- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Légies iPhone halvány színei
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
KPepe
A SETI-s beállításaidnál vedd kisebbre a ''Connect to network about every x.x days'' értékét, vagy a ''Use no more than x.xxx GBytes'' értéket. Szerintem ez utóbbi jobb megoldás ha több gépet is használsz...
Pl.: Ha 0.005 GBytes értéket állítasz be akkor max. 10-12 csomagot tölt le... -
törölt tag
Nah, agyeldobás...
Épp próbálom a 4.09-es kódba illeszteni az MMX-es kódot, erre a háttérben megejelenik egy új üzenet a BOINC/Messages-ben:
2005-06-22 23:27:22
Finished download of setiathome_4.18_windows_intelx86.exe
[Szerkesztve] -
törölt tag
Hja, az eredeti programban volt egy efféle részlet:
FLD ST(0)
FCOS
FSTP dword [ESP+10]
FSIN
FLD dword [ESP+10]
Ez kb. 35-278 órajelbe kerül, míg az egyszerűbb megoldás csak kb. 25-143.
FSINCOS
Ráadásul a processzor az idejének több mint 10%-át itt időzi el, ezen a pár bájton.
( Számolj csak utána... átlag 160 órajel helyett 90... *10%... )
szerk.: szerintem fordításkor elfelejtették bekapcsolni hogy min. 386-os procira fordítanak...
[Szerkesztve] -
törölt tag
-
törölt tag
Boinc-os keretprogramhoz írt seti lassabban dolgozza fel a csomagokat, azonban nyújt egy csomó pluszt a régi változathoz képest. Szerintem érdemes átállni, részben azért is mert itt nem lehet csalni a visszküldött adatokkal.
Ki mondta hogy véletlenül csináltam?
Egyébként meglett a hiba oka. Fogadjunk hogy nem találnátok ki...
A rutin amit írtam tökéletesen számolt, csak pontosabban mint az eredeti.
Ki gondolta volna hogy AMD-éknél az A=1/2+1 nem egyenlő A=1+1/2-vel...
A videoprocesszoros dologhoz nem tudok hozzászólni, de szerintem ez sem működne a nagy sávszélességigény miatt, bár ez a videoprocesszoron futtatott kóddal csökkenthető lenne.
A sávszélesség dologhoz annyit hozzátennék hogy egy 2GHz-es processzoron kb. 2GB/s sebességel nyalja be az adatokat a seti. Sőt, láttam benne olyan részeket is ahol a 8GB/s lenne ideális!
Mindezt tetézi hogy egyszerre több MB-os blokkokkal dolgozik.
Itanium2 + 9MB cache rulz! -
törölt tag
Továbbra is Duron párti vagyok.
Azért sajnálom a dolgot mert miután kicsit gyorsítottam a programon, gondoltam közreadom. Viszont így kb. 1-1,2% a procikban marad (XP,64,P4).
A próbát már megejtettem (van itt XP meg Northwood is), de nem akarok SSE illteve MMX specifikus kódot írni. Ha összecserélem a kódokat, azok a másik platformon futtatva 1-2% lassulást eredményeznének. Grrr... -
törölt tag
Nem. Valószínűleg hibásan módosítottam az FFT rutint.
Azóta befogtam az egyik gépet csak tesztelésre, s így minden a helyére került.
Referencia futásidő: 16191 mp
1.módosítás után: 14983 mp (fsincos optimailzáció és két szorzás kispórolva)
Tesztelgettem az SSE illetve MMX adatmozgató utasításokkat, szerintem lehetne velük srófolni a teljesítményen!
Kár hogy a két legjobb gépemben Duron van... -
törölt tag
Nah, szóval az sem jó ha a valaki nagy claimed credit értékeket produkál.
Szerintem hibás a validációs szerver programja, mert ilyenkor ugyan elfogadja a csomagot harmadiknak, de csak 0.00 granted credittel jutalmazza a hostot.
A másik kettő host kap valami (véletlenszerű?) értéket.
Pindurkát dühít a dolog. Hagyom hogy dolgozzon a laptopom, erre kapom a nulla pontokat. Persze a szerver benyeli a jó eredményeket... Grrr... -
törölt tag
válasz
concret_hp #1955 üzenetére
Gratula az 1000. unithoz!
A credites rendszer arra (lenne) jó hogy a BOINC alatt futó különféle projektek -, mint pl. Seti@Home, Einstein@Home, Predictor@Home - eredményei valamennyire összemérhetőek legyenek egymással. Figyelembe veszi hogy egy-egy projekt munkaegységére mennyi műveleti időt áldozott a páciens...
szerk.: A BOINC kezelése nem túl bonyolult, telepíteni kell meg megadni a projektek account kódjait, beállítani a proxy-t ha kell... és már megy is
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Starsky72 #1945 üzenetére
Előre megjegyezném hogy szerintem baromság volt a credit rendszert bevezetni. Igazából valamit alkotni szerettek volna a fiúk, azért hogy BOINC alatt futtatható különféle projektek (nem csak SETI) munkaegységeiért járó pontokat valahogy kiegyenlítsék. Másfelől a legtöbb ember kétféle ok miatt futtatja, az egyik csoport a tudományos érték miatt, a másik azért hogy mutogassa mit tud kipréselni a masináiból.
A bevezető után térjünk vissza a képletre.
claimed credit = (whetstone+dryhstone)*csomag_cpu_ideje/1728000
A BOINC időnként lefuttat egy benchmark tesztet, de mivel csapnivalóan írták meg az időzítéseket így ezek az értékek erősen függenek attól hogy milyen egyéb taszkok futnak a kb. 2 perces teszt alatt.
Példa:
Egy 2 GHz-es Ahlon XP processzoron ha csak a benchmark program fut, akkor olyan whetstone=2000 dryhstone=3300 értékeket kellene kapnunk. A valóságban azonban whetstone=1000-1900 dryhstone=1700-3200 körüli értékeket fog mérni a program. (A szórás Win2000/WinXP alatt is megvan, Linux-os értékeim nincsenek.)
A 2GHz-es XP egy csomagot átlagosan kb.11300 másodperc alatt számol ki, Win2000, WinXP alatt. Win98/Me alatt ennél több, mert a rossz időmérés miatt a többi taszk ideje is hozzáadódik, mondjuk lehet akár 12-20000 másodperc is.
claimed credit (min) = (1000+1700)*11300/1728000 = 17,65
claimed credit (max) = (1900+3200)*20000/1728000 = 59,02
Tehát ugyanazon a processzor is ennyire különbözhetnek a claimed credit értékek!
Ha az időzítés és időmérés pontos lenne, akkor:
claimed credit = (2000+3300)*11300/1728000 = 34,66
Ezért ha a középső értéket adják, akkor többé-kevésbé kiátlagolódnak az értékek.
Tanács:
Igyekezz minél jobb claimed credit értéket produkálni. Ehhez a képlet alapján két út vezet.Egyik a jó benchamark eredmény, ezt úgy lehet elérni ha időnkét kézzel kezdeményezel benchmark mérést akkor mikor más taszk nem fut a háttérben. A másik út a cpu idő növelése, itt azonban figyelembe kell venni hogy ha pl. kétszer annyi idő alatt számoltatod ki a csomagot, akkor ugyan nagyobb claimed credit értéked lesz, de két egységnyi időt használtál el és csak egy granted creditet kapsz érte!
Tehát az idővel való manipulálás nem vezet eredményre, egyetlen lehetőség ha olyan oprendszert használsz ami a többi taszk idejét is beleszámolja a cpu időbe.
Win98 forever! -
törölt tag
Annyit jelent hogy van egy másolatuk a mester adatbázisról, de tegnap kiderítették hogy ez a másolat sérült. Lehetséges hogy egy időre felszabadítják a másodlagos adatbázis hardverét, hogy újabb erőforrásokhoz jussanak. Ugyanis a másolat hardverigénye összemérhető a mester adatbáziséval.
KPepe
Elvileg minden azonos típusú processzorral rendelkező gépnek ugyanarra a csomagra ugyanannyi claimed creditet kellene gyártania!
Az eltérések a processzoron kívül még abból is adódnak hogy az benchmark teszt időnkénti futása alatt az oprendszer mennyire szól bele az eredménybe, illetve milyen gyakran rántja ki a talajt a seti alól. Win98 alatt pl. totál kaotikus a cpu idő számolása (az összes többi taszk ideje is hozzáadódik a feldolgozási időhöz).
A processzor típusok közt az a különbség hogy mindegyikre számol a benchmark egy egész és egy lebegőpontos értéket és ezeket egyenrangúnak veszi a claimed credit számolásnál, holott a seti sokkal inkább FPU igényes.
''Örökéletkódok'': az adott exe fájl egy-két bájtjának módosításával kis előnyök érhetőek el. Pl. ''POKE boinc_gui.exe 87367,0'' parancsot kiadva a 4.19-es verzión elérhető hogy percenként próbáljon konnektálni a szerverhez, így a 10 unitod egy fél órán belül visszakerül a szerverre és kapsz újakat. Most épp a seti kliensen próbálgatok egy dolgot, ha jól láttam a sokat emlegetett FSINCOS-t szétszedték. Ezt próbálom ''korrigálni'', ha minden igaz akkor kb. 3,5-4% gyorsulás érhető el. -
törölt tag
Szombat óta az összes csomagom ami visszakerült még mindig ''pendig''-ben van, pedig már a többi host is visszaküldte az adatokat. A szerver állapotnál meg azt látom hogy a validálásra várakozók száma 0. Nektek is vannak ilyen csomagjaitok?
-
törölt tag
válasz
Starsky72 #1938 üzenetére
Attól hogy lassabb társat kapsz ugyanannyi creditet kapsz érte mint ha egy gyorsabb számolná ki azt a csomagot. A 1665-ös hozzászólásban már leírtam a credit számolás módját, de következzék mégegyszer:
Vagyis egy lassabb gép esetében ugyan kisebb a whetstone illetve a dryhstone értéke, de több cpu idő kell hozzá, tehát a szorzat ugyanaz. Ezért ez nem kib@szás.
A csomagokat véletlenszerűen osztják szét a hostok közt. Ha nem így lenne, az jelentős biztonsági hiba lenne. Elég lenne egy olyan brigádot összehozni ahol két gép a tiéd, felturbózod a benchmarkot, és máris te fogod vezeti a top listát.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Bazsesz #1935 üzenetére
A cache beállítás a setiweb.ssl.berkeley.edu címen a YOUR ACCOUNT / Preferences alatt a ''view or edit general prefences'' link alatt az ''edit preferences''-re bökve állítható be. A belépéshez kell az account kód, és a projekt honlap címe (ezt megkaptad a regisztrációs levélben). Itt többféle lehetőséged van hogy beállítsd hány csomagot töltsön le a gép. A legcélravezetőbb ha beállítod hogy hány napra elegendő csomagot töltsön le ( Network usage / Connect to network about every XXX days ). Beállítás után ne felejts el az Update Preference gombra klikkelni...
A claimed credit az egy előre jelzett érték. Várhatóan ennyi pontot (creditet) kapsz a csomagodért ha többi hosttal egyeznek a kiszámolt adatok. Általában olyan 25-30 creditet osztanak ténylegesen egy csomagért. Most a 74.69 hogy jó-e vagy rossz? Én azt mondom hogy addig jó míg nagyobb mint az az érték amit végül kapsz a csomagért, ekkor elmondhatod hogy nem a te gépeden múlt a dolog.
Minden egyes csomagot 4 számítógéphez (hosthoz) küldenek el. Akkor kapsz creditet ha legalább 3 gép visszaküldte már a feldolgozott csomagot és mindhárom eredmény egyezik (általában így van). Mindhárom gépnek van egy claimed credit értéke, de mindhárom a középső értéket kapja meg. Ez a trükkös emberek miatt van így...
[Szerkesztve] -
törölt tag
BOINC fórum a ''Defering communication'' hibával kapcsolatosan: Bővebben: link
Ezek szerint a Berkley valamelyik high-end szerverének oprendszere nem akarja kezelni a kapcsolódásokat. -
törölt tag
Örökéletkódok... (A Whetstone érték lesz kb. a duplája.)
4.19-es boinc_gui.exe:
POKE 190179,144
POKE 190180,144
POKE 190665,144
POKE 190666,144
4.19-es boinc_cli.exe:
POKE 189955,144
POKE 189956,144
POKE 190441,144
POKE 190442,144 -
törölt tag
válasz
Hellfire #1928 üzenetére
A dolog érthető, ugyanis a gépeitek és a BOINC szerver közti kommunikáció útvonala változó. Ha éppen olyan irányba (pl. műholdon keresztül, japán vagy norvégia felé) épül ki a kapcsolat amivel nincs problémája a BOINC szervereknek, akkor sikerül visszaküldeni a csomagot.
Ha minden 4-5. próbálkozásra sikerül visszaküldeni egy csomagot, akkor az azt jelenti hogy az esetek kb. 20-25%-ban sikerül ''jó'' útvonalat találni.
Elgondolkodtató, mi lenne ha 5 percenként automatikusan újra próbálkozna... -
törölt tag
Akárhányszor néztem, szinte mindig állt valamelyik szerver.
Egyébként lehet hogy még fennáll ez a probléma is (setiweb.ssl.berkley) :
Recently, many participants in Europe stopped being able to contact the SETI@home servers. This was the result of ISP OpenTransit (France Telecom) de-peering the ISP Cogent. De-peering means the refusal to exchange Internet traffic. Our data server is on the Cogent network, so participants connected to the Internet via OpenTransit were cut off. -
törölt tag
Így igaz!
Valami nem hagyott nyugodni, ezért újra átnéztem az adatokat hogy mi is történne ha az adott gép claimed creditje a háromból mindig nagyobb lenne a másik kettőnél. Rájöttem hogy egy lehetőséget (mikor a claimed credit kisebb volt mint a granted) kihagytam a számolásból. Javultak az értékek.
AMD rendszer: 1,71% -> 1,83% ( 7,90 credit / óra )
Intel rendszer: 11,71% -> 29,16% ( 8,35 credit /óra )
AMD rendszer: 93 wu-ból 10+2=12 esetben volt növekmény.
Intel rendszer: 93 wu-ból 31+47=78 esetben volt növekmény.
Két esetben van (lenne) növekmény:
1, claimed credit = granted credit (először csak evvel számoltam)
2, claimed credit < granted credit (második, vastagon szedett szám)
Mivel minden esetben a ''miénk'' lenne a legnagyobb claimed credit, így ha bent vagyunk az első háromban, akkor mindig a második legnagyobb értéket kapjuk...
A claimed credit > granted credit esetben értelemszerűen nincs növekmény, hiszen akármennyivel is lenne nagyobb a claimed credit, akkor sem változik a granted...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Összehasonlítottam egy Intel és egy AMD rendszert, hogy kicsit átlássuk melyik is nyújt többet a BOINC/SETI-zéshez. Tök jó hogy egy csomó result meg computer adat elérhető.
( 93 - 93 előválogatott wu adatait használtam fel )
Intel: 179682-es host / P4 - 3,06GHz - HT
AMD: 698940-es host / Duron - 1,8GHz
Intel: claimed credit average: 24,07
Intel: granted credit average: 26,29
Intel: granted credit / cpu time: 6,47 credit/óra
AMD: claimed credit average: 40,18
AMD: granted credit average: 31,39
AMD: granted credit / cpu time: 7,76 credit/óra
Mint látható, egészen jól működik a credit átlagoló eljárás ( középső értéket kapja mindhárom host ). Valóban közelíti egymáshoz a különböző platformokat.
Amennyiben valaki ''megbütykölné'' a Benchmark-ot, úgy az átlagosan az AMD-s rendszeren +2%-ot, az Intel-en +12% credit-többletet jelentene.
(szerk: Minden egyes wu/result adatait átnyálaztam...)
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
#95904256 #1914 üzenetére
Igen-igen!!! Megnéztem a felmlegett computer result-jait...
Itt volt a technológiai váltás: Bővebben: link
szerk: kevésbé szakértői szemeknek, a claimed credit oszlopot sasolni...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Hm... Már említettem hogy kicsit koncepciószegény elgondolás volt a BOINC-on belül a Benchmark teszt... És lám, egyesek már el is kezdték fejni a tehenet...
Bővebben: link
Erre a ''gyöngyszemre'' a results-aim böngészése közben találtam. -
törölt tag
válasz
Maverick14 #1905 üzenetére
A Virtex csippet nevezem, avval már lehet ''alkotni''. Én csak egy Spartan-3 kártyára mertem beruházni.
Most nézem, az 1000-es Virtex-II-ben 40 hardveres szorzó van, rendesen átkell gondolni hogy hogyan lehet kihasználni... -
törölt tag
Ezekre a kérdésekre inkább egy hardveres jellegű fórumon kellene magyarázatot keresni. A SETI-s oldallal kapcsolatosan azért annyit megemlítenék hogy a programkód nagy része lebegőpontos műveletekből és viszonylag kisméretű ciklusmagokból áll. A lebegőpontos műveletek végrehajtási sebessége pedig a szinkont biztosító órajeltől függ, így nagyobb órajel nagyobb sebességet jelent. A kisméretű ciklusmagnak pedig ott van jelentősége hogy kisméretű cachbe is befér, így kevésbé zavaró a kisebb memória-sávszélesség.
Egy régebbi mérésem szerint a SETI-zéshez ''processzor-gigahertzenként'' legalább 1 GB/s-os adatátviteli sebesség kell.
(PC100->0,8GB/s, DDR266 -> 2,1GB/s, DDR2-400->6,4GB/s)
Az 1800-as Duron FSB-je 133MHz. -
törölt tag
KPepe... nálam csak egy Duron nyomatja 0-24-ben...
Bővebben: link -
törölt tag
Megkértem Jing Wee-t hogy tegyen be minket is a setiatwork-re... és íme:
Hja, igen. Az látszik hogy az adatszerver május 13-tól álldogál...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Ha jól emlékszem már egy hónapja beharangozták hogy kezdik átterelni a népet a BOINC-os SETI kliens használatára. Ennek részét képezi hogy szépen leépítik az classic adatbázisok frissítését. Valószínűleg ezért állították le az országos listák frissítését, és ezért nincs is miből frissíteni a statisztikákat.
-
törölt tag
válasz
#95904256 #1871 üzenetére
Mint kiderült az IP core-t liszenszelni kell az Avnetes kártyához... ami 3000 USD.
Viszont... Bővebben: link ...játékszernek megteszi -
törölt tag
$4000 körüli áron láttam komplett PCI-os FPGA-s kártyát, windows-os driver fejlesztői környezettel együtt...
Nocsak, nocsak... $399 az Avnetnél van valami...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Az FPGA-s mókát ellehet felejteni. Egyre inkább az jön ki hogy túl sok processzoridő menne el a mellékes dolgokra és 1 db FPGA-t sem sikerülne folyamatosan etetni az adatokkal. Ez pusztán az FFT-re vonatkozik.
A korábban említett másik két algoritmus (eloszlás és magnitúdó keresés) pedig nem FPGA-nak való feladat. Ezekhez a feladatokhoz kell egy méretes memória (ha jól vettem ki, akkor 1 Mbyte). A memória olvasás-számolás-írás feladatokra pedig egy olcsó FPGA-t kb. úgy lehetne használni mint egy néhány száz MHz-es processzort.B-terv?
Gyorsítókártya külön processzorral, memóriával és félig-meddig önálló seti kliens programmal... -
törölt tag
Nah, már a VendorID-n elbukott a dolog...
LukE
Szerintem első körben még mindig egy egységes koncepció kidolgozása a cél.
A seti klienshez sajnos nincs fordítóm, így ugyan átböngésztem a forrást (le a kalappal, egész érthető) de azon kívül másra nincs lehetőségem. Pl. szívesen megmérném hogy melyik rutin mennyire eszi a processzort hogy tudjam mit célszerű a célhardverre bízni. Az FFT-n kívül még van pár dolog (pl. gauss és spike rutinok), ráadásul a sávszélességet is optimalizálni kell. Párszor már rácsodálkoztam hogy egy PCI 2.1 a maga 66MHz/64 bitjével nem jelenti a kánaánt. Másfelöl egy 66MHz-es interfészt belegyömöszölni egy olcsóbb FPGA-ba... jövő zenéje...
A COM portos próbaverzió ötlete tetszik. Tudom hogy csigalassú a dolog, de a feldolgozó egység tesztelésére kitűnő ötlet, ugyanis brutálisan egyszerű.
A PCI-buszos dolog meg... közben haladna a maga útján...
KPepe
A driver... nos igen, ez is egy nagyobb falat a több ezer dolog közül amivel foglalkozni kell. -
törölt tag
A ''konkrétan'' alatt mit értesz?
Már egy ideje foglalkoztat hogy lehet összehozni egy ilyen megoldást. De egyelőre rengeteg problémám van mind hardver, mind szoftver oldalról.
Mondjak egy konkrét problémát?
- A PCI buszon csücsülő target eszköz konfigurációs címtartományban szereplő első szónak (Vendor ID) milyen értéket kell megadni?
Megjegyezném hogy ez egy iszonyatosan iciri-piciri majdnem hogy teljesen lényegtelen probléma, de jó pár ezer, ennél sokkal bonyolultabb kérdést meg kell még megválaszolnom ahhoz hogy eltudjam dönteni hogy megtudom-e csinálni vagy sem.
Pl. sokat segítene ha lenne valaki aki résztvenne egy ilyen fejlesztésben és alaposan értene a C-hez, a hálózatokhoz, az elektronikához vagy a PC belső lelkivilágához... Mindegy melyikhez, csak legyen benne lelkesedés. -
törölt tag
Megtaláltam a régi cikket a seti accelerator-ról...
...és a komment magyarul:
törölt tag
A legnagyobb magyar csapatban voltam tag.
Most a boinc alatt ugyanúgy...
Azért vannak korlátok...
crab... ez az FFT leírás jó... de szerintem nem igazi segítség...
Nincs esetleg valakinél egy Székely Vladimír: Képkorrekció, hanganalízis, térszámítás PC-n könyv? Vevő vagyok rá... -
törölt tag
Igazán örülök annak hogy érdekel a dolog.
Az FFT/s érték nem egyenlő a FLOPS értékkel, bár szoros összefüggésben van vele.
A ''Mit kellene csinálni a gyorsítókártyán?'' kérdést nem igazán értettem.
Nos, szerintem először egy koncepciót kellene kialakítani.
Utána meg jöhet a favágás... -
törölt tag
Nekem volt egy 4 gépes seti-farmom, de több mint 100 pénz volt az éves üzemeltetési költsége, így egy év után eladogattam a gépeket.
A huszonhatezeregynéhány wu-m fele így keletkezett...
Egy ''gyorsítókártya'' elkészítésében szívesen részt vennék!
Többiek? Esetleg a környékről? -
törölt tag
Már feldobtam ilyen jellegű témával kapcsolatosan egy-két hasonló alkalmatosságot, de azok mind többe kerültek mint egy 8 opteron processzoros szerver.
Nos megnéztem, a CSX600-ra 250.000 FFT/s-ot adnak meg, ráadásul lebegőpontos számábrázolásra. Ez valóban többszöröse annak a megoldásnak amit felhoztam a előbb. Mondjuk egy 8 FPGA-s, PCI-os kártya produkálna 50.000 FFT/s sebességet.
Viszont míg ez utóbbi anyagköltsége mondjuk 50.000 forint, addig az előbbiért ugyanennyi USD-t kell kiizzadni. Tény, hogy kapsz egy kész terméket, egy jól használható fejlesztőkörnyezetet és on-line supportot...
Az ilyen cuccok általában ipari környezetbe szánt alkalmazásokhoz valók, nem otthoni felhasználóknak. Ott egészen másképp kell értelmezni az árakat... -
törölt tag
válasz
Maverick14 #1802 üzenetére
Nah, kipróbáltam egy XC3S200 FPGA-n a ''gyári'' FFT funkció blokkot. A 1024pont/16bit-es transzofrmáció valamivel kevesebb mint 50us alatt futott le. Szerintem egy gyors buszra rakva 0,1ms alatt meglenne egy blokk a komplex képzéssel, adat transzferrel, időzítéssel, miegymással... az 10.000 FFT/s!
A régebbi (be)szólásomban az 1700+ athlonra 11.397 FFT/s-ot írtam.
De sejtésem szerint egy XC3S400 amiben 16 dedikált szorzó van ennél jóval jobb értéket produkálna. Kb. 3500 forint-os alkatrészről van szó és egy PCI-os kártyára oda lehet pakolni 8-16 darabot is...
Nah, csillog már valamelyik vállakozó kedvű forumtársunk szeme? -
törölt tag
válasz
burgatshow #1830 üzenetére
automatikus a dolog, de kézzel is kierőszakolható a BOINC keretprogram project füle alatt, jobb klikk a projecten és update...
-
törölt tag
válasz
burgatshow #1829 üzenetére
bejelentkezel a setiweb.ssl.berkeley.edu címen, rákeresel a Prohardver! csapatra és nyomsz egy join-t... a jelentési határidőig kell feldolgozni és visszaküldeni a csomagot... a credit egy pontszám... haszna legfeljebb annyi hogy tudod a többiekhez képest hogy állsz, illetve a neted tudod figyelni hogy melyik géped hogy halad a feldolgozással...
-
törölt tag
üdv!
Elírtam a mondandómat... A validated, vagyis érvényesített csomagok után rögtön megkapod a crediteket. Evvel a csomaggal többet nem is foglalkozik a rendszer.
A ''pending'' a visszaküldött csomag állapota, amely még nem lett érvényesítve.
Egy csomag életútja:
1, a splitter a tape blokkokat workunitokra darabolja
2, a feeder tárolja a scheduler pedig kiosztási sorrendbe szervezi a workunitokat
3, a transitioner elküldi a soron következő workunitot az igénylő hostnak
4, a host feldolgozza
5, a host elküldi az eredmény fájlt a sah-validater szervernek
6, a sah-validater bevár 3 eredményt a workunithoz
7, a sah-validater érvényesíti a csomagot
8, a sah-assimilator pedig elteszi az adatbázisba hogy minden ok... vagy nem
amennyiben valami gond van valamelyik eredménnyel, a transitioner a problémás workunitból kiküld még egyet. -
törölt tag
üdv!
BOINC/SETI szerverek állapotai: Bővebben: link
A ''Database Status'' résznél látható a ''Waiting for validation'' után egy érték. Ez mutatja hogy hány csomag várakozik jóváírásra. Azok a csomagok kerülnek ilyen állapotba amelyekre legalább 3 eredmény érkezett. Ha egyeznek akkor -> pending, ha nem akkor -> kiküldi egy újabb host-nak a csomagot a szerver.
Jó esetben ez az érték 0-10 között van. Most 73000... -
törölt tag
válasz
Maverick14 #1808 üzenetére
Megnézegettem az FPGA árakat... nem tűnik olyan vészesnek. Egy komolyabb szorzóművet is támogató (18x18bit) FPGA ára 10$ alatt van.
''Development Kit''-et pedig néhány száz dollárért már lehet kapni...
Tehát nincs semmi különösebb akadálya hogy valaki ''seti-gyorsító'' kártyát építsen. Bár lehet hogy ez pár embert megmosolyogtat, hiszen bizonyára még emlékszenek arra hogy néhány évvel ezelőtt még fotó is keringett a neten egy orosz fejlesztésű seti-gyorsítóról, amiről később kiderült hogy kamu.
Viszont itt az ideje hogy valaki ismét ráugorjon.
Egyetlen jelentősebb problémát látok. A boinc keretprogram a számítógép CPU-jának benchmarkját méri le különféle sztring-, aritmetikai és bitműveletekkel...
Ennek eredményét pedig felhasználja a credit számoláshoz illetve annak kiszámolásához hogy hány csomagot is töltsön le a projekthez.
Na már most egy céláramkör (FFT processzor) teljesítményét nem lehet evvel a módszerrel mérni.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
#95904256 #1804 üzenetére
Kicsit elgondolkodtam a pontosságon... a 16 bit mégsem tűnik olyan soknak...
Viszont találtam egy másik cuccost: Bővebben: link
IEEE 32-bites, lebegőpontos egység...
Ráadásul létezik kész PCI-os kártya evvel az FFT processzorral szerelve.
A linken alul van egy kis táblázat amire kattintva kicsit nagyobb képet kapunk, de még mindig nehezen olvasható. Ez a pár érték is ott szerepelt (1024 pontos komplex FFT számolása másodpercenként):
Intel Pentium 4 (1,5GHz) : 6 864
AMD Athlon XP 1700+ (1,47GHz) : 11 397
DEC Alpha 21164 (500MHz): 5 354
Xilinx uFFT1024 (100MHz): 7 757
PowerFFT (128MHz): 51 200
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Maverick14 #1802 üzenetére
Üdv!
A boinc alatt futó seti is nyílt forráskódú! El is érhető a setiweb.ssl.berkeley.edu címről. Ha jól láttam minden nap felkerül a legújabb forrás. (MSVC7.0-ban íródott, nincs valakinek egy kölcsönbe?)
A másik dolog, a FastMath... Igenis az orrunkra kötötték a dolgot.
Ott van a teljes data sheet. Ha jól emlékszem 1024 pontos... a számolt érték pontossága meg meglepően jó.
Tényleg szép diplomamunka lenne belőle... hogy ez nem jutott eszembe
Megvan, radix-4, 16 bit, 1024 pont... hm...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Látom felcsillant a szemed.
A kép alapján én is szörnyszülöttnek látom a dolgot, de szerintem ez csak azért van így mert a képen látható PCI kártya valamiféle fejlesztői környezetet biztosít. Pl. extra mérési pontok, mindenfélét támogató áramköri kiegészítések, stb... Ezekre mind nincs szükség egy végleges termék esetén. Vagyis, ha egy ilyen FastMath processzor akarsz használni akkor előbb kell valaki aki készít egy ilyen kártyát a PC-hez majd kell még valaki aki megírja a hozzá való BOINC klienset is... Mindenesetre a lehetőség adott... -
törölt tag
Ez egy matematikai processzor, ami képes másodprecenként 688.000 FFT (Fast Fourier Transformation) művelet végrehajtására. Az FFT meg nem más mint az a matematikai módszer amivel a ''jeleket'' feldolgozzuk. A Seti is ezt használja.
A hagyományos processzoroknál ez azért lassú mert a processzornak nincs olyan utasítása hogy FFT. Helyette fel kell bontani részműveletekre, vagyis egy halom szorzásra és összeadásra. Ez pedig így akár egy nagyságrendbeli különbséget is jelenthet.
Hasonló hardveres megvalósítással lehet találkozni az mpeg-gyorsítós videokártyáknál, vagy pl. a VIA processzor titkosítás támogatásánál, mp3 lejátszóknál, különféle térhatású hangkeltő processzoroknál, stb... stb... -
törölt tag
Ha jól tudom a BOINC-os seti is nyílt forráskódú, többek közt azért is hogy lehetőséget adjon minél több platformra való adaptálásra. Amennyire emlékszem példának hozták fel hogy a video processzort is munkába lehet fogni...
Szerintetek ehhez is lesz adaptáció?
[Szerkesztve] -
törölt tag
Hali róland!
Alapból a BOINC-os kliens 60 másodpercenként menti az aktuális állapotot, így ha kikapcs-bekapcs/áramszünet vagy valami hasonló történik, akkor is max. ennyi processzoridő veszik el. Ezt az időt a http://setiweb.ssl.berkeley.edu oldalon a preferences pont alatt (valahol...) tudod beállítani. Lehet hogy nálad rossz értéket használ. Próbáld átállítani majd updatelni a projectet.
Átállítás a web-en, update pedig a BOINC ablakban a project fülnél egy jobb klikk a (seti@home) projekten majd update a kis felugró menüben. -
törölt tag
válasz
Maverick14 #1775 üzenetére
fanatikusok...
-
törölt tag
üdv!
A boinc honlapján valahol van rá utalás hogy a program egy hostot többször is jelezhet a listában. Pl. mikor új verziót telepítesz, lehet hogy újra felveszi. Szerencsére a megoldást is leírják. A setiweb.ssl.berkeley.edu oldalon a preferences/view computersnél ha ráböksz computer ID-re akkor bejön a számítógép ''adatlapja''. Itt a legalsó sorban szereplő ''merge this computer''-nél összevonhatod a két hostot... utána csak egy lesz -
törölt tag
Szerintem meg az emberek közt mindig akadnak olyankok akik ''feszegetik korlátokat'' és ez így jó. Ezért olyan rendszert kell alkotni amelyik kiszűri ezeket a renitens alakokat. Hajrá BOINC!
Egyébként a seti kódjának ''tudományos része'' elég rendesen megvan írva. A teljes processzoridőnek majdnem 22%-át egyetlen kétbájtos utasítás emészti fel... (fsincos - hajrá AMD!) -
törölt tag
Elég gyengének tűnik az integer teljesítmény...
Ugye ez egy 2GHz-es Sempron? (2800+)
A 4.25-ös 2041 / 4831 értéket számolt a Duronomra (2,1GHz).
Mindkét érték egyformán fontos a claimed credit számolásához, ez azt jelenti hogy átlagosan rosszabbat telejesítesz mint a társgépek... -
törölt tag
Kipróbáltam hogy mennyire nehéz megbabrálni a seti classic-ot. Ugyan ráment a hétvége, de most van egy olyan kliensem, ami kb. 15-20 perc alatt végez egy csomaggal egy 1,2GHz-es Duronon. Innentől kezdve teljesen értelmetlenné vált számomra a classic, abban bárki csalhat...
Megjegyzés: Nem a program lett szupergyors, hanem minden csomag overflow-os lesz. Gondolom ha pár órát rászán valaki akkor megtalálja azt az ágat is amire a kód elején hivatkzva rögtön OF csomagot ad vissza. Innentől csak az a kérdés hogy mekkora sávszélessége van az embernek...
BOINC rulz!
Megjegyzés2: Kevésbé látványos a statisztika, de mint keretprogram tökéletesen ellátja a feladatát. Itt a csalást elég jól kizárták, ugyanis hiába produkálsz valamilyen módon kiugróan magas claimed credit értéket, a granted credit egy ''közép érték'' lesz... -
törölt tag
Érdekes, de BOINC alatt mintha több olyan csomag lenne amelyet idő előtt befejez a kliens. A régi, seti classic alatt kb. 3-400 csomgra jutott egy ilyen most meg átlag minden 15-20. csomaggal pár perc alatt végez.
KPepe:
A 4.32-es benchmark eredményei milyenek?
Mert úgy látom a benchmarkot időnként automatikusa futtatja a keretprogram, s ha akkor épp fut valami mellette akkor bizony bő egy hétig gyenge crediteket gyárt a masina...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Üdv!
Csak egy tipp...
A boinc grafikus felülete helyette én a parancssorost használom. A boinc_cli.exe megtalálható a boinc könyvtárban. Egyszerűen felvettem az ütemezett feladatok közé hogy minden gépindításkor indítsa el. Igaz, ilyenkor csak annyi látszik hogy eszi a processzoridőt a seti kliens. -
törölt tag
Üdv!
Valahol a BOINC fejlesztői fórumon olvastam olyasmit hogy létezik BOINC szerver program is. Sajnos nem tudom hogy ez kell neked vagy sem mert más témában jártam arrafelé, de azért itt egy cím:
[Szerkesztve] -
törölt tag
Hamár pulzár legyen kövér...
Íme egy érdekes cikk.
törölt tag
A pulzár tulajdonképpen nem más mint egy neutroncsillag, amely általában gyors forgó mozgást végez, valamint pulzáló természetes zajforrásként viselkedik (rádiójelek, röntgensugárzás, stb...).
Hogy mire lehet jó egy pulzár vizsgálata?
Mivel a pulzálás általában egyenletesnek mondható rövid idejű vizsgálat esetén (rövid idő alatt mondjuk néhány ezer évet is érthetünk) így időmérésre kiválóan alkalmas. Ez a tulajdonsága pedig felhasználható a különböző égitesket mozgási sebességének kiszámítására.
Egyszerű zajforrásként figyelve pedig észrevehetjük pl. hogy mikor halad el közte és köztünk (Föld) egy másik égitest (mondjuk feketelyuk, amit egyébként nem vennék észre mert nem sugároz ki semmit). Ezt tehetjük azért is mert a pulzálása olyan erős is lehet hogy akár sokkal messzebbről észrevehetjük mint egy folyamatosan világító csillagot. Vagyis messzebbre láthatunk ha ezeket vizsgáljuk.
Annyi megjegyzést még hozzáfűznék hogy a csillagászat nem olyan tudományág aminek egyik napról a másikra szolgáltatja a hasznosabbnál hasznosabb gyakorlati információkat, azonban a jövőt illetően ilyen téren is fejlődnünk kell. Ki tudja, lehet hogy pár ezer év múlva jól fog jönni hogy tudjuk hogyan is működnek a dolgok ''nagyban''... -
törölt tag
válasz
T. Peet #1688 üzenetére
Annyit hozzátennék a dologhoz hogy a különböző workunitok feldolgozási ideje lehet eltérő. Közel 10-15%-os ingadozás adódhat abból hogy a processzor a különböző adatokat nem mindig ugyanannyi idő alatt dolgozza fel, ez többnyire a trigonometrikus függvényeknél érezhető. A második dolog hogy egyes csomagok olyan adatokat is tartalmaznak amelyekkel nem tud mit kezdeni a seti kliens. Ezt úgy kell érteni hogy a számolt értékek túl nagyok vagy túl kicsik, így hamar abbahagyja a csomagot.
-
törölt tag
Üdv róland, zottty és többiek...
BOINC-os SETI már élesben megy. Ugyan még akadnak problémák vele, de lehet hogy csak én bénázok... A http://www.boincsynergy.com/stats/ oldalon meg a setiwork-höz hasonló statisztikákat lehet böngészni.
Mint ismeretes a BOINC alatt több másik projekt is futtatható (köztük el lehet osztani hogy ki mennyi időt kap), ezek az alábbiak:
Climaprediction: klímaváltozás tanulmányozásával foglalkozik
Einstein@Home: pulzárokat keresgél gravitációs jelek elemzésével
LHC@Home: a svájci CERN részecskegyorsító számításkapacitását növeli
Predictor@Home: proteinek elemzésével foglalkozik
SETI@Home: E.T. lebuktatására űrből vett rádiójeleket vizsgálgat -
törölt tag
Üdv! Szerintem nem a seti sebességét kellene visszavenned, mert lehet hogy legközelebb valami más program izzasztja meg a moduljaidat...
Csak pár alternatíva: memóriamodul feszültségének csökkentése, memóriabusz sebességének csökkentése, gyorsabb vagy kisebb fogyasztású memória alkalmazása, kiegészítő hűtőborda vagy ventilátor a ramhoz. Szerintem az első lehetőség a leginkább megfontolandó. (olcsó és leginkább túlfesz gyanús a dolog, határétéken lévő sebességénél előbb következik be olyan hiba hogy a processzor vagy az oprendszer kiakad.) -
törölt tag
Kicsit helyesbítenék a dolgon. Egy csomagot négy hostnak küldenek el. Amint visszaérkezett három egyforma eredmény, mindhárom host megkapja a közepes teljesítményű gép claimed credit pontjait. Amennyiben a negyedik csomag is visszérkezik és érvényes, oda is jár ez a credit érték. A transitioner nevű szerverek egyébként több mint négy hostnak is elküldhetik a csomagot, pl. olyan esetekben ha nem sikerült a csomag átvitele vagy hamis eredmények érkeztek vissza.
A csomag érvényesség ellenőrzés egyébként sokkal jobban múködik a BOINC rendszerben mint a seti@home classicnál. Ha valaki megnézi a lengyel vagy a francia top1000-et hamar kibökhetik pár csalónak a nickjét. Mint ismeretes a classic parncssoros kódjába nem nehéz beépíteni egy kiskaput majd valami trükkel tönkrevágni a csomagot (elég pl. a fsincos-t lecserélni és rögtön overflowos csomagjaink lesznek), majd visszaküldeni egy hamis eredményt. A pont járt érte. A BOINC szerencsére kiküszöböli ezt, viszont egy kis időt lehet hogy várni kell egy-egy csomag creditjeire (pár óra vagy nap).
Az egy csomagért járó, előre megsaccolt credit értéke az alábbi:
Tehát érdemes a BOINC file/run benchmark pontját lefuttatni úgy hogy közben mással ne foglalkozzon a gép (majd egy update klikk a Project fül alatt a seti@home-on). I'gy biztosíthatjuk ha rajtunk múlik akkor minél több creditet kapjunk egy csomagért. (Tud valaki jobbat?) -
törölt tag
válasz
Steroid #1509 üzenetére
wow.... 1 óra/wu... nem rossz...
és még reálisnak is tűnik... Bővebben: link -
törölt tag
Hello!
A parancssoros seti@home progriból valóban a 3.03-ast érdemes használni mert az gyorsabb a 3.08-asnál (10-15% körül).
A setihide nem lassítja érezhetően a feldolgozást, viszont kellemes funkciója hogy nem kell a seti szerverére várakozni a procinak, hanem kapásból ráugrasztja a parancssoros progi egyik példányát a következő unit feldolgozására.
A BOINC egy keretprogram, olyasmi mint a Setihide, csak éppenséggel képes többféle projektet is futtatni. BOINC alatt is van seti@home, azonban egy picivel lassabban dolgoz fel egy wu-t még a 3.08-as kliensnél is. Igazából a BOINC abból jó hogy tartalék wu-kat tárolja a gépeden, valamint egységes pontszámítási rendszert használ. Azt hogy mennyi erőforrást (hány gigát) kapjon meg mindenki külön-külön beállíthatja.
Magyarul a Seti@Gyöngyös csapat honlapján olvashatsz róla.
1GHz-es Duronnal 2 óra egy unit?
Ez érdekelne... mostanában nem babráltam a BOINC-cal, és úgy tűnik hogy addig nem is fogok míg a klasszikus seti@home futni fog... -
törölt tag
válasz
egorecords #1469 üzenetére
még ezt találtam:
törölt tag
válasz
egorecords #1469 üzenetére
a parancssoros verzió működik http proxyval önállóan is:
i386-winnt-cmdline.exe -proxy hostname:port
egyébként csak a setihide-ot tudom ajánlani
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Goddess of Victory: Nikke
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Renault, Dacia topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen TV-t vegyek?
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Kerékpársportok
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- PNY EPIC-X RGB RTX 5060Ti 16GB / Gigabyte EAGLE OC RTX 5070 12GB videokárty 3 év garancia 27% áfa
- ALIENWARE Area-51 R5
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest