Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- One mobilszolgáltatások
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiskornel
addikt
Nem talált.
zoltanz: Megvizsgálja a fókuszpontokat, és az ott mértek alapján beállítja az AF-et és a rekeszt, és a záridőt úgy, hogy a legkisebb és legnagyobb távolságot mért pontok még benne legyenek a mélységélességbe. Mindamellett lehet MF-fel is használni.
Amennyiben kihagyott a számításokból fókuszpontot, azt nem villantja be az átnézeti keresőben... -
zoltanz
nagyúr
Valaki részletesen elmagyarázhatná mi is a mélységélesség autómatika és mire is jó.
-
BEE
addikt
Egyszerűen fáziskésésben vannak, mert jópár éve kijelöltek egy utat
az APS-C vonalon, de az idő múlásával egyre nagyobb az igény FF-re.
Viszont az elhúzódó cégeladás miatt nem tudtak váltani, fejleszteni.
Azután a Hoya megszüntette a japán gyártást, ami kapacitásgondokat hozott.
De szerintem nem véletlenül töröltek egy csomó beígért lencsét,
mert a pletykák szerint jönnek megint az FF obik vissza a gyártásba.
Vagyis majd meglátjuk !
BEE
-
*Ropi*
félisten
Csinálhatnának akárcsak összesen 1 vázat is az alsóbb szegmensben, ami leveri a hasonló kategóriájú Canonokat és Nikonokat, akkor azt vinnék. De akkor nem ilyen össze-vissza butított szoftverrel, hanem "fullextrásan".
Akkor nem kellene arra költeniük a (vissza)fejlesztésre szánt keretet, hogy milyen funkciókat hagyjanak ki az éppen aktuális vázból.

-
*Ropi*
félisten
válasz
kiskornel
üzenetére
"A mondatodnak valahogy olyan szaga van, mintha a tekerentyűk és gombok használata csak púp volna a hátunkon." Igazad van, nem jól fogalmaztam: a szükséges beállítások elvégzése természetes velejárója a folyamatnak, viszont a túlzott "Nintendózásra", amit a menüben való barangolással töltesz (mert marketingokokból egy funkció el van dugva a mélyére, ami alapesetben kint lehetne dedikált gombon), arra gondolom azt, hogy a menüben való feleslegesen ránkerőszakolt turkászás a komponálás rovására megy. Például egy sporteseményen, ahol amúgy sincs időd komponálgatni.
-
Zozzant
addikt
Bevallom most hallottam csak erről a "nem jelzem vissza vizuálisan hol találtam élességet" dologról k-x-nál, hát azért ez elég tré de tényleg, de mindenesetre nem szép dolog egy zsír új fejlesztésű vázban ilyennel fukarkodni, merthogy manuálissal dolgozni rajta így teljeséggel katasztrófa. Ejnye bejnye pentax...

-
kiskornel
addikt
Gombokat és tekerentyűket mindig használni kell. Minél profibb egy gép, annál több gombot és tekerentyűt kell használni.
És annál átgondoltabb, tervszerűbb lesz az elkészült kép.
Lásd: PS gépen csak a kompozíciót kell beállítani. Egy profi 1Ds mIII-on egy egész beállítási listát nézhetsz át. Igazság szerint DSLR gépeken 4 dolgot kellene csak beállítani (rekesz, záridő, iso, WB)... de ezekkel nagyon sokmindent ki lehet fejezni.A mondatodnak valahogy olyan szaga van, mintha a tekerentyűk és gombok használata csak púp volna a hátunkon. Pedig ez a fényképezés és a kattintgatás közti különbség.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Slowman
üzenetére
Persze, tisztában vagyok vele, hogy a cég a saját termékpalettáján belüli versenyhelyzetre is tekintettel kell, hogy legyen, de akkor inkább legyen kevesebb vázuk, viszont azok legyenek jóval átgondoltabban felépítettek egymáshoz képes is. Ez egy vicc, hogy szinte mindből hiányzik valami, de másikban megvan. A modern fotózás egyik legnagyobb előnye az AF, amihez szervesen hozzátartozik a kontrollálhatósága. Tudom hogy ez csak kényelmi szolgáltatás, de akkor is, már olyan alap, mint az, hogy levegőt veszek...Most nem tudom, mennyire számít bele, hogy olyan vázakon nőttem fel, amikben mind megvolt ez a funkció (pl. Canon 350D), de ha most újra kezdő lennék és egy ilyen vázon kellene tanulnom, kétszer is meggondolnám, hogy akarom-e csinálni.
Más az, hogy egy vázon bizonyos dolgokat bonyolultabb módon tudsz csak elérni, és más az, amikor kompletten kihagynak dolgokat belőle. 
-
Slowman
aktív tag
Nekem is ez a bajom a Pentaxal, hogy egy igen rosszul menedzselt és szervezett cég - már amennyire én ezt látom és meg tudom ítélni - . És igen ezeknek semmi nem esik le
. Amúgy mint termék, sztem van benne fantázia és versenyképes cucc lenne a maga módján, ha jobban szervezett, kiszámíthatóbbá tennék a dolgaikat és nem össze vissza csapongnának, hanem egy egyenes fejlődést mutatnának. Ott van az Oly nem egy nagyszabású cég DSLR téren de nincs is ezzel baj sztem amire gyártják a terméket maximálisan megfelel ( szvsz kompakt helyett DSLR, jó áron, jó kittobival, amit nem kell utána feltétlenül lecserélni, otthoni használatra fullon elég, persze kisebb kompromisszumokkal, de még mindig több szabadságot ad mint egy kompakt ). Aki melózni akar ott van neki a Canon/Nikon/Sony magasabb kategóriás vázai, és digitális hátfalú profi társa Hasselblad/Mamiya/Phase One stb. amik már jól beváltak, és mindenki bizonyítottan elégedett vele, ide elég nehéz betörni sztem (persze itt van a "pénzfa" ). Ettől függetlenül nem jelenti azt, hogy egy Olympus E-3/E-30, Pentax K-7 nem alkalmas munkára, sőt nagyon is jók ezek, csak szerintem idővel minden profi eljut oda, hogy kéne egy FF váz plakátokhoz stúdiózáshoz vagy ilyesmi, de ezeknél nem található meg ez kategória és akkor megint csak az van, hogy kiesett az a meló. Az, hogy nincs FF váz nem gázos sztem csak amit csinálnak legalább jól csinálják - mint pl az Oly - és kész nem kell FF váz meg a ígérgetés a digitális hátfalú csodáról. Elég lenne, ha jól átgondolt terméket dobnának piacra normális marketingel, és egy jól menedzselt cég állna mind emögött, és nem invesztálnának egy csomó lét a fölösleges fejlesztésekbe. Meg kéne célozni egy vásárólközönséget amin jól megszedi magát és kész, nem tud akkor a átfogást biztosítani elsőre mint a több nagy cég. Aztán mikor már biztos az, hogy amit eddig csinált, jó és lesz jövője, akkor majd kezdhetnek digitáliszhátfalon gondolkozni. De ez csak az én meglátásom. Ettől függetlenül én nem féltem a Pentaxot mint céget mert attól azért távol áll, hogy csődbe jusson sztem, mint amit itt rebesgetnek a pletykafórumok, csak lehetne ezt kicsit jobban is csinálni.
Szerk:
A marketinges dologba meg egyetértek, de sztem nem csak ennél a cégnél hanem az összesnél. Canon példánál maradva megint, azért az 1000D és társai is kiábrándítóak és azon is kevés gombot talál az ember minden változtatásért be kell lépni a menübe stb. Szvsz ezért a pénzért nem várhatunk csodát, ebbe a kategóriába ez jár. -
*Ropi*
félisten
válasz
Slowman
üzenetére
Megértem, amit gondolsz, sőt egyet is értek vele részben. Viszont az nem esik le a Pentaxnak, hogy ha valaki megveszi ezt a vázat, akkor utána menekülni fog a gyártótól, mert rájön, hogy ahol mesterségesen így butítják az egyébként jó (legalábbis megvan rá benne a lehetőség) cuccokat, ott egyéb más genyóságokra is képesek? Eleve elveszi a fotózás örömét az, hogy ilyen sunyi marketinges gondolkodással megkonstruált vázzal kell fotóznia az embernek. Többet kell foglalkoznod a gombokkal és a tekerentyűkkel, így kevesebb időd marad a komponálásra.

-
Slowman
aktív tag
Ez valóban nem volt egy nagy ötlet a Pentaxtól
. De azért nem mindegyik pentax ilyen, pl a K10D/K20D-n van a felső kijelzőn is világítás és rendesen AF visszajelzés is és szerintem a K200D-ben már megoldott a K100D problémái. Az új gép a K-7 pedig egy igen jól eltalált masina lett, a tesztek alapján van olyan mint egy 50D.
Erről a K-x-ről meg annyit, hogy ez kb a Canon 1000D versenytársa 130k-s kategória, amit nem kell bemutatni sztem. Azért valljuk be nem csak ennél a cégnél/márkánál van spórolás az alsóbb szegmensben, azért az 1000D sem egy leányálom
. Nyilván a vásárlóréteg is tökre eltérő mint a középkategóriába pozicionált gépeké.
Távol álljon tőlem és nem azért, hogy most visszavágjak, meg most sértettnek érzem magam mert az általam választott márkát "szidják" (hozzáteszem jogosan, mert vannak "furcsaságok"
azért megőrülnék AF visszajelzés nélkül ).
Egyik ismerősömnek van egy 500D-je és egy 17-55/2.8 IS USM-je (amit szerintem bitang jó lencse) és ő sincs megelégedve maradéktalanul a szettel - más kérdés, hogy nem tudja használni
, de nincs is ideje túlzottan foglalkozni vele, csak azt remélte, hogy vesz fél misiért egy gépet és az majd azt csinálja amit ő akar
ami butaság - a lényeg, hogy sokszor cserélünk gépet, és én biztos, hogy azért a pár megapixelért és jelentősen jobb szenzorért sem cserélném el a K10D-met - ritkán érzem hátrányát ezeknek, persze munkánál fontosabb a jó szenzor elég ciki zajos képet odaadni a megrendelőnek - .
Nekem kínlódás azzal az egy vezérlőtárcsával állítani a rekeszt és záridőt - persze lehet megszoknám - és sok dedikált gomb hiányzok róla amit már megszoktam és Canon példánál maradva minimum a 40D-n voltak rajta anno mikor a gépemet vettem, ami 2X annyi volt mint egy K10D. Lassabban tudom beállítani az 500D-n a fókuszpontot, két gombot kell egyszerre nyomkodni meg ilyesmi, másrészt egy sötét lyuk a keresője az enyémhez képest. Szerintem ezek is elég bosszantóak és ez a gép 180k most.
Ami viszont tagadhatatlan tény, hogy munkára inkább C/N mert ott van mód esetleg nagyobb bővítésre FF váz, jobb kompatibilitás stb. minden ami a munkához kell. De azt nem árt szemelőt tartani, hogy a felhasználok többsége nem munkára, hanem hobbi célból használja ahol a rosszul sikeredett kép csak bosszúságot, nem pedig mínusz bevételt okoz. Nyilván te más szemszögből látod, neked ez a munkád és nem te akarsz a fényképezőgéphez igazodni, hanem az legyen olyan ami neked kell.
Bocs a hosszú rizsáért
! -
*Ropi*
félisten
Nem az a legnagyobb probléma, hanem mondjuk próbálj meg vele dinamikus témát fotózni, amikor a kompozíción belül folyamatosan változtatja a helyét a célpont (pl. táncban).
Az egy dolog, hogy egyfolytában elmozdul az AF mező elől, de ráadásul az AF mezőknek van egy kis szórásuk is, hogy hol és mennyire érzékenyek, szóval a találati arány nagyon csekély lesz szerintem. 
-
Dorian
félisten
válasz
kiskornel
üzenetére
Félig lenyomva az exp gombot a középső fix fókusz által meghatározott fókusztávval a képkivágás tetszőlegesen módosítható, én nem érzek itt komponálási gondot.
Exponálás előtt azért (menüből) kiválasztható a sok mező közül, hogy melyikre fókuszáljon, ez állvány használatakor megtehető. -
*Ropi*
félisten
Kreatív módban AF visszajelzés nélkül lövöldözni öngyilkosság, nekem az a véleményem. Ugyanis akkor nem a fotós készíti a képet, hanem a váz a saját feje szerint: vegyünk példának egy 1.4-es rekeszen használt obit, amivel ki szeretnéd emelni a portréalanyod pupilláját. Errefel az AF a szempillája hegyére áll be, mert éppen levegőt vettél és ettől a minimális mozdulattól arrább került az AF mező és félremért...1.4-en meg már olyan kicsi a DOF, hogy ettől az 5-6 mm-től rendesen életlenné válik mögötte a pupillája.

-
Bevallom, még egyszer sem használtam érdemben a felső kijelzőt. Amit beállítottam záridőt/rekeszt/ISO-t, azt láttam a keresőben is. Voltam kint este is fotózni, de akkor még annyira új volt a gép, hogy rá se pillantottam a felső kijelzőre. Egyelőre nem hiányzik a háttérvilágítása.
Ebben a K-x-ben is egész jó dolgok vannak (CMOS érzékelő, stabi a vázban), de az alapvető funkciókat elhagyni az nagy hiba volt. Szerintem arra játszanak, hogy megvegye az átlag felhasználó a gépet dupla kitben, aztán Auto módban lövöldözzön. Auto módban semmit nem kell csinálni, csak "point and shoot" és kész a kép, átlag felhasználó pedig örül. Nyilván ő nem fog régi SMC manuál obikat rácsavarni, úgyhogy az AF visszajelzés neki nem fog hiányozni.
-
"Though the camera includes Pentax's 11-point SAFOX VIII AF system, it is hampered inexplicably by the lack of an AF-point overlay in the optical viewfinder, which means there's no visual confirmation of which points are in focus." - [link]
KépEz érdekes és fura lépés a Pentaxtól... Hogy jelzi vissza akkor a helyes fókuszt, csak csippan? Mert az gáz...
-
kiskornel
addikt
Pl teleobi. 400mm-en olyan szépen erősítik egymást a fókuszpontok (ha automatára van rakva). Sokkal gyorsabban rátalál a célra.
Vagy... ha egyszer állványra teszed és úgy használod, akkor kijelölheted a célt.
Vagy... portrét készítesz, és kijelölöd a szélső pontot, és úgy álsz be, h. azzal fókuszálj az illető szemére.
És még sorolhatnám. Nem minden témánál előnyös fixen a középső fókuszpont használata (aranymetszés, miegymás).Általános célra jó a középső fókuszpont. Ha már megfontoltan, átgondoltan fényképezel, nem minden témához az a nyerő.
-
*Ropi*
félisten
Ez nagyon durva, hogy ilyet kihagynak belőle. Mint egy autó kormány nélkül...

A többi innentől csak parasztvakítás. Néztem teszteket, arra bezzeg volt esze a gyártónak, hogy 20 féle színben megvehesd, de az AF visszajelzés már luxus...

Na ilyen vázat nem vennék még a gyerekemnek se. Ezt nem fotózásra tervezték...

-
Dorian
félisten
Most vettem életem első dslr gépét (Pentax kx) úgyh biztos lesz pár kérdésem...
Az első:
Mi értelme van az 5 vagy 11 AF pontnak, ha nem jelzi ki a gép, hogy melyiket állítja élesre? Ezt így én használhatatlannak ítélem... Sokkal logikusabbnak tartom a középsőt kijelölni, a tárgyra fókuszálni, majd beállítani a képkivágást.Vagy nincs igazam és valamit nem értek?
-
Kazimír
őstag
A legjobb gyermekportrékat itt a Fototrenden Tőle láttam. Keresd meg kérdéseiddel, gondolom nem fog megharagudni.
A nagyobb mélységélességhez alapvetően szükebb rekeszérték kell, és/vagy nagyobb látószög. A rekesz-priorítás állást próbálgad (Canonnál talán Av megjelöléssel szerepel a tárcsán). Ez után állíthatod a rekeszt szűkebbre (vagyis nagyobb értékre), a gép hozzáállítja automatikusan a záridőt. Ha beltérben, kevés fénynél fotózol, akkor a érzékenységet is (ISO érték) tekerd magasabbra a bemozdulások elkerülése végett, vagy gondoskodj megfelelő fényforrásról.
Gyermekfotónál én inkább örülnék, hogy a kis mélységélességgel sikerült leválasztanom a témát a háttérről, de persze nem ismerem a körülményeket, és azt a hátteret, amit mindenképpen meg kell mutatni..Ebből a szép bükkfából hogyan lehet széket faragni? De gyorsan, mert a vésőt ma vissza kell adnom.. - Ne haragudj, ezt nem hagyhattam ki

-
Kinder
senior tag
Sziasztok!
5 hónapos a kisfiam, és kaptam kölcsönbe egy Canon 50D-t, hogy megpróbáljak szép, minőségi(bb mint a kompaktal ) képeket készíteni róla.
Namármost, a képek szépek, de mit kell tekernem és hova, hogy minden éles legyen ( a háttér is ), ne csak a gyerek? ( Szájbarágósan, totál amatőrnek )
Azért kérdezem gyorsan ( utánaolvasás nélkül ) mert ma már vissza kell adnom a gépet.köszönöm a válaszokat előre is
Kinder -
Frenk
aktív tag
Sziasztok,
Fuji s5600-as géphez milyen "szűrőt" ajánlanátok téli-havas felvételek készítéséhez? -
Laslow
senior tag
Sziasztok!
Panasonic FX37 gépem mostanában fura foltokat rak a képekre, mindig más helyre. Van tippetek, hogy ez mitől lehet? A lenti két képen sajnos remekül látszik a függönyön a sok kis folt, és a képek többsége valamiért ilyen. Most hétvégétől csinálja ezt.
http://laslow.hu/temp/fx37/f1.jpg
http://laslow.hu/temp/fx37/f2.jpgLátott már valaki ilyet?
-
BEE
addikt
válasz
MIFtIli
üzenetére
Kellene szerezned pár kattintásra egy régi buta vakut a vázra,
hogy a mérővillantást kiszűrd a hibák közül.
Pentax vázaknál pl ha felraksz egy régi obit, akkor nincs TTL vezérlés,
ezt a te vázadon is ki kellene próbálni.
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a második redőny +1/25s ezért van.BEE
-
kiskornel
addikt
válasz
kiskornel
üzenetére
Akkor OFF-ba (hátha valakit érdekel).
A Sunpak Auto220-nál talpfeszültségnek 7V-ot mértem üresjárásba. Sajna dirac deltát nem tudok mérni a digit multiméteremmel, ezért elsütéskori feszt nem tudom megmondani. Csak találgatni tudok, de szerintem 7V-ot kibír a 450D-m (azalatt a pár kép alatt, amit evvel fotóztam nem ment tönkre). -
-
válasz
kiskornel
üzenetére
Nem értek (még) a vakukhoz, de a múltkor amikor keresgéltem a neten, akkor bukkantam erre az oldalra. Elég sok márka fel van sorolva és meg van mérve a trigger feszültségük.
Csak ezt a kis morzsát tudom adni, a gép tűréshatárát nem ismerem. -
*Ropi*
félisten
válasz
kiskornel
üzenetére
Nem attól függ, hogy bírja-e a feszültséget egy váz, hogy profi-e vagy sem, hanem hogy megvan-e benne az a pár alkatrésznyi filléres elektronika, ami kezeli a nagyfeszt a vakupapucson. Marketingokokból szeretik kispórolni, így kényszerítve rá a vásárlókat a drága rendszervakuk megvételére. Dehát aki barkácsolni tud...
A mai digitális gépek logikai áramköreiben a sztenderd feszültségszint-értékek 1.8V, 2.4V, 3.3V és 5V. Na ezekhez képest egy régebbi vaku 260-300V-os
talpfeszültsége lórúgás. 
Konkrétan milyen Sunpakod van?
Egyébként a legegyszerűbb megoldás, hogy fogsz egy multimétert és megbéred a talpfeszültségét. De úgy is, hogy éppen az elsütés pillanatában, mert lehet, hogy csak akkor ugrik fel.
És vigyázz, hogy meg ne rázzon! -
kiskornel
addikt
Hogy van ez a talpfeszültséges dolog? Akkor is kinyírhatja a gépem, ha a tetejére rakom? Azt olvastam, hogy a profi gépek bírják a 250V-ot, de hogy a 450D mennyit bír?
A másik, hogy van egy ősrégi sunpak vaku-m és a leírásába nincs bent, hogy mennyi a talpfeszültsége... + azt se tudom, hogy keressek rá info-t a neten. -
MIFtIli
aktív tag
Vakuztam a hétvégén egy párat és mindig elvillan a vaku (megfelelő szünetet tartva a képek között), a képen viszont csak akkor látszik, ha max 1/25-ös a záridő és a második redőnyhöz van szinkronizálva.
-
*Ropi*
félisten
válasz
MIFtIli
üzenetére
Arról beszélek, hogy lassú a vaku hozzád képest (túl gyorsan nyomkodod az expógombot a töltési idejéhez képest). Ha a vakudnak 5 másodperc kell, hogy teljesen kisütött állapotból teljesen feltöltött állapotba kerüljön a kondenzátora, akkor hiába exponálsz abban az 5 másodpercben, a vaku meg se fog nyikkanni. Szóval egyszerűen csak ki kell várnod azt az időt, amíg rendesen feltölt a vaku. Ez lehet akár 10, vagy extrém esetben több másodperc is. Sok múlik azon is, hogy milyen elemekkel / akkukkal, vagy 220 voltról használod. Az meg, hogy 1/32 teljesítményen többet tud villanni egymás után, egyszerű fizika: olyankor csak 1/32-et eszik a kondenzátorból, tehát marad benne még cirka 31 villanásnyi töltet az 1/1-hez képest.
A tuningolást felejtsd el, nem ér annyit. 
-
MIFtIli
aktív tag
Fénnyel sütöm el. Igen, szerintem is kifutok az időből. Csak ez azért furcsa mert 1/30ban is kifutok párszor és 1/320ban is. Kb 10ből 3szor sül el jókor, mindkét esetben.
Ez a vaku "gyengesége" lehet, vagy teljesen normális és mondjuk egy sb600 is ilyen arányban villant jókor? -
MIFtIli
aktív tag
Van egy osram s440 studio vakum, amiben van servo mód is. Vakuzok a géppel és vakuzik egyet ő is csak.. nagyon ritkán villant időben. Ismeri-e esetleg valaki ezt a vakut, mert csomó számomra ismeretlen funkcionalitású gomb van rajta és hátha belehetne úgy állítani hogy akkor vakuzzon amikor kell.

Egy kép a hátuljáról. link -
tailor
őstag
Kis reggeli vidámság (angol kell hozzá).
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Igen, még 9k-es Canon kitobin is van MF. Ha már azon van akkor mindenen.

-
ballington
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
vazze tényleg és tényleg
vágom mint bálna fasza az iszapot.
nem jöttem rá, hogy ha az AF azt mozgatja, akkor MF-re kapcsolva a vázat azt én is tekerhetem
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
ballington
üzenetére
Az szerintem 18-70 lesz, nem 17-80

És természetesen van rajta MF, nem hiszem, hogy egyáltalán létezne objektív, amin nincs MF: Az objektív legelején az a nagyon vékony kis izé, na azt csúfolják itt fókuszgyűrűnek: [link] -
ballington
addikt
sony 17-80 kitobival próbáltam ma este sötétben fényképezni a horizontot, szép lilás színe volt, ezt akartam megörökíteni.
ezen ugye nincs MF...tehát ezzel nem is nagyon lehet sötétben fotózni? Sok fény nem volt az AF-re, így nem is sikerült lőnöm. -
*Ropi*
félisten
válasz
Daniello1975
üzenetére
Szia!
Velem beszéltél és Cayman-nal.
Kövesd a linket, amit Szten adott, ott a lényeg. 
-
kricsi81
senior tag
válasz
Daniello1975
üzenetére
gépügyileg rendben vagy
(nekem is D300 van
) -
máyköl
veterán
válasz
Daniello1975
üzenetére
Le tudnád írni kb. hogy akikkel beszéktél hogy néztek ki? (arc, szemüveg, magasság, hajszín, stb.). Valamint milyen gépük volt, mert azzal segítenél a legtöbbet, úgy talán pontos nick-re is meg lehetne mondani, kikkel beszéltél, és felvehetnéd velük a kapcsolatot. Látogasd rendszeresen a Szten Márs által linkelt topikot, itt szoktak a fórumtársak beszélni a talikról, hol, miért, mit, mikor, stb. Kb. havonta szoktak a fórumtársak fotóstalit rendezni. Valamint látogasd rendszeresen a fototrendet, rengeteg érdekes fotós topik van. Legnépszerűbb: Digitális Fényképeim. Itt be szoktak rakni képeket a fotósok, amelyekre mások építő kritikát, véleményeket adnak, és ide te is berakhatod a képed.
Szép fényeket!

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Daniello1975
üzenetére
Szia! Elég széttöredezett volt a csapat, így én nem találkoztam veled, de azt hiszem rólunk beszélsz

A fotóstalik szervezése, megbeszélése, és úgy egyláltalán a fotóstalikkal kapcsolatos élet itt zajlik: [link]És természetesen szívesen látunk, itt a fórumon is, na meg élőben is, fotóstalikon

-
Daniello1975
csendes tag
Sziasztok!
Ma délben találkoztam egy Fototrend-es fotós csapattal a Gogger-hegy közelében. Pár szót váltottam velük, így jutottam el erre a fórumra, viszont itt már nem találok a csoportra való utalást. Tud valaki segíteni? Ideális esetben azt szeretném megtudni, mikor lesz legközelebb fotós kiruccanás. Szeretnék ugyanis részt venni rajta, ha van rá lehetőség.
Magamról: 34 éves, budapesti, amatőr természet- és tájfotós vagyok, a fotózást közel 3 éve kezdtem, eddig három kisebb versenyt nyertem meg, és fő témáim a tükröződések, szitakötők, madarak és tájak, különös tekintettel a vízpartokra és a hegyekre.
Üdvözlettel:
Harcz Balázs
info@wildlifepicture.org -
eastsider
nagyúr
válasz
kiskornel
üzenetére
tényleg! most néztem meg mit ír a gép ehhez a menüponthoz, és 8s feletti záridőkhöz ajánlja. írja, hogy dupla annyi idő lesz a kép készítése, mint aamúgy alapból a záridő.
mégegyszer expozik ezek szerint?
nem is tudtam, hogy ez így működik. mert nem klattyan a zár mégegyet, hanem megvan pl a 10s-es záridő, és utána még 2s-t gondolkozik a gép.. szóval ég a led, mintha töltene, kijelző off, keresőben "job"
hmm érdekes, hogyan van ez...a hsz dupla
-
kiskornel
addikt
válasz
eastsider
üzenetére
A Canonon a hosszú záridő zajszűrés dupla expót jelent. Tehát mondjuk 10s-t expozól. 10s után még 1x 10s-t expózik és az a zajszűrés. Nem hinném, hogy csak a egy filtert rak rá, mert akkor fizikailag minek méegyszer expóznia.
A hotspot szűrés meg nincs az én Canon 450D-men (vagy automatikus). A Camera RAW pedig automatikusan megcsinálja a Hotspot szűrést. Viszont a DPP nem. De ha szűrve volt, abban is jól jelenik meg...Mi a dupla?
-
eastsider
nagyúr
válasz
kiskornel
üzenetére
7a. A hosszú záridő zajszűrés + hotspot szűrést bekapcsolni (ha lehet):
ha rawban fotózok akkor fölösleges ezt bekapcsolni nem?
akkor úgyis én állítom a zajszűrést a raw-feldolgozó progival nem?
amúgy én is valahogy így szoktam az éjszakai hosszú expoimat csinálni... sikerrel -
kiskornel
addikt
válasz
jorden06
üzenetére
"mert sokszor függőlegesen fényképeztem, úgy hogy a fény az ég felé nézett, így pláne nem talált semmit "
??? Biztos vagyok benne, hogy nem az eget akartad fókuszba rakni. Legalábbis Halottak napján nem az szokott fókuszpont lenni.
Én így csináltam volna:
1. Fényképezőgép elővesz.
2. Megkeres ideális hely a nézőkén keresztül.
3. Felállít állvány arra a helyre.
4. Az állvány környékén kézben tartva fókuszálás a témára a középső dedikáltan érzékenyebb fókuszponttal (villantás vagy af segédfény segítségével).
5. Manuál fókuszba kapcsol objektív (vagy a váz).
6. Állványra felrak. (ilyenkor már nézhet az ég felé)
7. Beállít Bulb mód, ISO, blendeérték. (először azért megnézném, hogy mit ír ki az automatika. Ha legtágabb blendeértéken nem akad ki, akkor lehet következtetni, hogy mekkora legyen a záridő... ha nem, akkor csinálnék egy 1 perces cuccot iso 400-on és abból lehet következtetni a dolgokra - ne válassz túl tág / szűk rekeszt. A gyertyák miatt az F8 lenne jó, ugyanúgy, mint a közvilágítás esetében).
7a. A hosszú záridő zajszűrés + hotspot szűrést bekapcsolni (ha lehet).
8. Távkioldó csatlakoztatása.
9. Mégegyszer átnézni a környezetet.
10. Lövés.
11. Gondolkozni azon, hogy mit hagytál el, ki a folyamatból.
A hsz-ed végére: No comment. Szerintem a fényképezés olyasmi, mint a küzdősport. Begyakorolja az ember az előre megadott mintákat. A mester irányítása mellett az ütések olyanok lesznek, mint ahogy az a nagykönyvben le van írva.
Aztán ha megtámadnak az utcán, tudsz védekezni. Nem azt csinálod, amit a mester előírt, mert abban a szituációban máshogy kell ütni, mégis azonnal tudsz reagálni, és a lehető legjobb technikával (ami persze egyáltalán nem hasonlít a mestered által leírtakhoz).
Ha nincs mester, aki odafigyeljen rád, akkor neked kell átnézned, hogy technikailag, fizikailag és minden szempontból megfelel-e a fényképezőgéped beállítása a nagykönyvnek.
Nagyon sok mostanában a tucatfotó. A kirándulásokat végig szokták kattintgatni. Ha valaki normálisan eltölt némi időt azzal, hogy a képet elkészítse, az meglátszik. Minél több szempontot veszel figyelembe a beállításoknál, minél több időt szentelsz rá, annál nagyobb lesz az esély, hogy otthon nem csalódsz a monitoron látottakban... -
jorden06
senior tag
válasz
kiskornel
üzenetére
Először is köszönöm a tanácsokat, mindenképpen kipróbálom őket. Lehet, hogy igazad van, és már egy villanás alatt is talál fókusz-t, de nem sokat vesztesz vele, ha stroboszkópra állítod a vakuvillantást, így (szerintem) biztos talál élességet.
Még szegény AF segédfény sem tudott segíteni, mert sokszor függőlegesen fényképeztem, úgy hogy a fény az ég felé nézett, így pláne nem talált semmit (de sajnos akkor se, ha volt előtte vmi)A számoláshoz annyit, hogy nem érzem magamat kevesebbnek, mert nem tudok hyperfocal-t, vagy mélységélességet számolni. A dolog maga érdekel, de nekem annyira az nem fekszik, hogy mikor fényképezek egy x témát, akkor elkezdek agyalni, hogy most miért merre. (az más dolog, hogy sose volt erősségem a matek
) Mindig törekedek, hogy pontosan legyen beállítva minden, a témának megfelelően, a wb, exp. korr.,stb., de nem hinném, hogy a számolásokkal többet adnék ki magamból. -
*Ropi*
félisten
válasz
jorden06
üzenetére
Ez az az eset, amikor nagyon meg vagy szivatva...Tájképet általában manuálban végtelenre állított fókusszal szokás csinálni, de ebben az esetben, mivel nincsen távolságskálád és a szemedre sem hagyatkozhatsz a sötét miatt, így eléggé kétes eredményt adhat...Vagy vaku, vagy zseblámba fénye mellett próbálj AF-el élességet találni.
-
kiskornel
addikt
válasz
jorden06
üzenetére
Sötétben az AF huntol (oda-vissza cikázik), majd kiírja, hogy nem talált fókuszt. Elvileg, ha meg tudod világítani a célt (akárcsak egy vakuvillantásnyira is) ez alatt, akkor azonnal talál fókuszt.
Tudom, hogy te Nyikonyos vagy, de a Canonnál a segédfényt a vaku szolgáltatja. Tehát nem kell sokág fénynek lennie. Aki ismeri a DSLR-ek fókuszrendszerét az tudja, hogy nem kell állandó fény a fókuszáláshoz.Hiperfokálra:
Ha valamire ráfókuszálsz, akkor az éles lesz az adott távolságban. De bizonyos tűréssel mind előtte, mind utána egy bizonyos távolságig még élesnek lehet mondani. Ez a mélységélesség.
Ha a mélységélesség távolabbi pontja a végtelen, akkor az hiperfokális. Ez függ a rekeszértéktől, a gyújtótávolságtól, a szenzormérettől, és ehhez tartozik egy fókusztávolság. Az a fölötti fókusztávolságokban már hyperfokális lesz mindenképp.Én azt mondom, hogy tájképek esetében addig nem is fényképezés a folyamat, csupán kattintgatás, amíg ezek a dolgok nem válnak tudatossá. Törekedni kell a végső élességre ( a TACK SHARP elérésére). Sajnos erről sokan lemondanak, azért vannak a képfeltöltők tele szeméttel...
-
jorden06
senior tag
válasz
kiskornel
üzenetére
Azt, hogy csinálom? Miközben félig le van nyomva az expo gomb, egy próbavakut csinálok, és akkor meg is van?
Ezt a hyperfocal-t említetted egyszer, táblázatot is linkeltél, de őszintén, akkor se volt világos a dolog ( nem szeretem, mikor számolgatni kell, hogy mit hova tekerjek, stb,). Hogy működik ez a dolog? ( ha lehet, akkor úgy mondd, mintha 6 éves lennék
)Ropi: Gondolom akkor ezt is akkor, mikor félig le van nyomva az expo gomb?!
-
kiskornel
addikt
válasz
jorden06
üzenetére
Az egyik megoldás egy vakuvillantás. Nem kell felszerelned a gépre. Lenyomod félig az expo gombot, s megpróbál a géped fókuszt találni. Ekkor villantasz egyet a vakuval, és a géped azonnal rááll a célra.
Próbálkozz a nagyon hosszú expokkal. Olyan rekeszértéket válassz, ahol már hyperfocal. Úgy nem tévedhetsz. Igaz, sötétben irtó sokáig kell majd expoznod. -
jorden06
senior tag
Hali!
Vasárnap voltam kinn temetőben sötétedés után, gép fel az állványra, kompozíció beállít, aztán jött a kérdés, hogy AF vagy MF. Ha AF-en voltam, a kevés fénynek köszönhetően szegény gép nem talált élességet, ha MF-en voltam, a sötétség miatt nem láttam/találtam meg, hogy hol éles, hol nem ( kit obiról van szó, nincs rajta távolsági skála - vagy mi a fene a neve..). Szóval kérdésem az, hogy ilyen helyzetekben (sötétben), mikor nincs elég fény, hogy az AF élességet találjon, és mikor nem látom MF-nál, hogy hol éles, mit kell tennem?
Ennek köszönhetően kevés értékelhető képem lett, annak ellenére, hogy a meglátásaim nem is voltak rosszak (
)ha lehet, akkor ne utómunkás megoldásokat mondjatok, hanem olyan beállításokat, amit helyben tudok végezni.
Előre is köszi, üdv

-
*Ropi*
félisten
válasz
daninet
üzenetére
Szürke hátteret használj, akkor nem mászik el annyira a fénymérés, mint a fehérrel.
De mondjuk a legjobb az lenne, ha fix beállítási értékekkel dolgoznál, ha tudja a gép a manuális módot.
Ha igazán igényesen akarjátok megcsinálni, akkor 1 db közepes softbox-szal szerelt vakut tegyél fel kb. 15 fokkal az asztal síkja fölé elölről, és szintén 15 fokban döntsd meg előre! Így az ujjak alatt sem lesz árnyék, kiemelkedik a kéz a háttérből. 
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
daninet
üzenetére
Nem kell egyenként megcsinálni. Ha minden kép egyformán alexpós, akkor csinálhatsz egy actiont a photoshoppal, amit ráeresztessz az egész mappára, amiben a képek vannak - elvileg, én nem éltem még ilyennel, de a lehetőség meg van rá. Mondjuk itt necces, hogy ugyanaz az action jó lesz-e mindegyiknek.
De valóban, a legjobb, ha ott helyben jólesz. Alexpós lett a kép, nem is értem hogy, hisz a fénymérő működik a gépben. Ha kevés is a fény, az expóidőnek kellett volna megnyúlnia. Expókompenzációhoz ne nyúljunk, az érzékenységet meg nyomjuk fel 200-ra. Vagy halgass az előttem szólóra, aki kreatívabb javaslatokat is tett

-
daninet
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
sony ra emlékeztem a csaj kezében, de akkor mindegy
én sokat photoshoppolok, szerintem mondhatom is, hogy amennyire nekem kell értek hozzá, viszont a fotó mennyiség akkora, hogy nem fogok soha nekiállni, ezért lenne célszerű ha már a képek egy kattintással jók lennének.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 173 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3159
- Samsung S24D330 FullHD monitor, számlával!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3823, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
de gondom a eredmény nagyban függ a témában szereplő céltárgy formájától is. Tehát nem lehet kihasználni mindig, csak egyes esetekben. 

. Amúgy mint termék, sztem van benne fantázia és versenyképes cucc lenne a maga módján, ha jobban szervezett, kiszámíthatóbbá tennék a dolgaikat és nem össze vissza csapongnának, hanem egy egyenes fejlődést mutatnának. Ott van az Oly nem egy nagyszabású cég DSLR téren de nincs is ezzel baj sztem amire gyártják a terméket maximálisan megfelel ( szvsz kompakt helyett DSLR, jó áron, jó kittobival, amit nem kell utána feltétlenül lecserélni, otthoni használatra fullon elég, persze kisebb kompromisszumokkal, de még mindig több szabadságot ad mint egy kompakt ). Aki melózni akar ott van neki a Canon/Nikon/Sony magasabb kategóriás vázai, és digitális hátfalú profi társa Hasselblad/Mamiya/Phase One stb. amik már jól beváltak, és mindenki bizonyítottan elégedett vele, ide elég nehéz betörni sztem (persze itt van a "pénzfa" ). Ettől függetlenül nem jelenti azt, hogy egy Olympus E-3/E-30, Pentax K-7 nem alkalmas munkára, sőt nagyon is jók ezek, csak szerintem idővel minden profi eljut oda, hogy kéne egy FF váz plakátokhoz stúdiózáshoz vagy ilyesmi, de ezeknél nem található meg ez kategória és akkor megint csak az van, hogy kiesett az a meló. Az, hogy nincs FF váz nem gázos sztem csak amit csinálnak legalább jól csinálják - mint pl az Oly - és kész nem kell FF váz meg a ígérgetés a digitális hátfalú csodáról. Elég lenne, ha jól átgondolt terméket dobnának piacra normális marketingel, és egy jól menedzselt cég állna mind emögött, és nem invesztálnának egy csomó lét a fölösleges fejlesztésekbe. Meg kéne célozni egy vásárólközönséget amin jól megszedi magát és kész, nem tud akkor a átfogást biztosítani elsőre mint a több nagy cég. Aztán mikor már biztos az, hogy amit eddig csinált, jó és lesz jövője, akkor majd kezdhetnek digitáliszhátfalon gondolkozni. De ez csak az én meglátásom. Ettől függetlenül én nem féltem a Pentaxot mint céget mert attól azért távol áll, hogy csődbe jusson sztem, mint amit itt rebesgetnek a pletykafórumok, csak lehetne ezt kicsit jobban is csinálni.
. Nyilván a vásárlóréteg is tökre eltérő mint a középkategóriába pozicionált gépeké.
!

A mai digitális gépek logikai áramköreiben a sztenderd feszültségszint-értékek 1.8V, 2.4V, 3.3V és 5V. Na ezekhez képest egy régebbi vaku 260-300V-os

(nekem is D300 van