Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Íme, a One UI 8
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
-
Mobilarena
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzol
tag
Kérlek segítsetek! Nem érem el a routerem kívülről.
A szolgáltatótól van egy wifis kábelmodemem, erre kapcsolódik a wdr3600, és az összes eszközöm a wdr3600-ra. A routeren vargalex fw-je fut még mindig, amit ha a router alatti hálózatról elérek mind ssh-n, mint luci-n. Ha azonban a kábelmodem wifijére csatlakozom, akkor se pingelni, se ssh-n csatlakozni, se luci-t elérni nem tudom. A routeren az ssh portnak a wan van beállítva (lásd kép), és a 2222-es portot használtam a custom firewall rule miatt.
A router IP címét mind a routerről, mind a kábelmodemről lekérdeztem és egyeznek. A kábelmodem webes felületén egyértelmű, hogy mind a gépem, mint a router csatlakozva van a kábelmodem hálózatához.Miért nem tudom elérni vagy pingelni a routert? Mi lehet az ok? Be kell még állítanom valamit?
-
tzol
tag
Szakértők, szakértsetek, mert én nem értem!
2.4GHz wifi-hez csatlakozik a telefonom, de nincs internetkapcsolat. 5GHz-es wifin csatlakozva van. Laptopról minden kombinációban van net (vezetéken és a két wifin is) csatlakozva van net is. Ezt így most hogy?
2.4GHz-en minden alap beállítás a jelszót és SSID-t kivéve. Nemrég reseteltem a routert.
/ Lehet, hogy off, de más routerrel, máshol nincs ilyen problémám, és kliens oldalon nincs is olyan sok beállítás, amit állítani lehetne + feleségem telefonjával is gyakran összevész a wifi /
-
tzol
tag
válasz
vargalex #16466 üzenetére
Ezt nem teljesen látom át. LUCI-ba is a root jelszóval lépek be. A biztonság kedvéért még meg is változtattam a jelszót...
Kipróbáltam a failsafe módot és a telnetet. Bekapcsolás után a Reset/WPS gomb megnyomására elkezdett gyorsan villogni a csillag(? vagy egy jó sűrű fogaskerék?) led, ami balról a második. Ebből gondolom, hogy a failsafe mód megvolt. Ezek után vezetékes kapcsolaton se telnet, se ssh nem működött.
zoltan@aprosag ~ $ telnet 192.168.1.1
Trying 192.168.1.1...
telnet: Unable to connect to remote host: Network is unreachable
zoltan@aprosag ~ $ ssh 192.168.1.1
ssh: connect to host 192.168.1.1 port 22: Network is unreachableMost mi lenne az okos lépés? Flasheljem újra?
-
tzol
tag
válasz
Kicsirics77 #16462 üzenetére
Miért érdekes a telnet? Wifin elérem, kábel jó. Nehezen hozzáférhető helyen van. Nem szívesen mászok fel oda és indítom újra.
Ha menne vagy nem menne telnettel, akkor mi lenne a következő lépés a hiba feltárása és megoldása útján? -
tzol
tag
Üdv!
Újraflasheltem a vargalexes firmwaremet (lekerült róla a HDD és csak nem sikerült a logokat visszavarázsolnom, és ez zavart)
Azóta LAN porton nem kap a gépem netet, de wifin keresztül igen. A LAN porthoz tartozó kis monitor ikon világít, az UTP kábelt kábelvizsgálóval leellenőriztem, illetve a firmware frissítés előtt minden jó volt. md5sum-ot ellenőriztem flashelés előtt.
Nem tudok ssh-val belépni a routerre (azonban web interface működik).
~ $ ssh root@192.168.1.1
ssh: connect to host 192.168.1.1 port 22: Connection refusedWAN interface, 22-es port, root user, és password authentication mind engedélyezve van. Az ssh kapcsolatról és az elutasításról nincs semmit a logban.
System és kerner log-ban nincs semmi hiba, vagy warning...
Mi a fene lehet ez? Merre keressem a hibát? Rakjak rá egy másik firmware-t? Már szinte csak azért van a router, mert nem szeretem a szolgáltató kütyüjét, szóval más firmware-t is felrakhatok...
-
tzol
tag
Sziasztok!
Van egy régi Vargalexes firmwares {BB (Bleeding Edge, r35342)} routerem. Ott hol kellene lennie a log-oknak? /var/log-ban csak üres fájlok vannak.
A kérdés háttere: A GUIban a system log utolsó bejegyzése októberi... És ez egy kicsit zavar, főleg, mert most próbálom debuggolni, hogy miért nem érem el kívülről ssh-val a routert. Ha a router utasítaná el a kérést, akkor a log-ban ott lenne. Ha az előtte lévő kábelmodem, akkor pedig nem szerepelne semmi a logban. (Nem time-outtal vagy server not founddal tér vissza az ssh kliens)
-
tzol
tag
válasz
Dadan01 #15693 üzenetére
Szerintem írd át egy kicsit, mert én nem értem, és lehet más sem.
-mi az a n MB duzzogás?
-miyen sávszél bővült? Amit a szolgáltató ígér, azaz az "adatkapacitás"?
Ezt wifin? Más változás nem történhetett? Pl. szomszéd a fal mellé bedobott ugyanarra a csatornára is egy routert? -
tzol
tag
Sziasztok!
Tapasztalatotok érdekel. Lassabb lett a wifim. Sokkal. (1-2MB/s függetlenül, hogy 20, vagy 40MHz-es sávszélességet használok). Már az 54Mbit/s-es korszak sebessége köszön vissza.* A router 40-50dB-s különbséget mér a jel és a noise között. Elméletileg 20dB fölött a wifi eléri a maximális adatátviteli sebességét. Mivel Noise-ra 20MHz-es csatorna esetén -90-95dBm-et ír, így ebben benne kell, hogy legyen a szomszédos csatornák, reflexiók hatása is. Mondjuk nincsenek is vesztett csomagok. iwconfig szerint -50dBm-es a jel a szomszéd szobában (szerintem ez elég jó; bár nem írja itt is -90dBm körül kell lennie a zajnak), de Bit Rate-nek 1MB/s-t ír csak. Persze nézegettem a különböző csatornákat, illetve váltogattam 20 és 40MHz-es sávszélesség között, de ez nem sok mindenen változtatott.
Szóval lassú a wifim, miközben szerintem minden paraméter rendben van. Sajnos nincs módom arra, hogy bevezetékezzem a lakás (bérelt), és nem látom, hogy tudnék jobb vezetéknélküli netet csiholni. Kérlek szóljatok, ha valamit nagyon félreértek - a fenti leírás alapján - illetve érdekelne, hogy ti voltatok-e, vagytok-e hasonló helyzetben, és ha van jó megoldás, akkor azért is nagyon hálás lennék. (Sajnos nem tudom/akarom fémtapétával borítani a falakat, plafont és padlót...)
Szép napot mindenkinek!
*Nem a szolgáltató a ludas. Egyik gépet LAN-on csatalkoztattam a routerhez, csináltam egy ftp servert, majd a másik gépen wifiről letölttem. Akárhogy próbálkoztam 1-3MB/s között ingadozott a sebesség. Főleg az eleje volt lassú. LAN->LAN viszonlyatban szépen megvan a 100+MB/s.
**Most már mindenkinek van 4 wifije (saját 2.4 és 5 + a szolgáltató is ad wifi routert, amihez meg sokan nem nyúlnak) a környéken, ráadásul 5GHz-en sokan piszok nagy sávszélességet használnak. Ez feltűnő, de ugyanakkor ezt látom kellene a "singal quality-n"/jelerősségen, vagy a zajon.
-
tzol
tag
Hm.. Ott még van 64Kbyte. Ennek csak elégnek kell lennie pár karakter átírásához még akkor is, ha egy nagyobb memóriablokkot tárol el.
overlayfs:/overlay 576.0K 512.0K 64.0K 89% /
Megnéztem az /overlay/mnt/ -ot és ott egy 810byteos bináris fájl van csak.
Biztos vagy benne, hogy az overlay kevés? -
tzol
tag
Üdv!
Segítségre van szükségem mert az őrület határára kerültem. Nagyon lassan töltődnek be a weboldalak, pedig speedtest.net jó értékeket hoz. A webes admin felületen (Status/Overview) láttam, hogy nem az általam réges rég beállított Google DNS-t használja. Megpróbáltam hát ezt átállítani, de nem jártam sikerrel. Érdekesség, hogy a Network/DHVP and DNS/General settings alatt a DNS forwardings-nak a helyes érték van megadva (8.8.8.8 és 8.8.4.4). A Network/Interfaces/WAN/Advanced Settings alatt van egy "Use DNS servers advertised by peer" pipálható mező. No, innen nem engedi eltüntetni a rendszer a pipát. Ugyanis ha én ezt meg is teszem, és utána "Use custom DNS servers" mező(k)be beírom a kívánt DNS elérhetőséget, majd Save and Apply-ra kattintok a jobb alsó sarokban, akkor némi várakozás után, de még a homokórázás alatt, visszaáll a korábbi állapot....
Ezután megpróbáltam átírni a /etc/config/dhcp fájlt, de nem tudom felülírni. Hiába van hozzá jogsosultságom:
root@OpenWrt:~# ls -l /etc/config/dhcp
-rw-r--r-- 1 root root 688 Sep 26 22:05 /etc/config/dhcpMit kellene tennem? Hogy tudom kibogarászni (debuggolni), hogy mi a baj?
A "legújabb" Vargalex fut a routeren.
-
tzol
tag
válasz
vargalex #15508 üzenetére
Köszi a válaszokat! Igazatok van. Nekem nem esett le egyből, pedig nem értettem, hogy a WAN IP cím miért különbözik a külső IP címtől.
Eszembe nem jutott, hogy én nem egy egyedi IP-t kapok. A 100.64.0.0/10 tartományból osztott nekem egyet a DIGI. Majd holnap beszélek velük, és keresgélek a neten. Remélem van valami megoldás erre is, még mielőtt nagyapóként megélhetem az IPv6 elterjedését.
-
tzol
tag
Sziasztok!
Nem tudok a hálózaton kívülről ssh-val csatlakozni a vargalexes routeremhez. SSH root password engedélyezve, SSH WAN-ról engedélyezve, a Firewall Custom Rule-ja a 2222-es port-ot a 22-esre továbbítja. DNS szolgáltató jó IP címet ad vissza. Úgy rémlett, hogy ennyi elég kell, hogy legyen. Tudja valamelyikőtök, hogy még mit kellene csinálnom? Ping-re kellene, hogy válaszoljon a router? Sajnos egyetlen csomag sem érkezik vissza.
Thx,
Z -
tzol
tag
Üdv!
Hol találtok logot a sikeres és sikertelen ssh kapcsolódási kísérletekről? Ennek nem a system log-ba (=sys.log) kellene kerülnie? Most nem lelelek ssh-ra utaló nyomokat. Jó volna tudnom, hogy amikor legutóbb távolról akartam belépni, akkor miért nem ment a dolog. Eljutott-e egyáltalán a routerhez a kérés.
Vargalex v1.1.7 fut a routeren. -
tzol
tag
válasz
hackeeeee #9040 üzenetére
Köszi! Most néztem csak, hogy neked eleve külső winchestered van. Azokat biztos úgy készítik, hogy a szabványt éppen teljesítő eszközökkel is működjön. Félek, hogy egy belső 2.5"-es többet kér majd. Érdekes, hogy a mérésed alapján felpörgéskor vesz fel kevesebb áramot...
Köszi még egyszer, hogy megmérted! -
tzol
tag
Az egyik USB porton egy pendrive lakik, hogy ki lehessen kapcsolni a winchestert éjszakára
Ha nem biztos, hogy elbírja a router USB-je, akkor inkább veszek egy 3.5"-es HDD-t házastul. Azokhoz jár a külső táp. Csak hát kevesebbet fogyaszt és kisebb is a laptop winyó, emiatt szeretném tudni, hogy valaki használ-e ilyet.
-
tzol
tag
Milyen tapasztalatok vannak 2.5"-es mobil winyó használatáról? Ugye tud adni annyi tápot a router usb-n, hogy megbízhatóan működjön a winchester? Épp egy 2.5"-es WD Reddel szemezek.
-
tzol
tag
Csak úgy meg tud változni az ssh host oldali fingerprintje? Ez amúgy ugye azt jelenti, hogy a host oldalon eltárolt publikus kulcs változik meg?
Nincs extrootom és szerintem valahol a /root/.ssh/authorized_keys fájlba írtam a publikus kulcsot. Ez a fájl elvész egy újraindítás után? A router tápellátása nem szünt meg, csak a reboot paranccsal indítottam újra.
Történt ugyanis, hogy debuggolni akartam a hd-idle-t a routeren, ezért lehúztam a modemtől jövő utp kábelt majd ssh-n beléptem (jelszó nélküli, kulcsos authentikációval) és a reboot paranccsal újraindítottam. Mikor be akarok rá lépni, akkor ez a hibaüzenet fogad:
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@ WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED! @
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
IT IS POSSIBLE THAT SOMEONE IS DOING SOMETHING NASTY!
Someone could be eavesdropping on you right now (man-in-the-middle attack)!
It is also possible that a host key has just been changed.
The fingerprint for the RSA key sent by the remote host is
0f:02:1b:d6:74:83:56:ae:26:f3:b6:3c:53:6d:11:ac.
Please contact your system administrator. -
tzol
tag
Mit kell beállítanom, hogy az openwrt-n futó ftp serverem a hálózaton kívülről is látható legyen? Belső hálóról el tudom érni, de mobilnetről már nem. Valami miatt nem sikerült se googlin se itt értelmesen rákeresnem a problémára.
LuCI-ban Traffic Rules alatt ez van alapból beállítva:
ftp_WAN
Any TCP
From any host in wan
To IP 192.168.1.1 at port 21 on this device
Accept inputEz nekem jónak tűnik...
-
tzol
tag
válasz
joker.001 #5502 üzenetére
Felmountolod a HDD-t, majd beteszed az fstab-ba a megfelelő paramétereket. Gondolom a vargalex fw-jében ez is meg van oldva. Szerintem csak egy pipát kell tenned a vinyó mellé. Ha ez megvan akkor átmásolod erre a fájlokat, és beállítod a miniDLNA-t, hogy innen ossza meg a tartalmakat.
Nézegesd a LuCI-t, szerintem ott mindent be tudsz állítani. -
tzol
tag
PCről elérhető az nfs share?
A media lejátszó fel tudja ismerni az nfs-t? Lehet, hogy alapból az nem támogatja. Én rengeteget szívtam szambával, míg az nfs-t nagyon egyszerűen be lehetett lőni: Be kell állítani, hogy mit akarsz megosztani (/etc/exports ?) és hogy mely eszközökkel (/etc/hosts ?). Mindkét beállítás megvolt nálad? -
tzol
tag
válasz
Kicsirics77 #5451 üzenetére
A chroot (change root) való erre. Módosítja a root-ot ("/"-t). Ha a chrootnak a user home-ja van megadva, akkor nem tud belőle kijönni.
-
tzol
tag
Nincsen bash a fw-en, és emiatt nem találja a /bin/bash fájlt. (ash-t használ. Azt hiszen, hogy a Busybox részeként. A hozzáértők majd pontísatanak, ha szükséges.)
sudo sincsen openwrt alatt, hiszen eleve root-ként jelentkezel be. (Biztos lehet fodítani a buildbe, vagy letölteni, de én nem látom értelmét)Ha a minidlna-t parancssorból szeretnéd állítgatni, akkor így próbáld meg root@OpenWrt:~# /etc/init.d/minidlna
Syntax: /etc/init.d/minidlna [command]
Available commands:
start Start the service
stop Stop the service
restart Restart the service
reload Reload configuration files (or restart if that fails)
enable Enable service autostart
disable Disable service autostart -
tzol
tag
válasz
gorba537 #5306 üzenetére
Egyszerű megoldás:
Services/Network Shares, majd a Shared Directories mezőben katt az "Add"-ra. Ott megadod, hogy mit akarsz csatolni (pl. /mnt), adsz neki egy nevet, a maszkokat 0777-re állítod és engedélyezed a vendég hozzáférést, hogy egyszerűbb legyen elérni.Utána a belső hálózatról windows alatt \\openwrt -n eléred.
-
tzol
tag
válasz
oleandro #5283 üzenetére
Fejből nem tudom syntaxis helyesen megmondani, hogy hogyan mountolod fel, de keress rá neten. Ha nincs openwrt specifikus találat, akkor keress linux parancsot. A mount ugyanaz. Ha megvan a mount parancs, akkor már csak az /etc/config/fstab-ot kell megfelelően felparaméterezned.
-
tzol
tag
Én ezt mérnökként nem nagyon tudom elképzelni. Valamin változtatni plussz mérnökóra, rengeteg plussz dokumentáció és tesztelés. Csak akkor éri meg lebutítani valamit, és úgy eladni, hogy ha csak le kell tiltani bizonyos funkciókat. De ez is csak azért éri meg, mert szinte nincs fejlesztési költség, a dokumentációk, a tesztek, és a support pedig ugyanaz, és emiatt elképzelhető, hogy behozza azt a többletköltséget, amit a bonyolultabb eszköz előállítása okoz.
Egyetlen eltérés jöhet még szóba: más beszállítóktól szerzik be az alkatrészeket, viszont ekkor megkövetelik az azonos paramétereket, így ez sem valószínű.
Az is lehet, hogy az elején azért nem szidták, mert akkor rossz híre volt a gyártónak és így benne volt a pakliban, hogy nem lesz tökéletes az eszköz. De ha mindenki azt mondja, hogy ez nagyon fasza kis cucc, és ezután mégsem nem működik jól, akkor már megszólalnak a csalódott vevők. -
tzol
tag
Hogy módosítom vagy törlöm egy user paramétereit? Valamit elrontottam a user hozzáadásánál és ssh-n is be tud lépni, elírhattam a /bin/false-t.
-
tzol
tag
Hogy adok meg egy "mount --bind innen ide" parancsot az /etc/config/fstab formátumában?
Én ezt írtam az fstab-ba, de nem működik ("mount -a"-val teszteltem)
config mount
option target '/home/nyamnya/kepek'
option device '/external/kepek_share'
option options 'bind' -
-
tzol
tag
Sziasztok! Akadt még egy problémám. Valami miatt read-only-ként csatolja fel a router a külső winyómat, annak ellenére, hogy korábban tudtam írni is. Nem tudom, hogy mi történt. Legutóbb csináltam egy ro mountot egy ezen a winyón lévő könyvtárra. Meg akartam osztani azt a könyvtárt ftp-n és ro-ként bemountoltam a user home-jába, hogy véletlenül se tudjon törölni onnan, de ezt is csak egy egyszerű mount paranccsal, nem raktam be az fstab-ba, mégis működik újraindítás után is. Ez előtt még tudtam írni rá, viszont ez már majd egy hónapja volt és csak most akartam megint írni a winyóra.
Van valakinek ötlete, hogy
1) miért csatolódik fel az egész sda1 read-only-ként?
2) miért működik újrainsítás után is az egyszeri mount? (andris_kepek könyvtár)Köszi!
root@OpenWrt:~# tail -n 6 /etc/config/fstab
config mount
option uuid '996552c1-3a6b-4952-b461-f10db335ff75'
option target '/external'
option fstype 'ext4'
option enabled '1'
option options 'rw'
root@OpenWrt:~# mount | grep sda1
/dev/sda1 on /external type ext4 (ro,relatime,data=ordered)
/dev/sda1 on /home/nyamnya/andris_kepek type ext4 (ro,relatime,data=ordered)
root@OpenWrt:~# dmesg | grep sda
[ 10.880000] sd 0:0:0:0: [sda] 3907029168 512-byte logical blocks: (2.00 TB/1.81 TiB)
[ 10.890000] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[ 10.890000] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 23 00 00 00
[ 10.890000] sd 0:0:0:0: [sda] No Caching mode page present
[ 10.900000] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
[ 10.910000] sd 0:0:0:0: [sda] No Caching mode page present
[ 10.910000] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
[ 11.000000] sda: sda1
[ 11.010000] sd 0:0:0:0: [sda] No Caching mode page present
[ 11.010000] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
[ 11.020000] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
[ 42.590000] EXT4-fs (sda1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 83.840000] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: data=ordered -
tzol
tag
Kicsit off, de tudom, hogy itt páran használjátok az ipdns.hu-t. Regisztráltam és be is állítottam a routeren a leírás alapján, de IP cím változás után rendre azt írja nekem emailben, hogy "Login név hiba". Először kiválasztottam a listából az ipdns.hu-t, majd próbálkoztam a "custom" menüponttal és úgy állítottam be, ahogy le van írva az ipdns oldalán erre az esetre, de ugyanaz a hiba. Neten rákeresve se találtam megoldást a problémámra. Valaki találkozott már ilyen hibával?
-
tzol
tag
válasz
vargalex #4209 üzenetére
Szia Alex!
Megoldódott a problémám, de nem tudom hogyan
Újraindítottam a routert, de megint ugyanazt csinálta, mint nemrég, azaz nem állt fel az overlayről. Visszamásoltam a dd-vel kimentett overlay partíciót, majd egyenként elvégeztem azokat a módosításokat, amiket ma végrehajtottam.Konklúzió: hd-idle enable fekteti ki a rendszert.
Nem értem, hogy mi a baj, mert korábban már használtam ezen a routeren...
Nagyon jó lenne ha működne, mert én nagyon szeretem a csöndet és zavar a winchester bugásaErre van ötleted, vagy ez már voodoo?
Köszi,
Zoli -
tzol
tag
válasz
vargalex #4207 üzenetére
Szia Alex!
Újraindítottam a TV-t és most már látom az új fájlokat.
A minidlna automatikusan elindul, csak frissíteni akartam az adatbázist "minidlna -R"-rel, és erre kaptam hibaüzenetet. Ugyanezt a hibaüzenetet kaptam, amikor a minidlna parancs help-jét kérdezem le. Számomra vicces és érthetetlen, hogy miért kapok hibaüzenetet ha csak egy help-et kérek... Ezt a help kimenetet posztoltam. A hibaüzenet nem tetszik nekem (No such device; No IP address detected) és értelmezni sem igazán tudom. A logban volt pár sql error néhány .srt feliratfájlra, innen tudtam, hogy a minidlna megtalálta az új fájlokat
Ilyen bejegyzések vannak a logban:
[2013/10/29 09:42:49] upnpsoap.c:1302: warn: SQL error: disk I/O error
BAD SQL: SELECT o.OBJECT_ID, o.PARENT_ID, o.REF_ID, o.DETAIL_ID, o.CLASS, d.SIZE, d.TITLE, d.DURATION, d.BITRATE, d.SAMPLERATE, d.ARTIST, d.ALBUM, d.GENRE, d.
Illetve:
[2013/10/28 15:03:22] sql.c:41: error: SQL ERROR 19 [PRIMARY KEY must be unique]
INSERT into CAPTIONS (ID, PATH) VALUES (632, '/external/coursera/Introduction to Finance/3 - 6 - 3.6 Decision Criteria_ IRR (13_36).srt')Ezek miatt próbáltam volna újra felépíteni az adatbázist.
Az adatbázist milyen paranccsal tudom újraépíteni?Köszi,
Zoli -
tzol
tag
Minidlna debugban kérnék tőletek egy kis segítséget. Minidlna fut, de nem frissíti a fájlokat (illetve a log-ból tudom, hogy frissíti, de nem jelennek meg a TV-n), és amikor bármit próbálnék vele kezdeni, akkor a következőket írja ki, függetlenül attól, hogy mit írok a minidlna után:
root@OpenWrt:/mnt/minidlna# minidlna -h
[2013/10/29 08:27:17] getifaddr.c:69: error: ioctl(s, SIOCGIFADDR, ...): Cannot assign requested address
[2013/10/29 08:27:17] getifaddr.c:69: error: ioctl(s, SIOCGIFADDR, ...): No such device
[2013/10/29 08:27:17] minidlna.c:754: No IP address automatically detected!
[2013/10/29 08:27:17] minidlna.c:779: error: Usage:
minidlna [-d] [-v] [-f config_file]
[-a listening_ip] [-p port]
[-s serial] [-m model_number]
[-t notify_interval] [-P pid_filename]
[-w url] [-R] [-V] [-h]
Notes:
Notify interval is in seconds. Default is 895 seconds.
Default pid file is /var/run/minidlna.pid.
With -d minidlna will run in debug mode (not daemonize).
-w sets the presentation url. Default is http address on port 80
-h displays this text
-R forces a full rescan
-L do note create playlists
-V print the version numberA config fájlom:
root@OpenWrt:/mnt/minidlna# cat /etc/config/minidlna
config minidlna 'config'
option port '8200'
option friendly_name 'OpenWrt DLNA Server'
option db_dir '/mnt/minidlna'
option log_dir '/mnt/minidlna'
option inotify '1'
option notify_interval '900'
option serial '12345678'
option model_number '1'
option root_container '.'
list media_dir 'V,/external/transmission/done'
list media_dir 'V,/external/Film'
list media_dir 'V,/external/coursera'
option album_art_names 'Cover.jpg/cover.jpg/AlbumArtSmall.jpg/albumartsmall.jpg/AlbumArt.jpg/albumart.jpg/Album.jpg/album.jpg/Folder.jpg/folder.jpg/Thumb.jpg/thumb.jpg'
option enabled '1'
option interface 'br-lan'Kerestem a neten már nem is egyszer (nem új a probléma), de nem találtam eddig megoldást. Láttam, hogy tejeskifli fórumtársnak volt hasonló gondja egy 1043-mal, de ott se született megoldás, vagy csak nem lett közkinccsé téve a fórumon.
Találkozott már valamelyikőtök ilyen hibával? Tudtok adni valami ötletet, hogy mit nézzek meg?Köszi,
Zoli -
tzol
tag
válasz
vargalex #4022 üzenetére
Szia Alex!
e2fsck -v -f -c /dev/sda2 -vel néztem meg a partíciót, amin az extroot van. Nem találja a badblocks programot, valamint azt mondja, hogy a fájlrendszer módosítva lett (de nem tudom, nem-e az e2fsck módosította-e; Nem tudom, hogy mit jelent az Updating bad block inode).Hogyan tovább? Mit jelentenek ezek az információk? Elméletileg van journal a filerendszerhez (a -f kapcsoló nélkül le se futott az ellenőrzés, csak visszaírta a program, hogy a partíció clean), gondolom elméletben abból vissza lehet állítani egy korábbi állapotot.
root@OpenWrt:~# e2fsck -v -f -c /dev/sda2
e2fsck 1.42.4 (12-June-2012)
sh: badblocks: not found
extroot: Updating bad block inode.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
extroot: ***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED *****
620 inodes used (1.89%)
0 non-contiguous files (0.0%)
0 non-contiguous directories (0.0%)
# of inodes with ind/dind/tind blocks: 0/0/0
Extent depth histogram: 564
8195 blocks used (6.25%)
0 bad blocks
1 large file
495 regular files
68 directories
0 character device files
0 block device files
0 fifos
0 links
48 symbolic links (48 fast symbolic links)
0 sockets
--------
611 files -
tzol
tag
válasz
vargalex #4018 üzenetére
Szia Alex!
Köszi a tippet! Nekem úgy tűnik, hogy az extroot-on lévő beállításokkal történt valami, mert amikor nincs extroot, akkor van netem,
Amit eddig néztem:
1. Ha be van kapcsolva a winchester is (eredeti állapot):
-villog a csillag led, de nem ég a wifi led
-nincs net se wifin, se kábelen
-de a routerre be tudok lépni wifin ssh-val
-a routerről tudok weboldalakat pingelni
-LuCi nem érhető el
-extroot és a winchester fel vannak mountolva2. Ha a winchester ki van kapcsolva (más lesz a pendrive neve {sda, sdb helyett}, így nem tudja felmountolni az extroot partíciókat)
-nincs extroot
-de van net
-Mást nem is néztem meg ebben az állapotban3. uuids fstab átmásolva a flashbe (ugyanaz az eredmény a winchester állapotától függetlenül)
-wifin be tudok jelentkezni a routerre ssh-n keresztül
-a pendrive-on lévő extroot partíciókat uuid-s fstab alapján felismeri
-de továbbra sincs net
-villog a csillag led, de nem ég a wifi led
-ugyanakkor a routerről tudok pingelni weboldalakat
-LuCi nem érhető eldmesg kimenetében nem találtam error-t vagy warning-ot, de a vége érdekes:
[ 41.560000] eth0: link up (1000Mbps/Full duplex)
[ 42.020000] eth0: link down
[ 42.040000] device eth0.1 entered promiscuous mode
[ 42.040000] device eth0 entered promiscuous mode
[ 42.570000] eth0: link up (1000Mbps/Full duplex)
[ 42.580000] br-lan: port 1(eth0.1) entered forwarding state
[ 42.580000] br-lan: port 1(eth0.1) entered forwarding state
[ 44.580000] br-lan: port 1(eth0.1) entered forwarding state
[ 50.980000] device wlan0 entered promiscuous mode
[ 51.420000] br-lan: port 2(wlan0) entered forwarding state
[ 51.430000] br-lan: port 2(wlan0) entered forwarding state
[ 53.430000] br-lan: port 2(wlan0) entered forwarding stateSzeretném, ha minden működne úgy, mint korábban anélkül, hogy elölről kezdeném a telepítést és a beállítást. Hogy folytassam a hibakeresést? Mit ellenőrizzek még le?
Köszi!
Zoli -
tzol
tag
Van egy winyó is. Valami most nagyon nincs rendben. Egyrészt meg van cserélve a két usbs eszköz (sda és sdb), de ugyanakkor az fstab is megváltozott, mert most nincs a winyóra vonatkozó utasítás benne, csak az extroot partíciók. A másik furcsaság, hogy legutóbb átírtam az fstab-ot úgy, hogy UUID alapján mountolja az eszközöket, és így nem cserélődhettek volna fel az usb-s eszközök. Szóval vakarom a fejem, mert nem áll össze a kép, hogy mi is történhetett.
-
tzol
tag
9 hónapja van meg a router és a mai volt a harmadik alkalom, hogy egy áramszünet vagy újraindítás után elfelejti a beállításokat, de még azt is, hogy egy pendrive-on van extroot partíciója.
Ez már gyakoribb annál, mint amit a véletlenre foghatnék. Mi okozhatja mindezt? Már kezd elegem lenni ebből és szeretném tudni, hogy tudok-e tenni valamit ellene. -
tzol
tag
Én sem vagyok egy nagy guru, de szerintem nagyon sok pontatlanság van abban amit írtál. Aztán majd a szakik engem is kijavítanak.
-LNA: kiszajú erősítő a vételi lánc első eleme, szerepe, hogy elnyomja a későbbi elemek zajának hatását a vett jelre. [link]. Ebből nem ki jön a 22dBm-es jel, hanem ez a legnagyobb, amit még egy megadott torzítással erősíteni tud.
-Az ami kiadja a jelet, az a PA, Power Amplifier, avagy teljesítmnyerősítő.
-Antenna erősítés: az antenna nem erősíti a jelet, hanem csak érzékeli azt,nyílván akármilyen jó is az antennád gyengébb lesz a vett jel, mint a kibocsátott. Az antenna nyeresége(!) (angolok használják rá a gain-t) a legkedvezőbb szög esetén az izotróp antennához képesti relatív jelerősség növekedés azonos térerősség esetén.
-Ellenállással biztos nem fogsz tudni változtatni az AGC-n (automatikus erősítésállítás), hiszen az mindig chip-en belül történik!
-Az ellenállásos részt nem értettem, de csak magaddal szúrsz ki ha ellenállást kötsz az antenna elé. -
tzol
tag
válasz
vargalex #1943 üzenetére
A te buildedet használom. Log-ban nincsen semmi hibára utaló bejegyzés.
Az /etc/config/fstab-ból eltűntek a korábbi bejegyzések. Ha ezt újra beállítom, akkor minden korábbi beállítás ami az extroot-on volt visszaállna, igaz?
root@OpenWrt:~# mount -t ext4 /dev/sdb2 /mnt
root@OpenWrt:~# ls -a /mnt
. bin external mnt rom sys var
.. dev lib overlay root tmp www
.extroot.md5sum etc lost+found proc sbin usr www_vargalexAzt ha ez sem sikerül, akkor újrapartícionálom a pendrive-ot.
Szerk:
Most így hirtelen még egy hiba-ok jutott eszembe. Pendrive és winchester is rá van kötve a routerre és /dev/sdXY-ként hivatkoztam rájuk. Így ha következő rebootkor fordított sorrendben mountolja fel őket a router, akkor nyílván mást fog találni rajtuk... Majd legközelebb már UUID-vel fogom mountolni őket fstab-ban. -
tzol
tag
válasz
vargalex #1941 üzenetére
Pendrive-on van az extroot. Azt mondod, hogy ellenőrizzem le, hogy jól csatlakozik-e és indítsam újra?
A firmware ment fájlba logot? Ha nem be lehet állítani, hogy mentsen? (Tudom, lusta vagyok utána nézni
) A LuCI-ban mintha csak az utolsó bejegyzések lennének: most például csak mai bejegyzést látok, pedig régebb óta fut a router. Logread-del ugyenez a helyzet.
-
tzol
tag
Feltelepítettem egy apache-ot, majd később újrainítottam a routert. No ennek az lett a következménye, hogy már nincs extroot-om, fel sincs mountolva se a winyóm, se a pendrive-om, amin az extroot is volt. Valamint a jelszón kívűl szinte az összes beállítás törlődött...
Hogy tudom visszaállítani az extrootot, úgy hogy ne vesszenek el a korábbi beállításaim?
-
tzol
tag
Egy érdekesség: más jogosultság látszik a kliens oldalon, mint ami a serverre ssh-val belépve:
server-en:
root@OpenWrt:/external# ls -la | sed -e 's/\ \+/ /g' | cut -f -4 -d " "
drwxrwxrwx 23 samba users
drwxr-xr-x 19 root root
drwxrwxrwx 4 samba users
drwxrwxrwx 80 samba users
-rwxrwxrwx 1 samba users
-rwxrwxrwx 1 samba users
drwxrwxrwx 15 samba users
-rwxrwxrwx 1 samba users
-rwxrwxrwx 1 samba users
drwxrwxrwx 3 samba users
drwxrwxrwx 2 samba users
-rwxrwxrwx 1 samba users
drwxrwxrwx 24 samba users
drwxrwxrwx 3 samba users
drwxrwxrwx 20 samba users
drwxrwxrwx 2 samba users
drwxrwxrwx 21 samba users
drwxrwxrwx 6 samba users
drwxrwxrwx 5 samba users
-rwxrwxrwx 1 samba users
-rw-r--r-- 1 samba users
drwxrwxrwx 2 samba users
drwxrwxrwx 8 samba users
drwxrwxrwx 2 samba users
drwxrwxrwx 4 samba users
drwxrwxrwx 306 samba users
drwxrwxrwx 15 samba users
-rw-r--r-- 1 samba users
-rwxrwxrwx 1 samba users
drwxrwxrwx 2 samba users
-rwxrwxrwx 1 samba users
drwxrwxrwx 3 samba users
-rwxrwxrwx 1 samba users
-rwxrwxrwx 1 samba users
drwxrwxrwx 2 samba usersKliens oldalon:
mi@emese:/media/external$ ls -la | sed -e 's/\ \+/ /g' | cut -f -4 -d " "
total 1053460
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 12 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
-rwxr-xr-x 1 root root
drwxr-xr-x 1 root rootÍgy mountolom fel a kliens oldalon fstabból: (sokadik változat. Nem tudom, hogy root-ként kellene-e felmountolni, de guest option sem változatat a helyzeten)
//192.168.1.1/external /media/external cifs guest,_netdev,bg,rsize=32768,wsize=32768,soft,timeo=14,intr,nolock 0 0 -
tzol
tag
válasz
CaNNa3IS #1920 üzenetére
Linux alól csatolnám, így nem tudom pontosan, hogy mire gondolsz, de felhasználónevet és jelszót adtam már meg. Eddig root-tal próbálkoztam, illetve samba-val mint felhasználónévvel, de egyik sem működött.
A "linux alatti user password" alatt a routeren lévő account user/password kombinációját érted? -
tzol
tag
válasz
vargalex #1916 üzenetére
Megtettem. Most már minden fájl és könyvtár a samba user-hez és a users csoporthoz tartozik.
A force usert is kivettem és visszatettem az invalid usert-t.
Ezek után újraindítottam a sambát a /etc/init.d/samba restart paranccsal, majd a kliens oldalon umount majd mount. De nincsen változás, "Permission denied."
Hogyan kellene felmountolni a meghajtót? guest-ként? Vagy beállítani a samba user jelszavát és a samba user-t megadni mountoláskor? Kezdem nagyon hülyének érezni magam -
tzol
tag
Ez csak a mount error-t szüntette meg, de még mindig nem tudok írni a meghajtóra sambán keresztül.
Próbálkoztam ezek alapján is:
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=26625
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/cifs.server#cannot.write.to.the.samba.shareDe az umask-ra a mount azt mondja, hogy invalid argument. Valamint az owner beállításánál nobody helyett próbálkoztam már sambaval is. De mindig nem értem, hogy miért kapok jogosultsági hibát, hiszen minden fájlt és könyvtárat minden user tud írni és olvasni, így a samba deamon is, ráadásul most már root jososultságot használ!. A samba beállításánál a readonly no-ra van állítva.
Nem lehet, hogy a kliens oldali mountolásnál van probléma?
Nálam így van beállítva az fstab:
//192.168.1.1/external /media/external cifs _netdev,bg 0 0
Próbálkoztam már username és password és guest beállításokkal is, új user-t is létrehoztam de azok sem segítettek... -
tzol
tag
Jah!... No így sem egyértelmű
Van egy "guest account=samba", illetve egy "invalid user = root" sorom
Azt mondod, hogy a guest accountot kellene rootra állítanom és az invalid user-t törölnöm?[global]
netbios name = |NAME|
display charset = |CHARSET|
interfaces = |INTERFACES|
server string = |DESCRIPTION|
unix charset = |CHARSET|
workgroup = |WORKGROUP|
browseable = yes
deadtime = 30
domain master = yes
encrypt passwords = true
enable core files = no
guest account = samba
guest ok = yes
invalid users = root
local master = yes
load printers = no
map to guest = Bad User
max protocol = SMB2
min receivefile size = 16384
null passwords = yes
obey pam restrictions = yes
os level = 20
passdb backend = smbpasswd
preferred master = yes
printable = no
security = share
smb encrypt = disabled
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY
syslog = 2
use sendfile = yes
writeable = yes -
tzol
tag
Most úgy néz ki, hogy tudok olvasni minden fájlt, viszont írni nem tudok még sehova....
Amúgy nem értem, hogy a chmod hogy oldotta meg az olvasás problémáját, hiszen még az "others"-nek is volt olvasási jogosultsága minden könyvtárra és fájlra, amit korábban nem tudtam olvasni... -
tzol
tag
Sziasztok!
A routerre kötöttem egy winchestert, amit korábban egy raspberry pi-on keresztül osztottam meg a hálózaton, majd ezt Luci-ban megosztottam sambán keresztül. Ext4-es fájlrendszer volt rajta, már eleve sok adattal.
A probléma a következő: fel tudom mountolni, de nem tudok írni rá, és nagyon sok könyvtárat nem tudok olvasni sem. ls: reading directory <könyvtárnév>: Permission denied De az is érdekes, hogy van olyan könyvtár amit tudok olvasni, de írni ezekbe sem tudok.
Próbálkoztam
-guest-tel
-Openwrt-s felhasználó nevekkel az "Allow users" mezőben LuCIban
-különböző username, password beállításokkal a mount parancsban
de nem jutottam semmire. Mondjuk az is igaz, hogy nagyjából sötétben tapogatózom, nem értem, hogy mi okozza a problémát.Tudnátok ötleteket adni, hogy mit ellenőrizzek le? Azt is írjátok meg, ha valamit kihagytam volna, vagy homályosan fogalmaztam valahol. Debian és Ubuntu van az otthoni gépeken.
Köszönöm!
Zoli -
tzol
tag
Vargalex tooljával szerettem volna partícionálni egy pendrive-ot. Erre került volna a rootfs - winyó hangos és ennél a routernél csak napi 1-2x működne egy rövid ideig. Azonban nem fejezi be formázást. Az utolsó legnagyobb meghajtónál nem fejezi be e journal-t és nem is intézi el az fstab beli beállításokat.
Az utolsó partíció formázásának kimenete:
Formatting partition /dev/sda3
Waiting for device to become ready
mke2fs 1.42.4 (12-June-2012)
Filesystem label=mnt
OS type: Linux
Block size=4096 (log=2)
Fragment size=4096 (log=2)
Stride=0 blocks, Stripe width=0 blocks
432480 inodes, 1727358 blocks
0 blocks (0.00%) reserved for the super user
First data block=0
Maximum filesystem blocks=1769996288
53 block groups
32768 blocks per group, 32768 fragments per group
8160 inodes per group
Superblock backups stored on blocks:
32768, 98304, 163840, 229376, 294912, 819200, 884736, 1605632
Allocating group tables: 0/53����� 1/53����� 2/53����� 3/53����� 4/53����� 5/53����� 6/53����� 7/53����� 8/53����� 9/53�����10/53�����11/53�����12/53�����13/53�����14/53�����15/53�����16/53�����17/53�����18/53�����19/53�����20/53�����21/53�����22/53�����23/53�����24/53�����25/53�����26/53�����27/53�����28/53�����29/53�����30/53�����31/53�����32/53�����33/53�����34/53�����35/53�����36/53�����37/53�����38/53�����39/53�����40/53�����41/53�����42/53�����43/53�����44/53�����45/53�����46/53�����47/53�����48/53�����49/53�����50/53�����51/53�����52/53����� �����done
Writing inode tables: 0/53����� 1/53����� 2/53����� 3/53����� 4/53����� 5/53����� 6/53����� 7/53����� 8/53����� 9/53�����10/53�����11/53�����12/53�����13/53�����14/53�����15/53�����16/53�����17/53�����18/53�����19/53�����20/53�����21/53�����22/53�����23/53�����24/53�����25/53�����26/53�����27/53�����28/53�����29/53�����30/53�����31/53�����32/53�����33/53�����34/53�����35/53�����36/53�����37/53�����38/53�����39/53�����40/53�����41/53�����42/53�����43/53�����44/53�����45/53�����46/53�����47/53�����48/53�����49/53�����50/53�����51/53�����52/53����� �����done
Creating journal (32768 blocks):Már többször nekifutottam a formázásnak, a routert is újraindítottam korábban. Most épp vagy negyed órája várok, de nincs újdonság. Erre van valakinek ötlete?
Esetleg mit kellene kézzel tennem, hogy felcsatoljam a partíciókat? Néztem az /etc/fstab-ot, de az szinte üres
# WARNING: this is an auto generated file, please use uci to set defined filesystems
/dev/sda2 /mnt ext4 noauto,rw 0 0
Máshol van az az fstab amit az openwrt használ? -
tzol
tag
Áramszünet után történt valami a routerrel. LAN-on keresztül nem volt netem, se LuCI-n se ssh-n nem értem el a routert. Valahogy a laptopom még tudott wifin csatlakozni. Aztán gondoltam hard resetelem a routert hátha attól megjavul. No azóta már wifi sincs, de legalább a wifi szimbólumok sem világítanak.
Légyszives adjatok tanácsot, hogy hogyan leheljek életet a routerbe!
-
tzol
tag
válasz
Kicsirics77 #1593 üzenetére
Nem követelik meg. Működne a linux anélkül is, csak mivel a háttértár egy viszonylag "olcsó" erőforrás, és nagyon sokat dob a rendszer teljesítményén, ezért mindenki azt ajánlja, hogy az egyszerű user használjon swapot is.
A swap méret = memória méret szintén csak egy ökölszabály. A memória+swap lesz a teljes elérhatő virtuális memória, azt mindenki döntse el, hogy mennyi swap kell neki. -
-
tzol
tag
Nálam abc sorrendben helyezi el a filmeket (bár mint az előbb kiderült én egy másik eszközön használom és így lehet, hogy a verzió is más).
A megoldást nem tudom, de a minidlna nem csak openwrt-s progi és ugyanúgy kell beállítani a paramétereit a minidlna.conf-ban az összes eszközön, így nyugodtan keress rá a neten: Itt pl azt írják, hogy a Pana nem tudja kezelni, de még van remény: http://sourceforge.net/tracker/?func=detail&atid=1121516&aid=3598451&group_id=243163 -
tzol
tag
Azt kellene megsaccolni, hogy ez mekkora terhelést jelent a procinak. Mindegyiket el kell hogy bírja a router még együtt is ha megfelelően van használva. Ha egyszerre sok torrent szál fut, ftp másolás és még 23 kérés kiszolgálása apach-on, miközben videót vágsz a routeren
...na akkor ez kevés, de ha egyik szolgáltatást sem használod folyamatosan (max torrent) akkor szerintem megfelelő.
(URL szűrést és proxyt nem használok, így nem is tudom, hogy lehet-e és hogy alkalmazni ezeket)
-
tzol
tag
Keresd meg a minidlna.conf-ot és abban állítsd be a könyvtárakat! Első tippem, hogy /etc/minidlna.conf alatt fogod megtalálni. Nagyon egyszerű szerkeszteni, ha egy kicsit is értesz angolul, mert tele van magyarázattal. Ha ki akarod törölni a megosztást, csak keresd meg azt a sort, ahol megtalálod a könyvtárt és kommenteld ki egy #-val a sor elején. A változás csak akkor fog látszódni, amikor a minidlna frissíti az adatbázisát. Ha ezt nem akarod kivárni, akkor minidlna -R segít. (egyes rendszereketn a service minidlna --force-reload is működni szokott, de nem tudom, hogy ez OpenWRT-n működni fog-e)
-
tzol
tag
válasz
SteveBeard #1393 üzenetére
Köszi szépen a válaszotokat!
Hogyan tudnám a mostani extroot-omat visszacsinálni, hogy aztán a winchester helyett már egy hangtalan pendrive-ot tudjak használni? Sehol nem találom a módját, és annyire meg nem értem, hogy pontosan hogyan történik fizikai szinten az extroot. Ez csak hozzácsatolja a /-hez a winyó partícióját, vagy van egy teljesen független / partícióm a winyón, amire egyszer csak a router flash-én lévő firmware átvált? Ugye ez esetben csak újra felrakom a firmware-t és kezdhetek mindent előről.
-
tzol
tag
Sziasztok!
A drámai szituáció:
Vargalex féle build van a routeremen és a winchester hozzáadásakor az /overlay és a /root közül a /root-ot bővítettem ki a winchesterrel.A bonyodalom:
Működik is rendesen minden, azonban nagyon zavar a winchester hangja. Van valami olyan megoldás a belső tárhely megnagyobbítására, ami csak szükség esetén használja a külső tárhelyet és így le lehet azt kapcsolni?Olyan megoldás is érdekel, ami csak ritkán ír a külső tárhelyre. Ez esetben egy pendrive-val egészíteném ki a rendszert és a winchester csak mint back-up server és NAS műkösne.
Tudtok ötletek adni, irányt mutatni, hogy merre felé keresgéljek, hogy legyen extroorom, de ne kelljen hallgatnom a winchester zúgását?
Köszönöm!
Zoli -
tzol
tag
Én sem tudom működésre bírni a minidlna-t egy Samsung TVvel.
Egy raspberry pi-ról vígan fut ugyanaz a minidlna (1.0.24), szóval szerintem itt valami beállítási furcsaság lesz. Érdekes, hogy a két eszközön különbözik a config file-ok struktúrája (vargalex buildjában nincs minidlna.conf. Helyette van egy /etc/config/minidlna).
Pedig OpenWRT wikije is minidlna.conf-ot használ a beállításokhoz. -
tzol
tag
Ugye használhatok más repository-t is vargalex firmware-éhez?
pl http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ar71xx/packagesÉn eddig az rsnapshot-ot terveztem használni archiváláshoz, és ez nincs vargalex féle FW-ben.
-
tzol
tag
Az ftp backup milyen programot használ? Hogyan paraméterezhető stb. Kellene valami aminek utána tudok nézni, hogy ez megfelel-e nekem. (Mire keressek rá neten, minek a man page-ét bogarásszam)
-
tzol
tag
válasz
mandras81 #576 üzenetére
Belépsz ssh-n keresztül ugyanazzal a felhasználónév/jelszó párossal mint a webed felületre.
Utána megnézed, hogy felismeri-e a rendszer az eszközt:
ls /dev/sd*
Egy részletesebb megoldás lehet az fdisk -l parancs.
Ha minden igaz akkor itt lesz egy /dev/sda1 bejegyzés. Ha több partíció van a vinyón, akkor több sdaX-ed lesz, ahol X a partíció sorszáma. Ezeket egyenként kell hozzáadni. Ha két winyó/pendrive lóg rajta, akkor lesz sdbX is.
A felcsatolás a következőképpen történik:
mount -t <fájlrendszer> /dev/sda1 <hova>
<fájlrenszer> lehet: ntfs-3g vagy fat32
<hova> egy létező könyvtár, ami alatt meg fog jelenni a winyó partíciójának tartalma. Pl: /hdd
Lehet, hogy működik -t <fájlrendszer megadása nélkül is>, én megszokásból mindig oda írom.Ez a felcsatolás csak addig él amíg újra nem indítod a routert. Ahhoz kell az fstab, hogy indításkor automatikus felcsatolja a winyókat.
-
tzol
tag
válasz
mandras81 #570 üzenetére
Én egy 8GBs pendrive-val is küzdöttem jó pár percig. Fogalmam sincs, hogy mit csinál ilyenkor a router. Szerintem csak az fstab-ba kellene beírni egy bejegyzést, ami nem tartathat tovább pár másodpercnél... Szóval én is kíváncsi vagyok, hogy ilyenkor mit csinál a router.
Ssh-n belépve egy pillanat alatt felmountoltam a meghajtót. -
tzol
tag
válasz
Intruder2k5 #572 üzenetére
ÁÁááááááááááá (épp futok ki a világból....)
Én végig adminnal próbálkoztam
-
tzol
tag
Hali!
Hol tudom beállítani a felhasználónevet és a jelszót SSH-hoz?
A név/jelszó páros, ami Lucihoz kell itt nem működik és nem tudom mit kellene megadnom...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R7 3700X / RTX 2070S / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" / Intel Core i7-13650HX / 16GB / 1 TB SSD / NVIDIA
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Részletfizetés elérhető -noblechairs ICON Series Real Leather Gaming Chair - Midnight Blue/Graphite
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest