- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
St3ven #23042 üzenetére
Elég merésznek tűnik a dolog.
Nem használja már azokat semmi, nyugodtan töröld le.
Lehet, hogy egy darabig el fog tartani, mire mindent leszedi, mert külön-külön lefuttatja a szükséges dolgokat a Linux ehhez, emiatt ne aggódj!
Máskor ne rakd tele kernelekkel a géped!Az a 2. link csak a tanulás miatt került fel, egyszer hasznos lehet még a többi része is, nem csak az a két parancs, amit használtál!
-
válasz
St3ven #23034 üzenetére
Ezeket tanulmányozd, de a két fontos parancs valóban a
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get cleanBleachbit veszélyes is lehet. Ha túl sok régebbi kerneled van fenn, azt is ki kell takarítani, Synapticban megtalálod őket, Ubuntun nem tudom pontosan, hogyan lehet gui-s módszerrel csinálni, mint a Mint-nél itt:
Ha nincs külön /home partíciód, akkor azt is nézd át, lehet, hogy tele van mindenféle felesleges dologgal, amit törölhetsz.
A Baobab (Lemezhasználat-elemző) programmmal meg tudod nézni a meghajtók/mappák helyfoglalás, könnyebb rátalálni, hol a bibi! -
válasz
Mtbsrác #23017 üzenetére
Most nem ugrik be, mit jelentenek ezek az oszlopok, de szerintem elég, ha csak a valós memória használatot nézegeted.
Amit látsz, az nem a valós virtuális memória. Nekem itt a swap:
Mint látod, épp nincs swap és most nézd meg ezt a képet
Ha nem akarod, hogy ez a dolog idegesítsen akkor vedd ki a beállításokból a virtuális memória sort és csak a valós memória használatot fogja mutatni!
szerkesztés/beállítások/folyamatok
-
válasz
Neil Watts #23004 üzenetére
-
válasz
Neil Watts #23014 üzenetére
Teljesen jó ez az irányvonal
, remélem mások is tudnak hasznos ötleteket hozzátenni, mert jó lenne egy valóban használható összefoglaló! Adtál munkát rendesen a fő TG-nek, én az SSD-s témákat vállalom és természetesen minden segítséget megadok az érdemi munkához is lev258 TG fórumtársnak! Kendek fórumtárs komoly tudása is hasznos lenne offenzíva helyett.
Most már lehet építeni az Összefoglaló-t.
A Mint topik mintájára lehetne akár linkesítve is, mivel az anyafórumon elvileg minden megvan, csak a szükséges témákat kéne összeválogatni. A Mint-nél működött, bár az a fórum még nem teljes és néha az az érzésem, hogy az anyatopikok nem annyira szeretnek minket, tisztelet a kivételnek.
-
A tisztánlátás érdekében bemásolom ide:
részlet a Topikgazda szabályzat-ból
TIR szerkesztése
1. Egyeztess a topiklakókkal, és ha van, a többi topikgazdával, ha szerkeszteni szeretnéd a TIR-t, ne légy partizán
(persze helyesírási hibákat, nyilvánvaló tévedéseket, elírásokat, teljes elavulásokat javíthatsz).
-
válasz
Kendek #23007 üzenetére
Sorry, magamra vettem a dolgot, most esett le, hogy lev258 TG-re gondolhattál, mégis csak Ő a guru Ubuntuban, mint az a hivatalos Ubuntu.hu fórumban is látjuk! Én is benéztem nemrég oda, de intelligensék gyakorlatilag kiutáltak és azt mutogatták egymásnak, néz má' mit magyaráz ez a töki 5 hetes reg idejével!
Előbbi válaszom így érvénytelen! Teljesen egyetértünk abban, amit írsz.
Beszéljétek meg a továbbiakat lev258 TG fórumtárssal, mint hozzáértővel.
-
válasz
Neil Watts #23009 üzenetére
Tudom, csak nem olvastál bele, így idézek neked:
Egyéb tanácsok:
- grub bootmanager visszaállítsáa, pl. win telepítése után:
bebootolsz a live cd-ről (6.06 esetén ez a telepítő-cd)
nyitsz egy terminálablakot, vagy ctrl-alt-F1-gyel átváltassz a konzolrasudo mount /dev/hdXY /mnt
sudo chroot /mnt
sudo grub-install hd0Nem túl friss, mint látod, ezért kell teljesen újat csinálni!
Gondolom, ebbe már nincs értelme beleírni ezt a fontos témát sem!
-
válasz
Kendek #23007 üzenetére
Így van, a közösséggel szorosan együttműködve, mint ahogy az már meg is történt a két másik Linuxos topikban! Egyszerre hármat nehéz lenne ennyi változást lekövetve főleg!
Attól, hogy a TG megcsinálja, még kérhet tanácsokat!
Egyébként nem a topikgazdának kell lennie a nagyon hozzáértőnek, így, ha valaki jobban ért hozzá és felajánlja a segítséget, akkor Te mit tennél? Márpedig mindenki tudja, hogy nálam sokkal tapasztaltabbak vannak itt, főleg Ubuntuban!
Mégis csak a Linuxos közösség érdeke az első, nem az, hogy márpedig én vagyok a TG, én fogom megcsinálni! Javallom a TG topikot, ha érdekel a téma, hogy a több, mint 200 topikgazda miként oldja meg ezeket a dolgokat!
Az abszolút kezdő Linuxos topikot is egy hozzáértő írta, én csak beszerkesztettem!
"rendben tartaniuk, fejleszteniük" - így írod, no ezt én is szívügyemnek tekintem!
-
válasz
Neil Watts #23004 üzenetére
Bizony, mehetne! Amúgy milyen összefoglalóra gondoltál?
Egy nagy kedvet érző hozzáértő fórumtárs valamikor azt mondta, írogatna ő szivesen egy jó vázlatot az összefoglalóhoz, de fényt kapott. Ha valaki jó Ubuntus és érezne indíttatást, összedobhatna egy használható összefoglalót vagy csak vázlatot, milyen témák legyenek, általános, ráépülve az Ubuntu.hu-ra a Mint topik mintájára vagy legyen erősebb, jobban rámenve a részletekre.
Valóban jó lenne egy brainstorming ez ügyben, mert ebben a topikban nem hivatkozhatunk arra, hogy miért nem olvasod az összefoglalót!Font ügyben én, amikor először felraktam egy disztrót, egyből be tudtam lőni a betűket, azóta is szemgúvadást kapok, ha nagy ritkán w7-et kell néznem.
Másik ugyanilyen disztrómon az infinity van fenn, itt csak a cinmanós beállítású, valahogy túl éles az infi, de lehet, hogy csak szokni kell.Jó amúgy az ötleted, lehet el is kezdem összegyűjteni az ilyeneket a leendő összefoglalóhoz!
-
válasz
Ciccuka #22807 üzenetére
Próbálgasd az SSD-hez használt beállításokkal
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/********/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0******** az user megnevezés
ezeket is próbáld ki:
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Firefox gyorsítása: gyorsítótár a RAM-ba
Legközelebb figyelmesebben olvasd a leírásokat, ha azt írja, hogy meg kell adni a pendrivra a boot-ot a flagba, akkor azt ne a csatolási ponthoz írd be, mert ilyen tévedésekkel komolyabb meglepiket is okozhatsz!
de Rufus-al rárakva jelentősen gyorsabb volt a telepítő, mint maga a telepített változat.
Lehet, hogy memóriából futott.
-
válasz
Neil Watts #22701 üzenetére
Próbáld ki a Psensor-t hőmérséklet kijelzéshez. [link]
-
válasz
ubyegon2 #22696 üzenetére
az előbb szétesett a sor, így már jó lesz egy sorban
itt egy példa
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=94c25654-65fa-4a22-k7c5-bgc5445027b3 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
UUID=921241bd-6451-468e-bac2-351258kl3a99 /media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b26696b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/Data auto nosuid,nodev,nofail 0 0 -
válasz
Nestor16 #22694 üzenetére
Itt egy jó link az fstab szerkesztéséhez. Még egy link.
Lényegében felcsatolás után megállapítod az uuid-et a sudo blkid segítségével és azt beírod az fstab megfelelő sorába, ahogy az első linkben is mutatja a példa
# Adataim
UUID=9cf67e97-b3f5-5jk9-831d-dd435hh033455 /media/adat ext4 defaults 0 0/media/adat-hoz ill. helyette az eszköz elérési útját kell beírnod, utána jön a fájlrendszer megnevezése, a default egy alap paraméter, elméletileg jó lesz. A végén a két 0 is jó úgy, a második linkben le van írva, mit jelentenek a végén a számok.
gksu gedit /etc/fstab parancs kell a FSTAB szerkesztéséhez, a gedit a szövegszerkesztő, ha mást használsz, azt kell beírnod. Ha elmentetted a változást, a cat /etc/fstab paranccsal meg tudod nézni, hogyan néz ki az fstab.
az új sort a / root utáni sorba írhatod, de a / sora után nyomj entert és úgy írd az új sort és ez után is kell enter
itt egy példa
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=94c25654-65fa-4a22-k7c5-bgc5445027b3 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
UUID=921241bd-6451-468e-bac2-351258kl3a99 /media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b26696b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/Data auto nosuid,nodev,nofail 0 0 -
válasz
Neil Watts #22690 üzenetére
Ha nem mozgatsz sűrűn nagy méretű fájlokat, akkor elég a discard opció, a cron.weekly-t nem is érdemes abajgatni, az se baj, ha lefut, az se, ha nem.
Amúgy jónak tűnik, amiket megnéztél/linkeltél. Ha nem akarsz naplózást a mappákhoz, fáljmozgásokhoz, akkor még érdemes berakni az fstab-ba a noatime paramétert ide s discard után
UUID=58831d0f-0d46-4555-b8a4-f17e4b7e5a8c / ext4 discard,errors=remount-ro 0 1
Érdemes még egy teljesítmény tesztet csinálni a gnome-disk-utility-vel kb. ilyen értékekkel
Ha még jobban akarod kímélni az SSD-t berakhatod még Firefox cache-t ramba.
/home/.cache-t is tmpfs-be rakhatod
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0ezeket is berakhatod még az fsab-ba:
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0a középső ki van kommentelve, mert kellenek a log fájlok
Most esett le, hogy ezek a leírásokban is benne vannak.
-
válasz
Neil Watts #22682 üzenetére
Sorry, most fogtam fel, hogy cache-ből dolgozot az agyam.
120 GB-nak olvastam most is. alvadni kéne kicsit többet
128 GB-nál is érvényes az általános elv, hogy nincs baj, ha nem írod csurig, de a biztonság kedvéért 10 %-ot hagyj neki, de ha úgy látod a szabad hely kapacitást, adhatsz neki többet is, ártani nem árt, de 10 is bőven elég!
Én 120 GB-os Intelt használok, tele van disztrókkal, de egyik se rakja tele a neki szánt partíciókat, így semmi gond nincs velük. Soha nem szabad telerakni a partíciót, ez a lényeg, ha ezt nem tudod ellenőrizni biztonsággal, akkor legyen OP mindenképpen!
A Flash topikban írnak a 830-as sorozatról elég sokat, ha belassul, mit kell tenni, javaslom olvasd át a topik érdekesebb Samsungos részeit!
még egyszer bocs, hogy marhaságot írtam a vezérlővel kapcsolatban
-
válasz
Neil Watts #22679 üzenetére
ha nagyon csurig szeretnéd rakni a partícióidat, akkor adhatsz még + 5-10 %-ot,- mint említettem, de ha jobban el akarsz mélyedni a témában a Flash SSD topikban elég jó szakértés található OP témában is.
Az tény, hogy a Sandforce-os vezérlős példányoknál akkor se nagyon lesz gond, ha nem foglalkozol az OP-vel, mert gyárilag úgyis le van foglalva a minimum.
Olyan 7-28 %-ot írnak egyébként, de lényegében az SSD-nek az is ugyanolyan jó, ha a partícionált területen van még elég szabad hely. Lényegében ne töltsd csurig a partíciókat, akkor tulajdonképpen felesleges külön helyet lefoglalni partícionálatlannak + nálad még mindenképp ott van a gyári 8 GB is. -
válasz
Neil Watts #22673 üzenetére
- utána egy SWAP-et, 16GB méretben (hogy a RAM méretével egyező legyen)
16 GB esetén csak hibernáláshoz kell a swap, ez a RAM méretével egyező legyen szöveg a 1-2 GB-os időkből származik. Vagy csinálj dinamikus swapot. [link]
- 20%-os provision mellett marad 80GB, ez lesz a / ext4-gyel.
Mivel valószinű, hogy SF-vezérlős az SSD-d, az 120 GB-os, nem 128 GB-os, így gyárilag van 8 GB over provisioning, ha nagyon csurig szeretnéd rakni a partícióidat, akkor adhatsz még + 5-10 %-ot, de + 20 % az értelmetlenül sok.
-
válasz
Ciccuka #22645 üzenetére
Nem is annyira bonyolult, de olvasgatni érdemes.
Ubuntu telepítése
Innen kiválasztod ezt:
Az Ubuntu 14.04 LTS telepítése desktop telepítőről Legacy módban, elérsz ide az olvasásban:és már küld is át ide:
Ubuntu 14.04 telepítése Windows 8/8.1 mellé -
válasz
VinoRosso #22562 üzenetére
Szia!
Ha egy modern diavetítőt szerettél volna, akkor megvan!
Azzal a géppel, főleg azzal a VGA-val nem fog menni egy csilivili DE (asztali kezelőfelület). Gyanítom, hogy felraktad a sima Ubuntu-t Unity-vel.
ezt kellene írnod: feltettem egy Lubuntu 14.04.x-et. [link]
Az ebben lévő vastagbetűs mondat ezen a szakmai fórumon is érvényes!
-
-
válasz
lugosi #22513 üzenetére
Ahogy azt lev258 ft írja, itt olvashatod is Creative USB X-Fi HD bekezdésben.
Nekem nem tűnik túl egyszerűnek a beállítása, de én nem használok ilyen csúcseszközöket.
[link] [link]Ha Ubuntu Studio-t használsz, akkor lehet könnyebb is a dolog.
Illetve már ennél is jobb a helyzet! (#22516) Tim82 ft jóvoltából.(#22515) lev258 Ez igaz, de most úgy néz ki, elhagyta a higgadalom fórumszerte!
-
Fújjuk ki magunkat, a balhés rész nemsoká törlésre kerül.
El tudom képzelni, mit művelt a winx topikban!
Reméltem pedig, hogy wines topikokban lesz inkább megszokott vendég.
-
válasz
jimmy399 #22472 üzenetére
Ezek a külön lemezes super grub csodák néha ilyenek, én még soha nem használtam, mégis tudtam grubot reparálni. Live iso-ja van mindenkinek.
A topik Összefoglalóban is van leírás a GRUB visszaállításról, de ez a leírás is szinte ugyanaz:
terminalba kiadjuk ezt a parancsot
sudo fdisk -lcsatoljuk fel a root partíciót, amit előbbi parancs elárult
sudo mount /dev/sda1 /mntadjuk ki a következő parancsokat
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo chroot /mnt
sudo grub-install /dev/sdacsatoljuk le az előbb csatoltakat
sudo umount /mnt/proc
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mntsudo update-grub
Van az egysoros módszer is:[link]
-
No, de legalább sikerült!
Nekem is volt pár érdekes GRUB visszaállításom régebben, amikor azt hittem, nem lett jó, aztán reboot után meg jó lett. Utoljára a Jessie-ről tünt el minden disztró és a GRUB visszaállítás se járt sikerrel, Debian kizárta az összes többi disztrót az SSD-ről, még szerencse, hogy volt egy GRUB vész esetére a HDD-n is.
-
Van boot repair is, de amit linkeltél az is jó kéne, hogy legyen, ez rövidebben írják le, de itt van egyszerűbben és még egyszerűbben.
Csak a partíció és a meghajtó helyességére kell figyelni.
Vagy ez is, amit csixy fórumtársunk linkelt (#22338)-ban.
-
válasz
Heeken #22314 üzenetére
Sorry, ha fájt, de sajna nem vagyok számtech boltos!
Ide is elkél néha minimal poen, főleg ha ilyenek lomboznak le, mint ez a hsz:
(#22313) csibor
Megoldható, hogy kultúráltabban fogalmazz, mivel ez egy szakmai topik!?
tudom is a választ a kérdésre: Meg!
Köszönjük a köz nevében! -
válasz
Lathronos #22302 üzenetére
Chakra remaster nem lesz, mert az Arch közösség dzsihádot hirdetne ellenem.
Arch közösség már nem, egyedül Kapitány fújna rád passat szelet!
Chakra büszke rá, hogy már nem Arch alapú!
a conky maga is átlátszó lesz, így pedig világos háttér esetén majdnerm láthatatlan
Nekem pont jó lenne, sötét háttereket használok, kár, hogy Conky-t nem.
(#22303) Heeken De milyen áron?
(#22306) devil-k
Annak van értelme, hogy nem a szerver verziót, hanem a "sima" Ubuntut telepítem a szerverre?Ravasz kérdés!
-
válasz
devil-k #22288 üzenetére
Szia!
Szerverben abszolút nem vagyok otthon, de te sem írod, hogy Ubuntuban/Linuxban mennyire vagy otthon.
Amíg előkerülnek a szervert ismerők/használók, addig, ha nem lennének meg, ezeket olvasgasd:
Ubuntu kiszolgáló kézikönyve
[Kézikönyv PDF]
Full Circle magazint is le tudod tölteni, sok szerveres cikk van [link]
más találatok
[link] [link] [link] [link](#22291) devil-k
Akkor az első linkkel kezdd, az a telepítéstől indít.
-
Igaz konfigolni még a Unitytól is cifrább
Neked persze, hogy nincs lehetetlen, ha már eOS.Érdekes, a 14.04 pedig igen stabilra sikerült, a géped nem szereti talán vagy csak azt a DE-t, amivel használod.
Ubuntut jó ideje már én is megkedveltem Mintesként, igaz az Ubignome-ot próbáltam ki, kár, hogy kíváncsiságból felengedtem 15.04-ig. most, hogy szóba került, rá is nézek, egy hónapja nem futott, biztosan unja magát -
-
válasz
beloadjoker #22151 üzenetére
Tool To Create Windows USB Install Stick From Linux: WinUSB
Win 7 telepítése ez alapján már kipróbáltan működik, így tudtam én is megoldani:
[link] -
válasz
beloadjoker #22139 üzenetére
-
válasz
ubyegon2 #22022 üzenetére
Bocs, de ez egybe van kicsit, lejárt az idő és nem tudtam széttagolni!
Úgyis lesz még kérdés.
(#22023) Syl
Azért sok sikert az új Ubihoz, biztosan találsz benne sok újat! vagy nem
VLC teljesen jó, a guruk valami mpv-t használnak, megnézheted azt is. Hasonlít a wines mp classichoz. -
válasz
#63761920 #22000 üzenetére
Fstab szerkesztése:
ALT+F2 lenyomásával előjön egy kis ablak, abba beírod, hogy
gksu gedit /etc/fstab Enter,
ha a gedit helyett más szövegszerkesztőt használsz, akkor annak a nevét kell beírni
beírod a jelszavad és felugrik a root joggal szerkeszthető fstab
A blkid parancs kiírja, mi a meghajtó/partíció UIID száma, az kelleni fog, behellyetesíted egy ilyen sorba :
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx /media/ubyegon/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
a /media helyett beírod a partíció elérési útjátFstab kiíratása:
cat /etc/fstab parancs segítségével meg tudod nézni az fstab- ot, ha megnyitod a terminal-t és a kiemelt szöveget beírod/másolod és Enter -
No hát, újra a pingvinek között! Ideje volt már, üdvözöllek én is!
Mellik Ubit raktad fel pontosan? Mér' nem Mint-et tettél fel, kezdőknek az a jobb?
Kár, hogy a kedvenced tényleg megputtyadt kissé, betett neki az Isis.lev258 kolléga is a kezdőknek szóló SSD leírást linkelte, ahogy nézem!
-
válasz
whbear #21888 üzenetére
Nem volt vele komolyabb gáz, csak épp ott félrevitte volna a thread-et.
A régebbi LMDE nekem se jött be anno, a mostani tárolói viszont jók voltak a Jessie-ben. A Mintek a 13 óta valahogy mindig jól futottak a gépemen, főleg a régi alaplappal volt ez szerencse, mert sok disztró nem nagyon akart működni vele..
(#21885) imibogyo Sajna sokat nem tudok segíteni, UEFI-ben még nem telepítettem eddig.
Új alaplappal érdemes jobban megismerkedni, mert rengeteg trükkös dologra képesek, én is szívtam már eleget az enyémmel, többek között emiatt is kerülöm az UEFI-t.Ja, az USB, érdemes figyelni, mert az usb2/3 pen/csatlakozó között előfordulhatnak kompatibilitási problémák, usb3-as pennel több a telepítési probléma, mint az usb2-vel.
(#21891) spammer Debian se rossz ilyen szempontból, jól lehet variálni a különböző tárolóiban lévő verziókkal.
(#21894) joecontra A 17.1-es XFCE rendkívül szuperül működik, néha meglepődök, milyen gyors a Cinnamonhoz képest, mondjuk ugyanígy meg szoktam lepődni a Jessie 3-4 sec-es bootolásán is.
-
válasz
Damateo #21877 üzenetére
Sok különbség van a kettő között és sok ilyen cikk íródott e témában, [link] [link]. A fő asztali kezelő felületükben viszont szignifikáns a különbség, sokan a Unity miatt tértek át más disztróra, akár a Mintre is, amelynél a Cinnamon DE viszont egy nagyon könnyen kezelhető és jól beállítható felület, valahol a KDE alatt van konfigolásilag. Mellesleg jól is néz ki!
(#21878) whbear ft hozzászólását most ne nagyon vedd figyelembe, mert már sok helyen leírta, hogy utálja a Mintet.
Igazán akkor látod a különbséget, ha kipróbálod a Mint Cinnamont és az Ubuntu Gnome-ot, nekem fenn vannak ezek is és mindkettő tökéletesen működik.
Ez már a Gnome 3-at használja, de kipróbálhatod (#21880) Dhampir ft javaslatát is a Gnome 2-vel.(#21879) imibogyo Elég szokatlan ez a dolog, ami nálad történt.
-
válasz
#68216320 #21836 üzenetére
Jónak tűnik, de azért a fejem alatti blogban található ellenőrzéseket megcsinálhatnád, vagy a berus.berus féle profibb v. az általam leírt (OFF)nokedlisebb(/OFF) leírás alapján.
Érdekes ez a bootidő, nekem néha a biossal szuttyog, utána 3 sec a boot, de ez csak Jessien van így, a többi 6-9 sec.
-
Még jó, hogy foglalkozom veled, még elkallódsz a végén a Win mocsarában!
Ez a kezdeti bénázás nem csak rád jellemző, szinte mindenki átesik ezen, aki nem született guru vagy eleve tanult ilyesmit.
Én legelőször valami Win alóli módszerrel telepítettem első Linuxomat, el is ment a kedvem tőle, de szerencsére nem adtam fel, rátaláltam az itteni topikokra- innentől már nem volt lehetetlen laikusként a Win7-ről való elszakadás. Az első 5-6 disztró azért nem volt egyszerű, de home user szintet már kezdem hozni.Amikor már le tudtam írni, milyen problémával szembesültem, már kezdtem élvezni is a dolgot.
A lényeg, hogy soha ne hagyd a rendszerre a partícionálást, kézi módszert válassz. Van egy jó leírás a gparted használatáról, hasonló elven működik a disztrók partícionáló része is. Legalábbis Debian/Ubuntu alapúaknál.
Valami nem kóser a telepítésednél, mert egy XFCE-s disztró nem nagyon lehet lassabb az xp-nél, annyira csak nem lassú a géped.
Lehet, hogy ki kéne próbálnod valami LXDE disztrót mégis?
LXLE vagy PepperMint, ezek nem annyira fapadosak.Peppermint OS Five Review
LXLE 14.04 ReviewNyugodtan mélyedj el a leírásokban, lesz még sok kérdésed!
-
No ez jó hír, mert legalább rutint fogsz szerezni telepítésből! Gyakorlatilag az összes létező telepítési leírás megemlíti, hogy Linux alá nem ntfs fájlrendszer kell
, hanem ext, abból is az ext4 javasolt általános célra. Kézi partícionálást érdemes választani, akkor mindent beállíthatsz rendesen!
most hirtelen Mintes linkeket találtam:
manual partitioning
gparted partitioningezt a két összefoglalót javaslom átfutni, mielőtt továbbmennél:
Mint
Abszolút kezdőHa ezek megvannak, kezdheted is a telepítést ext4 partícióra!
(#21760) cooi111
Örülök, hogy sikerült, amúgy a transmission engem is hasonlóan tréfált meg, Debianról akartam törölni, eszembe nem jutott volna magamtól a -gtk!
-
Értelmetlen, amíg nem tisztázódik, hogy a mostani telepítésnél mit hibáztál el.
Amit lev258 javasolt (#21746)- ban, azt tedd meg és áruld el nekünk, mit ír ki a sudo fdisk -l parancs. Lehet, hogy nem az sda5-re telepítetted a rendszert?cooi111 Milyen Linuxot milyen DE- vel használsz?
Amúgy a linkben csak példa volt a képen látható Classic menu ind.
Inkább a módszerre figyelj, hogyan tudod indítómenübe rakni a programokat! -
válasz
Dhampir #21672 üzenetére
rossz parancs, ne használd !
sudo apt-get update && apt-get install transmission
rossz parancs, ne használd !Az általad megadott parancs második részére a sudo hiánya miatt egyértelmű választ ad a terminal:
E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, rendszergazdaként próbálja?Igazad van abban, hogy előtted nem segített más, esetünkben szerencsére nem okozhat problémát a hibás parancs, de ilyen esetekben is célszerű akkor beírni a segítséget, ha tisztában vagyunk annak pontos hatásával/működésével.
Az ezt dobta a gugli help is sok esetben használható, csak csekkoljuk le beillesztés előtt!
-
válasz
paulkaresz #21640 üzenetére
Szia!
Kezdésnek ezt a két összefoglalót javaslom átolvasgatni:
Linux - abszolút kezdőknek!
A Linux Mint bemutatásahátha az ilyen jobban fekszik neked, mint a két összefoglaló:
Érdemes nagyon az alapoktól kezdeni, itt van egy ilyen leírás. Olvasgasd át alaposan és úgy próbáld telepíteni, ahogy írják. Olvasgasd ezt is, minimális alapismeret kelleni fog, mert ez más, mint a Win. YT videokat is nézegethetsz, rengeteg hasonló van. [link] hátha az ilyen jobban fekszik neked, mint a két összefoglaló:Jelenleg senki nem lenne képes megmondani mi nálad a hiba, azt neked kell valamennyire kezelhető formában közölnöd, hogy a hozzáértők segíthessenek.
Ennél bonyolultabb dolgokkal most ne foglalkozzunk.
(#21637) Thocy a ZAGY Mindig az a jó, amit tudsz használni és megfelel az igényeidnek.
Amúgy a Mint Cinnamonja inkább hasonlít kinézetre a Win- hez, 7- ig legalábbis. Tovább nem ismerkedtem vele. -
válasz
Dhampir #21629 üzenetére
Valami nem szereti a 14.04 alatt lévő kernelt, így nem a Mint- et próbáld, mert az is azon alapul, hanem a Debian 8- at vagy amit fórumtársunk is említ, a 15.04- et. Debian Jessie azért lenne jobb, mert könnyebben ugrálhatsz a stable, testing, unstable, experimental sources.list- ek között, no és nagy előnye, hogy nincs Junity.
(#21627) Dhampir
Amúgy azt a szoftverközpontot el kéne már felejteni! -
válasz
Dhampir #21621 üzenetére
Ha Gnome- hoz vagy szokva, érdemes felraknod az Ubuntu Gnome- ot. 13.04 óta már ez is hivatalos release.
Más párosításban egyiket se nagyon bírtam, de az Ubignome így együtt szerintem a legjobb Ubi, ha Gnome- os valaki és apt-get alapon linuxozik.Hagytam frissíteni magát 15.x- re, mivel 3. disztró a gépen és minden verzió frissítést nagyon jól vett. Kipróbálhatod 14.04 felett is a frissebb Gnome 3.16 miatt megéri.
Ha a plasma 5- ös KDE változatos Ubira gondoltál legutóbbi alatt, az is 15.04- től van a Kubuntuban szerintem. ebben nem vagyok biztos, nem ismerem ezeket, de az idővonaluk miatt logikusnak tűnik.
-
válasz
Lathronos #21459 üzenetére
Te írtad: "...itt nincsenek DEFCON kategóriákra bontva a frissítések az ajánlottól kezdve az életveszélyesig. Minden frissítés megy fel rögtön, ha mi magunk nem szelektálunk."
Az Ubuntu 14.04.2 LTS Cinnamon remaster blogodban!
a 2.6-os cinnamon még Nightly(testing) fázisban van és nem ajánlott a telepítése.
Ez bizony így igaz. Reboot után cinmanó összeomlott, fallbackban indult csak, kilépés után konzolból frissítés kellet újra, de végül a dist-upgrade volt jó. Most újra fut, de a menü nem reagál semmire, a nemo jobbgomb kattra nem hozza fel a régi opciókat, csak néhányat, mintha nautilus lenne, a rendszerbeállítások egyelőre működnek, de megváltozott újra.
Én is jól megvagyok a 2.4.5-tel Debianon, de kíváncsi voltam és most a Mint a tesztdisztró.
-
válasz
Lathronos #21452 üzenetére
Erre emlékszel egyébként?
Te is feleslegesnek tartod ezeket a biztonsági szinteket a Cinnamonnál, mint ahogy mások is.
Terminalból vagy synapticból frissítve nem is merül fel a választás, mindent frissít. Helyesen teszi, mert az alábbi képen látható 4-5. kategória inkább riogató, mint veszélyes. Az abszolút kezdők kivételével mindenki terminalból frissít inkább.Ebben az ablakban találjuk a veszélyt!
méghozzá a romeo bejelölése az valóban okoz galibákat
Most néztem, már frissít a Cinnamon 2.6 Rafaela- ra és a Nemo- t is frissíti, a menüt is! Ezt ne csinálja senki! kivéve, ha kíváncsi rá, mi fog történni
Kövessétek nyugodtan
growler ft. példáját és frissítsetek bátran! A romeo- t viszont kerüljétek erősen!
(#21454) laszlohu Értem! Bugbarát vagy, ahogy olvasom a FF topikot, ott is sokan szeretik az izgalmat! Aki nyugalomra vágyik, az ESR változatot használ.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Gumi és felni topik
- Háztartási gépek
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- BestBuy topik
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- iKing.hu - Samsung Galaxy Z Flip 7 Blue Shadow Újszerű, karcmentes állapotban 512 GB
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest