- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #97 üzenetére
"Sajnos nincs olyan hangszóró vagy hangfal, amelyiknek hangereje minden frekvencián optimális lenne.": ebben a mondatban az optimális az félrevezető. mert mi az optimális? mint írtam, nincs olyan.
van olyan hangfal, ami egyes frekvenciákon hangosabb, mint másokon? vagyis maga a hangfal pocsék labor körülmények között mérve, de pontosan igazodik az emberi halláshoz? akkor mitől nem optimális?egyébként is azt kellene végre érteni, amit elvileg minden cikkben leírnak, gyakorlatilag látszik, hogy itt sem érti mindenki (senki), hogy nincs optimális. az egyik embernek más tetszik, mint a másiknak. ráadásul még ezen belül sincs optimális, nem csak amiatt, hogy a hallás életkorral változik, hanem amiatt sem például, hogy ami az egyik zenéhez optimális, az a másikhoz nem. Teljesen más cucc optimális az elektronikus méhtelepi zenékhez (lezso
) mint egy szimfonikus zenekarhoz. gyakorlatilag minden szám lejátszásakor kötsz kompromisszumot, hacsak nem voltál olyan agyhalott, hogy 3-4 párhuzamosan felépített és telepített hifi van a szobádban.
ezért kérdeztem rá, hogy ki mit hallgat, mert az itteni topicokban is láttam már egy rakás olyan "kedvenc" ajánlást, amelyeknek ténylegesen jót tesz a dsp. és ha valaki nem teljesen süket, akkor igenis kihallja a különbséget a japán meg a dán/angol hang között. egy technics m.a.s.h. cd lejátszó teljesen másképp szólt, mint egy nad vagy egy marantz.
úgyhogy azt javaslom, ezeket a szuperszubjektív jelzőket felejtsétek már el, mert semmilyen alapjuk sincs.
különben is, egy igaz hang van: amikor az öreg parkettán jön kifelé a parabolikából
a többi csak zörej.
-
bambano
titán
bitrate? felbontás? és ha annyi, miért pont annyi?
ha igazán össze akarsz balhézni dabadabbal, kezdj vitatkozni vele az mp3-ról"tökéletesen transzparens lehallgató lánc": ha még mindig itt tartunk, akkor az azt jelenti, hogy nem emlékszel arra, amit a cikkben olvastál. senkit nem érdekel a tökéletesen transzparens lehallgató lánc. ez a hifiben a kiindulási alap. az érdekli a hifistákat, hogy a lánc pont úgy legyen ócska, ahogy a fülük szereti. tehát nem kell dsp, nem kell semmi.
"csak nem szabad azt állítani, hogy az a legjobb megoldás": mégegyszer: NINCS JÓ MEGOLDÁS!
-
bambano
titán
nem, nem értek mást.
dsp alatt egy olyan valamit értek, ami vagy bedigitalizálja a hangot, vagy digitálisan kapja, rátol egy fourier analízist, azzal szétválogatja mondjuk oktávonként, a digitális hangsávokkal csinál valamit (késlelteti, jelszintjét változtatja, stb.), majd összerakja és lesz belőle hang.hogy azután ezt keresztváltónak használják (és nem hangváltónak, mint egyesek írták), vagy equalizernek, vagy a helyiség karakterisztikájának módosítására, vagy nyervákoló sztárocskák hangjának rendberakására, az most mindegy.
dsp. digitális, nem kedvenc. én azt akarom hallani, ami elhangzott, nem azt, amit a digitális tudósok összekalapáltak belőle.
a cd-t eltűröm, mert alig van választási lehetőségem, de a többi legyen analóg.
-
-
bambano
titán
akkor biztos én vettem rossz lemezeket, amiken nem volt dsp. max egy rendesen megfaragott riaa korrektor.
azt értem, hogy a mostani anyagokon van dsp, mert egy rakás énekes nem találja el a hangokat informatikai rásegítés nélkül. én meg elfogadom, hogy olyan zenét hallgatok, amiről tudom, hogy távol áll az ideálistól. eszembe nem jutna hifinek nevezni a lomot, amin általában zenét hallgatok. van benne dsp! sőt, pötering is...
-
bambano
titán
az azt jelenti, hogy az elektroncső olyan irányban és stílusban hibázik, ami az embernek kedves.
simán építhető (meg is teszik) olyan erősítő tranzisztorból vagy fetből, aminek az átviteli karakterisztikája sokkal közelebb van a laboratóriumi tökéleteshez, kisebb az eltérés, csak a hangja pocséknak érződik. -
bambano
titán
egy rendszerben vagy dsp van, vagy hifi.
egy rendes hifi rendszerben nemhogy dsp meg equalizer nincs, de még analóg hangszínszabályozó sem. vagy ha van, mechanikusan rövidrezárható. egy rendes hifiben analóg lineáris potenciométer van hangszín szabályozásra. max. motorral tekerik.
ez nem jelenti azt, hogy egy másfajta cucc a te ízlésed szerint ne lehetne jó. de az ilyen marhaságokat, hogy szobához kalibrált dsp meg hasonló, hagyjuk meg a gettóblastereknek meg az autó"hifi"nek (lol).nem, nem hülyéztem le a hangmérnököket. azokat az embereket bizonyos mértékig igen, akik manapság egérrel tologatnak potenciométer-widgeteket wingagyi programokon. de elfogadom, hogy van egy jelentős hallgatói réteg, akinek tökéletesen megfelel ez a zene is, mielőtt begyalogol a busz alá.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #42 üzenetére
"Mi ebben a helytelen?": mi a helytelen abban, hogy digitálisan belenyúlsz a hangzásba? kb. minden.
az ilyen digitális szemetek a kommersz hifi piac sajátja, rendes zenére tervezett rendszerben nincs helye. -
bambano
titán
válasz
SunMount3r #37 üzenetére
oké, akkor felteszek egy kérdést én is:
szerinted a hozzám közelebbi étterem ebédmenüje a jobb, vagy az, amelyik távolabb van?ha nem érted, elmagyarázom: egy nem specifikált étterem nem specifikált menüjét LEHETETLEN összehasonlítani egy másik nem specifikált étterem nem specifikált menüjével. még akkor is lehetetlen lenne, ha az egyik étterem menüje konkrét.
ugyanígy egy nem specifikált hangkártya d/a konverterének a minőségét, pláne, hogy neked az mennyire tetszik, nem lehet összehasonlítani ezzel a hangdobozzal, amiről (igen, rááldoztam) egy fél órányi guglizással se sikerült semmi értelmeset kideríteni. még annyit se, hogy d osztályú digitális erősítő van-e benne, és akkor az spdif jelét akár közvetlenül is ráküldheti az erősítőre, ebben az esetben nem igaz, hogy a hangkártya d/a-ja helyett a hangfal d/a-ja végzi az átalakítást, mert egyáltalán nincs d/a átalakítás, cserébe a hangzás (szerintem) hulladék. vagy analóg erősítő van benne, akkor a hangkártya d/a konvertere biztosan jobban fog szólni, mint egy himihumi 3 dolláros madeincsájna usb spdif konverter + az spdif + a hangfalba épített ócska konverter.
-
bambano
titán
válasz
SunMount3r #35 üzenetére
Az árukereső szerint 83-84 ezer körül van egy ilyen hangfal.
A cikk meg a hifi nem erről a kategóriáról szól.Ennyi pénzért egy ilyen hangfallal még lehetsz boldog (szerintem hallgasd meg vétel előtt), de ne legyenek álmaid arról, hogy most beléptél a hifibe.
-
bambano
titán
válasz
Kisgépkezelő #26 üzenetére
"már csak egy eleme van a láncolatnak ami nem elektroncsöves": kettő. mert a hallgató se elektroncsöves
szerk: persze lehet, itt indokolatlanul átvettem a társadalmi közvélekedést -
bambano
titán
A cikk úgy indul, hogy ez a ketyere egy modern riaa. Rögtön egy ordas nagy hülyeség, mert egy usb-spdif konverter normál működés esetén pontosan ugyanazon bitsorozatot tolja ki magából, mint ami belement, csak más csomagolásban. A riaa meg meghatározott frekvenciáktól meghatározott meredekséggel kiemelést és vágást végez, tehát ott gyári tervezési cél, hogy más jöjjön ki belőle, mint ami belemegy.
Az, hogy egy átalakítóban még az órajel generátor is csöves legyen, az pont olyan, mint a homeopátia. belefeccöltél egy rakás munkát és pénzt, tehát muszáj jobbnak lennie, ha beledöglik is. Ezt úgy hívják, hogy placebo hatás.
ettől és a te teljes munkásságodtól független tény, hogy az usb, mint hifi jelforrás/továbbító, nullát ér. emiatt ez a cucc olyan, mint suzukin a gyorstankoló matrica meg az ufóled.
-
bambano
titán
Az én közelmúltban összeszedett tapasztalataim szerint a fájl sem mindig megy át hibátlanul. A protokoll megvalósítása sem megy mindenkinek. Az egész egy szemétdomb. Emellett az usb-s hang közismert problémája a jitter, amit nem egyszerű kiküszöbölni.
Ebben a vázolt helyzetben két dolgot tehetsz:
1. nincs usb csak spdif, az is optikán
2. beletörődsz, hogy gagyi. -
bambano
titán
"hacsak nincsenek átviteli hibák, de vegyük úgy, hogy nincsenek": szerintem meg vegyük alapértelmezettnek, hogy az usb egy hulladék. zenehallgatásra különösen.
az én magánvéleményem az, hogy amiben usb van, az max. sokol rádió.a cikk központi koncepciójának meg az a hibája, hogy azt gondolja, pár elektroncsővel gatyába lehet rázni az ócska forrást. szerintem meg nem lehet.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #4 üzenetére
A grabber programok nem digitalizálták a hangot, mert nem fértek hozzá analóg interfészen. A grabber programok adatlemezként próbálták beolvasni a zene cd-t, ami vagy sikerült, vagy nem. A meghajtók nagyobbik része olyan volt, hogy nem sikerült. Ritka kincs volt az olyan meghajtó, amin igen.
Egyébként a zenehallgatás arról szól, hogy húzol egy határvonalat a saját lehetőségeid (helyiség, füled, pénztárcád, igények, stb) és a költségek közé.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #1 üzenetére
az alapprobléma az, hogy usb rendszerint számítógépen van.
ha számítógép a jelforrás, akkor minden további erőlködés értelmetlen.az usb-spdif konverter meg egy nonszensz, minek használna olyat bárki is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- BestBuy ruhás topik
- Az AI-ügynökök közel fele hamarosan a kukában végzi
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Robogó, kismotor
- Autós topik
- Tőzsde és gazdaság
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest