- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Magisk
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
Na ezzel el is ment a kedvem a Debian-tól! Élvezet egy Arch-ot összerakni, de mert ilyen "kézi-üzemeltetésű", ezért mindennapra nem lenne jó!
@ubyegon2 - Köszi! A Mint az egyetlen, ami kulcsrakész a számomra! Nem volt rá eddig panaszom! Nincs kifogásom a kinézetére, a stabilitására, a felhasználóbarátiságára!
Érdemes a tegnap megjelent 21-et feldobni? Várjak vele? Vagy teszteljem és, ha megy akkor használjam?
@hcl - A windows azért lassú és bloat! Mondjuk nekem a munkám köt hozzá, ha otthonról dolgozom, de ez csak havi pár nap!
A Mint nagyon kezes! Szerintem feldobom azt és elfeledem a disztró-hopperkedést!
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! A gyári Ubuntuval két bajom van! Az egyik a snap, a másik a memória fogyasztása! Egyik laposomban 4 giga RAM van, az még jó az Ubuntunak, de virtuálizálásra már sok nem marad.
A másik problémám a snapen belül, hogy felrakom az anydesket, a zoomot és ezek az alkalmazások nem működnek jól! Például az anydesk nem tud kapcsolódni távoli munkaállomáshoz, ezért felrakom a holnapról letöltve. Valahogy ezt a snap problémát meg lehet oldani? Nekem csak a bajom van a snapekkel! Ha csak egy linket dobsz válaszul, azt is köszönöm! -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38877 üzenetére
Jó, hogy mu ka közben van időd/tudsz gépezni!
-
I02S3F
addikt
válasz
GreenGoblin #38849 üzenetére
Nem vagyok meggyőződve, hogy a hozzáértők elégedettek lennének a Linux alakulásával (pl. megosztó a snap, a systemd), de azt hiszem a Linux szervernek király, nem desktop os-nek. Aztán majd jön valaki és jól megcáfol :).
-
I02S3F
addikt
válasz
GreenGoblin #38846 üzenetére
Aláírom, hogy nem könnyű. Ha klikk és működik workflow-ra vágysz, arra ott a windows. Az is lehet, hogy az átszokás a nehéz.
-
I02S3F
addikt
válasz
Szőrös #38843 üzenetére
Én most jártam úgy a 10-el, hogy egyszercsak elfelejtette a 2. monitor beállításait és olyan frissítési frekit állított be, ami miatt nem volt kép egyik monitoron sem.
Végül a intel vga beállításokban találtam egy hotkey-t, ami bekapcsolta az 1. monitort. Utána már tudtam módosítani a 2. monitor beállításait.Tehát a win (ha ez az ő sara egyáltalán) sem hibamentes!
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38800 üzenetére
A starcraft elindításához sokmindent szükséges telepíteni. Keress hozzá leírást!
Win[95|98]-at virtualbox-al, vagy vmware-el tudsz csinálni. Ezek nem alkalmasak játékok futtatására. Arra ott a wine, meg a dosbox.
-
I02S3F
addikt
válasz
GreenGoblin #38695 üzenetére
Ha megróbálod telepíteni, akkor kiírja, hogy ha már volt telepítve.
Kis okoskodással a historyból is ki tudod szűrni (grep meg history parancs)
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38622 üzenetére
"Vagyis fizikailag lehetetlen hogy ne legyen csatlakoztatva." - Kivéve, ha a kábel a csatlakozásnál meglazul. :)
-
I02S3F
addikt
válasz
#05413120 #38571 üzenetére
+1 a synapticra
tordaitibi - a szoftverközpontot úgyis leszedted ezzel a snap letörlős manőverrel
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38547 üzenetére
Nincs beállítva, hogy a háttérben töltse le és telepítse a frissítéseket?
Szerk. : Mondjuk talán akkor sem lenne indokolt ekkora igénybevétel.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38524 üzenetére
Értem! :)
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38522 üzenetére
Ez nem negatív. Ilyen a Linux. Nem megy valami, majd telepíted és megy :).
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38500 üzenetére
Az kiment a fejemből, hogy neked jó wines megoldás is, mert nem a Linux az elsődleges rendszeted!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38486 üzenetére
A Systemback meg a Timeshit arm-es Linuxon is megy? Vagy ez nem lényeges, hogy arm vagy x86_64 az architektúra?
@cappa72 és @Dave - a dd kimenetét nem lehet tömöríteni valamivel? (értelmetlen?)
-
I02S3F
addikt
válasz
cappa72 #38447 üzenetére
"egy ideje átmentem lustába" - Ezért sem friss a rendszered :) Nem kritikának szánom ezt, mert megértem. Ez is egy szempont, hogy csak működjön, ne kelljen hozzá nyúlni.
A rolling disztrókat folyamatosan szükséges frissíteni, igen! Nem lehet kihagyni. Ubuntu-t viszont el lehet hanyagolni ezügyben. Később is frissítheted.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38401 üzenetére
Költői kérdés! Miért teszi a Windows használhatatlanná, korruptá a tárolt adatokat, ha nem szabályosan van leállítva? Mi köze a szabályos/nem szabályos leállításnak a lemez adataihoz történő hozzáférhetőséghez?
Tudom. Linux alatt a cache (ext fs) idle/leálláskor íródik ki.
De azért ez a wines eset túlzás!
-
I02S3F
addikt
"Mutass egy olyan operációs rendszert, aminek nem azt az alap beállítása hogy a neki felkínált lemezt teljes egészében lefoglalja magának." - Hát nem nagyon emlékeztem, de valóban! A w10 is ilyen.
"Miért a mi felelőségünk ha nem olvas? Miért a mi felelőségünk, hogy nincs legalább 2-3 különböző mentése?" - Igazad van! Én szeretem rá felhívni a figyelmet. Persze "sose a gép a hülye", de ha már hibázott, akkor én elmagyarázom, hogy mi volt a gond. Igen! Ha nem fogad meg tanácsot valaki, akkor az a hibázást nem teszi elkerülhetővé!
"Nem mellesleg véletlenül sem az ajánlott rendszert telepítette volna, hanem az egyik legnagyobb étvágyút. Szóval azt a kevés tanácsot sem fogadta meg." - Vagy tanul belőle valaki, vagy elkönyveli, hogy "a Linux szar". De ez utóbbi nem veszteség, mert úgyis energiát, újratanulást igényel egy Linux-ra váltás. Aki ezt nem fekteti be, az nem lesz felhasználó úgysem. ( Ezt most nemis tvamos fórumtársra írtam, hanem általánosságban!)
-
I02S3F
addikt
válasz
tvamos #38394 üzenetére
"Az eredeti OS-t viszont letörölte." - Ubuntu és variánsai/sok más disztribúció esetében alapbeállítás a telepítőben, hogy "Minden törlése és telepítés". Én szoktam ezért előre szólni, figyelmeztetni fórumtársakat! Sajnos téged nem figyelmeztettelek/figyelmeztettünk.
Most már tudod, hogy így működik! Remélem _fontos_ adatot nem vesztettél!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38344 üzenetére
+1
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38326 üzenetére
"Én is sok segítséget kaptam és jó érzés valakinek továbbadni." - Tök jó :)!
-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #38321 üzenetére
Közben tovább okultam. A manpage egy "dokumentáció", használati utasítás, amihez elolvastam annak használati utasítását. A manpage nem feltétlenül azért van, hogy végigolvasd az egészet. Különösen, ha keresel egy konkrét funkciót ( egy megoldandó feladat miatt) . Erre van a / gomb, amivel lehet keresni benne:).
Az apropos vagy man - k kifejezés segít még azt is megtalálni, hogy milyen parancsot keresek.
Király :)!
Még, hogy bonyolult a terminál használat. Csak meg szükséges tanulni kérem :)
-
I02S3F
addikt
válasz
lionhearted #38318 üzenetére
Hoppá :)! Ezt nem tudtam.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38269 üzenetére
"Szerintem meg fogja enni előbb-utóbb a kártyát." +1
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38264 üzenetére
Játékokhoz nem csak a wine a jó. Van Ubuntu-ra steam is! (mintha említetted volna, hogy játékhoz akarsz wine-t telepíteni)
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38261 üzenetére
Tudsz készíteni systemback-el bootolható iso-t a rendszerről és mégegyszer nem lesz szükséges konfolnod.
Szerk. : Jaj! A Tom és Jerry-t imádtam!
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38259 üzenetére
Király!
-
I02S3F
addikt
"De ha már így vagy akkor nyergelj át Manjarora ami rolling és sosem kell azon aggódnod, hogy cserélned kéne az OS-t mert lejár(t) a támogatása." - Igen! Ez is megoldása a problémának. Van frissítés menedzsere? Tudok valamilyen visszaállítási pontot csinálni (arra az esetre, ha valami hiba miatt vissza kellene állítani) ?
-
I02S3F
addikt
és @sonar
Köszönöm szépen a tájékoztatást.
"Miért probléma, hogy a CentOS "főleg üzleti"?" - Ez nem progléma, ha hosszú ideig kiszolgálja az igényeimet.
Pontosan mennyivel több program érhető el Ubuntu-ra mint Debian-ra? Mondanál pár konkrét példát ami neked hiányozna? Nem tudok ilyenről. Csak olvastam, hogy Ubuntura több csomag van. Például azért, mert a Debian próbál csak szabad szoftvereket használni. Az Ubuntu meg csomagol propietary szoftvereket is. Próbáltam utána nézni a konkrétan elérhető csomagszámra, de nem találtam rá adatot pár perc alatt.
"Miért tennél fel egy 4 éves rendszert, aminek a támogatása fél éven belül megszűnik(2021 április)?" - Valóban nincs értelme, így végig gondolva.
"Miért baj hogy nem megy alapból minden, vagy plusz driver-t kell feltelepíteni?" - Régen sokat bütyköltem a gépet. Most már inkább csak használni szeretném. Bütykölésre meg ott a virtualbox. (Meg ugye dolgozom, elfáradok, már nem akarok még otthon is küzdeni a rendszerrel)
Tehát akkor érdemes lenne kipróbálnom a CentOS-t is szerinted?
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Van értelme a 18.04 LTS-t addig kihúzni, amíg lehet azért, hogy egy stabil disztrót akarok? Úgy tűnik, hogy nekem fontosabb, hogy ne változzot a felülete.
Néztem a CentOS-t, jójó 10 évig is szupportálják, de úgy látom, hogy főleg üzleti felhasználásra van. Nekem szempont lenne, hogy ne kelljen babrálni.
Néztem a Debian-t, de azt is szükséges piszkálni, nem megy minden default oob. (driverek és olyan sok szoftver sem elérhető rá, mint Ubuntu-ra.)Ubuntu: Azt látom, hogy hiába támogatott pl.: a 16.04 LTS, például az Anydesk nem fut rajta. Tehát túl régi Ubuntu-t hiába támogatott nem éri meg használni.
Ezért gondolom, hogy amíg lehet, addig húznám a 18.04-el.
Vagy elég stabil a 20.04 is ? (Az újdonságok nem érdekelnek!)
Mit javasoltok? A cél egy stabil disztró használata addig, amíg csak lehet. Jöjjenek rá biztonsági frissítések, de a felülete ne változzon.
-
I02S3F
addikt
válasz
Steve_Brown #38218 üzenetére
Ne vedd magadra nagyon. Csak utalt rá ubyegon2 fórumtárs, hogy bizony a Linuxért szükséges megdolgozni. Anélkül nem megy.
-
I02S3F
addikt
válasz
Steve_Brown #38172 üzenetére
Szerintem keresned lenne szükséges egy telepítési útmutatót.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38151 üzenetére
Én csak annyit tudok hozzátenni, hogy van shellscript topic. Hátha ott tudnak segíteni!
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38148 üzenetére
Ha jól látom/gondolom, akkor tv-re van kötve. Jól nézhet ki rajta az Ubuntu nagyban :).
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38133 üzenetére
Átmeneti megoldásként a parancsot elmenteném egy bash fájlba és a tálcára szögezném az ikonját.
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38131 üzenetére
Call for CPT.Pirk!
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38129 üzenetére
Esetleg nem a hardveres gyorsítás hiánya miatt lassú a videó?
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38127 üzenetére
"Esetleg hol lehetne ezt konfigolni?" - Ezt sajnos nem tudom.
"De milyen jó ubuntu szerver lenne ebből nem? Nincs hangja, gyors, 1gigabites lan wifi. w webszerver torrent stb. 5v 2 amperrel elvan egésznap a gép adapterről." - Amíg a te igényeidről van szó addig igen. Szvsz mihelyt tömegessé válna a request a szerver felé, úgy jönnének ki a limitációk.
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38125 üzenetére
A hardver elvinne _egyszerre_ egy torrentet és egy kodit? Szvsz egy komplett Linux desktop egy bloat erre. Ez persze ne szegje kedved a kísérletezéstől! Hajrá! (Ebbe egyébként az is benne van, hogy mennyire akarsz terminál-huszárkodni)
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38123 üzenetére
Király! :)
-
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38121 üzenetére
Miért is volt szükséged Linuxra? Egy sima Kodi, vagy társai miért nem jók? Mit szeretnél csinálni a desktop Linuxxal?
Ne vedd kötekedésnek kérlek! Nem annak szántam!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38111 üzenetére
Szerintem meg jó a hozzáállásod és kibírtad a kezdeti nehézségeket, nem beszélve a már-már személyeskedésbe torkolló vitákkal, amiben részed volt.
Nem értek egyet a fenti hsz. - al, hogy válassz gépet Linuxhoz. Persze, ha már van vele tapasztalatod _és_ vásárolnod szükséges, akkor megteszed.
Szerintem a gyártók a hunyók, mert túl kis piac a Linux szegmens, ezért szarnak rá. Sajnálom. Én, amikor vettem a hp elitebook 2560p-t, akkor ellenőriztem a kompatibilitást, de én 2011 óta kb. Ubuntu-t használok. És egy laptopnál jóval egyszerűbb a dolgom az ellenőrzést illetően.
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #38095 üzenetére
Persze nem nekem írtad, de én is válaszolnék.
Nem utálom a windowst. Sokszor tényleg kattintok és megy. Nekem bloat és olvasom a panaszokat a frissítései kapcsán. Mint mondottam szakdolgozatot írok rajta. A szakdolgozat sablon Word-höz készült.
Talán annyi bajom van vele, hogy igazán sosem fogom megismerni, mert zárt forráskódú, a Linuxról meg kismillió könyv van, amik szépen a kernel mélyére hatolnak :). Persze a Linux jobban érdekel, de ha rákényszerülök, akkor szerintem a windows-t is elkattintgatom..
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38089 üzenetére
Köszönöm a megoldásod megosztását! Megfontolom!
-
I02S3F
addikt
válasz
#63718632 #38086 üzenetére
C: 173 gb-ból 56 szabad
2x 150gb Linux kézen, azt most nem tudom megnézni, de ott minimális a foglalás.A C-n van pár steam-es játék. Azt nem kéne menteni. (Ez 15 gb, legalábbis a steam mappa a programfilesx86-on ennyit mutat)
A backup lényege, hogy másik lemezre készül. Ettől backup a backup. Ezért értelmetlen ugyanarra a lemezre menteni.
-
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Azonos ssd-n van w10 partíció és ubi partíció.
Nincs nagyon pénzem external hdd-re, ezért az ötlet, hogy ubiról bebootolva, azonos lemez másik partícióját le tudnám-e menteni az ubi partíciójára? Mégjobb lenne, ha ezt tömöríteni is lehetne!
-
I02S3F
addikt
Néztem az omgubuntu tolmácsolásában a 20.10 újdonságait. Persze ők csak azokat az újdonságokat mutatják be, amik látványosak, de ha ez ilyen kevés számosságát tekintve, akkor miért adnak ki 6 havonta új release-t? Támogatni is nehezebb. Szerintem jobb lenne, ha 12 havonta adnának ki újat. Meg ezek a köztes kiadások amúgy is csak pár hónapig támogatottak.
Vagy ne sírjon a szám, mert van lts? Kit céloznak meg a köztes kiadásokkal? Azt látom, hogy hamar szállítani akarják az újdonságokat, de kinek jó ez?
-
I02S3F
addikt
válasz
Csontbrigád #38023 üzenetére
Tehát virtuális videókártyát akarsz eltávolítani? Miért? Helyette lenne valami?
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #37992 üzenetére
Bejelentkezés előtt, vagy után kéri a jelszót?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gumi és felni topik
- Windows: mi történik valójában Leállításkor, Alvó módban és Újraindításkor?
- Elektromos autók - motorok
- EAFC 25
- Google Pixel topik
- Xbox Series X|S
- World of Tanks - MMO
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 256GB
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / Rog RX580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 9700KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 XT 16GB ZALMAN I3 NEO ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest