Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 17 - alap
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
-
Mobilarena
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
user12
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Manuálisan állítsd be a csatornát.
-
rekop
Topikgazda
válasz
donat_sz
üzenetére
Valószínűleg egy "erősen" módosított Debian fork lehet az Asustoron is (mint a Synology-n), ami más könyvtárszerkezetet, illetve konfigurációs fájlokat használhat.
Most megnéztem a syno-n, nálam sincs az a konfig fájl, és az rpcinfo így néz ki:
rekop@synology:/$ rpcinfo -p
program vers proto port service
100000 4 tcp 111
100000 3 tcp 111
100000 2 tcp 111
100000 4 udp 111
100000 3 udp 111
100000 2 udp 111
100005 1 udp 892
100005 1 tcp 892
100005 2 udp 892
100005 2 tcp 892
100005 3 udp 892
100005 3 tcp 892
100003 2 tcp 2049
100003 3 tcp 2049
100003 2 udp 2049
Viszont pont a a lényeg nem látszik a képeden, amit levágtál az jó lenne látni...
-
user12
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Milyen AP?
Nem lett mozgatva vagy nem került mellé/elé valami, ami visszaveri a jelet? -
donat_sz
senior tag
ma reggel végre sikerült nekiugrani, hogy megcsináljam a leírtakat.
sajnos az /etc/default/ mappában nincs nfs-kernel-server file.
rákerestem a find / -iname nfs-kernel-server paranccsal és csak a docker mappában és a /proc/ közt dobott ki eredményeket
azért az rpcinfo -p lekérdeztem, hogy mi ettől függetlenül az aktuális helyzet, de nem volt nfs jelzésű service, sőt egyiknél se írt a servicehez semmit
-
user12
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Állandóan vagy csak néha felugrik?
Lehet, hogy valamelyik kliensnek beesik Rx/Tx rate-je és próbál újra csatlakozni.A neighbouring access pointot is megnézheted, hogy nem-e mozog a közelben mobil hotspot, mobiltelefon, stb, ami forgalmaz vagy szkenneli a frekvenciákat.
-
Lacpac
őstag
Most találtam:
[link]
Lehet meg kell barátkoznom a dupla nat-al?
Mondjuk nem szeretném, de ha nincs más....
Mondjuk a xiaomi is így megy.
Huawei: 192.168.8.1
Xiaomi: 192.168.11.2
Pár napja, mikor megvettem az 535-öt, nem volt időm átkonfigolni az egész hálózatot.
Most szeretném magam rászánni. -
MasterMark
titán
Ha nem látok átfedő csatornát 5 GHz-en, de az AP mégis kb. 50% körüli channel utilization-t mutat (RX frames), akkor mi lehet a baj?
Nyomtam egy RF scan-t is, de nincs belógó frekvencia. Akkor honnan ez a flood?
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
Adott egy Huawei 535 LTE router, Bridge módban.
Egy ERX elé lett berakva.
eth0 lett a wan.
Sajnos van valami, mivel a sebesség 5/1, Ha egy xiaomi Mi3rg van a modem után, akkor a sebesség csúcsidőben 25-30/12, csúcsidőn kívűl 110/50
Ja, igen. A huawei-t nem is érem el. 192.168.8.1 az ip-je.
Az erx-nek a 192.168.8.2-őt adtam.Mit kell még rajta beállítani, hogy megfelelően működjön?
-
vicze
félisten
válasz
MasterMark
üzenetére
Igaz találkoztam már olyannal sajnos, meg hogy a ssh-t nem letehet GUI-ból letiltani, és ott tátongott nyitva a modem-en.
Oszt be ssh-ztam és letiltottam... Pont ezért kell a szolgáltatói cuccokat iktatni amennyire csak lehet.
Kedvencem, hogy VoIP és IPTV VLAN-ozásnál, úgy állítják be mintha lelehetetlenség lenne máson beállítani, és nem lehetne replikálni bármelyik értelmes routeren, ha megadnák a beállításokat. -
Fr3eWar
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Valóban ezt jól benéztem, köszönöm!
Megy szépen. -
vicze
félisten
válasz
MasterMark
üzenetére
Elnézést, nyilván igazad van.

"pingelni a modemet is meg az én routerem"
Ebből azt sejtem, hogy nem biztos, hogy modem módban van a modem, így kb. az mindegy lesz.
-
vicze
félisten
válasz
Fr3eWar
üzenetére
Ha a modemed modem módban van és nem router akkor OK amit csináltál(WAN-on van stb... link), minden más esetben a szolgáltatói eszközön forwardolni kell az ICMP-t a belső hálóba, a USG-hez.
-
Fr3eWar
őstag
basic kérdés,
Van egy szolgáltatós kábelmodem naponta többször dobja a netet. Most a szolgáltató szeretné pingelni a modemet is meg az én routerem, a modemjük megy nekik, a routerem nem küld választ.
Unifi USG 3P modem, UI felületen security / firewall menüben csináltam 3 new rule-t
Internet In-re Internet out-ra Internet Local-ra
- enabled
- rule applied: Before Predef...
- action: Accept
- ipv4 Protocol: ICMP
- IPv4 ICMP Type Name: Echo ReplyMit csinálok szarul?
-
törölt tag
válasz
tradeelek11
üzenetére
Plexem van, imádom. Pontosabban imádjuk, bár egyre furmányosabb módon próbálnak fizettetni ezt azt velünk, de még mindig ingyenes, ez a lényeg. A távoli felirathozzárendelést is szeretem, de sokszor futok karakterkódolási gondokba. Van, hogy a 4. vagy 5. felirat stimmel.
Ezért (is) töltögetünk még nagy ritkán, mert így magyarul tudjuk nézni azt is, ami esetleg a Netflixen angol. Nem szeretek olvasni, az angol pedig nem erősségem, de urdu és farszi nyelvből elég jó vagyok
Torrentezni szigorúan csak Transmission. Most a DSM7 miatt vannak vele bajok, de addig megy a régi nasról a letöltés és a seed.
Hely: 24TB SHR és 12TB SHR a 2 NAS-ban szerintem mindenre (is) elég.
De összességében köszönöm az infókat és a tanácsot, megnézem azokat az appokat, amit javasoltál, de még eddig nem ismertem őket.
-
rekop
Topikgazda
válasz
donat_sz
üzenetére
Nem ismerem az Asustor-t, de ha debian akkor a
/etc/default/nfs-kernel-serverfájlban módosítsd a mountd portot mondjukRPCMOUNTDOPTS="-p 842"-re. Újraindítod az nfs-kernel-server service-t, utána azrpcinfo -p-vel ellenőrizni tudod:
szerk: most vettem észre, hogy véletlenül 842-t írtam a 892 helyett. Nincs jelentősége, de ez esetben a tűzfalon is majd a 842-t használd.
-
BrownB
tag
Sziasztok! UDM PRO routeren L2TP VPN szerver konfigurálva van, kliensek csatlakoznak és el is érik a LAN-t. Viszont szükségem lenne rá, hogy a VPN klienseket elérjem a LAN felől és egymást is lássák.
-
noorbertt
őstag
válasz
üzenetére
Szia,
Köszönöm a segítséget.
Még nem volt időm a rasberry-el játszani így gyors megoldásnak újra húztam a unifi dockert a nulláról a legutolsó stabil kiadásra és csináltam egy pihole VM-et.
Egyelőre stabil minden, pi-n feltelepítek majd mindent backupbol és ha baj van akkor átveszi az unifi és a pi helyét is.
-
Friczy
senior tag
válasz
donat_sz
üzenetére
Az NFS némileg trükkösebb, a szerver és a kliens 'megbeszéli', melyik portot használják, ha ezt a tűzfal nem figyeli (vagy nem ismeri az NFS protokollt), akkor nem egyszerű, ráadásul verziófüggő is a dolog. A dinamikus portot lehet fixre állítani, itt egy link:
[link] -
CsodaPOK
senior tag
Nyilván volt egy költői túlzás a hozzászólásomban

Az én szemszögömből néhány dolog:
- Az UCK G1-et kukázták és nincs valódi utódja. A G2 és G2 Plus tök jó, hogy van, erősebb, szebb, jobb meg minden, de jelentősen drágábban. Nekem eddig mindenhol elég volt a G1 hardvere és tudása és nehéz megmagyarázni, hogy 30e ft-os eszköz helyett ugyanarra a célra 70e ft-osat kell venni.
- 6-os AP-k: már mióta beszélünk róluk, de még mindig nem lehet megkapni egyiket sem magyar kiskerben. A weboldal a Lite-t és az LR-t is úgy hirdeti, mint egy teljesen elérhető termék, ám a valóság az, hogy max Ubi store-ban találsz belőle, ha épp szerencséd van. Erre nem lehet üzletileg tervezni...
- USG-nek nincs utódja. Kisebb hálózathoz nem lehet értelmes áron Unifi routert ajánlani. Így meg bukod az end to end Unifi-t.
- UDM tök jó lenne otthoni egyszerű hálózathoz, de ahova ilyen áron el lehet adni, oda önmagában biztos kevés lesz. Ha önmagában kevés, akkor pedig értelmetlen ez a minden egyben a kis tojásban koncepció.
- UDM PRO ez szódával elmegy USG PRO utódnak. Ami nem szimpatikus, hogy kifizetem a kamera meg nem tudom milyen funkciókat, úgy, hogy soha nem fogom használni.
- Unifi switchek: G1-nél teljesen jó volt a termékvonal, kb minden magától értetődő volt, hogy mi mire van. Az újaknál teljes katyvasz, összevisszaság. Órákat kell bújni a fórumokat, datasheeteket, hogy mégis éppen a 24 portosnak hirdetett switchnek hány POE portja van és egyébként ha használni is akarnád a POE-t, akkor a POE portokat osszad el kettővel, mert egyébként nem fogja bírni krafttal.
- Talk-ra úgy 3 éve ránézek időnként. Akkor lett volna egy projekt vezetékes telefonokra. Full Ubi hálózat volt, kézenfekvő lett volna a telefon is. A weboldal azóta is úgy hirdeti, mint ha létezne, a valóságban a Ubi oldalán kívül kb sehol nem találni róla egy szót se és egy készüléket nem kapni itthon.
- Kamera drága. Nem rég számolgattam, de Hikvision rendszerhez képest jelentős felára lett volna.
- Edge termékvonalat erőst magára hagyták. (Ez mondjuk abból a szempontból jó, hogy legalább nem rontottak rajta
)
- Kihozták az LTU eszközöket, de pl két LTU Lite nem beszél egymással, csak Rocket-el. Én sok helyre raktam ki két Nano Loco AC-t. Ha megszűnik az AirMax és csak LTU marad, akkor itt se lesz gazdaságos alternatívám.
- 4G kapcsolatra még mindig nincs semmi használható megoldás semelyik termékvonalon.
- A 802.3af/at POE és a 24/48V passzív POE még mindig egy katyvasz a termékvonalakban. Illetve az se mindig egyértelmű, hogy mihez adnak tápot, mihez nem.- A weboldaluk egy katyvasz lett az elmúlt időkben. Csillog-pörög-forog-beúszik, csak éppen normális infót nem közöl.
-Szoftveres támogatást és support-ot meg se kell említeni. -
vicze
félisten
UDM-ek:
A probléma, hogy ez az egyetlen router termék amit jelenleg hivatalosan forgalmaz Ubi.
Na most probléma, mind a két termék single site-ot támogat kizárólag, egy "Pro" termék is...
Na most más kontrollerbe nem lehet őket adoptálni.
Szóval mi a jó isten a use case UDM Pro-nak? Mármint otthonra tök jó, de oda felesleges.
NVR-nek 1db disk-kel nevetséges. Gateway-nek borzasztó buta (már nincs config file hackelgetés se) , Talk nem létezik, Access van, de egy nagy bug az egész.
Egyszerűen 1GB routingot kivéve semmire nem jó a Pro és ha 1-nél több site-od van akkor egy cégnek is értelmetlen egyből. Maga a termék csak arra való, hogy a béta termékeket tesztelgessék élesben usereken, nagyon másra nem.
UDM... Hát ez meg sok minden csak nem egy vállalati termék, ez az AmpliFi-ba kellett volna kerüljön nem Unifi-ba, aminek ugye az lenne a lényege, hogy hálózati elemeket skálázva összerakhatod a saját igényeidnek és bővítheted, ezzel tejesen szembe megy az egybe termék. Otthonra drága, egy cégbe értelmetlen...
És mind a kettő értelmetlenül drága úgy hogy minimális funkcionalitást használsz belőle.
Unifi account lockint kihagytad, mint hátrány.6-os AP-k:
Nem szörnyűek, de teljesen hiányzik a WiFi6 2,4GHz-n. Konkurencia olcsóbban kínál multi gigabitet és 2,4-en WiFi6-ot is. El tudom fogadni, hogy van akinek jó és elég, csak nem tűnnek annak az előrelépésnek, mint amire várunk egy olyan cégtől, akinek ez az alapterméke.Gen2 switch: Igen a hűtés az mocsok jól eltalálták. Ár értékben viszont nagyon rosszak lettek, ahogy te magad is linkelted. (A Instant On switchek managelhetőek offline/on-site, így elég jó kiváltói az Edge switch vonalnak.)
-
donat_sz
senior tag
közben egy másik témában is kérném a segítséget.
AZ ER-X-en szeretnék két vlan közt NFS hozzáférést biztosítani a tűzfal segítségével.
Adott a "biztonságos" LAN és egy IOT vlan. Utóbbin csatlakoznak a média lejátszók, előbbin van a NAS.
A média lejátszók SMB-én (tűzfal szabályokkal kinyitott nas ip és 139,445 nyitott portok destination mellett) látják az ott tárolt médiát.
Ugyanezen logika mentén épített tűzfal szabályokkal (itt tcp és udp is engedélyezve) NFS-nél (ugyanúgy nas ip cím és az nfs-hez kiguglizott 111,2049 nyitot portokkal) nem működik.
Azért gondolom, hogy a tűzfal szabály kell legyen a probléma forrása, mert ha a média lejátszót a biztonságos hálózatra teszem, akkor gond nélkül látja a média tartalmakat, de ha az IOT vlanon van, akkor bizony vakon marad
-
válasz
donat_sz
üzenetére
Szia!
Nálam 2db U6-Lite váltott 2db AC-Lite-ot.
Az AC-Lite-ok határát se sikerült még elérnem, meg voltam velük teljesen elégedve, ugyan ez van az U6-Lite-okkal is.
Egyedül kis lefedettségi problémám van, de az attól lehet, hogy plafonra tervezett AP-t, a falra raktam mindkét helyen.Igaz nálunk csak 2db telefon van, 2 laptop, 2 okos tv, 1 okos ízzó.
De sebesség problémám nincsen, AX-es telefonon megvan a 700-750Mbps, ez (várhatóan) hamar csökken a falak számával.
-
donat_sz
senior tag
Nagyon jó és hasznos kis összefoglaló! Köszi!
A 6-os AP-khoz kapcsolódóan kérdezném is a véleményeteket!
Én magam AP bővítés előtt állok. Eddig is voltak gyengébben elérhető foltok és lakásátalakítás is tervben, ami a plusz falaknak hála várakozásom szerint ront majd a lefedettségen.
Így a mostani AC Lite mellé tervezek bővítést, hogy lehetőleg minden helyiségben megfelelő lefedettségünk legyen.
Kezdetben az 6 LR-t néztem ki a 4x4 5G és 2.4G antenna miatt, de annak az ára elég húzós, a Pro még továbbra is EA, így elkezdtem ízlelgetni a 6 Lite-ot, ami jóval barátibb áron van, de a képességei is korlátozottabbak.
Most az AC Lite segítségével FHD videókat 3-4 eszközön egyszerre is szépen biztosítja. Közben beköltözött a 4K is és (ami valószínűleg wifin csatlakozik ) és az okos kütyük is szaporodnak. Most kb 15-20db ilyen kütyü lóg a 2.4G-n de az lepne meg, ha ez a jövőbe nem szaporodna tovább. A 4k tartalmak nagyobb adatigénye mellett bizonytalan vagyok, hogy az 6 Lite menyire fogja az AC Lite-tal közösen lefedni az igényeinket hosszabb távon (lefedve a folyamatosan növekvő terhelést).Valamint van-e valami az AP-k elhelyezése szempontjából amire érdemes lenne odafigyelnem? A controller beépített alaprajz tervezőjével megpróbáltam már elhelyezni őket, hogy a sarkokban is a lehető legjobb lefedettség legyen, de aktív telepítőknek biztosan van egy-két jó tanácsa a lelkes kezdők számára.
-
rekop
Topikgazda
válasz
CsodaPOK
üzenetére
Azért ez így nem jelenthető ki egyértelműen. A dupla ár is túlzás, nem tudnék most hirtelen olyan terméket mondani, ami kétszerese árban az előd modelljéhez képest.
Az új eszközökkel hardveresen szerintem nincsen probléma, a szoftverben azért előfordulhatnak még hiányosságok.
Az én szemszögemből, néhány gondolat az új termékekről:
UDM-ek:
-UDM Pro: ár/értékben nagyon jó, nem sok 10Gbps router érhető el ilyen áron, és kapsz mellé network controllert/video-t is. Ez az USG Pro utódjának mondható, ~28% a felár.
-UDM base: AIO eszközként nem túl ideális választás annak aki rack-be építkezett, ár/érték arányban elfogadható, van olyan helyzet, hogy akár jó választás is lehet. Itt nincs előd modell.
Hiányosságok:
-UniFi OS limitált(abb) konfigurálási lehetősége (egyelőre, reméljük változik majd)
-nincsen korszerű hardverrel rendelkező, otthoni felhasználók számára is elfogadhatóbb árú, giga/multi gigabites, vezetékes UniFi router
-UXG Pro még mindig EA, és dárga is az UDM Pro-hoz képest
6-os AP-k:
-U6 Lite: kiváló ár/érték, jelenleg abszolút bestbuy szerintem a piacon. Ennél ~15% a felár.
-U6 LR: ár/értékben és teljesítményeben teljesen jónak tartom a konkurensekhez képest is. Itt a felár ~65% körüli a korábbi LR-hez képest. Bár ez inkább lehetne a Pro utódja (kicsit megkeveredtek az elnevezések), így ~25% körüli felárat jelentene.
-U6 Pro: ez pedig jobban megfelelne a régi LR leváltójának. A korábbi Pro-val egy árban van. Árban szerintem elfogadható, teljesítményben meg majd elválik, ha kikerül EA-ból.
Hiányosságok
-LR és Pro nem kapott multi gigabit portot, pedig képesek lennének a gigabit feletti sebességre, valószínűleg ez majd a HD sorozat kiváltsága lesz
-Lite és LR csak 5GHz-en AX-es (bár ez mondjuk nem akkora hátrány szerintem)
Gen2 switch-ek:
-áttervezett hűtés, alacsonyabb működési hőmérséklet, halkabb működés. Az LCM egy jó feature, UniFI AR szintén. Az árak nagyjából gen1-es szinten vannak és azért volt fejlesztés.
Hiányosságok:
-lényegesen kevesebb PoE budget a "normál" modelleknél (valószínű ez az átlagos felhasználási szokások miatt van, ami az esetek nagy részében elegendő is)
-10G SFP+ csak a Pro/Enterprise modelleken
G4 kamerák:
Én G3 Flex-et használok itthon, nagyon jól működik a motion detection, tetszik hogy van lehetőség csak az észlelt mozgásokat rögzíteni, így jóval kevesebb tárhelyet foglalnak a felvételek. Egyszerű visszanézni akár egy egész napot és megtalálni egy eseményt(ellentétben a Reolnik+Surveillance station párossal). G3-hoz még használható a régi Unifi Video ami akár docker-ben is futtatható, és nincs kamera limitáció
Ehhez képest a G4 nagyobb felbontású, korszerűbb hardver, több az elérhető funkció is pl. Smart Detect AI, viszont csak protect-el működik. Itt a felár ~30-40% között van.
Hiányosságok:
-unifi protect-hez a gyártó valamelyik NVR-e szükséges
-jelentős drágulás az előző generációhoz viszonyítva, ennyiért van bőven alternatívája.
UISP eszközök:
Mivel még minden termék EA, nem igazán lehet véleményt formálni, meglátjuk mi lesz belőle. Mindenesetre az UISP Router Pro 300$-os EA ára nem tűnik rossznak. -
tradeelek11
aktív tag
válasz
üzenetére
Igaz nem tőlem kérdezted, és azt sem hogy komolyan kérdezted-e
Igaz, ez még helyet akkor is foglal
De egyszeri beállítás után Jacket, Qbittorrent, Sonarr, Radarr, Bazarr
Media servernek meg választasz a Plex/Emby/Jellyfin 3-as közül.
Még akkor is lehet, Magyar felíratod ha esetleg "gyárilag" nincs.
Pl. ha egy sorozatnak "felkerül" a következő epizódja, te már csak
egy üzenetet kapsz (persze csak ha akarod) ,hogy nézheted.Tisztelettel
-
törölt tag
Asszem nagyjából egyetértünk, de abszolute mindegy, hogy a b*zisorozatokat a Netflixen nézed, vagy az nCore-ról a letöltés után, a megnézése közben derül ki, hogy ugyanazt az "értékrendet" képviseli.
Még egy dolog: a Netflixen ha kiderül, hogy nem tetszik a film, továbbkattintok, míg az nCore-on energiát, és helyet fektetek abba, hogy letöltsem. Szóval a Netflix még mindig egy pöttyet jobb ebből a szempontból. Ha tudsz jobbat, szívesen elfogadom az ajánlásod.
Egyébként pedig ez az informatikai homofóbia szerintem nem erre a fórumra való. Amúgy nálunk az asszony hordja a nadrágot, és elfogadom, mert férfi soviniszta sem vagyok.
Ez is szigorúan OFF, és respect a véleményedért. -
bon
őstag
Na az egyik ügyfélnél elpukkant a 24 portos poe switch első generációs. Csak azt vettem észre, hogy a kamera rendszer elérhetetlen pár napja. Szaga van a tápnak. Most várja az ajánlatom a csere eszközre, ami már szerintem gen2 lesz az még kiderül, hogy 16 vagy 24 portos poe lesz. 16 is bőven elég lenne a csatlakozókat figyelve.
-
ricsip
addikt
válasz
üzenetére
Netflix
Tavaly, a járvány kitörése után felíratkoztam a free 30 napos változatra. Megnéztem 1-2 sorozatot, aztán hagytam lejárni a francba.
Idegesítő amerikai kaliforniai agymosó szócső, tele a b**ipropagandára épülő sajátkêszítésű sorozatokkal. Minden második sorozatukba kötelezően női főnök/vezető szerepel, aki csak azért került be, hogy a narratíva teljesüljön. A szerepben nem tudja igazolni h. valóban ott is lenne a helye, görcsösen próbál minden ilyen női karakter bizonyítani, h. közben majd' beszarnak a nagy erőlködésben. Nem lenne gondom meleg szereplőkkel sem, ha nem öncélúan csak azért bszták volna bele őket a műsorba, h. a melegkvóta ki legyen pipálva. Manipulálják és hülyének nézik az előfizetőiket, gyökér amerikai multi.
A sorozatok nagy többsége amúgy is egy elbaszott kaliforniai amerikai mikrovilág, és annak- itt a világ túlfelén teljességgel érthetetlen/beleélhetetlen- (ál)problémái körül forog, engem nem tudott lekötni egyik sem, pedig pár sorozatukba belenéztem. A 2. nagy fájdalmam h. retardált a kínálat: fizetnék annyi havidíjat mint a dagadt amerikaiak, de nekem ezért nem jár a filmkínálat fele sem. Vannak külső keresők, amik megmutatják mennyivel kevesebb a kínálat az anyaországon kívül. Addig nem vagy büdös keleteurópai paraszt a netflixnek, amíg a zsetont kell kiduruzsolniuk a zsebedből, de utána ha mar fizettél, le vagy szarva.
Harmadik bajom a magyar szinkron hiánya: alig találtam olyan filmeket, sorozatokat, amiken volt magyar hang. A hülye tv-s app direkt alkalmatlan bármilyen értelmes szűrésre, keresésre, állíthatja az ember össze a magyar nyelvet tartalmazó filmek/sorozatokat playlistbe kézzel a webes felületen, mert ott van rá csak lehetőség. Aztán az megjelenik már a tv-s app-ban is utána. De kell hozzá a külön gép, mert a tv-n nem tudsz nyelvek alapján keresni, és szortírozni, vagy legalábbis használhatatlanul bonyolult.Amúgy műszakilag a cég biztos érdekes lehet, volt munkahelyen a franciáktól ment át hozzájuk network-ös ember ahogy a linkedin profilját láttam. Szakmázni biztos jó lehet náluk (jobb mint egész nap hülye excel-eket basztatni főállásban, ráadásul műszaki pozicióban, szakmai tudással). Csak a.műsoraikat ne kelljen céges agymosó és érzékenyítő tréningeken nézni.
-
rekop
Topikgazda
válasz
ArthurShelby
üzenetére
-
vicze
félisten
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Akkor vissza a 0-hoz.
Kösz. 
-
ArthurShelby
addikt
Én úgy tudom, hogy az aktív poe-s switcheknél power budget-ek vannak. Szóval az adott eszköz lefoglalja magának a max áramfelvételét.
"Ezután a switch allokálja ezt a maximális értéket az eszköz számára biztosítva ezzel a folyamatos stabil működését." [link]"nemrég a 2.3-al kapott pl. 802.11k-t"
A 802.11 r/k/v ezek mind szoftveres támogatottságot igényelnek, vagy mitől függ, hogy van e? Hardver, szoftver, driver? -
vicze
félisten
"max teljesítménnyel megy minden, elég életszerűtlen"
Ebben teljesen igazad van, csak a céges dolgok megtanítják az embert, hogy a legrosszabbra készüljön minding.
A legrosszabb minding eljön. 
Amúgy többség kamera lenne(G4 Bullet/Pro, amire keretet kapok itthon) meg a nagy AP-k. AP-HD és a 6-LR van most, a AP-HD lesz majd cserélve bármire is amint HD-s Wifi6 lesz sohanapján.
G4 Bullet esetében nincs gond az csak 5W beleférne, a Pro már problémásabb azzal számoltam.
Most a Flex minik 2W*3 két AP 10-10W, key 3W és így vagyok 25-30W között. Ha Pro-t veszem kb. 7W*5 és akkor 65W és az a teljesen realisztikus nem max.-on számolt.
Még rágódok ezen..."cloud managed only koncepció nem túl szimpatikus"
Ezzel otthoni használatra én is így vagyok, de cégnél nagyon erősen gondolkodok, hogy lecserélem az Ubi-t a fenébe, ott inkább előny a cloud, főleg 4 site-tal. -
törölt tag
válasz
noorbertt
üzenetére
Szia!
Én is Dockerrel kezdtem, aztán előjöttek a nemszeretemségek a NAS többi holmijával.
Javaslom ezt a leírást, ott felkerül a Pi-re az oprendszer, aztán már mehet is SSH-n rá a Pi-hole, majd az Unifi Controller.Van egy jóember, aki írt egy szkriptet, amiben minden benne van. Az itteni leírásban a 11.1-pont.
Nem akarom a képet összekuszálni, de én nem a Raspbiant használom (újabban Raspberry Pi OS a neve), hanem az Ubuntut, mert sokkal stabilabb, igaz itt már kell a Linux kedvelése is, mert nem egyszerű a menet. Éppen ezért a két Málna PC-men mind a Domoticz, mind pedig a Pi-Hole alá Ubuntu Server 20.04.2 LTS-t telepítek.
-
törölt tag
válasz
Multibit
üzenetére
2012 óta 3 db LG okostévét használ a család. A legutóbbi már 4K OLED, mindhárom kitűnően teszi a dolgát 5GHz-es wifin. Voltak médialejátszóim, de ezt a vonalat régóta elengedtem - szerintem itt ugorjunk egy kicsit:
Volt 1x-2x szaggatás a tévé saját lejátszójával, de vagy maga a fájl volt érdekes, amiből később javított verziót is le lehetett tölteni (és az nem szaggatott), vagy a 2,4 és 5 GHz SSID azonossága csapta be a tévéket, és átugrottak az 5ről a 2,4-re... persze, hogy szaggatni kezdett a Dolby Vision
Utolsó esélyt is megvontam az ilyen történésektől azzal, hogy a tévéknek külön csak 5GHzet sugárzó SSID-ja van, és azóta öröm és boldogság.
+1 javaslat: át kell nézni az Ethernet vezetékeket is, hogy minden okés legyen.
++1 javaslat: Netflix. Amióta előfizettem rá, nem torrentezik senki a családban, csak elvétve. -
rekop
Topikgazda
Szerintem ha 100W maximummal számoltál, akkor bele fogsz férni a 95W-ba. Nem tudom milyen eszközök lesznek, de olyan hogy egyszerre max teljesítménnyel megy minden, elég életszerűtlen. Ha például fele kamera és fele AP, akkor éjszaka(az infrák miatt) minden AP-t iperf/speedtest-el tekerve érnéd el a maximális teljesítményfelvételt.
Én azt tapasztaltam, hogy az UniFi eszközöknél a datasheet-ben megadott teljesítményfelvétel nagyon közel van a valósághoz. Ellenben például a kínai kameráim a megadott 10W felét sem érik el.
Nem egyszerű így, hogy éppen a switch határán vagy, de sajnos nem sok lehetőséged van UniFI vonalon. Gen1-et valószínűleg már nem kapsz, a 24-Pro PoE pedig a közel a duplája a sima 24 PoE-nek.Instant On: Még nincs vele tapasztaltom, de a switch kiváló ár/érték arányú, főleg hogy a hardver gyakorlatilag a 2930F-el megegyezik. A datasheet-et átnézve elég gazdag a feature list, és a szoftver minőségével sem lehet gond. Az AP-k sem lehetnek rosszak, ugyanúgy az enterprise vonal hardverét kapták, viszont ez a cloud managed only koncepció nem túl szimpatikus, és úgy tudom a konfigurációs lehetőségekben is kicsit limitált. Viszont elvileg folyamatosan kapnak új funkciókat a frissítésekkel. (erre rákerestem, nemrég a 2.3-al kapott pl. 802.11k-t, transmit power control-t, 2FA-t)
-
vicze
félisten
Beleférnék a 95W-ba valószínűleg, de most akkor kockáztassak?
Én úgy gondolom, hogy a gen1 még nagyon jó lesz(Ha kapok.).
Hangosságukkal van a baj, de padlásra költöztetéssel végre ez megoldódott,úgyhogy zajonghat ta fenébe.Elég durva ár értékű ez az Instant On switch, ahogy nézem a Ubi a Meraki Go alá lőtte az árait. Valahogy nem találom, hogy mik az Instant On hátrányai a site-onkénti eszközlimitet kivéve.
-
rekop
Topikgazda
Ha nagy poe budget-el rendelkező switch-re lenne szükségem, őszintén szólva én sem választanám a gen2-t. Én ránéznék erre, ha még nem tetted meg: ARUBA Instant On JL683A. Ez olcsón elérhető, és szerintem egy nagyon jó switch. 195W poe, 4 sfp+, stb... (datasheet).
Szerencsére nekem a 7db PoE (3 kamera, 2 AP, 2 Flex mini) eszközöm 30W alatt megvan max terhelésen(az idle kb. 15W), úgyhogy egy USW-16 Poe is megfelel, még ha Lite-okat U6-ra cserélem, akkor is.
-
Varszegig
veterán
Én annak idején, mikor elkezdtem átépíteni a hálózatomat, számoltam gyorsan, és az jött ki, hogy 20-23 port lesz foglalt. Szívtam a fogam a 48 portos poe edgeswitch árán, de úgy gondoltam, ha most 23, akkor a 24-est percek alatt ki fogom nőni. Szóval megvettem a 48-ast, és most foglalt benne 35, tervek szerint még 1-2-re lesz szükségem. Így marad kb. 10 portom tartalékba, szóval szerintem még évekig kiszolgál. És legalább csak 1U a rackben, 2 db 24-es az 2U.
-
JoceeHunt
őstag
Én is hasonlóan vagyok. Első körben vettem egy 16-150W-t. Aztán elkezdődött a házfelújítás, mondom kevés lesz ha szobánként szeretnék 2 fali ajlzatot a biztonság kedvéért, ezért beraktam egy 24-500W-t is alá. Most hogy az UDMPRO bekerült szemezgetek a Gen2-vel de akkor már egyre váltással az biza 48-as Pro POE és kb 400e Ft. Hát én is megálltam

-
vicze
félisten
Eddig nem realizáltam, hogy mennyire b**** el a switcheket de most már értem. Jó nem a switcheket csak 2x lett az ár.
Szóval USW-8-150W-t kéne cserélni mert 11-13db PoE eszközre tervezek és elfogytak a portok. A teljes PoE keret ~100W lenne.
OK, nézzük az újakat.
USW-16-PoE, 300EUR, jó legyen. De csak 8port PoE és 42W a kerete. Dupla áron mint a jelenlegim.
USW-24-PoE 380EUR, grrr. 16port PoE legalább már stimmel, kerete 95W...
Csak összehasonlítás kép az előd modell 24 PoE porttal 250W-t tudott azonos árért.
A 48-as már 600...
Iszonyatosan gazdaságtalan Gen2-be beruházni.
-
rekop
Topikgazda
válasz
noorbertt
üzenetére
Próbáld meg a
/etc/apt/sources.list.d/100-ubnt-unifi.list-et így módosítani:
deb [arch=armhf] https://www.ui.com/downloads/unifi/debian stable ubiquiti
Utána:sudo apt updatesudo apt install unifiHa így sem jó, akkor:
cd /tmpwget https://dl.ui.com/unifi/6.2.26/unifi_sysvinit_all.debsudo dpkg -i unifi_sysvinit_all.deb
Lehet hiányol majd valami csomagot, akkor:sudo apt install -fsudo dpkg -i unifi_sysvinit_all.deb -
noorbertt
őstag
-
adika4444
veterán
válasz
noorbertt
üzenetére
Hali!
Inkább a 172.16.0.0/12 tartományból használj egy neked tetsző blokkot, ha már a 192.168.0.0/16-ot kerülnéd (a leírtak alapján mondjuk nem nagyon értem, mi erre az okod). A 10.0.0.0/8-ba beleeshet szolgáltatói belső cím (pl. a DIGI PPPoE szervere a 10.0.0.1), így én azt semmiképp nem javaslom mert nem lehet tudni, milyen cím fog akár a jövőbe beleesni. Persze a probléma áthidalható, de ha elég (már pedig otthon elég kell legyen) a 172.16.0.0/12, ott kisebb erre az esély.
#7630user12
Talán azóta rájöttek, hogy erre van a CGNAT tartomány, ami a 100.64.0.0/10, dedikáltan ilyen célra. -
user12
őstag
válasz
noorbertt
üzenetére
Alapvetően nincs jelentősége, hogy milyen IP tartományt használsz.
Én is sokáig 10.0.0.0/24 tartományt használtam otthon, de amikor próbáltam az IPTV-t összehozni a saját belső hálózaton, ott ütköztem akadályba ez miatt, mivel a szolgáltató is használ 10.0.0.0/16 (vagy /8) hálózatot valamelyik route irányba - és pont az én tartományba eső címet kellett meghivatkozni kifelé is.
Az UPC régebben ha jól emlékszem a 172.xxx.xxx.xxx magántartományból osztott IP-t a modemeknek. -
ricsip
addikt
válasz
noorbertt
üzenetére
Amelyik cég kicsit is nagyobb, mint egy 5fős garázscég, mind a 10.x.y.z hálózatot használják intRAnet-hez, szinte mindenhonnan átmigráltak már az amatőrkategóriás 192.168.x.y-ról.
Nem mellékesen azért, mert így az irodai 10.x-es VPN / offisz subnetek nem ütköznek a dolgozó otthoni 192.168-as subnet-jével. -
shtirley
tag
válasz
Varszegig
üzenetére
Ha a szempont alatt az árat érted akkor a Chromecast with Google TV még mindig másfélszer drágább, viszont nincs rajta USB port. Cserébe kapunk Google logót.
Működés, rendszer és használhatóság szempontjából a Mi Box még mindig közelebb áll a Shieldhez mint a Chromecast.
Tény, hogy a Shield nagypályás. Ha valaki engem kérdezne, hogy vegyen okos tévét, vagy vegyen egy kiváló képű "monitort" saját média boxszal, én a másodikat javasolnám Shielddel.
Igérem, ezzel befejeztem az offolást.
-
noorbertt
őstag
Néhány dolog kicsit kusza lett az idők folyamán így teljesen 0-rol indulnék , sőt a 192.168... helyett kipróbálnám a 10.10.1... elrendezést, annak van valami jó logikája?
-
válasz
noorbertt
üzenetére
Én frissíteném ha dockeres konténert, ha nem a legfrissebb, csinálnék egy mentést. Aztán ráraknám a pi-re a controllert, mivel ez is a legfrissebb, ugyan az lesz a 2 controller verziója és a mentést betölteném.
Szerintem nem nagy terhelés a pihole, el kéne férnie a 2 dolognak egymás mellett.
-
rekop
Topikgazda
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Unifi controller nálam dockeren keresztül megy, ezt szeretném pi-re tenni.
Van valami jó módszer arra hogy nulláról ott kezdjem?
Van ajánlott verzió esetleg?
Ha ugyanerre a pi-re felrakom a pihole-t akkor ott lehet valami ütközés esetleg ez a két szoftver sok lenne egy b+ pi-nek?Köszönöm
-
shtirley
tag
válasz
Varszegig
üzenetére
Nem egy kategória, de azért a Mi Box elég jó ahhoz, hogy semmi ne indokolja a közel háromszoros árkülönbséget.
Ne érts félre, a Shield igen jó termék, de borsos áron mérik. Főleg ha azt nézzük, hogy valaki csak azért venné mert az amúgy drága okos tévéje valójában egy fos, és kéne valami rendes lejátszó.
Egyedül az ethernet csatit hiányolom a Mi Boxból. -
vicze
félisten
válasz
szpeti40
üzenetére
Azért a Wifi, egy csöppet bonyolultabb annál, hogy Point2Point mérj. Nyilván így a maxot megmutatja, de az üzemszerű működés rengeteg minden befolyásolja. Más eszközöktől a WiFi-n, egyéb zavarjelekig. Nyilván arra jó, hogy megbizonyosodj, hogy a AP rendben van és tuja azt a sebességet, de ezt kivéve sajnos elég random lehet.
-
válasz
donat_sz
üzenetére
Én 86.4 Mbps-os HFR-es Gemini Man-el szoktam tesztelgetni a hálózatot. Ez a legnagyobb filmem. LG 49sk8100pla-val nem szokott gond lenni.
~150Mbit/s-en maximalizálta a sávszélességet (NAS adatforgalma alapján)
Ezt hogy tesztelted?Nekem saját speedtest (librespeed dockerben) szerint a TV 220/170-et tud wifin. Ugyan ez ugyan ott telefonnal 750/550.
-
vicze
félisten
válasz
donat_sz
üzenetére
Azért próbáld ki a lehető legnagyobb filmeddel is, mert az hogy bufferrel már jelzi, hogy valósan nem elég a sávszélesség, és esélyes hogy meg fog akadni egy ponton, ha tartósan magas a bitrate egy filmben. Pusztán tapasztaltból mondom... Nem kicsit bosszantó tud lenni, hogy ha nézed 20peret és egyszer csak megakad.
Azt is vedd figyelembe, hogy a speedtest gyakorlatilag 1 irány, ami jó a WiFi-nek, de hálózati lejátszás esetében van némi vissza kommunikáció amitől jelentősen eshet a Wi-fi sebesség mert a wifi half duplex.
-
donat_sz
senior tag
este csináltam dedikált ssid-t csak 5G-re a média eszközöknek és egyet a többi kütyünek csak 2.4G-re. (valamint egy csak 5G-t a megbízhatónak vélt eszközöknek).
Így a TV felcsatlakozott végre az 5G-re ~150Mbit/s-en maximalizálta a sávszélességet (NAS adatforgalma alapján) és a böngészős speedtest szerint tudott 200+Mbit/s.
Így az elején kicsit pufferelt a film betöltésekor, de utána úgy tűnik pár perc alapján, hogy bírja folyamatosan akadás nélkül a lejátszást így.még1x köszi @szpeti40 a tippet!
@Multibit ha megoldható akkor én ragaszkodom az android TV-n futó Kodi-hoz. nagyon bevált megoldás és a plusz egy eszköz/távirányító nem preferált részemről.
-
donat_sz
senior tag
ez érthetetlen, hogy a tv wifije se bírja az 150Mbit/s-et?!
azt gondolnám, hogy ez ac-s wifivel azért ez nem lehet gond.. 
utóbbi tiszta és szintén érthetetlen, hogy nem kap gigabites csatit egy 4k TV..
Úgy tűnik kell egy megfelelő usb3-as gigabites eth csatlakozó.@szpeti40 band steeringet igazából ki tudom kerülni. ha csak azt bukom, az még vállhatónak tűnik.
a "biztonságos eszközök" hálózat vlan-jából remélem elég csak az 5G (ezt még nem néztem, mert volt 2.4 és 5G is eddig). viszont a kütyük hálózatán meg kell mindkettő, mert a médiás eszközöknek kell az 5G (másik szobában még az FHD-hez is kevés a 2.4G) de az apró kütyüknek meg elég a 2.4..
Akkor ennek még adok egy esélyt, ha nincs jobb megoldási lehetőség. -
válasz
donat_sz
üzenetére
Nálam is ez van az lg tvvel, random csatlakozik, hogy 5Ghz, hogy 2.4, pluszba nálam 2 ap-val, még a között is szabadon válogat. Ez az egyedüli eszköz itthon ami rosszalkodik, minden más okés.
Egyedül, csak le fel csatlakozásokkal tudom a megfelelő ap gyorsabb sávjára rakni, van hogy 2 le felből megvan, de néha kell vagy 6 is.
Ha külön 5Ghz-es ssid-it csinálsz a tvnek, akkor bukod a band steeringet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPad A16 128GB, Wi-Fi, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Kingston 32GB DDR4 3200MHz KSM29ED8/32ME ECC Szerver RAM
- Huawei Nova 9 SE 128GB, Kártytafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Samsung Galaxy A55 5G 8/256GB fekete / 12 hónap jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Asus Sabertooth Z97 Mark 1 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Oszt be ssh-ztam és letiltottam... Pont ezért kell a szolgáltatói cuccokat iktatni amennyire csak lehet.

)
: "ETA W/C 12th November 2018"
Kösz.