- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
válasz
Hieronymus #751 üzenetére
Pedig még mindig nem érted. Ha nekem bármi miatt ezzel van kedvem/időm foglalkozni, akkor miért ne tegyem? Lehet másnak is hasznos. Akár csak 10-20 embernek, de nem írtam volna helyette új kernel modult vagy bármi mást. Ki dönti el, hogy mi a hasznos? Meg főleg mi alapján? Nem egyszerű kérdés ez, és a jelek szerint egészen hatékonyan működik, mert Linuxot futtat a kenyérpirítótól az űrhajóig szinte minden.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Hieronymus #747 üzenetére
Ez a hozzászólás teljesen jól szemléleti, hogy nem igazán érted hogyan történik a Linux fejlesztése. Mindenki azt tesz hozzá, amivel van kedve/ideje foglalkozni (persze kivételt képeznek a fizetett fejlesztők, de gyanítom ez nem onnan jött), tehát nem mástól vette el az erőforrást a 20 éves VGA kártya, mert helyette úgysem csinált volna mást, ha ehhez volt kedve.
Talán a kevesebb ez esetben is több lenne. Kissé átgondoltabb és összefogott fejlesztés jobban tolná a Linux szekerét, mint a mai helyzet.
Lásd fent. Adott disztribúción belül már majdnem lehet beszélni egy irányról, de még ott is lehet sok vadhajtás.
Nézzük meg az egységes Windows 10-et, amit egy cég fejleszt, egy jól átgondolt központi stratégia vonalán. Van benne két beállítás menü tök más kinézettel meg logika alapján, van benne két-három tök eltérő UI design és még lehetne sorolni. Itt aztán tényleg közös célok mentén illene haladni, valami egységes elgondolás alatt, aztán mégsem akar sikerülni, már lassan negyedik éve.
-
Dave™
nagyúr
válasz
joysefke #721 üzenetére
Eddig telepítettem Linuxot és használtam egy Dell E5520-on, egy HP Envy 15-ön, három épített (Intel alapú) PC-n, valami régi Acer laptopon, meg a Surface Pro 1-2-n. Driver gond egyedül a Surface-en volt, nem volt wifi (mert valami egzotikus marwell vezérlőt használt a MS), de későbbi kernellel ez is megoldódott (idővel). Amúgy semmi drivert nem kellett keresni meg feltenni egyik esetben sem, pedig több disztribúció is használatban volt. Na most ugyanez Windows10-zel nem megy, pedig ott elvileg a gyártók küldik be a MS-nak a drivereket, csak ha nem fizetnek a hitelesítésért, akkor nem fog menni a WU-n keresztül. 2018-ban az a helyzet - minden ferdítés nélkül - hogy Linuxokon jobb a driveres ellátottság és sokkal kevesebb gondot okoznak, mint Windows alatt. Az is igaz, hogy vannak olyan eszközök amikhez utólag kell feltenni, és az is, hogy van ami egyáltalán nem támogatott. De ugyanez megvan W10 alatt is, rengeteg korábbi HW egyszerűen nem használható, vagy csak ügyeskedéssel. Ráadásul folyamatosan hallom kollégáktól, hogy a WU felülírja a telepített drivereket olyanokkal, amikkel utána probléma van, és ha leszeded, megint visszateszi. Persze ez is kikapcsolható, de megint valami olyan, amire vagy nincs is szükség, vagy nem így, de ez is olyan mint az egész platform: egy éles béta-teszt a fizető vendégek között.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Donki Hóte #598 üzenetére
Nincs semmi probléma, nyilván tudom mi a helyzet egy pdf export esetében. Ha nem tetszik ahogyan én csinálom (egyébként meg tudom csinálni PP-ben a VM Winen belül is ha nagyon akarom és megérdemli a célszemély), akkor csinálja meg maga, elvileg az ő dolga lenne ugye.
-
Dave™
nagyúr
Na akkor még egyszer: ha valaki megkér, hogy helyette csináld meg jóra, akkor megcsinálod LO-ban, és elküldöd neki PDF-ben (amit biztos vagyok benne, hogy az állami szférában is meg tudnak nyitni). Ha ő ezt tovább szeretné szerkeszteni, akkor miért nem csinálta meg elsőre magától? Persze költői kérdés, de ez pont olyan mint amikor én svg-ben meg pdf-ben küldtem vektoros logót, de az nem volt jó a nyomdának, ők Ai-t akartak, aztán miután megértettem velük, hogy a pdf pont olyan jó lesz, akkor valami csoda folytán mégis csak tudták használni. Aki meg ennyire nem akarja, az oldja meg, az ő problémája. De azért van egy Windows VM-em is Office-szal, ha nagyon muszáj
Meg a PP amúgy tényleg jó szoftver, ahogyan az Excel is. A Word már kevésbé kedvencem.
-
Dave™
nagyúr
válasz
joysefke #499 üzenetére
Tákolmány UI?
Csak két példa:
Win10 alatt van minimum háromféle dizájnelvet követő ikon (izometrikus, fehér puritán meg a színes giccsesek, ja és bónusz az örökölt 16 bites csodák), van egy vezérlőpult meg gépház kombinációd, ami a legkevésbé sem hasonlít egymásra, meg vannak a modern alkalmazások a letisztultságukkal, szemben a klasszikus WIN32 alkalmazások teljesen más UI filozófiájával. A kettő között meg ott a start menü, ami megpróbál valami egyensúlyt teremteni a két világ között, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Szóval melyik is a tákolt?
-
Dave™
nagyúr
Pont az Inkscape az egyik legerősebb alternatíva, sokak szerint ez van a legközelebb az iparági standard Illustratorhoz, sokan használják professzionális munkára is. Én is nem egy logot terveztem már vele, igazából a CMYK támogatáson kívül nem nagyon marad el semmiben sem az Illustratorhoz képest.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Dexar007 #431 üzenetére
Ha Windows alatt nem menne a touchpad, csak megoldanád magadnak, nem igaz?
Egyébként nem tudom milyen egzotikus géped van, de én ilyet még nem láttam, max. wifit, ami ne ment volna alapból. Ellenben a plug'n'play Windows alatt rengeteg minden nem megy alapból, Linux alá többnyire pedig egyáltalán nem kell semmilyen drivert vadászni, nekem eddig csak a Microsoft Surface Prora kellett wifi drivert, ezen kívül minden ment elsőre, két különböző disztribúcióval is (kb. 7-8 gépen, amit eddig használtam).
Nyilván van kivétel, de ha körültekintően választ az ember, nem lesz vele probléma (ami erősen javallott Windows meg a hozzá kapcsolódó eszközök esetén is). Nekem is van eredeti licencem, több is, nem azért használok Linuxot mert ingyen van, hanem mert jobbnak találom.
A sebesség csak egy dolog a sok közül, ott van az egységes UI/UX, a testreszabhatóság, a következetes működés, a rugalmasság, de ide vehetném azt is, hogy nem akar okosabbnak lenni nálam, tud frissíteni észrevétlenül menet közben is és akkor indítom újra, amikor nekem tetszik, nem amikor ő úgy gondolja hogy itt az ideje.
-
Dave™
nagyúr
Onnan a Candy crusht tudod telepíteni, az arra van. Olyan ez, mint a beállítások. Van amit a gépházba tettek, van ami maradt még a vezérlőpultban, mert sajnos több mint 3 év nem volt elég hogy mindent átpakoljanak. De lehet direkt ilyen, így legalább folyamatosan tudják követni a béta teszterek hol tart a szoftver fejlesztése
-
Dave™
nagyúr
Amikor még én használtam a yaourt is alapból fent volt, meg a VLC-vel sem volt semmi. De tény, hogy Manjaro KDE alatt több a bug, mint M. Gnome alatt. Az alap (legkiforrottabb) meg az XFCE, az volt a hivatalos sokáig. Octopi alól nem tudtad feltenni a yaourtot? A Chrome mihez kell? Chromium alatt is megy a Sync, nem? Átlag felhasználónak amúgy szerintem nem kell az AUR (és így a yaourt sem), úgysem fogják érteni miért van kétféle metódus, miért kell mindent leokézni stb. Gnome alatt ez mondjuk sokkal jobban van megoldva: nem kell külön telepíteni semmit, csak engedélyezni az AUR-t (rögtön fel is hívja a figyelmet a biztonsági kockázatra), aztán mehet minden ugyanúgy, mint Octopiban (csak ez Pamac), viszont ez tudja egyszerre használni a belső tárolókat meg az AUR-t meg nem kérdezget folyamatosan, alapból enged mindent - sokkal olajozottabb. Azért hiányzik pár dolog a KDE-ből, de sok más meg nem.
-
Dave™
nagyúr
Nekem az utóbbi 3 évben minden gépen elsőre ment a háló kártya meg a nyomtató is. Pont W10 esetén tapasztaltam ennek ellenkezőjét, olykor a frissítés vágta haza, máskor csak szimplán nem volt megfelelő aláírt driver. Próbálj meg pl. Samsung nyomtatót használni, jó móka a registryben turkálni hogy engedélyezni tudd a drivert, aminek visszavontak a hitelesítését. Ezt persze csak akkor tudja valaki, ha használja is
De örülök hogy neked bevált a W10, használd egészséggel
-
Dave™
nagyúr
Páromnak volt ilyen laptopja én meg 3 éve Linuxot használok mindenhol, szóval most megmondom a tutit, aztán zárható is a topik (
)
A cikkben szereplő belépő Lenovo teljesen jó, mert kicsi, lapos, könnyű, szép (sokaknak szempont), sokáig elmegy akkuról és passzív. Hordozni remek, tényleg.
Ugyanakkor nagyon silány minőségű a kijelzője (hasonló árú ASUS-ban sokkal szebbet láttam), és ha 32-es emmc-vel veszi valaki, akkor az nagyon necces, igaz kártyával bővíthető. Windows-zal tényleg nem egy nagy élmény, de éppen használható, a Linux nyilván dob rajta.
Akik egymást győzködik használt üzleti meg e között, két teljesen más dologról beszélnek, más a célközönség. Itt kapsz egy új gépet ami sokáig elmegy akkuról, passzív, kicsi, vékony, szép.
Cserébe lassú (de sokaknak ez pont elég), meg nyilván nincs olyan anyagminősége, mint egy Elitebooknak. Viszont nem 2 kiló, hanem csak egy, új az akkumulátora, elfér szinte bárhol, meg színes. Az sem igaz, hogy tejfölös doboz, mert annyira vékony, hogy a vastag műanyag borítás és a viszonylag kis méret kellően merevvé teszi. Ledobni nyilván nem jó ötlet, de ha a sarkánál megfogod, nem hajlik semmit sehova.
Ha a kijelzője jobb lenne, szerintem simán ajánlható lenne bátran, de ennek tényleg nagyon gyenge minőségű a panelje. Amik fényes kijelzővel vannak, általában mind sokkal jobbak, lehet a bevonatot cseszték el ezen.
NGA: ezek valóban nincsenek, de simán lehet, hogy a funkciók amiket használsz, elérhetőek alternatívákban, akár ingyen is, és akkor nem kell előfizetned/warezolnod az Adobe termékeket. Lightroomra ott a Darktable, Illustratorra meg a kiváló Inkscape. Itt lehet alternatívákat keresgélni. Persze kell hozzá nyitottság, de utána bőven megtérül hogy nem egy adott cég termékét tudod csak használni, hanem a funkciókat ami adott végeredményhez kell, szoftvertől "függetlenül". A saját példám tudom hozni, mióta platformot váltottam, a limitáltabb lehetőségekkel sokkal többre vagyok képes, mint korábban, és ez leginkább a szemléletváltás számlájára írható
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- E-roller topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Delta Force (2024)
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motoros topic
- Gumi és felni topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- További aktív témák...
- HP Victus 16-d10008tx 16.1" FHD IPS i7-12700 RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Legion 5 Pro Gamer Laptop 2év garanciával (i7 13700HX, RTX 4060)
- IPhone 11 Pro max 64GB megkímélt új emelt kapacitású akku!
- Apple Pencil Pro bontatlan 1 év Apple jótállás
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4060 32GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Macbook White 13" unibody
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest