- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- iPhone topik
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hová lett 1000 mAh?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
balojazz
aktív tag
Tegyük fel, hogy igazad van a hosszútávú kockázatokat illetően. Ekkor viszont a következőket is figyelembe kell venni: gyermekkori összes betegség (influenza, szalmonella, lázroham, fülgyulladás stb.), összes baleset (esések, törések, röntgen), genetikai kockázatok, mikroműanyagok, klór és gyógyszermaradványok az ivóvízben, általános kockázatok a felnőttkor eléréséig MINDENRE. Nos, ehhez képest a hatvannégyezer-ötszáznyolcvanhatodik kockázatként a gyermekkori covid-átesés olyan elhanyagolható, hogy hanyagoljuk is el.
-
A gyerek-long covidokból még nem derítették ki, hogy mutatnak-e valamiféle hosszútávú károsodásra
?
Én a longot úgy értelmezem, hogy az a betegség meghosszabbítása, az, hogy valaki 100%-osra gyógyult és utána valami baja legyen, ami mégis a covidhoz köthető, nekem magas, kicsit olyan, mint az "oltások hosszútávú mellékhatásai" rémmese.
#61324: Fsza, szóljanak Karikó Katinénének, hogy BA.8+deltaplusz koktélt kérünk, mert mire földi halandóknak, pláne a legkitettebb gyerekeknek szúrni kezdik az új levest, már az lesz aktuális...
-
balojazz
aktív tag
tl,dr De ha jól értem, akkor valami távoli jövőben bekövetkező bizonytalan kockázatokról beszélsz a nem-is-tudjuk-mi megtörténtére. Hát ez nekem kevéske. Főleg, ha azt látom, hogy nem ment a tüdejükre meg a szaglásuk is fullos volt, és közben pörögtek ezerrel, meccsekre jártak meg ötös tanulók voltak. És nyilván antitestekkel is tele vannak, meg t-sejtekkel meg minden ilyen szarral.
-
pjen
félisten
-
balojazz
aktív tag
Ez nem elég izmos vírus ahhoz, hogy életmódváltást indokolna. Az influenza is hozza ezeket a számokat 5-10 év alatt, mint amit a covid egy év alatt, csak előbbi már mondjuk egy-két évszázada velünk él. Volt azért a fluból is nagyobb probléma több is, az sem indokolta. Kurkászó majmok vagyunk, nem való a magány nekünk.
-
Vérzik a szivem a vérbrexiter
parasztokizé, farmerekért. Az NHS-t állítólag feltőkésítik - nopersze nem a nem létező "brexit haszonból", hanem TB/adó emelésből.
#61228: a járványveszély csökkentéséhez kb fel kéne számolni az egész urbanizált, egymás nyakában élős modellt. Brüsszel, Moszkva, Párizs, Sanghaj stb lakosságát <100fős falvakba széttelepíteni, az ingázós iparágakat nagyban visszanyesni.
-
Drizzt
nagyúr
Azért ne tegyünk úgy, mintha a covid miatt ne változtatta volna meg majdnem mindenki az életmódját. Viszont azt is észre kell venni, hogy a járvány mai helyzetében, ezen a részén a földgolyónak jóval alacsonyabbak a rizikók, mint a járvány kezdetén. Így most újra változik az életmód. Ugyanolyan így sem lesz biztosan, mint pre-covid. Lehet lesz majd megint olyan időszak, amikor zárkózhatunk be, hátha nem.
Illetve más az, hogyha a a globális utazás korlátozott, mintha ki se tehetnéd a lábad évekig az ajtódon. A klímaváltozás elleni harc jegyében teljesen más jellegű eszközöket kell alkalmazni, mint a covid ellen. Személyes véleményem az, hogy a covid visszafogás eszközei sokkal fájóbbak, mint a klímaváltozáséi. -
A nyugger meg fizet az oltást mindíg fél évvel később kapó fiatalnak a long miatt? Az elzárások miatt kitermelődött sok introvertált, mentális problémával szenvedőnek?
SzVSz maradjunk az egyértelmű dolgoknál, és ha nem akarjuk alapjaiban szétzúzni a maradék szabad társadalmat, és a (nemritkán destruktív forrásból pénzelt) extrém deviancia büntetésénél.
-
-
-
Ringman
félisten
nem kell rajta töprengeni, magunktól nem fogunk változtatni rajta (mint társadalom)
a szent piac meg már akkor fogja megoldani magától, amikor már túl késő, aztán sok helyen majd a brazil/d-afrikai köztársaság-szintű társadalmi/jövedelmi szakadékok lesznek európán/usán belül is.
-
-
-
-
-
-
PuMbA
titán
-
gergo5991
őstag
Mikro-vérrögök - ezt lehet valahogy otthon kezelni? mostmár tutira veszem emiatt kezdett el szurkálni az egész testemben, a lábszáramban főleg éreztem hogy ha megnyomtam egy helyen éreztem ahogy lejebb nyomódik a vérrög és átnyomódik a vér benne. Mint amikor a fogpasztás tubusból nyomod ki a maradék pasztát. Igaz ez már lassan 1 éve volt, azóta elmult a szurkálás, voltam uh-s ér vizsgálaton meg csináltak pár ddimmer-t is de minden rendben volt. Van valami házi módszer ha még maradt volna bennem mikro-vérrög?
-
-
Vesa
veterán
Sajnos ez a hozzáállás egyre több országban realitás. Pedig nem változott itt semmi, a vírus terjed, folyamatosan mutálódik, és szedi az áldozatait. A longos "mellékhatása" pedig még mindig a szőnyeg alá van söpörve, pedig egyre több a study arról, hogy ez egy jelentős probléma. Valójában még nem is látjuk, mennyire, ahhoz több időnek kell eltelnie.
-
-
balojazz
aktív tag
A zebra megközelítésére örök érvényű kresz-szabályok vannak egyrészt. Másrészt pedig a gyalogos számára a végső felelősség saját magánál van. Tilos ugyan zebrán előzni vagy elhaladni, de az a gyalogos (vagy a szülője), aki nem lesi a párhuzamos közlekedési sávot is gondatlan autósra számítva, az mégis felelős a saját (vagy gyereke) haláláért: nyilván nem jogszabályilag, hanem valamiféle erkölcsi, illetve "valóságban való" felelőssége van, egyszerűen azért, mert nem tudja, milyen a világ, az emberek, hogy nem a jog nyomja a gázt és a féket, hanem a figyelmetlen Feri meg a Karcsi, aki beejtette a félliteres kólát a fékpedál alá, esetleg a sietős Sanyi, a piás Peti. Nem a kresz véd meg, noha a kresz jó, és a zebrás kreszt nem változtatják meg 2 hónap múlva, éppen, mert jó úgy. A zebrán is magamat kell megvédenem gyalogosként. Végső soron.
-
balojazz
aktív tag
Igen, és ezzel vissza is kanyarodtunk a vesszőparipámhoz, a védekezés optimalizációjához. Vagyis ahhoz, hogy ne a játszótereket zárják le a köcsögök, ne a 20 óra utáni utcai bandázást, hanem mondjuk #maradjotthon 60 fölötti, #hordjmaszkot, ha idős és kövér vagy, #oltass előbb kockázati csoportba tartozóként stb, aki fél, az is csinálja nyugodtan. Ha lekorlátozzák az időseket és betegeket stb, az rendben van, de a piciket meg a szüleiket ne b@sztassák egy olyan vírusnál, amely kockázataiban ugyan nagyobb, mint egy influenza, de csak kb háromszor, ahol a 0.15-0.20% a halálra összevethető a 0.3-0.5% eséllyel, jól korrelálva a korral, betegségekkel. VISZONT védhesse a sajátjait az is, aki óvatos. Mert ez nem ebola, nem pestis, nem SARS-COV1, nem spanyolnátha. És a longról is csak ennyi a véleményem, hogy védekezzenek, akik attól tartanak. Legyen rajtuk arcpajzs az utcán, ne menjenek focizni, moziba, koncertre stb. Aki meg védekezik, elkapja, és súlyos lesz, akkor ne elsőnek másokat hibáztasson, hanem a sorsot, genetikát, hogy nem aludt maszkban, hogy nem oltatott ötödiket, akármit. Lehet, hogy csak nagy pechje volt, mint a lábatlan modellnek, és nincs irányításunk teljesen az életben.
-
balojazz
aktív tag
Értem én, nem is azt mondtam, hogy mindenki elkapja az országból, hanem hogy a családból (minimum kétszer igazoltan el is kaptuk). A jó esélyt is magunkra értettem, nem en bloc az országra (habár mondhattam volna arra is). Az oltást mi csak arra használtuk, hogy extra védelmet kapjunk, a mi esélyeinket viszont valójában végül nem növelte (a gyakorlatban).
-
Vesa
veterán
"Azaz megfogható lett volna, mint ahogy pl. Kínában kiirtották teljesen."
Ez inkább csak propaganda volt, kizártnak tartom, hogy bármit megfogtak. Sokkal inkább nem jelentették a valós számokat. Mégis mennyi esélye van annak, hogy a város ahonnan indult az egész, és amit direkt nem zártak le a kínai nemzeti ünnepek miatt -így szétspriccelt az egész már akkor, amikor a világ még nem is tudott az egészről-, akkor ott 3-4ezer halottról beszéltek összesen, az 1,8 milliárdos országban? De azért arról még jöttek hírek, hogy irgalmatlan sebességgel húzzák fel az ideiglenes kórházakat. Eközben a sokkal fejlettebb EÜ-vel rendelkező, sokkal jobb oltóanyaggal átoltott, mindössze 300 milliós USA lassan 1millió halottnál jár. kína nem fogott meg semmit, borítékolhatóan irdatlan pusztítást végezhetett ott is a vírus, de egy rommá cenzúrázott kommunista országból erről aligha fogunk értesülni, ha ping bácsi nem akarja. kína sikeres járványkezelése pont olyan urban legend, mint a félelmetes orosz veres hadsereg.
-
fatal`
titán
Vagy mert oltott ugyan, de azért nem akarja feltétlen elkapni, ha nem muszáj. Mondjuk, hogy miért álldigált kint azt én sem értem. Zárt térben én is hordom a maszkot, de azért bemegyek a boltba/gyógyszertárba.
Szerintem, aki nem oltott az nem fél, az maszk nélkül mászkál, legalábbis az a tapasztalatom, hogy a kettő nagyjából kizárja egymást.
-
Igen, jó nagy rakás tény. Ezek miatt mondtam én 2020 nyár elején, hogy kőkemény szigorral (mint az elmúlt hónapokban Kína) globálisan ki kell irtani a vírust. B.szott mindenki rá. Most isszuk a levét.
Következő javaslat: tessék nekiugrani a fluxuskondenzátornak és hallgatni
t72-reaz okosabbra, én időben szóltam, h szívás lesz. Ez úgy néz ki, szépen átmegy a Föld komplett népességén.#60730: így logikusan hangzik
-
Vesa
veterán
Akkor itt visszautalnék 2020-ra, amikor Faucci azt nyilatkozta -akkor még kb. 500 halottjuk volt-, hogy ha a hírek igazak erről a vírusról, akkor jó esély van rá, hogy akár 100k amerikai is áldozatul eshet. Atomjaira lett szedve ezekért a mondatokért, ez még trump idején volt ugye. 2 évvel később pedig lám, karcolják az 1 millió halottat.
-
IQfályter
tag
Köszi akkor ezt hanyagoljuk. Nem állok valami jól a gyógyszerek mellékhatásait illetően.
Ami a zöldség, gyümölcs vitát illeti. Erre is van Uniós jogszabály. Minden termék amíből lekvárt lehet készíteni az gyümölcsnek számít Meglepő módon e rendelkezés szerint a paradicsom, a rabarberos szár ehető részei, sárgarépa, édesburgonya, uborka, sütőtök, sárgadinnye, görögdinnye és gyömbér is gyümölcsök. [link]
-
balojazz
aktív tag
Teljesen indokoltan téptem le. Az alfa meg a delta esetében sokkal indokoltabb lett volna a kordon meg a lezárás, és nem volt. Az első hullámban meg nem volt indokolt az ilyen szarakodás. Ennyi. A tiltásoknak, korlátozásoknak van olyan esete, ami igazságtalan, ezért megszegem. A 150-es száguldás tiltása igazságos és megalapozott, plusz sok a veszteni valóm, ezért nem szegem meg. Az emberek mérlegelnek, hogy melyik szabályt tartják be, és melyiket nem. Ha tanár lennék, én is sztrájkolnék, pedig tilos. Ha lehetőségem van olcsítani a kocsitisztítást vagy az ingatlanközvetítést, akkor megteszem, pedig tilos. Stb.
-
Akkor lenne igazad, ha omikronnal szemben a görbelaposítás nem max 2 hónapnyi egérutat jelentene, mint a kínai esetben. Márpedig úgy néz ki, ez a helyzet.
Bár jogos, TALÁN a ba.1-et megúszták. De ez korántsem biztos. Az esetszámot nem csökkenti, csak a 3 hétbe tömörült elszállást elosztja mondjuk 3 hónapra.
A tudomány pedig a sakktábla alatt kucorog, kb jövő januárban fog nekünk földi halandóknak érdemi újfajta oltóanyagot adni - nem mintha nem tudnád. Addig hogy húzod ki? Tudom, rakjam zsákba a gyerekeket...
-
A hőmérséklet-emelkedés mértéke egyáltalán nem biztos, fullba nyomva a kretént/üvegházgázokat, valószínűbb a nagyobb pusztítás. Covidnál ha tényleg a fenti képlet áll meg, akkor semmi effektív különbség nincs halálozások, eü károsodás téren a lockdown vs no lockdown verzió között.
A felemás vagy teljes lezárások akkor lehetnek indokoltak, ha gyanítják, hogy a kórházi esetszám túllövi a kapacitásokat és jelentősen romlik az ellátás minősége. El tudom képzelni, hogy az eddig eléggé covidszűz Kínában ez valós forgatókönyv és nekik még görbelaposítással kell vacakolni. Elég demoralizáló, amikor görbelaposítgatás mellett is tudod: 101%, hogy el fogod kapni - ráadásul később, amikor pl 3 helyett 6 hónapos az oltásod.
-
Ha lockdownnal és lockdown nélkül is terjed, akkor mi szükség a lockdownra
? (nna, talán sikerült megfogalmazni érthetően, amit pár hete kerülgetek)
Görbelaposítás már nem divat: annyira nem tudjuk laposítani, hogy jelentős tömeg kapjon újfajta vakcinát fertőződés előtt - az eü pedig úgy tűnik bár maxon pörög, nincs túlterhelve.
-
A 100as faktort pont Kínára értettem pedig. Mennyit tesztelnek valójában naponta? A 66M-s UK 1.5M-t, és így is sok esetet nem látnak. Ez Kínában napi 40millió teszt lenne. Szimplán óriási tömeg az a másfél milliárd ember.
#60465: nna, nálunk is kezdődik a műsor, tegnap 4 osztálytárs coviddal hiányzott, várjuk a fejleményeket...
-
-
-
értelek és persze, a vuhani meg sem tudna nyekkenni ilyen környezetben. de ez teoretikus most már picit, vuhani nincs, csak a törikönyvekben. omikron van. nézd, én nem akarom alábecsülni, balojazz hozzáállását pláne nem akarom magamévá tenni, de abban az egyben igaza van, hogy 5 hullám után 0,5% halott az tulajdonképpen sokkal kevesebb, mint amire itt mindannyian számítottunk 2 éve. ennyi, nem több.
úgy amúgy én sem szeretném ezt évente 3-4x elkapni, és féltem tőle a gyerekeinket is, magunkat is.
-
Sir Pocok
őstag
Új fertőzöttek: 2439 (az előző napi adathoz képest -212)
Új tesztek száma: 12839 (az előző napi adathoz képest +4153)
Új halálos áldozatok száma: 38 (az előző napi adatokhoz képest +3)
Kórházi ellátást igénylők száma: 1953 (az előző napi adatokhoz képest -18)
Lélegeztetőgépre szorulók száma: 70 (az előző napi adathoz képest -1)
Az első dózissal oltottak száma: 6 401 307 (az előző napi adathoz képest +432)
A második dózissal is beoltottak száma: 6 185 041 (az előző napi adathoz képest +965)
A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 838 261 (az előző napi adathoz képest +2052) -
-
Ahogy repkednek az esetek Mo.-on, nálatok sincs túl messze a két nulla. Miért lenne kisebb a lakosságarányos esetszám mint pl a németeknél? A Kínaiak nyilván nem járnak még itt, de lakosságarányosan elképesztően alacsony lehet a felderített esetek száma.
#60437: tikk-takk...
-
-
balojazz
aktív tag
4ezer éve azoknak ott nem hogy tudásuk nem volt semmi a betegségekről, de valószínűleg betűik sem voltak. Úgy nehéz dinamikus egyensúlyt kialakítani, ha lófaszt nem tudsz a világról: szegény párák nyakába szemből, letolt gatyával ugrott bármi fertőzés, max az istenekre fogták. Vállat vontak, és meghaltak.
Azért manapság már egyénileg jól bejósolható egy covid lefolyási valószínűsége, ha nem vagy kóbor csollány például.
-
Nem tudom, merre a kiút: ha nagyon bezárkózunk, attól is bukhat a civilizáció, legalábbis amit annak ismertünk.
Kína meg semmi alól sem kivétel, most darálja be őket a ba.2, a mutánsok meg már az állatvilágban fejlődnek tovább. Ha jól rémlik, a ba1-2 egérből származik.
A megoldás a hatékonyabb oltásokban, köztük orrspray-formátumú oltásokban van, és tömegszex idején maszkhordásban. Hogy megoldjuk-e ezt a sokismeretlenes egyelnetet? pár év és kiderül - vagy nem.
-
Kérdés ezekből mennyi a "nocebo" vagy egyenesen kamu eset, ld oltásmellékhatások. Sokminden megy bemondásos alapon - és ha egy kis betegszabit lehet csinálni belőle
...
Ezzel egyáltalán nem mondom, hogy mind, vagy akár csak a harmada a jelentett eseteknek nem igazi long - inkább csak azt, hogy ezeket a számokat vehetjük sztem max.nak.
És ugye ahogy minden másnál, a longnál is számít a variáns. Azt már láttuk, hogy az omikron másképp dolgozik a belső szervekben (tüdő). Íz és szaglásvesztés se volt pl nálunk az oltatlan gyerekeknél se - pedig egy tavaly deltát átszenvedett 8éves kisbarátnő bizony bukta a szaglását 2hétig + szputyin-oltott majd deltázó ismerős pár detto.
-
az influenzát is elkaphatod többx = többx 0.2-0.5% a rizikó. Én se tudom, mennyi a súlyos long, de az igencsak megtérdelt eü-nél már 10e eset is kibukna és cikkeznének róla. A fertőzöttek valós száma több 10 milla.
persze nincs adat amivel alá tudnám támasztani, de a rendesen beoltott átesettek esetén igencsak meglepne, ha a súlyos long (bámilyen kezdettel) 3-4% felett lenne. Többx átesés se feltétlen kumulatív gond ha oltás is van a történetben, a 2., 3. átesésbe belehalók szinte mind nagyarc immunmacsók.
-
az az 5% nekem továbbra is kínai - kicsit az első hullám "nem tudunk tesztelni" korszakára emlékeztet. Immunizált népességnél jó lesz az 0.2-0.5%-nak is, ami tételesen az influenzák tipikus szintje.
A longra, pláne súlyosan destruktív longra (na'ka'leen agyfaló, péniszzabáló szörny, vesemattoló alien) is adott %-os esélyek vannak.Mivel elképesztően sok az eset, sok ilyen szuperdestruktív esetnek a szokásos Gauss görbe miatt ki kéne igen hamar buknia. Tehát kérdés: hány korademens, impotens, stb páciens lett az oltással átesettek között? 0.5-1-5-10%? Oltásrémiszgetésekhez hasonlóan, mennyi annak az esélye, h valaki 4-5hónapig full gyógyultnak érzi magát, pulzus, stb rendben, aztán berobban a balhé? A sokmillió eset miatt itt is látni kéne más világosabban.
#60281: ez a realitás. A külső-hebridákon is utolér, ha meg valaki 5+évre annál is jobban elzárkózik a külvilágtól, attól lesz debil.
-
(Hogyan jön ki az ~5% CFR Hongkongban.)
Ez a végtelen hosszúságú twitter thread megerősíti a tippemet: a CFR-t nem a pillanatnyi adatokból számolják, hanem a fertőzési és halálozási adatokat időben eltolva nézik (kb. 3 hét különbséggel?). A thread egy grafikon orgia, ha valaki rá volna kattanva az ilyesmire. Hogy miért twitteren kell az ilyesmit publikálni, az továbbra is rejtély. -
csak mondom, hogy kutatóbiológus húgom elég egyértelműen és konzekvensen mondja, hogy "ne kapd el lehetőleg". most nyilván lejjebb tekerte a long témát, miközben mi épp köhögünk ezerrel...
...meg hiába mondja, hogy ne kapjuk el, nem tudjuk megoldani, csak ha elajándékozzuk a gyerekeket...
...de ettől függetlenül biológiailag nézve úgy fest, hogy a covid az para. pár napja azt mondta, hogy vannak eredmények, ami alapján 2-3 év regenerálódni egy covid fertőzésből a szervezetnek teljesen. (részleteket nem tudok, nyilván nem minden típusú fertőzésre igaz, de az biztos, hogy nem ex has mondta csak)
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
balojazz
aktív tag
A spanyol igen hatékony lenne ma is. A leghalálosabb második hulláma bőven a vakcina tömeges alkalmazása előtt lett volna most is, vagyis telibe kapott volna egy sokkal nagyobb népességet, amely sokkal sűrűbben lakott településeken él (városiasodás). A variánsokat ne keverjük bele, mert nem tudhatjuk, hogy ott mennyi volt, a lényeg a pandémia úgyis. Az aktív korú fiatal népesség "tömeges" halálozása sokkal riasztóbb lenne, mint a covid közel korarányossága.
-
Meg, de igen valószínű se a D-vitamin, se a vírusmegelőző orrspray gyakorlat nem esett volna le covid nélkül.
Egyébként totál elméleti csirkét kergetünk körbe-körbe: azon emberek aránya, akik a valóságban el tudják kerülni a fertőződést igencsak egyszámjegyű %-ot kapirgál. A fiatalabb gyereke hazaviszi a kötelező suliból, ahova ha nem viszed vagy egy életre vágod el igazolatlan hiányzásokkal (nálunk komoly priusznak számít), és/vagy perkálhatsz annyiezer€/£-ot a bírságra, hogy nem bírja az alsónemű.
Nem egyszemélyes háztartásban élőknél pedig nem sokat ér az elmélet, hogy "a maszk leveszi a vírustömeg 90%-át": ok, buszon megúszod, társad nem: úgy elkapod tőle, mint a sicc. Ha maszkban alszol, akkor is. Enyhe tüneteid lesznek? Persze. Csak most arról pörögtök, hogy hiába az enyhe tünetek, 10év múlva agy és péniszsorvadásban kimúlik minden ex-covidos. Komolyan, lassan már az oltásrettegők szintjét látom itt pepitában megjelenni.
Én azt mondom, egyelőre tartsunk a valós problémáktól: az elmúlt 2év alatt több pénzt öntöttek covid-kutatásba, mint egy kisebb űrprogramba, a vírus minden kislábujjszőrét ismerjük már. Gigantikus nagymintás "kísérletekből" igencsak sok hatása lett dokumentálva. Kérdemén: hány "enyhetünetes" rhinónak, influenzatörzsnek, stb mentek utána ilyen alapossággal, kiderítve, nem lappang-e valami gigantikus disznóság az enyhe tünetek alatt?
-
A gondolatmenetbe beleszőjük az emberi szervezet 100éves szavatosságát, akkor az egészhónapos covid kaland után ha a 35évesünk egészségesebb életmódra vált, lehet jobban kipofozza az érrendszerét, veséit, stb, mintha covid híján elkényelmesedve pocakot ereszt.
Az élet döntések sorozata, bennem pl covid nélkül fel se merült volna, h télen D-vitamint szedjek, és ésszerű módokon amennyire lehet kerüljem a takonygyárat. Csupán ezek a hatások, ha tartom életem végéig, leheg adnak +5-10évet.
-
-
A long még persze nyitott kérdés, én nem számítok már arra, h újabb csontvázak essenek ki a szekrényből, azaz a látszólag+vizsgálatok szerint is egészséges ex-covidosok hirtelen bezombulnának. Viszont tény, amik kimásztak abból a bizonyos szekrényből, sokakat életük végéig fognak kísérni. Persze ez kicsit wishful thinking, mondjuk van rá egy jó 50/50 esély.
"azaz a fertőzések nagyobb része már oltott népességet ért"
nem egészen, India, D-Afrika, stb minimális oltottsággal szívta be. A D-Afrikai többlethalálozási adatokból én nem gyanítok 2% feletti IFR-t, bár nem teszteltek túl sokat, szval nehéz saccolni. -
balojazz
aktív tag
"Amúgy pl. az USÁ-ban már többen haltak meg Covidban, mint spanyolnáthában. (Arányaiban persze nem tudom, de minimum összemérhető.)"
A mai harmada volt az USA lakossága, szóval 2.5-3-szoros volt a halálozás a spanyollal. De attól volt tragikus, hogy a halottak koreloszlása W alakú volt, vagyis a 15-50 közti korosztályt is nagyon pusztította, a családalapítás előtt közvetlenül lévőket és a nagyobb gyerekek szüleit, közülük a harmincéveseket leginkább. Sok család soha nem született meg, és sok lett az árva. Mindezt a világháború után... Ehhez képest a békeidőben a főleg az idősebbeket ritkító covid elég soványka. A covidot kb végig leszartam, de ha egy spanyolnáthaszerű jött volna helyette, attól rendesen be lettem volna szarva.
-
einstein
senior tag
Nem értem, honnan jön ez az adat.
1 millió igazolt fertőzöttjük van, abból 5e halott. Ez persze valószínű romlik még, de 5% közelében sincs:
Worldometers -
-
pjen
félisten
Csak picit kellett volna keresgélned. Számszerűen kb ugyanannyi a halott spsnyol és kovid, viszont a spanyol idején az usa lélekszáma a harmada volt a mainak. Tehát arányaiban 3x anny embert vitt el a spanyol mint a kovid. De nem is ez a lényeg az elején attól akartam írni a film nézése közben, hogy milyen szőrnyű és virulens volt a nátha, de szerencsére magától elmult ezért vontam párhuzamot a koviddal, hátha ez is eltűnik a semmiben. Lehet rosszul fogalmaztam és a dolgok elfajultak. De sajnos a döntő többség még mindíg nem válasz. Ha az oltott fertőzöttek jelentős része is meghal nem sokkal vagyunk előrébb.
-
-
, ez két dolgot jelenthet, azt gondolom te is tudod:
a, vagy kegyetlenül sok az eset és csak pl 10%-ukat dokumentálják (valószínű)
b, nyakunkon egy brutál variáns, ami a delta nyers antivaxxer-mortalitásánál is durvább.Az a-verziót tartom nagyon valószínűnek, ha a b igaz, akkor meg Ringman kolléga 43x felhozott karikatúrája ide vagy oda, örülök a részleges természetes boosternek is + lehet elszaladok a kölyökkel egy adag vuhani löttyért miközben ffp3-ban hozzuk haza a mázsa lisztet+hektó étolajat.
-
updog
őstag
"És még messze nem vagyunk túl az egészen..."
Én is így érzem, de magyarázd el az emberek 90%-ának... legértelmesebb ismerősöktől is azt hallom már, hogy akkor se veszik soha többet az életben vissza a maszkot ha a rendőr gumibottal üti őket, annyira unták... Halkan jegyzem meg hogy amúgy az influenza is csendben kúszik felfelé, bár így március vége felé nem emlékszem régebbről, hogy nagy gondot okozott volna már, legalábbis pre-covid ilyenkor már lefelé csengett szerintem. Mi kiválóan kidőltünk tőle másfél hétre már március elején...
-
mozso
senior tag
Ok, whatever.
Jon a 6. sorozat itthon hamarosan. Hogy mennyire szivatos lesz azt majd az itteni es a tobbi forrasbol magunk is megtapasztaljuk. Ha igaz, hogy a friss BA.1 ateses 40%-os vedelmet jovendol a BA.2 ellen (Ringman linkelte, Dán kutatás), akkor a BA.2 is mindenkin IS átmegy. -
mozso
senior tag
Tendencia = zold = csokkeno a hivatalos forras szerint. Na a csokkenes tobb varosban megszunt, zold helyett citromsarga, a korcikk jobb oldalat nezd.
A hivatalos írás szerint: “míg 16 mintavételi pont esetében stagnálás jellemző.”
Tipikus ferdítés, mert a most stagnáló (citromsárga) városok nagyrésze 1 hete csökkenő (zöld) volt. Akkor most csökken, stagnál vagy a csökkenő utáni stagnálási növekedés (1 nagyságrendi növekedés van) ?!
Nem kell válaszolni, tudjuk mi is… :-)
-
-
-
kezd ez kicsit olyan irányba hajlani, mint az oltásmellékhatások/nocebo témája. aki covid után jól átvizsgálva egy éven át semmi extrát nem produkál, ne stresszeljük már azzal, hogy jaj, 2év múlva jön a kaszás. lehet persze, hogy 0.01%-ról 0.013%-ra nőtt a halálozási esélye, de ezt ugye populáció szinten nem a 100ezer szívja meg, akinek verik a fejébe a pánikmalmot hanem konkrétan HÁROM ember.
-
-
> Mindez azonban kevés: cél az, hogy senki ne halljon meg közlekedési balesetben, kerül amibe kerül.
Ez nem igaz, marmint az nem, hogy 'kerul, amibe kerul'. Mar ma is elerhetnenk, hogy senki ne haljon meg kozlekedesi balesetben, de tul nagy lenne a koltsege, ezert nem csinaljuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Update 06.27. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged