compuser) és smbpasswd által felvitt jelszót, de linuxról nézve nem.
-
törölt tag
Üdv Urak. Picit elakadtam, segítség kellene. Ubuntu 12.04 Server van egy gépen, ahol meg kellene oldanom, hogy automount legyen a CD-ROM. Vagyis restart után ne kelljen terminálban felcsatolni a usernek.
-
törölt tag
válasz
12b13v #11322 üzenetére
Izlésen nem érdemes vitatkozni. Nekem nem tetszik az xfc, ennyi. Bár külsőleg a most próbálgatott Elementary OS Luna erősen hajaz rá. Nem is tetszik igazából, viszont veszettűl gyors rendszer. Egyelőre HDD-re tettem fel, de fürge onnét is. Viszont ezek az ikonok sem jönnek be nagyon. Valami ikonpack-ot kell majd keresnem hozzá.
-
törölt tag
válasz
Shrike7973 #11314 üzenetére
Tetszetős, kipróbálom.
hcl: KDE valahogy nem tetszik. Egyelőre megmagyarázni nem tudom, de így van.
Érdemes 64bites rendszert feltennem vagy jobb a 32bites? Gondolom 64bit alatt le kell töltenem pár 32bites library-t pár programhoz, ami nem gond csak érdekelne, hogy profitál-e a rendszer a nagyobb címzésből?
-
törölt tag
Olvasgatom a hozzaszolasokat a kulonbozo ablakkezelokrol, de nem sikerul dontenem, hogy melyik disztrot tegyem fel a laptopomra. i7 cpu, 8gb ram, ssd, hd3000+gt540m optimus. Valami dogos ablakkezelovel szeretnek egy rendszert. Nem bannam, ha valamennyire sporolna az aksival is. Nem varom azt, amit win alatt, de ha megkozelitene az jo volna. Amugy webszerkesztesre lenne hasznalva fokent. Van otlet jol supportalt, de latvanyos megoldasra?
-
törölt tag
Valaki próbálta már, hogy skype beszélgetés közben ír valamit? Nekem ilyenkor leáll a skype és újra el kell indítanom és csatlakozni. Van valahol valami log fájl hozzá amit lehetne ilyenkor megnézni?
-
törölt tag
Bumblebee telepitese utan feltettem a playonlinux-ot, de hianyolja a 32bites opengl drivert a 12.04 x64 ubuntun. Kulon kell valahogy feltenni?
-
törölt tag
12.04 x64-et teszek a laptopomra. Van erre optimust hasznalo nvidia driver?
-
törölt tag
Valahol olvastam, hogy az Nvidia driver-ben alapból benne van végre az Optimus támogatás linux-on. Ez valóban igaz? Ha most telepítem a 13.04-et, akkor már nem fog kelleni a Bumblebee?
-
törölt tag
válasz
lionhearted #9402 üzenetére
A gazdagépen elindítottam az OpenBox-ot. Így ment az OpenCL-t használó program, de nem értem mi volt a telepítés hibája.
-
törölt tag
OpenCL-t szeretnék feltelepíteni egy 12.04-es mini-ből kreált gépre.
Amikor fordítanám make paranccsal ez az eredmény:Mi lehet a gond?
-
törölt tag
Egy ubuntu 12.04 server kerül telepítésre és max. openbox-ot szánok rá gui-nak.
Az volna a kérdésem, hogy opencl-hez használhatom-e a tárolóban lévő fglrx-et és csak az AppSDK-t kell feltennem, vagy feltétlen kell majd az AMD oldaláról az utolsó hivatalos driver? (Nem tudom érdekes-e, de SSH-n telepítem) -
törölt tag
Akkor lehet, hogy gui-t is fel kell tennem hozzá? Egy openbox esetleg elég lehet?
Az a gondom vele, hogy SSH-n akartam állítgatni.
Próbából felteszek egy openbox-ot és azon indítom el. Hátha ...Ezen leírás szerint elméletileg megy SSH-n. Csak gondolom, hogy azért teszi fel hozzá.
-
törölt tag
Újratelepítettem, csináltam deb csomagokat a catalyst-ből, feltettem függőségekkel együtt, APP SDK is felment, cgminert lefordítottam, de ugyanaz a hiba.
./cgminer -n
[2013-04-30 10:16:49] CL Platform 0 vendor: Advanced Micro Devices, Inc.
[2013-04-30 10:16:49] CL Platform 0 name: AMD Accelerated Parallel Processing
[2013-04-30 10:16:49] CL Platform 0 version: OpenCL 1.2 AMD-APP (1113.2)
[2013-04-30 10:16:49] Error -1: Getting Device IDs (num)
[2013-04-30 10:16:49] clDevicesNum returned error, no GPUs usable
[2013-04-30 10:16:49] 0 GPU devices max detectedsudo aticonfig --lsa
* 0. 03:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
1. 04:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
2. 07:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
3. 08:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series -
törölt tag
Teljesen igazad van, de rosszat másoltam be.
sudo aticonfig --adapter=all --odgt
ERROR - X needs to be running to perform AMD Overdrive(TM) commandsroot-ként a lista rendben van:
sudo aticonfig --lsa
* 0. 03:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
1. 04:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
2. 07:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
3. 08:00.0 ATI Radeon HD 5900 SeriesEz nem tudom mennyire hasznos, de cgminer ilyen hibát ad:
./cgminer -n
Setting of real/effective user Id to 0/0 failed
libkmod: ERROR ../libkmod/libkmod-module.c:791 kmod_module_insert_module: could not find module by name='fglrx'
ERROR: could not insert 'fglrx': Function not implemented
Error! Fail to load fglrx kernel module! Maybe you can switch to root user to load kernel module directly
No protocol specified
[2013-04-30 08:47:04] CL Platform 0 vendor: Advanced Micro Devices, Inc.
[2013-04-30 08:47:04] CL Platform 0 name: AMD Accelerated Parallel Processing
[2013-04-30 08:47:04] CL Platform 0 version: OpenCL 1.2 AMD-APP (1113.2)
[2013-04-30 08:47:04] Error -1: Getting Device IDs (num)
[2013-04-30 08:47:04] clDevicesNum returned error, no GPUs usable
[2013-04-30 08:47:04] 0 GPU devices max detectedFordításnál lehet valami gondja, hogy az fglrx nincs implementálva?
Fentebb linkeltem a leírást ami alapján csináltam, annyi különbséggel, hogy Ubuntu 13.04 mini-ből indultam ki. -
törölt tag
Ubuntu 13.04 Server került a gépemre. 2db 5970 Radeon van benne, de valamiért nem mennek.
aticonfig --lsa
No protocol specified
aticonfig: This program must be run as root when no X server is activeElméletileg a legújabb driver, APP SDK telepítve vannak.
Ezt a leírást használtam hozzá. Tud valaki segíteni, hogy mi lehet a hiba? -
törölt tag
válasz
#57018880 #8688 üzenetére
Én sem vagyok, mint látod egy poweruser, de én úgy nézem itt nem telepíti csak a grub-ban állítja át az alapértelmezett kernelt. Nekem valami megoldás kellene, hogy miként tudom feltenni a kernelt. Sajnos próbáltam a 24-est feltenni, de nem indul, mert nem megy pl a LAN sem vele. Valamit lehagytam.
-
törölt tag
Vagy inkább a win-t állítod UTC-re, mert az volna a normális. Ubuntu, MacOs, BSD mind UTC-t használ, csak a redmondi helyi időt.
Csinálj egy utc.reg textfájlt a win-en és ezt tedd bele:Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation]
"RealTimeIsUniversal"=dword:00000001Szerintem Ubuntut ne bántsd, mert az jól működik alapból.
Ezután BIOS-ban beállítod az egyetemes időt, ami nyári időszámítás alapján Mo.-i helyi időt nézve -2 óra. És meg is vagy. -
törölt tag
Ubuntu 12.04 x64 mini-ből telepített rendszerem van. Az utóbbi időben rendszeresen lefagy. 3.2.0-40-generic kernel van feltéve, ezzel települt a legelején. Páran javasolták, hogy cseréljem le egy régebbi kernelre. Hogyan tudok régebbit feltenni?
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #8605 üzenetére
Nekem 3.2.0-40-generic kernelem van. Elméletileg ez rendben lenne, nem? Amúgy hogyan tudnék visszaváltani? GRUB-ot állítsam és hátha hoz egy régebbit?
update: grub csak a mostani kernelt hozza. Miniből lett telepítve és a legfrissebbet szedte csak le. Tudok tenni rá régebbit valahogy?
-
törölt tag
Ubuntu 12.04 Mini-ből telepített gépem (E-350) az utóbbi időben lefagy, csak power off/on megoldással indíthatom újra. Telepítve csak lirc, ssh, transmission, xbmc, samba van. Valahonnét meg lehetne nézni, hogy mi okozhatja a problémát? Nincs valami log ilyenkor? Bár fagyás esetén sanszos h nincs. Mégis bosszantó, hogy mi okozhatja.
-
törölt tag
OpenCL-hez AMD VGA esetén zárt drivert kell feltennem vagy simán apt-get install fglrx?
-
törölt tag
Urak. Ha ubuntu 12.04 server-re letöltöm az AMD Catalyst drivert és .run-ból telepítem, akkor kell még variálni vele valami, hogy legyen opencl a crossfire-ba kötött vga-n?
-
törölt tag
Ubuntu 12.04 x64 fut a web és fájlszerveremen. No-ip-hez szeretnék .hu, .eu domain-t társítani. Úgy hiszem ehhez egy dns telepítésre és beállításra lesz szükség az ubuntu-s szerveren. Ebben tudna valaki tanácsot adni?
-
törölt tag
Ennek a témának a telepítésében tudna valaki segíteni? (12.04.1, Unity)
-
törölt tag
válasz
lionhearted #8203 üzenetére
Helytelenul irtam le. 80MB/s-et akartam irni es gigabites az itthoni halo. Eleg nagy allomanyokat mozgatok a linux szerverrol es jo volna a gyorsabb sebesseg. Meg azert az megis csak 3 szamjegy. Neha felmegy ugyan 100MB/s kornyekere, sot picit tul is lepi, de az csak valami puffer jatek miatt van szerintem. Kabelek eleg jok. Csak erdekelne valakinek sikerul-e tobbet kihozni belole. Ha igen hogyan. Tudom h ez jo eredmeny mar igy is, csak hatha ...
-
törölt tag
lejárt a szerkesztés
Az, hogy az itthoni hálón ubuntu-win között a samba csak ~80Mb/s-el másol ramdisk-be is az a hálókártyák v. a samba limitje miatt lehet? Szeretném feltornézni 100Mb/s körüli értékre valahogy.
-
törölt tag
válasz
stopperos #8200 üzenetére
Nem tudom ennek köszönhető-e, de eddig 2x boot-olt fekete képernyővel v. karakteres móddal és nem is jött be a login, illetve 2x leállt a compiz. Valahogy nem az igazi. Megpróbálkozom a 12.04.2-vel.
Akkor első lépésként le kell szednem a telepítéskor felkerült nvidia drivert gondolom.
sudo apt-get remove --purge nvidia-* elég neki vajon?
Aztán mehet fel a current verzió az x-server függőségekkel. Ezután bumblebee. Így kell? -
törölt tag
válasz
God Vazzeg #8194 üzenetére
Egy eldugott könyvtárból előbányásztam a 12.04.1-et. Feltettem, azzal elsőre működött minden. Nem tudom mi lehet az újabb gondja, de én nem vacakolok vele
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #8192 üzenetére
De nem megy fel. Ha megkapja az x-serv függőségeket is, amit kér a current és aztán megy a bumblebee akkor meg fekete képernyő fogad indításkor. Régen nem volt ilyen. 12.04, 12.04.1 esetén. De ez a 12.04.2 feltesz alapból egy nvidia driver-t, gondolom valami opesource verziót. Azt előbb le kell pucolnom. Kezd nagyon bosszantani.
-
törölt tag
Laptopra feltettem az Ubuntu 12.04 x64-et. Rögtön felmászott valami nvidia driver, de meg se nyekken az xbmc vele. Bumblebee se megy fel.
Ezt kapom:
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
bumblebee-nvidia : Függ ettől: nvidia-current de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Reinstall és csomag frissítés előtt bumblebee és zárt driver?
-
törölt tag
Na, vegre sikerult a laptopomon minden munkahoz szukseges program linux megfelelojet megtalalnom. Egyetlen dolog maradt meg, nevezetesen a fogyasztas. Milyen lehetosegem van h kihuzza ubuntu alatt is 3-4 orat fejlesztes kozben, mint a redmondi eseteben? Egy asus k53sv az alany ssd-vel. (i7, optimus)
-
törölt tag
Hölgyek/ Urak!
Valaki ismeri közületek a VSFTP nevű programot. FTP Servernek azt használom. Szeretnék olyat csinálni vele, hogy ne csak a rendszerben lévő user-ek léphessenek be vala, hanem készíthessek afféle virtuális user-eket és bizonyos könyvtárakba irányítsam őket csatlakozás után. Lenne például egy olyan könyvtár, amibe a legtöbb user dolgozhat. Amolyan közös. Illetve némelyiknek saját használatú lenne. Megoldható ez ezzel a programmal? Ha igen, akkor pár szavas segítségnek örülnék. Előre is köszönöm.
-
törölt tag
Tudnátok olyan FTP szervert ajánlani, amivel a felhasználók létrehozásánál nem lesznek az ubuntuban uj user-ek csak login/jelszó párosok a kapcsolódáshoz?
-
törölt tag
GUI nélküli rendszerre transmission helyett tudnátok másik torrent klienst ajánlani, amit lehet webfelületen kezelni?
-
törölt tag
Van egy 1GB-os, Pentium M 1.6GHz-es laptopom, amire valamilyen Ubuntu distrot teszek fel. Milyen megoldással lehetne undervolt-ozni a CPU-t? Alapjáraton majd megzavarodik a hűtés annyira teker. Hardveresen rendben van a gép csak sajnos gyárilag elég harmatos rajta a hűtési megoldás. Win alatt bevált már ez a dolog, most szeretném ubuntun is megcsinálni a fesz. csökkentést.
-
törölt tag
Üdv!
Egy GUI nélküli Ubuntu 12.04-re szeretnék telepíteni SSH-val SubVersion szervert. Webről nem szükséges elérnem, kizárólag win alatt TortoiseSVN lenne használva. Tudna valaki segíteni a telepítésben?
Ami leírásokat találtam sajnos mindegyik más-más hibaüzenettel ért véget és nem tudtam természetesen a kliensel kapcsolódni hozzá. -
törölt tag
Üdv Hölgyek/Urak!
Nagy váltásra szántam el magam. Az itthoni gépek (laptopok) mindegyikére Ubuntu-t szándékozok telepíteni a jelenlegi win-ek helyett. Némelyikre x64 kerülne. A legtöbb gép tartalomfogyasztásra van használva (web, film, stb)
Viszont az egyik laptopomat több mindenre használom.
- webfejlesztés
- film/fotó feldolgozás
- C++ kódolás
- játék (nagyon ritkán)Az alábbi alkalmazásokat szeretném futtatni vagy ezeknek megfelelő linux programot:
- photoshop (wine alatt úgy tudom a 8-as verzió szépen megy, CS4 helyett használhatom azt)
- C++ editor/debugger/compiler
- HTML/CSS/PHP/JavaScript editor
- iTunes vagy megfelelője a netrádiókhoz
- Steam (Test Drive Unlimited 2, talán wine alatt összehozható)
- Logitech kormány a játékhoz
- Valami GUI alapú video encoder (mp4, mkv, avi, wmv [mpeg4, x264, xvid])
- gondolom Bumblebee az optimus-hozSzeretném, ha segítenétek abban, hogy milyen alternatívák lehetnek a mostani megszokottak helyett.
A 12.04 LTS x64-et gondoltam feltenni. Esetleg van valami amiért a 12.10-et lenne jobb?
A laptop amire menne: i7-2630QM, 8GB RAM, HD3000+Optimus GT540, 180GB Intel SSD
Ubuntu-ra tennék még Gnome3-at egyelőre. -
törölt tag
válasz
#40553216 #6991 üzenetére
Onnét, hogy fájlmásolásoknál állat modon teker a fej. Sajnos nem volt allokáció letöltés előtt és a darabokat külön blokkba tehette. Köszönöm, de nem kell magyarázat a fájlrendszerről. Ismerem. Egyszerűen hülyén töltődtek le a blokkok, mivel egyszerre több állomány darabjai is érkeztek allokáció nélkül, így nem sorrendben helyezkednek el.
Közben nekieresztettem az e4defrag-ot és meg is találta a torrenteket, már dolgozik rajtuk. A többi természetesen 100%-os volt rögtön.
-
törölt tag
Tudnátok ajánlani konzolból használható Defrag-ot EXT4-hez? Sajnos egy szerveren a torrent rosszul volt beállítva és rendesen darabolódtak a fájlok.
e4defrag-ról vélemény?
-
törölt tag
transmission-daemon könyvtár jog problémám van. A user a rendszerben a media nevű felhasználó.
downloads és downloads_incomplete könyvtárakba dolgozik.
Sajnos azomban nem tud menteni, mert nincs joga hozzá.
Mindkét könyvtár owner:media, group:media, 0777 joggal.
Mit kellene átállítanom, hogy működhessen? -
törölt tag
Elakadtam Samba beállításban, pici segítség kellene.
sudo smbpasswd -a peachman
Ezután kéri 2x a jelszót, de folyton Failed to add entry for user peachman. az eredmény.
Mi lehet a gond?
-
törölt tag
Üdv!
Egy másik topicban már feltettem a kérdést, de mivel ide is tartozik, tőletek is megkérdezném.
A következő helyzetre keresek megoldást.
Adva van egy lokális hálózat, ahol van egy ubuntu alapú szerver (samba, tvstream, mail, stb) és a kliensek.
Jelenleg a samba fájlszerver mindenkinek írási jogot ad a megosztáshoz.
Hogyan tudnám megoldani azt, hogy a kliensek közül pár továbbra is kapjon írási jogot, néhány kliens csak olvasási jogot, míg mások egyáltalán ne kapjanak jogot a megosztáshoz? -
törölt tag
Urak!
apt-get install build-essential git subversion pcscd pcsc-tools libccid libpcsclite-dev libcurl4-gnutls-dev libcurl4-openssl-dev libavahi-client-dev libavutil-dev libavformat-dev libssl-dev subversion
esetén
The following packages have unmet dependencies.
libcurl4-gnutls-dev : Conflicts: libcurl-dev
libcurl4-openssl-dev : Conflicts: libcurl-dev
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.az eredmény.
Mit tehetnék?
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6322 üzenetére
Köszönöm. Elméletileg van CLI-ből használható modulja. Tesztelni fogom.
-
törölt tag
Persze, lehet keresni, de ha valaki tapasztalat alapjan ajanlana egyet az sokat lendithet a dolgon. Esetleg probaltal mar valamilyet? Lehet feldobok egy ures gepre egy ubuntut+antivirust es probalgatom mielott elesben hasznalom.
Syl: na igen. ha tudnad milyen allapotu win-ekkel jonnek az ugyfelek. van olyan, amin gyakorlatilag minden linkre kattintasnal az ie-ben megnyilik egy gratisz oldal online pokerrel
Na ezektol mentenem a tobbi klienst.
-
törölt tag
Azt hittétek akkor, hogy az a hiba, hogy tele van tartalommal. Világos. Ezt csak azért írtam, h jelezzem, ezeket szeretném megvédeni. Valóban félreértelmezhető. Próbálok pontosabban fogalmazni legközelebb.
Nos, tehát a feladatom továbbra is az, hogy találjak ubuntu 12.04-re telepíthető, lehetőleg ingyenes antivírust, ami megvédi azokat a hálózaton elérhető fájlokat, amiket a samba megosztáson esetleg az antivírus nélküli windows kliensek használat közben megfertőznek.
-
törölt tag
A probléma az, hogy nem tilthatom le, mivel a ügyfelekről van szó. Írhatják is a fájlokat, amiket más ügyfelek továbbhasználnak. Részletekbe nem mennék bele, de a lényeg, hogy minden ügyfél saját laptopjával dolgozik, ami ugyebár lehet akár vírusos is. Ezért lenne jó valami védelem a kiszolgálóra.
Syl, hcl, Tamás88: ?? lemaradtam valamiről? miféle log?
-
törölt tag
válasz
Tamás88 #6298 üzenetére
Azt nem írtam, hogy megtelik
Csak konzolos lenne jó, mivel nincs rajta GUI és nem is lesz.
Illetve SSH-n kellene használnom.
Az világos, hogy nem lesz baja az ubuntunak, de összefertőzi egy idióta kliens miatt, aki nem képes telepíteni egy antivírust, az egész hálózat klienseit. Sajnos nagyrészt win-ek. -
törölt tag
Lokális hálón van egy ubuntu 12.04 gép, ami afféle NAs-ként is üzemel. Tele van tartalommal. Elképzelhető, hogy valamelyik win-es gép vírussal megfertőzhette? Van valami vírusirtó ubuntura, ami konzolból működik?
-
törölt tag
Samba-n hogyan kell beállítani, hogy egy könyvtárra kérjen jelszót?
-
törölt tag
Van egy gépem ubuntu 12.04-el, amit HTPC-nek használok. SSH-n keresztül érem el. Szeretném megoldani, hogy a dvd olvasó legyen induláskor mountolva mindig. Gondolom fstab-ot kell szerkesztenem, de nem tudom, hogy mit kellene beírnom.
-
törölt tag
Egy alabbi samba.cfg-om van:
# Global parameters
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = MEDIACENTER
server string = MEDIACENTER
security = SHARE
guest ok = no
read only = no
guest account = nobody
create mask = 777
directory mask = 777
wins support = yes
socket options = SO_KEEPALIVE TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_SNDBUF=131072 SO_RCVBUF=131072
write raw = no
read raw = no
log level = 0
[Share]
path = /home/media/share
writeable = Yes
guest ok = no
browseable = YesAzt elértem, hogy felhasználónevet és jelszót kérjen a windows a használatához, de nem tudom, hogy mit kellene megadnom.
Azt szeretném megoldani igazából, ha lehet, hogy
- legyen egy Guest könyvtár, amit bárki ír-olvas
- legyen egy privát könyvtár, amit csak jelszóval lehet írni-olvasniTisztán, guest-et már meg tudtam csinálni. Most az kellene, hogy jelszavas legyen.
-
törölt tag
...
-
törölt tag
válasz
lionhearted #5959 üzenetére
Igen, a downloads megoldott lehetne, de a tvheadend még mindig nem tudna felvenni rá műsorokat. Már beletettem egy kisebb (250GB) hdd-t és átraktam arra a /home-ot. Most szépen elvan így. Mivel notebook hdd-t találtam, legalább halkabb is
A gigabit tökéletes lenne, de a videovágó gép helyileg máshol van.
Amíg feldolgozom a videókat kivettem az 1TB-ost. Talán nem is baj, ha tele cuccal nem megy 24h-ás üzemben. -
törölt tag
válasz
lionhearted #5956 üzenetére
Ubi fut a gépen, amiben legtöbbet van a HDD. Videó és képanyagok vannak rajta. Viszont idönként vándorol egy wines gépbe videóvágásra, felirtozásra, egyéb utómunkákra. Aztán vissza. Ezért kell még az NTFS. Aztán, ha megvannak ezek a dolgok, akkor a források törölhetőek majd és a kész agyag lesz ext4-en véglegesen az ubis gépben. Amúgy az egy médiacenter, nem szerver, de másra nincs használva ezért nem tettem rá GUI-t.
-
törölt tag
Oké. A tvheadend műsort csak hts nevű user-ként tud menteni. Csak olyan könyvtárba, aminek ő a tulajdonosa. Sajnos még nem nagyon vágom az ubuntut, így lehet rosszul mondom, de chown-al kellett neki beállítanom a jogot.
Bár egyéb okok miatt elképzelhető, hogy külön lesz egy ext4 és ntfs hdd.
-
törölt tag
Segítséget kérnék. Adottak:
1. Ubuntu 12.04 (no GUI)
2. 1TB NTFS HDD tele média adatokkal
Szeretnék ubuntu alatt jogokat adni az NTFS fájlrendszeren, hogy írható legyen. Tovább bonyolítja a dolgot egy olyan program, ami saját user-t hoz magának létre és csak abba a home könyvtárba akar írni, ami a saját tulajdona.
Miként tudom a dolgot megoldani? -
törölt tag
válasz
#40553216 #5911 üzenetére
Nem pontosan ennek az oldalnak a segítségével, de azt hiszem hajnalban sikerült megoldani. Inkább csak átfutná valaki, hogy bár működőnek tűnik, de kihagytam-e valamit.
Tehát:
mkdir ~/.ssh
chmod 700 ~/.ssh
ssh-keygen -t rsa
ssh-copy-id <usernév>@<200.0.0.1>
sudo nano /etc/ssh/sshd_configitt beállítva a következők:
AuthorizedKeysFile /etc/ssh/%u/authorized_keys
PubkeyAuthentication yes
RSAAuthentication yes
PasswordAuthentication noA generált kulcs privát részéből pedig a Putty-nak csináltam kulcsot.
Belépéskor nem kér jelszót a kulcs segítségével.
Ha anélkül akarok belépni, akkor a login beírása után rögtön elutasít.
Ez így rendben működik?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AliExpress tapasztalatok
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Futás, futópályák
- Gumi és felni topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Xbox Series X|S
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest