Új hozzászólás Aktív témák
-
Victoryus94
őstag
Itt egy gyakorlati példa, melyik mm-nél mit látsz a képernyőben (persze azonos méretben, és felbontásban):
20mm-es obival nagyon sok minden belefér a képbe, olyan mintha távolról fotóznál, míg egy 200-asnál nagyon erősen ránagyít.
Ha pl. egy egész focicsapatot akarsz fotózni, előbbire van szükséged, míg ha egy játékos arcát, akkor utóbbira.Emellett az F érték azt jelzi, mennyire világos a kép az adott mm-nél. Ha nagy az f szám, akkor gyengébb fényviszonyok között nagyon sötét, vagy zajos lesz a képed, tehát egy portrénál valóban előnyösebb lehet az 50-200-as (bár ahhoz egy fix 60/80mm-es f2-es obi mégjobb)
(plusz a mélységélességnél számít az f érték)Ui.: 50-200-as obinál már javasolt állvánnyal fotózni, mert a kezed remegése is felerősödik a képen, így nem lesz olyan éles. (ha nem is 50mm-en, de 150-nél már mindenképp kellhet)
Ui Ui.: Olvass Scott Kelby-t. Vannak nagyon jól érthető, vicces, kezdőknek szóló könyvei, ráadásul a neten is fent van itt-ott, bele tudsz lesni vásárlás előtt
-
sideburns
aktív tag
Hát pedig pont a zoomtartomány a különbség. Az 50-200 látószöge onnan indul, ahol a 16-50 véget ér. Magyarán "távolabbra" tudsz vele zoomolni. Egyébként 50 mm-en a fényerő jobb is egy fényértékkel (f/4 vs f/5.6), tehát kétszer annyi fényt enged át (feleannyi záridő vagy feleakkora ISO) és keskenyebb a mélységélesség is (portréhoz jobb).
Itt megnézheted, hogy különböző gyújtótávokhoz milyen látószög tartozik:
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
(Állítsd át DX-re a vázat és obit is.) -
Gork
tag
Sziasztok!
Nos a szerviztapasztalatok a fenti problémával kapcsolatban: Bár hívtak is telefonon, beszéltünk, de tegnap visszaérkezett a kütyü, benne a szakvéleménnyel, miszerint a hiba nem hiba, az objektív zúgása üzemszerű. Szóval nem lettem okosabb. Elméletileg volt ott egy ugyanilyen NX3000, ugyanilyen 16-50-es obival és azt mondtam az úriember, hogy az is ugyanígy zúg nyugalmi állapotban, szóval ezek szerint ez a normális működése.
Hát, ha ezt mondja, akkor kénytelen vagyok elfogadni. Csak akkor ugye korábban miért nem zúgott?
Úgyhogy ez a rövid történet, konklúzió nélkül.
-
kingabo
őstag
Nekem van egy 20-50-es kitobim, nem stabilizált (emiatt nem használom) és nem powerzoom, mint amit kinéztél.
Itt van egy összehasonlítás, ha másra nem is a méreteket nagyjából össze lehet hasonlítani: [link] (a 18-55-ön a napellenző is rajta van, ami jó pár centit dob a méretén!)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- iPhone 11 Pro Max 256GB 12 hónap garanciával
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest