- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kolopele
nagyúr
válasz
Graphics #69876 üzenetére
Nekem bátyám és a sógornőm is immunológusok, rákkutatók, szóval igen, van, csak én már nem írok semmit inkább, annak idején még videót is tettem fel az előadásukról. Amúgy meg nem kell ahhoz végzettség sem, hogy lehessen látni ki az aki abszolút rossz irányba gondolkozik. Írtad, hogy mindenkinek a saját dolga beoltatja e magát. Ez egyáltalán nem így van, gondolj csak bele, mennyi rettegett gyerekbetegség szűnt meg pl. a védőoltások kapcsán, és ahol megjelentek az oltásellenesek, újra fel is ütötték a fejüket (pl. skarlát). A covid ugyanez, attól hogy te nem érzed magad betegnek, mert rád másként hat (nálam sem lehetett kimutatni soha, miközben nejem kétszer volt 4 hétig úgymond a halálán), még tovább tudod adni másoknak, tehát igenis felelős vagy másokért is azzal, hogy beoltatod magadat vagy sem. Sajnos az emberiség soha nem fog eljutni erre a szintre, de legalább kihal lassan a fele, úgyis sokan vagyunk már.
-
Vesa
veterán
válasz
Graphics #69876 üzenetére
1-2 kivétellel nincs, viszont a többség (gyakorlatilag 98%), szakembereket és virológusokat követ, tőlük szerzi az információit és nem azzal haknizik napi szinten, hogy az egyébként egyeteme(ke)t végzett virológusok teljesen hülyék, és "azt sem tudják mit csinálnak, csak random próbálkoznak, aztán pedig néznek nagy szemekkel, hogy nem az lett az eredmény mint amit vártak". Érted...konteós oldalakat linkel állandóan és felvállaltan azt tartja hitelesnek a virológussal szemben. Továbbá folyamatosan pocskondiázza a kutatókat és szakembereket, miközben lövése nincs arról, mi fán terem a virológia (sőt, a tudományos módszertan lényegét sem érti, ez már régen kiderült). Azzal nem lenne baj, ha értelmesen érvelve véleményezne, de nem ezt csinálja, hanem egy folyamatos, minden egyes kommentjébe valamilyen szinten becsempészett tudományellenes, kutatókat hülyének néző és kvázi lehülyéző, mélykonteós kommenteket ír. Namost ha ilyen bátran hülyének néz kutatókat és szakembereket, akik napi szinten élő vírusokkal dolgoznak évtizedek óta, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy mégis milyen tudásra alapozva meri ezt megtenni? Remélem így már érthető a kölönbség egy random véleményt formáló kommentelő, és a konteós, tudományellenes hívő troll között!
Nekünk sincs EÜ végzettségünk, de nem is vessszük a bátorságot arra, hogy a tudományos közösség konszenzusa ellenében hülyének bélyegezzük a szakembereket, mindenféle kisebbségi komplexusos, Trumpista konteós oldalakra linkelt hivatkozással.
-
Vesa
veterán
válasz
Graphics #69845 üzenetére
Mivel ez a vírus mutációra erősen hajlamos, egy átesés nem véd meg tartósan a megbetegedéstől, Trenírozza viszont az immunrendszert annyira, hogy már nem fogsz belehalni. Az oltás is ezt csinálja, csak járulékos károk nélkül (pl. long covid, idegi károsodások, mikro vérrögök stb.). Az influenzát is hiába kapjuk el, nem fog védeni a következő hullámtól, azért is van rá évente új oltás (apropó: ma kiváltottam a Vaxigrip-et, tehát már kapható, ha valakit érdekel)
A Covid-nál sem fog megvédeni a megbetegedéstől hosszabb távon egy átesés, de legalább trimmeli annyira az immunrendszert, hogy jó eséllyel nem kerszülsz kórházba vagy nem halsz bele. Itt jelenleg ez a legtöbb, amit el lehet érni, akár oltással, akár áteséssel (de azért inkább oltással a kisebb rizikó miatt).
-
kolopele
nagyúr
válasz
Graphics #69815 üzenetére
Nekem azt mondta eddig minden orvos, hogy erősebb fájdalmaim vannak mint akinek kimutatható gyulladása van, közben meg a vérképem, a vizsgálataim ezeket nem támasztják alá. Oké, a porckorong sérv adott, ahogy a velem született szív probléma is (most az olyan "aranyat" érő dolgokba ne menjünk bele....), de a sokszor az egész napomat megkeserítő fájdalmas tünetekre nincs egyszerűen magyarázat. A dilikoki által felírt gyógyszereket meg ez idáig nem vettem be, pedig jó eséllyel azt kellene tennem. Amúgy tudod mi van ráírva a hipochonder sírjára? "Ugye megmondtam........"
-
Vesa
veterán
válasz
Graphics #69815 üzenetére
Kb. 30 évesen én is hipohonder voltam pár évig. Engem egy durván komoly betegség gyógyított ki belőle. Onnantól, hogy nem csak fejben léteztek betegségek, hanem konkrétan is, megtanultam, hogy mit jelent betegnek lenni, mit jelent, ha tényleg baj van. Azóta a korábbi vélt vagy valós tüneteimnek már a tízszeresét sem veszem fel. Kivéve a fertőzéseket...Volt egy bakteriális kétoldali tüdőgyulladásom, ami a környezetemben úgy indult, hogy mindenki "csak kicsit megfázott"...Hát én nem, nekem odavert rendesen. Azóta a létező összes oltást ami elérhető betoltam, és vigyázok mindenkivel, aki kicsit is köhög. Ez még évtizedekkel a Covid előtt alakult ki. Ugyanis nem volt kedves a felismerés, hogy simán bele is halhattam volna (úgy kb. 50 éve egy ilyen még elvitte az emberek 70%-át).
-
válasz
Graphics #69738 üzenetére
Köszi neked is! Ha másra nem is, arra biztosan jó volt ez a betegség, h helyreállítsa a bizalmamat a gyorstesztek megbízhatóságát illetően. Évek alatt olyan sok negatív tesztem volt már, h szinte egyáltalán nem hittem már bennük. Most viszont egymás után ötször is pozitív lett, szóval úgy tűnik, h mégiscsak jók valamire ezek az olcsó tesztek.
-
S e t h
nagyúr
válasz
Graphics #69701 üzenetére
Ha bejön az amit néhány előrejelzési modell pedzeget, akkor nem zárható ki az sem, hogy következő héten lesznek olyan helyek, ahol akár 20-22 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is lehet a mostanihoz képest.
Nappal.
Ezt azért szerintem páran megérzik majd.
Egyelőre azért több esélyt látok a 10-15 fokos lehűlésre, az is ad egy lökést majd sokaknak. -
Vesa
veterán
válasz
Graphics #69679 üzenetére
Piaci alapon működő cégekről van szó, miért fejlesztenének Teréz anya módjára, dollármilliókat ölve valamibe, amitből aztán nem lesz elegendő profit? Az ilyen vakcinafejlesztéseket az államoknak kéne támogatnia, adókból, majd ingyen, pontosabban bekerülési áron biztosítani a polgároknak.
Semmilyen piaci szereplő nem morális alapokon működik, ebben semmi meglepő nincs.
-
-
válasz
Graphics #69673 üzenetére
akkor triplán nyugi. pár % a long esélye, szóval, 95-98% esélyed van rá, hogy NEM az... az azért elég jó, egyszerűen nem érdemes a minimális esélyre gyanakodni azonnal.
a covid rendszervírus, elég erős is, ha picit elkapott, tényleg hetek, hónapok, mire úgy leszel minden téren, mint előtte. türelem.
-
válasz
Graphics #69671 üzenetére
minden lehet, de:
- ha huzatot kaptál egy hete, akkor arra gyanakodj elsősorban
- bacik is léteznek, nem csak vírusok, és elég nehéz tőlük megszabadulni sokszoregy covid fertőzés nem pár nap, ha jobban megviseli a szervezeted, hetek. teljesen normális, hogy a direkt tünetek is akár hetekig tartanak, de hogy őket kíséri egy kis ez-az akár egy-két hónapig. nyugi, türelem.
kúráld ki magad, az orrspray által szétcsapott nyálkahártya hadd regenerálódjon (ne vigyetek túlzásba ilyesmit, srácok!), próbálj 8-9 órákat egyben aludni stb. a long covid téma hosszabb távú futóverseny, ha helyreálltál minden téren és utána maradnak ilyen-olyan tünetek, akkor érdemes szerintem jobban elmerülni benne.
-
-
válasz
Graphics #69551 üzenetére
Látványosan nő az esetszám, persze így, hogy nem tesztelünk, nehezebben derül ki, de gyakori a kétoldali atipusos pneumonia és a típusos COVID panaszok is jönnek szépen az SBOra. Szerintem végig itt maradt velünk, én már 6x voltam covidos y kb fél évente pár napig szarul vagyok, teszt ilyenkor pozitív, aztán élet megy tovább.
-
válasz
Graphics #69548 üzenetére
Az oltás és a betegség is az immunrendszerre hat, az immunrendszer viszont kapcsolatban van a ciklussal... A google rengeteg tanulmányt dob fel, itt van kettő:
Menstrual Changes after COVID-19 Infection and COVID-19 Vaccination
(Ez egy kis mintás kutatás, oltottak 15% észlelt változást a ciklusában, fertőzöttek 35%-a.)Associations Among Menstrual Cycle Length, Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), and Vaccination
(Nagyobb minta, de internetes kérdőíves... Itt kb. az jött ki, hogy hasonlóan érintettek az oltottak és a fertőzöttek, néhány szempontból utóbbiak valamivel jobban.)Valójában a hatások általában jelentéktelenek. (Egy sima láztól vagy stressztől is változhat ennyit a ciklus.) Amúgy a nők termékenységét sem a fertőzés, sem a vakcina nem rontja (erre is linkeltünk már tanulmányokat ebben a topicban, ->kereső), viszont vannak tanulmányok, amik szerint covid után hosszabb ideig csökkent spermiumszám detektálható (->kereső).
-
Vesa
veterán
válasz
Graphics #69564 üzenetére
"De hidd el, nem igazan lettunk volna boldogok egy vetéléssel az oltás miatt ..."
Sajnos nem értem a logikát. Féltetek a kb. 1% oltási vetélési kockázattól, viszont nem féltetek a kb. 30% natúr Covid fertőzés okozta vetélési kockázattól? Abszolút nem bántásból, mindenki azt csinál amit akar, csak a mögöttes logika nem világos számomra.
-
válasz
Graphics #69564 üzenetére
nálunk volt két vetélés oltás nélkül. a vetélés, bármilyen kegyetlenül is hangzik, a szelekció működése, elég tipikus dolog, csak érthető módon nem beszélnek róla a nők. ettől még szörnyű dolog, minket is megviselt.
de, mégegyszer: az oltatlan ismerőst egyszerűen megette a vírus. 35 éves, maratont futó, stram, jófej csajszi, harmadik gyerekkel. emlékszem még, amikor együtt boroztunk.
kinyírta az összes szervét, nullára. ecmón volt, az egész kórház küzdött érte, ő is küzdött, hidd el. de tüdő, vese, szív nélkül nem lehet.
ámde, teoretikus a vita, hiszen te/ti is oltottak vagytok, átestetek már stb.
-
-
Vesa
veterán
válasz
Graphics #69546 üzenetére
A Covid semmivel sem kevésbé veszélyes a terhességre, mint az oltás, sőt, sokszoros a rizikó! Sosem értettem ezt a dolgot. Van kockázata az oltásnak, mint minden gyógyszernek vagy más EÜ beavatkozásnak. A kérdés itt az, hogy a betegség, ami ellen használni akarjuk, mennyivel jelent nagyobb veszélyt? Namármost minden létező és hiteles kutatási eredmény szerint, többszázszoros kockázatot jelent a natúr Covid, mint az oltás. Ez vonatkozik a vérrögképződéstől kezdve, a szívizomgyulladáson át a ciklusproblémákig mindenre. Ebből indulunk ki.
-
válasz
Graphics #69556 üzenetére
persze, ha már megvolt az immunizálás (3 shot), onnantól más a matek picit. ezzel együtt, ha valaki sokáig nem kapja el, érdemes ráfrissíteni. hogy mi a sokáig, az persze egyéni, nekem másfél éve volt a fertőzés, és még mindig középsötét T-csíkot húzok az ujjbegyes gyorsteszten.
-
kpityu2
addikt
válasz
Erre én azt szoktam mondani, hogy a vakcina nem cukorka, de a vírus ezerszer jobban tud minden káros hatást mint ami a vakcinától várható mellékhatásként. Egyszerűen a tüskefehérje mint antigén önmagában se tesz jót a szervezetnek, de egyelőre nincs más mód, hogy megismerkedjen vele az immunrendszer. A vírus ugyanezt a tüskefehérjét (majdnem) termeli, csak az nem kérdezi, hogy mennyit parancsolsz belőle, hanem termel és szaporodik amíg az immunrendszer le nem gyűri. És ha sikerül is, csak a szerencsén múlik, hogy addig mennyi kárt okoz.
Amikor felvettük az oltást akkor én mérlegre tettem a kockázatokat, hogy mekkora esélyünk van elkerülni a fertőzést vs a vakcinában megkapott antigénadag. Választhatsz, hogy megpróbálkozol egy kisebb kockázattal, vagy vállalod, hogy talán sikerül elkerülnöd a nagyobb kockázatot. Végül arra jutottam, hogy igen kicsi az esély, hogy sikerül elkerülni a fertőzést, úgyhogy önként megpörgettem a vakcinarulettet. De nem álítom, hogy nem aggódtam. -
-
válasz
Z.É.T. jól mondja, a covid nagyon is bezavar. az oltás egyáltalán nem kockázatmentes, de:
- semmilyen oltás nem az
- a kockázat azért behatárolható
- a fertőzés kockázata sokkal nagyobbpersze a kockázat egy esély, nem jelenti azt, hogy meg is valósul. ezért van példa arra is, hogy az oltás kockázata józsinál beüt, a betegségé pistinél meg nem. így aztán mindketten hangosak lesznek, hogy oltás=rossz, betegség=nátha.
de sok százmilliós statisztikánál nincs mellébeszélés, ott az esélyek nagyon pontosan tudhatók, és biztosan tudhatók.
terhesen nem szabad covidosnak lenni. pontosítok: a vírussal először terhesen tilos találkozni. nyilván más a matek, ha már oltva vagy és/vagy átestél.
-
válasz
Graphics #69546 üzenetére
izé... bezavarhatott a ciklusba, néha kellemetlenül, de ezek a problémák egy-két-három hónap alatt rendeződtek.
szemben az ismerősöm feleségével, akit 35 évesen, egészségesen, várandósan kivégzett a covid.
terhesség alatt nehéz kérdés, de terhesen covidosnak lenni szó szerint életveszélyes tud lenni, sokkal inkább, mint amúgy.
-
-
gergo5991
őstag
válasz
Graphics #69448 üzenetére
öö a d-dimer nem csak akkor mutat magas értéket, mikor kialakult a vérrög és a szervezet épp le akarja bontani? szóval ha nem bontotta le, attól még ott lehet? pár hete olyan cikket olvastam hogy a d-dimer jobban a tüdőben lévő vérrögöt jelzi, ne kérdezzétek hogyan, de ezt irták
-
-
gergo5991
őstag
válasz
Graphics #69407 üzenetére
vágom vágom, csak vicc vót
amúgy ginkgo bilobát olvastam valahol hogy jó a post covidra, alapból javitja a vérkeringést, meg a mikro vérrögöket is higitja állitólag ,franc se tudja mi igaz ebből, csak azért emlitem meg mert valahol olvastam hogy a legtöbb post covidos tunet a mikro vérrögök miatt van, főleg a brain fog és a gingko jó lehet rá -
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Graphics #69402 üzenetére
MOKE oldalon érdemes olvasgatni, adagolás hatásmechanizmus, meg ilyesmi témában.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged