- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Magisk
- iPhone topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nemurea
aktív tag
válasz
laszlohu #21471 üzenetére
Köszönöm, ahogy körbenéztem a neten, valóban van ilyen probléma a Lide-35-ös vonallal, ott is verziók között működött, majd nem... Viszont nálam sokkal prózaibb volt az ok: a 2.0-s USB slotban produkálta ezt a hibát, próbaképp áttettem a 3.0-ba - csont nélkül vitte...
Bocs, ha ezt tudom, nem postolok
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! Kubuntun próbálok munkára bírni egy Canon Lide 35 szkennert. Elvileg a rendszer fel is ismeri: dmesg:
[ 160.960603] usb 1-1.2: USB disconnect, device number 4
[ 161.158499] usb 1-1.2: new high-speed USB device number 6 using ehci-pci
[ 161.253030] usb 1-1.2: New USB device found, idVendor=04a9, idProduct=2213
[ 161.253037] usb 1-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[ 161.253041] usb 1-1.2: Product: CanoScan
[ 161.253044] usb 1-1.2: Manufacturer: CanonAmikor elindítom a Képlopót (KSnapshot), kiírja, hogy megtalálta a készüléket, be is dobja a szkennelős ablakot, de akár előnézetre, akár szkennelésre, akármilyen beállítással indítanám, a válasz kis ablakban: Invalid argument, le lehet okézni, oszt' annyi. Nincs más hibaüzenet. Mit tudok tenni mint következő lépés a nyomozásban?
-
nemurea
aktív tag
Uhhh, köszönöm, ezeken messze több infó van a témáról, mint amit én meg szeretnék tudni
Ha nem megy, végigmegyek az Ubuntus részen, elvileg ott is csak a kliens az érdekes, hiszen azért van a NAS, hogy a szerver-oldalt lekezelje. Ha már abba is bele kell nyúlni, régen rossz. Köszi még egyszer!
-
nemurea
aktív tag
Bocsánat, gksu-t akartam írni
Egyébként az egy értelmes fejlesztés lenne, ha ikonra jobb gombos menübe a - Futtatás root-ként menüpont is bekerülne, lehet, hogy van is ilyen mod.
Tehát ha pl. a NAS-on az attila felhasználó a users csoport tagja, de a laptopon nincs ilyen csoport, legalábbis a groups attila parancs eredménye attila adm cdrom sudo dip plugdev lpadmin sambashare, akkor egyszerűen adjam hozzá az users-t is? Nem kell külön létrehoznom a csoportot magát?
-
nemurea
aktív tag
És csak offtopic-ként: egyetértek Ubyegon2-vel, az Ubuntu Unity felülete szerintem is egy elég masszív öngól a kezdő, próbálkozó linuxosok irányába. Nekem az volt a Win VirtualBox-án, hát nem kicsit volt szenvedős. Most a laptopra natív módon, a Win mellé felrakott Kubuntut élmény használni! Rettentő gyors még a friss telepítésű Win7-tel összehasonlítva is (ami nem mellesleg fél napon keresztül töltögette le a frissítéseket, és már most, nyers állapotában 30 gigánál tart, OK, tudom, hogy a 8.1 jobb, de ott valami UEFI-vel kellene szenvedni). Vannak érdekességei, amit ki kell tapasztalni, pl. ez a plasma felület a desktop-okkal, ami nem virtuális képernyő, szóval ezt még nem értem teljesen, meg mintha jobban melegedne a laptop, pedig nem hajtja agyon a procit, meg a flash nem mindig megy flottul (itt még valamit bűvölnöm kell, mert mintha ezt izomból akarná megoldani, de a grafikus meghajtó kérdéskörébe még nem mélyedtem el), meg ez a NAS-csatolás sokkal problémásabb, mint Win-en volt - de ezekkel szívesen szöszölök, mert látszik, hogy van benne logika.
-
nemurea
aktív tag
Még egy kis továbbrugdosás kellene a csatolások root vagy nemroot kérdéskörében, de most kissé általánosabb lesz a kérdés: mivel most ott tartok, hogy a NAS két külön megosztott mappáját, amelyeknek kb. ugyanaz a beállítása, ugyanazzal az NFS módszerrel csatolva az egyiket látja normál user is, a másikat csak root... Szóval megnézném a laptopomon a felhasználókat meg a csoportjaikat, ez kiváló alkalom, hogy kissé megismerjem a Kubuntu user management-jét.
Bocs, tehát a kérdés: ha simán belemegyek a Kickoff indító menü Rendszerbeállítások pontjába, akkor a felhasználó menedzsment kimerül kb. abban, hogy a saját jelszavamat át tudom állítani... Hogyan tudom a grafikus felh. m-et root-ként indítani? Hogy van egyáltalán, a Rendszerbeállítások az egy program, ami egységesen vezérel mindent alapszinten, vagy csak elindítja a külön alkalmazásokat az ikonokra kattintva? Még általánosabban: hogyan tudhatom meg, hogy az indító menüben lévő ikonok mögött konkrétan melyik program áll, hogy terminálból, ha kell, sudo-val elindítsam? Vagy felhasználó menedzsmenthez egyszerűen telepítsem a kuser programot és használjam azt sudo-val?
Ezek tuti alapvető kérdések, de kezdő áttérőként ilyenekbe szalad be az ember...
-
nemurea
aktív tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni felhasználó-menedzsmentben... Adott egy Kubuntu a laptopon, és egy Synology (tulképp XPEnology) NAS szerver 3 méterrel arrébb, a NAS-on megosztott könyvtárak, ezekhez NFS segítségével szeretnék (és szerencsére tudok is) csatlakozni. A problémám: a NAS-on van egy normál user, mondjuk attila, a Kubuntun is van ugyanígy egy attila felhasználó, ezzel szeretnék csatlakozni, de egyelőre esélyem sincs, csak root-tal, mivel a mount parancsot csak root-ként tudom kiadni. Innentől kezdve a /mnt/ds könyvtárat, ahova felcsatoltam, csak root-tal futtatott fájl-menedzserrel tudom látni...
Valahogy fel lehet oldani ezt a (számomra) ellentmondást?
-
nemurea
aktív tag
Nagyon tisztelem a türelmeteket, hogy huszadszor is megválaszoljátok a 'lassú a gépem, milyen Ubuntut tegyek rá?', és 'mi a különbség a Xubuntu és a Lubuntu között' típusú kérdéseket
Tudom, hogy nem születik mindenki ezen információ birtokában, még én is kénytelen voltam kipróbálni őket vagy guglizni egyet... És tudom, hogy van egy Linux Mint kezdőknek tutorial, valószínűleg az Ubihoz is van. De mi lenne, ha ezeket az alapokat beraknátok az első hozzászólásba, nem is kellene újra megírni, a korábbi postokból össze lehet olllózni vagy akár az egyiket kiragadni, vagy akár csak az első hozzászólásból kilinkelni? Ha én totál kezdő lennék (mint ahogyan nem is sok választ el tőle, csak az a 10 év hobbi-linuxozás, de még így is a felszínt kapargatom), akkor engem érdekelnének a főbb vonalak, értsd: Debian = stabil, ritkán frissül, szakértőbb kezeket kíván, de minden rendszerre felmegy; Ubuntu = Debian alapok, de kicsit más programok, innentől DE-k: alap Ubuntu + alapértelmezett Unity, Kubuntu = KDE környezet, ablakokkal, szép, de nem annyira erőforrás-zabáló, Xubuntu = Ubuntu + XFCE környezet, kis erőforrásigénnyel, Linux Mint vonal a csillivilli médiához, stb. Ezt valamilyen hierarchikus módon biztos fel lehet rajzolni, lehet, hogy valahol meg is van.
De ha gondoljátok, hogy ez tényleg hasznos lehet, akár még én is összerakom, majd lektoráljátok.
-
nemurea
aktív tag
válasz
God Vazzeg #20992 üzenetére
Hát a 'direktben' az tényleg csak annyit jelent, hogy amit a sokadik partíción annak a rendszernek a saját bootloadere futtatna, azt már eleve az első partíción lévő, legelőször lefutó bootloaderre bízzuk. Esetleg ebben az esetben annyi csavar van, hogy a 'fő' bootloader egy régi Grub Legacy, míg az sdb8-on már Grub2 van, így mások a parancsok:
Forrás, sdb8-on, a telepítő által létrehozott grub-ból:
/boot/grub/grub.cfg:linux /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/sdb8 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-686Ezt írtam be kézzel a Grub Legacy config fájljába az sdb1-en:
/boot/grub/menu.lst:root (hd0,7)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/sdb8 ro
initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-686
boot(Hm, most látom, hogy a boot nem is kell, el sem jut odáig, már előtte tölti a rendszert.)
Ennek ugye csak annyi a hátránya, hogy telepítéskor a CrunchBang bootloadere nem egy, hanem sok indítási lehetőséget kap, így ezt bukom, mivel ezt a lépést a töltési folyamat szimplán kihagyja.
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #20990 üzenetére
OK, fejlemény, kb. megoldás is: a Grub Legacy ugyan nem tudja átadni a vezérlést a Grub2-nek az sdb8-on, viszont tudtam olyan menübejegyzést készíteni még a Legacy-n belül, ami közvetlenül meghívja a kernelt az sdb8-on. És el is indult a töltési folyamat, én lepődtem meg a legjobban
Az első alkalommal jó néhány fájlrendszerhibát észlelt, egy fsck futtatását kérte, megkapta... Reboot, és voilá! Felállt a CrunchBang. Ezt csak az utókor okulására írom, hogy ilyen is van
Mondjuk továbbra sem tud átváltani a Crunch bootloaderjére, de ha így is működik, hát legyen.
-
nemurea
aktív tag
Nem biztos, hogy ebben a témában kellene feltennem a kérdést, de GRUB-specifikus fórumot nem találtam... Szóval adott egy 8 gigás pendrive, 1. partíció a fizikai, a többi logikai (sdb5 - sdb8). Az 1. partíción egy Grub Legacy van (ezt dobta a Nanoboot image), ez indítja a többi partíción levő oprendszereket, illetve a partíciókon lévő bootloadereket. Működik sdb5-6-ra (Openelec), sdb7-re (Puppy Linux), és nem működik egyáltalán sehogy sem az sdb8-on... Egyszer-kétszer alakítottam ezen a környéken a partíciókat, de nem gondolom, hogy ez (annyira) összezilálta volna a lelkivilágát - de nincs kizárva.
Telepítettem egy Kubuntut ide (persistency-vel), csont nélkül felment, először boot-olt is, gyönyörűen működött, majd egy-két reboot után többet nem. Letöröltem teljesen, tettem fel helyette egy CrunchBang-et ma délután, a helyzet ugyanaz. A CrunchBang is az sdb8-ra tette a Grub-ot. A hibaüzenet Grub Legacy-ban root (hd0,7), majd chainloader +1 után:
Error 13: Invalid or unsupported executable format
Azt sem tudom, eljut-e az sdb8-on lévő GRUB2-ig...? Lehet, hogy a Kubuntu persistency okozta a problémát (utána jött elő a boot-lanság), dehát már elvileg írmagja sincs... Egyáltalán hogyan kezdjek neki a nyomozásnak?
-
nemurea
aktív tag
válasz
gery2123 #20976 üzenetére
Nem akarom itt látatlanban osztani az észt, de mintha lenne egy kis kavar a megákkal: a neted 25 megabit/sec, ugye? az nagyságrendileg 2,5 megabyte/sec (most nem cicózunk a kettes számrendszerrel
), azt bírja a routered akár wifin, akár lan-on, sőt ott felmehetsz 100 megabit/sec-es csomagig, ez a router eddig fogja támogatni a sebességet. Wifin persze elméletileg 300 megabited-ed van, de nekem az a tapasztalatom, hogy az csak laboratóriumi körülmények között elérhető. Nekem kb. ugyanilyen TP-Linkem van, szintén 300-as Wifi-vel, az elvileg 30 megabyte/sec lenne - hát ha 10-zel jön, már a fenekemet verem a földhöz a nagy boldogságban.
A gigabites routerrel gyorsabb lesz, de már a szakik más fórumon írták, hogy akkor a hálózatod minden komponensének ezt támogatnia kell. A wifin ez nem hiszem, hogy bármit is dobna.
Szerk: most gondolkodom, hogy a diginek nincs is 25-ös csomagja, így az 250 megabit lesz, és akkor jó volt a 25 megabyte/sec
-
-
nemurea
aktív tag
Helló, talán kicsit amatőr a kérdésem, de legalább valaki csípőből tudja majd a választ
: feltelepítettem a 14.04-es Kubuntu Live-ot egy pendrive-ra persistency-vel, és feltelepítettem pluszban a Chromiumot. Szeretném a böngésző cache-ét a RAM temp-be tenni (/tmp), meg is van a módja, a chromium-ot a --disk-cache-dir=/tmp/cache opcióval indítom el. Csak egyszerűen nem találom magát a chromium shell scriptet
Puppy-n már szerkesztettem korábban, ez elvileg egy nagyobbacska script file. MC-vel végignyálaztattam a fájlrendszert, nem találta (talán nem voltam elég alapos). Az indító menüben szépen megjelenik az Internet csoportban, de ott jobb gombbal nem mutatja meg, hogy mit hív meg (a'la Win). Help pls...
-
nemurea
aktív tag
válasz
lev258 #19986 üzenetére
"Grub2-nél pedig nem túrjuk a grub.cfg-t."
Igen, tudom, dehát ha egyszer annyi érdekesség van ott
Én (már) nem teszem rossz helyre a rendszerbetöltőt, de aki most ismerkedik a linuxszal, nem biztos, hogy egyből vágja, hogy az sda és az sda1 nem ugyanaz. Korábban a telepítéskor, azon a képernyőn, ahol a partíciókat lehet módosítani, egy csomó ideig kerestem, hogyan tudok megszüntetni-újat csinálni, mert az nem jutott eszembe, hogy kettőt kattintsak a meglévő partícióra - külön gomb (change) nem volt, jobb gombra semmi. Lehet, hogy most már ez evidens, nem tudom - nekem akkor nem volt az.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Misi1980 #19981 üzenetére
Btw, nem sok az 50 giga egy Ubuntunak, ha nincsenek rajta pluszban adatok (filmek, zenék)? Az alaprendszer valami pár giga, kb. 5, nem? Persze ha van 1 terás HDD a laptopban, akkor nem gond, de akkor is inkább olyan kellene, hogy egy közös, pl. ntfs vagy FAT32 partíción legyenek a dokumentumok, filmek, és akkor azt eléri a Windows is és az Ubuntu is. Vagy még inkább egy NAS
-
nemurea
aktív tag
Azzal azért én csínján bánnék, hogy pendrive-ról telepítsd a linuxot: tökéletesen felmegy, azzal nincs gond, csak az nem biztos, hogy az első éles indításkor, miután kivetted a pendrive-ot, egyáltalán bebootol-e. Legutóbb egy Ububtu 12.04-gyel jártam így, mivel ilyenkor már más a drive nevek kiosztása, a grub.cfg esetleg nem találja meg a cél partíciódat - és akkor pont olyan fekete képernyőn leszel, ahol most, csak grub rescue helyett esetleg busyboxnak fogja hívni
Könnyen lehet orvosolni, de nem biztos, hogy rögtön konfigfájlokat akarsz majd szerkeszteni. Ha CD-re/DVD-re írod és onnan bootolsz/telepítesz, egy hibalehetőséget kihagysz.
Csak mellékesen, egy nem túl régi postomhoz, amikor live pendrive-ról telepítettem egy cél pendrive-ra, és pár napot elszórakoztam, mire rájöttem, hogy ez bizony nem fog nekem bebootolni, bármit változtatok a grub.cfg-ben. Újratelepítettem DVD-ről, csont nélkül betölt a rendszer. Linux Mintet és Kubuntut is próbáltam előtte a pendrive->pendrive módszerrel, ugyanaz a probléma.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Kendek #19880 üzenetére
Helló! Lefényképeztem a második postban azt a két képernyőt, ami hasznos infót hordozhat:
Verzió1: a root paraméter a kernel meghívásakor hibás (de ha az, akkor mi a helyes...?); verzió2: a telepítés során valamit beállított magának, amit egyértelműen a hd1-en keres (hiszen akkor ez a 'cél' pendrive még hd1 volt, a hd0 volt maga a live usb). Vagy más a megoldás, amiről fogalmam sincs...
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #19836 üzenetére
Sziasztok! Abban segítsetek, kérlek, hogy ha a boot folyamán a busybox-ba kerülök az initramfs-ba (tehát eddig azért eljut a folyamat), akkor szeretném megnézni a logokat, hogy mégis mi ment rosszul. Ezt a dmesg paranccsal ki is tudom listázni, csak az a gond, hogy végigrohan a képernyőn, és csak az utolsó kb. 25 sor látszódik. Tudom, hogy | more segítene, de cs*szik, egyszerűen nem reagál rá: dmesg | more, ugyanúgy a teljeset kiokádja. Ugyanez a helyzet az ls | more-ral. | less-t nem ismeri ez a busybox verzió. Mit csinálok rosszul???
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #19836 üzenetére
Eggyel tovább jutottam: az mire utal, ha a busyboxban az initramfs promptnál ha kiadom a blkid parancsot, akkor nulla darab eszközt talál?
Amúgy az első hibaüzenet a "Begin loading essential drivers ... Illegal instruction" a gyorsan lefutó egész képernyős visszajelző sorok után, itt megáll egy kicsit, majd utána jön a hosszabb magyarázat. Amúgy a /dev-en belül nemcsak a /disk/by-label hiányzik, hanem úgy általában a teljes /dev/disk könyvtár...
-
nemurea
aktív tag
válasz
N0zer0 #19552 üzenetére
Sziasztok! Most jutottam el odáig, hogy a már nagyon hibrid gépem pendrive-jára feltelepítettem egy teljes oprendszert. A háttér: adott egy eredetileg HTPC, ami most NAS-ként funkcionál, XPEnology fut rajta. A XPE miatt pendrive-ról boot-ol, a teljes HDD-t az XPE használja. Viszont néha szeretném kihasználni a gép nagyszerű multimédia képességeit, emiatt a 8 gigás boot pendrive többcélúvá válik.
A pendrive felépítése:
sdb1: 32 megás boot, grub legacy, ez tölti be alapesetben a NAS-t
sdb5: 250 megás partíció az OpenElec System számára, a grub legacy-ról tölt, ha ezt választom
sdb6: 500 megás partíció, OE Data, nem boot
sdb7: a maradék 6,x giga, erre került most az oprendszer (ami egyébként Linux Mint, de bátorkodtam továbbra is ide írni, hiszen mégiscsak Ubuntu-fork)
A telepítéskor az sdb7-re került a Mint grub2-je. sdb1-en lévő grub legacy-ba új bejegyzést írtam, megfelelő root, chainloader +1, át is ugrik a grub2-re. Itt ugye a Mint boot menüje tűnik fel. Alapból nem töltött be a rendszer, de ez nem lepett meg: mivel a live rendszert egy másik USB-re írtam ki, arról telepítettem a cél 8 gigás pendrive-ra, így telepítéskor a live volt a hd0, most meg a rendes 8 gigás a hd0. A grub2 config-ban átírtam minden hd1-et hd0-ra.
Viszont a rendszer boot folyamata megáll félúton: kidob busybox-ra, nekem nagyon úgy tűnik, hogy a root-ot nem tudja csatolni. Ha recovery módban indítom el, akkor látszik, hogy a
linux /boot/vmlinuz-3.13.0-37-generic root=UUID=2defc352-f7ea-4de8-979b-a0400817dff1 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-3.13.0-37-genericsorok lefutnak, egy csomó visszajelző üzenet elrohan a szemem előtt, de amikor a device driver-eket szeretné betölteni, akkor várakozik egy 15 mp-ig, majd jön a busybox. A számomra értékelhető hibaüzenet kb. annyi, hogy a /dev/UUID=2def......dff1 mappa nem található, így a root-ot nem tudta felcsatolni.
Ja, és a vezeték nélküli billentyűzetemet is inaktiválja, a BIOS/grub-ok környékén még kiválóan működik, gondolom, itt új meghajtót akarna alkalmazni, de nem tudja betölteni, így a busybox-ban sem tudok egyelőre körülnézni. Kipróbáltam, hogy UUID helyett LABEL-t adok meg neki, de ugyanez a szimptóma, nem meglepően (reagált rá, mert akkor /dev/LABEL=MINT_LINUX-ot keresett).
Nem tudom, hogy a grub.cfg-ben van hiba, vagy valami oprendszeres beállításban, de én az előbbire tippelek, csak nem tudom, mit csinálok rosszul.
grub.cfg jelenleg:
Hardver: 8 gigás pendrive, grub2 szerint is hd0, 1 db HDD 3 partícióval, hd1-en, jelen esetben nem játékos szerintem.
Még nézem tovább is, de hátha van valakinek kapásból valamilyen ötlete, hogy egyáltalán melyik irányba induljak el. Linux kapcsán eddig a legtöbbet a boot-okkal sz*vtam eddig, lassan meg kellene tanulnom lépésről lépésre a folyamatot... Köszönöm!
-
nemurea
aktív tag
válasz
N0zer0 #19552 üzenetére
Kedves N0zer0, nagyon köszönöm a részletes infókat! Közben megtaláltam a FF binárisát, valószínűleg telepíteni is tudom az Openelec környékére, aztán, gondolom, az OE-n belül launcherrel indítom el.
Ettől függetlenül meg kell csinálnom a teljes rendszert is a pendrive-ra, mert a NAS-ban a HDD Synology-módon van formázva, ami valamilyen raid (egy HDD-n is), és azt nem tudom összerakni OE-n belül (ezt tegnap átnéztem, nincs mdadm program), így viszont ha az OE fut, akkor mindent elérek a netről (FF-fel tényleg mindent), de a saját HDD-met nem látom. Szóval kell a teljes értékű linux, ha a géptől egy méterre lévő butatévén akarok valamit lejátszani a HDD-ről.
(Persze meg lehetne oldani az egészet virtualizációval, de attól más fórumokban eltanácsoltak, hogy NAS-t futtassak virtuális környezetben.)
-
nemurea
aktív tag
válasz
N0zer0 #19550 üzenetére
Köszönöm a gyors választ! Még az alap XBMC-re is nehézkes volt Firefoxot hegeszteni, az OE pedig egy sokkal zártabb rendszer (még az mc-t sem engedte a múltkor feltelepíteni), így lehet, hogy nem ez az egyszerűbb út, de mindenképp ránézek erre a megoldásra is, köszi a tippet, eszembe nem jutott volna.
A grub2 meg a grub legacy kb. nyomokban hasonlít egymásra, amennyire eddig láttam, de ha lesz egy minta, amit a 4. partícióra kerülő grub2 készít, abból már szerintem létre tudok hozni egy bejegyzést a grub legacy alá. Vagy még inkább egy chainloader lenne a megoldás.
Esetleg arra van valami gyors tippetek, hogy mielőtt nekiállok szétbarmolni a napok alatt összehozott pendrive-ot (persze, tudom, hogy nem fogom elrontani, de a linuxnál elég benézni egy betűt, oszt...), tudok készíteni belőle egy teljes image fájlt, és ha valami rosszul megy, csak visszaállítom? (A rövid válasz: igen
engem a hogyan érdekelne...)
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! A következőben szeretném kérni a segítségeteket, mivel a guglizás nem nagyon akarja megmondani a tutit, pedig nem az évezred hekkeléséről van szó:
Adott egy PC, aminek az elsődleges funkciója, hogy NAS-ként működik, XPEnology fut rajta. Az XPEnology USB pendrive-ról boot-ol. A pendrive 8 gigás, jelenleg három partíció van rajta:
1. 32 Mbyte: ezen van a Nanoboot, ami alap esetben betölti az XPEnology-t
2-3: (két partíció), kb. 2 giga: OPENelec van rajta
4: üres hely, kb. 6 gigaTehát alapesetben a NAS tölt be, amikor bekapcsolom a gépet (nem fut 24/7), de ha kell, a bootnál ki tudom választani az Openelec-et, és akkor a PC médiacenterként funkcionál, csúcs.
Viszont szeretném megoldani, hogy a pendrive-on lévő üres helyre feltelepítsek egy rendes oprendszert, Ubuntu live-ot persistency-vel (így hívják?) vagy bármi mást, ami esetleg kisebb rendszer, de a böngészője teljes körűen működik, értsd: lejátszik pl. Indavideókat (ez hiányzik az Openelec-ből).
A NAS-hoz való nanoboot a saját bootloaderével jött, ami Grub Legacy (hogy ezzel mennyit szívtam, hogy nem kezeli az ext4-es fájlrendszert!), nem tudom, miért nem Grub2. Ezt nem akarom lecserélni, mivel örülök, hogy működik és csont nélkül betölti a NAS-t és az OE-t igény szerint.
Szűz pendrive-ra tudnék oprendszert rakni, másik HDD-re is biztos menne, de most nem tudok berakni a PC-be még egy HDD-t csak ezért, illetve ott a pendrive-on a hely, nem kell túl sűrűn használni, tehát adja magát a helyzet. Csak az a probléma, hogy nem tudom, hogyan telepítek 1) kézileg 2) a 4. partícióra linuxot úgy, hogy 3) nem a pendrive master boot recordjába írja be a bootloaderét, ezzel agyonvágva a jelenlegi konfigot. Ebben kérnék egy kis iránymutatást egy közepesen kezdő linuxosnak, tehát nem baj, ha picit szájbarágós
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- E-roller topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- XIV. Leó pápa szerint a politikusoknak kezdeniük kell valamit az AI-veszélyekkel
- Opel topik
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest