Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • favagoJoska

    tag

    válasz bernel #8426 üzenetére

    Nem is kell hogy kizárjanak, simán elképzelhető az is hogy Orbán kiléptetné az országot. Nem teljesen értem hogy miért vagytok olyan optimisták, hogy csak gazdasági számításokat figyelembe véve kizárjátok ennek a lehetőségét. Nem csak erről szól a politika.
    David Cameron sem akarta kiléptetni az Egyesült Királyságot az EU-ból, mégis kiírta a népszavazást.
    Nagyon furcsa, hogy pont Magyarországról gondolják magukat nagyon okosnak az emberek, meg hogy milyen hülyék a britek, miközben itthon MINDEN összeállt már ahhoz, hogy a legkülönfélébb módokon oda jusson a helyzet hogy kikerüljünk az EU-ból.
    Felvázolok 1-et ami - a britekkel analógiában - ami itt is megvalósúlhat.
    Ugye nem újdonság a magyar kormány és az EU állandó ellentéte. Ez nem lesz jobb már ezt tudjuk. A lakosság EU pártisága már gyakorlatilag azon múlik hogy Orbán mit javasol az embereknek (a legutóbbi felmérések szerint a fideszesek kétharmada már úgy szavazna ahogy orbán mondja nekik). Egyelőre azt mondja hogy maradjunk. De mi lesz ha pl egy újabb elhúzódó EU-s csörtének egy olyan keretezése kezd majd itthon kialakulni hogy a nép az erős vezetőtől azt várja hogy csapjon oda, mert ha nem teszi gyengének fog tűnni. És itt simán el tudom képzelni hogy mind egy EU szkeptikus ellenzéki párt, mind EU párti (más és más politikai számításból) arra felé fogja tolni a dolgokat hogy legyen népszavazás. Mondjuk az EU szkeptikus Mi Hazánk úgy kalkulál hogy orbán viszakozni fog ezáltal ők nyerhetnek rajta, míg mondjuk az EU párti ellenzéki pártok úgy számolnak hogy így majd mozgósítani lehet az EU párti tábort és támogatottságot szereznek. És itt fog jönni a csavar, mert David Cameron kitartott az elvei mellett, viszont le is mondott ahogy megszületett a népszavazás eredménye, ehhez képest szerintem abban egyetérthetünk hogy hasonló helyzetben orbán nem ilyesmivel számolna hanem azzal, hogy a hatalmat minden áron meg kell tartani és ennek megfelelő álláspontot felvenni, és úgy lehet megtartani a szavazókat, hogy ha az élére áll a dolognak. Miért? Mert ha ott akkor nem ezt az álláspontot veszi fel, akkor pl a Mi Hazánk lenyesi a fideszes szavazóbázis egy részét, míg az ellenzék mobilizálja az EU pártiakat, ő pedig középen a földre huppanhat. Na ezt mindenáron el kell kerülni. És össze is állt a koktél a kilépéshez.
    Gazdaságilag szarabb lesz? Igen. Nehezebb lesz megélni? Csak a népnek. Orbánéknak nem. Tessék itt van, felvázoltam egy olyan elég valószínű lehetőséget ahol úgy csúszunk bele egy kilépésbe mi is, hogy igazából tudjuk hogy gazdaságilag rosszabb, orbán is látja ezt (és még azt is megelőlegezem hogy ő sem feltétlen akarná ha nem muszáj) és mégis megtörténik. Népszavazás által.
    szerk: és ha jobban végiggondoljátok, külföldön is egyre jobban összeáll minden ehhez. Simán elképzelhető hogy az EU-ben egy-egy erőközpontban úgy kalkulálnak hogy oké túl körülményes kidobni őket, de mi lesz ha előídézünk egy ilyen helyzetet, és majd mennek ők szépen maguktól kifelé... Problem solved. A magyar kormány majdnem mindent elkövet hogy gyűjtse az ellenségeket akik erre a következtetésre jutnak majd valamikor.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák