Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• HardRic

addikt

válasz Pug #4005 üzenetére

Csak most olvasgattam bele a topicba, és látom, hogy itt is fura dolgok történnek kijelző fronton. Nekem Z Fold 5 van és van egy jelenség amire már az első napokban felfigyeltem.

A belső kijelzőn alapesetben, sRGB content esetén nagyon durva black crushing van, azaz a feketéhez közeli árnyalatokat sötétebbre veszi, vannak amiket teljesen feketére, tippre azért, mert a teljesen kikapcsolt pixelek kevesebbet fogyasztanak mint a sötét színeket megjelenítők. Ilyen nagy kijelzőnél viszonylag kisebb akksi mellett lehet ez egy tudatos döntés volt és nem egy baki, bár a Samsung esetében ezen sem lepődnék meg olyan nagyon. A külső kijelző ezt egyébként nem csinálja, az ottani színprofil sRGB, DCI-P3 content esetében is ugyanúgy jelenít meg sötét színeket.

Mindenesetre nekem ez nem tetszik, és találtam is pár megoldást, habár csak félmegoldások.
    Az egyik, hogy force-olom a DCI-P3 színteret. Hogyan? A Galériával, mert az érdekes módon sRGB képek esetén is a szélesebb színteret használja. Egyszerűen egy fekete képet megjelenítő Galériá popup ablakot kirakok a sarokba. Ez mágikusan az egész kijelzőre hat, szóval minden app defaultban széles színteret fog használni. Ott van a kis sunyi a sarokban:
    Lehet ez a módszer megoldás lehet S24U problémákra is, sajnos nem tudom, hogy nektek is hasonló okokból vannak-e sávosodások, egyéb gondok.

A másik módszer csak böngészőben megy. Minden Chromium alapú böngészőben lehet force-olni a színteret a flags alatt:

Érdekes amugy, hogy a Samsung kijelző nagyhatalomból hogyan lesz az a márka amit pont a kijelző miatt kerülsz. Még ha nem lenne ez a gond, akkor sem vennék többet Samsungot amíg az alacsony PWM frekvenciát nem húzzák magasabbra. Migrénes vagyok, nagyon hamar elkezd tőle golyózni a szemem és idővel fájni a fejem. A dzsunka kínai OLED-ek jelentősen magasabb frekvencián villognak.

Új hozzászólás Aktív témák