- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Yettel topik
- Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szabonagyur #38740 üzenetére
Esetünkben jobb is, hogy nem kapkodtuk el!
Persze nem történt volna semmi a nem ehhez való driver felrakásával sem, vagyis pont az történt volna, semmi.
Csak a kíváncsiság miatt majd pár szóban elmesélhetnéd, milyen teszteléshez kell a live Linux.
-
válasz
szabonagyur #38726 üzenetére
-
válasz
szabonagyur #38716 üzenetére
& gregory91
Általában mindegy, mert a magyar oldalaikon is jó iso szokott lenni, de már az ubuntu.hu-n és a linuxmint.hu-n is voltak gázos iso-k, így alap, hogy a disztro iso-ját a disztro hivatalos oldaláról célszerű leszedni. (abból tuti nem lehet baj)
Te most épp kifogtad, hogy gond van a .hu oldalon, neked a legutóbbi gond nem is lett volna gond. Akkor az új
LTSverzió linkjére egy előző verzió akart lejönni mindenáron. (ha jól emlékszem) -
válasz
szabonagyur #38712 üzenetére
Honosított disztró oldalak kizárólag információk szerzésére és fórumozásra használhatók. Iso-kat kizárólag eredeti weboldalról töltünk le. Nem csak most, mindig!
-
válasz
oszi666 #38678 üzenetére
Ezekből az evolution csak a meghívásos dolgokban bukik el, egyébként nekem teljesen jó.
Kipróbáltam egyik emailcímmel, küldi a meghívókat. Naptár-ban az adott feladatra duplabalkatt, a bal felső ablakba beírogattam az emailcímeket, mentés és putty, már jelezte is a gmail böngészőben, hogy meghívóm érkezett. A Google Calendarba is ott a meghívás.
kb így, mint a példában:
Szóval ha csak ez hiányzott, akkor próbálgasd, mert működik.
(sose használok ilyen klienseket, szóval többet nem nagyon tudnék segíteni) Privátba ment még egy kép.
-
válasz
oszi666 #38678 üzenetére
Ez esetleg nem lenne jó az említett célra? Nem ismerem, mivel nem használok MS termékeket...
Run Office 365 Apps on Ubuntu with an Open Source Web App Wrapper
Ez nem tudom jó lenne-e céges fiókhoz: https://www.office.com/?auth=1
-
válasz
mtomi95 #38673 üzenetére
KDE-ben van gyárilag ott működik is, mindenféle trükk nélkül, de az nekem túl Windowsos kinézetű.
Na ja, a Gnome az, ami eléggé elüt a klasszikus asztal elrendezéstől. Egyébként amit még nagyon fluidúl meg lehet csinálni compizzal, az az XFCE felület! Emellett jóval pörgősebb az egész a Gnome/Unitynél.
-
-
válasz
Csontbrigád #38658 üzenetére
Igazán nincs mit!
Akkor ennek 5 év folyamatos üzem volt megírva, lehetett volna rosszabb is, szerencsére hamar ki tudtad deríteni, hogy hw kampeca a dolog.
-
válasz
Csontbrigád #38654 üzenetére
#hibakeresés[link]
Szerverhez is jók ezek.
-
válasz
Marcsello31 #38593 üzenetére
pastebin-nel rakd be az aktuális kimenetet, célszerűságből ne ide, hanem a Manjaro vagy a Kezdő Linuxos topikba! Manjaro-hoz nem sok köze van az Ubuntu topiknak.
De előbb a network állapotát mutasd meg a szakiknak:
sudo inxi -Nnxxx
-
válasz
tordaitibi #38570 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #38558 üzenetére
Oka lehet hogy kb. 3 napja lett a háttér ssd-re húzva 300GB film, egyéb?
És a mutatvány után ki is lett kapcsolva rögtön a pc.Naná! Nem értem a működését, de valami algoritmus tuti észlelte a nagy mennyiségű adatváltozást és végigscannelte a meghajtódat, épp imént olvastam egy pár éves hsz-t, ahol sok órát bíbelődött a xapian. Azért ha ez jól működik, nem szabadna neki nem idle időben szórakozni és főleg nem 100% proci pörgetéssel! Egyetlen előnye van, a hosszú CPU magas terheléssel tesztelte a hw környezetet és nem füstölt el a gép.
(ezt most viccen kívül mondom)
Ja és igazán nincs mit, jó kicsit több évre visszamenőleg végiggondolni eseteket.
mióta okostelefon van, komolyan mondom nehéz kikelni az ágyból és ülni a monitor előtt...
Ne is mondd, ezer éve nem ültem a desktop előtt, félig hanyattfekve dolgozom a notebookon. Nagyon lustulunk!
-
válasz
tordaitibi #38556 üzenetére
Ez a xapian index ugyanaz kb, mint a Windowson az indexelő szolgáltatás, szerintem sok haszna nincs, nálam 6 éve tán Debian alatt csinálta ezt a 100%-os CPU pörgetést, azóta kerülöm a xapian-t. Ezen kívül még egyszer volt 100%-os CPU pörgetés, de az a xapian-nál még specifikusabb volt. Viszont Te okosan megnézted htop-ban, mi pörget, így minden más kizárható. Tényleg semmi köze nincs ennek az apt update && upgrade-hez.
-
válasz
tordaitibi #38550 üzenetére
Super! Majd fog még ilyet csinálni a xapian, valószínűleg rengeteg indexet kellett frissítenie, vagy nem bivaly a CPU vagy sok az adat/meghajtó, amiatt csinálja ilyen sokáig. Én a helyedben leszedném a xapiant, mert egy helyen láthatod hasznát, a Synaptikban van keresőablak, ha leszeded, nem lesz. A Linux Mint-et évek óta nincs is fenn alapból ez, gondolom más indexelő service van, mert keresőm van a Synapticban. Viszont ha nem szeded le, legközelebb tudni fogod, hogy mi okozza a jelenséget.
Amúgy ja, tényleg frissítés volt, csak nem a csomagok frissítése.
Ha ez sűrűbb lesz ezután, rámegy a gatyád a fodrászra!
-
válasz
tordaitibi #38547 üzenetére
Nem is gondoltam, hogy a xapian index még default, de 99%, hogy ez pörög 100-ra, régebben gyakori gond volt ez. Egyszerűen szedd le, ha nem kell a kereső miatti fájl indexelés. Ha később mégis ragaszkodnál hozzá, az itt lévő módszerrel talán lehet hangolni a működését. Reméljük legalábbis, mivel a probléma idejéből vannak csak módszerek, úgy látszik nálad, mint minden hiba, ez is előkerült.
-
válasz
tordaitibi #38483 üzenetére
Ez a cipóképű brazil koma csak pár napot él nálam, mindig megrökönyödök, ha meglátom. Szerintem engem idegesít leginkább.
(no meg a népek is azt a régit szerették utálni)
Köszi én is és főleg covidmenteset kívánok mindenkinek!
-
-
válasz
tvamos #38413 üzenetére
Azt tudod csinálni, hogy az összes log terminal kimenetét, amiket linkeltem, berakod pastebin-be és annak a linkjeit meg ide hsz-be és valaki csak talál bennük valami értékelhetőt, mert ezeknek a fagyásoknak nyoma van.
A böngészős parancs helyett inkább ezt használd a terminalban, a pontos dátumot írd át a szükséges időintervallumra:
journalctl --since "2020-12-18 23:00:00" --until "2020-12-20 16:00:00"
de használhatod ezeket is:
journalctl -b
journalctl -b -p 3ez utóbbi csak az error-os sorokat listázza, ezt akár ide is berakhatod, de jelöld ki a szöveget és nyomj rá Programkód billentyűt.
minta
journalctl -b -p 3
-- Logs begin at Wed 2020-04-01 19:23:42 CEST, end at Mon 2020-12-21 15:11:49 CET. --
dec 19 13:49:01 MintCbeta-8570p kernel: ima: Error Communicating to TPM chip
dec 19 13:49:04 MintCbeta-8570p pulseaudio[964]: Found duplicated D-Bus path for adapter /org/bluez/hci0
dec 19 13:49:04 MintCbeta-8570p pulseaudio[964]: Found duplicated D-Bus path for device /org/bluez/hci0/dev_EC_D0_9F_2B_44_6F
dec 19 13:49:05 MintCbeta-8570p kernel: cdc_wdm 1-1.5:1.8: wdm_int_callback - 0 bytes
dec 19 13:49:05 MintCbeta-8570p kernel: cdc_wdm 1-1.5:1.5: wdm_int_callback - 0 bytes
dec 19 13:49:06 MintCbeta-8570p avahi-daemon[537]: avahi_normalize_name() failed.
dec 19 13:49:06 MintCbeta-8570p avahi-daemon[537]: avahi_key_new() failed.
dec 19 13:49:06 MintCbeta-8570p avahi-daemon[537]: avahi_normalize_name() failed.
......Samsung SSD 850 EVO egyébként igen kis eséllyel lesz hibás, a 860 EVO-val együtt a legmegbízhatóbb SSD-k.
-
válasz
tvamos #38409 üzenetére
Az gond lehet, hogy piros szöveg van a journalctlben?
Nálad ez valami hardver újraindítást emleget.....lényegében azok a sorok listázzák a hibákat, ahol az error szó is ott van, a többi vagy warn vagy más figyelmeztetés.
Elsőnek nézd meg ezzel a paranccsal az SSD smart-ot:
sudo smartctl -x /dev/sda
gnome-disk-utility is tud meghajtó tesztelést vagy a gsmartcontrol
Egyébként a 390.318 nvidia drivert kipróbáltad tegnap a tárolóból?
-
válasz
Merula Alba #38400 üzenetére
ntfsfix
Fix Windows 10 Or 8 Partition Mounted As Read-Only On Linux When Dual Booting
Az itt is említett ntfsfix-es módszert én még kipróbálnám, mielőtt format:c-t alkalmazom.
sudo ntfsfix /dev/sdXY
Ahogy olvasom, a Winnek nem tesz jót, de ha olvasható lesz a HDD, az is segíthet.
(#38399) I02S3F
tvamos ft 2012 óta használ Linuxot, nem első telepítése.
(#38404) I02S3F
Honnan kellett volna tudnod?
Az, hogy én megjegyzem a Linuxosok nickjeit 8 évre visszamenőleg, csak egy felesleges dolog, de anno hasznos volt Tg koromban.
-
válasz
Frawly #38386 üzenetére
Egyébként jól mondod, ott van az a 18.04 tárolójában is.
Meg 21.04-ig (Hirsuit) mindben.
Van, mikor tök felesleges ez az LTS szarozás és Arch azbezzeg téma. Most az volt.(#38385) Merula Alba
A gond az hogy van egy 1TB-os SSHD NTFS-re konvertálva ami eddig Win 10 alatt futott hibátlanul.
A Win lezárta, ezért nem tudod használni Linux alatt. Akik ismerik a Wint, megmondják, mit kell kikapcsolni, ha addig nem jössz rá magadtól.
-
válasz
tordaitibi #38300 üzenetére
Van a műhelyedben hegesztő dugalj?
Csak áthoztam amonnan ezt az ide jobban illeszkedő, egyébként zseniális kérdést.....
-
válasz
Steve_Brown #38229 üzenetére
Nem gondolom, hogy az SSD az elmúlt 1 hétben romlott volna el
Én sem, de valami nem OK, ebben csak ki tudunk egyezni!
Ja, ajánlott a BX500, de......amúgy ezzel kapcsolatban mindent leírtam.
De tényleg visszateszem a windowst és majd a vizsgaidőszak után nekiállok ezzel mókolni.
Most tényleg ez a legokosabb, ha végeztek veled, akkor majd visszatérsz, szerintem simán menni fog valamelyik disztró. PoP OS-t ne feledd.....
Ja és kéz/lábtörést a vizsgákra!
-
válasz
Steve_Brown #38227 üzenetére
Kedden jön a Crucial BX500 a gépbe.
brühühü.....miért mindig a leggyengébb láncszem?
És 5 évvel ezelőtt az UV400 tök jó vétel volt.
Jogos, de kb 2 éve kiderült, hogy a 400-as sorozat nagyon nem jó lett, egyébként a tied lehet akár jó is, mert azóta változtattak a belső komponenseken. BX500 egyébként totál belépő szinten ajánlott, de minimális különbséggel már van olyan, amiben van cache memória, ja és melegszik is a BX. Ugye nem kérdeztél a Milyen SSD topikban?
De egyébként jó is most ez az SSD csere, mert egy hibaforrás kizárható akkor már!
-
válasz
Steve_Brown #38225 üzenetére
Vagy arról van szó, hogy ne a vizsgaidőszak derekán próbáljam meg ezt csinálni?
Ez benne van vastagon, mert ha elkezdesz belemerülni a Linuxba, az tuti nem tesz jót a vizsgaidőszaknak. Főleg ha elkap a dolog, mert néha bele lehet merülni nagyon, ha látod, hogy lesz belőle valami.....
Tehát nem egy másik rendszert kell keresnem, ami hátha jó. Hanem kiválasztani egyet és annak a problémáját megoldani.
Na ja, nálad jelenleg a kiválasztás is fontos, mert játszani is akarsz és Ryzen VGA-d is van, gondolom emiatt akarod a friss csomagokkal operáló Manjaro-t kipróbálni! Még a PoP OS-t javasolnák erre sokan, Ubuntu alapú, de játékra is hegyezve, friss csomagokkal. De ami lényeges, hogy az alapokkal tisztában kell lenned, mert írtál olyanokat, amitől égnek áll az ember haja, például az, hogy felraktad a mesa csomagot. Ilyet nem tudsz csinálni.
Ráadásul nemcsak a megfelelő SW környezetet kell nálad kitalálni, hanem ezzel párhuzamosan a HW-eket is meg kell vizsgálgatni, mert ami jelenség Ubuntu alatt fenn állt, az lehet hardveres gond is. Kezdve az UV400-as SSD-vel, az se túl éles kés a fiókban és most finoman fogalmaztam.
Szóval oda kell koncentrálni rendesen és ez jelenleg nálad nem lenne szerencsés.
A helyedben várnék vagy csak eleve félgőzzel próbálgatnám, ismerkednék a rendszerrel, mintegy kikapcsolódásként.
-
válasz
I02S3F #38223 üzenetére
Szeritem ugyanarról beszélünk!
Persze és mindketten tudjuk, hogy néha elég nyűgös tud lenni a hibakeresés, pár napja is belinkeltem pár módszert a Kezdőbe, de inkább morgást kaptam, hogy mit képzelek én, honnan érti majd ő, mit jelent ez a sok sor a terminalban? Tipikus öntudatos túlokos hisztipicsa effekt.
Mert amúgy egy szóval nem mondtam, hogy neki kéne megfejteni azokat a terminal kimeneteket.
Fő cél, hogy megértse a Linux működését, de ne képzeljem én, hogy terminalban fog operatívkodni. Anyám borogass! Pedig eddig a csaj Linuxosok voltak a legnormálisabbak....Kollégánál jelenleg a forgok körben csukott szemmel és dobják nekem a labdákat effekt van, eredmény akkor lesz, ha szembe áll a dobóval és persze nyitott szemmel.
-
válasz
I02S3F #38219 üzenetére
Semmi bántó szándék nem volt a hsz-ben, egyszerűen az eddigiek analízisének következtetése. Pont így nincs értelme az egésznek, kolléga egy fontos dologra fókuszál most, közben felrakja Ubuntut, valami nem OK, felrakja Manjarot, valami nem OK. Ebben a helyzetben csak úgy lehet a megoldást megtalálni, ha a user ténylegesen erre tud koncentrálni.
(#38221) kisvakond111
Ha mégis nekidurálod magad a Manjaronak, a hangproblémádban a topikjában tutira segítenek, elég sokan használják már, ezernyi apróbb gondot megoldottak már, de arra készülj fel, a nincs hang, az nulla infó lesz ott is:
-
válasz
Steve_Brown #38216 üzenetére
Ha meg nem akkor az egész gép megy vissza windowsra mert nekem nincs kedvem ezzel így szarakodni.
Ha ennyi türelmed van az egészhez, már mehetsz is vissza Winre. Nincs értelme kínlódnod.
-
válasz
cappa72 #38204 üzenetére
Fura ez a VRAM kérdés, mondjuk nekem nincs sehol külön VGA-m így nagyon nem tudtam utána járni, IGP-nél meg használható a fellelhető módszer. De szerencsére a másik topikban megvolt a megoldás.
Neten tényleg nem találtam én sem, csak a glxinfo-t. Ritka, hogy valamire ne legyen 20 helyen leírva a megfelelő parancs.
-
válasz
tordaitibi #38117 üzenetére
Ha ilyen pontosan követed más fórumokon is a tevékenységemet
Látom neked is üldözési mániád van, így ugorjuk is inkább a témát. Nem olvasom magát azt a topikot se, max pár hetente benézek. Mindössze annyi történt, hogy beírtam az eszközöd megnevezését plusz a linux kifejezést* és az első három között ott volt google-ban a linuxmint.hu-s thread.
Mi a nyamvadtszar lenne olyan fontos itt bárkinek a tevékenységén, hogy én kövessem bárhol? Annyira normalitáskerülő a gondolkodásod, ne is haragudj. Ennyire ráérek szerinted vagy ennyire érdekel, máshol mivel kínlódsz? Használd a guglit néha és meg fogsz lepődni.
A blogod idiótaság volt, ott is megemlítettem, de a topikokban viszont kaptál rendes segítséget is, amit szintén az idióta blogodban kifejezetten tagadtál. Ez viszont mocsok dolog volt. Szerintem.
*tényleg az a marha, aki neked segíteni próbál.
-
válasz
I02S3F #38113 üzenetére
Csak halkan említem meg, hogy itt most nem arról esett szó, hogy olyan gépet vett a kolléga, amin nem fut jól a Linux, hanem céleszközökről esett szó, amiknél azért mondjuk ki nyíltan, 1 millióból van 5000, amin nem Linux fut valamilyen architektúrában. A Te laptop választásod itt most teljesen lényegtelen, ahogy az enyém is. Nekem a Sharp TV-m szarik együttmáködni Linux-szal és még a Linuxos fs-t is utálja, lesz*om, nem erőltetem. De nem is rakok fel csak emiatt egy undormány szemét spyOS-t. Megoldom a dolgot ezek kihagyásával. Az beteges nekem legalábbis, ha valamit nem tudunk elengedni és évekig nyekergünk, ahelyett, hogy lépnénk tovább. Ami nem megy, nem kell erőltetni. Kb 7 éve használom a desktop Linuxokat totál nokedliként és ha ennyivel a hátam mögött valamit nem tudok igen hamar megoldani, akár gyors kérdések útján is, az tovább nem is érdekel. Majd egyszer úgyis szembejön a megoldás. Vagy nem. Tibi koma pitbullozása gyakorlatilag közel értelmetlen, szerintem. De ettől ha elakad valamiben és nekem van tippem, mindig írok tippeket, hiába kiátkozott már párszor még a pokol bugyraiból is. (nincs ezzel persze egyedül)
-
válasz
tordaitibi #38109 üzenetére
OK, akkor témailag viszont különválaszthatjuk az otthoni felhasználást, amire neked is tökéletesen megfelel a Linux.
Minden más terület nekem ilyen szempontból munka, az meg nem annyira érdekel, tesóm is ezer éve használt már Linuxot, mégis sok éve Wint kénytelen használni, mert 3D renderelés spéci programjai ahhoz vannak.
Egyébként nem értem miért említed, hogy megint veszekedés lesz a vége. Megbeszéljük a dolgokat, nem értünk egyet és ennyi! Nem lesz ebből veszekedés, max elszoktál tőle, hogy nem szofisztikáltan írom le, ha valamit baromságnak tartok. Jobb szeretem, ha valaki baromnak tart, azt konkrétan le is írja, mint ha körmondatokon kéne gondolkodnom, hogy most ez leidiótázott vagy mégse!
Szóval bocsi, tudom, hogy Te nem igazán bírod a nyílt kritikát.
de nekem nem csak kamera hanem más funkció is kell, azokat meg egyik sem tudja
Néha el is csodálkozom, hogy van olyan program, aminek a funkciói neked megfelelnek!
-
válasz
tordaitibi #38105 üzenetére
Figyelj, ha egy quasi ipari céleszközre Wines kezelőprogramot ad ki a gyártó és ahhoz éppen nincs Linuxos program, ami kezeli, még nem dől össze a világ. Egyébként itt a főokosok oldalán úgy látom próbáltak téged terelgetni, de eléggé ellenálltál neki!
Épp elkezdtem keresni a régi hsz-emet, amiben zoneminder meg társai voltak, de a google kidobta nagyszerű threadeteket kimarite processzorral. Ez alapján azt mondom, hogy semmi nem lenne veszve, de látom 2018-ban félbeszakadt a szál.....de miért hagytad ott az egészet?
No mindegy, én alapvetően a Linux home user részét emlegetem itt a topikban, ha valami spéci kell munkához, ott azt kell használni, amit a gyártó ad hozzá. De minek keverjük a munkát a home felhasználással?
Szóval ami a munkámhoz kéne és használnom kell, azzal nem tudnék mit tenni, de ha valami saját dologhoz kell, tuti nem egy rühellt valamit fogok használni.
(#38104) I02S3F
Te is meg vagy lőve a nyamvadt word függéssel, ezzel se érdemes kezdeni semmit, amúgy is csak ideiglenes. Nem baj, ha nem mindenki utálja a Wint, én igen és már a Win7-nél jött ez elő, azon kívül nem ismerem a többit, nem is akarom. a 8.1 volt fenn egy HDD-n távsegítség miatt, de szenvedtem is miatta rendesen, szerencsére az össz használat, míg megvolt max 1 óra lehetett. Azóta a felhasználó sem használ Wint, mert elegem lett a távsegítségből is.
-
válasz
I02S3F #38093 üzenetére
Igen és az értelmetlenül magas CPU használat is például.
(#38094) tordaitibi
Ne érts félre, megértem ha sokan kényszerülnek a használatára, de mivel én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rühellem a Wint és látnom se kell soha, így nyomhatom simán az ilyen nagyképű okosságokat!
Bocsi. Dehogy akarom én elvenni bárkinek is a kedvét, főleg a Linuxtól nem, egyébként egyik pendrive-om nekem is NTFS, mert a nyomorult TV nem fogad el mást, a FAT32 méretkorlátos, szóval ja..... No de ismered már annyira a hozzászólásaimat, tudod, hogy kicsit végletesen szólom le, amit utálok. Azzal tisztában vagyok, ha a Te kitartásoddal sem találsz más lehetőséget, akkor valószínűleg nincs más megoldás. Én úgy dobtam a WInt anno, hogy az volt az alap, ha valami nem ment Win nélkül, nem ment, de nem a rohadék fog engem irányítani az tuti! Ugyanezt melóhelyen is meg tudtam tenni, elegem lett a WInból meg az idióta Wines kollégákból és egyszer aszondtam, hogy kész, nem ülök többször Wines gép elé. Főnököm hőbörgött, hogy hozzá tartozik a munkámhoz meg kirugat, etc...mondtam neki, hogy mutasd már meg barom, hol van az én munkakörömnél leírva, hogy köteles vagyok számítógépet használni!? Tegyük hozzá, hogy mikor odamentem, rég nem használtam otthon Wint, de mindent én mutogattam meg az idiótának így is.
Egyszóval rühellem a WInt! Ha nem Linuxos topikban lennénk, nem írnám le, de ugye.....például Wines topikot soha nem látogatok.
Tiszteletben tartom ettől függetlenül a ti elmebajotokat, hogy nem akartok elszakadni a Win-től.
-
válasz
tordaitibi #38089 üzenetére
Nem szívesen mondom, de annál ocsmányabb dolgot nehezen tudok elképzelni, hogy a Linuxom NTFS-re dolgozzon, hamarabb verem szét az összes meghajtót samukalapáccsal!
21. századi rendszer dolgozzon már modern fájlrendszerre, ha van rá mód. De ezek szerint van, aki szereti a kőkorszaki megoldásokat. Nem kötekedni akarok, csak megosztottam a véleményem erről, amit persze nem kérdeztél, tudom.
Soha sehol senkinek nem javaslom, hogy Linuxról NTFS-re dolgozzon.
-
válasz
tusi74 #38071 üzenetére
Felmerült így utólag most már benned, hogy miért nem azt telepítetted most is? Én kíváncsiságból időnként felrakom az Ubuntut, de képtelen vagyok megszokni. Az ezelőtti verzió telepítés utáni első boot után fejreállított képernyővel volt csak hajlandó megjeleníteni. Valami vicceset mindig csinált nekem is eddig, nem csak neked!
-
válasz
tusi74 #38069 üzenetére
Ha viszont jó bírja a gép a Gnome3-at, akkor legközelebb elsőre a Linux Mint Cinnamont próbákd ki, Ubuntu alapon jön ki ez is csak jó pár hétig hangolgatják a saját Xapp csomagokkal és addigra jórészt a bugokat is kihalásszák. Én 7. éve használom és nem bosszantott még semmi olyannal, amire emlékeznék.
-
válasz
tusi74 #38067 üzenetére
Kellemetlen, mikor épp a gyorsaság és kényelem ugrik az ilyen bosszantó bugokkal, de 8 éves laptopra nem is biztos, hogy az alap Ubuntut kellett volna felrakni. Ha majd még kíváncsi leszel, próbáld ki az Ubuntu Mate vagy a Linux Mint XFCE kiadásokat, régebbi gépekre talán ez jóval eredményesebb lesz. Azt sem tudom, hogy default-e már Ubuntu Gnome-nál a wayland, mert az is okozhat azon a gépen furcsaságokat. De tényleg sajnálom, hogy az első próbálkozás semmilyen szempontból nem volt szerencsés.
-
válasz
tusi74 #38064 üzenetére
Köszi, sajnos egyik sem segített, van amikor már bootolás közben elmegy alvó módba.
No az érdekes egy boot lehet, de nem ugrik be most sok okosság, elképzelhető, hogy valami bios furfang vagy hasonló lehet a háttérben vagy harver/energiagazdálkos szórakozik.
Az autojelszavas belépés is érdekes, ha az elején úgy telepítetted, hogy ne kérjen jelszót. Ezt viszont a Beállítások/Felhasználók menüben még utólag is tudod váltani autora. Vagy nem is a loginról van szó most? Indítasz valamit és akkor kéri? A Chromenál szokott ez lenni.
Arra itt egy deaktiváló módszer. Disable the keyring password fejezet.
-
-
válasz
tordaitibi #38045 üzenetére
xapian-index
mehet is a kukába! Pár éve ki is szedték az alapfelszereltségből Ubuntu/Mint-en csak sokan sivalkodtak, hogy eltűnt Synapticból a keresősáv és ezért visszakerült a xapian. Gyakorlatilag ez a kereső indexelője a csomagkezelőnek, ha nem használod a Muon-nál, akkor minek? Régebben sok eset volt, mikor felvitte a processzort 100%-ra és utána szedték ki a default csomagok közül.A VRAM foglaltságnál még én is leragadtam a foglalt mennyiségnél, de tényleg van már dinamikus is, arra nem jöttem még rá, hol látom az aktuális állását ennek.
Magát a lefoglalt mennyiséget és szerintem egy max dinamikust meg tudtam nézni az alábbi két paranccsal: (sajna az elsőhöz ezt találtam hirtelen, van rövidebb módja is)
GPU=$(lspci | grep VGA | cut -d ":" -f3);RAM=$(cardid=$(lspci | grep VGA |cut -d " " -f1);lspci -v -s $cardid | grep " prefetchable"| cut -d "=" -f2);echo $GPU $RAM
Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09) 256M]
glxinfo -B
name of display: :0
display: :0 screen: 0
direct rendering: Yes
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
Vendor: Intel Open Source Technology Center (0x8086)
Device: Mesa DRI Intel(R) HD Graphics 4000 (IVB GT2) (0x166)
Version: 20.0.8
Accelerated: yes
Video memory: 1536MB
Unified memory: yes
.....még egy
sudo lspci -v -s 00:02.0
[sudo] ubyegon jelszava:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
DeviceName: 64
Subsystem: Hewlett-Packard Company 3rd Gen Core processor Graphics Controller
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 31
Memory at d4000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at 4000 [size=64]
Expansion ROM at 000c0000 [virtual] [disabled] [size=128K]
Capabilities: [90] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
Capabilities: [d0] Power Management version 2
Capabilities: [a4] PCI Advanced Features
Kernel driver in use: i915
Kernel modules: i915 -
válasz
Marcsello31 #38046 üzenetére
Tönkre amúgy nem tudnád vágni, max ugyanígy nem tudnád visszacsinálni.
Most azon toprengek,hogy hogy csinálhatnék ubuntu szervert zajmentes gépen kisfogyasztással, a filmek tárolására letöltésére végett, amit a boxon érnék el
Ez tök jól megoldható amúgy, csak bíbelődni kell vele és eldönteni, hogy milyen megosztást válasszon hozzá az ember, samba nfs, plex kodi, anyámtyúkja.....egy ideje már én is töröm ezen a fejem, de még nulla konkrét infóval állok a dolog előtt és rohadt lusta is vagyok.
Ezek a mediaboxok tényleg kedvelhető kis ketyerék, nekem már kicsit régi, meg is van, hogyan rakjam rá a CE-t, de ahhoz képest, hogy régi, valami havc265 kódolású filmet csak erről tudtam anno lejátszani.
-
válasz
Marcsello31 #38043 üzenetére
Igazán nincs mit! Viszont ha a Linux érdekel, akkor holtvágányra kerültél, mert szerintem az arm architektúra inkább android, mint Linux, csak nem flash alapú. (nem értek hozzá amúgy)
Lényeg nem értem a beállítás menetét, a konfigolást, linuxban.
Ilyen eszközre normál architektúrájú Linuxot nem fogsz tudni felrakni.
A Unix/Linux alapok ugyanazok jórészt, de azon túl nem sok hasonlóság van. Így az alapok kezelése sem érhető el ugyanúgy, mint egy amd64 arch. Linuxnál.
Már arra is gondoltam hogy a működő coreelecnél a system fájlt letörlöm a pendriveról és helyére linuxot teszek fel hogy azt bootolja be
Ha ez így működne, ezer éve azt raktam volna az androidos box-ra én is!
-
válasz
Marcsello31 #38041 üzenetére
Megnéztem a linket, sajna a minimál angolommal sokat nem jutnál előrébb, gugli fordítóval próbálom én is ezeket értelmezni, nem mindig egyszerű, viszont a linkelt topikban célszerűbb lenne tisztázni, az adott eszközre jók-e ezek az arm Debianok és pontosan melyik verziót lehet felrakni, mert ahogy régebben nézegettem, ezekre az androidos eszközökre mind-mind külön verziók jók csak.
Egyébként a CoreElec is egy arm verziójú Linux, mint a fenti Debian arm, amit pontosan nem is látom, honnan tudnál letölteni. Nekem kicsit kínai is ez az arm telepítés SD kártyára, még nem is próbáltam soha.
itt a linux lenne érdekes, elvileg hasonló elvben működne az ubuntu is
Inkább androiddal van több hasonlóság egy arm-nél az amd64 architecturához képest.
-
válasz
Marcsello31 #38038 üzenetére
Szia! Ha tényleg használható helpet akarsz, itt kezdesz olvasgatni, keresni, kérdezni: Amlogic S905, S912 processzoros készülékek, anno ilyen CoreElec telepítési leírásokat láttam ott, de a szakik elég mélyen benne vannak a témában.
Ott találtam ezt is:
CoreElec telepítése és indítása, kiírása pendrive-ra, SD kártyára
Hátha segít valamelyik ötletem.
-
válasz
tordaitibi #38020 üzenetére
Szerintem is a bios-váltós módszer kéne a kollégának. Én ebben a témában eléggé le vagyok maradva, mivel sosincs Win-t magába foglaló multiboot-om és jó ideig még az UEFI is kerülni fog.
Linux update-nél meg az apt alapúak még mindig meggyilkolják a Manjaro GRUB-ját*, szóval én ezen a szinten ragadtam.
*persze ettől még tudom használni fallback-ban
-
válasz
tordaitibi #38017 üzenetére
Én sem vagyok okosabb, viszont a kényszer már rávitt, hogy több meghajtóra GRUB-ozzak, itt említem is éppen pár napja. (#75194)-ben látható a dolog miértje.
-
válasz
tordaitibi #38012 üzenetére
5. napja tökéletes minden boot
Én meg köszi a visszajelzést! Eszerint tényleg ez volt a hiba, az OK, hogy KDE nem csípi a lightdm-et, de annak az átkonfigolásnak meg kellett volna történnie. Nálam is ugyanez a felülírás volt és simán lefutott Cinnamon/plasma ráhúzásnál. Ahogy a threadben a kolléga is említette, nem mindegy, mely KDE csomagokat rakja fel az ember ilyenkor és ebben igaza van, anno nekem is vissza kellett szednem a kubuntu-plasma metacsomagot és így lett működőképes a dolog.
Ezt a blogkiegészítőt olvastam pár napja is, de én alapból hozzászólva is csak bánatot okoztam neked eddig, így csak bólogattam magamban. Így közzétéve az új tapasztalatok alapján a más véleményed teljesen korrekt volt!
(majdnem hozzáfűztem egy tőlem megszokott megjegyzést...de mégis kibírtam)
A kérdésre a update végén szerintem lehetetlen válaszolni, kb annyira az, mint ahogy az eddigi folyamatos anomáliákra nem nagyon volt magyarázat. (illetve volt, de ott rólad esett inkább szó)
Lényeg, hogy szerintem mindenki örül a fejleményeknek.
-
válasz
tordaitibi #37998 üzenetére
Super! És köszi, hogy leírtad mit csináltál és remélem ez a thread lezárása is lesz egyben.
Sajna sokan csak annyit írnak be, hogy megoldódott. De egy probléma felvetése így zárul korrekten. Az alapján egyébként, amit írtál, igen valószínű, hogy nem jön elő a gondod újra, ha mégis, az már fejvakarósabb lesz. De a Te eseted is jó példa arra, hogy Linux alatt mindent meg lehet oldani, nem mindig egy-két lépéssel....
Gui alól nem lehet, legalábbis én nem találtam ilyen lehetőséget,
Erre szerintem sincs GUI, de ez a parancs legalább helyrerakja a login konfigodat.
-
válasz
#63718632 #37996 üzenetére
Igen, köszi a kiegészítést, a LightDM az XFCE default és SDDM a plasma default login managere és ahogy mondod, valóban egy karakteres ablakban intéződik az átállás. Ha ez nem volt az új login manager vagy a plasma felrakásánál, akkor célszerű leszedni a LightDM-et és újratelepíteni a SDDM-et, majd elvégezni az előbbi képen látható felületen a beállítást szükségszerűen. Biztos, hogy nem történt meg helyesen a login manager váltása.
Én anno plasma csomagot raktam fel Cinnamon mellé és nem a Kubuntu-t, mivel nem akartam semmilyen KDE-s részt, csak a plasma-t és így tökéletesen lecserélődött a login manager, ilyen kb a kinézete:
A Kubuntu saját login managerét viszont nem ismerem.
-
válasz
tordaitibi #37994 üzenetére
Minden kulcstartó vagy mi a csoda, jelszótároló, a KDE Wallet is mind ki vannak kapcsolva.
Hasznos dolog ez, de nem sok köze van a jelenséghez, ott ugyanis login manager dolgozik! Mivel két felülettel dolgozik a disztró, ezek login managere okozhatja ezt az anomáliát, teljesen le kéne pucolnod az egyiket és csak a KDE login managere maradjon, ugyanis azt tudod GUI-ból konfigolni. (ha az fut persze)
Itt kéne utána körülnézned és letisztítani, amiről azt gondolod, hogy felesleges, sajna jobban nem ismerem ehhez a KDE-t, de tuti, hogy ezekből az irányokból célszerű támadnod!
Nekem egyszer Manjaro KDE-nél volt valami aktív adat az Új felhasználó résznél és az okozott talán wifi eléréssel kapcsolatos gondot....
-
válasz
Synaptic #37951 üzenetére
Szerintem alakul ez, 6 éve nulla unixos ismerettel az akkori nem ennyire felhasználóbarát disztrókkal szerinted könnyebb volt? Akkor nekem is volt olyan hardverem, amivel a legtöbb disztró nem szimpatizált, semmi gond, megyünk tovább.
Nem hinném hogy ehhez a hármashoz linux alatt , minimum programozónak+matematikusnak és atomfizikusnak is kell lennie az embernek.
Tényleg nem, ha én nulla számtech ismerettel is megoldottam.
mert tisztában vagyok mi a root felhasználó a és cpslck sincs beragadva.
Arra emlékszel, hogy telepítéskor az adataid és jelszavak megadásánál adtál-e meg külön root és user jelszót vagy bepipáltad a "használja ugyanazt" sort? Hülyén hangzik, de egy telepítésen végig lehet menni elég gyorsan next-next-finish módszerrel, mint ha Windows lenne, meg lehet kicsit lassabban, minden sort értelmezve. Később ez meghálálja majd. Itt van ez a root és user jelszó dolog is, persze több disztrónál ezt kivették a nokedli userek kezéből és csak egy jelszót kell megadniuk. Nem piszkálásképpen mondom, de az elején ugyanígy járnak azok, akik felsorolják milyen unixos meg szerverüzemeltetős előéletük van.
Mert úgy ugranak neki, hogy ez nekik ujjgyakorlat, hiszen.....ilyenkor a Linux tanít. Ez van.
Fog ez menni.
kerüli minden olyan ember aki ragaszkodik a feltelepítem és működik dolgokhoz.
Vicces, de igen sok telepítésen túl vagyok már, feltelepítem és működik. Ennyit számítana az, hogy nulláról indul az ember és így is áll a dolgokhoz? Egy modern desktop Linux már-már tökéletes, annyi baja persze van, hogy qrvára nem Windows és nem szerverOS. Nagyon nem az.
-
válasz
Synaptic #37945 üzenetére
Ja most Manjaro van éppen terítéken, no akkor a PPA-kat felejtsd is el (az csak Ubuntu alapúakhoz jó). Viszont még lehet, hogy csak a hivatalos oldalon van fenn a 455.28. az Arch package keresője is oda hivatkozik. Akkor viszont ilyenkor onnan is felrakhatod.
Hogy jó/jobb lesz-e.....majd kiderül.
-
válasz
Synaptic #37941 üzenetére
de az sem állapot hogy mikor játszani támad kedvem akkor felrakom a drivert , ha filmet nézek vagy csak simán olvasgatok akkor meg leszedem
Régebben pont erre volt a switchero nevű app, ami a panelon egy kattal átkapcsolt. Nem tudom, most van-e még vagy helyette valami....Ez marhaság, ez a hybridekre volt/van, bocsi.
Driverek ügyében meg az van, amit lev258 kolléga említ.
-
válasz
Synaptic #37910 üzenetére
Ezek a gép hw/sw-es adatai, a kimazsolázás helyett kijelölés és
Programkód
gomb megnyomása hasznosabb lett volna.Gondolom látod az én TB-számos kimenetemet és a tiedet is. De azt is látod mennyivel több hasznos adat van ezekben, mint amit először felraktál?
Ha akarsz kísérletezni:
nvidia-graphics-drivers-455
Mesa 20.3
-
válasz
Synaptic #37908 üzenetére
Super infók.
Bár az
inxi -Fxxx
terminal kimenet enyhén hasznosabb rendszerinfókat ad.például
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: MintCbeta-8570p Kernel: 5.4.0-42-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 9.3.0 Desktop: Cinnamon 4.6.7 wm: muffin 4.6.3
dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Mint 20 Ulyana base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <superuser/root required> Chassis: type: 10
serial: <superuser/root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <superuser/root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 42.4 Wh condition: 42.4/42.4 Wh (100%) volts: 12.5/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
status: Full
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 4096 KiB
flags: avx lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23147
Speed: 1295 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1531 2: 1588
3: 1321 4: 1628
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4000 (IVB GT2)
v: 4.2 Mesa 20.0.8 compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
chip ID: 8086:1e20
Sound Server: ALSA v: k5.4.0-42-generic
Network:
Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network vendor: Hewlett-Packard
driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1502
IF: enp0s25 state: down mac: 88:51:fb:c6:eb:de
Device-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi v: kernel
port: 4040 bus ID: 24:00.0 chip ID: 8086:422b
IF: wlo1 state: up mac: 24:77:03:ec:d6:00
IF-ID-1: wwan0 state: down mac: 66:cd:8b:88:e8:f1
Drives:
Local Storage: total: 465.76 GiB used: 203.54 GiB (43.7%)
ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WDS500G2B0A-00SM50
size: 465.76 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: 194598803518 rev: 30WD
scheme: MBR
Partition:
ID-1: / size: 21.53 GiB used: 14.93 GiB (69.3%) fs: ext4 dev: /dev/sda8
Sensors:
System Temperatures: cpu: 63.0 C mobo: 0.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 233 Uptime: 5h 10m Memory: 11.57 GiB used: 2.71 GiB (23.5%)
Init: systemd v: 245 runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 alt: 9 Shell: bash
v: 5.0.17 running in: gnome-terminal inxi: 3.0.38 -
Egy dual Linux boot még mindig jobb, mint egy Win.
Lehet amúgy, hogy Mint alatt nem annyira friss a kernel, mesa, etc., mint Manjaro alatt, PPA-ból is próbálhatsz felrakni frissebbet, ha még kísérletezős kedved van. Ja meg a driver is frissebb Manjaro alatt, bát Kubuntu-nál se a legfrissebb csomagok vannak, de a 20.10 miatt lehet, hogy már igen.
-
válasz
Synaptic #37902 üzenetére
Nagyon faja! Akkor viszont tényleg a KDE-vel van a gubanc, lehet az is, hogy a kompozitor-t kellett volna állítgatni. Mivel nem nagyon ismerem a KDE-t, nekem is okozott már meglepetést a kompozitora!
Most Mint van fent , nézem a House sokadik évadát , nyitogatok-csukogatok és nem akad. Bódottság
Hát ugye a Mint az Mint.
Legalábbis a Cinnamon felületen eleve beépített kompozitor van, most ugyan van egyetlen kapcsolója, eddig még ez sem volt, de nekem ez 6 éve nem okozott kompozitálással kapcsolatos gondokat.
-
válasz
Synaptic #37875 üzenetére
Látom gyökeret ver itt a kérdésed, nincs nVidia ill semmilyen VGA-m, de pár dolgot meg kell tenned, hogy akinek van, lássa a problémádat! Célszerű lenne pastebin-t használnod a kimenetekhez és annak a linkjét/linkjeit ide beraknod!
1.
VLC-t indítsd terminalból egy problémás mediafájl-lal, a terminal ki fog írni mindent, valószínűleg a hibát is.
2.
Ellenőrizni kell, milyen vdpau csomagok vannak fenn, kb itt a képen láthatóak.
3.vdpauinfo
kimenet is lényeges lenne. (vdpauinfo-t fel kell hozzá telepítened)
4.
ezeknek a parancsoknak a kimenetei is kellenek, amit itt felsoroltam.Ha ezek megvannak, lehet továbblépni és így már hátha valakinek lesz használható tippje is.
Ja és a legelső, hogy a tárolóból tedd fel a zárt nvidia drivert! Azzal célszerű végigmenni a folyamaton először. Amíg ezek nincsenek meg, nem is említem a 3. fontosat, a kompozitort! (lehet, hogy az default jól van egyébként)
Ha ez így egyszerre sok, csinálhatod lépésenként is.
-
Egyébként meg a sudoers-ben benne vannak a path-ok szóval akár működhetne is ha a ddcontrol ott van valamelyikben
Na látod, ez elkerülte a figyelmem, bár nem ismerem, mi az amit a kolléga próbál passw-mentesíteni, de lehet, hogy más helyen található....tényleg csak tippelni próbáltam, mert nem használok ilyen úri huncutságokat.
-
Én is ezt vettem ki a leírásokból, csak ugye az ALL az mindenre engedi, emiatt célszerű csak azt megadni, amit jelszó nélkül szeretnénk használni, de ilyen esetekben ez elérési úttal kell, hogy működjön, ahogy nálad is. De egyébként logikus is, hogy egy program neve nem elegendő ilyen esetekben, nem tud vele mit kezdeni a visudo. Nálad másképpen van megoldva, de ott is meg kellett adni az elérési utat egy másik sorban.
-
válasz
tordaitibi #37881 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #37861 üzenetére
Nincs nekem veled semmi bajom, csak a blogoddal történő tobzódásod után nem értem, mit keresel itt? Ott leírtad egyébként, hogy ezekben a topikokban annyira nem segítőkészek az emberek, hogy 2 éve nem is jársz ide, holott csak a Manjaro topikban 100 hsz helpet kaptál és a blog előtti hetekben is írtál oda. Szóval a blogoddal arculköpöd az itteni Linuxos segítők nagyrészét, mint ha ők tehetnének a folyamatos bénázásaidról és mellesleg azzal a 2 évvel még igazat se mondtál. Miért írsz olyan blogot, amit azok is olvasnak, akik tudják, hogy tele van hamis állításokkal?
Az sem zavar, hogy szinte mindenki egyetértett, hogy használj inkább Wint és húzz el a Linuxból, ha csak szidalmazni tudod, még fizették is volna a licenszdíjat.
Engem rohadtul nem érdekel hány helyen írogatsz még, csak a Linuxos topikokkal foglalkozom és ott kifejezetten bosszant, ha megjelensz, a leírt okok miatt. A saját segítő hozzászólásaimat sem felhánytorgattam, csak jeleztem vele, hogyan állsz a segítőkhöz és magához a Linuxhoz, értem én, hogy semmi nem úgy jön össze, ahogyan megálmodod, de erről nem mások és nem a Linux tehet. Én csak örülök, ha bárkinek valamiben segítek, mert minden hsz-em megírása előtt utána nézek a dolognak és ezáltal tanulok egy csomó olyan dolgot, ami bővíti a tudásszintemet, ki tudja mikor kell olyan disztrót használnom, ami nem nagymama-disztró....ezért írtam még akkor is neked, amikor már elküldtél többször is melegebb éghajlatra.
Ezekkel a magánéletre célzó megjegyzéseiddel nem foglalkozom, magadat minősíted vele.
Az IQ-m meg fene tudja mennyi, de 70 alatti értékkel már önálló mondatokat nem képes megfogalmazni a delikvens, szóval biztosan nem 19. A hülye listáddal meg ne fárassz, annyira nincs sok szabadidőm.
Egyszóval újra leírom, hogy nem beléd kötöttem, főleg nem személyes jellegű tetüsködéssel, hanem a közösség elleni negatív tobzódásoddal nem tudok megbékélni. Szóval valóban felesleges volt ide bármit írnod.
-
válasz
Synaptic #37851 üzenetére
Az gond, hogy sokezer app van? Nehéz rátalálni, az igaz, de ha ismered a Windowsos programot és beírod ide, feldob csomó alternatívát.
Cinnamonnál ott van az alap fájlkezelőben a NAS, csak be kell írni az azonosítókat, bár írták, hogy csak azonos hálózaton működik, én még nem próbáltam, van saját filemanagere böngészőben.
nVidiát nem ismerem, de azt azzal a verzióval tudod csak használni, amit ahhoz ajánlanak. Se régebbivel, se újabbal nem megy. Az egérgörgetés az ilyen, kell a konfigolásához külön kis appot feltenni.
Úgy néz ki a Linux egyébként, hogy vannak desktop Linuxok, amiket átlag user felrak és használ, ezek jórészéhez nem nagyon kell hozzá sem nyúlni, például ilyen a Mint Cinnamon.
Akinek nem elég egy fullos desktop Linux, az viszont bizony arra kényszerül, hogy elkezdjen megoldásokat keresni, viszont gyakorlatilag szinte mindent meg lehet oldani.
Szóval mindenki megtalálja a neki megfelelőt, a baj akkor van, ha valakinek spécibb dolgok kellenek és elvárja a home usereknek készült disztrótól, hogy minden pikkpakk működjön, ahogy azt Windowson megszokta. Nem fog, a Linux nem erről szól és ilyenkor kezdik el a Winesek szidni, hogy ez szar. Nem, ez pont így jó, minden home usereknek összerakott nagymama disztró csak egy plusz, hogy az is használhassa, aki totál nokedli hozzá. Sokan felrakják böngészőt használó nagyszülőknek ás ők gond nélkül használják.
A Linux nem Windows. Ez a mondat bár rövid, nagyon jól leképezi a lényeget, de ezt előbb-utóbb mindenki megérti. Másik közhely, hogy egyáltalán nincs ingyen a Linux, az időddel fizetsz érte.
-
válasz
#63718632 #37856 üzenetére
Persze, hogy nem, ezzel csak párhuzamra akartam rávilágítani, hogy áll a kolléga a Linuxhoz, amiket leír a blogjában és amit most itt:
Hónapok óta békésen együttélek egy XUbuntuval amit hülyére hekkeltem, gyilkolom, direkt szadizom, ráhúztam egy teljes KDE Plasmát és hibátlanul teljesít
Kifejezetten káros volt az a blog, mert sokakat elriaszthat, ahogy a kolléga végigsorolta, milyen szörnyűségekkel kell ott szembesülni a usernek, de ha ő ezt imádja csinálni, akkor miért kellett azt ott úgy előadni? No mindegy, látom nem ment át a lényeg. Felőlem azt használ mindenki, amit akar, csak akkor ne szarozza blogban.
-
-
válasz
#63718632 #37852 üzenetére
Dehogy bántom én, inkább finom vagyok vele, mióta azt mondta, hogy én nem segítek neki csak más, kizárólag b*sztatom és elüldözöm. No ehhez azért pofa kell, mert szerintem aki igényli, még ő is anno, annak kisebb novellányi hsz-t összeírogatok kib*szásként. Neki is írtam jópár hsz-t, még Manjaron is, pedig azt nem igazán ismerem. Egy dolog, hogy nem bírja a stílusomat, de attól még ilyet állítani.....a blogját meg sokan olvasták, egyszerűen az abban leírtak alapján nem értem, mit keres a Linux-ban még? Bőven leírta milyen szar.
(egyébként sem ilyen nálam a bántás, sokkal mocsokabb szoktam lenni olykor)
-
válasz
Frawly #37849 üzenetére
Már amennyire kikapcsolható, mivel éppen itt esett szó róla, hogy annyira nem eccerű ez sem.
Remélem Linuxhater ft majd segít a kérdezőnek, ha neki annyira pikkpakk megy ez. Én is próbáltam persze, de hol vagyok én attól az elmélyült tudástól, amit tordaitibi ft képvisel, főleg a nagyszerű blogja alapján.A keyringek feleslegességével abszolút egyetértek, mióta Linuxot használok, nem volt rá szükségem, bár engem nem nagyon zavart, mert Chrome-ot csak órákra tettem fel eddig, ill nem használom, csak igen ritkán. Ahogy említed, mindenki használ vagy jelszókezelőt vagy a böngésző saját profilmentését, sync-jét. Valóban zavaró tud lenni ez a dolog. Egyébként a Mint alatt már kikapcsolásra került a Timeshift tolakodása telepítéskor. Van, de csak ha kell, akkor használod, igaz az előző verziónál is sokan csak félreértették, hogy azt kell is használni.
Ebből is látszik, hogy azért figyelnek valamelyest a felhasználói visszajelzésekre, legalábbis Mint-nél, de a Seahorse valahogy benn marad.tordaitibi kolléga, miért gyilkolod magad még mindig ezzel a galád Linux-szal? Ha nem windiszkrét nagyon a kérdésem.....csak a topikod miatt kérdezem, mert ott érződött, hogy rettentően fáj neked, hogy Linuxot akarsz használni.
-
válasz
v.attis #37817 üzenetére
Még az sem kell, grafikus felületen 5 kattintás a beállításokban.
Ez is igaz, bár én sose használtam még, mivel minden felületen más ennek az app-ja, az FSTAB szerkesztés meg univerzális és sokat hopperkedtem a kezdetekkor, nekem csak olyan módszer volt jó, amit mindenütt alkalmazhatok. Ja és az FSTAB fájl olyan, hogy kimásoltam egy jót és ugyanazt berakhattam bármely disztróba utána.
Lassan mindenre rájövök ami nekem kell, addig még párszor meghülyítem a rendszert.
Abszolút tökéletes, csak így ismerhető meg a rendszer, sokat bíbelődsz vele, kísérletezgetsz, ez mind-mind megtérül hamar. Ennek pont így kell történnie.
-
válasz
v.attis #37815 üzenetére
Ja csak ideiglenesen használod a külső meghajtót, azzal viszont nem is kell foglalkoznod, minden DE-n automatikusan csatlakozik, de ha nem tenné, akkor is megjelenik a fájlkezelőben, ahol kattintással csatolódik. Vannak disztrók, ahol jelszót kér ilyenkor, bár ez inkább Debianra jellemző.
Egyébként KDE-ben utólag is könnyen tudom automatikus csatolásra beállítani az adat partíciót
Persze, az FSTAB-ban bármikor felcsatolhatod.
-
válasz
v.attis #37812 üzenetére
Nemrég olvastam valahol, hogy a gdrive sync-je amúgy is elég lassú és ha erre jön még az NTFS....
Ha külső meghajtót használsz, ugyanúgy a szokott helyekre csatolhatod, az /mnt és /media régen volt elmagyarázva csak, hogy ide ezeket kell, oda azokat. Mint mikor a spájzban a krumpli a zöld kosárba, hagyma a pirosba.
-
válasz
v.attis #37807 üzenetére
Super! Valóban, a késleltetés is fontos ezeknél, ami egyből netre cuppanna. Az NTFS lassulása ilyenkor nem egyértelműen behatárolható, alapból lassú vele a dolog, lehet az is, ha más is használja azonos időben a CPU-t, akkor még lassabb lesz, mert nagyon processzor igényes sajnos. Anno első dolgom volt szabadulni az NTFS-től.
Szóval nem az SSD-n múlik a lassúság.
-
válasz
v.attis #37802 üzenetére
gnome keyring/seahorse inaktiválás módszerek
Autoindításokat én csak nokedli szinten csináltam még, de szerintem itt jól leírják, gondolom .desktop fájlt nem készítettél, amit be kellene rakni autoindításba, ide hiába is rakod be az .sh-t. De majd hozzáértők kijavítanak, ha nem így van, addig is nézd meg a linkelt írást:
Folyamatok automatikus indítása
másik
How to Auto Execute Commands/Scripts During Reboot or Startup -
válasz
v.attis #37791 üzenetére
KDE Wallet is olyan, mint a többi keyring app, de szerintem nem elég ha kikapcsolod a Rendszerbeállítások-ban a Jelszótároló engedélyezése opciónál, hanem az ugyanitt elindítható (jobb alsó sarok) Jelszókezelőben törölni kell magát a tárolót! Egyébként nem ismerem ezeket a keyring managereket, de a Chrome-nál más rendszereken is csinálja, amit említesz. Cinnamonon a Seahorse-ban is tárolót kell törölni, az a legegyszerűbb.
Másik kérdésedre: én a kezdetektől külön partíciót használok, így akárhány disztró lehet fenn egyszerre is akár, azt csatolom FSTAB-ban, de lehet akár esetileg is csatolni. A rendszer /home-ban lévő mappák meg jók az ideiglenes dolgoknak. Több meghajtó esetén célszerű akár külön meghajtóra tenni egy ilyen Adatok nevű particiót.
-
válasz
v.attis #37773 üzenetére
Mint Cinnamon első látásra nagyon nem tetszett
Ja, ez mindig előj9n, hogy a default állapot kinézete nem tetszik elsőre, egyébként halál könnyen teljesen testre szabható, kinézetre meg formailag is. Ráadásul nagyon hasonlít a KDE-hez, annyi a különbség, hogy nem annyira szénné konfigolható a felület és 50* egyszerűbb beállítgatni.
Kicsit nehezebb volt a wifit és nyomtatót beizzítani
Ezt előre nem akartam említeni, nehogy elriasszon, úgyis csak egyszer kell megcsinálni.
Manjaro-n nem lehet úgy beállítani a panelt (tálca), mint a windowsban és a kubuntuban is van?
Még mindig keveredés van benned, sem a Manjaro-t sem a Kubuntu-t nem lehet állítgatni, az asztali felületet lehet testre szabni, az meg mindkettőnél ugyanaz, legfeljebb a disztró összegyúrói másképp konfogolják a default állapotot. Szóval itt is ugyanazokat be tudod állítani majd, csak ugye KDE-ről van szó, így ez időbe telik. Nekem most csak Mint Cinnamon plasma van fenn valahol, abból sok minden hiányzik. Nem egyszerű a Rendszerbeállítások a Plasma-ban, szóval próbálgasd csak, amíg valaki nem tud ebben tippet adni. Az is lehet, hogy valami applet-et kel hozzáadni a panelhez.
-
válasz
v.attis #37770 üzenetére
Ha az eddig megismert Ubuntu alapokat nem akarod veszni hagyni, akkor Linux Mint Cinanmon, próbáltad már, de ez kb a képen látott rántott hús esete, ugorj neki még egyszer. Debian/Ubuntu alapon messze a leghasználhatóbb disztró. ha viszont a KDE vonalat akarod vinni, akkor a Manjaro KDE, amit ki kéne próbálnod. Kubuntut engedd el, ezek szerint elég bugos.
Manjaro teljesen más alapokon működik, de még annyira az elején vagy az apt csomagkezelésnek, hogy számodra nem lesz zavaró egy rolling rendszer.
A nagy közösségi háttér az Ubuntu alaphoz kötődik, 99%-ban független attól, milyen DE-et használsz és ugyanúgy hasznosítható minden Ubuntu alapú disztrón, főleg az alaprendszer tekintetében. A DE-ek sajátosságait egy már működő rendszeren könnyű megismerni és kiaknázni.
-
válasz
Frawly #37672 üzenetére
Az A10 le tudja játszani.
Igazad lehet, mert úgy rémlik anno FHD-nél nagyobb felbontást is simán vitt. 2160 volt talán, de 4K is rémlik. Tényleg megnézem holnap. Mondjuk az A10 még egész erős a régi APU-k között, gondolom.
Minden nagyobb lejátszó tud már feliratot megjeleníteni, stream alatt is, ki-be kapcsolhatóan.
Persze, de valami online feltöltőoldalra raktam be és aki nézte máshol, valamiért nem jelent meg neki a felirat. Egy ilyen sorozat volt, más esetekben nem volt ilyen gond Én meg nem néztem még akkor soha ilyen stream módszerrel felrakott filmeket, szóval egyszerűbb volt ez a megoldás. Meg igazából érdekelt, hogyan, mekkora méretben konvertálgat a ffmpeg. Ha már belekezdtem, legalább valami érdekeljen a dologban.
Amúgy az ilyen fenti kínlódások sarkalltak arra, hogy qrva gyorsan vegyek egy NAS-t.
-
válasz
Frawly #37670 üzenetére
Ezt a 4K kicsit furcsállottam, hogy régi hw-ek is csak úgy lejátsszák, de majd megpróbálom a desktopon az A10 5800K-t beüzemelni, ha hazamegyek, hogy az mit szól hozzá.
Feliratégetés az szerencsére egy-két alkalom volt, nem nekem kellett, de valahogy gyorsan meg kellett oldani, hogy felrakjak egy filmet stream-be és más ötletem nem volt. Arra viszont jó volt, hogy elkonvertálgattam az ffmpeg-gel kicsit.
Egyébként rühelltem régen is az égetett feliratot.
-
válasz
Frawly #37662 üzenetére
12 giga RAM-os csodáján inkább marad a Cinnamonba integrált GUI megoldásnál, mert az neki mennyivel kényelmesebb. Igen, kényelmesebbnek tűnhet, addig, amíg csak egy-két fájlt kell így feldolgozni,
Te agylágyulásban szenvedsz?
Meg is magyaráztad, miért kényelmesebb, ha csak pár fájlnál kell megcsinálni valamit. Anno srt-t kellett égetnem pár filmre, pár órát beleöltem, mire sikerült cli-sen. Ha lett volna GUI-s módszer, pár kattintással megcsinálom azon. Mi ezen a nehezen felfogható? Ki az a marha, aki ilyen esetben is szenved órákat, amikor a gépe bírja a pár kattintásos módszert is?
(#37666) cappa72
Jajjjjj
(#37667) Dave™
Értem, akkor sorry, én követtem amúgy, de mégis a 4K maradt meg bennem. Többnyire próbálom Frawly komát követni, most nem nagyon sikerült.
FHD-vel nekem sem szokott gond lenni egyik öreg gépemen sem.
-
Egy ideje csak pislogok itt, lehet jobb lenne konkrét felbontásokat írnotok, mert most FHD lejátszásról jönnek a hsz-ek, de eddig 4K-ról volt szó. Azért van közöttük némi különbség.
-
válasz
lev258 #37584 üzenetére
Igen, én is kernelcserét olvasok megoldásnak mindenütt, most pont nem gondoltam, hogy ezeknek a kártyáknak még nem elég friss, ami a tárolókban található. Annyira nem új eszközök ezek, de úgy látszik mégis. Eszerint a PRO driver csak emiatt volt hasznos a kollégánál, most már értem, köszi.
(#37583) duo
Akkor hamar válts, mert rohadt gyorsan felejtek és már szinte csak Mint-es tapasztalatokkal rendelkezem.
Meg régi Debianossal kicsit, remélem ott azért akkora változások nincsenek, mint Ubuntunál. Ez a snap-ra épülés elég katasztrófa szerintem, főleg azoknak, akik megszokták a normál csomagkezelést.
(#37582) nagyfejü
Eszerint GUI-s módszerrel is megoldottad! Super.
Gyanítom olyan program is futhatott, ami az apt rendszert használta, hirtelen erre tudok gondolni. Azért a Nano használatát is mentsd el, mert még jól jöhet, ha a GUI-s módszer nem működik Pár éve volt ilyen, mikor a grafikus sudo-kat kivették a rendszerből, ha jól emlékszem.
-
válasz
Tutu7030 #37574 üzenetére
Érdekes, nem nagyon jellemző, hogy fel kéne rakni a PRO drivert, de ezek szerint Ryzen 5-nél mégis hasznos lehet, mondjuk ez az APU-s megoldás is más ám, mint a discrete VGA. De az is igaz, hogy ennél írja a AMD weboldala is, hogy
AMDGPU All-Open and AMDGPU-Pro Driver
.Jó tudni, köszi, hogy írtad, előbb-utóbb ilyen CPU-t akarok venni vagy 3200G-t, a kérdés csak az, hogy Snap/Ubuntu 20.04 alappal hogyan működik, mert drivert csak 18.04-hez talált a kereső.
Ahogy látom, itt is fix patch kellett a normál működéséhez.
-
válasz
nagyfejü #37578 üzenetére
Nyitsz egy terminalt, beírod a
sudo nano /etc/apt/sources.list
sort és a megnyíló karakteres szövegszerkesztőben szerkeszted a szöveget, majd az átírtakat mented és bezárod:Ctrl+O majd Ctrl+X
(most másoltam ki egy hsz-ből, természetesen a sudo nano után a megfelelő fájlt kell beírnod)
A szövegszerkesztés parancsai az általánosan használt parancsok, de itt #A Nano használata magyar nyelven: A Nano kezdő útmutatója, a Linux Command-Line Text Editor
Ahogy elhangzott imént, csak akkor szerkessz config és más rendszerfájlokat, ha biztos vagy benne, hogy tudod, mit csinálsz! Lehet persze javítani ezeket akkor is, ha nem bootol a rendszered, de jobb ezt elkerülni, mivel ez többnyire pánikot okoz a kezdő usernek!
-
válasz
Sub-ZeRo #37570 üzenetére
Az Ubuntu vonallal amúgy tökéletesen belőtted, mi neked a legegyszerűbb, ezekből meg a leghasználhatóbb minden téren(drivere, alapprogramok, kezelhetőség) valóban a Mint.
Azt nehéz megtippelni, mi miatt fagyott nálad az Ubuntu, az alaprendszer miatt tuti nem. A mai Ubuntu sajna Snapuntu lett, így sokaknak felejtős lett emiatt. gyakorlatilag ha nálad működik az eOS, akkor erre a felhasználási profilra bőven jó lesz.Mondjuk játszani sem játszok rajta, bár az Old Blood talán linux alatt van, az max grafon ment driver nélkül is. Vagyis ami volt fent.
Ez a Wines driverigény még mindig benned van kicsit!
Van driver, csak nem neked kell felraknod, ideális esetben semmit nem kell csinálnod, csak felrakni a rendszert és minden hw-hez fenn van a driver. Wifidriver szokott notebookoknál kivétel lenni néhány esetben, meg persze a nem alap hw-ek driverei. De például a HP Elitebook 8xxx sorozatra csak felraktam a Mint Cinnamont és használni kellett. Debian/Ubuntu vonalon, de most erről van szó amúgy is.
Terminalt ezekhez nem is igazán kell használni, gondolom az eOS-nak is van valamilyen GUI-s Szoftverboltja meg Rendszerbeállítások. Egyébként néhány alap terminal parancs ismerete csak jól jöhet.
-
válasz
Sub-ZeRo #37567 üzenetére
De miért Elementary OS? Ne mondd azt, hogy megtetszett a kinézete, mert menten kivetem magam az ablakon.
Ubuntuhoz képest egy minimál felszereltséggel bíró cuki kinézetű disztró, nem könnyen lehet rá más programokat feltenni, ha jól tudom. Nem ismerem, de nagyon nem is használja innen senki.
A gépedhez Ubuntu alapon sem kéne drivereket telepíteni szerintem. Vagy valami nem működött megfelelően? Mert VGA-nál ez nem a driver hiányát jelenti, hanem 1000 más oka lehet.
nVidia az, ahol gyári drivereket érdemes sok esetben feltenni a nyílt driver helyett. AMD, Intel nem ilyen, ezeknél van a nyílt driver és az gyakorlatilag jó is. De ezek a nyílt driverek már telepítés/első boot után használatban vannak. -
válasz
Sub-ZeRo #37565 üzenetére
Aham tényleg van itt ilyen
*egyben a PRO meg a sima AMDGPU Pro drivercsomag,ezt még nem is láttam, mondjuk nem is kerestem célzottan. De lényegében, ahogy lev258 említette, neked nem kell ez, mert kerneldriver-ként már ott van a rendszeredben. Gondolom a kernel is elég friss, hogy működjön minden. Annyira már a Ryzen 5 sem új*A fájlnév alapján az a driver a PRO verzió.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Hardcore pizza és kenyér topik
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Lopakodva befutott a Radeon RX 9060
- Kés topik
- Star Trek
- OLED TV topic
- PlayStation 4
- Tőzsde és gazdaság
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- LG 49SE3KE-B 49" Full HD LED monitor
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3026, 91% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest