- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cefet
aktív tag
A művészetekhez én sem igazán...
A feszültség értékét csak megmérni tudod, kiolvasni nem. Az igaz viszont, hogy a bios megmondja a tápvezérlő IC-nek, hogy mennyi legyen az annyi.
Igazad lehet Jánoskával. Nem a feszmérőt csapják be, hanem a tápvezérlő IC-re visszavezetett referencia feszültséget módosítják. Így az több feszt ad ki. Ha 1.4-ről dropol
1.35-re, akkor legalább 1.45-öt kell, hogy kiadjon, hogy a drop után meglegyen az 1.4.
És hidd el nekem, hogy a drop ilyen nagy áramnál mindig ott lesz az áramforrás és a fogyasztó között. Igen, sajna én sem értek sokmindenhez.Ez van.
Méregesd... Nem mondhatom meg, hogy mit csinálj és mit ne... -
Cefet
aktív tag
Nem nagyon akarok veled vitázni, mert van amihez a Te tudásod kevés és van amihez az enyém... Ne haragudj nem megbántani akarlak.
Igen, van pencil drop mod. De ettől nem ad stabilabb feszt a lapod. Csak annyit csinálsz vele, hogy a feszültség mérő szenzor referencia ellenállásának az értékét egy kicsit csökkented. Ezzel végülis becsapod a feszmérőt. Kérdés, hogy van-e értelme? Mert a nagy áram miatti a feszültségesés megmarad, csak nem látod. Persze értik a dolgukat azok a mérnökök, szerinted ők nem tudnák eleve összefirkálni azokat az ellenállásokat?
Multiméterrel méred ki a feszt. És? Értelme van-e? Mit csinálsz, felírod valahová?
Valóban nem olvastam utána, igazad van. Talán lesz még rá szükségem, ha nagyon elvadultan akarok tuningolni, és az alaplap által felkínált lehetőségek kevésnek bizonyulnak. Egyenlőre tartózkodom ezektől. -
szab.tam
nagyúr
nem tom, mit nem értesz.
ezt írtad: ''Én eddig csak egy C2D-s ASUS alaplapnál tapasztaltam a fölé feszelést. A többi mind dropol szorgalmasan''
én meg erre leírtam, hogy nekem am2-es asrockom van, és nálam is negyobb a valós mért fesz a biosban beállítottnál, tehát nemcsak a c2d-s asusoknál van ilyen....
vagy én értettem félre valamit?
[Szerkesztve] -
Cefet
aktív tag
Az enyém is keményen droppol. A beállított fesz több mint 1,55V volt. Ennek ellenére lehet, hogy erdokenek igaza van.
Amúgy a droppal nem nagyon lehet mit kezdeni. (gyártói szinten)
Ha az egyszerűség kedvéért csak 60W TDP-vel és 1,5V core fesszel számolok, akkor is legalább 40A áramot kell a procihoz vezetni. Ugyan nem egy dróton megy a kakaó, de figyelembe véve a vezetékek keresztmetszetét is, elkerülhetetlen, hogy ne legyen veszteség a prociig.
Amit a MOBO mér, az közel sem pontos. Mert nem tudjuk, hogy hol mér. Ahol a fesz ''keletkezik'' (a core táp egyenirányítóján), vagy a proci lábaihoz közel. Maga a szenzor sem pontos szerintem. Digitális multiméterrel lehetne pontosan kimérni, de ezzel sem mindegy, hogy hol méred. Amíg nem volt kikapcsolva a speedstep, addig nagyon jól követhető volt az áramfelvétel változása. Amikor ''rákapcsolt'' a proci, akkor több mint egy tized voltot is visszaesett a corefesz.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-12700 12-Core 3.6GHz LGA1700 (25M Cache, up to 4.90 GHz) Processzor!
- Intel Core I5-8600K
- AMD Ryzen 7 7700X 2025.10.28 ig Alza GARANCIÁLIS
- Intel Core i5-14500 14-Core 2.6GHz LGA1700 (24M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Apple iPhone 13 mini / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 100% akku
- Lenovo IdeaPad Gaming 3 - 15.6" FHD IPS 165Hz - Ryzen 5-5600H - 16GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11 P
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i7-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest