Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • hemaka

  nagyúr

  Igen buta akkor ez a TomTom, ráadásul ha még drága is, értelmetlen.
  Viszont így hétfőn reggel jól esett a röhögés a navi bukdácsolásain. Főleg az autópályás balra fordulás volt a kedvencem. :) Akkor mondhatjuk nyugodtan, hogy idehaza ezt nem ajánljuk senkinek?! :U

  pár elgépelés: a Nagy Sándoeszef , felüljáron, pályamatraica

  [ Szerkesztve ]

 • blueMerle

  veterán

  Szvsz egy olcsóbb GPS-es Symbian teló, vagy egy érintös WM+Sygic 2009 a ma elérhető legjobb párosítás, a PNA-kal eddig csak szívtam. Ugye a TomTom esetében a sw és a hw is egy gyártótól érkezik, de a legtobb esetben ez nem így van, és sokszor iszonyat idoket kell várni egy-egy frissítésre. És ha a sw gyártó bedurcizik, és nem ad ki tobb frissítést akkor csókolom. Ja, ugyanitt eladó C310-es Mio, vagy elcserélem egy zsák trágyára. :U

  Amennyiben lenne rá igény, nagyon szivesen készítek videós/képes tesztet a Sygic navi+teló kombóról. Árral, összehasonlítással, mindennel. :U

  És akkor ha már a tesztnél tartunk: ezek szerint minden TomTom ilyen térképadatbázissal dolgozik? Mert egy helyi elektronikai boltban nagyon olcsók, már-már gyanúsan olcsók a TomTom egyszerubb modelljei.

 • zaskar

  senior tag

  válasz hemaka #1 üzenetére

  "pár elgépelés: a Nagy Sándoe Jószef "

  Lehet, hogy nem is elgépelés, hanem a TomTom így irja ki...:)

  Egyébként engem is meglep, hogy egy ismerősöm telefonján korábban TomTom volt, és agyba-főbe dícsérte, hogy mennyire jól ismeri Debrecent. Most Garmin XT van neki, azt meg szidja. Hogy lehet ez?

 • Zsolto

  őstag

  Háááát... Ez elég szomorúan hangzik.

  Nekem nincs, nem is volt TomTom masinám (iGO-t használok), de rendszeresen olvasom ezt a blogot, és ennek alapján látszik a fejlődés, sok okos szolgáltatást kitalált már a TomTom (a PNA egyedi funkcióin /mapshare, iqroute és társai/ kívül az online útvonaltervezője is nagyon klassz), viszont tényleg nagy kár, hogy a puding próbájánál így elvérzik a térképük.

  Reméljük, hogy előbb-utóbb javul majd a helyzet, mert ennyi pénzért valóban nehéz így eladni ezt a márkát.

  Ez vagyok én: https://sites.google.com/view/zsoltkaldos/home

 • kraftxld

  nagyúr

  Az Alternatíva keresésében nincs Travel via? Legalábbis az én TomTom ONE gépemben így szoktam pontot érintve navigálni. Amúgy én elégedett vagyok vele, a világ ezen a végén jól működik. Amire még nem jöttem rá, hogy hogyan lehet városon kívüli utcára rákeresni. Mert oké, hogy a térképen rábökök, csak jó lenne keresés is.

  | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz kraftxld #6 üzenetére

  Alternatívánál egyszerűen újrakalkulál, én is ott kerestem. De van alternatíva a főmenüben, meg van a tervezés után, utóbbit próbáltam, amilyen ennek a cuccnak a logikája még az is lehet, hogy a főmenüs verzió mást csinál.

  Amúgy meg ha így van, akkor is baromság. Úgy kéne lennie, hogy a térképen rábökök egy pontra, és az opciók között ott van, hogy köztes célpontként beilleszt, de nincs ott.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • Atlantis

  veterán

  A cím rohadt jó. Fejlődtök, srácok, fejlődtök. Lassan lesz stílusotok is a szakmaiság mellé. :D

  >>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz sekli #10 üzenetére

  Valami share cucc, de kellett volna hozzá regisztráció, az meg nem volt. Megvoltam nélküle.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • puffgabir

  csendes tag

  érdekes a dolog mert én meg a tom-tom -ot szeretem a legjobban , valszeg azért mert ez volt az első navim , a garmin rohadtul idegesített az igo jó de nem tudtam megszokni...
  szerintem nektek is ez lehetett a gond : hozzászoktatok az igo-hoz és ugyanazt keresitek a tom-tomban is
  nekem fordítva elég sok idegeskedést okozott hogy hogy a p..sába lehet ilyen szarul elrendezni a dolgokat a kijelzőn stb....
  egyébként azt tudhatjuk hogy milyen térkép volt rajta ? mert még árulnak itt m.o.-on 6-os térképpel szerelt navit is !!! azé óccsó.....
  és ez azért nem mindegy .......

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz puffgabir #12 üzenetére

  A Tomtom kapcsán nekem az volt a bajom, hogy a hazai térképen felcsesztem rendre az agyam. Most pont jól jött, hogy mentünk külföldre, hogy ott vitézkedjen a cucc, ahol rendben van a lefedettsége.

  Azzal nem is volt gond. De a buta magyar hang, a sivár grafika, a teljesen logikátlan menü (az milyen, hogy valamelyik almenü almenüjében valamit állítasz, nyomsz egy visszát és full visszatesz, egészen a térképig, nem csak egy szintet, nem is beszélve az ABC elrendezésű gombsorról, vagy arról, hogy a magyar szoftverben nincs ű és ő, hanem ü és ö van csak), és a nálam levő telefonokkal való inkompatibilitás nálam becsukta a kaput. Pláne, hogy ezért a pénzért klasszisokkal jobb Garmin, Asus, Navon vagy IconX terméket lehet kapni.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • Ricco_hun

  senior tag

  "Autópályán a letérő előtt két kilométerrel mukkan meg először a kütyü, de csak annyit mond, hogy „hajts ki”. Hová, aranyom, hová?"

  Ezen behaltam. :DDD

  Tényleg frankó lehet egy olyan navi, ami 600 méterrel a tényleges kanyar előtt szól, hogy "fordulj balra". Nem vagyok jártas a navikban, de biztos létezik (magyar)felhasználóbarátabb készülék is.

  A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.

 • PDA_FAN

  tag

  Vagy másfél éve én is felraktam az aktuális Tomit a telómra, de kb. 3 nap után úgy vágtam le róla, mint a szél. Bécsben voltunk, és hiába volt minden frankón beállítva, össze-vissza irányítgatott. Az volt a legszebb, hogy az eredetileg helyesen megtervezett utat menet közben minden átmenet nélkül többször újratervezte, holott nem tértem le az általa kijelölt útvonalról. Ha nem fogadtam szót neki, és mentem tovább az eredti úton, akkor pár másodperc múlva sunyi módon visszaállt ugyanarra az útvonalra.

  Az autópályás "fordulj balra" nekem is megvolt, ez úgy látszik, bónuszként jár hozzá.

  A Garmint lehet szidni, de ha valakinek nemwindózos kütyüje van, akkor ez a leghasználhatóbb cucc rá.

 • Depression

  veterán

  Finnországban használtam egy ilyet, egyszer sem tévedett, még a trafipaxokat is méterre pontosan jelezte. Nem gondoltam volna, hogy itthon ennyire használhatatlan lenne. Persze az első ''után...'' mondat után azonnal váltottam vissza angolra.
  Mod: eszembe jutott valami: a balra kanyarodás az autópályán valószínűleg a téves fordítás következménye, eredetileg szerintem a sávváltást jelentené.

  [ Szerkesztve ]

  Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.

 • puffgabir

  csendes tag

  válasz Depression #16 üzenetére

  szerintem is félrefordítás vagy ilyesmi , azt szokta mondani : fordulj balra , persze ha ránézel a térképre látod hogy még nem , vagy nincs is ahova fordulhatnál :D , -----és ezt asszem csak a "speciál" női csinálja , amit elvileg azért csináltak mert mindenkinek elege lett az " után 300 méterrel.." kezdetű utasításokból , és én úgy tudom hogy az igo-ból vettek át valamit , de ez nem biztos , mindenesetre nem sikerült , csak azon csodálkozom hogy a tom-tom home-mal lehet letölteni egy ilyet , mert így nagyjából "hivatalos" a dolog ....
  én egyébként viszonylag könnyen megszoktam az után ... méterrel dumát , + legtöbbször a hangot ki is kapcsoltam , inkább ránéztem néha .... nekem az jött be a naviknál amit láttam , mert úgyse úgy tervez ahogy nekem jó , akarom mondani akkor használtam főleg amikor futár voltam és ha ránéztem a térképre már tudtam hogy merre kell menni , de a házszám miatt , egyirányú utcák , sötétben vezetéskor a keresztutcák nevei stb... ilyesmiben nekem nagyon bevált , hozzáteszem külföldön, és budapesten , vidéken nem igen próbáltam de az előbbi kettőre sztem nagyon jó ... a garmin pl sokkal kevesebb információt rakott ki nekem utcanevek stb akkor is ha a legrészletesebbre raktam a térképet , mert van ott vmi ilyesmi állítási lehetőség + a grafika is sokkal szarabb volt (nekem)

 • magesz

  csendes tag

  Sziasztok nem szoktam surun az oldalon lenni most is egy telot jottem fel megnezni es mit latok TOMTOM dobd ki ki vagyok akadva megmondom miert a kedves tesztelok szerintem igo elfogultak .Kamionos vagyok szerencsere ugy adodott hogy volt lehetosegem kiprobalni nemcsak probalni hasznalni is a harom nagyot igo,garmin,tomtom .Igo ne sértődjön meg senki de szerintem olcsó játék hülyegyerekeknek, kb. 3 db-ot akartam kidobni az ablakon.
  Garmin klasszisokkal jobb az igo-nál és akor a tomtom.
  2008 év elején előző cégemnél volt tomtom a kezemben meglepődtem mien jól és pontosan navigál tavaj nyáron vettem egy go720-ast és teljes mértékben megvagyok vele elégedve nagyon jól navigál rengeteg funkcióval.A barátaim mindenféle miot meg ehez hasonló romot használtak.Volt hogy két navigációval mentünk olaszba fogtuk a hasunkat a röhögéstől hogy hova akart vinni az igo a tomtom meg minig gyönyörűen odavisz a megadott célhoz.Magyarországon hibátlanul navigál pici kis eldugott vidéki falukban is épp ezért nem értem a kedves tesztelők véleményét a készülékről mert az egész tesztből sztem a fele sem igaz többet nem igazán fűzök hozzá csak annyit 40 tonnával 18m-rel vakon rábízom magam mert ez navigáció!!!!!!!!!!! Bocsi a helyesírási hibákért! :DD ;]

 • jurcso

  csendes tag

  A cikkel kapcsolatban lenne két kérdésem:

  1, Elolvastátok a használati utasítást?

  Mert ha igen, akkor pl. nem okozott volna gondot a QWERT billentyüzet kiválsztása, köztes uticél megadása vagy rájönni, hogy mi a funkciója annak a kék izének alul a térkép nézegetésekor a harmadik gombon.... (jé, meg lehet mondani neki hogy menjen ide)

  2, Mi volt a használt navcore és térképverzió (esetlegesen a használatban lévö mapshare frissítések száma) ?

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz magesz #18 üzenetére

  Kérlek forduljál már balra a 40 tonnás vassal az M5 feletti felüljáron, vakon. Budapest, főútvonal. Nem egy eldugott falu. Meg jussál már el a szüleimhez abba az utcába, ami 25 éve létezik, de a térkép szerint nincs ott. Aztán "hajts ki" ott, ahol a gép mondja, de hogy nem lesz ott lejárat az ne zavarjon.

  Lehet, hogy az iGO neked nem tetszett, nem is kötelező az ilyesmi. De azt nehéz elvitatni tőle, hogy az mutatja előre a következő manőver utáni kanyart is, ez meg nem. Hogy az értelmesen beszél magyarul. Hogy van benne gazdaságos és egyszerűen követhető tervezési algoritmus. Hogy azon látod, ha hegyre mész fel. Hogy tudja hol az alagút és leveszi a fényerőt. Hogy minden utcára képes ráírni a nevét, nem csak minden másodikra. Hogy képes normálisan tördelni egy POI-nél a hozzá kapcsolódó telefonszámot. Satöbbi.

  Vannak a Tomtomnak előnyei is, persze. De előbb navigálnia kéne normálisan.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz jurcso #19 üzenetére

  1. Nem, nem olvastam el. Pont egy navinál kéne? Húzódjak le a leállósávba és üssem fel a 32. oldalt??? Érdekes, egy Garminnál, egy iGO-nál, de még egy Navigonnál sem kellett. Mert egyértelmű volt a felület. A QWERTY-t azóta megtaláltam, de ez nincs is a cikkben.

  2. Hol tudom megnézni? Végigmásztam a komplett menürendszeren, de nem találom (ezt sem).

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • elod50

  csendes tag

  válasz Bog #13 üzenetére

  Kedves Bog,

  Ha nem tudsz objektiv lenni felesleges irnod barmirol is. Ha szerinted egyik tomtom sem veszi fel a versenyt a igoval akkor valoszinuleg meg nem is fogtal olyat. ha voltal igo val nyugato europaban akkor nem tudom mit neztel es hogy ertel haza... (tuti nem igo-val).
  Az utobbinak ugyanis egy nagy rakas szemet a frissitese, azt hogy meg itt mi megy az europat nem nagyon erdekli, szerencsere!! Nyugaton a legtobb helyen nincs is Igo, es senkinek nem is kell.
  Jobb lenne ha ezeket a hireket inkabb reklamnak adnad el...

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz elod50 #22 üzenetére

  Tavaly iGO8-cal voltunk CeBIT-en. Hmm. Hazaértünk. Barátnőm apja Írországból jött hazáig iGO-val. Nem tévedt el.

  Különös, nem?

  Jelzem, hogy az iGO is TeleAtlas térképet használ WEU-ban, akárcsak a Tomtom. Nyilván nem mindegy, hogy mikori a frissítés, van is most némi anyázás emiatt, a legfrissebb térkép az R3-ban van (meg az R4-re épülő amigoban).

  Azzal meg még te sem fogsz tudni mit kezdeni, hogy ez egy magyar oldal, s az meg az olvasókat érdekli kevésbé, hogy máshol mi megy. És mondjuk vicces lenne azzal vitatkozni, hogy a TopMap térképeket itthon még messziről sem ugatja meg egy TeleAtlas.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • Depression

  veterán

  válasz Bog #21 üzenetére

  Ez a 'Én mindent tudok, minek nekem használati útmutató!' hozzáállás egy tesztelőnél nem hiszem, hogy jó dolog. Ha mást nem is, de legalább a tartalomjegyzéket átfuthatnád a tesztek előtt, mert lehet, hogy a gép/telefon tud olyat, amiről fogalmad sincs. Az, hogy te mást szoktál meg, nem jenti azt, hogy ez minden honfitársunkra is igaz. Ugye érted mire akarok kilyukadni. És akármennyire is tapasztalt vagy, mindig lesz új a nap alatt.

  Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz Depression #24 üzenetére

  Azt gondolom, hogy ha előlről hátra és hátulról előre végigmegyek a komplett menürendszeren, elolvasom a specifikációkat és az eddig megjelent hazai és külföldi teszteket, akkor az általában elég.

  Plusz csakugyan az a véleményem, hogy ha pont egy navinál az embernek át kell nyalnia a manualt step by step, akkor az a felhasználói felület kritikája.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • papi77

  addikt

  válasz Depression #24 üzenetére

  Én is már legalább 10 navit használtam Igo8-al,de egyikhez sem kellett a használatit elővennem!
  De ehhez lehet,h kellett volna :D

  Az első: NOKIA 1611

 • Petya25

  addikt

  Nekem nem volt dolgom navival az IGO8 előtt, megismertem, megszerettem. Aki ismerte a 2006-ot az a 8-at utálja, nekem a 2006 idegen. A Tomtom említett hibái nekem eléggé zavaróak lennének, de lehet egy sofőrülésen táncoló kamionosnak megfelel. :) Nem vagyunk egyformák, a navik sem azok.

  Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!

 • Depression

  veterán

  válasz papi77 #26 üzenetére

  Csak a te példád alapján: én is használtam már legalább 10 moblit symbiannal és sosem vettem elő a használatit, de ha kezem közé kerül egy win-es cucc, biztosan nem találok meg én sem mindent elsőre.
  Durvább példa: használtam 10 sz.gépet windows-zal (nem kellett használati úm.), és a linux használhatatlan, mert semmi sincs ott, ahol azt én elvárom.
  Mindegy, túlragoztuk. Elhiszem, hogy ez a készülék magyar nyelven használhatatlan, de azért kíváncsi vagyok arra, hogy ezt ki szúrta el. A Tomtom, vagy a fordítással megbízott cég.

  Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.

 • simonzé

  addikt

  Már a neve is abból ered, hogy mindig mondja neki a user hogy "Nenavigájjámánhülyénwazzemernemtudokbefordulniazerdőbeittenteeeee" erre a kütyü: "Tomtom"

  I don't fit in. I fit out.

 • RpPRO

  őstag

  Utolag par megjegyzes:

  - illett volna kiirni, melyik terkepverzioval volt felszerelve a cucc. A 8.15-os mar jo (8.25-ben semmit nem fejlesztettek Mo-on, eddig gyengebb lefedettseggel biro orszagokra koncentraltak). Ami teny, lenne boven mit fejleszteni (pl. 0-as meg mindig csak Vecsesig van rajta, csomo ut, korforgalom hianyzik, stb) . Nem lepne meg, ha a 8.15-nel korabbi verzio lett volna a gepen.
  Ezen felul a szoftver is gazdagodott funkciokkal a frissitesei soran. A 8.300-as verzio nem idei valtozat.
  - "Aztán amikor autóval akartunk elugrani abba a boltba, amit előző nap gyalog közelítettünk meg, megint gondban voltunk. A címét ugyanis nem tudtam, de addig huzigáltam a térképet, mire meglett. Ráböktem, kiírta a címet, de arról a képernyőről ezt nem lehetett célpontként felvenni, vissza a főmenübe, majd onnan új navigálás beállításával sikerült abszolválni a feladatot. "

  Ez tevedes. A kek kor ikonra katt a terkep alatt es a bal felso ikon: 'navigalas oda'

  - "A köztes célpont fogalmát a jelek szerint nem ismeri a készülék".

  Szinten tevedes. 2 lehetoseged van:
  1. Menu: utvonal elokeszitese
  2. utvonal tervezes utan alternativa keresese, 4 lehetoseged van, pl utvonal erintese.

  A szokasos szinvonalhoz kepest ez a cikk nem uti meg a mercedet, Bog.

  Helló biztos úr. Nem alkohol vagyok befolyásoltsága felett. Néha összeszavakat a keverem.

 • Redfive

  csendes tag

  Tisztelt tesztelők!

  Rég olvastam ennyire részrehajló, és totálisan félrevezető, szubjektív tesztet.

  Először is, a tesztelő, az tesztelő, azaz igenis a használati utasítást érdemes legalább minimális szinten a kézbe venni, és beleolvasni.
  Mint átlag felhasználó, én is mindig azzal kezdem, hogy kicsit megismerjem a készülék funkcióit, és működését, mert nincs két egyforma gyártó, nincs két egyforma felfogás.

  Ha ezt bog megtette volna, akkor nem fikázta volna ennyire le ezt a készüléket és a tomtom-okat úgy általában, ahogy ezen a portálon szokás.

  Érdekes, hogy máshol, ahol szintén az igo a mérce, megvan az objektív véleményalkotás, itt ez nincs meg sajnos. :(

  A teljesség igénye nélkül a tomtom készülékekben HÁROMFÉLE billentyűzet létezik, nem csak QWERTY.
  A térképen valókeresésnél a megtalált címet a kis kék célkereszttel lehet célponttá tenni. :p :)
  A tomtom-nál az alternatív útvonaltervezés, két bökés a kijelzőn, és valódi alternatív útvonalat tervez, nem csak levisz egy utcával lejebb pár száz méter erejéig.
  Na ez az, amit az igo pl. nem tud, ott kell bogarászni, hogy megtalálja az ember az alternatív lehetőséget, és akkor is annyit tesz, hogy pl. a Váci útról levisz a Drávára de az első lehetőségnél vissza is akar vinni a Vácira.

  A tomtom inkább az egyszerű kezelhetőségre helyezte a hangsúlyt, és olyan totálisan felesleges dolgokat, mint 1000 féle statisztika készítése, inkább kihagyták.
  3D térkép a mostani trend, szerintem teljesen felesleges parasztvakítás, de ezzel lehet most éppen eladni a cuccot.

  Igo ugyanúgy tervez rosszul, volt, hogy tudtam, balra kell kanyarodni, de ő mégis jobbra akart vinni.

  Másrészről azért arra kíváncsi lennék, hogy ki az, aki beköti a szemeit, és vakon a GPS utasításait hajtja végre.
  Azért agymosott idióta amerikaiba nem kellene átmenni.

  Száz szónak is egy a vége, ki kellene szedni a navngo hátsójából a fejeket.
  Azért mert a tomtom-tól nem kap pénzt valaki, hogy jót írjon róla, nem kellene ennyire lefikázni egy nagyon jó navigációt.
  Ráadásul itthon is egyre jobb lesz, új szoftver, új térkép stb.

 • Viktor0610

  MODERÁTOR

  válasz Redfive #31 üzenetére

  A teszt minden esetben szubjektív, persze, csak bizonyos, elfogadható mértékben.
  Az átlagfelhasználó nem olvas használatit, majd' 10 év kereskedői tapasztalat után írom ezt.
  Szó nincs "megvásárolt" Nav 'N' Go partnerségről, de majd jön Bog, és kifejti ezt bővebben.

  [ Szerkesztve ]

  Xiaomi 13T - Eladó Xiaomi 11T 8/128 GB telefon: https://hardverapro.hu/apro/elado_xiaomi_11t_8_128_gb_telefon/friss.html

 • Redfive

  csendes tag

  válasz Viktor0610 #32 üzenetére

  De egy tesztelő igenis olvasson bele abba a használati utasításba, ha már nem tud olyan funkciókat megtalálni, amik alapból ott vannak, csak lusta, vagy zsigerből fikázza az adott gyártó termékeit.
  Legalább nem kellene feleslegesen hazudozni, hogy nincs benne ez, meg az, amikor benne van, csak a fáradtságot nem vette hozzá.
  A másik dolog, a cím, a hajitsd ki eléggé erős túlzás.

  A pártatlanságban pedig nem hiszek itt.
  Olvasd el az összes PNA cikket.
  Mi jön le belőle?
  IGO Istenkirály, stb.
  Tomtom nagy rakás szar.

  Érdekes módon Európa azon fele, ahol számít mégis Tomtom-ot használ.
  Biztos azok az unintelligens nyugat-európaiak a hülyék.

 • zsolt1129

  addikt

  válasz Redfive #33 üzenetére

  Azt azért tegyük hozzá,hogy jelenleg Magyarországon,azért az IGO-nak van a legjobb lefedettsége. Hogy nyugaton jól működik a TomTom navigációs szoftvere az nem kétséges.

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz Redfive #33 üzenetére

  Na.

  1. A Tomtom itthon kuka. Elképesztően rossz térkép, szörnyű magyar hangos navigáció. Eltévedsz vele, ez nem fikció, hanem tény. Példát is írtam, el lehet menni kipróbálni.

  2. Leszarom EU nyugati felét, én itt élek. Ezt pedig itthon kenhetem a hajamra, amikor a Szentendrei sziget szerinte félsziget, a Lupa pedig nem is létezik, hát ez mi??? És a TeleAtlas meg kiad egy olyan térképet, amit még a Google Maps is oda-vissza pofánver? Égés. Ja, a jelenlegi legfrissebb térkép szerint is, csak szólok.

  3. A menü logikája - főleg tervezésnél - tragikus. Mire megtalálod, hogy hol és mit akarsz, addigra odaérsz. Az, hogy a köztes célpontot különböző opciókon keresztülvergődve tudod csak felvenni, az egy vicc. Ennek úgy kellene működnie, hogy nyomok egy keresést, és az arcomba tolja, hogy új cél, vagy köztes. Ennyi. Csak egy hangyányi logika kellett volna hozzá tervezői oldalról. Ha meg rábökök a térképre, és felugrik egy ablak, akkor abban is legyenek benne ugyanezek. A köztes célpontra vonatkozó észrevételed egyébként jogos, mert tudja a gép, úgyhogy ezt javítottam is.

  4. Az iGO-t nehéz itthon megütni. Egyrészt a térkép miatt, másrészt a szoftver átgondoltsága miatt. Anyámnak pont tegnap nyomtam a kezébe egy Navont (amigoval), és anyám számára még a videó is a misztikusan működtethető háztartási gépek halmazába tartozik, ennek ellenére mindenféle előképzettség nélkül letalált Gárdonyba, majd vissza. EZ a különbség két rendszer között.

  5. Ha tényleg elolvasod az összes PNA cikket, akkor rájössz, hogy:
  a. a Garmint is szeretjük
  b. a Sygic is elismerést kapott (a fos térkép ellenére is)
  c. az ennél újabb Tomtom esetén pedig a cikk megírása előtt személyesen és hosszasan egyeztettünk a hazai Tomtom képviselettel, hogy ne írjunk marhaságot.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • Redfive

  csendes tag

  válasz Bog #35 üzenetére

  Nos, én is, és a mostani kollégám is nyúzott már többfajta navigációt.

  Igo, Garmin, Tomtom

  Egyik sem tökéletes, sőt.

  Az Igo-ban felesleges információk tömege, felesleges funkciók, és sokmindent nagyon mélyen találni meg.

  Ezzel szemben a Tomtom semmi felesleges funkciók tömkelege, és totál felesleges funkciók sincsenek benne.
  Ráadásul a legfontosabbakat pillanatok alatt szó szerint 2-3 képernyőre nyomás után megvan.
  Hasznos dolgok mint pl. IQ route, Map Share, a legújabb készülékekben HD Traffic, ami hazánkban nem lesz jó darabig elérhető.

  Mellesleg megjegyezném, hogy vitt már nem egyszer, és nem csak engem tévútra IGO, szóval erről ennyit. :)

  Egész pontosan addig nehéz lesz megütni, ameddig a topmap-től nem veszik át a térképet, ez nem fog megtörténni, mivel nem véletlenül vették meg a teleatlast.

  Másrészről egyébként van Mo.-n olyan település, ahol a teleatlas és a topmap is köszönőviszonyban sincs a valósággal.

  Bezzeg a navteq igen, csak halkan jegyzem meg. :)

  Elolvastam az összeset, és akkor kiegészítem még a dolgot :
  Garmin, persze jó, de csak a legdrágábbakat szabad megvenni az összes többi szar.
  Sygic, na az az ami még a tomtom által használt teleatlasnál is szarabb, nem is értem a dícséretet.

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz Redfive #36 üzenetére

  Egyik sem hibátlan, nyilván. De azért igen izmos különbségek vannak. Talán nem véletlen, hogy a Tomtomnál elkezdték a kezelőfelület teljes reformját.

  A Sygic pont a logikája miatt elismerendő, a térképek pedig a 2009 Q1-es TeleAtlas térképek, amelyek valami fura logika miatt még a GO730-ba nem kerülhettek bele, szóval éppen az a helyzet, hogy a Sygicnél az újabb térkép.

  Az IQRoute átfutási idejét tudod, hogy mennyi? 3 hónap... ennyi idő alatt már kijön a friss térkép is.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • Gubro

  senior tag

  válasz Redfive #36 üzenetére

  Huhhú, micsoda hasznos dolog ez a HD traffic, főleg, hogy Te magad ismered el, hogy nálunk még jó darabig nem lesz elérhető.
  A Garmin melyik belépő modelljét húztuk le?
  Igazából felesleges veled vitázni, mert nem veszed ki a fejed a homokból, csak vakon védsz valamit, valamiért.
  Neked erre nyilván van okod, és egyszerűbb minket részrehajlással megvádolni, mint a sajátodat elismerni.

  [ Szerkesztve ]

 • Redfive

  csendes tag

  válasz Bog #37 üzenetére

  Ha megveszel egy Tomtom készüléket, akkor az első számítógéphez való csatlakoztatástól számított 30 napon belül frissíthetsz ingyen szoftvert és térképet is, ergo ezért nincsen benne a legújabb térkép.

  Sajnos nálunk minden nehézkesen megy.
  Holland cég, ahogy az USA-nak nekik is megszűnik Európa Németország keleti határánál.
  Szerencsére azért egyre jobban kezdenek rájönni Tomtom-éknál, hogy Kelet-Európa is számít.
  Lassan őrölnek a malmok, de szerencsére sok lelkes magyar tomtom-os hihetetlen mennyiségű segítséget próbál adni a gyártónak.

  IQ route, ahogy a mapshare is sajnos kicsit lassú, de nagyon okos dolgok, amikhez hasonlót még másnál nem láttam, azaz de, a Navigon készülékben van az IQ route-hoz hasonló.
  Hogy mennyire működik, nem tudom, nem volt még Navigon készülék a kezemben.

 • Redfive

  csendes tag

  válasz Gubro #38 üzenetére

  Nem védek vakon valamit, és a homokban sincs a fejem.

  Egész egyszerűen arról van szó, hogy a teszt egy elvakult lealázás, sokkal rosszabb képet adtok valamiről, mint amilyen.
  Ennyi.

  Érdekes, ugyanaz a felépítés, ugyanaz a menü, ugyanaz a térkép, és a Go930 mégsem olyan szar a tesztetek szerint, mint a Go730, pedig csak egy laza 40-50 ezer forinttal több nála.

  HD Traffic csak egy példa volt arra, hogy a gyártónál van innováció, ami ráadásul hasznos, igen elismerem, nálunk valószínűleg csak 3220-ban lesz elérhető a dolog, és akkor is csak tesztidőszakban.
  A lényege, hogy egy hasznos új dolgot találtak ki, nem pedig olyan felesleges parasztvakítást, mint az Igo-ban a 3D-s nézet.
  A totálisan felesleges statisztikákról már nem is akarok beszélni.
  Persze a másik oldalakon is vannak felesleges dolgok, ezt elismerem.
  Persze ki lehet kapcsolni jön majd a válasz.
  A terméktámogatás az Igo8-nál szerintem sokkal rosszabb, mint a tomtom-nál, vagy a Navigonnál, ami az új térképeket illeti.

  Tomtom-nál ha éppen nincs akció és nem ajándék a készülékhez, akkor 24000 forintért veszel két éves frissítési szolgáltatást, (havi 1000 forint), és két éven keresztül minden új szoftver, módosítás, és minden negyedévente új térkép letöltését kapod meg.

  Egyáltalán nem nehézkes a kezelése a Tomtom-nak, és szerintem nem is logikátlan annyira, mint azt a tesztben írták.
  Az, hogy fordulj balra autópályán, vagy a híd közepén, szép sarkítás, mintha más szerkezet más térképpel sosem csinált volna ilyet a világegyetemben a tomtom-on kívül.

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz Redfive #39 üzenetére

  Tévedsz. Nem azért nincs rajta a legfrissebb TeleAtlas térkép, mert nem akartam volna rátölteni. Hanem mert még nem elérhető erre a cuccra, miközben más cuccokra igen. Ez hivatalos Tomtom infó volt, direkt utánanéztem.

  Más kütyü is mond hülyeséget, de hidd el: a Tomtomnál ez nagyságrendekkel többször fordul elő.

  A terméktámogatás fontos dolog, de amíg ilyen a térkép, addig tökmindegy.

  Te nem szereted a statisztikákat, én igen. A 3D házaknak talán nincs sok értelmük, de hogy látom a domborzati viszonyokat is, meg azt, hogy melyik út melyik felett megy el, azért nagyságrendekkel jobban értelmezhető. A GO730 még azzal is rátett egy lapáttal, hogy hardveresen is szar volt, torzított és recsegett a hangszóró.

  Én megértem, hogy véded a Tomtomot, de a külföldi példák és funkciók és térképek számunkra irrelevánsak. Mi itt élünk.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • Gubro

  senior tag

  válasz Redfive #40 üzenetére

  Mondhatsz bármit terméktámogatásról, amíg ilyen gáz a térkép, addig nincs miről beszélni.

 • Redfive

  csendes tag

  válasz Gubro #42 üzenetére

  Mi a gáz a térképpel?
  A legújabb térkép ami van finoman szólva is egész jónak mondható, főleg egy olyan cégtől, akinek Európa megszűnik Ausztria keleti határánál.

  Persze lehet mindent az IGO-hoz hasonlítani, mert szubjektíve az tetszik, az a jobb, stb.
  Majd rájön a teleatlas-t tulajdonoló Tomtom, hogy nem biznisz a NAV N GO-nak eladni a nyugat-eu térképet.

  Van miről beszélni, mert magát a készüléket jogtalanul fikázzátok agyon.

  Részrehajlással nem is kell vádolni senkit, de az tuti, hogy vastag borítékokat kaptok a NavNGo-tól, meg más PNA gyártóktól, csak a Tomtom nem teszi meg, ezért kell fikázni.

  (Érdekes, a telefonos teszteknél az SE W890 hátsó fele úgy ki van fényezve, mint annak a rendje, többek közt a nem karcolódik is ott van, na a 3 hónapos készüléken több és mélyebb barázdák vannak, mint a 3 éves Nokia-mon, pedig mindkettőt teljesen ugyanúgy használom, sőt, a Nokia mellett még ott volt a zsebben 2 évig a kulcsom is.)

  Mondhatsz te is akármit, aki azt mondja, hogy a Tomtom-ot objektíven teszteltétek, az hazudik.

 • Redfive

  csendes tag

  válasz Bog #41 üzenetére

  Veled legalább lehet érdemben beszélni. :)

  Akkor azt is áruld el kérlek, hogy mi az ami miatt a 730-ra nem lehet feltenni a legújabb térképet, és az összes többi Tomtom készülékre igen?

  Én eddig még egyszer sem halottam többször hülyeséget mondani, mint bármelyik más készülék.

  A térkép olyan, jelenleg amilyen, nyilván nem mindegy, hogy egy cég egy kis ország térképét kell megcsinálnia, vagy kompletten egy kétharmad Európáét.
  Azért ez nagyon nem mindegy.
  A statisztikát nem nem szeretem, hanem az Igo-ban túlzottan soknak, és feleslegesnek tartom.

  A Tomtom-on is látod, hogy melyik út megy a másik felett, csak nem olyan látványosan, az árnyékolás imitálásával oldják meg.

  Igazából én arra tippelek, hogy kifogtál egy nem 100%-os darabot, mert az ilyen elég ritka a Tomtom-nál.

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz Redfive #44 üzenetére

  Összefoglalom, egyszer és mindenkorra:

  1. Ha hibás a termék, arról én nem tehetek. Ezt kaptuk, ezt írjuk meg.
  2. A TeleAtlas térkép legfrissebb verziója is egy hatalmas rakás trágya. Írtam példákat, amelyek egészen megdöbbentőek (Szentendrei félsziget, nincs Lupa, az M5 felüljáró közepén akar leküldeni balra, vagy Budapesten nincs rajta egy komplett utca, ami 30 éve utca amúgy.) Ezzel full felesleges vitatkozni, a térkép egy szar. Pont.
  3. A GO730 tesztelésekor már javában kint volt a legfrissebb térkép (mondjuk pont a fentiek miatt tökmindegy), és kérdésünkre a Tomtom hazai képviselete azt válaszolta, hogy különböző belső procedúrák miatt ezt még nem lehet rátenni erre a masinára. Szerintem ez vicces, de inkább gáz.
  4. Az IQRoutes és a MapShare egészen addig kenhető a hajadra, amíg 3-4 hónap az átfutása
  5. A magyar hang tragikus, és nekem ne mondd már, hogy az a normális, hogy pályán a lehajtó előtt 800 méterrel annyira informatív, hogy csak ennyit mond: hajts ki. Ez rettenetes. Négyen ültünk egy 12 órás úton a Tomtommal a kocsiban, mindenki el volt szörnyedve.
  6. Ha a TeleAtlas nem ad el térképet (ami mellesleg igen komoly bevétel nekik), akkor majd vesznek a Navteq-től, vagy a lokális gyártóktól (mint speciel Horvátországnál). Fordítva nagyobb a szopás, a TopMap térképet nem kapja meg a Tomtom.

  Eddig finom voltam és nőies. Én érveket hozok fel, volt a kezemben szerintem úgy 100 navi az elmúlt pár évben. Te viszont vádaskodsz, úgy, hogy fingod sincs sem az online sajtó működéséről, sem pedig az újságírók helyzetéről. De megvilágítom:
  1. Soha, senki, sehol, semmikor nem fizetett azért, hogy jót írjunk.
  2. Akár hiszed, akár nem, a Tomtommal pont olyan jó a kapcsolatunk, mint a NNG-val. Ismerjük egymást személyesen, megvitatjuk a termékek problémáit, és kapunk első kézből infókat.
  3. Ha itt vaskos borítékok repkednének, akkor talán egyik szerkesztő sem másodállásban csinálná ezt a munkát, mint most.
  4. Látsz te itt iGO reklámot bárhol? De ha látnál, az sem lenne mérvadó, épp akkor aláztuk szénné a Mio Moov cuccokat, amikor futott nálunk a bevezető kampány. Hullára nem érdekel egyetlen gyártó sem, engem a termék érdekel. Egészen véletlenül arra tettem fel az életem, hogy megírjam az olvasóknak a valós tapasztalatokat, kamu marketing bullshitek nélkül. Te meg idejössz és beszólsz? Azért, mert szívügyed a Tomtom? Lehet a véleményünkkel nem egyetérteni, pont erre van a fórum. De alaptalanul vvádaskodni, gyanúsítgatni finoman szólva sem elegáns. Mondjuk inkább gusztustalan. Lehet írni ajnározó cikket a förtelmes térképpel megáldott készülékről, te is írhatsz, erre van a logout.hu. Én meg majd odamegyek és szépen beszólok, hogy téged lefizet a Tomtom. Fasza lesz.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • di-courage

  csendes tag

  Üdv mindenkinek!

  Tudom, ez egy GO730-as topic, és nem ide kéne jönnöm a GO630-as problémámmal, de úgyérzem, hogy lényeges különbség nincs a 2 készülék között. A hibák ugyanúgy fennállnak ebben is, mint a 730-asban.

  Kérdésem: rokonoméknak van ilyen GO630-as gps-k, s már nem most vették (lehet, hogy fél éve, csak nagyon ritkán használják, mer keveset járnak "új vidékekre"), így nemhiszem, hogy visszacserélnék (sőt,biztos h nem). Tehát: vegyenek egy másik szoftvert? vagy mégis mit lehet tenni, hogy az autópályán ne küldjön balra, vagy pl. a körforgalomban a 3 kijáratnál is balra akar küldeni, vaaagy a körforgalmat elhagyva ránkszól a gps, hogy "hagyja el az autópályát", holott a körforgalom azon kijárata a 63-as főútra vezet rá és onnan lehet kicsit később jobbra kanyarodva az autópályára ráhajtani :-| . Borzalmas, sőt szánalmas ez a gps (véleményem szerint) ...

  Előre is köszönöm a hasznos választ/válaszokat!

  [ Szerkesztve ]

 • swis

  tag

  Valaki tudna-e segíteni abban,hogy erre a 730-as készülékre rakható-e fel igo-8?

 • ronda

  aktív tag

  lenne 1-2 hozzáfűznivalóm a cikkhez, nem titkoltan a tomtom védelmében.
  1. a hazai térkép tényleg foghíjjas. de már korántsem olyan tragikus mint az, amivel ti a cikkben szereplő készüléket használtátok.
  2. a gyári női hang tényleg egy vicc, de ervin hangja jó. hozzá adott tomtom home cuccal pillanatok alatt a gyárin kívül még 3 magyar hang tölthető le hozzá.de ha nem rest az ember akkor saját maga is vehet fel vele hangot.
  3. a hang torzulása/recsegése egy bizonyos szoftververziónál illetve az az előttieknél volt hiba. akkor csinálta, ha az akksi kb félig lemerült. ezt már az előtt javították mielőtt ti ezt a cikket írtátok( jó régóta raktáron lehetett az a gép amit teszteltetek). kb 1-2 havonta jön ki hozzá új szoftver ami szintén a tomtom home-al letölthető.
  4.ezekkel a frissítésekkel frissül a tomtom-al összekapcsolható telefonok adatbázisa is.
  5."A címét ugyanis nem tudtam, de addig huzigáltam a térképet, mire meglett. Ráböktem, kiírta a címet, de arról a képernyőről ezt nem lehetett célpontként felvenni" >DE LEHET!
  6."A köztes célpont fogalmát ismeri a készülék, pedig baromi jó lett volna, ha ehhez nem kell kimászni a főmenübe és ott babrálni..." >NEM KELL!
  7.a "hajts ki!" probléma tényleg röhejes.
  8. a következő manőver előrejelzésének tiltása nem volt bepipálva a beszédbeállításokban? mert 2km, 850m, 350m-el előtte (és sebesség függvényében mégegyszer közvetlenül a manőver előtt) figyelmeztet.
  végül: abban a helyzetben vagyok hogy van összehasonlítási alapom. a kamionban amivel dolgozom van egy mio igo8-al nagyjából friss térképpel. (kb fél évente frissítik) kollégámnak egy garmin-ja van (nemtom milyen, kb 1 éves) nekem pedig egy tomtom 930T, 2009 második negyedévi térképpel.
  összességében pedig azt kell hogy mondjam, hogy ha a navigálást nézzük (engem az egyéb cullangok már nem hoznak lázba, marika "hajts ki"-ját már rég leszarom, különben is ervint használok) akkor egy garmin vagy egy igo meg sem közelíti a tomtom-ot. odakint 10 kamionból/taxiból/postás/mentő autóból 6-ban tomtom van...

  "Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?" Galaxy S21

 • ronda

  aktív tag

  válasz swis #47 üzenetére

  nem rakható rá igo. a tomtom linuxos. többek között ezért nem lefagyós

  "Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?" Galaxy S21

 • Biriboyka

  senior tag

  Hogyan lehet frissíteni a térképet a GO730-ason? SD kártyáról szeretném.

  Ha a rendőrt ellenségednek, nem kívánatos személynek tekinted gondolj arra, hogy ő az egyetlen olyan személy aki ismeretlenül is az életét áldozzná érted! by pass

Új hozzászólás Aktív témák