Új hozzászólás Aktív témák
-
jeges
senior tag
válasz
Mákos7észta #16 üzenetére
khm. én ugyan nem ma tanultam a dolgot, de néhány apróság:
augustus=octavianus
és bár ovidius remekül írt, mégsem viselt uralkodói címet.julius ceasar ie 48-44 között "élvezhette" az uralkodást, mer' 44-ben meghalt (béke poraira) - az ismert "te is fiam, brutus" felvetés közepette.
a lényegi difi julius és octavianus között nagyjából helytálló (a leplezetlen és a szenátus mögé bújtatott egyeduralom ugye), de augustus is csupán néhány évre zárathatta be a janus-templom kapuját, mely a birodalom békéjének jelképe volt.
egyébként az "50 év", mint teljes uralkodási idő, majdnem igaz, mer' ie31-isz14 közötti időszakot szokás emlékeim szerint augustus uralkodásának idejeként megjelölni.az aranykorról csak annyit, hogy azér' nem biztos, hogy szívesen éltem volna rómában augustus és claudius között, mondjuk nero vagy caligula uralkodása alatt. (a korról egyébként suetonius írt nagyszerű könyvet ceasarok élete címmel. ebből készültek graves: én, cludius és claudius, az isten című könyvei.) de tény, augustus politikai elfogadásához nagyban hozzájárult a béke és a gazdasági biztonság jelentős erősödése.
ha meg rosszul emlékeznék, maj' valaki más megírja úgyis
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Gyúrósok ide!
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Videós, mozgóképes topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Revolut
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- ÚJ aktiválatalan Apple iPhone 16 Pro 128GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Samsung Galaxy Z Fold 4 256 GB, szürkészöld + S Pen tok
- TP-Link ER-7212PC Omada 3-in-1 Gigabit VPN Router
- TP-Link EAP Omada Wifi AP-k (225, 245, 615)
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest