- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Kis telefon hatalmas teleppel
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
Új hozzászólás Aktív témák
-
eddie303
őstag
-
Bgs
senior tag
1. Konzolon magzar billentzuyet_ *argh* inkabb elolvasom Lenin osszes muvet
Probaltal mar / es - jeleket hasznalni magyar kiosztassal? Fel percen belul elmegy az eletkedved
2. A monitor section-be tartozik. Ha nem indul az X, akkor vmi beallitas nem stimmel. Erdemes megnezni a /var/log/Xorg.0.log file tartalmat (Ha regebbi az indtall akkor lehet, hogy Xfree-s log van meg ott, a tartalma lenyegeben azonos).
3. Nincs valamilyen digitalis erosites beallitva nalad? Ha a jelmagassag nagyobb a 16 bit altal hetesegesnel, akkor azt levagja ilyenkor es az is recsego/zorgo hangot produkal. Mondjuk lehet meg egy par masik oka is... Milyen drivert hasznalsz? DMA szabad? stb. -
Bgs
senior tag
# This in your /etc/resolv.conf file.
search 145.236
nameserver 145.236.225.216
145.236.225.216 <-IMPORTANT: This should be the IP address of
your service providers nameserver.
Na itt a gond
A DNS lett rosszul megadva.
Legegyszerubb megoldas, ha atirod kezzel:
nameserver 195.228.240.248
nameserver 195.56.77.77 -
eddie303
őstag
Az Ubuntunak az a különlegessége, hogy ingyen küldik CD-n
Ez az egyik. A másik az, hogy Debian-szerũ mint az UHU, és netrõl lehet apt-get-tel szedegetni hozzá a progamokat, s installálja, függõségekkel együtt. Egyébbként nekem is nagyon tetszik, van is eredeti Gentoo CD-m, csak az nem tetszik benne, hogy szívat, nem lehet mplayert installálni, más minden sikerült.
-
eddie303
őstag
Mindkettõ a /dev könyvtárban levõ eszközök létrehozásáért felel. A /dev könyvtár új disztribúciók esetén csak egy szinte üres könyvtár, a tényleges eszközök egy ramdisken vannak, ezeket az udev vagy a devfs démon hozza létre. Ezért van, hogy általában egy eszköznévre ha jogosultságokat adsz, elfelejti újraindításkor. Régebben a /dev-ben rendes fájlok voltak, de nagyon lassú módszer volt szerintem, lehet, hogy ez volt a fõbb ok a váltásért, ha bementél pl. Redhat 6.2-ben mc-vel a /dev-be, eltartott egy ideig
Hogy mi a különbség, nem tudom, asszem fõként az eszközelnevezések. Pl. Slack 10 udev-et használ, UHU és Gentoo is DevFS-t, Ubuntu is udev-et. A kernelforrásban azt írja, hogy devfs has been deprecated by udev. -
Bgs
senior tag
A twm egy jo oreg kis window manager, ma mar kevesen hasznaljak.
Ha mast akarsz hasznalni akkor allitsd at a default-ot a kovetkezo file vegen:
/usr/X11R6/lib/X11/xinit/xinitrc
Masik lehetoseg, hogy csak a sajat user-edet allitod at, a $HOME/.xinitrc-ben. (Ha letezik, akkor folulbiralja a kozpontit). -
eddie303
őstag
Az ubunturól:
Debian alapú rendszer, tehát úgy is mũködik. Annak a legjobb, akinek van szélessávja hozzá. /etc/apt/sources.list -ben szét kell nézni a repository-k után, s ami ki van kommentelve, azt be kell tenni, majd parancssorban lefuttatni az apt-get update -t majd apt-get install mc -ez ahhoz, hogy legyen mc-d. Az arch is ehhez hasonlóan mũkszik, csak ott nem apt-get, hanem pacman, és nem install a parancs, amivel installálodAz is netrõl tölti és installálja is.
-
eddie303
őstag
ha eszközökre kell, akkor nézz be (Slack 10-en) a /etc/udev.d-be, itt megkapod azokat a konfigurációs fájlokat, amik után induláskor létrehozza az eszközöket, ott adja meg az engedélyeket is. Én egyszer már leszívtam Slack alatt az nVidia driverrel, nem ment a glx userként, mivelhogy a /dev/nvidia0-t s még valami mást is (mostmár nem emlékszem, de bár tudom, hova nyúljak
) 660-al hozott létre, s nem lehetett hozzáférni.
-
eddie303
őstag
root@darkstar303 eddie303 # ls -l
total 536497
drwxr-xr-x 2 eddie303 users 128 Nov 25 13:12 Desktop
drwxr-xr-x 7 eddie303 users 2224 Dec 16 18:05 Dokumentumok
drwxr-xr-x 2 eddie303 users 296 Dec 22 16:51 Downloads
drwxr-xr-x 3 eddie303 users 1448 Jan 13 19:49 Film
drwxr-xr-x 2 root root 88 Dec 5 22:36 KnoppiXMAME
Na megpróbálom elmagyarázni.
A fenti példából jól láthatod a jogosultságokat a fájlokon. Jobban mondva ezek könyvtárak, de fájloknál is ugyanez van. Azért látod a d-t elõl, mert könyvtár, van még más is, pl. l az link (olyan mint a shortcut winben), van c ami a /dev kt-ban lévõ karakter-eszközöket jelöli (Character device) (a karaktereszköz olyan eszköz, amire az adatfolyam karakterenként megy, ilyenek a soros portok pl. (/dev/ttyS0), a terminálok, stb.) és van b ami szintén a /dev-ben lévõ block device-ok (A block device olyan eszköz, amire az adatok blokkokban íródnak, és úgy is olvasódnak, pl. lemezegységek). Most nem is ez a lényeg. Láthatsz egy felhasználónevet, és a csoportot, amelyikhez tartozik a felhasználó, jelen esetben az eddie303 a felh. és a users a csoport. Ezenkívül még láthatsz egy - lehet, hogy érthetetlen - karaktersorozatot, ami nagyjából így szokott kinézni: rwxrwxrwx, vagy r-xr-xr-x vagy hasonló. Itt van a kutya elásva. Amint már említettem, megvan, hogy az adott file melyik felhasználóé, és melyik csoporté (a felhasználó csoportjáé). Az elsõ rend rwx a fájl tulajdonosára vonatkozik, hogy mit csinálhat vele: r=read azaz olvashatja, w=write, vagyis írhatja, és x=eXecute, azaz futtathatja. A második rwx a felhasználó csoportjára szól, azaz ha te mondjuk nem vagy eddie303, hanem grunya vagy, de ugyancsak a users csoportban vagy (ami általában átlagos Linux rendszeren úgy van, mert a sima felhasználók belekerülnek a users-be.), akkor megadja, hogy te mit csinálhatsz az adott fájllal. A harmadik rwx pedig az összes többi felhasználóra érvényes, aki se nem grunya, se nem eddie303, s nincs benne a users csoportba. A jogosultságokra van pár parancs, amivel lehet változtatni, pl a chmod, amit többféleképpen is lehet paraméterezni, az egyik leggyorsabb mód, hogyha oktális számokkal adja meg az ember, így pl:
1 = 001 ---x - Ennek nincs értelme, mert ha nem tudsz olvasni egy fájlt, futtatni se tudod
2 = 010 -w- - Ennek sincs sok értelme
3 = 011 -wx - megint nincs értelme, mivel az elsõ dolog teljesül
4 = 100 r-- - Ennek már van értelme, sok is, mert csak olvasható lesz a fájl tõle
5 = 101 r-x - Ideális akkor ha nem szabad módosítani, csak olvasni és futtatni
6 = 110 rw- - Ez nagyon jó, ha írni-olvasni kell, és nem futtatni
7 = 111 rwx - Ez mindegyiket teljesíti
pl.
chmod 666 fajl.txt
a fajl.txt-re rw-rw-rw jogot fog adni, azaz mindenki fogja tudni irni/olvasni
chmod 755 sajat_progi
ez a saját progidat rwxr-xr-x-re fogja állítani, azaz te írhatot is a fájlt, a többiek csak olvashatják és futtathatják.
A másik: chown, azaz, hogy lehet egy fájllal gazdát cseréltetni.
Tegyük fel, hogy bemásolsz egy root által tulajdonított fájlot, vagy könyvtárat egy felhasználó könyvtárába, és azt szeretnéd, hogy egyúttal az õ tulajdonába kerüljön:
pl. az én merevlemezemen a saját home kt-mban:
ls -l
drwxr-xr-x 2 root root 88 Dec 5 22:36 KnoppiXMAME
Azt szeretném, ha ez a knoppixmame könyvtár átkerülne a users csoport eddie303 tagjának tulajdonába:
root@darkstar303 eddie303 # chown -R eddie303:users KnoppiXMAME
root@darkstar303 eddie303 # ls -l KnoppiXMAME
total 118860
-rw-r--r-- 1 eddie303 users 121591808 May 11 2004 KnoppiXMAME-1.3b19.iso
root@darkstar303 eddie303 #
Láthatod, átkerült a saját tulajdonomba. Ezen javaslom, próbálkozz egy félórácskát, és rájösssz, hogy nagyjából ki kivel van. Érdemes a programokat konzolból indítgatni, és figyelni, hogy milyen hibaüzeneteket adnak. pl ha egy progi azt mondja, hogy nincs jogosultságod a /dev/cdrom - hoz férni, akkor nézd meg ls -l /dev/cdrom-mal, hogy az melyik csoporthoz is van rendelve? Ha jól emlékszem, slack-nél disk vagy hasonló a csoport neve. Majd veszed a /etc/group fájlt, megkeresed benne azt a sort, amelyik a disk csoporté, majd a végére odaírod a userneved. Fejtágításnak egyelõre ennyi, bocs, ha nem voltam elég érthetõ, hány százalékát sikerült megérteni? (Ezt nem azért, mert nem nézlek értelmesnek, hanem mert én magyarázok rosszul)
-
-
eddie303
őstag
Köszi! De ha nem konfigurálok semmit sem modulba, akkor nem kell a modules install, ugye?
Azért ne akarj mindent kernelbe fordítani, mert nem egészségesAmi olyan, pl. hálókártya driverek, stb. mehet ki nyugisan modulba. Eleinte én is mindent kernelbe fordítottam, de nincs értelme szvsz.
Gnome-ban alapértelmezett cd-író frontend a nautilus-cd-burner, de nem használom. xcdroast-ot használok mostanában, múltkor is a KDE-t a K3B-ért tettem fel. xcdroast nagyon jó, csak érteni is kell vele a cd-íráshoz -
vtechun
veterán
én 2 imaget töltöttem le archlinuxtol, egy base-t meg egy masikat ami kb 500 mega volt... de visszetérve a slackre, mivel lehet csomagokat telepiíteni? valahol olvastam olyat, hogy van olyasmi, hogy slapt-get vagymi, ami hasonlo az apt-get-hez. van ilyen? informáljatok!!
-
eddie303
őstag
Kernel-headers és kernel source nélkül nem tudsz kernelt forgatni. ennyi. Tehát, ha leforgattad, megvan. Alapjába véve nem annyira bonyolult, csak TUDNOD KELL, MI VAN A GÉPEDBEN! Ja és nem vágod vele tönkre a rendszert, max az új kernellel nem indul el
Attól a régivel vághatod
-
Polesz
addikt
GKrellM amire szükséged van (van windows-os változata is
) Bővebben: link
Tűzfalnak az iptables megteszi csak be kell állítani jól. Vírusírtóm nincs ami állandóan fut, de parancssorosat néha eleresztek.
Timesync? Persze, hogy van alapból is a slackibann/ csomagok közt.
Egyébként használj XFCE ablakkezelőt ahhoz vannak memóriás pluginok is. Kicsi, gyors és száraz érzés -
eddie303
őstag
Szerintem nézz szét itt: Bővebben: link itt kapsz mindenre olyan kis programokat.
-
Polesz
addikt
Erre van szükséged: Bővebben: link grip, tuti jó és gnome-s, slack alá csomag itt: Bővebben: link
Amúgy érdemes ezt a lapot látogatnod, hogy sok-sok jó csomagot találj slackware-hez: Bővebben: link
További kellemes linuxolást)
-
eddie303
őstag
-
eddie303
őstag
Beforgatott csomagokat eléggé körülményes leszedni. A program kell támogassa, meg kell legyen a forráskód, stb. make uninstall -t is kell tudjon, mint make installt. A KDE-s cuccok a /opt/kde-be kerülnek, tehát /opt/kde/bin/valami -t kell futtatni. Legalábbis Slack alatt így van, máshol nem feltétlen....
-
eddie303
őstag
Ember, neked Matrox videokártyád van? Mert hanem az mplayer preferences-ben a video résznél válts drivert. Gondolom, el tudtad indítani a gui-t, hanem, akkor megsúgom, hogy a parancs gmplayer.
Az xorg.conf-ról: Nekem így megy:
Section ''InputDevice''
# Identifier and driver
Identifier ''Mouse1''
Driver ''mouse''
Option ''Protocol'' ''IMPS/2''
Option ''Device'' ''/dev/psaux''
Option ''ZAxisMapping'' ''4 5 6 7''
# Mouse-speed setting for PS/2 mouse.
S megy a görgõ. -
combo
csendes tag
Hi!
Nos. Egy két dolog a felvetődött kérdésekre:
1. Nem kell font. A firefoxnál valami betűk és színek beállítási részben állítsd be, hogy hány dpi legyen (az egyéb résznél kirajzol egy vonalat, és megkér, hogy mérd le.
2. A görgő beállítása valahogy úgy van, ahogy leírták (azért nem tudom, mert most nem otthonról netezek), lehet hogy nem kell 2 idézőjel pl. a ZAxisMappinghoz; na meg persze normális protokollt kell kiválasztani, pl. imps/2
3. Ez itt reklám lesz, de próbáljátok ki az ArchLinuxot! ( www.archlinux.org )
Nektek tetszeni fog, nagyon hasonló a slackwarehez, iszonyú gyors (i686 optimizált) nagyon jó (tgz-alapú) csomagkezelője van. (normális függőség ellenőrzés, netről akár egy paranccsal lehet frissíteni az egészet). A configolása (meg sok más) hasonló a salakvárhoz. Az sem mellékes, hogy nagyon sok és naprakész cuccost pakolnak fel a honlapjukra (a slackit kicsit lassan fejlesztik), és hallatlanul segítőkész fickók figyelik a user minden kérését/bugreportját. Szóval csak annyit mondhatok, hogy én is salakkal kezdtem, de az arch rabja lettem, addig fogom használni, amig meg nem szűnik.
Csáó! -
Polesz
addikt
1. /bin /sbin /usr/bin /usr/sbin /usr/local/bin /usr/X11R6/bin ....
2. a kde könyvtárból kell a qt csomag
3. ls -l | less vagy | more ahogy szimpi de van még ezer más is
4. /var/log/syslog messages ...
5. terminálban bal egér kijelöl, jobb beilleszt
6. /etc/lilo.conf, de le is van írva jól
7. /var/log/packages itt válogathatsz kedvedre -
eddie303
őstag
Szia!
1. - nem használtam még XFCE-t, passz
2. alsactl store -Természetesen rootként
3. Nem érdemes sztem, nem windows. Meg van elõre fordított mplayer slack package is, Bővebben: link
4. Nem tudom, indítsd parancssorból a gmplayert, s kiderül.
5. /etc/xorg.conf-ban a Section Pointer mintha, nem láttam ilyen egérlassulást, amúgy passz.
6. /etc/rc.local, ha erre gondolsz, ide tudod beírni, hogy miket futtasson le a rendszerinicializáció után.
7. Fel kel legyen installálva a KDE a kdelibs-ért s a qt-ért pl., amúgy nem muszály KDE alól futtatni, én is Gnome alól nyúzom...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Sok memóriát spórol a neurális textúratömörítés
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Xbox tulajok OFF topicja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen SSD-t vegyek?
- Építő/felújító topik
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- LG OLED Televíziók: KÉSZLETKISÖPRÉS -30%
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest