Új hozzászólás Aktív témák
-
tothmaxy182
őstag
válasz
default. #1209 üzenetére
Fuh, hááát hogy is mondjam... Én is kipróbáltam az Ubuntut, de olyan felhasználói felülete van, aminek köze nincs semmi általad eddig látotthoz vagy használthoz... Szerintem használhatatlan és túlbonyolított, túlcsicsázott, de ez egy magánvélemény, lehet, hogy valakinek kézre áll...
Nagyon javaslom, hogy mielőtt Ubuntut teszel fel, nézz róla egy-két videót youtube-on, vagy lesd meg Live módban, nehogy koppanj!
Illetve a gépigénye is az egyik legnagyobb linuxos berkekben... -
tothmaxy182
őstag
válasz
default. #1191 üzenetére
Én a helyedben lekapnék gyorsan egy régebbi verziót (Linux Mint 13 Maya a javasolt), torrenten baromi gyorsan lejön. Azt Live módban kipróbálnám, hogy futnak-e a videók, ha igen, akkor azt rakd fel mindenféle hókusz-pókusz nélkül. Ha azon sem mennek a videók, akkor nézz utána fenyő kolléga javaslatainak (pl Driver managerben keress drivert a videokártyádhoz, vagy próbáld meg a flash plugint egy régebbi verzióra downgradelni)...
-
válasz
default. #1191 üzenetére
Elvileg bármelyik verzióval mennie kéne, mivel 64 bites a procid, szóval először derítsd ki pontosan mi lapul a gépházban, ha tényleg az a procid aminek gondolod, akkor ezek után nézd meg van-e zárt driver a vgadhoz stb, utána jönne csak az egyéb disztrók próbálgatása, de először csak live módban, hogy lásd működik-e minden amit szeretnél, addig felesleges nekiesni a telepítésnek...
-
válasz
default. #1189 üzenetére
Ha valóban A64 X2-es (szvsz ha bizonytalan vagy benne kukkants bele a gépbe vagy van egy system profiler vagy vmi hasonló menüpont a Mintben, ahol utána járhatsz mi lapul a gépházban) akkor azon akár a 64 bites Mintnek is mennie kéne (nemrégiben egy sima egymagos A64-re raktam 64bites 13-as XFCE-es Mintet, igaz abban volt 2GB ram, először a 16-ost próbáltam, de az már sok volt rá (13-assal érezhetően gyorsabban ment) és a feliratos videók sem működtek) flashesetül videóstul mindenféle kecmec nélkül, a nyílt driverek alapból a kernelben vannak, tehát régebbi vasak alapból menni fognak, bár pl ha videókártyához van zárt driver (főleg Nvidianál) azt érdemes feltenni, a további illesztőprogramok menüpont alatt fogod találni.
-
xigris
őstag
válasz
default. #1186 üzenetére
Sziasztok!
egy atomos gépre(2mag+ht) telepíteném 4 gb ram társaságában
Ami fontos lenne a torrent, ez egyértelmű még nekem is mert benne van
samba ez sem tűnik bonyolultnak win7 win 8-s gépek felé.
ftp nem lenne rossz ez már nehezebbnek tűnik.
Dlna gondoltam a minidlna mert a routeren bevállt
s a lényeg lenne egy ip kamera ami ide rögzítene ftp-t nem ismeri,így megoldható felhő alapú cloudsee,nvr proginak van linux megfelelője?
Jelenleg win7 van rajta de nem teljesen stabil van amikor nem érem el vagy esetleg win szerver? -
válasz
default. #1186 üzenetére
Pontosan milyen gépre telepítetted? Mert ha pl a prociban nincs SSE2 (pl Athlon Xp), akkor a flash playert downgradelni 11.1.x-esre, bár arra lehet fel sem menne a 16-os, csak a 13-as, ami LTS volta okán amúgy is sokkal inkább javallottabb (vagy várd ki a 17-est, az is LTS lesz, de régebbi gépre jobb a 13-as szvsz), ha csak nem vmi. nagyon friss motyóra kell, amit esetleg nem ismer fel a 13-as.
-
petipetya
nagyúr
válasz
default. #1167 üzenetére
Egyszerű ez, csak első olvasatra bonyolultnak hangzik. Ha ott leszel a particionáló menüben, akkor adja magát a felület, nagyon egyszerű.
Mások külön szokták szedni a /home és egyéb particiókat, de szerintem az én megoldásom egyszerű mint a faék. Én is így használom a gépet, nem lesz vele gond.
-
tothmaxy182
őstag
válasz
default. #1167 üzenetére
Semmiben sem más, mint egy Windows telepítés. Windowsnál is elolvasod, amit kiír a telepítő, és az alapján cselekszel (kivéve persze ha már rutinból megy), itt ugyanaz. Elolvasod, értelmezed, aztán kész. Amúgy gyakorlatban is tök ugyanaz, mintha Win-t telepítés. Kb ugyanazokon az ablakokon kell keresztülrágnod magad...
-
petipetya
nagyúr
-
tothmaxy182
őstag
válasz
default. #1158 üzenetére
ITT találod az éppen aktuális Linux Mint disztribúciókat. Ugye itt vannak olyanok, hogy Cinnamon, Mate, KDE, Xfce. Ha gondolod guglizz rá ezekre a verziókra egyenként és akkor a képek között láthatod, hogy melyik hogy néz ki, és eldöntheted, hogy neked melyik felület tetszik.
Ha gyenge gépre akarod telepíteni, akkor én ezt javaslom: Linux Mint 16 Petra Xfce DVD (Main Edition).Egyébként igen, ingyen letölthető. A telepítés ugyanaz, mint a cikkben. Előtte Live módban ki is próbálhatod, de a sebességéről akkor még nem vonj le túl sok következtetést, mert pl DVD-ről azért jóval lassabb a rendszer, mint feltelepítve. Illetve Live módban csak angolul tudod használni, de telepítésnél ki tudod választani a magyar nyelvet, onnantól meg magyar.
A "valami más" opció alatt tudsz partíciókat létrehozni, meg ilyesmi. De ha nem akarsz ezzel foglalkozni, hanem jók úgy a partíciók ahogy vannak, és nem baj, ha törlődik az eddig használt OP-rendszered és a fájljaid, akkor a "Linux Mint 16 Petra cseréje ezzel: ... (ide neked gondolom valamilyen Windows neve kerül) menüpontot válaszd, viszont ilyenkor legyalulja az egész partíciót, és minden fájlod eltűnik.
Szerk: Látom ketten is megelőztek...
-
válasz
default. #1158 üzenetére
Pl innen ha 32 bites kell vagy innen ha 64 bites, a 13-as verziót érdemes letölteni mert az LTS, azaz hosszú távon támogatva van (2017 ápr., ha jól rémlik), míg a legfrissebb 16-os már csak kb fél évig.
-
tothmaxy182
őstag
válasz
default. #1154 üzenetére
Nem vagyok egy nagy szakértő, én is csak nemrég kezdtem ismerkedni a Linux-szal.
1, Persze hogy van ilyen opció, a cikkben leírt telepítési mód csak egy lehetőség.
2, Én személy szerint nem használok vírusirtót, mert a vírusok elenyésző része készült Linux-ra, de biztos vagyok benne, hogy van alternatíva. Tessék! Rágugliztam (vírusirtó linux), az első 5 találatból 3 különböző vírusirtó is volt, illetve az imént linkelt toplista. De mégegyszer mondom, én nem használok.
3, Saját tapasztalatom, hogy sokkal kevesebb erőforrással is beéri, persze ez attól függ, hogy melyik disztribúciót teszed fel. Ha régi gépre akarod feltenni, akkor ne a cikkben használt Cinnamon-t tedd fel, hanem mondjuk a Linux Mint Xfce verziót, ami nem annyira csicsás (bár az XP-nél fényévekkel jobban néz ki), mint a Cinnamon, ellenben gyengébb géppel is beéri!
Én egy Pentium 4-es 1 Gb RAM-os gépre tettem fel az Xfce verziót, mert az a Win XP SP3 használhatatlanul lassú volt rajta. A váltás után megtáltosodott... -
petipetya
nagyúr
válasz
default. #1154 üzenetére
1. Van benne olyan lehetőség. A kedvencem a "valami más" elnevezésű menüpont a particionáló résznél, mivel itt te adod meg kézzel az összes partició csatolási pontját és azt formatálod, amelyiket csak akarod.
2. Nem foglalkozom ilyen dolgokkal a linux alatt. Az viszont tény, hogy ha letöltesz egy fertőzött fájlt és az egy pendriveon/emailben átkerül egy windowsos gépre, akkor azt megfertőzheti.
3. Vannak különféle verziók belőle, melyek rövid ismertetőjét itt láthatod: logout.hu-n lévő cikk
Az tény, hogy minimum 512 RAM a rendszerkövetelmény, ám szerintem kell neki a minimum 1 GB. Nálam a Cinnamon felület pont 500MB-1GB közötti RAM-ot eszik, ha minden nyitva van amit használok (torrent, chrome stb.). Az XP-vel nem tudom összehasonlítani, mivel azt utoljára egy asztali gépen használtam évekkel ezelőtt. A win7-nél viszont mindig sokkal gyorsabb nálam ugyanazokon a gépeken a linux.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Megjelent a The Last of Us Part 1 PC-s kiadása
- Filmvilág
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ASUS routerek
- Elektromos cigaretta 🔞
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- MAGYAR Larousse Enciklopédia 1-2-3 egyben 2999 ft
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
- Bomba ár! Dell Precision M4600 - i7-QM I 8GB I 500GB I Nvidia I HDMI I 15,6" FHD I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest