- Milyen okostelefont vegyek?
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Magyarországról is elérhető a Xiaomi Pay
Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cellpeti #43320 üzenetére
Miért ne mehetne oda a bootloader? Csak aztán bisoban azt a vinyót válaszd ki bootolásra.
A gyökér fájlrendszer a "/" csatolási pont, oda kell csatolni az 30G-s partíciót, oda kerül a rendszer, valamint ez mellé még kell egy swap (cserehely) partíció, az nélkül nem fog települni.
Ezt olvasd el: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vilmaboy #43295 üzenetére
Pont ezeket szokták leírni a kendek által említett fájlban. A kellő függőségeket meg kiírja a make miközben próbálja fordítani, felteszed ami kell, majd újra make és megy tovább. Igaz ha sok dolog kell hozzá, akkor elég pepecselős. Azt nem tudom, hogy előre hogy kell megnézni a függőségeket, ha pl. a mellékelt readmeben nem szerepelnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bsanya #43275 üzenetére
Pl. mert a feladatok nagy részének elvégzéséhez nem kell root. Meg hogy ne add ki véletlen a gyökérben az "rm -rf" parancsot.
Programod nem tudom miért kér rootot, ahogy a csatolt mappának sem kell, ha rendesen csatolod, akkor nem kér root jogokat a beleíráshoz.
viw: preload a boot idején is segít, tedd fel a csomagot, csinálj pár bootolást, aztán meglátod elért-e valamit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #43256 üzenetére
Igazából csak keresem egy gyors linket, amit tudok mutatni, nekem laikusnak elég volt az a pár szakszó, amit láttam benne, nem olvastam el az írást magát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vilmaboy #43229 üzenetére
Elég hosszú magyarázata van, de egy gyak. példa (konyhanyelven), semmi nem tud lefutni, még a háttérben sem, amit nem te indítasz el. Nincs pl. Windowsos értelembe vett autorun sem.
Persze lehet kártevőt csinálni Linux alá is, de ennek sikerességét (helyesebben sikertelenségét) jelzi, hogy még egy nevet se tudunk mondani fejből, hogy "na ez a vírus terjed Linuxon".
Ezt a cikket olvasd el: [link]
MacCaine: vedd ide a szervereket is, oda biztosan lenne (tuti van) ok vírust írni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a sor megy a /etc/fstab fájl aljára, az 1024 helyére írod a neked tetsző értéket megabájtban:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
Aztán be kell írni az Ffox címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmp
Reboot után ellenőrizhetjük a beállításaink működését a df -h parancs kiadásával, szépen látható, hogy böngészés közben hogyan töltődnek be az adatok a /tmp-be.
Chromenál is gondolom valami módon meg lehet adni, hová kesseljen. Nekem az nem szimpi böngi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csinálsz egy ramdisket, annál gyorsabb semmi nem lesz. Linuxok ezt natívan tudják, csak egy sor az fstab fájlban. Én pl. a Firefox cache-ét tettem ki oda.
hcl: most h. mondod, tényleg.
rybank: próbáld ki nyugodtan, szerintem tök jó, és kezdőknek is egyszerű. Legalább apt-get, dselect, aptitude használatát tanulja az ember a szoftvareközpont helyett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rybank #43034 üzenetére
Tényleg az, a régi Thinkpad-emmel elpusztíthatatlan párost alkot.
Nem tetszik az Ubuntus megoldás, hogy ha törik, ha szakad, fél évente új verziót adjanak ki. Valamikor a 8.10 körül még a "ez nagyon ott van" érzésem volt, de aztán nem arra ment a fejlődés, ami nekem szimpatikus lenne, lásd Unity.
Mint alatt megdöglött a függőség kezelés egy frissítés után, így annak vége lett, az OpenSuse meg bár nagyon innovatív, de nem .deb alapú.
Az utolsó lökés az volt, mikor elkezdtük használni suliban a Debiant embeded programozásra, onnan már tudtam, ezt nekem találták ki. Bekapcsol, működik, nem kérdez, örül.Pl. ha jellemezni akarnám az Ubi és a Debi közti dolgokat, akkor egy "hasonlattal" írnám le:
Ubuntu: - megérkeztek az új csillámfaszlámák az állatkertbe
Debian: - felépítjük az új állatkertet, ha akarod*szerk: stabil alapot bizonyítja, hogy mennyi leszármazottja van: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vilmaboy #43030 üzenetére
Unityvel nem foglalkoztam, az első verzió nagy fekete kockákat rajzolt ikonok helyett egy GF5 Fx5200 társaságában nagyszüleim gépén, szóval váltottam vissza hagyományos Gnome-ra, elvileg ezt hívják Gnome2-nek.
Magam részéről KDE-t használok, terminálban mikor az mc-ben mozog az ember, nagyon hasznos, hogy lehet használni az F1-F12 gombokat, nem kell egérrel kattintani, mint Gnome alatt.
rybank: igen, a Squeeze van fent, de át kellett állnom a wheezy / testing ágra, mivel az alap squeezevel érkező KDE tömény bug, és egyéb úton nem frissíthető. Igaz 1-2 KDE-s bug most is van nálam, de legalább olyan fő funkciók, mint pl. energiagazdálkodás, tökéletesen működnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vilmaboy #42983 üzenetére
Mert win alatt wubival egy fájlba települt az ntfs-es vinyódon, amit ő egy kvázi virtuális számítógépként kezel. Ez a módszer azért jó, mert így a rendszer szétbombázása nélkül ki tudod próbálni és bármikor nyom nélkül uninstallálhatod. Ellenben így nem annyira gyors, mint rendes telepítéskor.
Amit te szerettél volna, ahhoz kellene csinálni egy 10-15G és egy 1G körüli partíciót a vinyón, bebootolni a lemezről, majd telepítéskor a nagyobbat a neked tetsző fájlrendszerrel csatolni "/"-nek, a másikat meg swapnak használni. Ezek után Linux alatt csak fel kell csatolni a partíciót, win alatt meg kell egy driver, hogy tudja kezelni az adott fájlrendszert, azt találsz googleben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én csináltam ramdisket Debia alatt a rókának, és oda cachel, így villámgyors az indulás minden bekapcsoláskor, mert ugye leállításkor magától törlődik.
Am. te is kde-s vagy, hogy lehet rávenni, hogy mindenhol az Iceweaselt(Ffox) indítsa a konqueror helyett? Már elég rég keresem a megoldást, de a linkekre kattintva még mindig konqueror nylik meg, az meg elvileg 3.6-os Ffox alapú és egy halom bug.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bandras0226 #42891 üzenetére
Konyhanyelven a sudo arra való, hogy olyan személyek, akiket nem akarunk teljes root jogosultságkörrel felruházni, azok a megadott x parancsot le tudják futtatni rootként. Pl. nem akarod, hogy turkáljon a dolgoban xy, de a frissítést engedélyezed neki.
Ubuntunál viszont mindenre ezt használják, majd megmondja valaki, miért. Egyszerűen csak írd a beírt parancs elé a sudo-t, aztán kéri a root jelszót, és kész.
Pl. indítsd az mc fájlkezelőt a sudo mc paranccsal, így vígan tudsz bármit másolni bárhová. Meg persze törölni is, így csak óvatosan vele. Ha még nincs mc, akkor előtte sudo apt-get install mc
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy régebbi, de korábban sosem használt HP billentyűzetem, ha lekapcsolom a legacy módot, akkor hol működik, hol nem.
Am. pl. PDA-val jártam úgy, hogy ha be volt kapcsolva a legacy mód, akkor nem látta a gép, meg ilyennek az ellenkezője is előfordult már párszor.
bandras0226: használd a sudo parancsot!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bandras0226 #42882 üzenetére
Biosban nézd meg, hogy van-e hatása a legacy beállításnak az USB-nél. Már sok gondot okozott nekem az, hogy be volt kapcsolva.
Egyébként elvileg bios szinten kezelődik a billentyűzet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Richter36 #42830 üzenetére
Már nincs elöttem Gnome-os Linux, de ezt kell keresned, valami olyan a neve, hogy alkalmazás indító, ha jól emlékszem. Elvileg a gnome panelon kelett jobb klikket nyomni, és ott az "új" -ban van legfelül.
Így néz ki kb:
Neked a command részhez kell beírni az egész sort, amit a terminálba küldtél be.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
neverDell #42777 üzenetére
Mindig szívtam az aktuális Ubuntu verzióval (8.04 óta használtam), egyrészt akkoriban én sem értettem hozzá túl sokat, de másrészt mindig volt valami HW bug, aminek aztán guglizhattam jó ideig, meg zaklathattam itt a fórumlakókat.
- (pl. mikor az acpi beállítás miatt nem csatlakozott a háló kártya dhcp-s lanra, OMG)
Most a 10.4.3-as LTS-t felraktam ismerős atomos netbookjára, és tényleg ez az első eset, hogy semmi probléma nem volt. Egyszerűen minden működik. Levelezés, VOIP, Skype videó, minden.
Mondjuk a gyári videó lejátszó kicsit bugos, de van helyette VLC, csak azt meg kínlódás volt rávenni, hogy minden avi-t azzal játsszon le, mert 3 helyen kellett átállítani. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #42659 üzenetére
Ahh, bios szinten volt letiltva a kézi fényerő állítás, automatára volt állítva, de az meg nem csinált semmit, még Win7 alatt sem. Komoly ez a Samsung cég...
Amúgy van lehetőség háttérbeni frissítésre Ubinál? Az kellene, hogy böngésző, flash plugin, ilyenek frissüljenek kérdés nélkül, de pl. kernel ne, mert abból az lenne, hogy a grubot elborítanák a kernel bejegyzések.
Keresgéltem googleben, de valahogy nem érti, mit akarok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy Atomos netbooknál kellene fényerőt állítani 10.04.3 LTS alatt. Alapból nem lehet, valahol félgőzön megy a háttérvilágítás.
Most hozzáadtam a grub indító opciókhoz ezeket:
acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor nomodeset, majd csináétam egy grub frissítést.
Ezek után most max fényerővel megy a kijelző, mindig.
Szóval az kellene, hogy lehessen FN billentyűkkel állítani a fényerőt. Más funkciók mennek az FN gombbal. Samsung N310
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian alapból telepíthető KDE-vel, csak telepítéskor alternatív ablakkezelő opciót kell kiválasztani a lemez bootmenüjében.
Viszont nem javaslom az alap squeeze-t KDE-vel, mert a benne lévő KDE verzió eszméletlen bugos, frissíteni kell a a wheezy (testing) ágra, akkor frissül a KDE is, azzal már semmi gond.RBJ: netinstallos iso-t tölts le, és a fenti módon, így telepítés közben letölti a KDE csomagjait.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
10.04LTS - Wifi kapcsolódásnál ugye kéri a kulcstartó jelszót.
Jobb egérgomb a hálózati ikonra -> Kapcsolatok szerkesztése -> Vezeték nélküli -> Szerkesztés -> Elérhető minden felhasználónakhoz egy pipa és kész is.
Ezt megcsinálni úgy, hogy a jövőbeni wifi kapcsolatokhoz ne kelljen kézzel beállítani, azt lehet?
Akinek csinálom a gépet, az ezt nem fogja tudni megcsinálni magától, én meg nem leszek kéznél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
geri005 #36965 üzenetére
A linkelt logoutos írással nem értek egyet, nem is tettem meg az ottaniakat.
Amit én csináltam, az csak átteszi a /tmp-t a ramba, és megadja a Firefoxnak, hogy a /tmp-t használja offline tárnak. Ennek eredménye az, hogy magától törlődik a cache leállításkor, valamint a cachehez kapcsolódó műveletek piszok gyorsak lesznek, és nem terhelik a hdd/ssd-t.
Nyilván valami lassú, 512kb/s alatti adsl netnél nem tenném meg, ott mindig visszamenteném a /tmp-t leállításkor a vinyóra valami scripttel, de normális netnél nem látom szükségét.
Valamint a törölt cache-el piszok gyorsan indul a róka.Próbáld ki nyugodtan szerintem. Ez kell az etc/fstab fájlba: (1024 helyére a kíván érték, nálam 512 van)
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
Ez pedig a róka about:configjába:
új karakterláncot kell létrehozni ilyen néven:
browser.cache.disk.parent_directoryértéke: /tmp
Újraindítás után már meg is lesz minden. A df -h paranccsal látod is, ahogy használja a ramdisket böngészés közben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csináltam egy /tmp ramdisket a Debiannál kitapasztalt módon, ezzel a paranccsal:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=512M,mode=1777 0 0
És nem csak egy "none" jött létre, hanem több. Ez normális?
df -h
Fájlrendszer Méret Fogl Szab. Fo.% Csatl. pont
/dev/sda1 11G 2,8G 7,1G 28% /
none 621M 644K 620M 1% /dev
none 627M 240K 627M 1% /dev/shm
none 512M 872K 512M 1% /tmp
none 627M 92K 627M 1% /var/run
none 627M 0 627M 0% /var/lock
/dev/sda7 123G 274M 116G 1% /home
/dev/sda6 14G 1,1M 14G 1% /windowsFirefox offline cache számára csináltam, és az használja is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megoldható valahogy Ubuntu alatt (11.04, hagyományos gnome felülettel), hogy a tálcán ikonok elrendezése, törlése, hozzáadása, módosítása, stb. root jelszót igénylejen?
Szóval olyat szeretnék csinálni, hogy idősek ne tudják véletlen összekuszálni a dolgokat, egyszerűen csak futtatniuk kellene tudni a böngészőt, sakkot, aztán csak ennyi. Korábban megesett, hogy root jelszó nélkül a tálca mindkét sávját és az asztali ikonokat is eltüntették...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ntomka #36472 üzenetére
Mint 10-et használtam, de ott adódtak gondok, pl. egyik frissítés után elszállt a gcc, bármit fordítottam le vele, nem lehetett futtatni. Nem is lett megoldva a probléma.
Inkább akkor már Debiant tennék fel. Az se normális Ubin, hogy csak a kísérleti nVidia driverrel megy az csak FX5200, és pl. nincsennek ikonok a Unityben. Mondjuk nem is vágyok rá, valszeg KDE-t tennék a Debianhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megnőtt a 11.04 erőforrásigénye a korábbi kiadásokhoz képest? Friss telepítés, de az egész elég lomhán működik. Gép nem túl kemény alatta, de azért ennél kisit mehetne gyorsabban rajta az ubi.
AthlonXP proci, 1700MHz, 1,5 Gb ram, 7200-as vinyó EXT4-el, meg egy FX5200.Szerintem a korábbi verziók gyorsabbak voltak, pedig azok nem friss telepítések voltak. Az indítópultban már kiszedtem minden nem használt cuccot, de semmi javulást nem értem el vele.
Van valami gyorsítási lehetőség kifejezetten a 11.04-hez? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaZroX #35388 üzenetére
Van a Wine, és a playonlinux. Előbbi megpróbál több-kevesebb sikerrel elindítani egy exe-t, az utóbbi meg fel van készítve egy adag játék telepítésére és elindítására. Utoljára mikor néztem, kb. 25 népszerűbb játék volt benne elérhető.
Egyébként azt javaslom, hogy hagyd meg a windowst a játék miatt, és tegyél mellé egy Ubuntut. (ha frissen telepítesz, akkor a windows kell előbb feltenni, aztán mellé a Linuxot)
Megnézve a progi listádat, először inkább ismerkedj a Linuxal, meg az ott elérhető programokkal, ne rögtön ugorj át Linuxra.
spirit007: kapcsold ki az automata bejelentkezést, akkor tudsz majd váltani. Meg lehet tenni terminálból, ha érdekel, megkeresem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez ma nagyon kiakasztott. A megoldás az volt, hogy a xorg.conf sorait kikommenteztem, és aztán visszatettem egy sort, restart, és ezt játszottam, mire minden helyrejött. Vagyis egyszerre nem fogadta el xorg.confot, de soronként meg igen. OMG
A monitor most megy 75Hz-en, de továbbra is unknown monitor. EDID olvasó progi szerint az egyik blokk olvasása hibás, és ezért nem megbízható. Gondolom ezért nem akarja megismerni a monitort. De ha legalább engedne egy próbát 75Hz-en...
Valamint kipróbáltam, hogy átváltom az egyéni Ubuntura a kinézetet (felhasználó váltásnál), hogy kicsit szórakozzak a compizzal, erre bejön a háttérkép, és semmi más. Mivel nem volt gnome panel sem, így tty1 terminálban kellett letiltani az automatikus bejelentkezést, hogy vissza tudjam váltani...
Szóval a szopásfaktor ezzel az Ubuntu kiadással sem csökkent.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Frissen telepítettem a 11.04-et, de szokás szerint megint képtelenség használni.
Jelenség: hoztam egy normális CRT monitort, ami már tud 1024x768 mellet 75Hz-et, és már használtam korábban ezzel a géppel. Telepítés után meglepett, hogy 1024x768-ban ment a gép, ezért eddig vért kellett izzadni. Örömöm nem tartott sokáig. Engedélyeztem a zárt nVidia drivert, telepítette és aktiválta. Újrainduláskor persze 800x600 volt, a menüket már nem töltötte be, csak villogott a bedugott pendrive ikonja, meg pl. a leállítás menüje.
Próbáltam törölni a xorgot, valamint betenni a korábban gond nélkül működő xorg fájlomat (ennek a monitornak a fájla), de azzal már odáig sem jutott el. A Xorg -configure parancs is elbukott, de nem egyértelmű, hogy mitől.
Eddigi Ubi verziók alatt az Envy féle nvidia driver volt telepítve, probléma nélkül ment. FX5200-as kariról van szó.
Most csinálok egy reinstallt, mit kezdjek a grafikával szerintetek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Neked a fájl/mappa tulajdonosát kell megváltoztatnod root-ra. itt van a chown parancs szintaxisa, ez kell neked: [link]
Röviden, chown root /mappád parancs kell neked. Miután root lesz a mappa tulajdonosa, más felhasználó nem tud belelépni sem.
Egy teszt mappával próbálkozz először szerintem. Pl. root-kén indított MC-vel tudsz belelépni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ezzel van a gond, tuti hülyeségeket ír:
xrandr -q
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 320 x 175, current 1024 x 768, maximum 1024 x 768
default connected 1024x768+0+0 0mm x 0mm
1024x768 50.0*
832x624 51.0
800x600 52.0 53.0 54.0 55.0 56.0
720x400 57.0
680x384 58.0 59.0
640x480 60.0 61.0 62.0 63.0
640x400 64.0
640x350 65.0
576x432 66.0
512x384 67.0
416x312 68.0
400x300 69.0 70.0 71.0 72.0
360x200 73.0
320x240 74.0 75.0 76.0 77.0
320x200 78.0
320x175 79.0 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérnék gyorsan egy kis segítséget. Volt cserélve monitor, és most megint 60Hz-en megy 1024*768-ban, ami elég gáz.
Ez van most az xorg.conf-ban:
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce FX 5200"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "TwinView" "0"
Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"
Option "metamodes" "1024x768"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "STAC Electronics"
HorizSync 15.0 - 53.0
VertRefresh 60.0 - 85.0
Modeline "1024x768_75.00" 81.80 1024 1080 1192 1360 768 769 772 802 -HSync +Vsync
EndSectionPróbálkoztam a modeline írással, de semmi változást nem okozott, hogy betettem a Monitorhoz. Nvidia driver működik, csak 1024*768-ban 60Hz a maximum.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én használtam Mintet, ami leírás ment Ubuntun, az rajta is ment (nem volt ott semmi butítás, sőt, full jó menüt csináltak neki, nem kellett gnomos felső menüvel vacakolni). Viszont miután egy frissítés elrontotta a gcc-t benne, futtathatatlan kimenetet gyártott, és ezt hosszú idő után sem javították, mennie kellett.
Mint után OpenSuse-ra álltam rá, na az eléggé komolyabbnak hat tőle. Most viszont tanulmányok miatt Debianos lettem, kezdem megszeretni, valahogy nem hiányzik se az Ubi (én azzal kezdtem a Linuxozást), se a többi. Talán kicsit az OpenSuse... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kendek #34044 üzenetére
Erről az Atheros problémáról tudsz valamit bővebben? TP laptopomban is az van, és (bár OpenSuse alatt, de ez most nem releváns ) nekem is gond van, mióta az új kernelt használom, konkrétan miután (fél perc - pár perc) megadja magát a wifi Linux alatt, még az aksit is ki kell vennem, mert különben újraindítás után még win alatt is rossz a wifi, szaggat az egér mozgása, amíg ki nem nyomom kézzel a wifi kapcsolóját. A külső DVB-T tuneremnek meg a 2.6.38-as kernel az alapfeltétele...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ami kéri a jelszót, az a gnome-keyring, ez felel a jelszavaid titkosított tárolásáért. Pont ezzel küzdök OpenSuse alatt, ha kikapcsoltam, akkor semmilyen formában nem tárolta le a wifi jelszavamat.
Siriusb: első válaszomnál még nem láttam, hogy már kész az lxde-s Mint10.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Mint ugyanúgy gnome-ot használ, mint az Ubuntu, valamint a szoftvarecsatornák nagy része is azonos, ergó az igényei is hasonlóak. Mivel a gép nem változik, csak penről futna a cucc, szerintem nem lesz sok eltérés a gnome és lxde környezetek között.
A Pent szerintem úgy csináld meg, hogy csinálsz egy pici, 100 megás partíciót, ez lesz az elsődleges, aktív partíció, ezt megformázod valamire, aztán a maradék helyen meg mehet az EXT4. Ekkor a grub oda kerülne a pen pici partíciójára.
Mondjuk azt nem hiszem, hogy a biost érdekli a fájlrendszer típusa . Azt tudom elképzelni, hogy bios szinten nincs támogatva az usb-s bootolás, vagy a pen fájlrendszerében volt valami elcseszve, esetleg nem háttértárként látszódott a biosban.
Tudomásom szerint a Linuxoknál semmi gondot nem okoz a penről futás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hoffman_ #33681 üzenetére
Hmm, mikor egyszer nem állítottam be swapot, a telepítő külön kérte. Szóval szerintem nem is lehet swap nélkül felrakni. Nekem korábban azt mondták, akkora swapot csináljunk, amennyi ram van a gépben, de ezt ignoráltam, és mindig 1G-t csináltam, de eddig még minden futott progim elfért a ramban, nem fordult elő swap használat, azt hiszem, még 384Mb ram mellett sem.
Szerk Swap megadása:
Csinálsz egy partíciót, és a fájlrendszernek swap-ot állítasz be. Kicsit furcsa megoldás a többi partíció csatolása mellett szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Richter36 #33678 üzenetére
Mit értesz Linuxos adat partíció alatt? Szerintem arra gondolsz, hogy a /home része legyen. Formázd meg, pl. a gparted progival, de van még pár másik is a szoftvareközpontban, csatolási helynek meg add meg, ami tetszik. Ext4-et javaslom, gyorsabb, jobb, szebb, stb...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gülredy #33595 üzenetére
A rövid megoldáshoz:
Juss be a grub menübe, elvileg a shiftet kell nyomva tartani (már ha nincs alapból választómenüd), és meg kell szerkeszteni az első Ubuntu-s sort, az "e" gombbal. Megnyomva azt, látod a bejegyzés tartalmát, menj a linuxos sor végére, a quite nosplash végére, és oda írd be az acpi-s dolgokat szóközzel. Miután beírtad, ctrl+x kombináció indítja a gépet, a beírt beállításokkal.
Ha ezek megoldották a gondot, akkor be kell őket írni állandóra, ezt így tudod megtenni:(terminálban)
sudo gedit /etc/default/grubMiután megnyílt a szövegszerkesztő, ebbe a sorba GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" tedd be a beállításaidat, mentsd el, majd add ki a
sudo update-grub parancsot, innen kezdve élnek a beállításaid.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #33453 üzenetére
Na megvan a network monitor applet probléma megoldása.
Aki nm-applet -et szeretne használni, az a /etc/network/interfaces állományban kommnetleje ki az iface beállításait így:
auto eth0
#iface eth0 inet dhcpEzek után, ha van neki értesítési terület, akkor egy restart után meg fog ott jelenni. Ha nem akar menni a kapcsolódás, és az IPv6 is be van állítva, akkor azt vegyük ki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sk8erPeter #33462 üzenetére
A Mint10 az Ubuntu 10.10 alapú, szóval semmivel sem lesz gyorsabb. A lassú vinnyó és lassú, kevés ram miatt az előző hsz.-ben írt pici linuxokkal próbálkozz, vagy ha van rá lehetőség, bővítsd kicsit a gépet.
Pl. egy 5400-as vinyó 7200-as vinyóra cserélése nálam a 9.04-es Ubuntu idején 20 másodperccel rövidítette a boot idejét, plusz minden érezhetően gyorsabb lett. Akkor 1GHz-es P3 proci volt, 384 rammal. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kicsit régebben írtam, hogy nincs meg az értesítési területen a network manager, vagyis az nm-applet. Indítópultban szerepel.
Eddig pppoeconf-al volt belőve az adsl, de most van egy rendes thome-s házi router, ami belép helyettem. Mivel nincs nm-applet, így viszont dhcp sincs.
Átmeneti megoldásként a /etc/network/interfaces -ben kézzel felhúztam az eth0 interface-t dhcp-vel, meg kikommenteztem a ppporconf maradványait, így van net, de attól még jó lenne, ha az applet is működne, és abból lehetne állítani.Az interface tartalma most:
auto lo
iface lo inet loopback
#pre-up /sbin/ifconfig eth0 up # line maintained by pppoeconf
#auto dsl-provider
#iface dsl-provider inet ppp
#provider dsl-provider
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Renault, Dacia topik
- HP notebook topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Házimozi belépő szinten
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest