Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szten Márs

nagyúr

válasz grabber #21 üzenetére

Nem faljárásra akartam célozni. Hanem arra, hogy nem mindenkinek igénye az, hogy akkora látószögben fényképezzen - akkor sem, ha kisebb helyen van.
    Magam nevében annyit tudok nyilatkozni, hogy egyszerűen azért nem, mert jobban szeretem a részleteket megragadni, mint egy nagylátószögű, mindent magában foglaló képet lőni. És igen, ha akár házibuli, vagy egyéb buli van (csak azért, hogy vegyünk egy olyan témát, amit tipikusan nem tudnak elképzelni az emberek nagylátó nélkül), akkor is lehet olyan dolgokat meglátni, amit normál gyújtótáv környékén a legjobb megörökíteni, és esetleg többet mond, mint egy nagylátószögű, egész szobát belátó kép. És szeretek erre törekedni. Néha persze kell a nagylátószög - tényleg néha, ha mondjuk az előbb említett szituációban csoportképet akarunk, vagy ilyesmi. Akkor jó a kitobi, de egy kb. ennyiben kimerülő felhasználásra én nem vennék 17-50-et. Ami azt illeti nekem a megcélzott alapobjektívem egy Tamron 28-75 F/2,8 - ebben elég jól benne van, hogy olyan 95%-ban milyen gyújtótávot használok, faljárási képességek nélkül ;) (Bár mostanában rákaptam a 135mm-re, de az más tészta ugye.)

Van, aki meg máshogy áll a fényképezéshez. A fenti monológ nem azt jelenti, hogy nagylátóval nem lehet jó képeket csinálni, dehogynem, csak nem az én stílusom. Na meg van olyan terület, ahova kell, pl. épületfényképezés - de közel sem mindenki űzi ezt.

Lényeg a lényeg: igen, van igény ilyen objektívre, mint ahogy van igény még 28-as kezdetűre, sőt van igény 35-ös kezdetűre is, pl johnjohn kollega egy 35-70 F/2,8-as Nikkort fetisizál :D Meg van igény 18-as kezdetűre, 17-esre, 16-osra is, meg 12-esre is. Ezért van a gyártóknak ennyi különböző objektívjük ;]

• Szten Márs

nagyúr

válasz grabber #19 üzenetére

Lsd: #14:
    Kinek sok? Meg mire? Egyénfüggő és felhasználásfüggő. Én beltéren sem sűrűn csavarom 24mm alá az obit croppos vázon. Másnak meg még a 16 is sok lenne. De ilyet kijelenteni generel, hogy ennyi sok, vagy kevés, úgy általánosságban nem lehet.
    Nem is teljesen értem, hova kell ezt boncolni. Akinek megfelel, akár FF-re, akár croppos vázra, az fogja venni, akinek meg nem, az meg nem fogja, ennyire egyszerű :D

• Szten Márs

nagyúr

Egyébként mit keres ez a hír a "Cserélhető objektíves gépek" topicgyűjtőben? Nem az "Objektívek, tartozékok" gyűjtőben lenne a helye? :F

• Szten Márs

nagyúr

válasz grabber #13 üzenetére

Ez így azért nem igaz.
    Kinek, meg mire?

Nekem pl a 24-70 sokkal jobb átfogás lenne, mint a 17-50 és jobban ki tudnám használni, mert az én fotózási szokásaimhoz jobban illik a 24-70. Meg még sokan mások is jobban ki tudják használni a 24-70-et. Mások meg a 17-50-et. Ez így van rendjén.
    No meg gondolom a full framet is kirajzolja, full frame vázon meg kissé más a 24-70, mint cropposon. És a full framet kirajzoló 17-50-et kissé problémásabb és minden bizonnyal drágább gyártani.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés