- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Mielőtt kérdeznél valamit olvasd el az alábbi Téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bargain
tag
válasz
modflow #57170 üzenetére
Úgy tűnik itt nincs semmiféle olyan visszajelzés, mint pl az LG tv-ken ha elindítasz egy pl. HDR filmet megjelenik a jobb felső sarokban egy kis színes HDR ikon 2-3 másodpercre. Itt ilyen jelzés nincs. Úgy tudod ellenőrizni, hogy egy valóban Dolby Vision filmet nézel, hogyha lejátszás közben megnézed a Kép beállításokat és ott a Kép Üzemmód-nál:
Élénk
Dolby Vision világos
Dolby Vision sötét
állítási lehetőségek jönnek fel, illetve alatta megjelenik a Netflix által kalibrált mód menüpont.
Jómagam a Dolby Vision sötét beállítást használok, mivel általában este nézek filmet és a többi kiégeti a szemem. -
kolosszus87
senior tag
válasz
modflow #57163 üzenetére
Egy dolgot nem szabad elfelejteni, az, hogy az adott tartalomnál milyen a fekete szint azt nem csak a TV határozza meg, hanem maga a tartalom is...te úgy gondolod, hogy ott az űrben tökéletes feketének kellene lennie, de ha a videón amúgy nem tökéletes a fekete akkor a tv sem fogja annak megjeleníteni, még egy oled sem! Oleden is láttam már nem egy filmnél, ahol a sötét részek nem voltak feketék, mert egyszerűen magán a filmen nem volt fekete a fekete. Ahogy Bargain is ajánlotta, a beállításokat erre készített tesztmintákkal ellenőrizd...ha a tesztminták alapján jól van beállítva minden, akkor onnantól már az egyes tartalmak "hibáiról" nem a tv tehet, hanem maga a tartalom olyan.
-
Bargain
tag
válasz
modflow #57163 üzenetére
Javasolnám a Tv-n a Google Play Store-ben megkeresni a Tv Calibration nevű kis programot és letölteni.
Ez a kis program egyszerű, alap tesztábrákat tartalmaz, de szerintem a képi beállításokhoz, ellenőrzéshez egészen jól használható. A programban a Mono, fekete képet kirakod a képernyőre és ha az tökéletesen fekete, akkor a tv-d jól van beállítva. Ha szürkés szín jelenik meg akkor meg nem. Este sötétben javasolt mindig a tv kép beállítása illetve ellenőrzése is. Ha ezen a tesztábrán tökéletes a fekete, onnantól mindegy milyen filmet nézel, ha ott nem jól jelenik meg a fekete szín az a filmfelvétel hibája és nem a tv-vel van a gond. A mindenféle GO-Pro kamerával felvett kétes minőségű, és összevissza tömörített, a youtube által lebutított minőségű filmekkel nem tesztelünk tv-t. Csak referencia, demo anyagok letöltése javasolt, azok mutatják meg a valóságos színeket, amit tud a tv. -
Piftuka
veterán
válasz
modflow #57126 üzenetére
Ha az "Overscan" bekapcsolt állapotban van, akkor az okozhat ilyen problémát.
Ám úgy sejtem inkább a "kalibrált mód" esetében a kép élessége lett visszafogva. Arra is nagy összegben mernék fogadni, hogy a fekete szint és kontraszt is gyengébb összességében az ilyen képbeállításnál.
Én személy szerint a falnak megyek kínomban a tévék gyári "kalibrált/Cinema/Movie" stb. képmódjaitól.
Fakó, tompa, mosott... nem az én világom.
Vannak, akik kifejezetten azt szeretik.
Szerencsére adott a lehetőség, hogy a képbeállításokat úgy hangoljam, ahogyan nekem tetszik.
Neked is ezt javaslom!
-
Joshi
titán
válasz
modflow #57126 üzenetére
Minden azon múlik, hogy milyen fényviszonyok mellett nézed az adott képet. A Netflixes profil lehet hogy eleve átlagos fényviszonyhoz van kalibrálva. Az átlagos fényviszony nagyjából 150-200nits fényerő, ha te aránylag sötét szobában tévézel, akkor a fényerő már sok, bőven elég 100-120nits is. Nem tudom miről van szó, mert nekem még nem volt ilyen profil a tévémbe.
-
karmaresz
senior tag
-
karmaresz
senior tag
válasz
modflow #57041 üzenetére
Mi kerül egy márkás cipőben egy jobb whiskyben, egy közepes minőségű karórában, fejhallgatóban, vagy egy új konzoljátékban ugyanennyibe, vagy többe?
Tervezés, alapanyag, gyártás, sztenderd és prémium árrés a simához képest, szállítás, nagyker haszna, kisker haszna, kiszállítás csehországból hozzám + az adók. Mivel ezen keresztül vezérlem a tévét, nekem megérte a tévé árának 4-5%-át egy minőségibb kivitel, amit várhatóan évekig használok majd. -
Technoman
őstag
válasz
modflow #57041 üzenetére
A tartozékok -főleg az ilyen jellegű termékekhez- mindig is mesterségesen tartva, nagyon drágák voltak, mert:
a. "Isten hozott a fogyasztói társadalomba", ne vegyél tartozékot, inkább cseréld le a TV/Hi-Fi/mosógép/hűtő/stb.... eszközeidet
b. A szervizek, iszonyú nagy árréssel dolgoznak (nem ritka a 150-200%-os árrés vagy e fölötti) És ezt pofátlanul úgy, hogy az adott gyártótól mint szerződéses partnerként még + kedvezményt is kapnak (!)
Ebben pont a csehek és a szlovákok az élenjárók (nem mint ha a magyarok annyira "szégyenlősek" lennének) -
karmaresz
senior tag
-
Neoteric
addikt
válasz
modflow #56938 üzenetére
Lényege annyi, hogy azért nem képes a Sony XH90 egyszerre Dolby Vision-re és 4k120hz-re, mert nem férne bele az EDID-jébe (Extended Display Identification Data, ez mondja meg az eszközöknek amit rádugsz, hogy "szia, sony xh90 vagyok, ezek a paramétereim, és ezeket a videojeleket tudom fogadni: ..."). Szóval gyakorlatilag választhatsz, hogy milyen "rendszámot" (Vincent szavaival élve) mutasson fel a tv az eszköznek amit rádugsz. Számomra az a kérdés, hogy vajon Sony-ék miért nem tudják/akarják ezt a rendszámot kibővíteni.
Gyakorlati jelentősége viszont ritka, mivel PS5 eleve nem támogatja a DV-t, XSX igen, de még ott sincs 4k120fps-es játék ami DV lenne, és valszeg az elkövetkező években sem lehet Dunát rekeszteni velük. Perpill egyedül akkor kell folyamatosan váltogatni ezt a menüt, ha Xbox-on akarsz játszani 4k120-ban, majd utána Xboxot használva szeretnél valami DV tartalmat lejátszani.
Ez persze syler123-at valószínűleg nem boldogítja sajna, mivel az biztos nem normális, hogy nincs neki hang 4k120-on.
-
syler123
veterán
válasz
modflow #56919 üzenetére
Az ilyet én is bírom, amikor valami rossz és megmagyarázzák miért, és a végén kb te vagy a hibás
Hogyne, mondjuk tv ki be kapcsolás után megjött a hang, de teljesen random, szóval bugos. Persze megmagyaráznák, hogy miért Samsung a Soundbarom, mondjuk azért, mert hasonló áron a Sony-nak olyan hangja volt mint a sokolrádiónak... De a hdmi arcnak bármilyen eszközzel működnie kellene, pont az a lényege...
Lényegében nálam most nem menne a 4k 120fps hang-al együtt PS5-el. Ezen nincs is mit magyarázniuk... Az csak a hab a tortán, hogy néha a cec is megbolondul és nem tudom vele kezelni a coreelec-es tv boxot.
sheratan: szerintem csak a hdmi arc-al van baj, mert ha a ps5 controllerébe dugok egy fejhallgatót, akkor azon keresztül van hang, ami érdekes, mert az is hdmi-n keresztül jön, de arc az már nem kell hozzá.
-
karmaresz
senior tag
válasz
modflow #56842 üzenetére
Talán a csúcsfények azok, amik irritálhatják a szemedet, akárcsak sting2nek.
Magam is plazmáról váltottam. Nagyon úgy voltam vele, hogy nehéz lesz meglépni a cserét, gondolkoztam oledben is, de mivel kevésbé vagyok film-, mint zenebolond, így nem tudtam megindokolni magamnak a horribilis árat. Méretben meg nem akartam visszalépni.
Bár a plazmának van egy utánozhatatlan természetessége, de azt gondolom, több ebben a készülékben a pozitívum, mint amennyit végül vesztettem. Szerencsére nekem nincs ilyen gondom, mint amivel te szembesültél. -
Celtis
veterán
válasz
modflow #56716 üzenetére
Ha hiszed, ha nem, tudom, hogy XH-d van, hisz hetek óta a problémáidról szól a topik (ezt nem bántásként írom) de mit csináljak, ha nekem meg csak XF. Próbálnék segíteni, de meglehetősen nehéz követni amit írsz.
Leírtam, hogy szerintem is hiba, ha nem jön vissza a hang. Válasz: "sajnos nem" -
Celtis
veterán
válasz
modflow #56701 üzenetére
Ok, akkor félreértettelek.
De ugye én el se váltom a TV hangszóróról, mert a lejátszó direktbe tolja a hangot erősítőre.
Erre gondoltam, hogy ilyenkor valójában már rég el van váltva audiórendszerre, különben a TV is szólna.
Olyan, mintha a TV a hang menüben átváltana a TV-hangszóró -ról Audiorendszer -re és nem tudna visszaváltani, ezért nincs hang....
Ha visszakapcsolod TV hangszóróra és mégsem szólal meg a TV belső forrásról, az kétségtelenül hiba. -
Celtis
veterán
válasz
modflow #56698 üzenetére
Ha neked jobb a rosszabb hang, akkor kézzel kell mindig átkapcsolnod a TV hangkimenetre.
Persze teljesen le is tilthatod a CEC-ARC-ot, de akkor HDMI helyett optikai-n kell az erősítőbe visszaküldeni a hangot és tényleg minden hang és képbemenet kézzel kell kiválasztanod mind az erősítőn mind a TV-n. -
karmaresz
senior tag
-
-
mintech07
tag
-
mano42
aktív tag
-
kolosszus87
senior tag
válasz
modflow #56449 üzenetére
Az biztos, hogy a sávok ott vannak a tartalmon, mert megnéztem most PC-n és a műszeresen kalibrált LG IPS monitoromon is látszanak a sávok a trailerben. Ezt egy komolyabb tv el tudja kenni smooth gradiaton funkcióval, persze nem 100%-osan de annyira igen h ne legyen feltűnő (hozzáteszem ilyenkor viszont a képen levő részleteket is elkeni a tv azokon a részeken).
-
kolosszus87
senior tag
válasz
modflow #56425 üzenetére
Sajnos a sávosodás az problémája ennek a tv-nek...többen emiatt húzták le az XH90-et, kritikusabb tesztelők is. Ugyanis a Sony szépen kispórolta a Smooth gradiation funkciót ebből a modellből, csak a drágább X1 ultimate chipes XH95ben hagyták meg. Ez magával hozza, hogy a gyengébb minőségű tartalmon levő sávokat nem tudja elkenni enélkül. Magas minőségű anyagnál ez nem igazán probléma, hiszen ott nemigen vannak sávok. Viszont az ilyen tömörített tartalmaknál, mint a youtube is aminek szar a tömörítése, többször látható a sávosodás.
-
karmaresz
senior tag
válasz
modflow #56437 üzenetére
Valahol olvastam, hogy rossz minőrégű és extrém módon tömörített videók esetén -sajnos a YT videók nagy része is bele tartozik- az X950-ben lévő processzor nagyobb teljesítménye okán képes egyfajta digitális elmosásra, ami a 900-as szériában a valamivel gyengébb proci miatt egyelőre nincs benne. A hibáét nem a tévé felel, hanem az anyag tömörítési algoritmusa.
-
sting2
addikt
válasz
modflow #56417 üzenetére
Itt egy nagyon jó " alap " és ebből adódóan később erre rápakolható az ízlésed szerint egy , két,plusz dolog.
Nem hiszem , hogy ezzel nem kapsz egy jó és megnyugtató képet.
Nálam minden bemeneten ez a Basic amit alább megosztok, persze HDR váltásnál a fényerő 42 - 44 értéken van .
Tudom, natúr, semmi extra, de mivel nem sok minden megy a tévén mint tartalom, de az nagyon "magas minőségű" , ezért nem éreztem értelmét a különböző képjavítóknak..
Bemenetenként lehet/ kell " szettingelni" a tévét.
Tehát :
Játék - Game profil és finomítgatod
Film - Cinema Pro - Home vagy Egyéni profil és finomítgatod
TV - Egyéni vagy Normal és finomítgatod.
Usb (pl : Vinyón filmek) - Cinema Pro - Home vagy Egyéni profil és finomítgatod
stb, stb.KÉP
Kép üzemmód - Itt ugye az a profil szerepel amit az adott bemenetre választottál !
Automatikus kép üzemmód - "Ki"
Fényerő - 10
Színtelítettség - 50
Fényérzékelő - "Ki"
SPECIÁLIS BEÁLLÍTÁSOK
Fényerő
Fényerő - 10
Kontraszt - 90
Gamma - 0
Sötét részek fényerő szintje - 50
Sötét részek beállítása - alacsony
Speciális kontrasztjavítás - "Ki"
Képhalványítás - közepes
XDR - alacsony
Színtelítettség
Színtelítettség - 50
Színárnyalat - 0
Színhőmérséklet - "Semleges"
Vörös erősítés - 0
Élő szín - ki
Tisztaság
Képélesség - 50
Reality Creation - Kézi
Felbontás - 10 -. 12 max.
Véletlenszerű képzaj csökkentés - "Automatikus" (Ezzel tartalomtól függően szoktam még kísérletezni.)
Digitális zajcsökkentés - "Alacsony"
Sima átmenet - alacsony
Mozgás
Motionflow - nálam már egy ideje " egyéni " - 2 és 0 értéken hagyva.
Film üzemmód - "Alacsony" -
syler123
veterán
válasz
modflow #56417 üzenetére
Nem teljesen mindegy hol mondja? Annyit mondana úgyis, hogy kapcsolj ki minden képjavítót. Szerintem állítsd be saját ízlésed szerint, ne a videó alapján. Pl ha a kontrasztjavítót kikapcsoltam teljesen, akkor teljesen fekete képnél sem kapcsolt ki a képernyő, szóval én ott sem hallgattam rá.
Ráadásul a profi1 színmód, amit ajánl kinek jön be? Ott a fehér konkrétan sárga, én ott semlegesre tettem.
Túl van sztárolva az a videó.... -
kolosszus87
senior tag
válasz
modflow #56369 üzenetére
Nem tudom, te mit állítottál be vagy miért, de én is azokat a beállításokat használom amit a 40 perces videóban lenyom a fickó és semmi gondom a fekete szinttel, teljesen ok, pedig plazmáról jöttem, tehát az előző tv-nek se volt éppen szar a feketéje.
A fényerőt vettem csak le 20 helyett, 10re...mert nekem a 20as is sok este sötétben. -
junior19
senior tag
válasz
modflow #56347 üzenetére
Hali!
Tényleg nem bántásból kérdezem, de mi a célod az ilyen táblázattal?
A sony készülékei általában híresek arról, hogy legalább egy képmód nagyon közel van a szabvány értékekhez beállítva. Ezen változtatva inkább rontasz a képminőségen, mint javíthatsz. Az eltérést viszont csak kalibrálással lehet az adott készüléken elérni.
Ha nincs kalibrálva a készülék, akkor mások ízlése alapján szeretnéd tesztelni a készüléket? Nem tudod eldönteni neked mi a jó?
De még ha nem is a szabványos megjelenítésről beszélünk, hanem ízlésről, akkor is más értékek lehetnek másnál jók, ami nálad viszont nem lehet a más környezet miatt.
Ha nem tudod beállítani a készüléket( a te értékeid erre utalnak, s azt sem tudod mi mire való, s mivel kell beállítani), akkor szerintem jobban járnál, ha elmondanád mi a hiányérzeted, s milyenek a beállításaid.Az a DVB-C az teljesen rossz, sok olyan dolgot elállítgattál, amit nem kellett volna.
S még egy tipp. A DVB-C megjelölés teljesen felesleges. SDR szerint kell beállítani a megjelenítőt. Ne tévéműsorok vagy videóanyagok szerint állítsd be a megjelenítőt, vannak erre referencia anyagok, minden paraméterre. Ha az alapján állítod be, akkor jó lesz tévéadásnál, filmeknél is.
Ha kitöltik 10-en a táblázatot, s mindenki a meleg2-őt vagy a meleg1-et jelöli meg színhőmérsékletnek, akkor át fogod kapcsolni a hidegről arra, amit a legtöbben használnak?
Tényleg nem bántásból kérdezem ezeket, mi a cél ezzel a táblázattal? -
karmaresz
senior tag
válasz
modflow #56302 üzenetére
Segítenék, főleg hogy a PS5 már itt van, de nem akar ideérni az a fránya 75XH900.
Ma hívtak, hogy megérkezett a Sony partnerhez, de kiszállítani nem tudják, mert a futárcég most karácsonyra módosította a max szállítási méreteket, amibe ez a tévé már nem fér bele. Kérdezték elmegyek-e érte.
Mondtam, két gond van: az egyik, hogy a 490 Ft-os szállítási díjuk nem fedezi a 200 km-es út üzemanyagköltségének töredékét sem, másrészt meg nekem sincs akkora autóm.
Úgyhogy egyelőre várom a megoldást... -
nismoka
addikt
válasz
modflow #56262 üzenetére
SDR beállítás javaslat.
Sötét részek fényerő szintje 35?? Az nagyon kevés, eltűnnek a szürke árnyalatok..
Sztem tedd vissza 50-re,
gamma mehet mínusz 2-re.
Kontraszt 90
képélesség 50
auto képhalványítás max vagy közép
Xtended dynamic range játéknál nekem maxon van
sötét részek alacsony vagy ki
spec kontraszt alacsony vagy ki
reality creation, off vagy kézi 20-30, nem szeretem a túl élesített képet
színtelitettség 55-60
live color nálam alacsony (game mód) -
mrThomi
addikt
válasz
modflow #56255 üzenetére
Ami szerintem nem is fekete hanem piros. Első bekapcsolásnál mintha nem lett volna ott, de estére már kijött, sőt közepen is volt.
Nézz meg yutun egy pixel tesztet ahol piros, zöld, kék színek váltakoznak. Ha pirosnál nem látszik semmi akkor az ragadt be, de igen feketének tűnik. A kéknél meg már nagyon látványosan látszott sajnos.
-
Buckey
őstag
válasz
modflow #56233 üzenetére
Igen, letöltöd a TV-n a Play áruházból, megnyitod, és a Leállítás-t (ha jól emlékszem) egy gombra beállítod (pl. Kikapcsológomb kétszer megnyomva). Így mikor bekapcsolod, olyan, mintha kihúztad volna a konnektorból, úgy kapcsol be.
És így ténylegesen ki is kapcsol, USB portok sem maradnak feszültség alatt. -
Celtis
veterán
válasz
modflow #56229 üzenetére
Én sem vagyok híve a rendszeres áramtalanításnak, mert a tápelvétel a fájlrendszernek, a táp ráadás meg a tápegységnek lehet egy felesleges pofon, de ettől függetlenül nem hinném, hogy lényeges kockázatot jelentene. A villámtól meg a protector fog megvédeni nem a kikapcsolás.
-
DizzyP
csendes tag
válasz
modflow #56221 üzenetére
Az első az a Hálózat és internet beállítások - otthoni hálózat beállítása - IP vezérlés - egyszerű IP vezérlés funkciónak a bekapcsolása. Ha jól tudom egyébként ez teszi lehetővé, hogy a TV hálózatról bekapcsolható legyen.
A második a Televíziózás - külső bemenetek - részletes beállítások - RS232C vezérlés kikapcsolása. Erre nem hiszem hogy az életben szükség lenne valamikor is. Maximum szerviznél, de az meg nem az én dolgom. -
Celtis
veterán
válasz
modflow #56208 üzenetére
Ha használsz CEC-et, akkor az erősítőn keresztül bekötött források a bemenet listában külön jelennek meg, hiába ugyanazon a HDMI porton keresztül kapcsolódnak. Csak feltételezem, hogy ez alapján a beállítások is külön tárolódnak.
Az élességet illetően ezt el tudom képzelni, hogy nem különbözteti meg az egyes módokat ugyanazon a bemeneten, de próbáld meg a fényerővel. -
Joshi
titán
válasz
modflow #56173 üzenetére
Ja a tévék továbbra is csak veszik a vételt aztán értelmezik hogy ez most 24Hz vagy 50Hz vagy akármi más. Én lejátszókra értettem, hogy a Pana 60Hz-et tol MKV kiterjesztésnél is, ha az adott film egyébként 24p-s. Ezért váltam meg a DMP-UB900-tól és cseréltem le Oppo 203-ra.
(#56172) Celtis ha egy jelzőt idézőjelbe teszel az az ellentettje az állításnak. Szerintem. Na mind1 nem érdekes.
Amúgy nem mindent írtam jól, vannak ingoványos megfogalmazásaim, de nekem is fel kellett eleveníteni a dolgokat.
-
Celtis
veterán
válasz
modflow #56153 üzenetére
Ahogy "tanult kollégám" is írta semmi dolgod a frekvenciákkal. Nem tudsz és nem is kell állítani semmit.
Ez a 25Hz vagy 50Hz értelmezés kérdése. Én még úgy tanultam, hogy a TV adás váltottsoros, másodpercenként 50 félképpel, ezért 50i-nek nevezzük. Az újabb módi pedig az, hogy valójában 25 teljes kép megy át két részletben, ezért 25i-nek nevezik. Ezért jelenhet meg a TV-den a 25Hz.Szerintem amúgy az utóbbi egy baromság, mert a váltottsoros letapogatás előnye, hogy feleakkora sávszélességgel jóval több mint a képi információ felét viszi át, tehát nem igaz, hogy 25fps lenne a kapacitása. A mozgásmegjelenítés felbontása 50Hz és minden második sor átvitelével is az eredeti kép jó része visszaállítható. Na mindegy, én már sohasem fogm 25i-nek hívni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garancia
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB Zalman N4 EVGA 450W
- Eladó karcmentes Apple iPhone 12 128GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest