- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
mr.nagy #4729 üzenetére
én ezt úgy csinálnám, (mssql-hez nem értek), hogy csinálnék egy eredménytáblát, amibe beleírom, hogy honnan hova, ahogy te is felírtad.
majd csinálnék egy nézettáblát, ahol összeadnám a nyitó készletet és a mozgásokat, és az lenne az eredmény.
az eredménytábla feltöltését pedig a nézettábla alapján csinálnám meg.
majd csinálnék egy ciklust, ahol kiválasztanék egy honnan meg egy hová üzletet (például az alapján, hogy mekkora a hiány vagy mennyire nagy a készlet) és az alapján pakolnék a mozgás táblába.a javaslatom az, hogy minden olyan megoldástól visítva menekülj, ami redundanciát okoz.
-
nyunyu
félisten
válasz
mr.nagy #4732 üzenetére
Meg lehet csinálni SQLben is, csak kell hozzá egy tárolt eljárás, amiben :
- csinálsz egy kurzort a negatív raktárkészletekből csökkenő sorrendben (hova = id, mennyi = -val)
- CTASsal lemásolod az eredeti raktár táblát egy újba (hogy ne az eredetit updatelgesd)
- végigiterálsz a kurzoron
-- kiveszed az aktuális maximum értéket, és az id-ját a raktár_másolatból, és ha az nagyobb, mint a az aktuálisan kezelendő hiány, akkor
--- update raktár_másolat set val=val-mennyi where id=honnan;
--- update raktár_másolat set val=val+mennyi where id=hova;
--- insert into mozgások values (honnan, hova, mennyi);Végén megvan a raktár_másolatban a művelet utáni új raktárkészlet, mozgásokban meg a teendők listája.
Ettől még fenntartom azt, hogy Javaban egyszerűbb lenne lekódolni+gyorsabban is futna.
De pár bolt esetén nem biztos, hogy olyan nagy lenne SQLben sem a futási idő. -
nyunyu
félisten
válasz
mr.nagy #4729 üzenetére
Ez tipikusan egy olyan probléma, amit nem biztos, hogy SQLben érdemes leprogramozni.
Gond az, hogy ha kiegyenlíted az első hiányt, akkor aktualizálnod kell a raktárkészletet, és csak utána tudod kezelni a második hiányt.
Ha a közbenső adatfrissítést kihagyod, akkor lehet, hogy a második hiányt is ugyanonnan vonnád le, ahonnan az elsőt, de arra viszont nem elég az eredeti készlet.Ennek inkább valami magasszintű nyelven állnék neki, mert (rekurzív) tákolt eljárással nem annyira triviális.
Mittudomén, Javaban FOR ciklussal végigmész a tömb elemein, ahol negatív értéket látsz, ott indul egy belső ciklus a tömb elemeire, és ahol a hiánynál nagyobb értéket lát, ott felveszi egy listába a [honnan, hova, mennyi] tripletet, valamint tömb[honnan]=tömb[honnan]-mennyi, tömb[hova]=tömb[hova]+mennyi.
Aztán ha végigért a külső ciklus, akkor a tömbben a raktárak közötti mozgatás utáni raktárkészlet lesz, meg a listában a szükséges mozgatások listája.Persze ezt meg lehet írni SQL eljárásban is, csak nem olyan elegáns.
Vagy a példádnál maradva lehet, hogy egyszerűbb lenne megkérni a boltokat, hogy a felesleges árucikkek felét küldjék vissza a következő áruszállításkor a központi raktárba, aztán onnan küldik tovább a begyűjtött holmit a hiánnyal küzdő boltokba.
-
bambano
titán
válasz
mr.nagy #3935 üzenetére
bocs, mssql-hez nem értek. postgresben úgy csinálnám, hogy van generate_series függvény, ami halmazt ad vissza. az egyik lehetőség: ezt
select now()+generate_series(0,7)*'1 day'::interval;
berakod egy subselectbe, és kiválasztod azt, ahol a hét napja az, amit szeretnél.Ha az mssql is tudja, amit a postgres, hogy sorozat timestamp is lehet, akkor egyszerűbb a dolog:
select generate_series(now(),now()+'7 days'::interval,'1 day');
-
válasz
mr.nagy #3935 üzenetére
Remélem jó lesz, amit összeraktam
.
A lényeg, ha a +8 nap dátum péntekre vagy előbbre esik, akkor 5-től annyival kevesebb napot kell hozzáadni a + 8 napos dátumhoz, ahányadik nap a héten a + 8 napos dátum.
Ha péntek után esik a +8 nap, akkor 12-től (5 + 7, azaz péntek + 1 hét) annyival kevesebb napot kell hozzáadni a + 8 napos dátumhoz ahányadik nap a héten a + 8 napos dátum.Remélem sikerült érthetően fogalmaznom, így jó pár pohár bor után
. Mindenféleképpen próbáld ki pár napon, hogy jól számol-e
Igazából az első set date-s sor és az utolsó iif-esre van szükséged, a többi csak az átláthatóság kedvéért hagytam benne.
set DATEFIRST 1 -- ezzel beállítod, hogy a hétfő legyen a hét első napja, mert alap esetben, ha jól tudom, akkor a vasárnap az 1. Én jobban szeretem, ha a hétfő az 1.
select cast(getdate()as date) as "Mai nap dátum"
,datepart(weekday,getdate()) as "Mai nap sorszáma a héten"
,cast(getdate()+8 as date) as "Mai nap + 8 nap dátum"
,datepart(weekday,getdate()+8) as "Mai nap + 8 nap sorszám a héten"
,iif(datepart(weekday,getdate()+8)<=5,cast(getdate()+8+(5-datepart(weekday,getdate()+8)) as date),cast(getdate()+8+(12-datepart(weekday,getdate()+8))as date)) -
Zalanius
tag
válasz
mr.nagy #3935 üzenetére
Az ilyen "rákövetkező hét x. nap" stb. elég mókolós tud lenni, ezért ha nem megy egyből kisujjból, célszerű felírni néhány segédváltozót, azzal elbabrálni, tesztelgetni. Két példa lent:
-- 1. Olvasmányosan
DECLARE @bazisnap date = SYSDATETIME();
DECLARE @napdelta int = 8; -- adjunk hozzá x napot
DECLARE @celnap int = 6; -- a következő pénteket keressük, a péntek sorszáma 6, ez a skála 1-7 közötti
DECLARE @eredmeny date;
-- 8 nap múlva milyen nap lesz?
DECLARE @x1 int = (SELECT DATEPART(dw, DATEADD(day, @napdelta, @bazisnap)));
-- Adjuk az deltához a még hiányzó napokat, két eset lehetséges
IF @x1 > @celnap SET @napdelta = @napdelta + 7 - (@x1 - @celnap); ELSE SET @napdelta = @napdelta + @celnap - @x1;
SET @eredmeny = DATEADD(day, @napdelta, @bazisnap);
-- Ellenőrizhető az összes részszámítás is, ha kell
SELECT @eredmeny, @napdelta, @x1;
-- 2. Kevésbé olvasmányosan
SELECT CASE WHEN DATEPART(dw, DATEADD(day, 8, SYSDATETIME())) <= 6 THEN CONVERT(date, DATEADD(day, 8 + 6 - DATEPART(dw, DATEADD(day, 8, SYSDATETIME())), SYSDATETIME()))
ELSE CONVERT(date, DATEADD(day, 8 + 7 - (DATEPART(dw, DATEADD(day, 8, SYSDATETIME())) - 6), SYSDATETIME()))
END; -
válasz
mr.nagy #3935 üzenetére
Azt hiszem a weekday utasítás adja meg egy adott nap hányadik a héten.Ez alapján meg lehet képlettel hatarozni a következő pénteket. Azt hiszem a vasárnap az 1 alap sql beállításban, de nem vagyok benne biztos. Telefonról vagyok, ha nem megy, akkor este jobban utána tudok nézni.
-
VirsLee
őstag
válasz
mr.nagy #3702 üzenetére
A megoldás.
- ki kell pattintani az adatok egy kulturáltabb formába
- meghatározni, hogy az igény kevesebb vagy több, mint a rendelkezésre álló mennyiség
- amennyiben kevesebb a rendelkezésre álló mennyiség, akkor arányosan mindenki kevesebbet kap (csak egész értéket)
- a maradékokat szétosztjuk úgy, hogy a legkisebb igénytől a legnagyobbig emelkedő sorrendben kapnak kompenzációtNézd el nekem, hogy a kiosztandó mennyiséget ennyi_van néven konstansként tettem bele, de kicsit már késő van
create table NormalTeszt
(
igeny_id integer,
igeny_elem char(3),
mennyiseg integer
);INSERT INTO NormalTeszt
([igeny_id], [igeny_elem], [mennyiseg])
VALUES ('1', 'P01', '3'), ('1', 'P02', '5'), ('1', 'P03', '7'), ('1', 'P04', '6'), ('1', 'P05', '8'), ('1', 'P06', '9'),
('1', 'P07', '4'), ('1', 'P08', '5'), ('1', 'P09', '3'), ('1', 'P10', '4')
;select
igeny_id,
ennyi_van,
igeny,
igeny_elem,
sorszam,
mennyiseg,
case when
ennyi_van - igeny < 0
and ennyi_van - uj_total > 0
and sorszam <= (ennyi_van - uj_total) then uj_mennyiseg + 1
else uj_mennyiseg
end as kiosztott
from (
select
igeny_id,
ennyi_van,
igeny,
igeny_elem,
mennyiseg,
sorszam,
case when ennyi_van / igeny < 1
then cast(mennyiseg * (ennyi_van / igeny ) as integer)
else mennyiseg end as uj_mennyiseg,
sum(case when ennyi_van / igeny < 1
then cast(mennyiseg * (ennyi_van / igeny ) as integer)
else mennyiseg end)
over(partition by igeny_id) as uj_total
from (
SELECT
t.igeny_id,
cast(40 as decimal (5,2)) as ennyi_van,
t.igeny_elem,
t.mennyiseg,
row_number() over(partition by t.igeny_id order by mennyiseg asc) as sorszam,
cast(sum(t.mennyiseg) over(partition by t.igeny_id) as decimal(5,2)) as igeny
FROM NormalTeszt as t) as t1
) t2
order by sorszam -
Apollo17hu
őstag
válasz
mr.nagy #3698 üzenetére
Szia!
Írtam a példádhoz egy favágó kódot. Legalábbis ha sql-ben kellene megoldani, akkor én úgy állnék neki, hogy meghatároznám a total igényt, az igénylők darabszámát, és ebből számolnék tovább.
Akkor nincs gond, ha az igény többszöröse a kiosztható értéknek, mert akkor egyszerűen a kiosztható értéket az igénylők számával kell leosztani, és minden igénylő ennyit fog kapni. (Ezt már nem kódoltam bele, de értelemszerűen 20 db CASE WHEN-ről lesz szó...)
Eddig írtam meg a kódot. Még megképeztem egy olyan mezőt, ami azt tartalmazza, hogy mennyi olyan kiosztható érték marad, amiből már csak 1-1 darabot lehet véletlenszerűen (vagy extra logikával?) odaadni az igénylőknek.
select case when alap.kioszthato >= alap.total then 'N' else 'I' end hiany_fl
,case when alap.kioszthato >= alap.total then null
when isnull(alap.darab, 0) = 0 then null
else floor(alap.kioszthato / alap.darab) end ennyire_kell_csokkenteni
,case when alap.kioszthato >= alap.total then 0
when isnull(alap.darab, 0) = 0 then null
else alap.kioszthato - floor(alap.kioszthato / alap.darab) * alap.darab end ennyi_szetosztando_marad
,alap.*
from
(SELECT P1+P2+P3+P4+P5+P6+P7+P8+P9+P10+P11+P12+P13+P14+P15+P16+P17+P18+P19+P20 as total
,case when P1= 0 then 0 else 1 end + case when P2= 0 then 0 else 1 end + case when P3= 0 then 0 else 1 end + case when P4= 0 then 0 else 1 end + case when P5= 0 then 0 else 1 end + case when P6= 0 then 0 else 1 end + case when P7= 0 then 0 else 1 end + case when P8= 0 then 0 else 1 end + case when P9= 0 then 0 else 1 end + case when P10= 0 then 0 else 1 end + case when P11= 0 then 0 else 1 end + case when P12= 0 then 0 else 1 end + case when P13= 0 then 0 else 1 end + case when P14= 0 then 0 else 1 end + case when P15= 0 then 0 else 1 end + case when P16= 0 then 0 else 1 end + case when P17= 0 then 0 else 1 end + case when P18= 0 then 0 else 1 end + case when P19= 0 then 0 else 1 end + case when P20= 0 then 0 else 1 end as darab
,t.*
FROM Teszts t) alap -
varsam
őstag
válasz
mr.nagy #3696 üzenetére
szia
excelben összeraktam valami hasonlót, ha jól értettem mi a feladat
A pivotban látod, hogy az 1,2,3-as vevőknek mekkora igényei voltak, mennyit kapnak és mennyi a maradék, ami az átlagolás miatt nem kerül szétosztásra.
SQL-ben analitikus függvényekkel meg lehetne csinálni ugyanígy szerintem.
-
Ispy
nagyúr
válasz
mr.nagy #3694 üzenetére
Hát ez elég bonyi, szóval megoldani nem fogom helyetted.
De első körben szétszedném a táblát más formátumba, visszapivotosítanám:
Kioszthato, Oszlop, Ertek, ElteresTotal, IdealisErtek
Aztán ki kell találni valami algoritmust, függvény, amivel megkapod a jó számokat, egyelőre eddig jutottam.
Persze lehetne írni egy giga-mega ciklust, ami végigrohan a rekordokon és mezőkön, de én ciklust csak akkor használok, ha behatárolható mennyiségű rekordot tartalmaz a source, mert különben képes az idő végéig futni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
mr.nagy #3579 üzenetére
Kell írni egy ciklust (CURSOR), ami összeállítja az INSERT utasítást egy változóba, amit az sp_executesql tárolt eljárással tudsz végrehajtani.
A változó, amibe az insertet rakod legyen NVARCHAR(MAX), a futtatás meg vagy EXEC sp_executesql(@VÁLTOZÓ) vagy csak simán EXEC (@VÁLTOZÓ).
Kábé a vázlata:
DECLARE @C_ID INT
DECLARE @CODE NVARCHAR(MAX)
DECLARE cursor_neve CURSOR LOCAL STATIC FOR SELECT ID FROM TÁBLA
OPEN cursor_neve
FETCH NEXT FROM cursor_neve INTO @C_ID
WHILE @@FETCH_STATUS=0
BEGIN
SELECT @CODE=ide jön a kód, ami visszadja az insert utasítást stringbe, vagy a tárol eljárás hívás paraméterekkel
FROM tábla
WHERE ID=@C_ID
EXEC (@CODE)
FETCH NEXT FROM cursor_neve INTO @C_ID
END
CLOSE cursor_neve
DEALLOCATE cursor_neveVagy, ha kell visszajövő érték is az SP-től, akkor sp_executesql-t lehet paraméterezni szépen, feljebb a link.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest