Hirdetés
Aktív témák
-
-
-
http://www.omgubuntu.co.uk/2011/09/kubuntu-low-fat-settings-speed-boost-older-hardware/
Akkó' bocs. Íme a gúglis eredmény
-
-
-
-
-
-
-
-
Na akkor.
Samba grafikus beállítófelületet használ valaki?Készülő Linux cikkbe lenne, mert én ugyan megírom magamnak a konfigfile-t, de jó lenne GUI-s megoldás, hogy azt mutassam be. A Muon-os Samba csomagot feltettem (virtuális gép) és a GUI izél elindulni.
Feltette a sajátomra is, azon sem.Másnál megy?
Vagy ti mit használtok Samba állítgatásra?@viw : Akkor nem sok esély van, hogy megtudjuk, miért nem megy...
-
Na ez az, azt kéne tudni, mit ír ki

Amúgy nézd meg a többi menüpontot is, az lehet jobban fog menni. ACPI-vel is veszhet össze, meg hátha safe mode-ban elindul.@Vizion : Nekem isitt figyel az Android 1.6 x86 ISO, virtuális gépen szórakoztam vele, de nem sok mindenre jó. Mondjuk a későbbiek meg mind egy-egy hardverre vannak optimalizálva.
@ viw : Meg tudom érteni az adott államot, mert ez tényleg elég nagy biztonsági rés.
-
-
válasz
szaszayanou
üzenetére
Mivel nézed? VLC-ben van ilyen opsün, hogy nyomja ki a képernyővédőt.
-
válasz
Nowhereman
üzenetére
Így csinálom én is. Mondjuk szabadulni akarok az NTFS partícióimtól, mert a Win7, ami az Ubi mellett van, kb. havi egyszer van elindítva... Így semmi érteme NTFS-en tartanom az adatokat.
Sajnos ezt majd akkor, ha winyót cserélek, mert konvertálni nem merem - ahhoz túl fontos dolgok vannak rajta... -
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Na, ezt majd én is használatba veszem
Köf! -
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Ez talán segít, bár nem olvastam el

-
-
-
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Konzolon úgy, hogy beírod a nevét, és ha full parancssori program, akkor utána a paramétereket. Ha csak konzolból indul, akkor csak a neve kell, és amúgy tudsz rá ikont csinálni, csak Unity alatt nemtom, hogyan.
alt+ctrl+v ... én ezt winnyóz alatt sose használtam. AltGr + v ott is...
-
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
OK... ez máshoz kellett volna, mert van integrált VGA-s laposom, amin a Unity teljesen meghal. LXDE megy rajta

Ettől függetlenül nem értem, lehet az Nvidia driver kavar be valamit, de más esetekben meg működik. És amikor nálam működött, akkor is valamennyire megvolt a 2 asztal... -
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
Mondjuk ez is benne van. Milyen drivert használsz Intelhez?
-
válasz
RaZroX
üzenetére
Próbálj meg kubuntut, hátha annak kevesebb baja lesz a VGA kezeléssel. Nem mintha az ablakkezelőn kívül sok különbség lenne, de ilyennel nem lesz baj, hogy a Unity plugin kidől alóla.
@Swet Lou 6 : Azt mondtad, neke Unity alatt sem megy, ergo nem az ablakkezelő a gond.
@benzol : Akkor lehet valami változott a 10.04 óta... X lesz az, de rühellek xorg.con-t szerkeszteni

De mindegy már, mert csak 1 monitorom van megint. -
válasz
benzol
üzenetére
Akkor nem KDE/Unity gond, hanem X. Milyen Ubi verzsön?
Az Nvidia nyavalya érdekelne, hogy nálad mit csinál. Nálam van 2 asztal, de nem teljesen átjárhatók. Az egeret át lehet húzni, de ablakokat nem. Viszont ha a 2. asztalon indtok progit, akkor az ott indul el, és ott is marad. -
válasz
rybank
üzenetére
Na most ez az ablakkezelő feladata.
Vagy változtattak valamit a 10.04LTS-ben levő KDE óta, vagy valami elkefélés van az Ubiban, mert azzal még ment, azóta meg nem volt 2 monitorom. Nekem leginkább úgy tűnik, hogy valami beálltási gond van, mert a KDE képernyőkezelője nem hiszi el, hogy 2 monitorom lenne (csak akkor az egér miért húzható át...). A 60Hz-t se tudtam vele beállítani, csak az nVidia cuccából, de az legalább megy.
Ezen nemtom milyen 3. program segítene
-
-
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
A driver tudja, az X-nek lesz valami kínja, vagy a KDE-nek, mert a Nvidia control panelben van két monitor opció, fel is ismeri, de a KDE képernyőbeálltó csak egynek látja.
-
Tök felesleges, nekem még nem sokszor ment 2Gb fölé a RAM fogyasztás.A nem azonos ramok, marhaság. A több RAM modult majdnem minden úgy kezeli, hogy ha az egyik lassabb, akkor annak a sebességén fog menni mind a kettő, de menni fog.
Ha biztosra akarsz menni, akkor azonos órajel, és azonos CL idejű ramokat veszel bele, de ha sok szabad ramod van, akkor azt se fogod észrevenni, hogy esetleg eggyel lassabb időztésen jár a RAM.Mondjuk vásárlás előtt érdemes belepróbálni, mert laptopok néha random összevesznek egyes gyártók cuccával, de ezt előre nem nagyon lehet kitalálni.
@shearatan + bsanya : F6-ra is a cmsort jelöli ki.
@ RaZroX : A driverteleptőben esetleg válassz régebbi drivert, próbaképp. Vagy csak egyfélét jelöl ki?
-
Hm.
Másnál is ilyen ez?
11.10-en végre be tudtam kötni egy második monitort. (Eladásra lesz, most tesztelődik.)
10.04-en tök jó volt a kiterjesztett asztal.Most benyomtam neki az Nvidia control panelen, hogy Separate X screen, Right of, és ugyan right of lett, azaz az egeret jobbra tudom áthúzni, de annyira szeparált, hogy ablakokat viszont nem... 10.04-en simán át lehetett. Viszont a másik képernyőre hozzáadva egy plusz gyorsindítót, ott el tudok indítani programokat, amik meg csak azon a képernyőn mozgathatók...
Ja megvan... Rendszerbeállítások -> Képernyő -> több képernyő -> nem engedélyezett...
De mivel lehet engedélyezni?

-
Hibának hívják

Néha előfordul, ez mondjuk winnyózon is megesik, csak ritkábban. (Pl. előző munkahelyen bizonyos, nagyon fontos gépekre, bizonyos frissítéseket nem volt szabad feltenni, mert megállt tőle PC, meg az is, amit vezérelt. Attól viszont a gyár állt meg. Ezt úgy tudtuk meg, hogy valaki egyszer feltette. Utána jött a backup...
)Amúgy ja, írtam már korábban a dpkg parancsokt, ami helyretette
Nekem is elhasalt tőle mind a két Kubuntus gépem (az asztali, meg rajta a virtuális is). -
/home/firefox vagy /home/.firefox ... vagy húzd le a teljes /home könyvtárad, meg ha módostottál valami konfigfile-t, akkor azt is.
@floatr : Mondjuk az Autocadben tök jól működik ez a dolog, de nem vagyok benne biztos, hogy egy Office-ban pl. jó lenne... OK, ízlés dolga, mindenkinek más jó.
-
válasz
floatr
üzenetére
Igen, ez gy jó... Az sosem baj, ha lehet választani.
@RBJ : Live CD-ről bootol, és ha van hibajavtási lehetőség, akkor úgy, ha nincs, akkor a partciókat fogod látni, és ki tudod menteni a cuccaidat. Nem kellett volna direktbe kinyomni... Illetve ha már ki kell, akkor terminálba (a F1-esbe) sudo poweroff.
-
A megoldás a 44648-ban már leródott.
Mondjuk frissítés után nem néztem a Muon-t, mert jöttem melóba. De amúgy az apt is ugyanerre jó, amíg ki nem javtják
A Rendszerment-es mentés jó lehet, kérdés, mikori. Az USB-s dolgok nem látása az nálam nem jött elő... Az mástól lehet.
@floatr : Viszont sok esetben hatékonyabb, ha a toolbaron nyomkodod az ikonokat. Persze kis helyen az nem fér el (telefon ugye, meg tablet) de egy FullHD monitoron azért akad hely.
-
Azaz, nálam is. A Muon elcrashel, utána meg az apt-get update hisztizik. Gondolom a legutóbbi frissítéskor valami megint nem lett jól

De amúgy mit ír ki? Nekem közölte, hogy nyomjak egy sudo dpkg --configure -a -t. Az rendberakta a csomaglistát, így már tud updatelni, és az upgrade is ment.
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Ja, aztán nekem is feltűnt, hogy a frissen telepített virtuális gépes Kubuntun is elcrashelt a Muon. Lehet, hogy bugzott, de amikor már több proginak van baja, akkor sanszos lehet egy RAM hiba is.
@God Vazze : Ezen mi a furcsa? (Mármint, hogy stabil.) Ez Linux.

@n00n : Nem biztos, hogy rossz ez, erre viszont azt mondom.
Érik egy virtuális gép Unityvel, hogy ne legyek hozzá olyan hülye, meg hogy megnézzem, milyenek az újak. -
-
-
-
-
-
-
válasz
benzol
üzenetére
Nem egészen. Az X szerver az, ami a megjelenítésért felel, és az ablakkezelő működtetéséért.
Mivel nem a kernel, és az ablakkezelő részem ezért lehet megcsinálni vele többféle dolgot.
Pl. ezért lehet többféle ablakkezelő, és ezért lehet egy az egyben átküldeni pl. ablakokat másik gépekre (X forward).Keress rá szoftközponttal, vagy csomagkezelőel, hogy van-e az adott rendszerre újabb, mint neked.
De Linuxon nem olyan égető kérdés a VGA driver, mint winnyózon.
-
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
-Hagyd ki a dologból a 80 gigás winyót. Mármint telepítéskor is. Úgy legyen összerakva a cucc, ahogy használni fogod.
-Nézd meg, mi van a telepített rendszernek átadva (a boot menüben nyomj egy "e" -t azon a soron, ami indítja! Van-e benne "pci=nomsi"? Ha nincs, akkor írd bele (ha azzal se megy, akkor vedd ki
). Van-e benne olyan, hogy "vga=0xxxxx" (x helyett számok)?
-God Vazze elírta, Ctrl-Alt-F7 a grafikus felület
-Ha Ctrl-Alt-F1-re kapsz terminált, akkor azért nagyjából rendben van az egész, csak egy VGA driver fog kelleni.
-Illetve ha bootolás alatt nyomsz egy ESC-t, akkor mutatja a boot üzeneteket, az is sokat segíthet, hogy hol száll el. -
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Nekem mondjuk érdekes módon volt, hogy csak a root usernevet és jelszót követően volt hajlandó látni... Egyébként igen, az adott mappára adj jogot, ha nincs rá, meg ha nem gáz helyen van.
@Sh4d0w : Mondjuk ja

-
-
-
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Igen, CD-ről kéne. Az USB telepítőn is lehet amúgy valószínűleg, csak most a franc emléxik, hogy az hogy néz ki, egyszer használtam életemben

@aag : Platform kérdése, nekem az összes eddigi laposomon jól működött a ventiszabályzás. (HM XE3, Albacomp D4V, Fujitsu S7010, és a céges Dell E6420-on is jól megy a pendrive-os Lubuntu.)
Monilitikus kernel : A Linux kernel aztán marha monolitikus a moduljaival. csomó mindent nem is lehet belefordítani.
@Richter36 : Jah, mondjuk ez igaz. Technettől meg nem várom, mert az meg MS.
-
válasz
Richter36
üzenetére
Hát, Silverlightra 100% megoldás Linuxon nincs. Bizonyos dolgok nem mennek vele, pl. a PH TV, és a Technetklub sem.
A Novell-es Moonlight pugint betoltam pl. a Firefox alá, de az sem nagyon szeret működni.

Mondjuk szerintem nem is lesz rá megoldás, mert a SL-t a MS is temeti.
@aag : Takarítás csodákra képes, meg néha egy kis olaj, ha zörög

-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Igen, ott is írják, hogy a 2.24-2x kernel után már volt, akinek ment. Ez meg atom régi kis dolog, azóta elvileg kijavították de hátha nem. A "régebbi" Ubuntud meg lehet, hogy 9.10 utáni volt.
Hol tudod megani : Amikor bejön a telepítő menüje, nézd meg figyelmesen a képernyőt. F6-további paraméterek. Ha nyomsz egy F6, akkor kapsz egy parancssort, amiben a kernelnek indításkor átadott paraméterek vannak. Na ennek a végére beírod, hogy pci=nomsi és Enter. Utána település, ahogy szokás, és lássuk a macit.Jól gondoltam amúgy, a sata vezérlővel veszik össze elvileg.
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Figy. A telepítőt amikor indítod, lehet boot paramétereket megadni (F6-tal, legalábbis a 11.10 Kubuntunál).
Próbáld meg ezt :pci=nomsi
megadni neki a többi után.
Itt olvastam, hogy megoldja az a8v boot gondjait.
Mondjuk egy nosplash is sokat segíteni, mert legalább lehetne látni, hogy mi baja van mondjuk boot közben.
-
-
válasz
rybank
üzenetére
DOS partíciós tábla van, abban 4 elsődleges partísün lehet, meg kiterjesztetten akármennyi logikai.
Mindenesetre a Linux bootol akármiről, ha extended-en van, akkor arról is.Nekem ilyen bajom volt régebben a Süsüvel, hogy a secondary winyón volt, akkor chainloader kellett neki, másképp nem ment.
-
-
Én ha egyszer összeraktam, akkor nyúzom, amíg megy...

Most éppen normált használok, ezt majd 1-2 frissítés után lecserélem. Vagy ha valami baja lesz (ne legyen, mert felgyújtom
)
De lehet, hogy LTS-re települök majd át megint, ha az jó lesz, aztán virtuális gépen lehet játszani az újabbakkal
A laptopokat nem bántom. A FuSi elvan a 10.04 Lubuntuval, a HP-mra meg nem akarok új kernelt csinálni, meg nem hinném, hogy sokkal gyorsabb lenne rajta bármilyen újabb cucc. Amit kell, azt meg így is tudja.
@rybank : Nekem pont a friss reinstallokkal szokott bajom lenni... Elégéég belakott rendszert kell létrehozni minimális idő alatt, és csak plusz macera, ha behoznak egy ilyet, mint a 11.10 -nél, hogy hirtelen kiütik a full ALSA supportot. Ilyenkor szerintem a Canonical anyja csuklik.
Amúgy szemetelődik, de a felesleges csomagok, meg az apt cache takarítása sok mindent megold

-
-
-
válasz
Braddock
üzenetére
Ja, igen.
Telepítéskor megadsz egy user jelszót, amivel be tudsz jelentkezni. Telepítéshez, stb., kéri ezt, amikor azt írja ki, hogy hitelesítés szükséges. Meg esetleg megadsz root jelszót (a Mint hoz létre root usert? nem tudom ám).
Na most van egy keyring-manager nevű förmedvény (ha jól gondolom, a Mintben is van), ami egy jelszókezelő. Ehhez kell egy mesterjelszó, amit te nem adtál meg.
A wifi csatlakozáskor pl. el akarja menteni a jelszavad, és maga a jelszókezelőhöz kér először jelszót, aztán a wifihez.Amikor jelszót kér, olvasd el, mi van az ablakba írva. Ha jelszókezelő, akkor ki lehet nyomni egy Mégsem-mel, ha root jelszót kér, akkor azt kell megadni, amit a root-nak adtál meg, ha sudo-zni akar, akkor azt.
A jelszókezelőt a menüben ki is kapcsolhatod, túrd ki a programok közül, indítsd el, és mindenhova adj meg neki egy üres jelszót. Ekkor megkérdezi, hogy "Biztos, hogy a nem biztonságos tárolást akarod használni" és IGEN

Mintet használók javítsanak ki, ha valamit nem jól tudok

-
-
-
-
-
válasz
rybank
üzenetére
Nemtom, néha érdekesen működik. Mondjuk scsi valójában nem nagyon lehet

Meg kell nézni egy futó kernellel, hogy az lspci -v szerint mit tölt be a winyóvezérlőhöz, és azt beforgatni a kernelbe. A többi elvileg nem kell, de mondjuk én a HP-n az ata_piix mellett beletettem a régebbi IDE vezérlőket is. Ezek mondjuk kellhetnek akkor is, ha IDE-s mobilracket dugsz a gépre. -
válasz
Babetta-X
üzenetére
Ez esetleg? Bár ez Deluxe lap, a simán gondolom csak 1 SATA vezérlő van..
"Re: Asus A8V Deluxe + Seagate Barracuda (1,5 TB) won't work
Hi detazman,I've found a solution a short while ago.
I used the VIA SATA controller (the red SATA connectors) but you need to use the Promise SATA RAID controller (the black SATA connectors). In the BIOS you have to enable the Promise RAID controller which you can run in 2 modes:
1. RAID mode : in this mode you can build a raid
2. IDE Operating mode : in this mode the drives will be visible to the system independently" -
válasz
Babetta-X
üzenetére
Próbáld meg az alternate telepítőt :
http://sugo.ubuntu.hu/community-doc/jaunty/main/install/install-alternate.html@rybank : Nem gyomláltam ki, mert már bent volt a full levelezésem alatta, még egyszer ki nem várom, amíg azt a 3gb-nyi cuccot kiexportálja, meg vissza...
Majd a következő Ubi verzsönnel. -
-
-
-
-
válasz
rybank
üzenetére
Ezzel küzdöttem régebben.
Szegény P3-nak egy fél nap volt a kernelforgatás, hát lehet az asztalin kellett volna cross-compile-olni
Amúgy hogy kikapcsol-e, az lényegtelen, 12 éves gép, 0 perces akkuval. Az volt a fontos, hogy kevesebb ramot egyen a kernel, és preemptív legyen. -
válasz
rybank
üzenetére
Nem sok, de valamiért csak nem ment a vanilla... (Amúgy jó helyen nézted) Meg mondjuk egy Vaio tulajnak pl. jól jöhet

Valószínű, hogy ha a HP-s részt be tudom fordítani, akkor pl. lenne APM támogatás is, és ki tudna kapcsolni az a dög
APM így is bele van rakva, de ki nem kapcsol, csak megáll a System halted -nél. -
válasz
ViZion
üzenetére
Elvileg a Canonical az Ubuntuhoz csinál patcheket, amik az Ubuntuhoz letölthető kernel source csomagban vannak a kernel mellé pakolva.
Nekem volt ilyen szívásom, hogy a vanilla kernelt leforgatva nem indult el a gép, Ubuntu patchesel meg simán... És ugyanúgy csinálam...
De amúgy az Ubi patchek főként speckó laptopokra, ilyesmik vonatkoznak (pl. nekem ki kellett hagynom a HP XE3-ra írt modult, mert nem fordult le -> egy HP XE3-ra fordítottam amúgy -> se energiagazdálkodás, se speckó gombok nincsenek...) -
-
válasz
leslieke
üzenetére
És van egy rakás, ahol nem (Svájc? Spanyolország? Londoni tőzsde?
)@Babetta - X : Kubuntu LXDE-vel? Lubuntu akkor már, azon is elmennek KDE progik.
Programokat bármelyik ablakkezelőre feltelepítheted, ha pl. egy KDe program kell LXDE-s gépre, akkor simán menni fog, csak leszed magának egy rakás KDE libraryt is, de azon kívül, hogy helyet foglal, semmi gondod nem lesz. -
-
-
-
válasz
Nowhereman
üzenetére
Huhh hallod, hogy néz ki a gedit KDE alatt, az brutál
De működik 
-
válasz
szaszayanou
üzenetére
Azon talán már érezhető lesz az LXDE előnye. De felteheted az XFCE mellé is, lehet több ablakkezelő a gépen.
-
válasz
szaszayanou
üzenetére
Nem olyan gyors, mint a LXDE, de szerintem nincs annyival több szolgáltatása, mint amennyivel lassabb. De ez szubjektív, bár láttam már olyan tesztet, ahol az LXDE elverte.
-
-
-
válasz
Nowhereman
üzenetére
Nekem a KDE4 teljesen bevált, ki kell belőle gyomlálni a lasstó tényezőket.
Másrészt erős gépen nem sok különbséget veszel észre, a KDE4 frankó gyors, a LXDE meg letépi a fejed
-
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Igen, ezek ablekkezelő felületek.
Az alatta futó operációs rendszer ugyaza marad, csak a felületet cseréled, annak a működésével együt..Winnyóz alatt nincs ilyen, ott nem cserlheted a rendszermagot (kernel), csak az ablakkezelő grafikai elemeit, de a Start menü Start menü marad, meg a tálca is tálca marad, Linuxon vannak frankón olyan ablakkezelők, amikben egyik sincs.
-
-
-
-
-
válasz
szoke12
üzenetére
A kernel az operációs rendszer magja. Gyak. Linux esetében a legtöbb drivert tartalmazza, meg hát alapvetően ez működteti a gépet.
A sebességet leginkább a kernel, és az ablakkezelő határozza meg.
Linuxon csinálhatsz saját kernelt, ha pl. kell valami driver, ami nincs benne, vagy annyira gyenge a gép, hogy jobban jársz egy preemptív multitaskos cuccal (én utóbbi miatt fordítottam az egyik öreg laptopomra újat). -
válasz
rybank
üzenetére
Azt mondta, kíváncsi.
Igazából az fdisk teljesen jól használható dolog (nem lepne meg, ha a Gparted alatt is az lenne), de ha nem muszáj, akkor inkább én sem használom konzolon.Az ősibb Linux telepítőkben pl. egy terminálos fdisk-kel ment a készi partícionálás
A DOS-os fdisk után nem okozott gondot. -
válasz
jochen
üzenetére
A fdisk egy egész fizikai meghajtóval dolgozik. A /dev/sda az egy konkrét winyó, a /dev/sda1 meg egy partíció azon a winyón (az 1. partíció az a winyón).
Ha partíciót adsz az fdisk-nek, akkor persze, hogy értetlenkedik, mert nem ismeri fel winyónak
Próbáld meg Live CD-ről kiadni, hogy sudo fdisk /dev/sda !
A fdisk-nél mondjuk a gparted egyszerűbb partícionálásra

@rybank : Grat

-
-
válasz
Neil Watts
üzenetére
Mondjuk ja, nem sok olyan gép van, ami DDR ramos, és 64 bites

-
-
-
válasz
hallari
üzenetére
Akkor az lesz a baja, valami történt a dpkg-al... Keresd meg a file-t, és nézd meg, milyen jogok vannak rá...!
@rybank : Nem álltam még neki cikket írni, mert nem vagyok benne biztos, hogy kell, illetve nem is lesz kis meló, meg azt is ki kéne találnom előtte, hogy mi lesz a megközelítés.
Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- HP. Laptop. i5. Model: 15-da1002nq
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- 0PERCES BOSE QuietComfort Ultra Headphones, zajszűrős, Bluetooth fejhallgató!
- LG UltraGear 32G810SA-W 4K AI Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- iPhone 15 Pro Max 256GB 83% (1év Garancia) ESIM-es változat!
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! I5 6500 / GTX 1050Ti / 8GB DDR4 / 240GB SSD
- LG UltraGear 32GS85QX-B IPS Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)