Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
Naszóval: telepítettem minimal ubit, majd xserver-xorg, gdm, gnome-core, pmount, synaptic, de GUI nem indul, mondván: no valid fontpath can be found.
Hivatkozik a /usr/share/fonts/X11/.. útvonalakra, amik valóban hiányoznak. Tudja vki, hogyan tudom odavarázsolni a hiányzókat?
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Igen advanced kérdésem lenne azokhoz, akik jártasabbak Ubuntuban.
Hogyan lehetne integrálni a vmware drivereket a server kiadás telepítőjébe? -
sh4d0w
félisten
Köszi. Igazából azért volt ennyire közel egymáshoz a 12. és a 13., mert a 12-essel csúsztunk picit. Ezenkívül találtunk a fordítási-kiadása folyamatban olyan pontot, ahol lehetett optimalizálni - ezt megléptük. Még hozzájárult a csapat lelkesedésének megugrásához az is, hogy jöttek új fordítók, akik egyrészt nagy hévvel vetették bele magukat a fordításba, másrészt igazi csapattagként a különböző fórumokon is reagáltak a felmerülő kérdésekre, észrevételekre. Remélhetőleg nemsokára webes formában is meg tudjuk jeleníteni az újságot, úgy tűnik, vannak a csapatban hozzáértők.
-
sh4d0w
félisten
Megjelent a Full Circle magazin 13-ik számának magyar fordítása!
A fordítást a Full Circle Magazin magyar fordítócsapata készítette.
-
sh4d0w
félisten
Lesz, készül. A 13-as szám már le van fordítva, szerkesztés alatt áll, a 14-es már fordítás alatt van. Vannak korábbiak is, 0-1-2 elérhető a www.fullcirclemagazine.org-on. Sajnos főként korábbi szerkesztési problémák miatt nagyon elmaradtunk a korábbi számokkal, most azért ugrottunk nagyot, hogy relatíve aktuális legyen a tartalom. Persze ez nem jelenti azt, hogy a korábbi számok nem lesznek lefordítva, csak nem elsődleges prioritás jelenleg. Akik esetleg jártasak scribus-ban, és idejük is lenne a szerkesztésre, jelentkezzen a linkelt fordítócsapat oldalán Királyvári Gábornál. Fordítók is jöhetnek!
Igen, én is részt veszek benne.
-
sh4d0w
félisten
Megjelent a Full Circle magazin 12-ik számának magyar fordítása!
A fordítást a Full Circle Magazin magyar fordítócsapata készítette.
-
sh4d0w
félisten
Ha ért valaki Scribus-hoz és lenne kedve részt venni a Full Circle Magazine (Független Ubuntu Közösségi Magazin) szerkesztésében, itt jelentkezzen. Fordítók is jöhetnek!
-
sh4d0w
félisten
válasz
VaniliásRönk #7671 üzenetére
Azért, mert a beépített zárt meghajtó nem ad lehetőséget a tv-kimeneten a felbontás csökkentésére; viccesen fest a TV-n, amikor a monitoron lévő videó függőlegesen is és vízszintesen is félbe van vágva
-
sh4d0w
félisten
Envy és White Screen Of Death; tud rá valaki megoldást?
-
sh4d0w
félisten
Hardy kérdés: jelenleg az Ubuntu által "felajánlott" zárt drivert használom egy ATi X800GTO-hoz. Ha felrakom envy-vel az ATi saját driverét, mely állományokról érdemes másolatot csinálni, ha netán balul ütne ki valami? xorg.conf elég?
-
sh4d0w
félisten
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
-
sh4d0w
félisten
Windowsos Virtualdub helyett mit lehet használni Ubuntu alatt ugyanazon célok elérése érdekében?
-
sh4d0w
félisten
Kérdés: egy fordítandó cikk miatt telepítenék Ubuntu server-t virtuális gépbe. Sajnos DHCP-t is kéne belőni, de szvsz az agyoncsapná a netkapcsolatomat. Van vkinek 5lete, hogyan lehetne ezt elkerülni? (Próbáltam NAT-olva, de akkor a telepítés folyamán meg kéne adnom egy proxy-t, viszont az nincs...)
-
sh4d0w
félisten
Nekem viszont van egy "haladóbb" kérdésem: ha elindítom az rdesktop-ot megfelelően paraméterezve (rdesktop <ip> -g90%) parancssorból, akkor a képernyő 90%-át kitevő ablakban jelenik meg a távoli gép felülete; viszont ha ugyanezeket a paramétereket egy application launcher-ben adom meg, egy szűk, de magas ablakot kapok, a mérete nem változtatható. Van vkinek 5lete, mitől lehet ez?
Felejtős, megoldottam
Kellett egy kis script, ami a környezeti változóimat kiexportálja. -
sh4d0w
félisten
válasz
God Vazzeg #6552 üzenetére
Annak én is örülnék, úgyhogy a megoldás nem nálam lesz
Az elébb egyébként majdnem vi-t írtam a gedit helyett...
-
sh4d0w
félisten
válasz
God Vazzeg #6548 üzenetére
Nah, akkor a következőt kellett volna tenned:
sudo gedit /etc/<file-amit-szerkeszteni-akarok>
és voilá, nem kell a root
-
sh4d0w
félisten
válasz
God Vazzeg #6546 üzenetére
[I]"...As default Ubuntu has no password set for the root user. To gain root access you have to type in your own user password. This is the password you set for the first user while installing Ubuntu.
To manually set a password for the root user, type in the following in the shell:
sudo passwdAfter that you are asked to type in the new root password twice. Finally, your root user has its own password..."[/I]
De még mindig nem írtad, mire kell...
-
sh4d0w
félisten
válasz
God Vazzeg #6544 üzenetére
Van ugyan root, de sudo-val is lehet operálni - még nem találkoztam olyan dologgal, amihez ne lett volna elég.
-
sh4d0w
félisten
A Hardy mellett megjelent a Full Circle Magazine Issue 02 magyar fordítása, elérhető itt, a lap alján.
-
sh4d0w
félisten
Van Ubuntu alatt 3270-es terminál emuláció?
-
sh4d0w
félisten
Egyértelmű voltál, meg is csináltam, hogy visszakapcsoltam a restricted drivert és utána minden okés is - csak a képfrissítés nem. Mivel fejből nem vágom, mekkora a max. függőlege s frekvencia, nem tudom, hogyan fogom megoldani
De majd kitalálok vmit. A segítséget köszi.
GD: Neked is köszi.
-
sh4d0w
félisten
Namostmár csak annyi bajom van, hogy max 1024*768 a felbontás, max 60 Hz-en, de a monitor tud 1280*1024-et 75 Hz-en. Ha az X rekonfig során megadom a max. felbontást, akkor "No signal". Próbáltam azt is, hogy kézzel beírom a max felbontást az xorg.conf-ba, de akkor meg szét van csúszva a kép és "Signal out of range"-et kapok. 5letek?
-
sh4d0w
félisten
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Ez elég?
-
sh4d0w
félisten
Természetesen Ubunturól van szó, GNOME-mal.
-
sh4d0w
félisten
Tegnap sikerült kifektetni a GUI-t...
Amikor telepítettem a 64 bites 7.04-et, ATi X1300Pro volt a gépben és volt direct rendering a restricted driver használatával. Aztán váltottam X800GTO-ra, a driverbeállításhoz nem nyúltam tegnapig, amikor is úgy gondoltam, hogy kipróbálom az OpenArena-t. Előtte ellenőriztem, hogy van-e 3D-gyorsítás, de mivel nem volt, gondoltam beállítom. Kikapcsoltam a restricted drivert, ami kért egy restartot. Megcsináltam és azóta No Signal üzenetet kapok a monitortól, GUI nix.
Van valakinek 5lete, mihez tudok kezdeni?
-
sh4d0w
félisten
Tán közérdekű lehet: ha valakinek az enyémhez hasonlatos problémája támad, javaslom a Super Grub Disk szemügyre vételezését és esetleges használatát. Nice tool...
-
sh4d0w
félisten
Surgos helpre lenne szuksegem:
ujra kellett telepiteni a Windows-t, ami felulirta a GRUB-ot. Vissza akarnam tenni a GRUB-ot, de a leirasok mindenhol azt veszik alapul, hogy egy HDD-n van a ket rendszer. Nekem egy normal ATA vinyon van a Windows es egy SATA-n van a Linux.
grub> find /boot/grub/stage1
find /boot/grub/stage1
(hd1,2)ezt mutatja a GRUB. Most az nem egeszen vilagos, hogy a LiveCD a hd0, vagy a masik HDD. Valaki tud segiteni?
-
sh4d0w
félisten
Megjelent már a 8.04 beta? Ha igen, hol érhető el?
-
sh4d0w
félisten
válasz
Cathfaern #5348 üzenetére
Akkor még azt javaslom, hogy keress vhol egy olyan Bart's PE bootolható Windowst, amin rajta van vmi defrag program - esetleg csinálj egyet. Jó a linux, de az NTFS-írást támogató modul mintha reverse engineering-gel készült volna, éppen ezért ennyire nem bíznék benne.
-
sh4d0w
félisten
válasz
ngabor2 #5318 üzenetére
Engem is csak azért, mert nálam érezhető volt a sebességkülönbség. Codec-ek ugyanúgy mentek fel, mint a normál 32 bites verzióban; ha elindítottam vmit, ami ismeretlen volt, felajánlotta a letöltést és telepítést és ment utána a lejátszás. Java és flash meg felment az Automatix2-vel.
-
sh4d0w
félisten
Köszi, megnézem.
Közben újabb kérdés: láttam néhány disztribúcióban (pl. Fedorában), hogy a grub menüjét le lehet cserélni vagy meg lehet bolondítani némi háttérképpel. Valaki csinált már ilyet? (ubuntuforums.org-on találtam egy erről szóló topicot, de nem működött, amit ott írtak)
-
sh4d0w
félisten
válasz
dr_strange #5071 üzenetére
Köszi, úgy tűnik, hogy az rsync hasznos lesz.
-
sh4d0w
félisten
Backup célra tudtok ajánlani vmilyen programot?
-
sh4d0w
félisten
Hogyan tudom átállítani a pager-t less-ről more-ra? Értsd: ha lekérek egy man oldalt, akkor a less jeleníti meg, ami azért gáz, mert ha kilépek a man oldalból, akkor eltűnik az egész; én pedig azt szeretném, hogy ott maradjon a képernyőn...
-
sh4d0w
félisten
Van két Ubuntu masina: 192.168.0.196 és 192.168.0.197.
A 196-oson telepítettem egy ftpd-t, ami sikeresen lezajlott. A 197-esről szeretnék fileokat másolni a másik gépre, de nem talál service-t. Ha ráeresztem az nmap-et a 196-os gépre, nem látja nyitva a 21-es portot, még akkor sem, ha saját magán csinálom. Van vkinek 5lete, mi lehet a hiba?
-
sh4d0w
félisten
Prószáltam frissíteni 6.10-re, de még vmi sbm csomag mindig hiányzik a remastersys telepítéséhez.
Kinek van tapasztalata a Remastersys telepítésével? -
sh4d0w
félisten
squashfstools telepítése közben kaptam eme üzeneteket. Hogyan tudnám frissíteni az említett csomagokat? Ubuntu Desktop 6.06... és ssh-val kapcsolódom.
sh4d0w@sh4dbook-6:~$ sudo dpkg -i squashfs-tools_3.3-1ubuntu2_i386.deb
Selecting previously deselected package squashfs-tools.
(Reading database ... 72749 files and directories currently installed.)
Unpacking squashfs-tools (from squashfs-tools_3.3-1ubuntu2_i386.deb) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of squashfs-tools:
squashfs-tools depends on libc6 (>= 2.7-1); however:
Version of libc6 on system is 2.3.6-0ubuntu20.5.
squashfs-tools depends on libgcc1 (>= 1:4.1.1-21); however:
Version of libgcc1 on system is 1:4.0.3-1ubuntu5.
squashfs-tools depends on libstdc++6 (>= 4.1.1-21); however:
Version of libstdc++6 on system is 4.0.3-1ubuntu5.
squashfs-tools depends on zlib1g (>= 1:1.2.3.3.dfsg-1); however:
Version of zlib1g on system is 1:1.2.3-6ubuntu4.
dpkg: error processing squashfs-tools (--install):
dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
squashfs-tools -
sh4d0w
félisten
Hasonló notebookra telepítettem Ubuntut, igaz, nem a legújabbat, hanem a 6.06-ot. Persze ilyen kevés memória esetén LiveCD felejtős, alternate install kell, ami szöveges a telepítés végéig. Természetesen felrakja a GNOME-ot, úgyhogy nem gond, ha utána grafikus felületet szeretnél, alapból úgy indul. A Logout.hu-n van egy írásom a Xubuntu telepítéséről ue. notebookra, ha érdekel, nézd meg (azért cseréltem le a Xubuntut, mert várakozásaimmal ellentétben nem állt annyira kézre a kezelőfelülete, mint a GNOME-é).
-
sh4d0w
félisten
válasz
Neil Watts #4514 üzenetére
Az a megoldás nem működik, amit ott írt ngabor2?
-
sh4d0w
félisten
Használ valaki Xen-t, pláne működő 3D-s támogatással?
-
sh4d0w
félisten
Itt már érdekesebb a kérdés, mert függ attól is, hogy a /home külön filerendszeren van-é, avagy hagytad, hogy a telepítő használatba vegye a lemezterületet és automatikusan ossza azt fel. Ha nincs külön filerendszer neki, akkor marad a GParted LiveCD-s megoldás, illetve bármilyen LiveCD jó, amin rajta van a GParted.
Ha külön filerendszeren van, akkor nincs gond, leválasztod, átméretezed, visszacsatolod, pl. mount paranccsal.
-
-
sh4d0w
félisten
válasz
VaniliásRönk #4328 üzenetére
Igen, ámbátor az iso de facto szabvány
A többit meg átkonvertálni Windows alatt nem egy művészet
-
sh4d0w
félisten
válasz
V.Stryker #4325 üzenetére
images under Linux
1) You must login as a root user, if not root user then switch to root user using following command:
$ su -2) Create the directory aka mount point:
# mkdir -p /mnt/disk3) Use mount command as follows (assumes that your ISO file name is disk1.iso):
# mount -o loop disk1.iso /mnt/disk4) Change directory to list it:
# cd /mnt/disk
# ls -lAz a jó, hogy itt nem kell külön program erre, Linuxok alapból tudják ezt.
-
-
sh4d0w
félisten
Ha megveszed a decemberi PCW*-t, ahhoz jár teljes programként
Ingyenesen tán a dd paranccsal lehetne, de mivel nem ismerem a használatát, ezért nem is említettem. Esetleg érdemes lenne szétnézni a Sourceforge-on, hátha találsz ilyesmit.V.Stryker: szerintem a Creative nem csinált Linuxos drivert - a támogatásuk egy kalap ...., csak vedd meg a cuccunkat, aztán csá. Nem tudom, hogy találsz-e megoldást, az én alaplapi 7.1-em egészen biztosan nem megy.
-
sh4d0w
félisten
1. Valószínűleg azért nem, mert vmilyen alkalmazás éppen ott matat (pl. vmilyen filekezelő, vagy esetleg vmi lejátszóprogram).
3. Acronis True Image pl.
4. Mi a kérdés?
6. Gparted.
Tv: /var-ban tárolja a Linux az e-maileket, logokat stb. nem temp mappa. Ahogyan írták, a /tmp egyenlő a Windows TEMP-jével - amit viszont a Linuxok általában törölnek bizonyos időközönként.
V.Stryker: nézd meg a WineHQ oldalt, ott megtalálod, hogy az eddig sikeresen futtatott játékokhoz milyen beállítások kellenek. Nyilván az emuláció sosem lesz tökéletes, így vannak alkalmazások, amik soha nem fognak elindulni.
-
sh4d0w
félisten
Putty. Valaki itt már javasolta az ottani karakterkódolás átalakítását, ki is próbálom, ámbátor úgy tűnik, hogy két különböző, ámde azonos megjelenésű problémával állok szemben, mert ha a gépen lokális használatban nyitok xterm-et, ott is marhaságokat ír az ékezetek helyére.
-
sh4d0w
félisten
Kérdés: magyar nyelvvel telepítettem egy Xubuntu 7.04-et, de ha terminalban valami hibaüzenetet kapok vissza, amiben ékezetes karakter van, akkor azok helyén marhaságok vannak.
Amit próbáltam:
sh4d0w@sh4dbook:~$ sudo dpkg-reconfigure console
Password:
Az alĂĄbbi csomag: `console' nincs telepĂtve ĂŠs nincs informĂĄciĂł rĂłla.
A dpkg --info (= dpkg-deb --info) kiĂrja az archĂvum fĂĄjlokat,
a dpkg --contents (= dpkg-deb --contents) a tartalmukat.
/usr/sbin/dpkg-reconfigure: console nincs telepĂtve
sh4d0w@sh4dbook:~$ sudo dpkg-reconfigure locale
Az alĂĄbbi csomag: `locale' nincs telepĂtve ĂŠs nincs informĂĄciĂł rĂłla.
/usr/sbin/dpkg-reconfigure: locale nincs telepĂtve
sh4d0w@sh4dbook:~$ sudo dpkg-reconfigure locale-data
Az alĂĄbbi csomag: `locale-data' nincs telepĂtve ĂŠs nincs informĂĄciĂł rĂłla.
/usr/sbin/dpkg-reconfigure: locale-data nincs telepĂtveHogyan tovább? (A hiba mind lokális terminalban jelentkezik, mind pedig ssh-s kapcsolódásnál.)
-
sh4d0w
félisten
Én megvártam előbb a visszajelzéseket és csak azok után döntöttem el, hogy nem frissítek 7.10-re. A jelenlegi Hardy még alpha kiadás, ami csak tesztelőknek, fejlesztőknek ajánlott - na meg persze mazochistáknak. Ez azonban LTS-kiadás lesz, így remélhetőleg lényegesen jobban sikerül a Gutsy-nál.
&rew: nah, én pl. catalog-ra kerestem volna... öhhh... najóvan...
-
sh4d0w
félisten
Köszi. Synaptic-ot csak utolsó esetben veszem igénybe, apt sokkel egyszerűbb. Ezen kérdéseim egyébként akár emlékeztetőknek is tekinthetőek, mert hiába konfigoltam fel az ssh-t otthon, és hiába tudok felcsatlakozni, a standard outputok többnyire nem jönnek vissza vmilyen adatstream probléma miatt. Ha megvárnám, míg hazaérek, elfelejteném, így viszont itt a topicban már megvan
Egyébként meg megjelent a Hardy alpha4 kiadása, végleges április 24-re várható.
-
sh4d0w
félisten
Lemezkatalógus - létezik vmilyen (aka ADC for Windows)?
Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- Bomba ár! HP EliteBook 8470P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 14" HD I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged