- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Kikristályosodik a Razr 60
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csaba_20_
őstag
Lehet, hogy túl lassan kapcsol át akkus üzemre. Elvileg 17ms-et át kéne hidalnia az ATX12V-os tápoknak, de ki tudja mennyire képes a ZEN e tekintetben. A PFC-vel kapcsolatban egyébként én is úgy gondolom, ahogy te.
Szerintem vidd vissza és derítsétek ki, hogy mi lehet a baj! -
Csaba_20_
őstag
Ha a +12V-os tápcsatlakozóra gondolsz, ami a CPU-hoz kell, akkor azt javaslom ne tedd. Ha a 20 érintkezősből 24 érintkezőset csináló +4 érintkezőre(valszeg erre gondoltál), akkor meg semmiben nem változik majd a helyzet. A terhelés nem változik meg ezzel(na jó talán egy hangyaf..nyit, de ezt elhanyagolhatjuk), úgyhogy gyakorlatilag olyan, mintha semmit nem csináltál volna.
Ha ezt a tápot szeretnéd használni, akkor szerintem plusz terhelést kell rakj a +12V-os ágra. Esetedben a mobil processzor is csak ront a helyzeten, mert az mégkevesebbet fogyaszt, mint a rendes. De igazán terheléseid sincsenek. -
Csaba_20_
őstag
A probléma az, hogy egy nagyon alacsony fogyasztású konfigod van, és még a régebbi terhelési viszonyok jellemzőek rá, ami miatt nem szabadott volna ATX12V v2.0-ás verziónak megfelelő tápot vásárolnod.
A RoHS ugyebár nem valami plusz dolog egy elektronikában, hanem egy EU-s direktívát jelöl. Fél éve már nem szabadna forgalomba hozni olyan terméket, ami nem felel meg az említett direktívának. A Zen egyébként megfelel neki. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Dare2Live #1384 üzenetére
Ne haragudj, de szánalmas és felháborító, amit csinálsz. Fejezd be a demagóg szövegelést és ne próbáld mások hozzászólásait, különösen egy szakemberét, félremagyarázni! Didyman egyáltalán nem azt írta le, amit te beleképzelsz.Sajnos annyira csőlátású vagy most, hogy ezt képtelen vagy belátni. Bizonyára annak idején nagyon bántotta az önérzeted, hogy úgy kiosztott, mert nem értett veled egyet és már akkor is hasonlóan görcsösen ragaszkodtál a szériahibádhoz. Próbáld meg úgy olvasni a hozzászólásokat, hogy nem mindenáron a kényszerképzeteid akarod belőlük kiolvasni, hanem inkább értelmezed az hozzászólásban leírtakat!
-
Csaba_20_
őstag
didyman: Szerintem nem az olvasással, hanem a szövegértéssel vannak problémái. Azzal is valószínűleg csak a csőlátása miatt.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Veriakilis #1286 üzenetére
Hogy valakinek ennyire rossz legyen a helyzetmegítélése...
-
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #1283 üzenetére
Azért kezdtünk el vitázni veled, mert egyetlen mérési eredményt se mutattál fel, ami alátámasztaná a feltevesedet. Csak összeesküvéselméleteket hallottunk, miközben sárga földig húztad le az adott terméket. De ez persze szerinted korrekt dolog.
Tudod mit? Tegyük fel, hogy 115V-os hálózati feszültség esetén 20%-os terhelés mellett nem fogja megütni a 80%-ot, hanem csak hasraütök, 78% lesz a hatásfoka. Most aztán ettől irtógagyi táp lett belőle és azonnal kaparják le róla a parasztvakító 80Plus matricát. Arról nem is beszélve, hogy Európában 230V-os hálózatról fog üzemelni, ahol fogalmad sincs, hogy mennyi a hatásfoka, de köztudott a szakmai körökben, hogy jobb, mint az USA-ban. De majmold csak nyugodtan az USA propagandáját és húzz le egy terméket felfújt indokokkal, mert úgy látom téged ez éltet.
defiant9 írta:
Jah, az importőr nagykerek által 'megajándékozott' emebrektől illúzió is lenne elfogulatlan álláspontot várni. De ez az informatikai hardware piac sajátossága nyugaton és itt is.
Ezt tudtad felmutatni? Hogyha meggyőzni másokat nem tudsz, akkor sértegeted őket? Gratulálok, ez nem minket minősít.
Az számomra bebizonyosodott, hogy lövésed sincs arról, hogy mi is a lényeg tápegységek terén. -
Csaba_20_
őstag
Mellesleg számomra abszolut nem érdekes, hogy van-e rajta 80+ matrica, mert egy parasztvakításnak tartom. De pont ezért tartom sz*rrágásnak is ami itt folyik.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #1261 üzenetére
defiant9 írta:
Gondolom a képleted ismered, ezzel egyértműen(+-ellenállások pontossága) számszerűsíthető plussz terhelés.
Nem arra voltam kíváncsi, hogy hogyan számolta ki a plusz ellenállások által fogyasztott teljesítményt.Hanem annak bizonyítására, hogy 80% alá esett a táp hatásfoka.
defiant9 írta:
A matrica persze virtuális, de ők minősíttették a tápukat és a hivatalos oldalukon hivatkoznak rá:
[link]
Nem találtam olyan szót az oldalon, hogy ''Intel'', bár nem értek németül, de valószínűsítem, hogy emiatt ''Intel only'' matricáról se nagyon írtak.
Egyébként mi lenne, ha ravenscroft válaszolna a neki feltett kérdéseimre? Vagy mi lenne, ha egyáltalán a kérdéseimre válaszolnának? -
Csaba_20_
őstag
válasz
ravenscroft #1246 üzenetére
ravenscroft írta:
Gratula az FSP-nek az igényes megoldáshoz, ezzel a 2-3Watt + terheléssel szvsz. ki is estek a light load-os 80+ követelményből:
Csak tudnám ezt hogyan számoltad ki? Jobb helyeken mérések kellenek hozzá.
ravenscroft írta:
Az Intel Only matricát pedig csak most szabadott volna leszedniük a tápról, de ezt persze jól felfogott üzleti érdekükben már több mint 1 éve megtették.
Volt ilyen matrica rajta? Zabhegyezőt mikor olvastad utoljára? -
Csaba_20_
őstag
válasz
turorudi #1172 üzenetére
Mert ezt írja elő az ATX12V-os szabvány legújabb változata. Az Intel készíti az alaplapod chipset-jét, a bele való processzort és leginkább ő alakítja az említett szabványt is. Szóval a hunyó vagy ő, vagy az alaplap gyártód, ha valóban emiatt nem megy a gép. Egyébként pár alkatrészből megoldható, hogy legyen -5V, csak ugyebár már nem a gyári állapot.
-
Csaba_20_
őstag
-
Csaba_20_
őstag
válasz
george11 #1159 üzenetére
Fogalmazhatnék pontosabban, talán akkor érthetőbb lenne. De egyébként nem bonyolult dolgokról van szó. Az elektronikai alapismereteket első félévben lenyomják fősulin, bár igazából a nagyon alapokat már első órán leadta múltkor az előadó tanár. Emlékeim szerint 20 A/4-es oldalt írtam én tele úgy, hogy csak a felét írtam le annak, amit mondott.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Dare2Live #1153 üzenetére
A bekapcsolás pillanatában se viselkedik valójában ellenállásként. Ellenállásoknak a lineáris karakterisztikájú alkatrészeket hívjuk, de a kondenzátor se töltődéskor, se pedig kisüléskor nem mutat lineáris karakterisztikát. Egyedül talán ún. 3T, vagy 5T idő eltelte után nevezhetjük lineáris szerűnek, de amikor azt eléri, akkor már egyáltalán nem jelent számottevő terhelést. Ami miatt hatással van/lehet a rendszerre az az, hogy bekapcsoláskor a töltőárama egy impulzustüskét jelent a táp számára, ami emiatt nem kerül a nem megengedett terhelési területre és nem kapcsol ki. Folyamatos üzem alatt az említett kondenzátor nem jelent ohmikus terhelést a táp számára. Szóval ha gondolod magyarázd nekem nyugodtan, de nem hiszem, hogy szükségem lenne rá.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Dare2Live #1128 üzenetére
FSP nagyker alatt kit értesz? Bár sajnos azt kell mondjam, hogy mindegy.
(Tippként a Pixel.hu-ra gondoltam, ezért el kezdtem kicsit nézelődni. Valaki meg tudja mondani, hogy kik is ők valójában? A Cégjegyzékben nincsenek benne, illetve az egyik szerint törölték őket belőle. Pixel Multimédia felirat található a honlapjukon, gondolom ez lehet a cég neve.)
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Dare2Live #1122 üzenetére
Megnéztem a gyártó fórumán beérkezett megkereséseket és minden esetben azt tapasztaltam, hogy igyekszenek orvosolni a problémát, ha másképp nem, új táp küldésével. Javaslom próbáld meg te is, hátha sikerrel jársz: [link]
Veszteni nem sokat veszíthetsz ezzel. Én amúgy azt tapasztaltam, hogy a gyártó korrektül igyekszik tartani a kapcsolatot a fogyasztóival, csak egy picit lassú a rendszerük, mire korrigálják az esetleges hibákat. Viszont a magyarországi számítógép-szervizeket siralmasnak tartom, dívik köreikben a dilettantizmus. Ahogy nem ismerik a fogyasztóvédelmi törvényeket, úgy nincsenek tisztában a saját jogaikkal és kötelezettségeikkel sem. Sajnálatos módon a szakmai hozzáértésük is megkérdőjelezhető sok esetben.Viszont nem hiszem, hogy ezt szükséges lenne kivetíteni a táp gyártójára és annak teljes palettájára.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Arról nem is beszélve, hogy egyébként is ki kell sülnie a kondinak, hiszen a terhelést nem veszik le a tápról.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Johnny Cage #744 üzenetére
Ezt most miért mondtad? Szeretnéd kitárgyalni jobban a dolgot itt? Amit leírtam, az helytálló, azon a fogyasztóvédelmi felügyelőség nyulatkozata nem változtat.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Johnny Cage #720 üzenetére
Nézd, nem kívánok itt vitát nyitni fogyasztóvédelmi kérdésekben, csupán megfelelően tájékoztattam a kérdező emberkét az őt megillető jogairól. Nem pedig a sok forgalmazó által alkalmazott önkényes törvénykezést mutattam be neki, mint te. Tény, hogy ma rengeteg számítástechnikai kisker a javítást/cserét/vásárlási összeg visszafizetését attól teszi függővé, hogy neki a nagyker mit intéz, de ez jogellenes gyakorlat és nem legalizálja az sem, hogyha mindenhol jogellenesen cselekszenek a kiskerekben. Amennyiben a továbbiakban vitatkozni szeretnél a témáról, várunk örömmel a fogyasztóvédelmi fórumon.[link]
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #715 üzenetére
Szivem, nem megkérdőjelezem állításod, hanem állítom, hogy nem jó értéket nézel. Igazándiból sokkal több helyes konkrétumot fűztem a Zen témához, mint te, csak képtelen vagy feldolgozni a kapott információt. És látod a mókás az, hogy ennek ellenére még te akarsz engem(minket) kioktatni.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #708 üzenetére
Aki annyira fenn hordja az orrát, hogy úgy akar kioktatni másokat a szabványról, hogy életében először olvassa azt, ráadásul olyanokat, akiknek már szinte a könyökén jön ki, az megérdemli, hogy ne mondjam el a megoldást. Már csak azért se, mert egyszer már rámutattam a lényegre, didyman és stol meg már többször. Azért meg pláne megérdemli, mert ott van a szeme előtt a megoldás, de képtelen értelmezni azt, mégis ő akar kioktatni olyanokat, akik képesek rá. Na ezért hagylak megfőni a saját levedben. Ezért nem mondom el neked, hogy szerintem mennyi az érték és ezért nem fogok többet hozzáfűzni a Zen tápokhoz, amíg te jelen vagy itt. Jöjj rá saját magad, ha már ennyire daliásan ülöd azt a magas lovat!
-
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #702 üzenetére
Már az ATX12V-os szabvány 1.3-as verziójának felemlegetése is irreleváns volt a téma szempontjából, de korábban a jótállási téma is. Azonban a te felelőtlenül tett, sorozatos hibás állításaidat javítania kell valakinek. Na ez a valaki vagyok például én(hálistennek azért van egy pár ember rajtam kívül, igaz rájuk se hallgatsz).
És lehet, hogy neked tök mellékes dolog az, hogyha kijelentesz valamit, akkor annak meg kell felelnie a valóságnak, mert csak úgy lehet érvként felhozni, de a világ nagyobb részének nem az.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #698 üzenetére
defiant9 írta:
A minimális terhelés szintjében nincs lényeges eltérés egy valós konfig és az 1.3/2.0 doksi között, a konfigom lazán megfelel mind2nek.
Nem is azt mondtam, hogy egy valós konfig és az ATX12V-os szabvány említett két verziója között lenne különbség a terhelési viszonyokat illetően. Hanem azt, hogy a szabvány két verziói, a 1.3-as és a 2.0-ás között. Örülnék, ha picit odafigyelnél arra, amit mondok.
Egyébként persze, hogy te már régóta legszívesebben elfelejtenéd, hogy olyan felelőtlen kijelentést tettél, amit később nem tudtál alátámasztani. Ezt nem csodálom, hidd el.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #690 üzenetére
Tudod mielőtt állítunk valamiről valamit, illik ismerni is azt. Te előbb állítasz valamit, aztán szépen utána nézel, hogy hogyan is van valójában. Ugyanígy volt ez a törvénnyel és most a szabvánnyal. Majd ezek után még te hordod itt fenn az orrod, hogy ''nem is kellett sokat keresgélni''. Veled ellentétben, didyman, stol és jómagam már kismilliószor átnyálaztuk az említett szabványt.(vagy helyesen hívhatjuk tervezési útmutatónak is, ahogy arra didyman felhívta a figyelmünket) Nekünk nem kellett hozzá keresgélnünk, mert tudjuk például azt is, hogy már létezik 2.2-es verzió is belőle. A közöttük lévő különbségeket is ismerjük. Tehát mi a szabvány ismeretében nyilatkozunk annak tartalmáról és nem csak felböfögjük, ami épp jól esik, tényként tárva mások elé.
Ahogy azzal is tisztában vagyunk, hogy esztelenség lenne statikus állapotot figyelembe véve következtetéseket levonni a tranziens jelenségekre vonatkozóan, ahogy azt viszont te megteszed.
Az ATX12V-os szabvány 1.3-as és 2.0-ás verziója között pedig elég sok különbség van tipukus terhelési eloszlásokra vonatkozóan. -
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #685 üzenetére
Had kérdezzek már valamit. Vegyük szépen példánk alapjának az általad megtalált ATX12V szabvány 1.3-as verzióját, annak is a 3.2.3.1. általad hivatkozott pontjában szereplő 220W-os tápegység kereszt-terheléses diagrammját. Mi fog történni szerinted, ha a 12V-os ágat 150W-ra terheled, de a +3.3V-os és +5V-os ágat együttesen csak 15W-ra? Ez esetben az össz teljesítmény 165W, mely matematikailag is alatta marad a 220W-nak. Mi a különbség ez az eset és aközött, ha a +12V-os ág ugyanilyen terhelése mellett 25W-ra terheled a +3.3V-os és +5V-os ágat együttesen?
-
Csaba_20_
őstag
Egyébként pedig semmi olyat nem fogok kijelenteni, amit te próbálsz a számba adni. Kár is próbálkoznod vele.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #678 üzenetére
Ennyire nem vagy képben? Az FSP Zen az ATX12V-os szabvány 2.0-ás verziójának felel meg a gyártója szerint, erre te az 1.3-as verziót linkeled be?
Az említett 3.2.3.1-es bekezdés sehol nem ír kötelező minimumról. Szóval továbbra is várom az idézetet, ahol igen. Továbbra is tartom, hogy nincs előírt minimum terhelés az ATX12V szabványban.
Egyébként pedig engedd már meg, hogy tisztázzuk a dolgot! Állítottál valamit, amit egyelőre nem vagy képes megvédeni, de tévedésed se vagy hajlandó elismerni. -
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #675 üzenetére
Neked ahhoz keresgélned kell, hogy azt bemásold, amire hivatkozol? Tettél egy olyan állítást, miszerint az ATX szabványban van egy olyan kikötés, hogy egy minimum terhelésnek meg kell lennie. Beidézem megint:
defiant9 írta:
A lényeg hogy a tápegység az ATX szabványban ELŐÍRT minum terhelés megléte és a gyártó által megadott maximális terhelési értéken belül nem működik.
Állítom, hogy a szabványban ilyen kikötés.
Tartod továbbra is a korábbi állításod?
[Szerkesztve] -
-
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #671 üzenetére
defiant9 írta:
Persze annak ellenére hogy erra hivatkozol még senki nem írt olyat hogy rosszul tudom a törvényt, de ha van ilyen beírás akkor idézd be...
Külön kérésre tessék, itt hívták fel a figyelmed arra, hogy nem jól tudod:
didyman írta:
Egyébként a garanciális feltételekkel nem vagy tisztában, fél év után sem neked kell bizonyítanod, hogy a táp hibás.
Ezek után te még leálltál bizonygatni igazad, ráadásul egy hibás példával.
defiant9 írta:
Ebben többször megemlítették a 6 hónapos bizonyítási kötelezettséget ezért ragadt ez meg bennem, de elfogadom hogy tavaly ez megváltozott és már ezután is az eladóé a kényszer.
A hat hónapos kötelezettség nem változott, az a szavatosságra vonatkozott és érintetlen maradt. Ezenkívül nincsen szó semmiféle kényszerről.
defiant9 írta:
A lényeg hogy a tápegység az ATX szabványban előírt minum terhelés megléte és a gyártó által megadott maximális terhelési értéken belül nem működik.
Idézd be kérlek azt a részt az általad említett szabványból, mely minimális terherlés meglétét teszi kötelezővé!
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Johnny Cage #668 üzenetére
Nem egészen így van! Ez nem korrekt eljárás!
Amennyiben a fogyasztó hibásnak véli az adott terméket, úgy kifogását bejelentheti a forgalmazónak. Erről a forgalmazó köteles jegyzőkönyvet felvenni az 49/2003. (VII.30.) GKM rendeletnek megfelelően. Íme egy, az előbb említett rendeletnek megfelelő jegyzőkönyv: [link]
A jegyzőkönyvben rögzíteni kell (49/2003. (VII.30.) GKM rendelet 3.§.(1) f) ) a fogyasztó által érvényesíteni kívánt igényt.(csere, javítás, vételár vissza)
49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 3.§ (4)
Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót.
Tehát a bevizsgálásra 3 munkanapjuk van és nem két hetük! -
Csaba_20_
őstag
válasz
defiant9 #667 üzenetére
Szerintem inkább jobb lenne, ha csöndben maradnál, ha felhívják a figyelmedet arra, hogy a jelenleg hatályban lévő törvényt rosszul tudod! Ez csak javaslat, nem kell megfogadnod. A fogyasztóvédelmi fórum általad linket topic-jába a legutolsó hozzászólás bejegyzési dátuma 2004.12.16. Bizonyára elkerülte a figyelmed, hogy a 72/2005. (IV. 21.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet módosításáról többekközt kimondja, hogy 2005. Június 1-től kezdve újra tartós fogyasztási cikknek minősülnek a személyi számítógépek és alkatrészeik, monitorok, nyomtatók, szkennerek 10 000 Ft bruttó vételár felett. Mint tartós fogyasztási cikkre, a ZEN tápegységre is minimum 1 év kötelező jótállás vonatkozik, ettől a forgalmazó csak többet nyújthat. A kötelező jótállás ideje alatt a forgalmazót terheli a bizonyítás terhe. Ha már megtaláltad az adott fórumot, javaslom ha ráérsz, olvass bele jobban! Szerintem megéri: [link]
-
Csaba_20_
őstag
Egy kedves ismerősöm felhívta a figyelmemet egy érdekes dologra. Az FSP Zen-ből hivatalosan az FSP is árul 400W-osat. Erre azonban a Zen gyűjtőhelyről nem kapunk információt, csak rákeresve akadhatunk rá.[link]
<- Így meglepődtem. Hivatalos megkeresésemre még nem érkezett válasz az FSP-től.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Johnny Cage #430 üzenetére
Johnny Cage írta:
habzó szájjal bezongorázott esszékkel.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Veriakilis #426 üzenetére
Én pedig azt a közönyt és lenézést unom, ami a hozzászólásodból árad és mely reakciók abszolút indokolatlanok. Didyman felhívta a figyelmed rá, hogy ''Az ampermérő erre nem lesz alkalmas, teljesítménymérő kell.'' Erre te voltál az, aki meg akarta magyarázni, hogy de mennyire egyszerű és pontos is az lakatfogóval való mérés. Merthát ott van a hálózati feszültség, melynek értékét elég becsülni, elfogadni, hogy a szabvány szerint 230V, meg ott van a P=U*I. Eközben nagyvonalúan elhanyagoltál olyan dolgokat, amikkel rengeteg hibát viszel a mérésbe.
Egy picit tessék már belegondolni abba, hogy a fórumot nem csak végzett villamosmérnökök olvassák, akik értik is, hogy milyen hibákat hanyagoltál te el. Olvassák olyanok is, akik a te írásod alapján a következőt gondolják ''Ahha, ha ennyire egyszerű, akkor mit okoskodnak itt sokan a helyes méréssel?''. Ők át se tudják gondolni, hogy mi a különbség a korrekt teljesítménymérés és a te mérésed között. A kioktatást(a te szavaiddal élve) ezért kapod, mert hanyagul és pontatlanul fogalmazol, lefitymálsz komoly hibákat és ezzel táptalajt teremtesz urban legendeknek. Majd amikor erre felhívják a figyelmed, akkor te vagy legjobban felháborodva.
A mi évfolyamunk 80%-a épített olyan kapcsolásokat, amiket te is mikor 16 éves volt. Egy részük különbeket is. Sőt, nemhogy épített, de tervezett is. Lehet, hogy ma már ritkaságszámba megy ez is, azért emelted ennyire ki. De amikor még én 16 éves voltam(nem volt rég), még teljesen természetes volt, hogy a műszaki szakközépben ilyenekkel foglalkoztunk.
A falból nálam három vezeték áll ki, a nullára és a védőföldre azért a kedvedért ráfoghatok, egyéb variációt se neked, se senkinek én nem ajánlok. Bennem nincs ártó szándék, ellenben köszönöm a te kedvességed!
Mégegyszer felhívom a figyelmed a szóismétlésre, a ''rezisztens ellenállás'' használatakor. A rezisztens azt jelenti, hogy ellenálló, tehát ha azt mondod, hogy ''rezisztens ellenállás'' akkor ellenálló ellenállásról beszélsz. Ez szóismétlés és felesleges.
Leírtam, hogy hol viszel hibát a mérésbe és a továbbiakban nem kívánok rajta vitatkozni. Amennyiben tagadod az állításaim helyességét, akkor tényeket próbálsz tagadni, komoly ellenállásba fogsz ütközni.
Amit te teljesítmény mérésnek igyekszel hívni, az nem több, mint egy egyszerű becslés. Ehhez felesleges mérned. Pontosan ugyanígy felesleges megideológizálnod is a becslésed szakmainak látszó dolgokkal, vagy általános iskolai fizikaismeretekkel. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Veriakilis #413 üzenetére
1) Honnan tudod, hogy fixen 220V a hálózati feszültség. Mellesleg nem annyi, hanem hivatalosan 230V, de a valóságban ettől is el szokott térni. Ezért kell azt is mérni és nem csak divatból megtippelni.
2) Ha az általános iskolai fizika elég lenne a megfelelő mérés elvégzéséhez, valószínűleg nem oktatnák felsőoktatásban külön.
3) Az SMPS sosem nem tisztán ohmikus fogyasztóként jelentkezik a hálózaton.
4) A rezisztens ellenállás ellenálló ellenállást jelent. Ha nem tudod mit jelent, amit írsz, inkább ne írd.
5) A mérésed elrendezése is helytelen, mert nem a releváns teljesítményt méred.
6) Hallgass arra, aki megmondja a helyes mérési elrendezést! Jobban jársz, mintha gyermeki dacból elveted javaslatát. -
Csaba_20_
őstag
Ha jól emlékszem a régebbi alaplapok nem feltétlen tartalmaztak minden használt feszültségértékre érzékelőt. Ezért az, hogy nem méri, nem jelenti, hogy nem is használja. Hétfőn lehet, hogy összedobok gyorsan egy olyan -12V/-5V stabilizátort, ha érdekel, Pesten átveheted utána és akkor ki is próbálhatod, hogy jó-e.
-
Csaba_20_
őstag
Nem, nem tudom. Mondd el! Egyenes kérdésre egyenes választ várok. Aki A-t mond, mondjon B-t is!
Ez itt egy topic amit szerintem rosszul értelmezel. A probléma felderítése jelenleg folyamatban van. Legvalószínűbb eddig számomra, hogy a -5V-ot igénylő gépekkel kapcsolatos a probléma. Ez után jön csak a terhelésfüggés.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Dada(SzB) #267 üzenetére
Legegyszerűbb, ha a -12V-ból két kondenzátor és egy 7905 stab. IC segítségével előállítja az ember. Meg lehet csinálni légszerelt módszerrel, de akár próbanyák apró darabját is fel lehet hozzá használni. Nagyon durván 150 Ft-ba kerülnek az alkatrészek, csak a próbanyákot kell valahogy megoldani.
Ha a tápon belülre szeretnéd rakni, akkor garanciavesztéssel jár. Ha veszel egy főtápcsatlakozó hosszabbítót, akkor nem. Ez esetben ez még növeli az árat. -
Csaba_20_
őstag
Most kérdezném, hogy az itt megszólalt ''Zen nem megy'' emberek milyen alaplappal rendelkeznek? Lehet, hogy náluk is a -5V hiánya okozza a nem indulást?
-
Csaba_20_
őstag
Adi nem azt írta, hogy DVD játékos szintű magyar nyelvű fordítással kell forgalomba hozni egy műszaki terméket, hanem hogy magyar nyelvű használati útmutatóval. Melynek egyébként tartalma is szabályozva van. Szóval az se jó, ha nem adnak mellé magyar nyelvű használati útmutatót és az SE, ha DVD játékos szintűt adnak.
-
Csaba_20_
őstag
Úgy látszik népszerű az FSP terméke, már nem csak a SilentMaxx klónozza. A Micase is: [link]
Igaz ők nem írtak rá olyan túlzó értéket, mint a SilentMaxx, csak 350W-ot.. -
Csaba_20_
őstag
-
Csaba_20_
őstag
Kellett egy darabig kutatnom, hogy mire is gondoltok. A legújabb Silentmaxx Fanless 400W-os táp valóban a Zen belsőt rejti. Viszont a gyári paraméterekben különböznek. Belsőről képet nem találtam. Pont emiatt is nem értettem, hogy miről beszéltek. Az összes Silentmaxx Fanless tesztnél(amit találtam) egy régebbi típust teszteltek és annak a belseje nem hasonlít a Zen-re.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
Chieftec #102 üzenetére
Őszintén, eddig még nem találkoztam olyan tápegységgel, ami profibb passzív tápegység lett volna a Zen-nél. Egyelőre úgy néz ki, hogy vannak a passzív tápegységek és van a Zen. Tényleg egy külön kategória. Azzal, hogy igyekeztek jelentősen megnövelni a hatásfokát, sokat dobtak a stabilitásán. Az említett Silentmaxx Fanless tápegység egy korábbi változatát a Silentpcreview.com is tesztelte még annak idején. A hatásfoka jelentősen a Zen alatt van, de ezt is az amerikai 115V-os hálózaton mérték. Valószínüleg ezért sincs benne PFC, odakint nem ''divat''.(Nem divatból kell nálunk se) Tehát szerintem a két tápegység ég és föld. De ehhez az is hozzájárul, hogy a Silentmaxx jó 2 évvel megelőzte a Zen-t.
-
Csaba_20_
őstag
Na igen ez a folyamat az, amit egyszerre lehet jónak és rossznak is nevezni. Azért rossz, mert bár a tápegység gyártók követik az ATX12V-os szabványban bekövetkező folyamatos változásokat, de az alaplapokat gyártók például nem minden esetben.
Régen az volt a jellemző, hogy a +5V-ra helyezték a hangsúlyt és minden egység azt igyekezte terhelni. Akkor kezdtek erről leszokni, amikor már 30-40A-ek folydogáltak a +5V-os tápvezetéken. Rájöttek, hogy ugyanazt a teljesítményt jobb, ha kevesebb amper mellett továbbítják, emiatt a +12V-os ágra helyezték a hangsúlyt. Egy, a táptervezési szabványban található bejegyzésből arra lehet következtetni, hogy végül lehet, hogy csak a +12V-os ág fog egyedül megmaradni.
El tudom képzelni azt az esetet, hogy egy régebbi konfigurációt, ahol még a +5V-ra volt helyezve a hangsúly, nem visz el egy új, ATX12V 2.2-es szabványnak megfelelő tápegység. Mert leterhelődik a +5V-on és lekapcsol. Ezért mondom sokszor, hogy a tápegység vásárlás nem egyszerű dolog. Megkockáztatom, hogy az eladáskor soha nem tájékoztatják ilyen részletekbe menően a vevőt ezekről a kockázatokról, valamint a legtöbb eladó nem is ismeri őket.
De pont ezen okokból kifolyólag nehéz egy korrekt számolót írni, ami mindenre megfelelően odafigyel. Arról nem is beszélve, hogy sokszor a gyártók se adják ki az egyes egységek fogyasztási adatait még kifejezett kérésre se! Titokként kezelik azokat a paramétereket, amiket más gyártók bátran kiadnak. Itt elsősorban a videokártya gyártókra gondolok. -
Csaba_20_
őstag
Komolyan gondoljuk. A te álláspontod az, hogy nem jól gondoljuk? Ha így van, te mire alapozod álláspontod? Ha másképp gondolod, kérlek cáfold meg, az általam leírtakat. De kérlek ne azzal, hogy volt konfig, amit egy X W-os tápegység nem bírt el, de egy X+Y W-os pedig simán(ahol X és Y egy pozitív egész szám). Mert ha ezzel próbálod cáfolni, akkor pontosan a lényeget nem értetted meg.
-
Csaba_20_
őstag
Bár szerintem tökéletesen értetted már az előbbi példámmal is, hogy miről van szó, de azért leírom egy másikkal is.
Az említett konfigot nézzük, amiről tudjuk, hogy mekkora teljesítményt vesz fel a hálózatból. Legyen 240W. Valószínüleg a rá kötött tápegység hatásfoka 80% volt, mert rudi azzal számolt. Esetünkben tételezzük fel az ideális esetet, 100%-os hatásfokkal dolgozott. Tételezzük fel azt is, hogy a mérőműszer nem volt hitelesítve, így 10%-ban rosszul mérhetett. Legyen tehát 264W a számítógép által felvett teljesítmény. Hogyha ismerjük, melyik feszültségágakon mekkora áramokat vesz fel és annak megfelelő tápegységet biztosítunk(az adott feszültségágakon le tudja adni az oda szükséges áramerősséget), akkor egy 270W-os tápegység biztosan elegendő kell, hogy legyen számára.
Tehát mégegyszer, a terhelések eloszlása a lényeg, nem szimplán a wattok.
A mostani példámban nagyon eltúloztam, hogy mekkora tápegység szükséges végül. A valóság ennél sokkal prózaibb. Egy megfelelően kialakított tápegység esetében 200-230W-os tápegység is bőven elegendő a konfigurációhoz. -
Csaba_20_
őstag
(Tényleg remélem, hogy nem veszed otrombaságnak, ha rudi mellett én is válaszolok a kérdésedre)
Nem szeretem, amikor eldöntendő kérdésbe(igen,nem) direkt raknak általánosítást, hogy egyértelműen se azt ne lehessen rámondani, hogy igen, se pedig, hogy nem.
Gondolom találkoztál már HP, IBM, Dell és egyéb számítógépekkel, amikben olyan tápegységek találhatóak, amikre olyan watt érték van írva, amiről el se hiszed, hogy valóban elegendő a rá kötött számítógépnek. A titok kulcsa a terhelések eloszlása.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Két féleképp is tudtam értelmezni a mondatot, reméltem eltalálom a megfelelőt.
Sajnos nem tudom milyen elko-k vannak benne, azt se, hogy pontosan mennyire melegszik. Gyári adat szerint a 89%-os hatásfok max. terhelésnél van, az alatt valamivel ezen érték alatt kell lennie. Bizonyára nem véletlenül azt adták meg, tudják, hogy ott a legjobb. Ez azt jelenti, hogy max. terhelésnél 37W-ot disszipál. Ennyit szerintem simán el kell vinnie azokkal a hűtőbordákkal. Ennyi teljesítményt disszipált nagyjából maximálisan kihasználva egy 1.2 GHz-es Intel Celeron.
Mindenféleképp jobbnak tartom, ha van legalább egy ventilátor, ami keringeti a levegőt, hacsak minimálisan is. Már csak azért is, mert az ATX-es házakban a táp mindig a processzor felett található. Így a processzor által termelt hő is fűti a tápot. Valamint míg normál esetben a tápventi elhúzza a processzorról a meleg levegőt, itt ez nem történik meg. -
Csaba_20_
őstag
Nem írtam, hogy magyartalan. Azt írtam, hogy annak tűnik és hogy én nem tudom értelmezni. De mondd, hogy én vagyok a hülye és az igenis magyar mondat, csak én vagyok képtelen értelmezni és le van tudva a dolog...
Nem kell mindenre megsértődni és azt mondani, hogy a másik kötekszik. Túlságosan divatos lett az, hogy mindenki mindenbe beleszól, aztán ha kijavítják, rávágja, hogy a többiek kötekszenek. Sőt, már arra is rávágják, amire abszolút nem igaz. Nem kell mindent személyes sérelemként megélni! -
Csaba_20_
őstag
Azt hiszem erre a kérdéskörre egyszer már válaszoltam, nem kívánok megint. Szikrázni szikrázhat, de fogyasztóként nem viselkedhet.
Mellesleg a ''Ha egyáltalán le van kapcsolva, akkor'' szókapcsolatot nem tudtam pontosan értelmezni, elég magyartalannak tűnik.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
A Chieftec tápok közül a 410W-os sorozat(ATX410-212 ha minden igaz) a híresen rossz sorozat. Bármilyen meglepő, ugyanazt a belsőt alkalmazta a ThermalTake is egyik tápjában(W0035R). Ezt a belsőt a Sirtec gyártotta.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Milyen videókártyát?
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- ASUS routerek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Túra és kirándulás topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen asztali médialejátszót?
- További aktív témák...
- Cooler Master SickelFlow 120 ventilátorok eladóak
- FSP Aurum Pro 1200W 80 PLUS Gold - AU-1200PROH
- EVGA SuperNOVA 850 G2 80+ GOLD 850W teljesen moduláris tápegység garanciával
- 0 perces COOLER MASTER MASTERBOX MB600L V2 TEMPERED GLASS eladó! SZÁMLA (a Te nevedre)! ÁRON ALUL!!!
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 2080 Ti 11GB Zalman M4 FSP 700W
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest